2016-09-05 174 瀏覽
不嬲中意韓國野見佢外表裝修得甘令 我都忍5住入去試試佢(其實系我女朋友)裝修好精緻嘅韓國餐廳去一路吹水一路食炸雞才是王道!!>>>>奶油麵包炸雞 $190點落奶油芝士汁好creamy及與眾不同!!份量起碼3個人食烤肉芝士Pizza$150薯蓉底配大量芝士好夾同香濃不過食得多會好滯 不過呢度真係好靚
不嬲中意韓國野

見佢外表裝修得甘令

我都忍5住入去試試佢(其實系我女朋友)

裝修好精緻嘅韓國餐廳

去一路吹水一路食炸雞才是王道!!

>>>>

不過呢度真係好靚
2016-08-11
  • 奶油麵包炸雞
2016-09-01 162 瀏覽
今日好想食韓國炸雞 黎左同事介紹嘅新餐廳最近好Hit嘅奶油麵包炸雞本來以為係將啲炸雞點落去麵包中間啲芝士度食點知原來麵包入邊啲芝士好少 麵包同炸雞係分開食嘅麵包外層覺得香脆 內心非常軟熟麵包沾到芝士既位 非常之濕潤和淋身芝士味充足每舊炸雞都炸得金黃香脆,上面有芝士醬 但味道較淡肉質比較乾身 炸粉厚度剛好 口感一流另外餐廳提供粟米作為配菜可以無限refill (我食咗三碗)粟米同沙律醬混合 甜甜地 好好味見到打上餐廳提供嘅安全帽打咭有免費1664啤酒送即刻馬上影左(每台限送一樽)兩個人share呢碟炸雞都食淨四舊😅😅大家小心吾好哎太多😛都係果句啦:食唔晒記得打包啊
今日好想食韓國炸雞 黎左同事介紹嘅新餐廳
最近好Hit嘅奶油麵包炸雞
本來以為係將啲炸雞點落去麵包中間啲芝士度食

點知原來麵包入邊啲芝士好少

麵包同炸雞係分開食嘅
麵包外層覺得香脆 內心非常軟熟

麵包沾到芝士既位 非常之濕潤和淋身

芝士味充足

每舊炸雞都炸得金黃香脆,

上面有芝士醬 但味道較淡

肉質比較乾身 炸粉厚度剛好 口感一流
另外餐廳提供粟米作為配菜

可以無限refill
(我食咗三碗)

粟米同沙律醬混合 甜甜地 好好味
見到打上餐廳提供嘅安全帽打咭有免費1664啤酒送

即刻馬上影左

(每台限送一樽)
兩個人share呢碟炸雞都食淨四舊😅😅

大家小心吾好哎太多😛

都係果句啦:

食唔晒記得打包啊
2016-09-01 3068 瀏覽
很久没到尖沙咀韓國街,知道開了新韓國菜館,特意前來走走。以首爾建大的Common Ground做藍本,尖沙咀這個用上紅色,更加搶眼。餐廳環境較暗,裝修充滿玩味,有一堆地盤工具給大家留影。😀與一般韓國餐廳不同,没有五小碟,這𥚃以薯片花生做餐前小食,似酒吧多點。先來看看餐牌~除了一般受歡迎韓菜(芝士排骨、春川炒辣雞、炸雞⋯⋯),還有焗豬手、腸仔、Pizza。選擇蠻多又新穎,但價錢較一般的貴約2成。我們點了一份half & half,焗雞加炸雞,滿足晒2個願望 😬雞的份量比一般的少,2人share剛好。蜜糖牛油焗雞甜度適中,牛油味香,但雞肉不夠滑溜。糖醋炸雞皮脆,肉較焗雞嫩滑,味道與我們中式的糖醋雞柳無異。小妹是喜歡新奇刺激的雙子座,見到新菜式當然要試試。五花腩配芝士,2樣我都很愛吃。但五花腩有點硬,又没什麼調味。加上芝士味道不濃,味道不突出,幸好有點燒汁調味。小妹不喜愛忌廉,加上旁邊那舊屬半溶狀態,不吸引。沾了忌廉的五花肉又甜又咸,有點怪怪。餐廳走酒吧路線,送酒的pub food(如炸雞)做得較好。但小妹認為索價太取進,我們倆點了2個餸加2杯啤酒已經$500多。雖有特色,但質素不穩,份量又
很久没到尖沙咀韓國街,知道開了新韓國菜館,特意前來走走。
餐廳環境較暗,裝修充滿玩味,有一堆地盤工具給大家留影。😀
餐前小食

先來看看餐牌~
蜜糖牛油焗雞+糖醋炸雞

雞的份量比一般的少,2人share剛好。

焗芝士五花腩
小妹是喜歡新奇刺激的雙子座,見到新菜式當然要試試。

餐廳走酒吧路線,送酒的pub food(如炸雞)做得較好。但小妹認為索價太取進,我們倆點了2個餸加2杯啤酒已經$500多。雖有特色,但質素不穩,份量又比其他韓國餐廳少。與三五知己來happy hour會較吃晚餐划算。
2016-07-24 590 瀏覽
曾幾何時,小妹都不認為淨係食雞可以做一餐飯。但自從啤酒炸雞的狂熱由千頌伊發起,起勢一時無兩。以前說到炸雞,筆者只認識陪住我長大的KFC,但正正因為韓風的影響,多間本地創立或過江龍而來的炸雞主食餐廳,自自然然又成為香港人追棒聚會晚餐的必吃要點。現在食韓國菜的餐廳真的多到數不完,但一講李鍾碩,就會記得BBQ Chicken。一講以消防做主題,就會記得Korea119。宜家大家什至講起貨櫃做主題,就會記得的Container Factory Restaurant and Bar。餐廳門面一身粉紅色鐵皮的裝潢,絕對是粉紅控少女的典範,襯以純白色雞乸甘大隻字的店名,顏色突出鮮明。一入餐廳,天花裝有貨車正面撞牆的3D設計,非常型格,灰諧色的牆身模仿貨櫃裡的格局,安全帽、路障、收費站都扮得入型入格。餐牌就係得四版紙,佔了一整頁是炸雞或焗雞,味道方面都較新穎,有原味、糖醋、香脆、醬油、蜜糖牛油、調味炸雞、卡邦尼、辣味、麵包炸雞等等。另外餐牌有牛類、豬肉類、香腸、薄餅、煎pan薄餅、沙律拼盤、小食等,每款皆有三至五款,款式選擇算是中規中矩。飲品方面就有有手工啤酒、啤酒、韓國米酒、雞尾酒、沙冰、咖啡或茶、
飲品方面就有有手工啤酒、啤酒、韓國米酒、雞尾酒、沙冰、咖啡或茶、汽水等。

員工帶領我們埋位之後就隻身走人,連餐牌和水都忘記要俾,多次舉手都無人理會,結果要自己走到隔壁枱攞餐牌睇,服務性果然「周到」。
結果多等一會,員工便送上所謂的「小食」,齋看賣相足已見到餐廳毫無誠意,薯片沒有一塊是完整的,就連脆米都溶溶爛爛,感覺完全係比人吃剩的餸頭餸尾。
Somerby Rita($75)
Somerby Rita($75)
很多新派的韓式餐廳都引入了會倒掛的啤酒溝果汁,添加的檸檬梳打,味道酸甜更易入口,賣想又型得、又睇得、又飲得,得左!
Jaws Attack($75)
Jaws Attack($75)
筆者之前在另一間Goobne Chicken都看到有這兩款特飲,不過飲品呢家野不是你抄我,就是我抄你,之不過價錢方面這間就便宜一點。深藍色的海洋,一隻鯊魚插在海中央,挺有趣的,味道其次和檸檬梳打沒有分別,但賣相方面的確討人喜歡。
奶油麵包炸雞($190)
用迷你泥鏟裝上的炸雞和農夫包,感覺搞鬼有趣。農夫包比想像中細,幸好尚算香脆微熱,內裡麵包被挖空,接近一半都裝滿芝士忌廉,可惜芝士醬太黏太杰,完全起不到拉絲作用。但芝心咸香的味道始終令人有把持不住要繼續吃的魅力。
奶油麵包炸雞($190)
炸雞粗略計算都有成十隻左右,雞胸肉、雞翼、雞上腿等,每款都有少少。炸雞呈上時,表面一早已淋上奶油忌廉,賣相無疑很吸引,醬汁經由炸雞一滴又一滴落在泥鏟上,就如人的口水一樣、一滴又一滴的垂涎三尺。
奶油麵包炸雞($190)
不過放入口時,炸雞外皮被醬汁浸到腍身,不單失去應有的脆皮口感,雞件不算肥美,骨多肉少,咬下去只有骨感,毫無肉質可言。突然回想起有些男生總覺得有肉地的女生比起有骨感的女生更加可愛,原來是有道理的。外層粉漿太厚而雞肉又不嫩,感覺就像六十歲的阿嬸去拉面皮希望令自己皮膚回流到廿、三十歲年前的花容月貌,但身體健康狀況卻不能如年輕一代的有如此魄力。紙包唔住火,一眼便讓人看穿。
三文魚沙律($130)

吃完炸物,便要來一點沙律清清膩滯。三文魚一早混入果醋沙律之中,表面灑滿芝士粉,所以一開始完全不知道三文魚究竟有幾多,只是感覺整體沙律都幾滿。
三文魚沙律($130)
挑看三文魚的所有,其實就只有佔一小攝,三文魚肉片散修修,但味道尚算甘甜滑美,建議若三文魚舖在沙律表面賣相會更漂亮。
整體而言,餐廳環境落足心機,唯獨食物質素麻麻,而服務更加是絕對趕客的一環。每個員工都木無表情,就算落單、上菜完全唔出聲。有一位男員工端上奶油麵包炸雞時,隨即用剪刀剪起農夫包,小妹初時仲以為他是韓國人(因為完全唔出聲),我便用英語回應我要拍照,唔好剪住。結果他一直企在我身邊想等我影完後再剪,我再用英文示意我們會自己處理,但結果我說了三次英文,男員工才開聲用純正廣東話回應: 得架啦,你地影先啦。到後來,我又看到員工在廚房對出用廣東話傾計。我姑且有理由相信,有員工想扮真正的OPPA用言語不通的方式去掩飾自己應有的服務,但連最基本的笑容都沒有,又憑什麼模仿他人,簡直就幫公司倒米。
2016-07-19
2016-07-18 790 瀏覽
I love theme restaurants. When I saw this in a recent magazine article, I checked it off to go pay it a visit.Container Factory Restaurant serves Korean and has a theme where you pretend you are eating in a factory store house. Yup. You heard right.Located in Tsim Sha Tsui, where there are a number of other Korean restaurants, you find this place. It's not hard to find as it's red in color. When we found the restaurant, there was actual road construction outside. Ironically fitting for this them

Located in Tsim Sha Tsui, where there are a number of other Korean restaurants, you find this place. It's not hard to find as it's red in color. When we found the restaurant, there was actual road construction outside. Ironically fitting for this theme.
Inside was very cool indeed! The design had everything focused on construction. The walls looked like factory containers.
They even had construction hats where I saw some people wear them to take selfies.
The menu is in English, Chinese and Korean. They focused more on more popular modern Korean dishes such as fried chicken and pizza.

Mangoade ($55). I ordered this drink. It pretty much tasted like soda water with mango syrup. It was ok, but a bit on the sweet side.
Meronia ($60). Boyfriend ordered this as his drink as he saw a photo and saw a popsicle stuck in it. Yup and that's what he got. A stick of Korean melon popsicle in his melon smoothie drink with a bit of soju in it. At first sip, there wasn't a lot of melon taste. But after he mashed his melon popsicle, the melon flavor came through and it just tasted like the melted popsicle.
Chicken Pane ($190). We saw pretty much everyone was ordering this, so we followed. This was actually fried chicken with cheese sauce and a large roll of bread. The bread was actually really good. A nice hearty loaf that was tearable, soft and chewy. It was filled with a cheese type sauce as well. The chicken had bones but oddly, it was a bit dry. The skin was crispy but the meat was dry.
Bulgogi Pan Cheeze Pizza with Garlic Bread ($150). Noting this as something we tried recently elsewhere, we decided to give this place a try as well. The pizza was very cheesey with a few pieces of bulgogi placed on top. I was expecting it to have a lot more bulgogi topping so that made me a bit disappointed. On the bottom there was a tortilla shell, making it like a crust. That was interesting and seemed to more like a psuedo quesadella than a pizza.
Fun theme looking place with food that is ok. Food does need a bit of improvement but it wasn't entirely unedible. I suspect it's still new so still going through growing pains. Service was quite good and helpful in explaining what menu items were.
2016-07-05
2016-07-14 313 瀏覽
最近行街嘅時候發現咗一間好特別好特別嘅餐廳,點解咁講呢??因為佢系舊工廠改建而成嘅,入面嘅好多裝飾仲保留著工廠嘅特色。好似呢個架咁,就擺咗啲工廠常用物品,第一次系廠入面食嘢,感覺好特別!!呢度空間真係好大,仲有區域系專門調酒嘅,好正吖!!燈光明亮,而且個頂好高,令人唔會有壓抑嘅感覺·...烤肉芝士嘅芝士真係好多好多,而且好厚一層,芝士入面有烤肉粒、mushroom....再配上麵包一齊食,真係一啖芝士一啖麵包,好enjoy~~呢個系我覺得呢度好特別嘅一道菜。叫奶油麵包炸雞。好大一個方形麵包入邊掏空咗,裝嘅全部都係cream,炸雞兩個人食都夠辣,再點甜甜嘅奶油,炸雞咁嘅食法都系第一次!!紐奧良雞肉沙律,份量好大,無可否認沙律醬配沙律味道真係好好。沙冰系列,有各式各樣嘅口味任君選擇,特別系食完炸雞之後嚟翻啖沙冰,成個人爽曬!
呢度空間真係好大,仲有區域系專門調酒嘅,好正吖!!
燈光明亮,而且個頂好高,令人唔會有壓抑嘅感覺·...
2016-06-30
2016-07-14 292 瀏覽
途經柯士甸道發現有間好粉紅的新餐廳 朋友話哩間係香港近期很hit的貨櫃餐廳 馬上衝入去試一試 內裡的設計很粉紅如像自己處身於粉紅貨櫃裡沒做功課下 進來時發現每人枱上都有碟很大盤的炸雞當然我都唔"執輸"即刻點左碟必點的奶油麵包炸雞 上菜後會比你先影相之後會幫你剪開個包首先先吃麵包在加上奶油 雖然好膩但已經溶化我的胃 麵包不像普通麵包店的麵包 外表很硬但內裡很鬆軟 炸雞加上醬汁後外皮也很酥脆 內裡很Juicy 心諗冇入錯餐廳Sweetcorn Pan Cheese PizzaCheese Cheese Cheese成碟都係芝士 名字沒改錯 成碟只有芝士加粟米的味道 後來發現蒜蓉包cheesa也是不錯的吃法小插曲: 東西都好大碟 可能係太多芝士的關係兩個人叫左兩碟 每碟都只吃了一半 諗住叫服務員比個外賣盒 服務態度好好的話幫我地裝 還分開了兩個人的分量裝在兩個的盒子裡
如像自己處身於粉紅貨櫃裡
沒做功課下 進來時發現每人枱上都有碟很大盤的炸雞

Sweetcorn Pan Cheese Pizza
Cheese Cheese Cheese
2016-07-14 291 瀏覽
話說一向喜歡吃煎炸食物的我,自從往年吃過多次韓式炸雞後,至今仍然相當熱愛,所以得知尖沙咀區又新開了一間以工業風貨櫃主題韓國餐廳,我的炸雞癮又開始了!!可能是新開關係,午市時段餐廳只有數枱客人,我們2人被安排坐舒適的4人餐桌,相當濶落舒服. 店內空間感十足,超高樓底,配上獨有的貨櫃主題,到處都是拍照的好地方,令到未點菜的我已經相當興奮!!Strawberry Yogurt $65現在的我已經少飲酒了,尤其是午後時段,所以點來了一杯開胃醒晨的Strawberry Yogurt! 以可以保持冰凍的不鏽鋼杯盛載的Strawberry Yogurt是天然的士多啤梨味道,入口冰凍又酸甜,而且飲品打得幼滑細緻,沒有碎冰粒,是夏日必喝的開胃飲品. Blueberry Yogurt $65友人同樣選了乳酪飲品,帶紫色的Blueberry Yogurt同樣相當吸引,當然也是酸甜可口呢!早前到過的烤雞店一個價錢只可享有一款口味的烤雞,但這裡就設有Mix & Mix選擇,指定組合內已有2款不同口味的炸雞/ 烤雞,一個價錢便可吃到2款烤雞,對於如我般愛吃烤雞的朋友,就是一種方便呢!香脆炸雞+ 蜜糖牛油焗雞 ($
Strawberry Yogurt $65

Blueberry Yogurt $65

香脆炸雞+ 蜜糖牛油焗雞 ($170)

由於我比較喜歡吃乾身、少醬汁的炸雞,所以就選了這款炸雞及蜜糖焗雞的組合,可以一次嘗2款口味,真是太好了.

以鐵盤盛載的雞件,可以保持熱度. 先嚐香脆炸雞,熱的程度是相當燙嘴的,剛剛炸起的雞件,要小口小口地吃呀! 外層炸醬很香脆,內裡的雞肉也嫩滑多汁,喜歡吃炸雞的朋友,別錯過呀!
另外一款香甜的蜜糖牛油焗雞,也是我的摯愛
沾上蜜糖的焗雞外皮亮麗,甜度適中,亦沒有醬汁過多的問題,香甜的焗雞也相當滋味~
Seafood Pan Cheese Pizza ($150)

還是初次於韓式烤雞店見到有Pizza供應,就選了較清新的海鮮Pizza. 隨Pizza奉上2片蒜蓉包,都頗為香脆.

至於Pizza,則不是我們慣常吃開的Pizza底,取而代之是以一層幼滑薯蓉代替,都幾新奇有趣!

不過個人覺得,2人分享一個實在太膩了,建議3-4位友人同行才點來吃la!

整體都很令人滿意,除了裝潢吸引外,炸雞亦都很出色,所以我打算下個月帶父母來吃呢

尖沙咀柯士甸路20號地舖

2317 1110

2016-07-12 229 瀏覽
職業上識到真心好朋友,難。離職後能夠keep到友誼,仲難。男女之間純友誼,更難。講緊嘅係我一個好兄弟(利申:我係女,佢係男)我嘅好巴打,要離開香港啦~去台灣成家立室做爸爸,今晚就同佢食最後晚餐~我揀左一間人氣韓式食店同佢餞行~希望有個好回憶啦~去到門面好靚,係一個粉紅色貨櫃做門面裝飾~非常eye catching!!我地本身book左9個,有2個臨時黎唔倒,我有禮貌甘同個紅衫帶位講少左2個,好可惜呡一位紅衫帶"黑面"相對,佢甘嘅咀臉令我地都唔多滿意!入去門口,就見到特別嘅裝飾,好似地盤工場甘,我地絕對唔可以因為黑面姐姐影響心情!好~我地去開工(動)喇!Menu都未打開,正當已經開始肚餓之際,竟然有小驚喜!餐前小食~薯片同花生~打開menu,選擇不是很多,很多以雞為主,飲品覺得偏貴喔~第一度~蒜味芝士培根配脆包明明menu上有三片包包,點解黎到得2片嘅?!唔通圖片只供參考~唔好野甘多!拉芝行動action!!!!芝士味道好香,質地好軟滑,煙肉同西椒嘅香味令味道提升不少,芝士下還有少量薯仔,美味指數爆哂標!脆包太少了,最後用叉食埋d芝士~提提大家,食嘅時候要趁熱呀,一凍左就拉唔到芝同變硬芝
職業上識到真心好朋友,難。
離職後能夠keep到友誼,仲難。
男女之間純友誼,更難。

講緊嘅係我一個好兄弟
(利申:我係女,佢係男)
我嘅好巴打,要離開香港啦~
去台灣成家立室做爸爸,
今晚就同佢食最後晚餐~

我揀左一間人氣韓式食店同佢餞行~
希望有個好回憶啦~

去到門面好靚,
係一個粉紅色貨櫃做門面裝飾~
非常eye catching!!
我地本身book左9個,
有2個臨時黎唔倒,
我有禮貌甘同個紅衫帶位講少左2個,
好可惜呡一位紅衫帶"黑面"相對,
佢甘嘅咀臉令我地都唔多滿意!

入去門口,就見到特別嘅裝飾,
好似地盤工場甘,
我地絕對唔可以因為黑面姐姐影響心情!
好~我地去開工(動)喇!
Menu都未打開,
正當已經開始肚餓之際,
竟然有小驚喜!
餐前小食~薯片同花生~
打開menu,
選擇不是很多,
很多以雞為主,
飲品覺得偏貴喔~
第一度~
蒜味芝士培根配脆包
明明menu上有三片包包,
點解黎到得2片嘅?!
唔通圖片只供參考~
唔好野甘多!
拉芝行動action!!!!
芝士味道好香,質地好軟滑,
煙肉同西椒嘅香味令味道提升不少,
芝士下還有少量薯仔,
美味指數爆哂標!
脆包太少了,最後用叉食埋d芝士~
提提大家,食嘅時候要趁熱呀,
一凍左就拉唔到芝同變硬芝啦~
部隊窩(中)
泡菜湯底微辣,好惹味!
入面有野菜,泡菜,豆花,香菇,年糕,香腸,芝士腸,芝士,午餐肉,辛辣麪~
應該最有味道嘅腸仔同午餐肉竟然是淡接近沒味道,幸好湯底撘求,野菜及其他配料都非常入未,如果芝士多d更佳~
最後,我地加左$10加專個麪放入去~
奶油麪包雞
(包包未剪開時嘅模樣)
店員姐姐剪開包包啦~
食落去配角嘅奶油包嘅味道比主角雞雞更香更好吃,包包完全吸收奶嘅味道,雞肉比較林,而且雞上的醬汁味道不夠鮮明~
包包味道完全搶曬風頭!
蒜香五花腩
形容是百感交集的味道
有點花生味,有點奶油味,有點燒汁味道~
肉質比較肥美~
2016-07-12 206 瀏覽
南韓的貨櫃餐廳吹得全世界都仿效, 香港的速度都不輸蝕, 很快就有一家貨櫃風的韓國餐廳了. 地點就在我很喜愛吃的達人烤肉原址. 蜜糖牛油焗雞配香脆炸雞, $175來的原因是友人想吃炸雞. 韓式炸雞分量多, 其實2個人是吃不完的. 蜜糖牛油焗雞的蜜糖十分清甜, 不像平時我們燒烤的甜脆. 我比較喜歡平時燒烤那熟悉的味道. 香脆炸雞的炸皮鬆脆, 連吃了兩件不太喜歡的雞胸, 比較鞋口, 勝在啖啖肉, 調味很好. Seafood pan cheese pizza with garlic bread, $150所謂 pizza 都不是pizza, 滿滿的一盆海鮮芝士, 引到人流口水. 不知如何界開那 pizza, 便把叉子直接卷起芝士吃. 卷了兩轉, 見到底部有餅底, 可以像pizza 般吃了. 餅底又薄又軟身, 覺得比己烤脆的餅底配芝士更好. Blueberry yogert, $65藍莓味道不濃. 不是假味. 乳酪對身體有好處, 幫助消化. Mango smootie, $70友人點的, 味道都不假
南韓的貨櫃餐廳吹得全世界都仿效,
香港的速度都不輸蝕,
很快就有一家貨櫃風的韓國餐廳了.
地點就在我很喜愛吃的達人烤肉原址.
蜜糖牛油焗雞配香脆炸雞, $175

Blueberry yogert, $65

藍莓味道不濃. 不是假味. 乳酪對身體有好處, 幫助消化.
Mango smootie, $70

友人點的, 味道都不假
2016-07-05
唔係呀!大熱天時34度,友人相約我去貨櫃埸食炸雞,就算好食到會飛都唔好預我啦!隨時中暑⋯⋯哈哈,原來係一間韓國餐廳,裡裡外外點睇全都是貨櫃的設計,還有地盤應有的工具如安全帽,指示燈等等作裝飾,玩味濃!Grapefruit Soda酸酸的,開胃清涼。嘩啦嘩啦,Chicken Pane咁大份,適合大夥兒。肉質鮮嫩,可惜醬汁太多,失卻外脆內軟的感覺。調味方面比較淡,不能刺激到食欲。相反伴雞的奶油芝士麵包比較出色,非常鬆脆,如芝士再濃味一點會更惹味。肉類食得多了,點一客三文魚沙律清清囗嚨,蔬菜鮮甜可口,三文魚尚算ok,但不知為何不是凍的是微暖,食落有點怪怪。真的多謝友人介紹了一個搞鬼的地方給我。

Grapefruit Soda酸酸的,開胃清涼。
Grapefruit Soda
Chicken Pane
三文魚沙律
真的多謝友人介紹了一個搞鬼的地方給我。
2016-07-09
2016-07-10 209 瀏覽
等左半小時的烤雞半隻,出現的時候竟然是3粒隔夜雞粒....... 搞到想去麥當勞吃麥樂雞。不要被裝修騙到,全無服務可言,一催再催,一個brunch要等半個鐘,附近幾台都係,吃到一肚氣!
在韓國餐廳菜館林立的柯士甸道上,這間近期開張,位置就在全港最有名氣,也最正宗的杭州菜館「天香樓」旁邊的 Container Factory Restaurant & Bar肯定是最有特色的一間。顧名思義,這間韓國餐廳酒吧以貨櫃為設計概念,整間餐廳從打造得猶如貨櫃一樣的門面到餐廳內的各個大小設計環節,都貫徹著貨櫃和工業風的概念,大至穿牆而出的貨櫃車車頭和不斷地轉動的彩色齒輪,小至出入工地必備的工業安全帽,這裡都可以找到。確是非常特別和吸引。這兒吃的主要是近期仍然方興未艾,熱潮仍未減退的炸雞和焗雞,其他食品就有薄餅、沙律等等,就連部隊鍋和辛辣麵都有。而且這兒因為也是酒吧,所以各款酒精以至非酒精類飲品,這兒也有大量選擇,無論好酒者還是非好酒者,都不難找到自己想喝的飲品。這一夜,我與老婆仔兩人就在這兒吃了一款招牌炸雞,一客沙律和兩杯冰凍解喝的飲品,才捧腹回家。先說沙律,原先我是想揀較少吃到,以吞拿魚粒做主要材料的「夏威夷沙律」的,但侍應告訴我這天沒有這款沙律售賣,所以便退而求其次揀了較普通的「三文魚沙律」($130)吃。雖然這沙律不便宜,可份量真是挺多的,大量的三色彩椒、紫洋蔥、生菜和煙三文魚
雖然這沙律不便宜,可份量真是挺多的,大量的三色彩椒、紫洋蔥、生菜和煙三文魚,在不肥膩和較健康的沙律醬汁調和後,味道頗好,我對它也頗為滿意。
主角的炸雞,我就點了眾多炸雞和焗雞中價錢最貴的「奶油麵包炸雞」($190)。這炸雞炸雞還不怎麼樣,味道過得去,但未算突出,而且除了雞髀和雞翼位較滑外,雞胸部位的雞肉也比較粗嚡,未能做到滑溜而有肉汁的效果。幸好同場加映的奶油農夫包味道挺好,稠身的奶油汁十分香甜,把農夫包切開之後蘸些奶油汁吃,好吃呢!
至於飲品方面,我與老婆仔不約而同都揀選了芒果味的飲品來喝,不過她的 Mangoade($55)是芒果味的果汁,酸酸甜甜的,開胃解渴;我的 Mango Smoodie($70)則是芒果沙冰,甜美的味道,濃稠的口感,我就更加喜歡。
韓國菜在香港愈來愈受歡迎,單在柯士甸路,粗略估計一下,已有超過十間的韓國餐廳在此營業,要在這兒突圍而出,其實並不容易,不過這間韓國酒吧餐廳的設計這麼有特色,食物水準也還可以,即使食物價錢偏貴,要在這兒站穩陣腳,相信也不太難吧!
2016-07-02 330 瀏覽
同friend中午過來食brunch,點了menu上 五號炸雞半隻加沙拉,我點的八號蛋奄列。只能說 食物水準真的是不能更差。雞上來只有三塊,一嚐味道還是隔夜的。奄列的味道和擺盤,还不如随便一家茶餐廳,不知晚上怎樣,但覺得既然中午開就應該保持水準,總之不會再光顧
……………………留白……………………成了罪人 忘形一吻 害你分割做兩份 從中作梗 應該我抽身 狂妄代價 留待我承受強忍……………………留白……………………這世界的愛是有多深奧? 「有人用一生的時間來留著一個人,但是對方只用了一剎那就決定離開。永恆的愛情,是來自單方面的心甘情願。」 (在大衞與瑪嘉烈的劇聽到這一句)……………………留白……………………偷偷摸摸…… 李克勤誰人在每晚每晚找開心拉拉扯扯偷偷摸摸的鬼混沒發現你的抖震 任愛念隨意送贈但其實你每晚每晚都傷心反反覆覆兜兜轉轉的不斷問問何日那顆心上 已再沒唇印 ……………………留白……………………新鮮感……從來是新鮮感在作祟!有誰不愛新鮮感,我信新鮮感的威力韓國近日大熱的貨櫃餐廳在香港也開了一間,只是短短一星期,所以報章雜誌也鋪天蓋地在互聯網中洗版, 無別的只是新鮮感……韓食從來是加些創意,加些潮流,必轉身成了新菜式。炸雞已經不止是加些醬汁配些酸蘿蔔,韓式炸雞已經會配上芝士麵包蘸炸雞吃,對韓食很愛配芝士,也不知為何,反正就有了些改變,新鮮感很重要,那怕只是改些少。八時多到達門外,餐廳的裝潢真的很吸睛,粉嫩的粉紅色貨櫃外表,以粉底白字

成了罪人 忘形一吻

但其實你每晚每晚都傷心
反反覆覆兜兜轉轉的不斷問
問何日那顆心上 已再沒唇印

……………………留白……………………

八時多到達門外,餐廳的裝潢真的很吸睛,粉嫩的粉紅色貨櫃外表,以粉底白字特出餐廳大名,位於金巴利道的街頭上,是有種吸引途人的力量。
餐品上分了不同的食物種類,有炸雞類,小食類,湯類,年糕類,豬手類,薄餅類,芝士類。飲品也有沙冰類,酒類,茶類,果汁類,任君選擇。

開業不到一星期,安排入坐也有些少混亂,不過出入也快,等一會兒也能入坐。餐廳的設計全是以貨櫃作主題,有藍色的貨櫃板,水喉管在牆上,也有轉輪作裝飾。最特別是近門口位置的半個車頭設計,一到九時正,老闆在弄 噴射煙霧,一輪燈光表演。突然,老闆把燈關掉,還以為是有客人生日,原來是一輪燈光表演秀。

香辣海鮮湯(紅湯) $240
香辣海鮮湯(紅湯) $240

為何要標上紅湯二字?原來餐單有紅湯白湯兩種,白湯是採用日式做法,紅湯則是傳統的韓國辣椒湯頭。湯頭呈紅通通的色澤,混上韓國辣椒醬,大醬,辣椒粉及高湯熬煮而成。海鮮則有扇貝,青口,蜆肉,魷魚,加上蔬菜,泡菜,青椒,冬菇及洋蔥。湯頭是濃厚的辣醬味,入口不止嗆喉,更是把辣帶到腹中。
扇貝只有一隻,不過入口肉質鮮甜。青口數量最多,口感軟熟也頗大一隻。魷魚雖小但入口彈牙。整體海鮮是新鮮的。

奶油麵包炸雞HK$190
奶油麵包炸雞HK$190

炸雞配上秘制芝士醬,炸雞香脆,皮有點焦脆感,雞肉白皙皮下脂肪不重,雞肉沒有很嫩口,但雞脾位是最好吃的。可以把炸雞再蘸上麵包內的Mozzarella Cheese,員工會幫手剪開芝士麵包,可以配炸雞食用。麵包內的芝士混上蝦子肉及香腸片,麵包內裡有點過腍身,沒有太出色。

……………………留白……………………

愛……是一生中最難懂的課題。上了一生課也未必能夠明白箇中道理。說過:簡簡單單便可,專一愛上一個人,可必太複雜。也許…… 是年紀輕輕不懂愛 或是 愛根本難令人清楚明瞭!

題外話/補充資料: UP相彈咗10次機 \-.-/