2019-07-18 129 瀏覽
今天到了炮台山附近吃飯,人家說電氣道美食很多,我就看哪家店人多就進去。原來旁邊是有名的冰室所以排隊人潮很多,但是這家店的彩色看來也很豐富,就進來試看看。點了午式套餐的一號餐,因為有含青菜跟蝦子,想說最近外食比較少吃吧,就點了來吃。上菜後,彩色有脆瓜,青椒、紅椒跟黃椒。炒得相對的清脆,且蝦子沒有任何腥味,然後搭配他們的醬料跟蝦子還有配菜,真的是吃起來非常的清爽,而且又很健康的感覺。飲料凍檸茶就一般般啦,下次再來嚐看看他們的例湯嘍。
飲料凍檸茶就一般般啦,下次再來嚐看看他們的例湯嘍。
2019-07-18
2019-07-03 127 瀏覽
【美食偵探社調查報告】之前去文華冰室食左個黯然銷魂飯, 至此就對叉燒飯有一定既要求。 之前係Facebook見到有介紹炮台山有間叫#chop chop 專食叉燒飯既餐廳, 就緊係唔會錯過呢。 聽聞個老闆仲係❮#食神 ❯套電影裡面飾演過其中一個廚師呢。 個黯然銷魂飯要80 蚊, 一d都唔平, 當然要試真d咩料, 同一般既叉燒好唔同,一咬落去,一陣好香好香既膶腸味四溢, 非常惹味, 我呢塊叉燒既肥瘦比例大約為2比8, 比文華冰室食到個次冇咁有咬口。 佢個叉燒外面既蜜汁比較厚, 有d吮口, 而叉燒既炭燻脆邊覆蓋面較多, 燻味十足。 整體黎講我會更加中意文華冰室既叉燒飯, 因為價值較平, 挑選了肥瘦較佳既豬肉。 而chop chop既叉燒有膶腸呢個位係比較特別既, 如果唔嫌貴既朋友可以一試流口水速度:7
【美食偵探社調查報告】

流口水速度:7

2019-07-01 131 瀏覽
今日終於去左呢間想去好耐嘅食神叉燒喇😃,叫咗佢最出名嘅黯然銷魂飯🍛佢用嘅係五花肉🐖,所以叉燒唔係半肥瘦咁簡單,而係好肥嘅肥豬肉,咬落成口都係油🙊我平時食叉燒都鍾意食半肥瘦,但係呢個叉燒對於我來講就真係肥得滯喇🥺,唔係太鍾意啦🤢不過個醬汁要一讚嘅,要嚟撈飯一流😋個湯就普普通通啦😅
不過個醬汁要一讚嘅,要嚟撈飯一流😋
個湯就普普通通啦😅
2019-06-30 114 瀏覽
周星馳條橋真係永遠都用唔曬,不過你夠膽用都要你真係食得起先得嘅。黯然叉燒飯在電影中就睇過好多次,真正去食神叉燒飯就係我嘅第一次。無端端畀個朋友嗌我去食飯,周圍都好多人跟住無意中見到呢一間舖頭咁搞笑就入去試下啦,又真係做得好好食😂👍而且佢哋嘅服務員態度亦都非常之親切,好主動亦好有禮貌。所以我亦都好順應民意咁樣點咗個食神叉燒飯嚟,叉燒飯最重要當然係叉燒?錯,其實飯嘅角色都好重要,D叉燒佢烹調得固然唔錯但係佢啲飯亦都好鬆軟,唔會畀人覺得好似一般茶餐廳求其放啲餸起白飯上面咁。個叉燒飯係唔差嘅。😊

個叉燒飯係唔差嘅。😊
2019-06-11 973 瀏覽
上次黎食過一次玫瑰叉燒飯,因為啲叉燒實在太硬,所以有啲失望。今次特登黎試多次個黯然銷魂飯,啲半肥瘦叉燒食落真係好唔同,配埋個醬汁簡直係無得頂。不過,有讚都有彈,隻蛋煎得太熟,另外唔知係咪就黎收工既關係,啲湯唔熱既,黎到飲兩啖已經凍左。總括黎講都好既,唔好怕肥黎食一次黯然銷魂飯,唔會失望。😀(係貴左啲啲😅)
2019-06-10 2441 瀏覽
週五晚喺鰂魚涌辦完事,就同屋企人去咗炮台山拜會近期超人氣嘅「食神叉燒」。七點半鐘左右,燒臘舖約五、六成滿座,收銀處亦有幾位等外賣嘅客人。店內用上鐵枱配七大武器之一嘅摺櫈,當真令人回味「食神」不少經典片段。用餐大堂光線充足,樓底夠高,人多都唔算太嘈吵。據悉,店子每日最旺場就係四段叉燒新鮮出爐嘅鐘數,亦即早上十一點半、下午一點半、四點半、及傍晚六點半。一行七人到步啱啱好避開咗繁忙時間。餐桌上除咗有自助餐具及調味料之外,最突出就係啲酒樽,好似想叫貴客不妨飲返兩杯咁。XO仔因人有三急而最後入座,埋位時大家已經點好哂餸兼食緊野。長輩們並非戲迷,冇睇過「食神」,亦唔知人家出名在其「黯然銷魂飯」,面對著兩個大型及小型餐牌竟然係點咗玫瑰叉燒同幾款小菜。食神玫瑰叉燒($90):小肥返埋位時,玫瑰叉燒只剩四件之多,故評分不能作準。玫瑰叉燒燒得都好香脆,不過剩返燶咗嗰幾件就硬咗啲,可能因為叉燒唔夠肥啦,整體就變得唔得鬆爽。燒汁夏果牛柳粒($90):因細佬對果仁敏感,廚房都好好人地走咗啲夏威夷果仁,只可惜牛柳粒肉質偏嚡同韌,又唔夠汁,頗為失色。睇返啲相先留意到餐牌上明明寫$90,但單據卻收$95,莫非走咗夏威
用餐大堂光線充足,樓底夠高,人多都唔算太嘈吵。
,面對著兩個大型及小型餐牌竟然係點咗玫瑰叉燒同幾款小菜
食神玫瑰叉燒
燒汁夏果牛柳粒
睇返啲相先留意到餐牌上明明寫$90,但單據卻收$95,莫非走咗夏威夷果仁反而要加$5
?!
燒鴨($128/半隻):可能見七人分一碟燒鴨會有啲難夾,師傅好細心咁將半隻燒鴨分開咗兩碟上
燒鴨
意外地,燒鴨皮層巧薄香脆,鴨肉鬆嫩有彈性,比招牌叉燒更有水準
燒鴨
油菜($18):白灼過嘅西生菜色澤翠綠,醬油由食客自行加上,所以一啲都唔油膩,超級健康。
油菜
豆豉爆雞件煲($95):豆豉雞煲熱力十足,亦好夠香口惹味,唯一雞件偏咗老同嚡
,唔得嫩口。
豆豉爆雞件煲
食神黯然銷魂飯+湯($80):黎拜訪「食神」點都要後加返碗「黯然銷魂飯」先可以話到此一遊嘅
食神黯然銷魂飯+湯
招牌菜有特製木造托盤承載,托盤上同時刻有店子之英文名「Chop Chop」及菜名「食神黯然銷魂飯」。
相信叉燒飯大家都食唔少,而「食神」得奬名菜有此特別稱號全因飯品混入咗洋蔥而令評判「味公主」食到黯然落淚
。請恕細佬直言,如相所示,「食神黯然銷魂飯」嘅飯底溝入咗五穀米,雖然可能健康啲,但就絕對不及一碗新鮮熱辣嘅白飯咁香咁軟咁綿
食神黯然銷魂飯+湯
飯面件荷包蛋嘅蛋黃顏色總算橙黃鮮美,無奈一攪拌就會發現蛋黃就係咁大,根本打唔出蛋黃漿撈入個飯度,猶如蛋蛋有點營養不良咁,糖心與否確真難以定斷
食神黯然銷魂飯+湯
而叉燒則用上肥膏多過瘦肉嘅五花腩燒煮,質感無疑係好爽潤,但入口只有油份,並未食出叉燒嘅肉汁。此外,五花腩燒製出嘅叉燒明顯失掉咗「食神」於戲中以內功打散咗叉燒肉筋嘅情節
,令食客未能品嚐到肉多肥少嘅叉燒如何可以燒得鬆軟銷魂
食神黯然銷魂飯+湯
XO仔見食咗幾口都未食得出有洋蔥,所以就問一問樓面啲哥哥姐姐啦。。。原來佢地嘅洋蔥係放咗入另上嘅調味汁液內
,而咁啱席上嘅長輩因怕咸而未有加入調味醬,唔怪得知食落毫不黯然啦!
食神黯然銷魂飯+湯
「食神叉燒」可算為一間都幾乾淨衛生嘅燒臘店,服務生亦好客友善。餐店標榜請來「黯然銷魂飯」始創人擔任顧問,可惜價格不廉之招牌菜卻與原創所用上嘅食材及其起名之來歷有極大差異,令慕名而來嘅小肥失望萬分,黯然之感全因「黯然銷魂飯」毫不黯然、零分銷魂
!平心而論,如果要八十大元食碗堅離地嘅「黯然銷魂飯」的話,個人會情願食返盒三十多元嘅普通叉燒飯囉!礙於整頓晚飯一啲都唔算差劣,只係推銷廣告有少少誤導成份,幾番掙扎後,XO仔最後決定收回黯然淚水,食評總分因食物質素不錯而給予OK。。。
2019-05-31
油菜
2019-06-10 139 瀏覽
食物 :暗然銷魂飯 (叉燒飯)賣相比一般叉燒飯好睇味道 : 叉燒味道不錯👍,係個飯嘅份量有啲少,不過係下午茶,冇得要求咁多環境 :7/10價錢 hkd 50/人性價比 5/10,感覺有啲貴,雖然叉燒好食, 但唔值呢個價
食物 :暗然銷魂飯 (叉燒飯)
賣相比一般叉燒飯好睇
環境 :7/10
價錢 hkd 50/人
性價比 5/10,感覺有啲貴,雖然叉燒好食,
但唔值呢個價
2019-05-26 690 瀏覽
食神叉燒一間在種草清單存在已久的餐廳門口有“叉燒出爐”時間黯然銷魂飯有自己的餐盤,呢件事我真係印象深刻燒肉叉燒雙拼飯配一包芥辣燒味飯的豆豉醬好好吃,回味無窮桌上那瓶經過調味的是叉燒汁還是豉油?慕“鹹檸檬“的名而來,要了鹹檸七檸檬🍋那麼大顆,欣賞你!平常本人對鹹檸七真係冇咩興趣燒味見仁見智,有人鐘意肥叉,有人鐘意燒腩肉有比較瘦依然軟嫩的叉燒和幾乎不肥超級脆皮的燒肉對我來講都很好吃,咁先叫視燒味為真愛呱?唯一希望飯🍚可以熱辣辣那樣就算燒味唔算辣口的,都更加好味啦💰156,兩人餐,有叉燒的晚飯,非常滿意(最後補充下,湯都好好飲)
食神叉燒
一間在種草清單存在已久的餐廳

門口有“叉燒出爐”時間

黯然銷魂飯有自己的餐盤,呢件事我真係印象深刻

燒肉叉燒雙拼飯配一包芥辣
燒味飯的豆豉醬好好吃,回味無窮
桌上那瓶經過調味的是叉燒汁還是豉油?

慕“鹹檸檬“的名而來,要了鹹檸七
檸檬🍋那麼大顆,欣賞你!
平常本人對鹹檸七真係冇咩興趣

燒味見仁見智,有人鐘意肥叉,有人鐘意燒腩肉
有比較瘦依然軟嫩的叉燒和幾乎不肥超級脆皮的燒肉
對我來講都很好吃,咁先叫視燒味為真愛呱?

唯一希望飯🍚可以熱辣辣
那樣就算燒味唔算辣口的,都更加好味啦

💰156,兩人餐,有叉燒的晚飯,非常滿意
(最後補充下,湯都好好飲)
叉燒燒肉飯
2019-04-05
叉燒燒肉飯
2019-05-17 458 瀏覽
■食神黯然銷魂飯🍳🍚■■BBQ Pork Belly & Egg w/ Rice.🍳🍚■.Finally got time to travel all the way to Fortress Hill to try out this 黯然銷魂飯🍳🍚 signature dish from Chop Chop.😲🥢.To some of those who might not know, 黯然銷魂飯 is a dish from a movie called 《食神》(God of Cookery) in 1996, and it's literally just some barbecued pork🐽 with a sunny-side-up egg🍳 on top of some rice🍚, and with some vegetables and soy sauce.😋.To be honest, I think I had way too much expectations on this, since this char siu rice is a signature di
■食神黯然銷魂飯🍳🍚■
To be honest, I think I had way too much expectations on this, since this char siu rice is a signature dish from Chop Chop.😂 But it turns out to be quite disappointing though.
The barbecued pork🐽 in my dish was quite on the chewy side as you can see from the pic, wasn't that tender at all.😕 But still, you couldn't deny that it was pretty fragrant and savory with the slightly sweetness on the outside though.🔥🥢
Other than that, the sunny-side-up egg was so unsatisfying.🍳🤨 Feel like the egg was overcooked and it isn't much of a runny-yolk to mix up with my rice.😢
Anyway, the sauce was actually pretty good and flavorful, it went pretty well with char siu and every scoop of rice.😋🍚 The meal also comes with a soup, it was made with wax gourd🥒 and meat and other ingredients; and the meat was unexpectedly more tender than the char siu😂😂 lol.
Overall, the meal does look pretty appetizing. But I just don't think it was worthy enough for price here.🧐
2019-05-08 224 瀏覽
知刭Chop chop 食神出名黯然銷魂飯。咁啱耍過海所以去試下。叫左一客黯然銷魂飯餐,义燒燒得有少少脆囗,吾會太瘦又吾會好肥,加埋嗰個秘製叉燒醬,仲有半熟煎蛋難怪咁晏(差不多2100)都仲甘多人。 老公點咗個翠玉瓜蝦球飯, 另外就叫咗個三拼餸share, 燒鴨油雞同燒肉。除咗客席滿之外見都好多都係遊客來帮襯,亦都見到好多人入嚟買外賣。 不過價錢就比一般燒味店貴少少,但相信一分钱一分貨。装修雖然冇乜特別但就乾诤齊整。
2019-05-05
2019-05-04 144 瀏覽
#天后美食#食神叉燒嚇 周星馳既戲 每句話 每段場景都足夠回味無窮今期係「食神」既黯然銷魂飯 我都想好似家燕媽媽咁驚魂收到消息 當年為電影創作出哩碗飯既廚師 正正係哩間「食神叉燒」做顧問 即係話 大家都可以食到電影中既 黯然銷魂飯!!!! 1 )食神 黯然銷魂飯(包湯 飲品)$80材料簡單,只有叉燒、荷包蛋和米飯雖說材料簡單,但叉燒用本地豬、梅頭肉製作,再醃製 烤至焦。腩叉燒 肥瘦相間,真係食落滿嘴油香。 另一重點推薦 拌飯醬汁,豉油加紅蔥頭煮成叉我竟然食得出似印尼撈麵既味 乾蒜 醬油真係飯小偷!2) 食神 玫瑰叉燒粉 $58同樣以本地豬,但叉燒較瘦,肥油不多女士之選 既可以品嚐一下叉燒既香口 更不用擔心 肥。 另外 都會配上拌飯醬汁PS:有冇出售醬汁? 好想買埋單:$138-#味道 7 / 10#賣相 5/ 10#環境 8 / 10(CHOP CHOP食神叉燒打破燒味店舊有形象,裝修時尚,像蘇豪食店,甚至似中環Coffee Shop)#總評 行過咪走雞-CHOP CHOP食神叉燒地址: 香港炮台山宏安道18號地下3號鋪 -#afternoontea #yummy #foodie #
#天后美食
#食神叉燒

嚇 周星馳既戲 每句話 每段場景都足夠回味無窮
今期係「食神」既黯然銷魂飯 我都想好似家燕媽媽咁驚魂

1 )食神 黯然銷魂飯(包湯 飲品)$80

材料簡單,只有叉燒、荷包蛋和米飯
真係飯小偷!

2) 食神 玫瑰叉燒粉 $58

同樣以本地豬,但叉燒較瘦,肥油不多

PS:有冇出售醬汁? 好想買

埋單:$138
#味道 7 / 10
#賣相 5/ 10
#總評 行過咪走雞
CHOP CHOP食神叉燒
地址: 香港炮台山宏安道18號地下3號鋪 -
#afternoontea #yummy #foodie #iphone #delicious #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodporn #foodphoto #foodagram #hkfood #相機食先
#2019美食在此
2019-05-01 173 瀏覽
過年期間同老公中午去食,個晚我嘔到七彩,第日我老公都開始嘔。睇醫生話系胃炎。我同老公兩個都病到七彩病左2日。好味㗎,如果唔驚胃炎咪去吃咯!我以家聞都間鋪陣燒叉燒味都唔開胃啊!要寫夠200字先可以評分喔,咁我寫咯。唔得行去食環署告間野咋!我系大肚婆,所以唔想搞咁多嘢。大肚婆被你搞到2日系咁嘔又食唔到野又發燒,好彩BB無野咋,如果唔系實告間野。賣咁貴好心處理食物時小心點啦!處理不當,害人不少啊!間野咁次好彩,我大肚無心機同佢搞,但我一定唱衰間野咯!衛生唔可以比無星,如果可以,我一定比無星,比一粒都嫌多!

要寫夠200字先可以評分喔,咁我寫咯。

衛生唔可以比無星,如果可以,我一定比無星,比一粒都嫌多!
2019-02-08
2019-04-28 138 瀏覽
自從無再係炮台山做野之後 都無幾可過黎呢邊終於有日要去番炮台山做野 老闆就帶左我黎以叉燒為主打嘅「CHOPCHOP食神叉燒」《食神》可謂小編嘅童年回憶 一場黎到緊係要試下啲黯然叉燒啦~分肥叉同普通叉兩款 愛吃嘅小編就緊係揀肥叉啦 再雙拼個燒腩仔$80包湯包大大碗飯 一個女仔真係食唔哂唔太建議肥叉+燒腩仔 因為兩樣都較肥 食落有啲膩不過個叉燒係唔錯 一啲都唔會「鞋」係唔錯!燒腩仔不過不失 皮係脆 不過下次未必會揀紅日都咁多人 真係唔敢諗平日有幾多呀~
自從無再係炮台山做野之後 都無幾可過黎呢邊

$80包湯包大大碗飯 一個女仔真係食唔哂
唔太建議肥叉+燒腩仔 因為兩樣都較肥 食落有啲膩
不過個叉燒係唔錯 一啲都唔會「鞋」係唔錯!
燒腩仔不過不失 皮係脆 不過下次未必會揀

紅日都咁多人 真係唔敢諗平日有幾多呀~
2019-04-10 127 瀏覽
今日午餐,試左一間個名幾特別既餐廳,叫食神叉燒。一聽就知取材於電影食神呢套戲啦。裏面裝修走懷舊風情,主打既都係燒味套餐。甘我就叫左個叉燒油燒瀨粉。黎到一試,雖未至於令人大叫好好味,但都不失為一個上品味道不錯,油雞入味,肉嫩。叉燒肉質厚實,蜜汁味濃。整體係一碗不錯的燒味瀨。可能受電影的影響,令我未話有甚麼驚為人天的感覺。稍為可惜是份量較小,幾口就好快食哂。連飲品埋單都六十多元。無奈租貴令價錢上升。不過總括而言,值得一試
今日午餐,試左一間個名幾特別既餐廳,叫食神叉燒。
一聽就知取材於電影食神呢套戲啦。
裏面裝修走懷舊風情,主打既都係燒味套餐。

甘我就叫左個叉燒油燒瀨粉。

黎到一試,雖未至於令人大叫好好味,但都不失為一個上品

連飲品埋單都六十多元。無奈租貴令價錢上升。

不過總括而言,值得一試
2019-04-08 129 瀏覽
男友外國黎到 專程搵地道美食比佢上網做左大半日research後,比對唔同老字號米芝連,決定試一試呢間較新既。去到8點幾唔洗等,點左signature dish叉燒飯 試左燒腩同鴨都好唔錯好modern既港式燒味店,店員態度好好,而食過咁多叉燒中呢間既就算出左爐個半鐘嗌,皮燒得好香蜜汁味,肉質鮮甜剛剛好又唔韌。有誠意難得有水準 希望一直保持到呢個質素 而家好食既燒味店賣少見少 價錢都非常親民 讚!推薦你地去食。
男友外國黎到 專程搵地道美食比佢

好modern既港式燒味店,店員態度好好,

2019-04-08
  • 食神黯然銷魂飯+湯