2020-08-23 1482 瀏覽
老實說,hk$700 (包括加咗hk$120 starter轉龍蝦海膽沙律)一個一人外賣餐真係唔平,不過食過之後我都覺得應該一試。首先我最欣賞係個龍蝦,肉質10分爽甜,讓我想起以前曾經去Halifax 食嘅新鮮龍蝦,係優質嘅。一般在香港食嘅龍蝦,包括波士頓龍蝦,肉質都唔夠清爽彈牙。龍蝦喇沙湯底係有用香濃龍蝦湯熬製,再配上椰汁,香料及適中的香辣味道,十分美味。另外要讚嘅係個朱古力撻,朱古力味香濃幼滑,雖然係外賣但係撻皮仍然香脆,可惜只有少少一件,真係好想再encore。美中不足係始終係外賣,所以啲餐個溫度唔係咁夠熱,喇沙湯底最好自己再加熱就更加好味。只要把食物放在自己嘅餐具上,都可以輕鬆在家中有fine dining. 現在餐廳買滿$800就有免費送貨,疫症期間大家應該多多支持所有用心嘅食肆,一起渡過難關。今次掛住食沒有影相,只能附上餐單。StarterLobster salad, Hokkaido uni +$120龍蝦沙律,北海道海膽 🦞🦞SoupLobster & glass noodle soup龍蝦碗仔翅🦞🦞Main 🍜🍜🍜Lobster Laksa by Chef Eddy龍

另外要讚嘅係個朱古力撻,朱古力味香濃幼滑,

今次掛住食沒有影相,只能附上餐單。

Starter
龍蝦沙律,北海道海膽 🦞🦞

Soup
Lobster & glass noodle soup
龍蝦碗仔翅🦞🦞

Main 🍜🍜🍜
Lobster Laksa by Chef Eddy
龍蝦喇沙🦞🦞
Snack
Braised stuffed crispy tofu with shrimp in lobster sauce, shrimp roe
龍蝦汁燴蝦子煎釀豆腐卜🦀🦞🦀🦞

Veggie
Poached choi sum in lobster broth 🥬🥬
龍蝦清湯浸菜心

Dessert 🍩
64% homemade Chocolate tart
64%朱古力撻
  • 龍蝦喇沙,朱古力撻
2020-03-28 2011 瀏覽
不一樣的生日飯疫情下唔想出街食,又唔想煮,又唔想求其食今次叫咗 Chef Studio by Eddy 的 tasting menu安在家中可以吃得好, 又啱哂無耐性的丈夫最重要係希望支持疫情下不坐以待斃的佢地慢煮三文魚,西柚橙柳沙律 + 北海道海膽 龍蝦沙律 (呢個本身配海膽嘅但係我轉左去三文魚果度)龍蝦忌廉湯寶寶海南雞飯 寶寶龍蝦喇沙 3.6北海道牛奶布甸,鮮芒果茸64%朱古力撻整體都好好食,食到所有食材都好新鮮我特別喜歡喇沙,沙律和甜品😋😋
不一樣的生日飯
疫情下唔想出街食,又唔想煮,又唔想求其食
安在家中可以吃得好, 又啱哂無耐性的丈夫

最重要係希望支持疫情下不坐以待斃的佢地

慢煮三文魚,西柚橙柳沙律 + 北海道海膽
龍蝦沙律 (呢個本身配海膽嘅但係我轉左去三文魚果度)

3.6北海道牛奶布甸,鮮芒果茸
64%朱古力撻

整體都好好食,食到所有食材都好新鮮
我特別喜歡喇沙,沙律和甜品😋😋
龍蝦沙律
3.6北海道牛奶布甸,鮮芒果茸 64%朱古力撻
龍蝦沙律
3.6北海道牛奶布甸,鮮芒果茸 64%朱古力撻
2020-03-21 1372 瀏覽
如果你明白法國餐的精髓就別忘記嘗試這一間, 食物細緻, 高級酒店質素法式風情晚餐。充滿法國浪漫醉人氣氛 , 值得一再光顧。很少寫這麼長的食評, 或許誇張了一點, 但讚賞永遠也不嫌多。環境別緻私隱度高, 就連和小朋友一起去用餐都感到服務體貼。頭盤的法包, 外脆內軟, 開胃菜帶出法式餐傳統應有的水準, 享受過別緻的餐湯和意式飯後, 在已一道洛神花雪葩, 重新帶動你的食慾, 再向你的main course 提起勁頭熱切期待。 品嚐了三款不同的主餐包括 :煙燻過的牛 薰煙味適中,慢煮的牛柔軟細緻;那個平均佈滿不同香料.烤至焦脆,而內裏帶著充滿肉汁的羊架,實在令我這個喜歡吃羊的人十分感動;乳鴿焦香細膩的烹調手法讓我也沒有話好說。最後伴隨著三種不同風味的小甜點,由清淡簡約的果凍到濃郁飽滿的心太軟, 都編排得恰到好處。意料之外的是連我家的小朋友也嚐得出那份帶著酒香味的果凍和飽滿芒果香味的布丁, 向我說出讚美的句子, 真的令我感到驚訝 。最後那一份別出心裁的心太軟, 實在令我感受到被法式餐餘韻包圍著的魅力。說到缺點就是用餐時務必放慢一下自己的腳步放下手上的電話,讓代餐的時間和家人或朋友暢談一下, 感受

充滿法國浪漫醉人氣氛 , 值得一再光顧。

環境別緻私隱度高, 就連和小朋友一起去用餐都感到服務體貼。

說到缺點就是用餐時務必放慢一下自己的腳步放下手上的電話,讓代餐的時間和家人或朋友暢談一下, 感受一下傳統法國餐帶給你的好處。

芍樺
2020-03-20
2020-03-16 1244 瀏覽
午餐叫左個龍蝦沙律+海膽外賣,成$180,諗住試吓先叫一次咁貴,嚟到佢先話冇海膽,話加大左龍蝦份量比我,點解唔一早出聲話冇,一開個盒見到d龍蝦得一丁點,我以為起碼都有半隻啦,食左等如冇食過一樣,一點也不飽,味道只是一般,都唔講佢遲左一個鐘先送到⋯本來話12:30送,之後改1:00,最後1:30先來到,真係嬲到爆炸我朋友叫左個龍蝦喇沙,d麵係漿住一舊的,完全唔抵食,千祈唔好去試,除非錢多啦!
外賣送餐
2019-09-11 1507 瀏覽
Went to try their Bouillabaisse set menu. First course was a sea bass tartare, followed by escargots and the main being a traditional bouillabaisse. The dessert was a platter of small dishes. Four courses for $680+10%The ingredients were incredibly fresh and dishes were well executed. The seafood used in the bouillabaisse were mostly flown in from Europe, including the super sweet French mussels. The squid was so tender, it just melts in your mouth. Friend had the rack of lamb as the main which

Friend had the rack of lamb as the main which was cooked perfectly as well.

Highly recommend.
  • Bouillabaisse
2019-08-23 2128 瀏覽
好耐之前去過chef eddy嘅餐廳喺銅鑼灣耀華街, 當時係我的生日飯買六送一!於是我哋成班朋友一齊去試下。 印像中記得食得幾飽,食材新鮮,味道唔錯。所以當朋友推薦呢間我就即刻答應同佢去 誰知道原來chef Eddy不在香港出了差....有另外一個chef Alex負責再加個助手🙃 一入到餐廳係沒有人在門口招待😑要自己行到去入面先有個經理安排我哋坐低🤔 呢個經理係沒有笑容的🙄都唔緊要啦我哋諗住enjoy自己🤭 坐低咗之後斟水畀我哋飲,但係完全冇畀個餐牌我哋睇將會有咩食,就上菜啦!1) 我覺得第一道菜係最好食嘅!鮮魚他他+海膽+少少柚子味道嘅sauce☺️幾清新味道唔錯2) 呢個湯好普通🤨粟米湯加蟹跟住又有啲爆谷3) 呢個配搭幾搞笑,玉子豆腐加螺肉。但係老實講個 escargot 冇乜味道, 失望!4)Risotto -呢個意大利飯離曬大譜!食咗兩啖之後發覺完全係粥仔咁樣,餐廳經理居然解釋話呢個係佢哋嘅style真係以為我哋冇食 risotto 5) Chicken breast 雖然係好普通嘅食材,但係好難整得好食。今次呢碟完美示範咗 一舊又嚡又乾嘅雞胸 6) 食到去甜品已經冇心機

2) 呢個湯好普通🤨粟米湯加蟹跟住又有啲爆谷

真係以為我哋冇食 risotto

6) 食到去甜品已經冇心機

2019-08-15
2019-08-12 896 瀏覽
朋友生日喺度慶祝,但食物除了開頭個面包及頭盤正常外,到個龍蝦湯,怪味—係帶粟米甜美嘅龍蝦湯無端端有幾粒爆谷,味道怪到極,當中的甜味並非龍蝦的鮮甜味個海鮮完全冇海鮮味用個極濃的怪味汁掩蓋,海鮮(兩粒帶子、幾粒青囗加塊魚柳,喺百佳買d急凍嘅返屋企自己拾仲好),非常失望。有一道菜四粒玉子豆腐煎香加個螺肉,同樣一吃螺冇螺味,非常失望!最後一道主菜羊扒,又「蘇」又硬,連d配菜紅蘿蔔粒都唔係新鮮嘅.....四個人埋單成六千.....食材質量很差!全個晚餐除了條西蘭花外的食材都是完全冇鮮味嘅凍肉!真係失望至極!

2019-02-03 1818 瀏覽
認識chef Eddy 好一段日子這是真正第一次可以嘗試到他跟他的團隊的手勢首先形容一下這裏的環境 it’s pretty cozy 位置不多 需要提早訂位他們很有心思把壽星仔的名稱打上menu上關於食物:1)生蠔跟鵝肝凍應該是攞貨有冇必要評論了2)失傳咖喱水魚湯 這就真的有點新意 沒有覺得在別的地方喝過類似的西湯 很gel 咀 水魚打碎了質感不錯👍🏻3)海膽西班牙飯 一般很少吃risotto 但這裏真的做得比較出色我不是甜品人甜品就不懂欣賞了外面還有個抽煙區 很適合我們的煙民飯腳

首先形容一下這裏的環境 it’s pretty cozy

我不是甜品甜品就不懂欣賞了
外面還有個抽煙區 很適合我們的煙民飯腳
  • 咖喱水魚湯
2018-12-27 1498 瀏覽
驚喜的白松露生日夜以白松露為主食未吃前先看看美麗的白松露雖然在下個人不會分辨好與壞但對大廚是100%的信任必定是最好的材料才會給客人享用看看今晚的餐單未開始就已垂涎三尺了已經等不及先品嚐這個頭盤嫩滑炒蛋熱熱的心還是軟軟的多多汁大廚親身磨上松露好幸福啊然後是這杯裝成咖啡樣子的特濃泡沫龍蝦忌廉湯問心在下很久沒嘗到那麼高質的龍蝦湯了特濃而不澀口喝到龍蝦的鮮與甜啖啖真材實料牛油炒闊條麵當然也要配上今晚的主角白松露沒想到吃到這裡還越吃越開胃還有一個額外贈送野菌白松露意大利飯在下對意大利真的有特別的喜好好喜歡還未開始吃持續漂來的香氣已完全侵佔了我的臭覺然後是碳燒宮崎那隻牛軟軟又富有口感牛味道跟紅酒汁一起發揮出最大的魅力天啊太完美了甜品環節是黑松露法式芝士過份得..連甜品都那麼優秀驚喜不繼生日果然是大晒最喜歡那自家制的桃果凍完全大滿足還想要end call感謝朋友今天帶我到這裡嘗到天國美食更認識到店裡神X奇技的大廚兼店主Eddy
驚喜的白松露生日夜

嘗到天國美食
更認識到店裡神X奇技的大廚兼店主Eddy

2018-11-16
生日
今日一行8個一起到中環食法國菜,因為其中一個朋友之前同老婆黎食過,覺得好好食,所以今次約了我們一起去食,地點比較有少少難搵,蘭桂芳頂再上樓梯上到最頂,我們點了white truffle dinner, 第一道是白松露日本卵,有個俄羅斯外國人幫你即場落白松露,個白松露味好味,第二個好特別,看似cappuccino ,但其實係lobster cappuccino,超好味仲有龍蝦肉,超級推介,再試了個黑松露risotto ,一般啦,之後個main course,我選了Dover fillet ,超級好味,非一般的魚,一定要試。甜品係黑松露芝士係好好味同埋甜品拼盤。都好好味,不過價錢略貴,成二千蚊一位,我見佢仲有其他set ga!
Lobster  cappuccino
Lobster  cappuccino