2021-04-19 19 瀏覽
呢間曲奇食過好幾次,雖然每塊$40 但真係物有所值。 試過紅絲絨/chocolate chips/ double chocolate同brownie,最失望係紅絲絨,本身鐘意食紅絲絨蛋糕既我,真係覺得呢塊餅完全拉唔上關係。最好味既brownie, 曲奇有一寸厚,甜甜咸咸咁,有朱古力粒粒,而入面有軟林林既brownie, 唔會過甜同鎖喉,真係好出色呀!而無影既double chocolate都唔錯,濃濃朱古力味,但就甜dd, 相對brownie失色。

Brownie

Brownie
2021-01-29 497 瀏覽
呢間曲奇舖頭我已經食過好幾次 好似上咗癮咁 雖然一塊都唔平 但係自己又冇焗爐做唔到 佢嘅口味又多選擇 所以得閒就獎勵吓自己食一塊啦😍✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍫White Choc Macadamia $40好甜嘅我係超級鍾意食白朱古力 所以我第一次係試咗白朱古力味先 佢嘅軟曲奇係做到又軟又有口感 一咬開除咗係白朱古力之外 仲有一粒粒好大嘅Nuts 更加將塊曲奇昇華咗😍🥜Peanut Butter $40佢入面個餡唔係Hea你 好似平時自己搽花生醬入去塊面包到咁😍 每一啖都食到濃濃嘅花生醬味🤩如果叫我比較鍾意白朱古力味定係花生醬味多啲 我答你唔到😂😂🥭Mango Sticky Rice $40作為泰國粉絲嘅我 見到有芒果糯米飯味就試咗先 仲係期間限定添😬不過有啲失望🤥唔唔係好知自己食緊啲乜😓仲等我專登買去野餐食添😖食到少少芒果 但係啲糯米飯好似又唔係平時食開嘅糯米飯咁 芒果糯米飯變咗做曲奇成個口感好奇怪😥下次都係試返啲正常嘢好啲😅
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🍫White Choc Macadamia $40

🥜Peanut Butter $40

🥭Mango Sticky Rice $40
Bookmark咗呢間人氣曲奇店好耐! 🥺見近排喺銅鑼灣利園一期開咗Pop up store,即刻嚟試試!🤩位置都幾方便,喺的士站🚘直上扶手電梯就會見到。選擇堂食的話,職員會即場焗返熱♨️,大約等待5分鐘左右就有。附近有2張對窗 bar枱設計的枱櫈供客人用餐。同友人坐喺到傾吓計,食件餅,又一個afternoon tea~🍪Brownie filled chocolate chip cookie ($40)    7.5/10Cookie size 有拳頭咁大,焗完真喺做到「外脆內軟」!啲朱古力粒仲融融地😻,入面的brownie 朱古力都好濃。啱哂🍫朱古力愛好者/螞蟻人🐜!對我嚟講,就有少少偏甜了,食完真喺要飲番啖水🙈終於滿足咗想試好耐的慾望🤤,如果下次佢出啲新款又特別嘅口味也可再試~不過,建議同人share食,銀包同身體負擔都輕啲🙊~haha

2021-01-17
2020-12-16 308 瀏覽
-{人氣大塊曲奇🍪}終於出倒港島覓食喇😭食飽飯食個曲奇做甜品~現場試左塊miso matcha ganache🤤Special Flavour🤤 ($40)塊曲奇真心好大塊這 焗完即食係偏軟曲奇質地😉佢係經過左幾次改良個miso味好淡 淡到食唔出🤨而且matcha醬算淡 我覺得一般般👖褲評: 7.5/10下次有takeaway版本嘅cookie.dpt敬請期待🥰性價比: 7.5/10服務: 8.5/10環境: nil🔔小tips: 女仔食一定要share如果唔係一定勁飽😂🚩 @cookie.dpt🚩地址: 中環basehall銅鑼灣利園一期二樓3/F Ocean City #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjai中環 #fuudjai銅鑼灣
{人氣大塊曲奇🍪}

🤤Special Flavour🤤 ($40)

👖褲評: 7.5/10

銅鑼灣利園一期二樓
3/F Ocean City

Speacial  flavour
2020-11-05 541 瀏覽
唔計weekly special既話 經典味道推介brownie filled, red velvet ($40/piece)brownie filled: brownie大大舊 cookie同brownie之間有一層朱古力 食落係比較容易膩 兩份食比人分就岩岩好red velvet: 其實冇咩特別味道 但係咁樣先食到佢曲奇既糖、麵粉、蛋既比例 好食今個星期特別味道係 cinnamon 我唔鐘意隻味 就冇簡到啦 等下個星期先 咁樣出味道既方法令我女朋友好期待😂

2020-10-22 458 瀏覽
I have heard good reviews of their cookies so gone there and checked things out. I wasn’t sure if they have coffee so I asked the cashier (an English speaking gentleman). He just said ‘we don’t sell coffee’. That’s it! 😣He didn’t even bother to answer me properly as if my question was stupid. There was obviously no queue at that time so I don’t think he was busy. Besides, he has chatted cheerfully to the guy before me, so this cashier was definitely fine with expressing himself.My verdict is: no

My verdict is: no matter how good their food or beer or whatever they sell, I will never go to this place again. I don’t want to go through this horrible experience. If I do go there again, I am really stupid.
2020-10-22
2020-10-13 459 瀏覽
見過好多人post相,想試咗好耐喇,今次嚟到中環一於拜訪一下!位置相當難搵,我諗平時正常人行一個新商場都唔會行到咁入,不過去到又真係見到有熟客專乘嚟幫襯,睇嚟都有返咁上下質素。買咗兩塊chocolate ,講真成四十蚊塊曲奇真係有啲唔捨得,不過買完又真係好開心,呢啲就係甜品嘅魔力!一塊即場食嘅有加熱,另塊拎走嘅就冇,個texture有少少似蛋糕質地,鬆鬆軟軟咁,甜度冇Mrs field嗰啲咁誇張,同埋有好多朱古力,好開心!不過個人就覺得唔熱嘅反而好過熱,因為啲邊位會硬身少少,食落就會同中間軟嘅位有個對比,亦較煙韌冇咁淋身。

2020-10-12 482 瀏覽
近排好Hit既曲奇店🤭 整體來講佢D special flavour 係值得一試🤓其他都唔錯嘅😀不過值唔值就見仁見智🙆🏻‍♀️—Brownie filled chocolate chip ($40) 焗完外脆內軟🥰個皮係chocolate chip🤓個朱古力有少少流心既感覺😬入面個brownie 巧克力味超濃🥰好香🤭唔會好甜🤓啱啱好襯返出面個chocolate chip 皮😙—Pandan coconut cream ($40) 係special flavour 🤭 個皮係斑斕味😙不過其實食落去冇乜斑斕味😕入面個coconut cream 係成個曲奇嘅精粹🤓幫個曲奇加左好多分😬個椰子味好出🥰—Chocolate chip ($40) 食落去口感有啲似chocolate chip 蛋糕😂不過外脆內軟🤓入面個質地都幾chewy🤭甜度比起出面啲美式曲奇冇咁甜 —White chocolate macadamia nuts ($40) 雖然小編本身唔係好鍾意食white chocolate 😬不過li 個又唔會太甜🤓再加上一粒粒macadamia nuts 令個口感大大提升🥰唔錯!Bubble

Bubble milk tea ($40) 茶味都幾濃🙆🏻‍♀️但中間個milk pudding 超級甜😬蓋過左牛奶個味😕自己食有d漏🤭d 珍珠真心唔錯🥰味道同口感都做的好好👍🏻

Peanut butter ($40) 花生醬味係幾濃😍不過冇乜特別好普通😕可以中間加少少花生醬可能會比較好🤔

Red Velvet White chocolate ($40) 本身以為red velvet 入面會配cream cheese 😬不過原來入面冇☹️有少少失望😞白朱古力做到流心嘅效果🙆🏻‍♀️不過整體來講冇咩特別🤓有啲似食緊普通朱古力曲奇😂

Double chocolate ($40) 朱古力味係就係幾濃🤭不過食落去口感有啲似食緊chocolate muffin 😂 唔係好特別

小排名🤫
🥇Brownie Filled Chocolate Chip / Pandan Coconut Cream
🥈Chocolate Chip/ Bubble Milk Tea
🥉Chewy Chocolate Chip / White Chocolate Macadamia Nuts
🏅Peanut Butter

抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:COOKIE DPT
地址:LG/F, Jardine House, 1 Connaught Place, Central, Hong Kong
營業時間:11:00-8:00