招聘中
最高可達 $18,000
月薪
2024-02-18 85 瀏覽
Chatterbox分店越來越多,仲開咗間喺airside! 呢間分店開喺mtr層超方便,入面嘅座位都幾多幾闊落,裝修亦係一貫嘅南洋風情。個人好鍾意佢個喇沙湯底,今日嗌咗雞肉喇沙米線,雞肉係海南雞嘅質地超嫩滑,仲有超索汁嘅豆卜,連炸魚片都好好食😆😆海南雞飯當然係呢度名物,可以揀雞胸,啱晒女仔食,油飯夠熱好香,仲有碗湯跟埋。夜晚出街食都係想嗌碟菜,冇諗過呢度嘅小棠菜炒得咁好食,好多蒜蓉每條都好爽脆,推介~

2024-02-16
2024-02-18 43 瀏覽
新加坡知名餐廳Chatterbox Café 進駐Airside, 環境比較闊落舒服。員工招呼週到有禮。之前已經食過主打的文華海南雞飯,今次就點了星洲海洲炒貴刁$128, 每條貴刁都被香濃醬油包著,油香豐富,鑊氣十足,除了有大蝦,帶子及魷魚,更有鹹香的臘腸,令味道更豐富惹味。另外點了沙嗲串燒併盤$128 , 豬牛雞各兩串,醃得入味,燒得香口,沙嗲醬是精髓,好香花生醬味。餐廳的椰子雪糕必食,$48 兩球,啖啖椰子香,仲食到椰絲的口感。

2024-02-15
2024-02-17 70 瀏覽
啟德新商場Airside自開幕後都人來人往,商場B1層直達港鐵站,嗰度有間過江龍海南雞飯餐廳:Chatterbox cafe。店內必吃美食首兩位係海南雞飯同喇沙。文華海南雞飯($138)作為新加坡國菜,Chatterbox cafe的文華海南雞飯係店內人氣菜式,呢度嘅海南雞飯嫩滑可口,雞皮爽滑,隨飯一齊上菜嘅醬汁共有三款:黑醬汁、薑蓉及辣椒醬。油飯香而不膩。招牌大蝦喇沙($178)喇沙的靈魂在於香濃湯底,蝦味、咖哩味及椰香要取得平衡,濃厚又不可過膩,chatterbox cafe喇沙的配料如大蝦夠新鮮彈牙,麵條亦掛湯。

店內必吃美食首兩位係海南雞飯同喇沙。

文華海南雞飯($138)

招牌大蝦喇沙($178)

• 文華海南雞飯
2024-02-11 63 瀏覽
夜晚諗住近近地搵間餐廳食。呢間分店地方比較闊落,味道好味尖沙咀嗰間,仲要唔使排隊👍👍食咗個二人套餐,有個一個小食,兩個主菜,兩杯飲品,埋單三百幾蚊。✅炒貴刁 推介✅海南雞飯 正常
夜晚諗住近近地搵間餐廳食。

呢間分店地方比較闊落,味道好味尖沙咀嗰間,仲要唔使排隊👍👍

食咗個二人套餐,有個一個小食,兩個主菜
,兩杯飲品,埋單三百幾蚊。

✅炒貴刁 推介

✅海南雞飯 正常
2024-02-06
2024-02-03 109 瀏覽
今日嚟AIRSIDE商場朝聖💃食過好多喇沙都唔係特別啱心水,但呢間Cafe嘅喇沙幾啱我口味🤓可以encore!✨招牌雞肉喇沙 $128 😋濃郁椰奶口味,口感順滑,所有調味恰到好處,麵條相當掛湯,食到最後都唔覺得膩。定價不算親民,但份量同用料有誠意,雞件夠香滑,魚片、豆卜都索哂汁。✨鹹蛋雞翼 $72 😋雖然蘸滿鹹蛋黃醬,但外層口感依然酥脆,肉質有醃料香氣。✨錫蘭紅茶 $38個人推薦少甜或者走甜,茶味更加突出😝😝

✨招牌雞肉喇沙 $128 😋

✨鹹蛋雞翼 $72 😋
雖然蘸滿鹹蛋黃醬,但外層口感依然酥脆,肉質有醃料香氣。

✨錫蘭紅茶 $38
個人推薦少甜或者走甜,茶味更加突出😝😝
2024-01-21 216 瀏覽
聽講Chatterbox係由新加坡文華大酒店主廚主理 好多地方都有 不過我都係第一次試~間餐廳裝修好靚 拱形天花仲有好多花花草草 感覺好清新!另外 服務都幾好職員好有禮貌👍🏼餐廳嘅海南雞飯係招牌菜 不過有其他野食吸引到我 下次有機會先再試海南雞飯😆招牌大蝦喇沙 $178米線份量都算多 大蝦總共有三隻 口感都爽口而且算幾大隻🦐🦐🦐湯底好香濃 椰香味好出又唔會好辣👍🏼另外除左大蝦之外 喇沙入面仲有魚片、蛋、芽菜同埋豆卜伴碟白胡椒肉骨茶配白飯 $132胡椒味好香 飲落微辣好暖胃 一定要趁熱飲🤍入面仲有好大排嘅排骨 炆得好淋好入味而且有豆卜蒜頭同埋金菇係肉骨茶度!招牌椰子雪糕 $108椰子雪糕好濃好滑 用左原個椰子裝住 好特別仲有啲核桃粒粒係面頭 食哂雪糕仲可以食埋椰子入面嘅果肉🫶🏼而且有兩粒好清甜嘅龍眼肉同埋一條朱古力味pocky做garish👍🏼

招牌大蝦喇沙 $178
湯底好香濃 椰香味好出又唔會好辣👍🏼
另外除左大蝦之外 喇沙入面仲有魚片、蛋、芽菜同埋豆卜伴碟

白胡椒肉骨茶配白飯 $132
胡椒味好香 飲落微辣好暖胃 一定要趁熱飲🤍
入面仲有好大排嘅排骨 炆得好淋好入味
而且有豆卜蒜頭同埋金菇係肉骨茶度!

招牌椰子雪糕 $108
椰子雪糕好濃好滑 用左原個椰子裝住 好特別
仲有啲核桃粒粒係面頭 食哂雪糕仲可以食埋椰子入面嘅果肉🫶🏼
2023-12-26
10 分鐘 (堂食)
2024-01-16 274 瀏覽
自從AIRSIDE開咗之後,啟德多咗唔少餐廳,仲有唔同國家嘅款式可以選擇。今次就去咗間食🇸🇬新加坡菜嘅餐廳「Chatterbox Café」,整體嚟講都算有水準😀🐔#文華海南雞飯:啲雞都幾滑,但預咗冇乜雞味,所以點吓醬再食會好啲。飯嚟講,反而我會鍾意有少少似印尼炒飯嘅 #新加坡炒飯 多啲(冇影相🙈)~~😊🍜招牌雞肉喇沙:喇沙又係必點菜式,都算係足料,豆卜亦浸到好入味~如果想食豪啲,揀餸可以揀大蝦或珍寶帶子😼🥘#白胡椒肉骨茶:用白胡椒整嘅肉骨茶相對清淡,好適合唔鍾意太濃味嘅朋友。因為我鍾意辣,我會覺得再多少少胡椒味會好啲😉🍝#星洲海鮮炒貴刁:個人覺得好惹味,就算邪惡都會好想再食😆 同埋海鮮都足料,帶子炒得啱啱好😻 比起另一碟濕炒陳村粉嘅 #香炒河粉燴牛肉 更好食😺🍢#馬來特色香煎辣魚餅:一入口有陣茶味同辣辣哋,係幾惹味,可以配麵包食。🥬🫛另外都叫咗蒜蓉炒小棠菜同辣炒豆角各一碟,賣相冇乜特別,但炒得好入味😋價錢算係偏貴,但食物質素唔錯的👍🏻 如果下次有機會再嚟,我會想試吓呢度嘅斑蘭蛋糕 🤤

白胡椒肉骨茶配白飯

香炒河粉燴牛肉

馬來特色香煎辣魚餅

蒜蓉炒小棠菜
參巴辣椒炒豆角
2024-01-14
5 分鐘 (堂食)
蒜蓉炒小棠菜
參巴辣椒炒豆角
2023-12-28 237 瀏覽
Airside係東九龍區一個新嘅商場,亦都係一個寵物友善商場。但由於食環署保守嘅條例,唔係間間食肆都可以入得。Anyway今日冇帶隻女出嚟,所以就去咗一間食星加坡嘢嘅餐廳試一試。餐廳裝修都好整潔,乾乾淨淨。 食物價錢唔算太平民化,今晚叫咗三款嘢試吓。餐廳有啲特色飲品,喜歡嘅可以一試!星洲海鮮炒貴刁有大蝦,帶子,魷魚,醬汁都唔錯,係用黑醬油炒成!做到新加坡風味!白胡椒肉骨茶配麵線 麵線都算煮得腍, 豬肉都係厚切, 如果個湯可以胡椒味重啲就好啦,我嫌佢唔夠胡椒味重!招牌雞肉喇沙湯夠濃,落足料,雞夠哂多,但雞煮熟啲會更好,辣味再重啲會更加好!

餐廳有啲特色飲品,喜歡嘅可以一試!

白胡椒肉骨茶配麵線

2023-12-08
2023-12-23 178 瀏覽
今日來到了啟德新開的商場,品嚐一下出名的海南雞飯,餐廳在大商場內,有通道直達的,不用擔心日曬雨淋!海南雞是一道極具特色和口感的美食,已經在全球范圍內贏得了廣泛的讚譽。海南雞的獨特之處在於它的烹調方法和配料。首先,海南雞以其優質的肉質而聞名。選用的雞肉質鮮嫩,口感細膩。烹調過程中,雞肉經過特殊的處理,使其保持了優越的口感和湯汁的鮮美,加上這一碗雞油飯十分之乾身,廚師火候控制得宜,無論賣相及味道也達致最佳的海南雞!海鮮炒粉是一道令人垂涎欲滴的美食,結合了新鮮的海鮮和口感獨特的河粉,炮製出一道香氣撲鼻、味道鮮美的佳餚。首先,海鮮是這道菜的靈魂所在。海鮮的鮮美和多樣性使其成為廣受喜愛的食材之一。無論是鮮嫩的蝦仁,它們都為炒河粉增添了豐富的口感和風味。其次,河粉的獨特口感使其成為這道菜的完美伴侶。河粉是以米作為主要原料製成的,它富含澱粉質,具有柔軟的口感和彈性。餐廳無論環境服務,也達致最佳的水平零,這一餐畫上一個完美的句號.

新加坡過江龍海南雞飯開到了啟德,趁晚市未有人龍前率先入座坐低。文華海南雞髀飯,以柔嫩多汁的雞髀肉為主角,外觀金黃誘人,散發出濃郁的雞肉香氣。肉質鮮嫩,入口即化,絕對是肉食愛好者的天堂。搭配上飯粒飽滿白飯,一啖又一啖,醬汁種類豐富,有辣醬,豉油同薑蓉,為雞肉味道提昇不少。白胡椒肉骨茶配白飯,這碗肉骨茶以豬骨慢熬而成,湯汁濃郁,色澤淺啡,散發出濃濃的胡椒香氣。第一口入口的瞬間,胡椒的刺激感融合著濃郁的肉香,令人胃口大開。肉質煮得又稔,滋味豐滿,每一口都讓人回味無窮。淋上肉骨茶,米飯吸收了肉骨茶的精華,口感香糯,與肉骨茶的味道相得益彰。這道白胡椒肉骨茶配白飯不僅暖胃,也是冬日裡的一道美味佳餚。

2023-12-15 150 瀏覽
味道和食材同k11那家差好多,不明白都是同個連鎖品牌,為何食物質素差這麼多?環境都差不多,這邊更安靜點,同朋友聊天不怕會太吵,可能是因為人比較少點。服務也都大差不差,不好不壞。但味道和食材的選取上,有好大不同。比如同是我最愛的胡椒肉骨茶,K 11那家店的胡椒味好重好喜歡,但這家胡椒味基本沒有,而且排骨三四塊,塊塊都肥的要死,一半都是肥肉,從未見過如此之肥的排骨,無從下嘴。面底都有點軟黏黏的,口感很一般。這個價錢,這個味道,無法再幫襯

服務也都大差不差,不好不壞。

但味道和食材的選取上,有好大不同。

,無從下嘴。
面底都有點軟黏黏的,口感很一般。

這個價錢,這個味道,無法再幫襯
2023-12-15 110 瀏覽
今日同女朋友去啟德站嘅Airside商場入面行街,食咗間叫Chatterbox Cafe嘅餐廳,佢哋嘅文華海南雞飯同海鮮福建炒麵令人難以忘懷。講起文華海南雞飯,就一定要讚下佢哋嘅雞髀,肉質嫩滑得嚟保持到雞肉原有嘅鮮美。雞皮吃落微微嘅彈性,帶出淡淡嘅雞油香,係咁簡單嘅配搭之下,都能夠品嚐到食材嘅本身滋味。而佢哋嘅雞飯粒粒分明,每一啖飯都飽含雞油嘅香味,與雞肉一齊入口,真係令人一試難忘。再講講佢哋嘅海鮮福建炒麵,喺傳統手法上加入新意,炒麵保持咗彈性,同時吸滿咗海鮮同豬肉嘅鮮味。每條麵都包裹住醬汁,味道濃郁,仲有啲微微嘅焦香。海鮮部分新鮮得嚟分量足,尤其係蝦,每一啖都係彈牙鮮甜,令人回味無窮。Chatterbox Cafe嘅環境同服務都非常出色,裝修現代而舒適,等食客喺購物後能享受一段悠閒嘅飲食時光。餐廳嘅服務員都好有禮貌,親切嘅服務態度令人感到賓至如歸。總括嚟講,Chatterbox Cafe係一間值得推介嘅餐廳,下次一定再食!☺️

2023-12-07 2786 瀏覽
今晚一個人簡單晚餐,嚟到AIRSIDE嘅新加坡知名餐廳 Chatterbox。之前去過 K11 MUSEA分店,印象唔錯,今晚試下 AIRSIDE分店,睇下係咪都能夠保持水準。叫了兩款前菜,分別是馬來特色香煎辣魚餅 Otah Otah及香脆腐皮卷。這道馬來特色香煎辣魚餅 Otah Otah 很有特色。魚餅的口感很棒,煎得剛好,帶有微妙的香料風味。唯一美中不足的是,我覺得如果搭配的白麵包烘過一點,會更好,因為烘過的麵包可以增添一些口感和香氣。這道香脆腐皮卷讓我印象深刻。腐皮卷的外層煎得很香脆,吃起來很有嚼勁。然而,我認為酸甜汁的份量稍微過多,有點壓過了腐皮卷的風味,希望他們可以調整一下醬汁的用量,讓整道菜更加平衡。招牌大蝦叻沙是他們的招牌主食,我對這道菜的印象非常深刻。湯底濃郁,充滿了叻沙特有的香料味道,令人回味無窮。豆卜吸收了湯頭的美味,口感十分鮮嫩。大蝦也算新鮮,增添了海鮮的風味。唯一的小遺憾是,米線的口感稍微有些腍,我個人比較喜歡用摻摻來搭配叻沙,這樣才更加符合正宗的口味。價錢方面,我覺得 Chatterbox 的價格略嫌有點貴。雖然他們的菜品品質不錯,但是相對於其他餐廳,價格稍高

價錢方面,我覺得 Chatterbox 的價格略嫌有點貴。雖然他們的菜品品質不錯,但是相對於其他餐廳,價格稍高。如果能夠在價格上提供一些優惠或者增加一些價值感,相信會更吸引顧客。

總體而言,Chatterbox 是一家知名的新加坡餐廳,他們的菜品有著獨特的風味,特別是招牌大蝦叻沙,值得一試。然而,價格略高和部分菜品的小缺點可能會影響部分顧客的選擇。如果你對新加坡料理感興趣,可以考慮前往嚐試一下他們的特色菜品。
2023-12-06 102 瀏覽
✨文華海南雞飯午餐跟左飯 小食或甜品同餐飲海南雞 雞皮偏厚帶爽 肉質軟嫩配搭下面醬汁味道甜甜地 另外跟左辣醬 薑蓉同黑醬油香米飯 飯粒分明 帶淡淡香味清雞湯 味道清甜 豆腐滑溜✨招牌大蝦喇沙午餐跟左飯 小食或甜品同餐飲大蝦喇沙 大蝦爽實 米線軟彈喇沙湯底香濃 味道椰香味突出 帶微辣配料有魚片 熟蛋 豆卜同芽菜 足料大碗✨特色咸蛋雞中翼跟餐有二隻 雞翼外層包住咸蛋黃雞翼外脆內嫩 咸蛋起沙 鹹香十足 微微辣 好惹味 勁邪惡✨香脆薄餅(4件)配咖喱汁及蔬菜條薄餅又薄又脆 咖喱汁味道偏濃配上蔬菜條可以解解膩 ✨雙球椰子雪糕跟餐的 估唔到幾大球椰子雪糕香滑 椰子味濃 啖啖都食到椰絲 ✨熱錫蘭奶茶茶底香濃 比例唔錯 質感厚滑✨熱檸檬茶用上茶包 茶味濃而不澀 總結:食物可以 份量足AIRSIDE新店環境唔錯 座位闊落 舒適好坐服務好好 價錢可以
✨文華海南雞飯

AIRSIDE新店環境唔錯
座位闊落 舒適好坐
服務好好 價錢可以
2023-12-06 70 瀏覽
Chatterbox Café (AIRSIDE) (九龍城)📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖今日來左新商場 airside 行街去左Chatterbox Café 食飯佢地主打新加坡菜😛叫左兩款菜式。文華海南雞飯 $138係佢地招牌菜👍🏻海南雞肉質結實🩷入口爽滑配上Q彈帶油香雞皮真係好正跟有油飯同3色醬料🩷推介大家要試試。白胡椒肉骨茶配麵條 $132湯底好味道👍🏻好香白胡椒味材料豐富有3條大大條炆煮到淋軟排骨配埋豬腩片、豆卜、金菇同埋麵條香而不油膩😛配埋卜卜脆油炸鬼食食物質材有保證👍🏻店內裝修、環境唔錯
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B114號舖

跟有油飯同3色醬料🩷推介大家要試試

。白胡椒肉骨茶配麵條 $132

湯底好味道👍🏻好香白胡椒味
材料豐富有3條大大條炆煮到淋軟排骨
配埋豬腩片、豆卜、金菇同埋麵條
香而不油膩😛配埋卜卜脆油炸鬼食

食物質材有保證👍🏻店內裝修、環境唔錯