2016-06-20 3625 瀏覽
今日下午同朋友去呢間食飯叫左蝦扁意粉同磨菇長通粉兩樣都係呢間cafe 強力推薦既每蝶88蚊意粉幾好食個長通粉係無味既重點係兩蝶都勁細份我本身已經細食都覺得唔夠飽餐茶叫左熱奶茶係我呢生飲過最難飲既奶茶一上黎,我用匙更不左下,啲奶茶係透明既!!!個茶包好似用過幾次咁,浸極都無色!!!落完糖飲落去完全分得出層次:水,奶,糖即係飲有味有色既水,勁爆難飲啲食物普通,仲喺樓上鋪,唔值呢個價最大獲係啲服務!我地只要稍為放低左隻叉一下啲waiter就會即刻伸隻手黎收碟到我地真係食完碟底朝天,佢地明明見到都唔收碟唔上餐茶!下?乜之前唔係好勤快要收碟架咩?定係只係趕客既方法?PS 我地食左半個鐘佢就已經有收碟呢個動作餐廳出面係無人排緊隊既!無下次!呢個位置既上一手餐廳好正,野食好食,服務好好架,換左呢間差到嘔
今日下午同朋友去呢間食飯

重點係兩蝶都勁細份
我本身已經細食都覺得唔夠飽

餐茶叫左熱奶茶
係我呢生飲過最難飲既奶茶
一上黎,我用匙更不左下,啲奶茶係透明既!!!
個茶包好似用過幾次咁,浸極都無色!!!

落完糖飲落去
完全分得出層次:水,奶,糖
即係飲有味有色既水,勁爆難飲

啲食物普通,仲喺樓上鋪,唔值呢個價

最大獲係啲服務!

我地只要稍為放低左隻叉一下
waiter就會即刻伸隻手黎收碟
到我地真係食完碟底朝天,佢地明明見到都唔收碟唔上餐茶!
下?乜之前唔係好勤快要收碟架咩?
定係只係趕客既方法?
PS 我地食左半個鐘佢就已經有收碟呢個動作
餐廳出面係無人排緊隊既!
無下次!

2016-06-20
2016-03-29 3676 瀏覽
放完個復活假仍然未回魂, 11:30時同事提醒今日約咗食晏但未搵地方,拿拿臨上open rice 見有間新餐廳咪試吓打去book, 呢度每日只限預約3張枱,我就係第4枱客,店員好好照比我book,話一定要1點準時到,唔係就要比walk-in 客。12:55去到見到已經坐滿人, 等咗一陣就有枱比我哋啦! 呢度只得7張4人枱, 所以都見到有D人只係上嚟買三文治外賣. set lunch有成13款選擇, 意粉居多. set lunch有湯, 主菜同飲品, 咖啡可揀cappuccino/latte都唔駛另加收費, 而且呢度唔收加一服務費, 價錢合理. 今日餐湯係蘑菇湯, 味道OK, 忌廉味比蘑菇味多D. 主菜我揀咗煙肉蘆筍扁意粉, 醬汁幾creamy, 小蘆筍幼嫩, 煙肉略為煎過幾香口, 扁意粉方面我就覺得可以硬番少少. 同事點嘅卡邦尼白汁意粉, 同事覺得芝士味濃, 對佢嚟講"漏"咗D. 另一同事嘅珍寶帶子虎蝦蘆筍天使麵, 我試咗少少, 天使麵煮得剛好, 蕃茄味可以再濃D. 咖啡方面, 我飲嘅cappuccino就苦味比較重. 另外見到隔離枱單點

今日餐湯係蘑菇湯, 味道OK, 忌廉味比蘑菇味多D.

咖啡方面, 我飲嘅cappuccino就苦味比較重.

另外見到隔離枱單點三文治, 賣相幾吸引, 份量都幾大份同足料, 下次可以試吓! 呢度開咗3個月, 見好多似乎係熟客, 因為呢間店原來前身係怡和大廈嘅La Petite Fontaine, 所以都有舊客仔專登嚟幫襯.
2016-03-29
5 分鐘 (堂食)
2016-02-26 2080 瀏覽
這禮拜中午都不想吃太heavy, 相約好友到這家新開的cafe吃沙律。這家小店在中環扶手電梯旁邊的一棟商廈裡面,還蠻隱蔽的,裡面不大,所以我們12點半到已經坐滿人。這家店是好友的健身教練介紹的,據說餐單有非常健康的選擇,而且價錢在中環來說非常划算。我點了lunch menu上面的燒雞牛油果煙三文魚沙律。基本上沙律的食材已經在名字上體現出來了哈哈。上來很大一碟,賣相不錯,還配了一小盒黃色的像醋味的沙律醬。雞肉用的是雞胸,本來已經有點鹹味,有三薄片。沙律裡面還有幾片煙三文魚,車厘茄,青瓜,煮蛋,沙律菜,非常新鮮,配上雞肉和煙三文魚基本上不用沙律醬也夠味道很好吃!還有放了我最愛的牛油果,是熟透很軟很滑那種,超棒! (•‾̑⌣‾̑•)✧˖°lunch set還包括餐湯和一杯飲品。餐湯是南瓜湯,我覺得不夠濃而且有點過甜。一份午餐78塊港幣,健康又不貴,吃完下午不會打瞌睡!哈哈大家可以去試試看喔!ヾ(。◕ฺ∀◕ฺ)ノ♫♬
2016-02-26
2016-02-17 1145 瀏覽
環境:星期二嘅下午3點嚟到,仲有set lunch食。一入到嚟,座位不多,全部都係4人檯。掛滿啲幾特別嘅燈,雖然唔大,但係好有屋企嘅感覺煙肉薯仔湯:煙肉薯仔打碎晒,煙肉好細好細粒。但一上檯就聞到好香嘅煙肉味。質感唔會好厚好膩,鹹度適中,連細細嘅煙肉粒都唔鹹喎!大蘑菇雞肉長通粉:估唔到咁大碟,今晚唔使食飯喇!長通粉上鋪滿芝士片,下面就係大蘑菇粒及雞肉絲。撈撈先,質感好creamy,啲汁可以完完全全沾喺每條長通粉上。要一讚嘅係呢度用蘑菇粒及雞絲,點解呢?平時外面嘅餐廳用原隻大蘑菇及雞塊,咁好似我呢啲懶人如果想啖啖有通粉、蘑菇及雞,咁我咪要自己切囉?不過呢度為我做好晒,咁我就唔使煩啦(好難得食完成碟pasta,仲有好多雞及蘑菇淨低)!味道偏淡,如果鍾意濃味嘅朋友就一定要加鹽喇。我選擇落pepper食,好有屋企食物嘅感覺。唯一要俾嘅意見係,因為份量幾大,而且個汁比較creamy,如果再加咁多芝士片會漏上加漏。下次有客人落單嘅時候可以問吓佢哋需唔需要加芝士片,咁就唔會怕漏,又唔會浪費啦。仲有碟餸嘅顏色唔係太色彩繽紛,如果加條豆或者番茄仔咁就會更加靚服務:應該係Cecilia嘅小姐好有禮貌,其他外
煙肉薯仔湯
大蘑菇雞肉長通粉:估唔到咁大碟,今晚唔使食飯喇
大蘑菇雞肉長通粉
凍檸茶
服務:應該係Cecilia嘅小姐好有禮貌,其他外籍員工雖然食緊lunch,但見到我自己斟水都即刻放低啲飯嚟幫我,又要一讚!
2016-02-17
10 分鐘 (堂食)
大蘑菇雞肉長通粉
凍檸茶