2010-09-08 24 瀏覽
今天難得和女朋友吃飯,女朋友說想吃西餐,New York沒預早訂位註定無緣,Savour Café女朋友一向覺得很貴,又沒多大興趣,走著走著,結果到了「法國雪山咖啡」,但看過餐牌後,女朋友同樣提不起勁。走到這裡,西餐選擇已然不多,我印象中也只剩下Oliva,Rome Italian Café及Mix & Match而已。不過走著走著,竟又給我看見了一間叫CK Legend的西餐廳,既然有緣相會,就試試吧!侍應安排我們坐在靠玻璃窗的位置,我們看著餐牌,感覺有點迷茫,結果侍應再拿出另一個手寫的,較為簡陋的餐牌,說剛剛那個是每星期會轉一次的套餐餐牌,而現在拿出來手寫那個則是恆常的餐牌,天天供應的。看到餐牌上有鵝肝一項,女朋友早已眼前一亮,另一方面,我見到有烤豬肋骨,本來就躍躍躍欲試的,但回想過往失敗的例子:燒得太焦,既乾且硬,啖骨卻又吃不到肉,簡言之就是:食之無肉,棄之有味。內心不禁卻步了,女朋友又很想吃千層闊麵,因此叫個海鮮千層闊麵好了。餐湯今日的餐湯為忌廉雜菜湯,餐湯呈橙紅色,中間加入了一點淡忌廉,看起來湯的質感相當Creamy。喝起來,味道相當濃郁,帶出淡淡的菜蔬清香,淡忌廉的淡香與菜

餐湯

今日的餐湯為忌廉雜菜湯,餐湯呈橙紅色,中間加入了一點淡忌廉,看起來湯的質感相當Creamy。喝起來,味道相當濃郁,帶出淡淡的菜蔬清香,淡忌廉的淡香與菜蔬的清香出奇的匹配,亦令湯的質感更形幼滑;相信幼滑的背後,絕少不了廚子隔渣的功夫,整個湯的味道很好。

配上的蒜蓉包烘得很夠香脆,而且蒜蓉醬塗的也多,味道香濃惹味,這片蒜蓉包做的很有誠意。

香橙薄荷沙律

沙律的賣相有點似曾相識,回想一下,其實有點似Café Balenca額外加十個大洋點的沙律,最主要都是那幾片鮮橙,令我有此聯想(詳情請參閱食評---《鬧市中的綠洲》)不過CK的則明顥更為豐富,幾片鮮橙以外,下面有更多新鮮的沙律菜,並加入了點薄菏醋汁,味道清新宜人。

鵝肝雜菌意大利飯

意大利飯賣相精緻,鵝肝放於意大利飯面上,更顯吸引。鵝肝外層煎得香脆,內裡甘香軟滑,油份極高,甘香味道在口腔中回盪,歷久不散。鵝肝雖不算大件,但切得夠厚,吃起更有質感。

意大利飯伴以雜菌,看起來盡吸了湯汁,豐盈飽滿,吃著,意大利飯充滿了雜菌的清香,軟硬有致,很有嚼勁,加上有很多雜菌粒,菌香滿溢,亦豐富了質感。忌廉汁調配得宜,濃淡適中之餘亦不減其稠度;加上鵝肝的油份亦滲透到飯中,令意大利飯能保持適度的油潤,額外添了一點甘香味,整體做的相當出色。

海鮮千層麵

海鮮千層麵賣相不俗,千層麵層層分明,滲透其中,狀甚吸引。舀了一口來吃,麵質軟硬適中,千層麵之間餡料甚多,包括鮮蝦、墨魚、青口等,餡料份量多而舖排平均,基本每一口都可以吃到餡料,加上忌廉汁調配得相當香滑,濃稠度適中,醬汁剛好可以適度地掛在千層麵上,吃起來相當美味。唯一可以挑剔的可能是餡料中的青口,我自覺青口味道太過獨特,作為一道味道較淡的意粉配料似乎有點太搶眼,與整個千層麵不太搭調,不過其實整體己做的相當好了。

凍朱古力

女朋友一吃西餐,久不久就會想點凍朱古力,說穿了,其實她最迷戀的就是New York Café & Bar的凍朱古力,其實人家調配凍朱古力,相信不是什麼特別配方,但不可否認,在細節上下過心思,加上不用加錢,因此很得女朋友歡心。

吃過沙律及主菜後,我們都覺得CK甚有水準,因此女朋友又重燃想喝凍朱古力的慾望,於是我們就叫了兩杯凍朱古力。凍朱古力沒有忌廉,聲劫上無疑遜了一籌,喝起來,味道偏淡,質感單薄,而且似是先用熱水沖好,再放冰的,令朱古力不太夠凍,這杯朱古力確實教人有點失望。

白朱古力焦糖燉蛋

侍應為我們奉上甜品,Size相當小巧,原來是白朱古力焦糖燉蛋,面層的糖片香甜中帶點焦香,火力控制得宜,沒見太焦,燉蛋的確帶點朱古力味道,燉蛋本身亦見香滑,唯甜度對我們來說就略嫌多了一丁點(我們吃得偏淡,相信各位看官會覺得甜度適中的)加上Size份量剛好,吃後令人相當滿足。

當我們吃飽閒聊之際,其中一位負責人過來和我們寒暄了幾句,詢問一下我們對食物的意見,我們也交流了一會,負責人向我們推介說,他們的烤豬肋骨很有名,很受食客歡迎(我心裡正狐疑為什麼負責人在我們下單時不作推介呢?)我說出我點菜時的顧慮後,大家又交流了一番,言談甚歡。

CK Legend的裝修用上高貴的紫色作點綴,雖然簡單,但不失優雅,加上人客不多,而且枱與枱的距離寬闊,感覺更見舒適。侍應服務相當殷勤有禮,最令我欣賞的是留意客人的進食情況而一道一道上菜,實在相當貼心,亦可使客人慢慢品嚐美食。希望他日人客多了,他們仍能保有這種美德。食物質素也令我們喜出望外,坦白說,CK Legend是我在元朗區暫時吃到過最有質素的西餐廳了,相信不會令大家失望的。

其實每想起CK Legend也想到Calvin Klein,可能CK=Calvin Klein實在是太心入民心了吧!不諱言的,Calvin Klein曾經是一個令我趨之若鶩的品牌,但只限於其賣盤前的事了,但不可否認,CK作這一個內衣品牌,的確如傳奇般的一個存在。希望CK Legend也能成為一個真正的傳奇吧!

Berlin
CK Legend的陳設
忌廉雜菜湯及蒜蓉包
白菌鵝肝意大利飯
2010-08-31 46 瀏覽
呢間餐廳都已經開o左大大話3個幾月, 我都每隔2,3個星期就會黎幫襯一次.. 有時同同事, 有時自己一個.. 今次個個同事都想食日本o野... 而我想食西餐, 所以決定分道揚鑣*小妹最中意都係呢到的炒意粉, 因為意粉唔會太淋, 硬身少少而且唔會乾* 不過今次叫o左個酥炸龍利柳配薯菜*今天是什菌忌廉湯, 呢到好有性格的, 日日都係得一款湯, 冇得簡, 不過小妹有選擇困難症, 唔使簡仲好, 而且佢地好少出羅宋湯.. 如果唔中意忌廉湯的朋友就冇辦法喇 話是話... 今日的湯好似淡味o左少少.. 唔知係咪呢排食得熱氣o野多.. 所以味覺淡o左..錯覺呱!不過 garlic bread依然香脆* 真係好想食多幾件添..酥炸龍利柳配薯菜... 主角來了.. 酥炸的意思即係好似平時食o個d fish & chips咁o個種做法... 咁樣好似比平時用麵包糠冇咁熱氣... (哈哈.. 雖然一樣都係炸)~ 哈哈.. 完條龍利柳.. 真係唔細喎* 而且魚唔會太乾身, 魚肉仲係咁滑~正!! 配菜都係一大買點, 唔係用水煮熟就算, 有用蒜頭再炒過! 正!! 龍利柳所配的是他他汁, 我再叫多o左個茄汁食炸薯角,

今天是

不過
garlic bread依然香脆*
真係好想食多幾件添..

配菜都係一大買點, 唔係用水煮熟就算, 有用蒜頭再炒過! 正!! 龍利柳所配的是他他汁, 我再叫多o左個茄汁食炸薯角, 小妹就係中意佢地會用個小碟仔上汁, 唔會好似其他餐廳咁"達"o係隻碟到...呵呵~

最後叫o叫杯
即磨咖啡, 香而濃, 味道甘甜, o岩曬唔中意苦的我~ 而且.. 佢地的奶係熱呼呼的... o係元朗已經冇咩西餐廳會咁做.. 數埋都係得1,2間* 實行令小妹溫暖入心啊*

享用午餐仲可以加$12加多件是日自家制甜品, 平時我都有加的, 不過今日的係綠茶慕絲餅, 上次已經食過喇, 所以今次冇加到... 佢地有時會日日轉款, 而且都係以慕絲餅居多, 我已經食過好多.. 例如士多啤利, 豆腐, 芝麻, 芒果, 朱古力, 香蕉..... 我最中意都係芒果o個個... 因為酸mimi 係我至愛!

好的, 再一次吃過一個完美而滿足的午餐了, 是時候回到工作! 下次必定會再來!

ps. 多過4人的, 有時候午餐也要訂位啊, 因為餐廳比較細, 今日已經見到有2批人冇位而要離開! 唔想食閉門羹, 最好打電話訂位先*
什菌忌廉湯
即磨咖啡* 熱奶**
門外易拉架
門外的報章雜誌採訪
2010-08-24
即磨咖啡* 熱奶**
  • 即磨咖啡
2010-08-28 5 瀏覽
女朋友見我就黎番學, 特登同我去慶祝 (唔知攞景定贈慶)我地就去左呢間開左無耐ge西餐廳食飯~~~(佢老外同事介紹的)餐廳環境都唔錯, 女朋友好鐘意佢地盞吊燈(但係唔記得影相)我地分別叫左兩個set dinner , 仲要係5courses set dinner, (真係好飽,好滿足)等左無幾耐, 就黎左個鴨胸肉salad,佢地好有心思, 去左鴨胸D皮, 女朋友盛讚, 因為佢怕肥之後個蒜蓉包, 蘑菇湯, 都好香, 好濃味女朋友個主菜係招牌CK 豬仔骨一見到舊骨, 嘩~~~~~~真係好香好大舊, 食落比我係外國食個D ribs好食好多不過ribs始終唔係我ge 飛佛過左一陣,我期待已久ge7成熟 肉眼扒終於出黎啦~~~~~~比我想像中大份, 肉質好''琳'',雖然唔算入口即溶, 但係牛味好濃, 對我呢個牛痴黎真係out of expectationp.s. 女朋友話要讚一讚D配菜, D薯仔真係好好味,^^主菜之後就到甜品時間, 因為小弟唔鐘意食朱古力, 所以我就叫左個豆腐慕斯餅女朋友就叫左個朱古力慕斯餅~侍應哥哥話D甜品全部都係自家製的可能我地2個都唔鐘意食太甜, 一致都覺得豆腐味係好
女朋友見我就黎番學, 特登同我去慶祝
(唔知攞景定贈慶)

餐廳環境都唔錯, 女朋友好鐘意佢地盞吊燈(但係唔記得影相
等左無幾耐, 就黎左個鴨胸肉salad,
佢地好有心思, 去左鴨胸D皮, 女朋友盛讚, 因為佢怕肥

之後個蒜蓉包, 蘑菇湯, 都好香, 好濃味
女朋友個主菜係招牌CK 豬仔骨
不過ribs始終唔係我ge 飛佛

p.s. 女朋友話要讚一讚D配菜, D薯仔真係好好味,^^

可能我地2個都唔鐘意食太甜, 一致都覺得豆腐味係好食D^^
整體黎講都好滿意, 但係有2樣野有待改善的,
1. 起餐時間比較耐, 可能同即叫即煮有關掛?.?
2. D 餐飲選擇比較少, 都係一般茶餐廳差唔多~~
overall, 都值得再試~我會再黎架

鴨胸肉salad
蘑菇湯
招牌 CK豬仔骨 ($158/set dinner)
12安士有骨肉眼扒 ($218/ set dinner)
自家製豆腐慕斯餅~
自家製朱古力慕斯餅~
2010-08-27
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
招牌 CK豬仔骨 ($158/set dinner)
12安士有骨肉眼扒 ($218/ set dinner)
  • CK 豬仔骨
  • 12安士有骨肉眼扒
OK
2010-08-16 3 瀏覽
好彩一早訂左位, 那天係平日, 不過估唔到都坐滿客! 個老闆比左個最入既位我地, 我個人覺得地方黑左d, 如果佢加番d "納觸" 就最perfect.食物方面都ok既, 個湯似出面罐頭湯味, 係個甜品份量較為少左d!間野不收自來蛋糕切餅費, so good! 佢地拎個cake出來時仲播埋happy birthday既歌出來, 好正囉!

2010-08-05
慶祝紀念
生日
2010-08-14 15 瀏覽
入到去時間仲早around 19:30,唔使等位, 環境幾細, 得幾枱, 但都可以唔full可能地方細, 好似望黎望去得1個staff落單拎野, 所以叫order都唔會快, 但佢個服務態度係冇問題既... 我同朋友一人一個餐, 其他都包好多野, 但食完唔飽....可能份量唔多(個碟主菜)!? d碟真係好大, 但入面既野唔多呢, 比佢呃到, 以為自己食左好大碟意粉! 個set有salad,soup, main course,dessert, drink, 但食完再要第2度食甜品先夠喉! 應該唔會玥黎啦, 呢個價錢唔係貴, 但食唔飽既感覺一D都唔好!

d碟真係好大, 但入面既野唔多呢
, 比佢呃到, 以為自己食左好大碟意粉!

d菜唔夠fresh, 超細碟, 可以唔食,不過個餐包埋, 食左一半冇食
蒜蓉包,每人一小塊,正常份量,有個大洞係個包度, 正常既都, 不過唔令咯!
Carbonara Spaghetti好味 唔夠芝士, 真係好"大"隻碟" 好"少碟"粉"咯
太鞋"同冇牛味, 薯仔幾好味, 塊牛好細, 1/4隻碟
芝士蛋糕,幾令,仲好細...
2010-08-08 6 瀏覽
呢日同媽子黎呢度食飯,睇下呢度同甜甜咖啡有乜分別。入到去,都唔算太多人既。坐就一定好坐過甜甜,唔知野食得唔得呢?忌廉湯我覺得太稠啦,雖然野菌味好重。不過呢隻忌廉湯並唔係我杯茶,我覺得呢隻唔係太好飲。反而跟湯既蒜蓉多士就唔錯啦,蒜蓉味重之外仲好脆口。雞脾扒配黑椒汁個雞肉都唔鞋口,呢個係好基本既。我覺得都唔錯啦。不過個黑椒汁就有失色啦,味道唔太濃之外,同個主菜唔太夾。我真係有失望。龍柳配蕃茄汁呢個就不過不失,個龍柳煎得好香。個魚肉都幾好味,但我覺得配蕃茄汁就唔太夾啦。個味道好似爭咁。凍咖啡食完飯,飲杯凍咖啡。好濃既咖啡味,飲完真係好醒神,可算係呢餐最好既。仲有無下次,除非我傻左啦。野食都係甜甜好食同認真好多,不過食甜甜就要預多小小時間。因為有時真係整好耐野食架。
多人既。坐就一定好坐過甜甜,唔知野食得唔得呢?

忌廉湯
我覺得太稠啦,雖然野菌味好重。不過呢隻忌廉湯並唔係我杯
仲好脆口。

雞脾扒配黑椒汁
個雞肉都唔鞋口,呢個係好基本既。我覺得都唔
真係有失望。

龍柳配蕃茄汁
呢個就不過不失,個龍柳煎得好香。個魚肉都幾好
味,但我覺得配蕃茄汁就唔太夾啦。個味道好似爭咁。

凍咖啡
食完飯,飲杯凍咖啡。好濃既咖啡味,飲完真係好醒神,
可算係呢餐最好既。

就要預多小小時間。因為有時真係整好耐野食架。
忌廉湯
蒜蓉多士
龍柳
雞扒
2010-08-01
蒜蓉多士
2010-07-16 8 瀏覽
今天終於約到久未見面的朋友飯聚, 這間餐廳亦是朋友介紹而去的。我早到了, 所以先叫了一個前菜小吃 - fish and chips, 賣相不像傳統的那種英式fish & chips, 但就炸魚非常嫩口, 吃了一半已經飽飽地。友人到達後, 一人叫了一個set dinner, 推介主菜是CK 燒豬仔骨, 另外叫了蝦天使面。 先來了頭盆炸軟殼蟹沙律, 炸軟殼蟹很美味, 是近期吃過最好的。之後再來青豆湯, 都頗Creamy, 如你喜歡creamy, 你會愛上它, 勝在分量適中, 我都接受! 主菜大蝦天使面presentation 很靚, 引起我飽了一半的食慾。再來豬仔骨時, 我擔心吃不完, 因為真的很大份。 最後好彩一邊吃一邊說, 連sidedish 都能清碟。 最最最後, 驚喜來了, 朋友月頭生日, 所以呢, 多謝餐廳送上驚喜甜品包括芝麻豆腐餅及士多啤梨慕絲餅(碟子上有他的朱古力名字)。 因為餐廳細細, 環境都似私房菜, 有privite dining room 的感覺, 是慶祝及朋友飯聚的好地方。 但可以注意座位有限, 如果預早book 就會比較好, 眼見walk-in 的客人都要等才有位
最後好彩一邊吃一邊說, 連sidedish 都能清碟。 最最最後, 驚喜來了, 朋友月頭生日, 所以呢, 多謝餐廳送上驚喜甜品包括芝麻豆腐餅及士多啤梨慕絲餅(碟子上有他的朱古力名字)。 因為餐廳細細, 環境都似私房菜, 有privite dining room 的感覺, 是慶祝及朋友飯聚的好地方。 但可以注意座位有限, 如果預早book 就會比較好, 眼見walk-in 的客人都要等才有位。雖然平均都要$170一位(因為我ORDER 了小食), 但食物質素足以值回價錢!! 下次想試其他主菜及PASTA。
fish & chips
炸軟殼蟹沙律
青豆忌廉湯
大蝦天便面
CK 燒豬仔骨
  • CK 燒豬仔骨,士多啤梨慕絲餅
(非會員)
約左朋友聚會, 知道開左間新野就去試試.整體而言都唔錯.雖然裝修唔算好靚, 但整體個情調都ok,果區唔太旺, 所以佢既店面用晒玻璃做外牆, 都唔會覺得自己似金魚被圍觀,坐得幾舒服.侍應都ok nice.當日其實我地三個女仔share左兩個set din,佢有套餐, 都係$150-200, 有湯, 有蒜蓉包, 有甜品.個主菜一個係豬手, 另一個係Ribs, 好大份, 豬手唔怕有騷味, 份Ribs d汁都幾好.其實我最鐘意反而係d 伴碟, 因為我鐘意食菜多過食肉, 所以食西餐就要將就下, 無乜菜可言, 就算有都多數係凍喇, 無乜味既,但呢間我真係覺得佢有俾心機落d伴碟度, 好好味.甜品呢, 可惜無得揀, 當日跟餐既係芝麻味mousse cake因為我唔太好甜野, 但呢個都ok, 因為唔會太甜太漏. 不過缺點係: 只收現金.
約左朋友聚會, 知道開左間新野就去試試.
整體而言都唔錯.

雖然裝修唔算好靚, 但整體個情調都ok,
坐得幾舒服.侍應都ok nice.

當日其實我地三個女仔share左兩個set din,

個主菜一個係豬手, 另一個係Ribs, 好大份,
豬手唔怕有騷味, 份Ribs d汁都幾好.

其實我最鐘意反而係d 伴碟, 因為我鐘意食菜多過食肉,
但呢間我真係覺得佢有俾心機落d伴碟度, 好好味.

因為我唔太好甜野, 但呢個都ok,
因為唔會太甜太漏.

不過缺點係: 只收現金.
豬手, 唔記得影相, 己經切晒件
己經食左四五條骨
食左四份三既芝麻味mousse cake....^^"
簡簡單單但都ok舒服
2010-06-24
豬手, 唔記得影相, 己經切晒件
己經食左四五條骨
食左四份三既芝麻味mousse cake....^^"
簡簡單單但都ok舒服
  • 豬手
  • ribs
2010-06-08 8 瀏覽
跟一位多年無見的朋友在元朗聚舊...經過這間別緻的西餐廳, 就決定與友人進廳試試.這間餐廳的氣氛不錯, 而且本人覺得最緊要係坐得舒服.不過冷氣略嫌開大了一點.我點了一份香煎豬扒配磨菇汁跟意粉, 而我的朋友就點了一份香煎魚柳配檸檬忌廉汁.這裏的侍應姐姐十分nice, 而且唔駛等好耐就食得...是日餐湯係南瓜忌廉湯.本人十分喜愛南瓜, 所以覺得呢個湯好夠味, 好正.不過我友人就覺得creamy左少少.但我覺得湯的味度濃味點會好飲D跟餐湯的蒜"容"包好卜卜脆!!!好好味呀~我點果份香煎豬扒配磨菇汁跟意粉, D豬扒煎得好香, 一D都唔"UN", 仲有D意粉好彈牙, 不過如果D意粉可以多返D就好laaaaa我朋友果份香煎魚柳配檸檬忌廉汁, 佢話d魚煎得好香, 食到檸檬味最後餐飲我叫左杯凍檸茶, 不過味道就淡左少少, 唔係好夠茶味~總括黎講, 間餐廳野食水準不錯, 而且侍應態度好好, 最緊要係野餐廳坐得舒適.有機會, 我會再去試下其他食物~五十幾蚊食到d咁好味ge野, 又可以坐底傾下計, 真係抵呀~
跟一位多年無見的朋友在元朗聚舊...
經過這間別緻的西餐廳, 就決定與友人進廳試試.

這間餐廳的氣氛不錯, 而且本人覺得最緊要係坐得舒服.
不過冷氣略嫌開大了一點.

我點了一份香煎豬扒配磨菇汁跟意粉,
而我的朋友就點了一份香煎魚柳配檸檬忌廉汁.

這裏的侍應姐姐十分nice, 而且唔駛等好耐就食得...

是日餐湯係南瓜忌廉湯.
本人十分喜愛南瓜, 所以覺得呢個湯好夠味, 好正.
不過我友人就覺得creamy左少少.
但我覺得湯的味度濃味點會好飲D

跟餐湯的蒜"容"包好卜卜脆!!!好好味呀~

總括黎講, 間餐廳野食水準不錯, 而且侍應態度好好,
最緊要係野餐廳坐得舒適.
有機會, 我會再去試下其他食物~

2010-06-07
  • 香煎豬扒配磨菇汁跟意粉
(非會員)
2010-05-23 9 瀏覽
之前聽朋友講元朗開咗間西餐d野食唔錯,於是今日同幾個朋友特登入去試下!1.餐湯個廚師話日日唔同,而今日試咗青豆忌廉同埋西蘭花忌廉,之前都未試過開頭仲好驚會怪怪,但係試咗之前味道好好,濃度剛剛好同埋感覺幾健康,有d小小想叫佢再添!2.頭盤小食就一星期轉一次,唔駛好似其他餐咁悶!3.主菜叫咗白汁天使麵,真係唔係講笑好好食,平時係出面一係太濃而油膩,一係就太淡,而呢個剛剛好(而且唔夠可以叫佢加多少少添)!4.甜品就自家制時時轉,今日就係檸檬芝士蛋糕,呢個就覺得酸少少就good喇總結值得再去,而且都算適中大約$120-180每位! P.S 掛住食都無影晒俾大家睇
2.頭盤小食就一星期轉一次,唔駛好似其他餐咁悶!
總結值得再去,而且都算適中大約$120-180每位!
P.S 掛住食都無影晒俾大家睇
2010-05-22
  • 白汁天使麵
2010-05-12 5 瀏覽
同個女去元朗富達廣場辨旅遊証件之後,就去左新開的CK Legend食晏;入面環境幾舒服,侍應哥哥好nice,又有玻璃窗可以俾BB望下街街。我地兩個人加個BB叫左兩客set lunch,是日餐湯係甘荀忌廉湯跟蒜茸包,個湯入口好香滑(唔係o個d求其羅宋/忌廉湯),個包脆卜卜~唔錯。我點左個茄子煙肉意粉,雖然我比較鍾意食白汁,但呢個意粉汁都好好味,我唔記得左個名叫咩sauce,有番茄味但食落又會覺得好creamy,我個女細細個都食左1/4碟我老公要左個羊架,賣相好吸引,夠juicy唔會好羶,佢一個人食晒成碟,我無得試Overall,食物質素真係唔錯,請KEEP住水準,我會再來的...加油!!

我老公要左個羊架,賣相好吸引
,夠juicy唔會好羶,佢一個人食晒成碟,我無得試

!!
2010-05-03
2010-05-11 5 瀏覽
小妹第的一篇食評...估唔到唔係俾寫一d大酒店, 著名restaurant, 而係俾o左一間新開的小小餐廳..因為小妹俾佢地對製作食物的熱誠感動* 好耐都冇食過咁好味而有heart的美食了..雖然已經過o左成半個月... 因為一直都冇時間寫.. 嘻嘻*話說小妹剛剛黎到元朗工作, lunch time的時候同另外1位同事搵地方食o野..突然經過一間細細地餐廳, 就俾佢裡面的decor吸引住...小妹最中意吊燈gala!! 所以就同幾個同事入去試下..可能佢地o岩o岩新開張.. 12點45分左右都冇乜人..我地order o左2個set黎試下~ 一個係carbonara, 同埋意醬意粉, (轉其他意粉都唔加$$的~)等o左一陣...南瓜湯同garlic bread齊齊上台, 嘩... 小妹至愛的garlic gread..好香好香好香啊!!!! 佢的garlic bread的味道同出面餐廳的好唔同... 外脆內軟~仲有個湯... 好熱好好味啊****好快我地個main course就黎埋.... 嘩**個樣好靚啊~ummm~~~我個carbonara好creamy好正啊,,,, 同事試過我
小妹第的一篇食評...

小妹最中意吊燈gala!! 所以就同幾個同事入去試下..
可能佢地o岩o岩新開張.. 12點45分左右都冇乜人..
我地order o左2個set黎試下~

仲有個湯... 好熱好好味啊****

ummm~~~我個carbonara好creamy好正啊,,,, 同事試過我的都話好味道!!
我可以食得好creamy, 所以食曬成牒都冇問題..
同事的肉醬意粉都好好味~~~~

叫埋餐飲, 2個人100蚊都有得找~~
waiter都好nice咁問我地2人的意見~我地梗係話冇得頂喇..
估唔到o係元朗呢到會有一間咁有heart的餐廳...
我一定會再黎幫襯ga!!!!!

仲要叫多d同事一齊黎試下!!!
set lunch- carbonara
肉醬意粉