2022-10-25 279 瀏覽
之前介紹過大角嘴區既泰北伊善菜食完上環呢一間 @chachawanhkg 都想大大力推介⸜(*ˊᗜˋ*)⸝覺得伊善菜比食開既泰國菜更得我心打頭陣叫左個香辣青檸豬肉沙律泰菜沙律既定義永遠同我想像有出入主要係用辣青檸汁涼拌豬肉片係無菜既成份架.ᐟ‪‪‬但酸酸辣辣涼浸浸的確開胃豬肉亦都幾嫩又彈牙 唔錯~之後一定要叫係招牌既泰北香烤雞扒醃左足足24小時 再拎去烤非常惹味同香口 烤到剛剛好充滿肉汁( ˃ ᵕ ˂ )蘸埋特製酸辣醬汁味道更有層次另外仲叫左個泰式蟹肉炒飯每一啖都有一梳梳蟹肉( ˶'-'˶)飯炒得乾身 記憶中同samsen不相伯仲.ᐟ‪‪‬都係出色既最後餐廳仲送左青芒果比客人做個ending我本身唔中意食芒果但呢款我中意喎 又爽又甜 好清新ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷今次去食lunch試唔到好多一定會搵機會食埋dinner同甜品ˏ₍•ɞ•₎ˎ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
之前介紹過大角嘴區既泰北伊善菜
覺得伊善菜比食開既泰國菜更得我心

打頭陣叫左個香辣青檸豬肉沙律
泰菜沙律既定義永遠同我想像有出入
主要係用辣青檸汁涼拌豬肉片
係無菜既成份架.ᐟ‪‪‬
但酸酸辣辣涼浸浸的確開胃
豬肉亦都幾嫩又彈牙 唔錯~

之後一定要叫係招牌既泰北香烤雞扒
醃左足足24小時 再拎去烤
非常惹味同香口 烤到剛剛好充滿肉汁( ˃ ᵕ ˂ )
蘸埋特製酸辣醬汁味道更有層次

另外仲叫左個泰式蟹肉炒飯
每一啖都有一梳梳蟹肉( ˶'-'˶)
飯炒得乾身 記憶中同samsen不相伯仲.ᐟ‪‪‬

今次去食lunch試唔到好多
一定會搵機會食埋dinner同甜品ˏ₍•ɞ•₎ˎ

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 蟹肉炒飯
實在係好掛住泰國啊,所以去咗上環食泰國菜,食完之後覺得食物都幾有驚喜先講一下甜品部份先,點任何Lunch set都可以加配甜品㗎!因為係add-on 所以份量係較少嘅.Khao Niew Mamuang 泰式芒果糯米飯 係一般食到嘅芒果糯米飯,芒果唔算太甜,如果份量多少少就好喇~Kanom Dtom 泰式椰子湯丸 侍應有提醒一碗只係有兩粒湯丸,但作為兩個人嚐嚐鮮都okay嘅~本身以為只係用甜椰奶作為湯底嘅湯圓,點知原來係甜甜嘅椰子蓉湯圓同埋鹹椰奶底嘅組合,好特別啊!湯圓皮薄煙韌,內餡包住甜絲絲嘅椰子而椰汁湯底帶少少鹹香,整體鹹甜鹹咁~Khao Pad 泰式蟹肉炒飯米飯炒到粒粒分明,蟹肉都幾大粒㗎,而且唔洗點側邊嘅魚露就已經好夠味喇!Gai Yang 泰式香烤雞扒配特製酸辣醬汁(可配泰國茉莉香米或糯米飯) 雞扒經過炭烤之後依然好嫩,點埋酸辣醬配埋糯米飯好好食啊!為咗依件雞扒真係值得再黎多次啊Lunch set 仲包一杯飲品㗎,當然要飲下泰式奶茶先至有埋個泰國魂啊!

Khao Niew Mamuang 泰式芒果糯米飯

Kanom Dtom 泰式椰子湯丸

Khao Pad 泰式蟹肉炒飯

2022-10-21
  • 泰式香烤雞扒
  • 泰國椰子湯丸
本人的东南亚DNA又忍不住闪现一下,因为太近,一直拖到最近才去吃Chachawan,就喜欢这种好吃又不用排队、性价比还贼高的餐厅。·Chachawan做的是重酸重辣的泰北菜,食材和调味都算得上地道,不过辣度应该赶不上当地。一刷惊艳,二刷感觉当天水准不太在线,但整体还是喜欢。·服务员看起来都是泰国local,屋外明媚的阳光让人一下觉得离热带更近。上下两层楼,墙纸、地砖、餐盘都很有东南亚风情。·【香烤鸡扒配特制酸辣酱汁】,一整块鸡腿肉(我点的半份,不然就是两大块),比脸还大!这道能让你感受到大口吃肉有多爽的招牌菜一定要点,一下就跟其他泰国菜拉开差距了。·鸡扒要用多种香料腌制24h再烤,油润发亮的色泽谁能挡得住啊!皮很薄,微焦脆,快跟鸡肉融为一体了,但用舌头轻轻一顶就能剥离。肉质又嫩又韧,香料复合的咸鲜层层渲染进了细腻的肌理。·入味好到不用蘸酱汁都行,但酱汁让整体更加汁水丰盈,酸甜辣达到平衡,鱼露鲜美得入魂。·【泰式大虾豆腐炒金边粉】,除了激情吃鸡,碳水也是Chachawan的美味轰炸机。粉是偏细的那种,炒出来干爽、弹韧,每一根上都挂满酱汁和香气。外形松散,吃起来却是刚好的油润,不过分黏糊,
【泰式大虾豆腐炒金边粉】,除了激情吃鸡,碳水也是Chachawan的美味轰炸机。粉是偏细的那种,炒出来干爽、弹韧,每一根上都挂满酱汁和香气。外形松散,吃起来却是刚好的油润,不过分黏糊,盘底也不会很油。
咸鲜甜酸每一种味型都落到点上,鸡蛋碎从来都是炒粉的灵魂,沾满金边粉,香气袭人,豆腐干这种比较难入味的食材都处理得很好,嚼起来多汁嫩弹。可惜我们这桌头顶上是风扇,菜凉得好快。
考虑到对辣味的接受程度不同,辣椒、花生碎、糖都是放在调味篮里自助添加,如果能放在盘子一侧会更方便裹上,自己调味的话好像也没有那么爽。
【大虾青木瓜沙律】,能卖到100+的价格,确实比大多数青木瓜色拉好吃。虾仁饱满鲜弹,脆爽的青木瓜丝中穿插着咸鲜微酥的虾干,酸辣的罗望子酱汁在舌尖上绽开一股浓缩的果香。
【泰式蟹肉奄列】,像是加厚版的蚵仔煎,做法特别,但吃起来没有达到预期。边缘焦脆,中间嫩度不太够,能吃到丝丝缕缕的蟹肉,但感觉并不多。本身味道不浓,配了一瓶是拉差酱,也是自助调味。
【芒果糯米饭】看造型就觉得妥,稠厚的椰浆淋得慷慨,糯米饭煮到色泽温润,米粒透亮饱满,咸甜浓郁的滋味混合着十足的糯性和点睛的脆米,啊呜一大口满足至极!美中不足是芒果可以更鲜甜。
【香烤和牛】唯一差评,熟度不均匀,有几块老到嚼不动,有几块中间裸露着粉红的生肉,简直不敢下口。搭配的腌辣椒辣而不燥,酱汁表面漂浮着干辣椒碎和烘米碎,在迅猛的酸辣后透出淡淡回甜,青柠味明显。
店员的热情活力让人记忆犹新,态度是真心实意,并且还不收服务费。餐后送上脆脆的青芒蘸辣椒糖作为小食,很特别的滋味,不过能否接受因人而异。
最后值得一提的是,Chachawan跟泰馆师出同门,但用餐环境更舒适,还没有订位压力,walk in都行,改天吃吃(现在已经不怎么排队)的泰馆之后再比较一下吧。
2022-10-08
  • Gai Yung
  • 金边粉
2022-10-17 1203 瀏覽
-{上環特色泰菜🥘}🤤 Phad Thai Prawn 🤤($148)好重酸甜味😛炒得幾乾身☺️友人話係食過最好食嘅phad thai😂😂😂啲蝦都好略嫌有啲細份😌👖褲評: 8.5/10🤤 Khor Moo Yung 🤤($168)偏貴嘅豬頸肉 但係我食過最出色嘅豬頸肉💯油脂感好重 非常香口😛邊邊係脆邊 點埋個酸醬好解膩😍👖褲評: 9.5/10🤤 Gai Yung 🤤($158)泰北燒雞扒 的確幾juicy😎同豬勁肉同一個醬😉但依個性價比都幾低👀👖褲評: 8/10🤤 Larp Moo 🤤 ($128)第一啖係試到好多香料整成 之後嗰下辣到上心口 再係咁咳😂😂😂有啲頂唔住 但頂到嘅話其實個肉粒幾惹味嘅👖褲評: 6.5/10🤤 Pak Poong Fai Mai Dang🤤($98)炒通菜就正正常常唔會有咩出錯🤓少少辣都接受到💁‍♀️👖褲評: 7.5/10🤤 Thai Milk Tea Bingsu🤤($88)泰茶好濃郁🤩食落係幾綿密😋有青芒果片咬下會冇咁漏☺️不過嗰兩款鹽都麻麻地👖褲評: 8.3/10可以打電話去book枱先😚整體野食質素都好好🥳係定價貴啲👀用餐感覺都舒服嘅☺️
{上環特色泰菜🥘}
🤤 Phad Thai Prawn 🤤($148)

👖褲評: 8.5/10

🤤 Khor Moo Yung 🤤($168)

👖褲評: 9.5/10

🤤 Gai Yung 🤤($158)

👖褲評: 8/10

🤤 Larp Moo 🤤 ($128)

👖褲評: 6.5/10

炒通菜就正正常常唔會有咩出錯🤓少少辣都接受到💁‍♀️

👖褲評: 7.5/10

🤤 Thai Milk Tea Bingsu🤤($88)

👖褲評: 8.3/10

性價比: 8/10
服務: 8.5/10
環境: 8.5/10

🚩 Chachawan 🚩
地址: 上環荷李活道206號地舖

#fuudjai #fuudjai上環 #fuudjai東南亞菜
Phad Thai Prawn
  • 豬頸肉
  • PHAD THAI
  • 金邊粉
  • Gai  Yang
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗❝推介‼️榮登最好食泰國菜其中之一!❤️🇹🇭泰茶刨冰🍧香蕉煎餅🍌主菜甜品都好出色!❞話說我同朋友都超中意同區另一間泰北菜(guess which!)😏食完呢間覺得WOW好高質🥳幾乎可以同我地心中最愛睇齊!😍🔝值得一讚店員好fun又friendly! 仲好細心😚另外慶祝生日全部staff會一齊唱生日歌🎉氣氛一流! 店員仲送左一細杯椰醬糯米飯比我地😂好qq🐷豬肉碎生菜包沙律 | 𝐋𝐚𝐫𝐩 𝐌𝐨𝐨 $128 (4.5/5)生菜份量好多 新鮮爽脆😙豬肉碎酸辣惹味 仲有脆口既炸豬皮! 夾埋一齊好好食🥰本身其實係想叫鴨肉款 但店員比左豬肉 haha nvm反正都好好食😌🍗泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁 | 𝐆𝐚𝐢 𝐘𝐚𝐧𝐠 $158 (4/5)兩大塊燒雞好juicy嫩滑 厚身 雞皮帶少少脆 好惹味! 😍🦀泰式蟹肉奄列 | 𝐊𝐚𝐢 𝐉𝐚𝐰 $158 (3.5/5)奄列有少少乾 中間好多蟹肉同香蔥 但蟹味唔算出🙈點sriracha醬食唔錯🌶🧋泰式珍珠奶茶刨冰 | 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐬𝐮 $88 (4/5)超濃超濃既泰茶冰!😍🍂基本上係直接將一杯泰茶打成冰 成碗冰都
📍上環 𝚂𝚑𝚎𝚞𝚗𝚐 𝚆𝚊𝚗
❝推介‼️榮登最好食泰國菜其中之一!❤️🇹🇭
泰茶刨冰🍧香蕉煎餅🍌主菜甜品都好出色!❞

Larp  moo

Gai  yang

Kai  jaw
Kai  jaw

Thai  milk  tea  bingsu

超濃超濃既泰茶冰!😍🍂基本上係直接將一杯泰茶打成冰 成碗冰都係啡色 唔係就咁淋醬落去!🤩上面有少少煉奶 可惜珍珠少失色 腍身痴埋晒一pat野🫠

Roti  gluay

🍌香脆香蕉煎餅 | 𝐑𝐨𝐭𝐢 𝐆𝐥𝐮𝐚𝐲 $88
餐廳好細心咁分左3小份包好 方便食😌係以香蕉同煉奶為主既香蕉煎餅 不過我會想個roti皮再香脆d🤭

最後會送上一個好特別既生果 係青芒果🥭爽口 味道好似芭樂!😆可以點酸粉/辣粉食好夾✌🏻

Sticky  rice

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Chachawan
上環荷李活道206號地舖
Ig: @chachawan

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_泰國菜
Larp  moo
Gai  yang
Roti  gluay
Sticky  rice
  • Larp Moo
  • Kai Jiaw
2022-09-27 282 瀏覽
🔥舒適環境。美味餐點🔥🙋‍♂️ 嗨嗨大家~ 直接被朋友推坑的 從外觀的燈光設計與各種擺設就能感受到濃濃的chill感 要是沒騎車會直接喝醉的那種 哈哈 餐聽內的環境與座位也都很舒適 非常適合跟朋友們聚會的好地方~-🍍《 鳳梨炒飯 》/ 剛好那天沒鳳梨外殼了~😢雖然當天可能太晚到了炒飯沒有鳳梨殼盛著但味道上是蠻不錯的 炒飯粒粒分明且透著油光 看了就很開胃 大顆的嫩口蝦仁跟脆口的開心果增加了口感的層次~整體很不錯!!-🥥《 椰絲起司夾餅 佐泰式奶茶醬 》這道其實也蠻討喜的 薄餅中夾入了大量的起司 迷人的起司薄餅沾著甜甜的奶茶醬 味道蠻特別的 哈哈 覺得不錯!-🥯《 南洋咖椰菠蘿包 》鬆軟的麵包 夾入了滿滿的奶油跟咖椰醬 夠味又不乾口 其實是覺得蠻好吃的 但覺得價位偏高 哈哈~還是值得嘗試啦!-🍤《 月亮蝦餅 》金黃粗脆的外皮 軟中帶點Q度的蝦餅 沾著清爽的甜醬 應該是泰式餐廳必點的一道餐點吧 非常適合多人分食~-🐮《 泰式酸辣牛肉湯 》真心大推這道酸辣牛肉湯 有點像是加入了椰奶的冬陰功湯 酸辣度剛剛好 溫和又夠味 配上牛肉片超加分 整體份足夠又暖胃 大推!會想為了這道二訪!
🔥舒適環境。美味餐點🔥

🙋‍♂️ 嗨嗨大家~
🍍《 鳳梨炒飯 》
/ 剛好那天沒鳳梨外殼了~😢
🥥《 椰絲起司夾餅 佐泰式奶茶醬 》
🥯《 南洋咖椰菠蘿包 》
🍤《 月亮蝦餅 》
🐮《 泰式酸辣牛肉湯 》
📍𝗖𝗵𝗮𝗰𝗵𝗮𝘄𝗮𝗻/Sheung Wan異國風泰菜mix酒吧🇹🇭泰有feel了(◍•ᴗ•◍)✧ 泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁 $158✧ 泰式蟹肉奄列 $158✧ 泰式珍珠奶茶刨冰 $88食物出乎意料地高質🥹環境都好有feel der~雞扒大推!!! 烤得好香+超juicy🥰一啲都唔嚡重口味人士可以點埋佢個汁 酸酸辣辣夠開胃嘻嘻而個奄列嘅蟹肉份量都好多 蛋炸得好酥脆味道就淡咗啲 但加埋個是拉差醬就perfect啦🫶🏻刨冰有滿滿嘅泰奶醬 絕對夠味呀~稍嫌珍珠太淋唔好食 同埋冇其他配料就有啲寡🤣*順帶一提 最後送嘅芒果一定要點辣粉 好好食!回頭指數😼4/5(環境食物都高分( ´ ▽ ` )
📍𝗖𝗵𝗮𝗰𝗵𝗮𝘄𝗮𝗻/Sheung Wan
異國風泰菜mix酒吧🇹🇭泰有feel了(◍•ᴗ•◍)

✧ 泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁 $158
✧ 泰式蟹肉奄列 $158
✧ 泰式珍珠奶茶刨冰 $88

食物出乎意料地高質🥹環境都好有feel der~
雞扒大推!!! 烤得好香+超juicy🥰一啲都唔嚡
重口味人士可以點埋佢個汁 酸酸辣辣夠開胃嘻嘻
而個奄列嘅蟹肉份量都好多 蛋炸得好酥脆
味道就淡咗啲 但加埋個是拉差醬就perfect啦🫶🏻
刨冰有滿滿嘅泰奶醬 絕對夠味呀~
稍嫌珍珠太淋唔好食 同埋冇其他配料就有啲寡🤣
*順帶一提 最後送嘅芒果一定要點辣粉 好好食!

回頭指數😼4/5(環境食物都高分( ´ ▽ ` )
泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁
泰式蟹肉奄列
泰式珍珠奶茶刨冰
泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁
泰式蟹肉奄列
2022-09-14 280 瀏覽
❤️2022.08.26 店鋪上層嘅綠色與白色相交的磁磚,加上綠色的扶手鐵通,令復古味道非常濃厚。店舖整體不大,分上下兩層,上層位置比下層位置寬闊,可以放到四枱四人大枱,加三枱兩人枱左右。豬肉碎生菜包沙律LARP MOO HKD 128十分推介份量不大,但辣得過癮!第一啖會覺得辣,但之後食咗其他野再食,反而覺得辣味冇咁重,九層塔嘅香料比較重。口感清新香辣,豬肉碎唔會柴,十分濕潤。 泰式大蝦豆腐炒金邊粉 PHAD THAI HKD 148炒得唔錯,但用料普通。金邊粉份量唔多,唔知係咪因為咁,所以覺得料會比較多。香烤雞扒配特製酸辣醬汁 GAI YANG HKD 158烤得唔錯,但真係有啲咸。之前以為可能係因為漏單最後先上,其他野都食曬嘅關係排掛。之後睇返英文:Chincken thigh marinated for 24 hours 😂而個汁唔太辣,酸酸地。前:Pineapple Smash HKD 68 十分推薦係一款香甜嘅果汁後:Thai Lime Mojito HKD 98就係冇酒味梳打水加半杯薄荷葉😂泰式椰子湯圓KANOM DTOM HKD 88❗重點推介❗呢款鹹鹹甜甜
❤️2022.08.26

就係冇酒味梳打水加半杯薄荷葉😂

泰式椰子湯圓
KANOM DTOM HKD 88
❗重點推介❗

呢款鹹鹹甜甜嘅湯圓,有驚喜!聞住椰香奶嘅香甜味,食到嘅味道係先鹹後甜。鹹味反而提升及咗椰香,同時中和咗甜味。值得一試。

青木瓜小食:
泰式食品重蒜重辣,主要用黎清清口。

整體感覺還可以,餸菜分量偏少,用料一般,但烹調手法出色,餐廳職員熱情,唔會催人埋單。環境相對比較嘈吵,空間唔大,上層都坐得舒服嘅。
2022-08-26
  • Kanom Dotm
  • Larp Moo
2022-09-09 275 瀏覽
chachawan 本身坐位已經唔知點解地好窄,(定我太肥?)疫情後每檯加了膠板是起身行去廁所都好難的地步。(又,定我真係太肥?)所以第一件事要講的,是(肥胖的)我坐到門口吧檯表示好感動,嗚嗚。很喜歡chachawan是每次來食每一碟都好夠熱,熱到係大牌檔有鑊氣的那種熱。所以蟹肉炒飯係理所當然地勁好食,還有個蟹肉omelette超級多蟹肉,蛋夠fluffy又夠油。最後一張相的雞脾大大件,完全滿足左一個想食蛋白質嘅心~

最後一張相的雞脾大大件,完全滿足左一個想食蛋白質嘅心~
🦐𝑷𝒉𝒂𝒊 𝑻𝒉𝒂𝒊 $118(Stir-fried rice noodles with prawns, tofu,egg, sweet tamarind sauce)有蛋香味,有幾隻蝦仲剝左殼😍醬汁多,金邊粉會濕啲,甜味重啲🙈,不過佢的Phai Thai加左煎豆腐,豆腐好入味😝,仲會食到炒蛋🍳🦀𝑲𝒉𝒂𝒐 𝑷𝒂𝒅 $128(Wok-fried rice of crab meat, egg & spring onion)有鑊氣夠味😝,唔會過咸,辣醬汁另上,炒飯乾濕適中,粒粒分明,食到啖啖蟹肉👍🏻,仲有脆的青瓜🥒炒飯份量多🥥𝑰𝒄𝒆-𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑮𝒖𝒕𝒊 $25有花生🥜同粟米🌽系面,雪糕椰子味濃🍦椰子雪糕夠正宗用椰子殼裝🥥👍🏻🥭特色青芒果乾餐廳仲送左碟青芒果乾俾我地,青芒果乾就咁食有少少生澀味,同平時既芒果乾好唔同,唔系腍又唔系煙韌,而系爽口的,唔甜,伴碟有兩款鹽,用嚟點芒果食😆酸酸甜甜好特別✨餐廳有兩層,復古裝修,環境有氣氛,店員好客,念念不忘,想encore
🦐𝑷𝒉𝒂𝒊 𝑻𝒉𝒂𝒊 $118

🦀𝑲𝒉𝒂𝒐 𝑷𝒂𝒅 $128

🥥𝑰𝒄𝒆-𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑮𝒖𝒕𝒊 $25

🥭特色青芒果乾

太耐無得去旅行真係好掛住泰國嘅味道🥹上環呢間泰國菜好似帶左我去左轉泰國感🤣入面環境好有馬來西亞風情🏝超有feel!-我地叫左個生菜包同埋豬頸肉餸飯🧉個生菜包勁有驚喜!我都吾知點解普通一個生菜包可以禁好食🤣好有可能係我喺香港食過最好食呢生菜包😆🥬酸辣度,調味,肉粒口感都好Perfect 🥰超開胃!我同朋友都大讚,勁吾夠喉🤤另外豬頸肉燒到外皮有小小脆,肉都好夠嫩,配埋個辣汁味道更加豐富,餸飯一流👍🏻-總括而言呢間要收藏呀!絕對會回頭🫶🏻,價錢屬於正常港島Range💰,的確泰菜嚟講有更優惠嘅選擇,但個人覺得食物都高質所以CP值都OK,如果想食環境好D又有Feel嘅泰菜呢間一定要試!🔥
入面環境好有馬來西亞風情🏝超有feel!
  • 生菜包
2022-07-24 674 瀏覽
上星期同朋友慶祝生日搵到呢間位於西營盤嘅泰國菜環境暗暗地其實都幾有feel行到過去一坐低就忍唔住叫咗一個泰式珍珠奶茶沙冰 上網見到啲人話好好味果然味道真係好濃郁嘅泰式奶茶香味🍧之後最推介就係佢嘅豬頸肉 佢地用左一個好可愛嘅木頭碟再放上豬頸肉 超級Juice😛😛佢嘅泰式大蝦金邊粉都係我食過嘅餐廳入邊味道最濃郁最香口嘅一款雖然價錢唔算好平但係我覺得都係抵食
上星期同朋友慶祝生日
搵到呢間位於西營盤嘅泰國菜
環境暗暗地其實都幾有feel
雖然價錢唔算好平但係我覺得都係抵食
2022-07-22 424 瀏覽
Pha Thai 有辣椒漿、肉鬆、沙糖等自由配搭,很少有的上菜形式。大蝦柚子沙律,蝦很彈牙新鮮,帶酸汁十分開謂。鴨肉生菜包,攞盤很好睇,味道亦很清新,35 度嘅夏日好啱食。唯一缺點餐廳冷氣不足,不能久留⋯⋯不設加一,回頭率極高!

大蝦柚子沙律,蝦很彈牙新鮮,帶酸汁十分開謂。

唯一缺點餐廳冷氣不足,不能久留⋯⋯

不設加一,回頭率極高!
2022-07-07 700 瀏覽
PLA PHAO GLUA鹽焗原條鱸魚🐟最打卡able,夠大條,魚肉夠juicy,好少魚骨。冇好濃嘅香料味,適合鐘意食原汁原味嘅人KHOR MOO YUNG泰式豬頸肉係比一般豬頸肉好味嘅豬頸肉😂肉質嫩滑,肥瘦均勻,唔會過甜,配埋酸酸地嘅醬汁解濟,最適合食肉怪PLA MAUK YUNG烤魷魚沙律🦑🥗鮮魷夠新鮮爽口,配埋香茅青檸青辣椒醬汁,清新之選GOONG FU香脆蝦肉青芒果沙律🍤個名係呃人!沙律用醬汁碗裝住,得幾條青瓜,連配菜都不如😂呢度炸蝦先係主角,炸粉又夠薄夠脆,唔會食到成口粉,而最難得係蝦肉炸完都仲好有蝦味,贊👍🏻TOM YUM GAI BAN泰北風味冬陰功湯🌶同平時食開嘅冬陰公湯唔同,泰北風味會再清d,湯色係偏棕色,味道會再酸少少,青檸同香茅味會再突出d,啱單獨飲多過餸飯PHAD THAI泰式大蝦豆腐炒金邊粉🦐配料嘅份量好足,有5-6隻全隻蝦係入面,豆腐係鹵水豆腐嘅質感,有少少煙靭好咬口,仲有炒蛋粒係入面,反而粉嘅份量就比較少。全碟嘢好match夠入味,鐘意食炒金邊粉嘅人一定滿意呢碟KHAO PAD泰式蟹肉炒飯🦀蟹肉份量不過不失,飯係有少少濕身果種,冇乜驚喜PAK POONG
PLA PHAO GLUA
鹽焗原條鱸魚🐟

KHOR MOO YUNG
泰式豬頸肉

PLA MAUK YUNG
烤魷魚沙律🦑🥗
鮮魷夠新鮮爽口,配埋香茅青檸青辣椒醬汁,清新之選

GOONG FU
香脆蝦肉青芒果沙律🍤

TOM YUM GAI BAN
泰北風味冬陰功湯🌶

PHAD THAI
泰式大蝦豆腐炒金邊粉🦐

KHAO PAD
泰式蟹肉炒飯🦀
蟹肉份量不過不失,飯係有少少濕身果種,冇乜驚喜

PAK POONG FAI MAI DANG
泰式鑊炒通菜
通菜炒得夠爽身,唔會過熟,偏咸,少辣

KHAO NIAW MAMUANG
泰式香芒糯米飯🥭
好味,但得半隻芒果,份量多啲就好

KANO DTOM
⭐️⭐️⭐️泰式椰子湯圓🥥
最有驚喜嘅甜品冇之一,因為未食過😆咸咸地嘅椰汁底同湯丸椰絲花生醬內餡搭配,一咸一甜竟然又中和得幾好,強烈建議必須一試❤️❤️❤️

Overall黎講樣樣野食都好有誠意,有佢獨特嘅菜式,食材好新鮮,食完會keep bookmarked會想帶frd黎試!飲品主打cocktail同mocktail。店內環境係泰北民族風,分兩層但座位不多,食飯限時人多1個鐘,人少個半鐘,平日lunch time2點前都有吉位,但聽講dinner就要提前book。Waiter似泰國人,好熱情服務都好好。野食份量算少,呢餐係六個人食(三男三女),埋單$19xx加tips,cp值低過九龍城
2022-07-06
  • Kano  Dtom
2022-05-17 1254 瀏覽
朋友生日話想食泰國菜,之後睇到啲食物好吸引就揀左依間。 網上訂位只可以訂4人枱,所以兩個人碰碰運氣walk in好彩7:30 PM去到都還有位餐牌有標示食物🥬Vegetarian 可以要求素食版Gluten Free 沒有麩質的食物而且沒有 Service charge ❗️¨GAI YANG($158)⭐️8/10*泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁*必點推介主食🐔雞扒兩大塊超大塊,大過塊面,用對竹筷子夾住來燒,造型幾特別🤪外皮燒得好香脆,醃料非常惹味的!內層的肉保持嫩滑超多汁!!!唔點醬汁已經好好味了!!點埋個汁酸酸辣辣,好開胃而且一點都不膩¨PHAD THAI($148) ⭐️8/10*泰式大蝦豆腐炒金邊粉*係我食過最好味的金邊粉!味道適中,香得來又不會覺得非常重味啲粉唔會一大舊,所有野都好均勻。唔會太乾易唔會太濕,而且都唔覺得好多油!蛋絲好香口,炒得好好味大蝦沒有特別,不過處理得當好爽口煎香豆腐比平時的豆乾好食和特別。¨LARP MOO($118)⭐️8/10*豬肉碎生菜包沙律*暫時食過最合我口味的生菜包因為個胃比較差,平時少食多香料的食物,亦都好怕超重香茅味的食物。呢個生菜包的肉碎,好香但係
朋友生日話想食泰國菜,
之後睇到啲食物好吸引就揀左依間。
網上訂位只可以訂4人枱,
而且沒有 Service charge ❗️
GAI YANG($158)⭐️8/10
*泰北香烤雞扒配特製酸辣醬汁*
必點推介主食🐔
雞扒兩大塊超大塊,大過塊面,
用對竹筷子夾住來燒,造型幾特別🤪
外皮燒得好香脆,醃料非常惹味的!
內層的肉保持嫩滑超多汁!!!
唔點醬汁已經好好味了!!
點埋個汁酸酸辣辣,好開胃而且一點都不膩
GAI  YUNG

PHAD THAI($148) ⭐️8/10
*泰式大蝦豆腐炒金邊粉*
係我食過最好味的金邊粉!
味道適中,香得來又不會覺得非常重味
啲粉唔會一大舊,所有野都好均勻。
大蝦沒有特別,不過處理得當好爽口
煎香豆腐比平時的豆乾好食和特別。
PHAD  THAI

LARP MOO($118)⭐️8/10
*豬肉碎生菜包沙律*
暫時食過最合我口味的生菜包
因為個胃比較差,平時少食多香料的食物,
亦都好怕超重香茅味的食物。
呢個生菜包的肉碎,好香但係無好重味好濃味
佢除左有蔥頭、聖羅勒、番茜重有薄荷葉!
令到香味提升左一個層次,
食完都唔會因為好多香料而覺得好多胃氣。
所以個人非常喜歡。
LARP MOO

*CocoEspresso Martini🍸*
好香的咖啡味同椰子味
飲落去有淡淡既冧酒香味
非常啱我😋
CocoExpresso

ROTI GLUAY($78)⭐️7.5/10
*香脆香蕉煎餅*
煎餅香脆熱辣辣,夾住香蕉片
送到時候已經非常香的香蕉味和甜味混合
好多煉奶,重甜超正!!!
Roti  Gluay

¨
𝐂𝐡𝐚𝐜𝐡𝐚𝐰𝐚𝐧 (上環)
上環荷里活道206號地舖
‎٭ ‎٭ ‎٭ ‎٭ ‎٭
✤環境 : 7/10
✤服務 : 7/10
✤價錢: 7/10
✤回頭:Sure yes!
2022-05-16
生日