2023-11-27 724 瀏覽
個人對於印度菜嘅知識仍然停留喺n年前喺倫敦嘅時候, 好似之後都冇食過真正嘅印度菜。香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。後期喺瑰麗酒店開既印度菜,自從獲得米芝蓮一星後,就 一直變得預約困難店。由於我真係食得好少印度菜,唯一可以評價嘅就係 Chaat的印度菜我係覺得好味嘅,無論係牛肉魚肉同埋雞肉,都可以做得好tender。食得出處理食材方面係有心機。至於佢哋唔同嘅咖喱,什麼為正宗,仲有什麼派系真係一 無所知。值得稱讚,係佢哋嘅甜品,開心果雪糕,會係我個人好鍾 意食嘅口味,即係偏向於西方口味,上面添加印度的各種 香料,味道又出奇地夾!杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。PS:如果大家真係想試,透過佢哋嘅 Online System 又 book唔到位嘅話,可以試吓 Walk in 中午兩點之後。當日 中午兩點後並不多人,見到起碼有三四張空枱。

香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。

之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。

杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。

Rosewood 酒店內的印度餐廳Chaat有地理上的優勢,坐在餐廳看出去的海景廣闊優美,座位也很寬敞。這次提早兩個月才訂到心儀時段,所以一直都期待是次用餐體驗。🍴Baked Samosa $168簡單來說就是一個雪糕筒型狀的咖喱角。内裏很多咖喱比較油膩,要配附上的乳酪醬中和。欣賞位是佢外皮鬆脆卻不會咬了一口便四分五裂。跟平常吃的甜筒一樣末端尖尖位很有驚喜。🍴Tandoori Wagyu Beef Cheek $328外皮燒得香脆,外層佈滿印度香料,十分香口。肉質卻是意想不到的冧,十分推薦。🍴Pistachio Kulfi $88kulfi原來是解印度傳統雪糕。原本怕有奇奇怪怪的奶味,竟然意外地沒有,是香濃的開心果雪糕。作為開心果愛好者是有滿足到的。🍴Chocolate Praline Naan $108最萬無一失的配搭:椰子雪糕加上塗上Nutella的印度薄餅,有種泰國pancake高級版的錯覺,作為飯後甜品很好吃也竟然不會太濟。總的來說,用餐體驗很好,價錢也十分合理。果然rosewood的餐廳都有保證。大家想去Chaat記得訂座!

🍴Baked Samosa $168

🍴Pistachio Kulfi $88
Chocolate Praline Naan

🍴Chocolate Praline Naan $108

Chocolate Praline Naan
云云印度餐廳中,獲封米芝蓮一星CHAAT 嘅熱潮好似從來都無減退過。今晚食完就體會到CHATT 嘅魅力🥘🔸Baked Samosa基本上每枱都必叫嘅招牌菜之一,外型好似雪糕筒咁嘅咖哩角,入面係軟軟嘅大樹菠蘿肉,外層香脆唔油膩,加埋乳酪醬仲好好味。🔸Baked Samosa🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek和牛面頰被烤至表面焦香,輕輕切開肉質非常嫩滑juicy,牛味極香濃。🔸Lamb Chop烤羊扒一上枱香氣撲鼻,羊嘅多餘油脂被烤至焦香,上面有開心果碎增添口感。🔸Lamb Chop切開羊扒肉質嫩滑有光澤帶微微粉紅,生熟程度烤得好好。羊味香濃但唔羶。👍🏻🔸Garlic Naan🔸Black Truffle & Chili Cheese Naan🔸Malabar Fish CurryNaan 真係印度菜不可缺少,配埋咖哩真係無得彈!呢度嘅杯杯碟碟、餐具全部都好靚,呢隻碟好有茉莉公主嘅感覺⚜️✨🔸Pistachio Kulfi開心果雪糕好重奶味好creamy,下面係米粉同Nut,呢個配搭好新穎😋🔸Chocolate Praline Naan with Coconut Ice C
🔸Baked Samosa
🔸Baked Samosa
🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek
🔸Lamb Chop
🔸Lamb Chop
Garlic Naan,  Black Truffle & Chili Cheese Naan,  Malabar Fish Curry
🔸Garlic Naan
🔸Malabar Fish Curry

Naan 真係印度菜不可缺少,配埋咖哩真係無得彈!
🔸Pistachio Kulfi
🔸Chocolate Praline Naan with Coconut Ice Cream and Nuts
上面係椰子雪糕,配埋滿滿Nutella嘅Naan,呢個下次必定再order😍

飲品選擇咗幼滑嘅Mango Lassi,飲品帶有微微黃薑嘅味道。

餐廳要一個月前預約,絕對值得,可能會令食客對印度菜改觀。餐廳環境闊落,想同朋友坐得舒服咁品嘗米芝蓮一星印度菜,呢度係唔錯嘅選擇👍🏻
  • Garlic Naan
2023-10-21 1762 瀏覽
Rosewood 既Chaat 相信大家都唔會陌生,佢哋嘅印度料理榮獲米芝蓮一星🌟 ,不過都溫馨提示大家都要提早一兩個月book位,因為又係好難book🥲🫠🖤黑白配⚪️覺得如果想試吓唔同風味嘅菜式,印度菜都係一個幾好嘅選擇,雖然印度嘢不嬲都係偏重口味,但Chaat 既菜式豐富多樣,而且佢啲擺盤好精緻,每樣嘢都好容易入口又好味,唯一美中不足就係成餐飯啲職員都係咁催我哋交枱,知道佢哋都好難book同埋好多人,但我哋未食完第一個前菜嘅時候酒店餐廳職員已經即刻上第二碟😂食得慢少少就同我哋講話要食快啲,因為要交枱,所以搞到都盡興唔到,但如果講呢個價錢食到米芝蓮一星我覺得係值得❤️Signature menu $998 per person 今次我哋第一次食,所以就揀咗signature menu ,呢個都係餐廳職員推介,最出名嘅特色小食都會俾晒你試😍😍前菜係印度薄片,好薄好脆,同埋有少少微辣好開胃😍RAJ KACHORICrispy Lentil ,Sweet and Tangy Sauce呢個撻食落有驚喜!外層炸到好鬆脆,餡料用咗扁豆、芒果酸辣醬、乳酪、薯仔等等,每一啖食落去都有唔同層次嘅風味BA

Signature menu
$998 per person

前菜係印度薄片,好薄好脆,同埋有少少微辣好開胃😍

RAJ KACHORI

BAKED SAMOSAS
Jackfruit meat
餐廳招牌菜,基本上見到每張枱都會有既前菜,個餡係包住大樹菠蘿 ,自己覺得個口感好似食緊咖喱角😂😂😂味道辣辣地,仲可以配埋個乳酪醬一齊食👍🏻

TANDOORI WAGYU BEEF CHEEK
Hung Yogurt, Kashmiri Chilli ,Cinnamon
和牛牛頰肉,佢係用咗特烤嘅方式製作,食落去入口即溶嘅感覺!好濃牛味個口感食落去啲肉喺個口度徘徊到嗰種香 🐮

OLD DELHI BUTTER CHICKEN 🐔 🧈
牛油雞有好重嘅椰奶味同埋蕃茄香味,香口嘅咖喱🍛配雞肉,有少少微辣嘅感覺但啱啱好🫶🏻

DAL MAKHANI
醬汁係用咗多種香料同埋豆類煮成

PRAWN PULAO🍤
炒飯用咗鮮蝦做材料,食落去好香好彈牙,印度米粒粒飯香

BEETROOT RAITA
乳酪基本上係百搭,無論點薄餅、用嚟撈炒飯定係連埋個雞一齊食,個味道都好match 🤤

GARLIC NAAN🧄
印度薄餅食落去好香而且外皮鬆脆,沾咖喱一齊食一流

SEASONAL KULFI
傳統印度嘅開心果雪糕,自己就真係麻麻哋印度嘅甜品,因為實在太甜🤣🤣🤣

KHUBANI KA MEETHA

2023-09-28 712 瀏覽
CHAAT 係人都知好鬼難book,估唔到好朋友一出手就成功幫我2公婆預約到。印度菜我們家成日都食,可以話係日日食🤣所以今次我哋好期待,究竟米芝連級數既印度會係點呢。首先點左2個比較出名嘅前菜♥𝐑𝐚𝐣 𝐊𝐚𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢 $𝟏𝟐𝟖呢款菜式嘅味道跟其他印度餐廳出品的不相伯仲,唯一佢有個好靚既外表吸引你,同埋打卡一流。♥𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖必點必點既前菜,跟傳統既𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚好唔同,餡料竟然好大膽咁使用左大樹菠蘿,冇諗過大樹菠蘿會有呢個口感,好特別,味道層次好豐富。跟住點主食♥︎ 𝐋𝐞𝐡𝐬𝐮𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 $𝟏𝟗𝟖就咁睇外表以為係會好乾身,點知食落去,肉質好嫰滑多汁香口,最特別係個醬汁,用左紅菜頭製造,又甜又酸又辣,配上雞肉食,真係好好好味。♥︎ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟏𝟏𝟖呢款Naan出面其他印度餐廳食唔到的,好創新既口味,有好重黑松露味,熱辣辣擺上枱,食唔停口啊,黑松露迷一定要試。♥︎ 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐤 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 $𝟏𝟓𝟖菠菜芝士Curry,正正常常,味道同出面其他印度餐廳差唔多。最後到甜點♥︎ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬
所以今次我哋好期待,究竟米芝連級數既印度會係點呢。

首先點左2個比較出名嘅前菜
♥𝐑𝐚𝐣 𝐊𝐚𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢 $𝟏𝟐𝟖

♥𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖
必點必點既前菜,跟傳統既𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚好唔同,

跟住點主食
♥︎ 𝐋𝐞𝐡𝐬𝐮𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 $𝟏𝟗𝟖

♥︎ 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐤 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 $𝟏𝟓𝟖

最後到甜點
♥︎ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢𝐞 $𝟏𝟎𝟎
真心呢款𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢𝐞 真係好正,可能因為我愛𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭🤣,真係好好好味,又係出面好少見的。

♥︎ 𝐅𝐢𝐠 𝐊𝐮𝐥𝐟𝐢 $𝟖𝟖
最後出場無花果味印度雪糕
呢款傳統印度雪糕,口感比較實在,無花果味,我第一次食,好清新清香,加上伴有好多新鮮無花果,味都濃郁,再配上甜奶和米粉,超級超級好味,老公非常鍾意。

✪總括
做得米芝連一星,僅有理由,好多菜式出面係食唔到既。

大大力推👍🏾

推介指數:9/10
2023-09-01 392 瀏覽
CHAAT是印度和巴基斯坦菜式為主打。它位於市中心的繁華地段,提供獨特而精緻的北印度菜和南印度菜,以及巴基斯坦烤肉等美食。CHAAT的餐廳裝潢充滿了印度文化的元素,從鮮豔的色彩到精心裝飾的牆壁,都展現了豐富的印度風情。餐廳營造出一種舒適而溫馨的氛圍,讓客人可以在愉快的環境中享受美食。菜單上的菜式非常豐富多樣,包括各種咖哩、烤肉、炸餅和傳統的印度小吃。你可以品嚐到口味濃郁的咖哩雞、香料烤羊肉串、烤魚塊、炸餅和咖哩飯等傳統菜式。此外,CHAAT還提供各種素食選擇,如豆類、蔬菜和豆腐等,以滿足不同飲食需求的客人。除了美食之外,CHAAT還為客人提供了一系列的印度茶和甜點。你可以品嚐到香醇的印度奶茶、香料茶和傳統的印度甜點,如卡拉凍、薄餅和奶油球等。CHAAT的服務熱情友好,員工樂於解答客人的問題並提供建議。它是一個理想的地方,讓你可以品嚐到正宗的印度和巴基斯坦美食,同時體驗到印度文化的魅力。如果你對印度和巴基斯坦美食感興趣,CHAAT絕對是在香港探索這些美食的一個不容錯過的地方。

2023-08-27 798 瀏覽
好難book嘅印度餐廳,應該係Rosewood入邊最難book到嘅餐廳。網上book起碼都要等一兩個月先會有位。果然名不虛傳,值得。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼除左嘢食好出色之外,服務都好周到。每碟菜嚟嘅時候侍應都會講解,然後食完每道菜之後亦都會問你滿唔滿意。仲會好積極咁樣問你需唔需要幫手影相。上菜嘅節奏好好,除咗唔會一次過嚟晒令食物攤凍晒之外,每一個dish之間亦唔需要話等好耐。唯一一點係餐廳比較嘈,如果要細聲傾偈可能會比較難。一定會再回頭嘅餐廳👍🏼

唯一一點係餐廳比較嘈,如果要細聲傾偈可能會比較難。

一定會再回頭嘅餐廳👍🏼

Grilled  octopus

2023-08-25
Grilled  octopus
  • Baked Samosa
ᴄʜᴀᴀᴛ 呢間米芝蓮一星印度餐廳有幾出名應該大家都知𖤐ˊ˗傳聞係超超超級預約困難店 基本上要早成兩個月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)雖然我唔特別鐘意印度菜 但都好想試下究竟係咪真係咁好食( ᵕᴗᵕ )ᴘꜱ 我係星期一係官網ʙᴏᴏᴋ咗大約個半月後嘅平日夜晚 見身邊好多人都係話星期一特別易ʙᴏᴏᴋ 大家如果想試就ᴍᴀʀᴋ實時間碰碰運氣吧~ 𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒 ❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡ 黎到ᴄʜᴀᴀᴛ一定要嗌嘅ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪꜱʜ.ᐟ.ᐟ 廚師非常有創意咁將咖喱角整成圓錐形嘅迷你雪糕筒 入面就填滿用香料烹調過嘅咗大樹菠蘿素肉 比起常見嘅三角形 食落感覺好新奇外皮 好薄好脆唔油膩仲好惹味 不過個人覺我都幾辣(ㆆ_ㆆ)怕辣嘅可以加少少乳酪醬中和返個辣味 ❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡ 呢款係印度街頭常見嘅小食 圓形炸脆餅包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、羅望子、乳酪等餡料 面層再配上三種傳統嘅印度醬汁 賣相精緻得黎口感亦非常豐富 撈埋一齊食酸酸甜甜又有少少辣 非常開胃 作為前菜非常適合(*´˘`*)♡❀ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ ‣ $𝟞𝟠𝟠 ♡ 啲人成日都話印度人
ᴄʜᴀᴀᴛ 呢間米芝蓮一星印度餐廳
有幾出名應該大家都知𖤐ˊ˗
傳聞係超超超級預約困難店
基本上要早成兩個月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)
雖然我唔特別鐘意印度菜
但都好想試下究竟係咪真係咁好食( ᵕᴗᵕ )

ᴘꜱ 我係星期一係官網ʙᴏᴏᴋ咗大約個半月後嘅平日夜晚
見身邊好多人都係話星期一特別易ʙᴏᴏᴋ
大家如果想試就ᴍᴀʀᴋ實時間碰碰運氣吧~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡
廚師非常有創意咁將咖喱角整成圓錐形嘅迷你雪糕筒
入面就填滿用香料烹調過嘅咗大樹菠蘿素肉
比起常見嘅三角形 食落感覺好新奇
外皮 好薄好脆唔油膩仲好惹味
不過個人覺我都幾辣(ㆆ_ㆆ)
怕辣嘅可以加少少乳酪醬中和返個辣味

❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡
呢款係印度街頭常見嘅小食
圓形炸脆餅包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、羅望子、乳酪等餡料
面層再配上三種傳統嘅印度醬汁

外皮烤得微焦 上面鋪滿咗開心果碎
半熟嘅羊肉係超級嫩 完全無羊騷味 食落外脆內軟
同平時食開嘅羊真係好大分別 難以形容咁好味.ᐟ.ᐟ
Old  Delhi  Butter  Chicken

❀ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ‣ $𝟚𝟠𝟠
加咗奶油同蕃茄嘅ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ比起傳統咖喱無咁辣
香料味亦都相對唔會咁重 啱哂第一次食印度菜嘅朋友
雞肉嫩滑得黎亦都好入味

❀ ɢᴀʀʟɪɴ ɴᴀᴀɴ ‣ $𝟠𝟠
呢度嘅ɴᴀᴀɴ有ᴘʟᴀɪɴ, ɢᴀʀʟɪᴄ, ʙᴜᴛᴛᴇʀ三款
仲有一款比較特別嘅係ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ & ᴄʜɪʟʟɪ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
我地就揀咗比較原始嘅ɢᴀʀʟɪᴄ 講真係成餐飯最普通
就咁食亦都食唔出有咩特別嘅蒜香味
但配ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ食就啱哂
Lamp  Chop
  • Lamb Chop
2023-08-13 629 瀏覽
本身怕肥,唔太敢食好多澱粉質嘅印度餐不過好想試呢間餐廳,話晒都係米之蓮一星。不過真係好難book,個幾兩個月前book。今日落雨,搾住把長遮。去到餐廳門口,佢哋嘅外藉員工比條鎖匙我,幫我keep住把遮,正!order咗嘅食物1. Raj Kachori呢個好似枱枱都有order!我自己都好鍾意。對我黎講,一半都已經好夠!個皮好脆,d餡同醬一齊食!好正2. Baked Samosa呢個係我好期待嘅前菜,亦都係枱枱都order嘅item。presentation好靚。可能我食得慢,頭幾啖係好食,因為羊肉味好出,個皮都脆,加個乳酪醬,幾好食。唔熱個時食,就覺得好漏,羊肉味又冇咁出,要加番乳酪醬先食得晒3. Malabar fish curry呢個冇諗過order,因為家姐想食就叫咗。個魚肉好滑又有彈性,個咖喱汁有啲辣,好好食4. Old Delhi butter chicken本身以為menu得Malasa chicken,點知上番butter chicken。不過雞肉唔滑,當然一定唔鞋。個咖喱好似冇乜特別,配埋個雞,好普通。5. Truffle & cheese naan家姐堅持要點呢個味
本身怕肥,唔太敢食好多澱粉質嘅印度餐
不過好想試呢間餐廳,話晒都係米之蓮一星。
不過真係好難book,個幾兩個月前book。

order咗嘅食物
1. Raj Kachori

2. Baked Samosa

3. Malabar fish curry
呢個冇諗過order,因為家姐想食就叫咗。
個魚肉好滑又有彈性,個咖喱汁有啲辣,好好食

4. Old Delhi butter chicken

5. Truffle & cheese naan
家姐堅持要點呢個味。我覺得garlic naan先好味
結果係四塊,我食咗一片,家姐食咗半片
個黑松露係有,但我覺得同naan唔match

6. 20 years port
好有層次!入口甜,落咗喉嚨就feel到酒精嘅灼熱感就攻上嚟。
朱古力,咖啡,玉桂,泥煤。真係好好飲!

7. Strawberry Kulfi
聽講呢個印度街度小食嘅製造方法係好dirty!
有薑汁味同好似nuts碎嘅雪糕加埋好似麵條嘅物體。已經飽咗但都覺得好食!

服務係好好嘅
Malabar  Fish  Curry
Grahams  20  years  port
  • SALEM FISH CURRY
  • SEASONAL KULFI
保住好高期望去試一位難求嘅Chaat,結果係近幾年食過最好食同滿意嘅生日飯🥹🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊尖沙咀🐠 —————————————————🔹Raj Kachori $128打脆外層,空心圓形脆餅入面又有脆扁豆、羅望子等餡料,再混合濃縮芒果酸辣醬、乳酪、石榴粒等,集甜酸鹹辣於一身,每一啖好refreshing,集合多層次風味🤍🔹Baked Samosa $168猶如雪糕筒嘅焗咖喱角,外脆而不油,餡料超香濃惹味,其實係大樹菠蘿,食起黎一絲絲、十足羊肉質感,🐠完全無發現係素食,點上乳酪醬超驚喜!🔹Tandoori Wagyu beef cheek $328🐮和牛面額牛味極濃郁,天多里式烤法表面焦香,緊緊鎖住肉汁,充滿油脂香,超軟嫩入口即溶😳點上薄荷Hung Yoghurt中和、完全無漏嘅感覺,簡直我嘅心都溶化晒🤤🔹Chicken Tikka masala $288用上葫蘆巴種子,加上焦糖化洋蔥🧅同蕃茄🍅,味道甜甜帶有微微苦澀層次感,係溫和而不辛辣嘅咖哩,雞肉好多嚿,不過就比較紮實又嚡😂🔹Plain naan $88咖哩必須配Nann,因為咖喱實在太濃味,質感

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

Tandoori Wagyu beef cheek

🔹Chicken Tikka masala $288
Chicken Tikka masala

🔹Plain naan $88
咖哩必須配Nann,因為咖喱實在太濃味,質感軟熟,正常發揮唔算好特別,勝在唔會好油
Plain  naan

🔹Pistachio Kulfi $88
No.1必食甜品,灑滿開心果碎,開心果味好Rich💚印度風牛奶雪糕,比普通雪糕質感更細緻creamy、奶味濃厚,不會太甜底下有啲米粉🫣覺得有啲得意

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌕
🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖
♟Overall♟
每一道菜都好喜歡🥰俾💯滿分!
有顛覆味蕾想像,十分推介嘅慶祝之選🎂
我哋早2個月book🥺,餐廳比想像中細,大家要留意/睇下有無得walk-in
Raj Kachori
Tandoori Wagyu beef cheek
  • Tandoori Wagyu Beef Cheek
  • Pistachio  kulfi
2023-08-10 242 瀏覽
Tandoori Wagyu Beef Cheek:The spices create a dance of flavors on the palate, where the richness of the Wagyu beef is beautifully complemented by the aromatic seasonings. This dish is a testament to the chef's mastery of both technique and flavor balance.Lamb Chops at Chaat Tsim Sha Tsui:The seasoning strikes a harmonious chord between spiciness and warmth, showcasing the essence of Indian cuisine. The accompanying mint chutney provides a refreshing contrast, enhancing each bite. These Lamb Chop
Tandoori Wagyu Beef Cheek:
The seasoning strikes a harmonious chord between spiciness and warmth, showcasing the essence of Indian cuisine. The accompanying mint chutney provides a refreshing contrast, enhancing each bite. These Lamb Chops are a true embodiment of the restaurant's commitment to quality and taste.
 Jackfruit Samosa:
The balance of textures is impressive, with the crunch of the pastry juxtaposed against the tender jackfruit. This dish is a testament to Chaat's innovation in reimagining traditional Indian snacks.
2023-07-17
2023-08-08 274 瀏覽
米芝蓮一星嘅印度菜足足早左成個幾月先book到🌟終於可以食到🤩▫️Rai Kachori見賣相幾得意所以叫泥試下,點知幾有驚喜!外殼炸得酥脆,壓碎後同薯仔、帶酸辣嘅餡料同乳酪拌匀,口感同味道都好有層次同咬口,值得一試❣️▫️Baked Samosa薄脆的脆皮筒入面塞滿用醃料烹調過嘅大樹菠蘿肉帶點微辣,配上蔥花同微甜嘅乳酪醬,食落好軟滑,口感同食肉類都幾似😋▫️Chaat Tandoori一盤有齊晒幾款肉,份量十足!雞肉尚算嫩滑但不算出色。香烤過的和牛面頰,表面焦香但入面的肉質仍然軟嫩多汁,再配搭青檸乳酪醬,可以中和油膩感,但調味偏重。最中意的是羊!雖然油脂較多但羊肉燒到外脆内軟,非常軟腍。羊肉的香味再加上開心果做點綴,味道非常夾🤩

▫️Rai Kachori

▫️Baked Samosa

▫️Chaat Tandoori
一盤有齊晒幾款肉,份量十足!雞肉尚算嫩滑但不算出色。

• Lamb Chop
2023-08-04 225 瀏覽
不愧是米其林一星!從食材、味道、擺盤,到餐具、環境、服務,都無可挑剔!帶重要的客人來絕對不會讓他們失望。最鍾意Tendori拼盤,奶油咖哩!龍鯉魚需要提前預訂。甜品也不容錯過⋯⋯總之,除了滿意還是滿意

2023-08-04 377 瀏覽
米芝蓮一星⭐️印度菜,名字在印地語中解作「舔」,寓意客人把桌上的食物一掃而空。大約要提早一個月預約,如果唔介意早啲食,預約5:30pm 有機會一至兩星期就預約到 ! 今次特登要求Window Seat,不過我個人覺得冇乜特別,因為窗口出面是戶外進食區,加上室內外溫差比較大令到窗口朦朧,反而餐廳最入面個3張soft圓枱可能會更好!🔥Papadam (Free) ⭐️8/10⭐️  點單後會送上既免費前菜,印度薄片配上酸辣醬,又薄又脆!不過怕辣既朋友要注意,我覺得都幾辣,不過都好好食!好惹味!🔥Baked Samosa $168 ⭐️9/10⭐️ Samosa源自波斯語sanbosag,即係咖喱角,傳統印度咖喱角多數為素食,CHAAT招牌菜之一,入面係大樹菠蘿肉,眼見每張枱都有叫,打卡同味道都一流😋 因為用烤而唔係炸,所以脆得黎唔會好油膩,另外配上乳酪醬,成件事好夾❤️🔥Tandoori Octopus $268 ⭐️7/10⭐️ 用蔥花,小豆蔻,肉桂調味,以傳統泥窯爐處理既香烤八爪魚腳,內部嫩滑多汁,非常彈牙~🔥Tandoori Wagyu Beef Cheek $328 ⭐️9/10⭐️ 以傳統泥窯爐處理
🔥Papadam (Free) ⭐️8/10⭐️

🔥Baked Samosa $168 ⭐️9/10⭐️

Tandoori Octopus

以傳統泥窯爐處理既香烤和牛面頰,表面焦香,入面肉質非常軟嫩,做到了一件牛面頰應有既質感同味道,配上自家制既青檸乳酪醬,可以中和返少少既油膩惑

🔥Prawn Pulao $398 ⭐️8/10⭐️
想食印度炒飯,但又對羊肉興趣不大,所以餐廳經理就介紹Hidden Menu 大蝦炒飯🤩用上印度香米和各種傳統印度香料,再加上大蝦炒成既炒飯,不得不讚除咗炒到非常乾身,粒粒分明,仲要有好多隻爽口既大蝦, 非常好食,唯一只係價錢略貴🤑

Prawn Pulao

🔥Malabar Fish Curry $298 ⭐️8/10⭐️
比較有驚喜既一道菜,本身以為咖喱魚既魚肉係好普通,誰不知魚肉肉質非常嫩滑,沒有腥味,搭配濃郁椰奶香既咖哩汁,配Naan一流😋

Malabar Fish Curry

🔥Garlic Naan $88 ⭐️7/10⭐️
正常發揮,外脆內軟。

Garlic Naan

總結:滿意既一餐❤️整體環境、氣氛、服務都相當不錯! 仲要係Rosewood入面既餐廳,佢既價錢唔算貴,味度好食,食到非常非常飽,下次再黎可能會試其他小食,以呢個價錢試到米芝蓮一星既水準,性價比好高❤️
2023-07-19
Tandoori Octopus
Prawn Pulao
Malabar Fish Curry
Garlic Naan
2023-08-03 230 瀏覽
托朋友生日的福,今次試到米芝蓮一星的印度菜。餐廳設計以墨綠色為主調,比較沉實偏暗,窗邊可以看到海景,外面仲有露台,但太熱不宜外出我地揀左set lunch再加少少野,最後飽到夜晚都冇食飯😂這個前菜脆餅好脆好好食,咸咸地加埋果醬食mini raj kachori 一粒餅有多重味道,又甜又咸又清新。這是另加的signature food jackfruit meat,真係有像食緊肉,一個食原味,一個加埋yogurt 醬,2種食法都好味,係個脆及有少少油,mango lassi出面的杰身好多,飲完好飽,我吾食得辣,依杯野幫我好大忙~black pepper chicken tikka 好嫩好juicy,加埋甜酸果醬更好味清新~主菜來了~左上是fish curry,一點也不辣,柔和的味道,不是一般的咖喱味,帶少少甜,好喜歡這個味,魚肉也好嫩!左下是豆的咖哩用來點naan不錯!naan我地按waiter推介叫了一款原味一款黑松露,用來配咖喱的話原味較好~黑松露好像有芝士,也有一點油比較邪惡🤣右上是豬肉,因為我不吃牛,所以waiter 推介這個,超級嫩!但食左幾口就發現個口開好辣😂原來加左少少紫天
托朋友生日的福,今次試到米芝蓮一星的印度菜。

這個前菜脆餅好脆好好食,咸咸地加埋果醬食

左下是豆的咖哩用來點naan不錯!
naan我地按waiter推介叫了一款原味一款黑松露,
右上是豬肉,因為我不吃牛,所以waiter 推介這個,超級嫩!但食左幾口就發現個口開好辣😂原來加左少少紫天椒。waiter 知我地吾食得辣,所以已特登調較過downgrade 左辣度。由於不可能原全吾辣,所以還好可以接受,那杯lassi也幫我解了不少辣。
右下是咖喱秋葵吾知咩,就甘食已好好味~

最後是上甜品,2款甜品都有加豆寇,好有印度香料風味,兩款都好好味~上面是雪糕,有奶香。下面似是煮過的乾果,都好特別👍👍

也謝謝waitress 幫我地影左好多靚相。

2023-08-02
生日