CHUTNEY

餐廳裝修行皇室宮廷風,設計幾華麗✨ 平時a la carte每款都要大概$150-$200,但lunch set $178起就包前菜+主菜+蛋糕,抵食好多,係中環食lunch嘅好選擇🙈 🇮🇳 𝐂𝐇𝐔𝐓𝐍𝐄𝐘 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 · $𝟏𝟕𝟖 𝐮𝐩 (𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬 + 𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬 + 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬) 🍽️*[ ]* - a la carte price 0️⃣ Signature Chutney 🫓 · [$38]呢個係餐前小食,係薄脆餅搭配三款醬:beetroot · pineapple · mint🍍 甜甜辣辣咁幾香口🌶️ 平時叫a la carte會有10款醬🤪꧁ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 ꧂1️⃣ Aloo Tikki chaat 🥔 · [$128]係炸薯餅伴鷹嘴豆,搭配羅望子醬和薄荷乳酪醬🌿 薯餅外層薄脆,薯蓉幾綿密🥔 面頭有好多脆條,入面有鷹嘴豆同薯仔粒,咬落軟綿綿咁,口感層次幾豐富🤩 配埋酸酸甜甜嘅醬汁幾特別🙈2️⃣ Keema Pav 🐑 · [$198]係咖喱羊肉碎麵包,搭配炸薯脆條同鵪鶉蛋🥚 仲有一細兜洋蔥碎同青檸,令鮮味更突出🍋🧅 平時唔鍾意食羊,但呢個接受到,羊味幾香但唔會

*[ ]* - a la carte price

꧁ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 ꧂

2️⃣ Keema Pav 🐑 · [$198]

係咖喱羊肉碎麵包,搭配炸薯脆條同鵪鶉蛋🥚 仲有一細兜洋蔥碎同青檸,令鮮味更突出🍋🧅 平時唔鍾意食羊,但呢個接受到,羊味幾香但唔會太騷🍛 麵包烘到外層幾香脆,帶牛油香🧈 但就係烘得香口啲嘅餐包🍞

꧁ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 ꧂

3️⃣ Achari Beef Short Rib 🐂 · $238 [a la carte - $268]

係慢煮牛肋骨配醃洋蔥蕃茄masala🍅 牛肋骨煮得好軟腍,咬開一絲絲,牛味幾突出🐂 但masala冇咩蕃茄味,同埋唔知點解苦苦地🤣 但就咁食牛好jeng好唔錯🤪

4️⃣ Old Delhi Butter Chicken 🐣 · $198 [a la carte - $258]

係牛油雞咖喱,面頭仲有松露乳酪🍛 整體幾creamy,有少少甜🤏🏻 雞塊都幾多,完全唔鞋口,但可以再juicy嫩滑啲🐥

5️⃣ Garlic Naan 🧄 · [$58]

有兩大塊,size係平時印度餐廳嘅兩倍😂 牛油香幾重,食到蒜味,但可以再濃郁啲🤏🏻 烘得ok鬆軟且帶微微韌度,記得趁熱食🫓

6️⃣ Butter Naan 🧈 · [$58]

如果兩個女仔嚟,嗌一份naan就ok,份量真係好大🤣 但呢款較為遜色,幾鬆軟,但無咩牛油味🧈

꧁ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕𝒔 ꧂

7️⃣ Sweet of the Day - Pandan Cake 💚

唔係好食到斑蘭味,味道口感都好普通🍰

꧁ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 ꧂

8️⃣ Lassi 🥭 · $95

口味可以揀plain / rose / mango / salted! 質感偏濃稠,芒果味幾香濃🥭 半杯都覺得飽,建議兩個人share🙈
2024-01-02 25 瀏覽
Chutney📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓約咗朋友嚟中環食高級印度菜原來同平時食嗰啲可以咁唔同唔止賣相精美,味道仲好好添Tandoori Octopus 🐙 呢度嘅八爪魚整得好彈牙又入味而且用左炭烤特別香Keema Pav羊肉碎用咗青檸 洋蔥 辣椒調味 羊肉油十足 點埋個焗得香脆嘅麵包一齊食 超級夾Chutney Butter Chicken牛油雞係印度菜之中嘅名物第一次是印度菜嘅朋友必食雞肉好嫩滑 原來係用咗新鮮雞整咖喱用嚟點Naan Bread好夾Truffle Cheese Naan 黑松露都係第一次食中間重夾咗芝士Celeriac Miloni芹菜根又加上各種雜菜以印度香料煮過 雜菜都好惹味Pistachio Kulfi 開心果雪糕好特別 果仁味濃郁 又香滑House Red🍷容易入口 果味香濃 倒得好大杯 好慷慨Mango Lassi 🥭經典印度芒果乳酪芒果香甜 乳酪好滑 飲落唔會太膩
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

約咗朋友嚟中環食高級印度菜
原來同平時食嗰啲可以咁唔同
唔止賣相精美,味道仲好好添

Tandoori Octopus 🐙

容易入口 果味香濃 倒得好大杯 好慷慨

Mango Lassi 🥭
經典印度芒果乳酪
芒果香甜 乳酪好滑 飲落唔會太膩

我同🐖本身就好鐘意食異國菜💕最愛搜羅唔同國家既美食🫶🏻印度菜係我地其中一款熱愛💕追求調味同香料🫶🏻這一間餐廳無論環境 衛生 精緻度 同味道都好好👍🏻😚出色前菜💕✐雜錦脆餅配左薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪醬入面有大量爽爽甜甜既配料 例如青瓜🥒非常開胃🫶🏻🫶🏻✐芥未煮蝦配有紅菜頭、番石榴酸辣醬😚蝦新鮮 個醬汁爽甜出色主菜💕主菜我地叫左牛油薄餅 配印度菜✐牛油雞咖喱用左燒本地黃油雞同松露乳酪😍😍咖喱勁香 好好食 點薄餅一流✐大啡菇配菠菜我地都用左黎點薄餅 菇味同菠菜味極濃 😍😍極配✐Passion Fruit Coconut cake百香果椰子蛋糕🍰口感勁smooth🫶🏻軟滑 好正✐Bottle beers (lager)✐Apple Freshener
我同🐖本身就好鐘意食異國菜💕
最愛搜羅唔同國家既美食🫶🏻
印度菜係我地其中一款熱愛💕追求調味同香料🫶🏻
這一間餐廳無論環境 衛生 精緻度 同味道都好好👍🏻😚出色

前菜💕
✐雜錦脆餅
配左薄荷酸辣醬、羅望子醬、乳酪醬
入面有大量爽爽甜甜既配料 例如青瓜🥒
非常開胃🫶🏻🫶🏻

✐芥未煮蝦
配有紅菜頭、番石榴酸辣醬
😚蝦新鮮 個醬汁爽甜出色

我地都用左黎點薄餅 菇味同菠菜味極濃 😍😍極配

✐Passion Fruit Coconut cake
百香果椰子蛋糕🍰
口感勁smooth🫶🏻軟滑 好正

✐Bottle beers (lager)
✐Apple Freshener

2023-12-28
臨近聖誕🧑‍🎄,約咗朋友出黎交換禮物,就係公司附近搵佐間食印度菜嘅餐廳👏🏻叫佐兩個lunch set,每個set包一份前菜,一份主食同一份甜品😋係等餐嘅時候,店員會上份三色醬配薄脆,綠色有啲似青咖喱,黃色係加入左芒果嘅甜咖喱,紅色似係辣醬,想喊鹹嘅薄脆非常惹味👍🏻前菜我哋揀咗:Tandoor octorpus八爪魚🐙烤到內外焦內嫩嘅八爪魚,配上香甜粟米同洋蔥,入口超軟腍Keema pav 羊🐑肉咖喱配餐包餐包外脆內軟帶有牛油🧈味,羊肉一啲都唔羶,配上脆脆嘅炸薯條同爽脆嘅洋蔥粒,夾入餐包裡面,食到停唔到口主菜我哋分別點佐:Achair beef 🐮 short rib牛肉煮得夠淋,係所有咖喱中最重香料味,帶微微辣 牛肉味都好出Fish 🐟moilee curry咖喱有好香椰汁味,魚肉係煎香過,肉嫩無骨每份咖喱都配一份飯或者印度烤餅naan🫓 naan有幾款味道,而且係跟足傳統用兩個大窯爐,用即叫即烤我哋要佐一份原味同牛油🧈naan每份naan都有兩隻手掌咁大,夠哂份量是日嘅day of dessert 係班蘭蛋糕,好濃嘅班蘭味,中間嘅cream夾雜小小椰絲🥰我哋另外叫佐兩杯特飲Apple

前菜我哋揀咗:
Tandoor octorpus八爪魚🐙
烤到內外焦內嫩嘅八爪魚,配上香甜粟米同洋蔥,入口超軟腍

Keema pav 羊🐑肉咖喱配餐包

主菜我哋分別點佐:
Achair beef 🐮 short rib

Fish 🐟moilee curry
咖喱有好香椰汁味,魚肉係煎香過,肉嫩無骨

每份咖喱都配一份飯或者印度烤餅naan🫓
naan有幾款味道,而且係跟足傳統用兩個大窯爐,用即叫即烤
我哋要佐一份原味同牛油🧈naan
每份naan都有兩隻手掌咁大,夠哂份量

我哋另外叫佐兩杯特飲Apple freshener 同 招牌ice tea,cheers 👏🏻👏🏻
今日約咗朋友慶祝生日,配合返鍾意周遊列國嘅佢,揀咗呢間充滿印度特色嘅餐廳,拉開curtain 係別有洞天既感覺,每道菜都好高質,大推!🌟🌟#Raj Kachori🥠一打開裏面真係好有驚喜,外面香脆,裏面充滿好fresh嘅沙律,十分開胃🥰🌟🌟#Sarson Malai Jheenga🍤蝦肉新鮮彈牙,夾埋芥末及酸辣醬汁好惹味😋🌟🌟#Chutney Butter Chicken🐓雞肉好滑同好香牛油味,香濃嘅松露醬配搭咖喱汁,除咗味道豐富之外,香氣十足👍🏻🌟🌟#Saag Portobello 🥬🍄大啡菇菠菜蓉裏面充滿着不同嘅香料味道,配搭酥餅食,令到味道更加豐富🤤🌟#Butter Naan🫓超級巨型!酥餅份量十足,而且充滿牛油香氣, 十分酥脆✨🌟🌟#Passion Fruit Coconut Cake🍮充滿椰香得黎熱情果嘅酸甜好平衡,大推!🌟🌟#Kesari Masala Chai🫖加埋一杯招牌嘅印式奶茶,香氣十足得來解膩,滿足~🌟🌟 #Apple Freshner & Mango Lassi甜甜酸酸,十分開胃,與各項菜式十分配搭。

🌟🌟#Raj Kachori

🌟🌟#Sarson Malai Jheenga
🍤蝦肉新鮮彈牙,夾埋芥末及酸辣醬汁好惹味😋

🌟🌟#Chutney Butter Chicken

🌟🌟#Saag Portobello

🌟#Butter Naan
🫓超級巨型!酥餅份量十足,而且充滿牛油香氣, 十分酥脆✨

🌟🌟#Passion Fruit Coconut Cake
🍮充滿椰香得黎熱情果嘅酸甜好平衡,大推!

🌟🌟#Kesari Masala Chai
🫖加埋一杯招牌嘅印式奶茶,香氣十足得來解膩,滿足~

甜甜酸酸,十分開胃,與各項菜式十分配搭。

2023-12-28 32 瀏覽
中環印度餐廳「Chutney」好評如潮,店內裝潢呈現古典華麗印度風,雅緻舒適。✨Chicken Tikka Salad雞肉用香料醃製過,沙津醬creamy,石榴粒增加口感又Juicy。✨Tandoor Octopus 原條八爪魚伴上紅菜頭醬汁,賣相十分精緻。八爪魚充滿碳烤味道,鹹香剛好,鮮味十足。口感爽嫩彈牙帶點嚼勁,配上香烤甜粟,非常滋味。✨Classic Butter Chicken Char Chicken Tikka醬汁濃郁惹味,甜辣適中,雞肉嫩滑不油膩。✨Banana Chocolate Cake 香氣蕉味濃郁,朱古力蛋糕夠鬆軟濕潤,冇諗到印度餐廳嘅朱古力甜品都咁好味~😋🏠 CHUTNEY📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓☎️ 23300027
中環印度餐廳「Chutney」好評如潮,
店內裝潢呈現古典華麗印度風,雅緻舒適。

✨Chicken Tikka Salad

✨Tandoor Octopus

醬汁濃郁惹味,甜辣適中,雞肉嫩滑不油膩。

✨Banana Chocolate Cake

🏠 CHUTNEY
📍 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
☎️ 23300027
2023-12-28 25 瀏覽
在這熱鬧的城市一角,我找到了一家印度餐廳,它低調而寧靜,氤氳的香氣吸引著每一位過客。進門時,熱情的微笑讓人感覺賓至如歸,我立刻沉浸在誘人的食物之中。前菜的Tandoor Octopus和Keema Pav如同味蕾上的序曲,章魚經過炭火的烘烤後變得柔嫩無比,搭配上印度香料的絕妙配比,令人難以抗拒。而Keema Pav,將磨碎的肉末與柔軟的麵包結合,簡單中卻透露出家的溫馨。Achari Beef Short Rib搭配Butter Naan成為了這場美食之旅的高潮。短肋肉經過長時間低溫烹調,肉質柔軟而多汁,融入了印度特有的酸辣香料,讓人回味無窮。而那油亮亮的黃油馕,則是將濃郁的醬汁一抹而盡的完美載體。Fish Moilee Curry搭配Garlic Naan則展示了南印度的海岸風情。嫩白的魚肉浸泡在滑順的咖哩醬汁之中,配著蒜香撲鼻的馕,是一道香料與椰奶絕妙平衡的佳餚。至於飲品,Lassi如同一股涼風般洗滌味蕾,而Apple Freshener則在餐後為這頓飽含傳統和革新的印度饗宴注入了一絲清新的甜意。這家餐廳不單是味覺的享受,更提供著一段段用香料和傳統手藝編織而成的故事。

2023-12-27 28 瀏覽
中環高質印度餐廳CHUTNEY (中環)~~~~~~~~~~~~~~~~~~Lunch Set; $198Chicken Tikka SaladOld Delhi Butter ChickenGarlic NaanSweet of the day Lunch Set $238Aloo Tikki Chaat Achari Beef Short RibBasmati Rice Sweet of the day Achari Beef Short Rib用了印度的Achar調味料。牛肉經過烹飪後,肉質鮮嫩多汁充滿了Achari調味料的香氣,每一口都能品嚐到牛肉的鮮美和Achar調味料的獨特風味。Old Delhi Butter Chicken食材有地黃油雞和松露乳酪,雞肉量多且嫩滑,配上蒜香薄餅。薄餅外皮酥脆、內裡鬆厚柔軟,每啖都有蒜香味和淡淡的芝士香。薄餅蘸咖喱,正! 味道:9/10賣相:9/10環境:9/10服務質素:9/10✏️總體評分:9/10World-Renowned Sitar & Tabla Musicians ExclusiveLive Performance at Chu
中環高質印度餐廳
CHUTNEY (中環)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lunch Set; $198

賣相:9/10
環境:9/10
服務質素:9/10
✏️總體評分:9/10

Live Performance at Chutney Tandoor House
21st October till 19th November( 19:00 till late night)

📍CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
2023-12-26 16 瀏覽
一直都想試呢間印度餐廳有一排無食印度嘢 終於就嚟咗試😆.1) 前菜好色彩繽紛嘅醬汁分別係 紅菜頭味 菠蘿味 薄荷味(?!)3款都帶點辣個人覺得菠蘿味最好味脆片本身味道比較鹹 要沾醬汁食.2) Keema Pav個包望落有啲似炸饅頭 食落係多士嘅口感 脆脆地加埋羊肉醬食 好好味.3) Tandoori Octopus好大嘅八爪魚鬚 有陣陣燒烤味 幾香口烤粟米粒粒都好味 可惜有啲燶.4) Chutney Butter Chicken有啖啖雞肉 唔錯好辣個汁配薄餅食 好好味.5) Celeriac Miloni雜菜煮得好夠腍 不過比較辣.6) Truffle Cheese Naan好大片嘅薄餅 而且有相當嘅厚度 口感唔錯不過覺得唔要松露都得反正都會沾醬汁食.7) Mango Lassi乳酪飲品 好味 唔太凍.8) Apple Refresher唔會太甜 夠清新.9) 開心果雪糕印度式嘅雪糕 有啲香料味 比較硬身 唔太凍 可以用刀叉切嚟食幾得意.餐廳環境唔錯 坐得舒服平日夜晚都幾旺場建議可以先book位
一直都想試呢間印度餐廳
有一排無食印度嘢 終於就嚟咗試😆
1) 前菜
好色彩繽紛嘅醬汁
分別係 紅菜頭味 菠蘿味 薄荷味(?!)
3款都帶點辣

餐廳環境唔錯 坐得舒服
平日夜晚都幾旺場
建議可以先book位

2023-12-25 279 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨人間美味印度菜🤤-CHUTNEY🇭🇰 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓 🇭🇰-🇮🇳價錢比一般印度菜稍貴, 但呢個地區加上質素極高絕對物超所值, 環境同服務都配得上高質食物🇮🇳 平日去都好旺場, 仲有兩三枱一大班人聚餐, 用咁好食既印度菜送酒真係好高享受!-🍡Chutney💯入座奉上 signature chutney, 三色分別係 mint, pineapple, beetroot配上薄脆餅💯三種醬都辣, beetroot甜甜地勁好味; 唔點脆脆就咁食都好正😂-🐑 Keema Pav $198✨個羊肉碎超juicy, 好重香料味但完全突出到羊肉鮮甜, 放落脆卜卜多士好食到淚崩😭✨另附一兜仔洋蔥碎撈埋青檸, 就咁食肉就鮮香濃郁, 夾埋洋蔥碎就清新爽甜😍 係超班既羊肉映襯之下, 脆薯絲同鵪鶉蛋變左配角😌-🐙 Tandoori Octopus $218💯原條八爪魚鬚新鮮彈牙, 圍住爽脆粟米蓉, beetroot churney更帶出鮮味-🥬Celeriac Miloni $168✨炒雜菜有豆角, 甘筍, 椰菜花, 芹菜根等等, 又係香料味重但唔鹹, 食落完全冇草青味, 原來
👧🏻😋👅🍽✨

Tandoori Octopus $218
Tandoori Octopus

🥬
Celeriac Miloni $168
✨炒雜菜有豆角, 甘筍, 椰菜花, 芹菜根等等, 又係香料味重但唔鹹, 食落完全冇草青味, 原來菜都可以咁好味🤤

🥘🫓
Chutney Butter Chicken $258
Truffle Cheese Naan $58
💯牛油雞好creamy, 加左松露乳酪香氣層次更豐富; 用左本地三黃雞肉, 爆肉汁又好嫩滑
💯Naan有兩大塊, 每一塊都夾住粒粒芝士, 仲有超多黑松露, 好軟熟就咁食已經好正, 點埋咖喱又一人間美食😭 一滴都冇剩點晒😆

🥭
Mango Lassi $95
✨唔會太甜好飲, lassi仲可揀rose/salted/plain
🍹
Chutney’s Iced Tea $88
💯紅茶底加桃汁打, 加埋Fresh Pomegranate勁清新

🎂
Passion Fruit Coconut Cake $118
✨有一層薄薄嘅海綿蛋糕底, 上面係coconut mousse, 仲有椰子珠珠, 唔太食出熱情果味但椰子味已經好突出😌
Passion Fruit Coconut Cake

Chutney Butter Chicken
I’ve been to Chutney before and their food was impressive, with cozy environment and great service. Thats why I chose to visit it again this Christmas with my husband🎄 We ordered the tandoori octopus, tiger prawns and butter chicken with Laccha Paratha (i think its a kind of naan?). While the staff suggested us to have a special seafood menu instead of octopus and prawns. We turned out take his advice and order the special seafood platter with lobster, salmon, prawns and grilled fish(not sure wh

We ordered the tandoori octopus, tiger prawns and butter chicken with Laccha Paratha (i think its a kind of naan?). While the staff suggested us to have a special seafood menu instead of octopus and prawns. We turned out take his advice and order the special seafood platter with lobster, salmon, prawns and grilled fish(not sure what kind of fish is that
) and its really delicious 🤤 The salmon cooked perfectly, its so juicy. The fish was grilled nicely with great seasoning and the prawns and lobster are delicious as well.
Seafood  Platter

We had butter chicken last time and its really yummy so we ordered again this time. It was creamy, rich, and with a little bit of spice. The laccha paratha was not bad as well, but sadly we are too full to finish it.
Butter  Chicken

We are glad that the food standard hasnt changed and the staff was very nice and thoughtful. We surely will come again. Thank you for the great food and service
keep it up!!
Seafood  Platter
Butter  Chicken
位於大館對面的一家印度菜,聽講好出名,終於有機會一試。·餐廳環境是以黃色為主的宮廷風,低調奢華✨·🔸 Keema Pav咖喱羊肉燉菜,口感濃厚,羊肉碎羶味不算重。搭配香脆麵包片上很有層次感·🔸Raj Kachori雜菜脆餅,外層有三種醬料,裡面是爽口青瓜和特質醬汁,酸酸甜甜。·🔸Butter chicken黃油雞鮮嫩多汁,更添加了黑松露乳酪,層次豐富。·🔸Butter Naan薄餅一定要試,沾所有醬汁都好成績😋。新鮮出爐軟硬適中,份量超大。·🔸Rose Lassi经典印度饮料,乳酸菌口感还有淡淡的玫瑰香气🌹,粉色超靓💘
位於大館對面的一家印度菜,聽講好出名,終於有機會一試。
餐廳環境是以黃色為主的宮廷風,低調奢華✨
🔸 Keema Pav
🔸Raj Kachori
🔸Butter chicken
黃油雞鮮嫩多汁,更添加了黑松露乳酪,層次豐富。
🔸Butter Naan
🔸Rose Lassi
经典印度饮料,乳酸菌口感还有淡淡的玫瑰香气🌹,粉色超靓💘
2023-12-20
在香港吃印度菜🇮🇳,很多人第一時間就會自然想起重慶大廈,原來中環也有一間由印度籍總廚主理的印度餐廳。餐廳金光閃閃的裝修和環境感覺奢華,門口先有神秘的垂墜絨布幕,背後藏著用馬賽克拼成的皇族畫像及多幅印度風藝術品🖼️。而用餐區就揉合現代設計及亮麗元素,選用木材及織藤為主調,更將天花板壓低變成半拱形,就像是到訪了某位印度皇親貴族的大廳般,富貴且華麗璀璨的環境,讓食客變身成被國王👑邀請的貴賓,盡情享受一場豐富的印度盛宴。餐牌選擇雖然不算多,但勝在夠全面,由印度北部到南部的料理都能找到,有傳統亦有創新料理,而且餐廳為了貼近香港人口味,更提供牛肉料理。除了裝修用心,就連餐具都是選用由印度Orissa城鎮純手工製作的傳統Kansa金屬器皿⚱️,以銅錫鑄成的Kansa金屬除了賣相精美,更有助吸收食物中過多的酸性讓人更易消化,亦具預防關節炎及有益心臟健康等功效。午市有Lunch Set提供,包括前菜、主菜及甜品。甫坐下就會奉上Poppadom薄脆胡椒餅,並配上三款惹味甜酸醬,分別是薄荷醬、菠蘿醬和紅菜頭醬,不另收費。而每款主菜均可選配牛油Naan薄餅、香蒜Naan薄餅、原味Naan薄餅或印度香米,這次選配牛

午市有Lunch Set提供,包括前菜、主菜及甜品。甫坐下就會奉上Poppadom薄脆胡椒餅,並配上三款惹味甜酸醬,分別是薄荷醬、菠蘿醬和紅菜頭醬,不另收費。而每款主菜均可選配牛油Naan薄餅、香蒜Naan薄餅、原味Naan薄餅或印度香米,這次選配牛油味和香蒜味的Naan🫓,麵糰會先經過數小時發酵才放進印度烤爐Tandoor烤焗,表面佈滿具有彈性張力的泡泡,富有蓬鬆空氣感,吃起來香酥煙韌。Naan共有四片,每片足足有兩隻手掌那麼大,雖然美味但都無法全部吃完。

ꗯ̤̮Mango Lassi 🥭 ($95)
吃咖哩前先點了一杯印度經典飲品預備解辣,飲品以乳酪、芒果、香料及水混合而成,口感清新。

ꪔ̤̮Starter - Keema Pay🐑
印度西部傳統的菜式,在咖哩中加入羊肉碎、馬鈴薯脆條及鵪鶉蛋,羊肉味香濃無羶味,咖喱辣度適中,配上香脆鬆軟的印度麵包Pav沾醬享用,口感味道兼備。再佐以青檸汁、青辣椒和洋蔥粒同吃,交織出地道的惹味,是最傳統的吃法。

ꗯ̤̮Starter - Aloo Tikki Chaat🥔
綿密馬鈴薯蓉配上黃金焦脆的表皮,有點像中式的煎薯餅,是一款在德里深受歡迎的小食。配上薄荷酸辣醬、乳酪醬汁及黑籽油,雖是素菜卻惹味非常。

ꪔ̤̮Achari Beef Short Rib🥩 ($238)
經過真空低溫慢煮及窯爐烤煮的牛肋骨,入口軟嫩卻仍帶有嚼勁。用Kansa盛載的Achari是種經典的印度醬汁,由茴香籽、黑孜然及葫蘆巴粉等調合,連同番茄洋蔥煮成,呈現辣味上的豐富層次感,最適合配搭印度薄餅Naan享用。

ꪔ̤̮Old Delhi Butter Chicken 🥘 ($198)
雞肉煮得入味,由於咖喱已跟牛油調和,質地濃稠順滑,亦平衡了辛香料的刺激,辣度溫和帶香甜奶香,不像一般想像的印度咖哩味道嗆口,即使是吃不了辣的也會覺得容易入口。

ꗯ̤̮Passionfruit Coconut Cake 🍮
吃過多款味道濃郁的菜式後,以這款味道清甜的熱情果椰子慕絲蛋糕作餐後甜品最適合不過。選用清新的椰子製成幼滑慕絲蛋糕,配上熱情果籽及熱情果醬。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿CHUTNEY @chutney.hk
𖤣𖤥中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#chutney #中環美食 #中環 #印度菜 #indianrestaurant #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkig #ighk #hongkongfood #hongkongfoodie #hongkonginsta

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍝🥘🥩🍨🍹🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢Tandoori Octopus $218 🆙嚟自波士頓嘅八爪魚鬚經過煎炒,喺外層燒烤嘅過程中煎香咗,所以表面有少少脆口嘅質感。但係入面嘅肉質依然保持住軟滑嘅口感,令人感到驚喜🤩。配合上紅菜頭chutney,味道更加獨特。紅菜頭chutney嘅酸甜味與八爪魚嘅鮮味相互融合,帶出一種意想不到嘅風味層次。🥢Keema pav $198 🆙咖喱羊肉碎嘅香辣味道同牛油麵包嘅鬆軟口感真係好夾😳。咖喱羊肉碎嘅肉質鮮嫩多汁,配上香氣四溢嘅咖喱醬汁,味道香濃而且有一定嘅辣度,牛油麵包作為配搭,鬆軟嘅質感同牛油嘅香味,可以中和咖喱嘅辣度同增添層次感。牛油麵包配上其他菜式都好開胃😙。🥢Butter Chicken $258 🆙佢嘅雞肉好嫩滑😋,每一塊雞肉都煮得啱啱好,保持住嫩滑多汁嘅口感。佢嘅醬汁好香濃,帶有濃厚嘅牛油味。而且醬汁嘅香料配搭得好恰到好處,每一口都能夠品嚐到香料嘅層次感,令味道更加豐富,仲可以點下naan食,絕對值得一試👍🏼!🥢Truffle cheese naan $58 🆙呢個黑松露簿餅份量十足,佢有兩大塊,絕對夠飽肚。佢嘅外觀吸引,酥脆嘅麵皮上
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍝🥘🥩🍨🍹🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢Tandoori Octopus $218 🆙

🥢Keema pav $198 🆙

🥢Butter Chicken $258 🆙

🥢Truffle cheese naan $58 🆙
呢個黑松露簿餅份量十足,佢有兩大塊,絕對夠飽肚。佢嘅外觀吸引,酥脆嘅麵皮上面灑滿咗香氣四溢嘅松露同芝士。一食落肚,麵皮嘅口感鬆軟,同時又帶有微微嘅酥脆感,非常好味😋!

🥢Mango Lassi $95 🆙
Mango Lassi有微微嘅酸味,令整個味道更加豐富。酸奶嘅酸度同芒果甜味嘅平衡度非常好,唔會太甜膩,而且酸度令人有種清新嘅感覺🥰。

🥢Piwstachio Kulf $108 🆙
除咗開心果味道之外,佢仲加咗一啲強烈嘅印度香料,令呢個冰淇淋更加豐富同層次。喺每一口食落去,你都可以感受到呢啲香料嘅迷人風味😲,真係令呢個冰淇淋更加特別。

😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍝🥘🥩🍨🍹 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ CHUTNEY (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

#bakdiu印度菜 #bakdiu中西區 #bakdiu中環
  • Tandoor Octopus
  • Mango Lassi
  • Pistachio kulfi
  • Butter Chicken
2023-12-20 75 瀏覽
食物上得好慢,食完我都返工要遲到,但當日其實只有4-5 圍枱,成個場既一半唔夠。職員行行企企等運到咁,有一兩不時淨係過黎淨係問下你how’s everything 但冇真係做野爽手啲,最後連叫個埋單都等左成十分鐘。食物一般,與價錢不相襯,性價比低。更失望係原本以為都算中價印度菜,但估唔到環境都好一般,同街邊檔冇好大分別,餐巾見到有漬。總結為相當失望。環境,食物質素,服務態度同價錢都不相襯,冇乜必要就可免則免。

食物一般,與價錢不相襯,性價比低。