2020-01-08 2701 瀏覽
今日同老婆去間cafe 度食野,主打全部都係新鮮食材同埋Clean Food 我叫咗大隻仔意粉,老婆叫左All day Breakfast 大隻仔意粉係雞絲蔬菜炒意粉看似普通不過但食落係滿滿嘅新鮮蔬菜味道更沒有街外炒意粉常見嘅油膩感令人胃口大開全日早餐 All day breakfast 揀左泰式雞粒、炒磨菇、牛油果、炒蛋同多士香港食全日早餐基本上都係得加工食物可以選擇火腿、煙肉、腸仔、漢堡扒⋯但係呢度係可以揀好多唔同既蔬菜而且亦都係低鹽少油我好怕食炒蛋成口都係油呢度唔會之餘仲可以炒到好滑牛油果亦係亮點鍾意食牛油果既人係分到咩叫做靚既牛油果果肉冇渣、顏色有光澤唔多餐廳會比到呢個質素但係呢度正正就係喇好嘅食材,好嘅廚師即使係用簡單既調味都可以變成唔簡單

大隻仔意粉
係雞絲蔬菜炒意粉
看似普通不過
但食落係滿滿嘅新鮮蔬菜味道
更沒有街外炒意粉常見嘅油膩感
令人胃口大開

全日早餐 All day breakfast
揀左泰式雞粒、炒磨菇、牛油果、炒蛋同多士
香港食全日早餐基本上都係得
加工食物可以選擇
火腿、煙肉、腸仔、漢堡扒⋯
但係呢度係可以揀好多唔同既蔬菜
而且亦都係低鹽少油
我好怕食炒蛋成口都係油
呢度唔會之餘仲可以炒到好滑
牛油果亦係亮點
鍾意食牛油果既人係分到咩叫做靚既牛油果
果肉冇渣、顏色有光澤
唔多餐廳會比到呢個質素
但係呢度正正就係喇

好嘅食材,好嘅廚師
即使係用簡單既調味
都可以變成唔簡單
2020-01-02
  • 大隻仔意粉
2019-12-21 1445 瀏覽
中環好難找到的健康食品,終於找到了☀️😍👍🏻好味丶食材新鮮又大份勁抵食❤️個沙律同All day breakfast 好多配搭Pasta又好食店長及員工對客人好似朋友咁,食得好開心#最重要有個靚仔店長又好有禮貌又好服務#CeciliaCafe#支持小店
中環好難找到的健康食品,終於找到了☀️😍👍🏻
好味丶食材新鮮又大份勁抵食❤️

個沙律同All day breakfast 好多配搭
Pasta又好食
店長及員工對客人好似朋友咁,食得好開心

#最重要有個靚仔店長又好有禮貌又好服務
#CeciliaCafe
#支持小店

Pasta, sandwiches, Salad  and  all  day  breakfast
2019-09-01 1581 瀏覽
今日lunchtime book左呢間cafe 費時lunchtime咁多人等位 想快啲有得食😂不過佢地lunch只可以book 12點或者1點 冇其他選擇 所以有啲唔方便🙈今次叫左個自選all day breakfast 你可以揀4樣餸加toast 或者飯佢啲配料都有好多選擇 有:牛肉 雞肉 蘑菇 雞蛋等等 我今次就叫左:雞胸肉 火雞肉 西蘭花 雞蛋 加toast其實就冇咩特別 勝在健康💪🏻因為佢地調味都係比較輕手 岩曬想keepfit嘅女仔同埋做gym增肌嘅男仔😛

佢啲配料都有好多選擇 有:牛肉 雞肉 蘑菇 雞蛋等等
我今次就叫左:雞胸肉 火雞肉 西蘭花 雞蛋 加toast

2019-08-07 1116 瀏覽
聽seminar通常都會揀啲易食嘅野,費事食到成手成地都係,見到wrap喎冇死啦,點知就中左伏印象中嘅wrap都係圓柱體咁,不論starbucks、subway、cali-mex定kebab店都係咁整架,一打開個外賣盒見到長方形就心諗,哎中伏🤦🏼‍♀️皆因你由左邊咬,啲料就會由右邊跌岀黎,根本完全唔科學😪反之係圓柱體(體積又唔係過份大的話),一啖咬落去,個口覆蓋整個wrap嘅開口,就乜野料都唔會跌岀黎🤷🏼‍♀️或者睇落唔覺(可能我影得差啦下)佢個開口至少十幾cm走唔甩(成個外賣盒嘅底咁闊),係一個pocket囉!第一次食wrap食到咁狼狽,成手又有汁,啲料又倒哂岀黎咁無下次Btw Thai chicken 冇乜Thai feel~
Thai  chicken  wrap

第一次食wrap食到咁狼狽,成手又有汁,啲料又倒哂岀黎咁
無下次
Btw Thai chicken 冇乜Thai feel~
外賣送餐
午餐
2019-07-18 932 瀏覽
之前食過一次,感覺一般般, 好多都係現成材料,小店自家製質素。價錢偏貴,不過以中環計,尚可接受。但服務態度不佳成致命傷。訂枱時一位中年女士態度極差,full house可以理解,但不能直說「冇嫁啦,你walkin尼都冇位,訂位一係12點,一係1點,係咁啦。」禮貌一點拒絕其實也是可以的吧?小店賣點除了食材,更是服務態度,若兩樣欠奉,都好難留客、甚至有回頭客吧?總結,要去食最好早幾日訂位,留意訂位是兩個時段,12點同1點。
價錢偏貴,不過以中環計,尚可接受。

2019-04-06 1269 瀏覽
Healthy pick in Central 呢期要減肥,所以係中環特別物色左一d比較岩減肥人士,注重健康的人選擇的餐廳。同事介紹一間叫Cecilia cafe,所以今日lunch特登嚟食下。其實佢主打健康,有時一邊menu係西餐,另一邊係make your own all day breakfast!我就揀左ALL DAY BREAKFAST $70 可以揀3款,$85揀4款跟一塊多士同一個熱餐飲選擇的種類都算多,主要都係高蛋白質,低碳水化合物的健康食味,例如:煙三文魚,牛油果,菠菜,炒蛋,吞拿魚,雞胸肉,粟米,番薯,烤牛肉,烤火雞肉etc總括來講,餐廳裝修得好普通,食物都不過不失,真的覺得有啲太貴,可能健康嘅選擇真的比較少,所以就算性價比低,都有好多人來食。
Healthy pick in Central

我就揀左ALL DAY BREAKFAST
$70 可以揀3款,$85揀4款跟一塊多士同一個熱餐飲

2019-02-20
2019-02-04 1259 瀏覽
Always missing an ingredient when ordering takeaway all-day breakfast. This incompetence is not tolerable from any restaurant and it's not the first time. Gives me reason to believe that they're being very stingy or their staff have poor organisation. Portion size is smaller than eating in.
外賣自取
2018-08-23 2067 瀏覽
朋友話E間好,夠 healthy....試過後覺得係多人食,但好健康?又唔覺差好遠。亦不特別算 value for money ....我選了其中招牌"大隻仔意粉",我好以負責任甘講,不算特別健康,味道亦非特別好...
朋友話E間好,夠 healthy....

試過後覺得係多人食,但好健康?又唔覺差好遠。

亦不特別算 value for money ....

朋友介紹來到這間cafe。雖然空間比較細, 窄, 但估唔到食物質素幾高!南瓜湯絕對足料, 南瓜的蓉還在, 陣陣南瓜香味! 不會像一般cafe加太多忌廉, 不太甜, 健康點!磨菇烤雞長通粉比起其他cafe的長通粉, 這個真的優勝一籌! 長通粉每一條都絕對乾身, 不像大多數白汁通粉般太多白汁, 太膩。但又够味, 恰到好處。芝士, 菇, 還有烤雞肉, 都是鋪面的。喜歡呢隻芝士固體地放在面, 自己選擇份量去配通粉, 而不是一起焗/煮融, 撈在一起。而烤雞肉也是一絲絲, 一塊塊地烤好鋪面, 入味又有口感。值得推介!燒雞牛油果煙三文魚沙律這是我最愛的沙律! 大大片牛油果, 熟度剛好, 每一口都好幸福, 配三文魚, 好襯!而沙律菜都很新鮮, 燒雞也是健康的雞肉, 加上很fresh的醬, 呢個沙律都值得推介!最後杯熱咖啡都好好飲!不過這裏真的有點細, 傾計的話就辛苦點, 因為好嘈。以及Lunch多人等位, 食完就走。我和朋友食一餐, 旁邊換了2對外國人, 1對香港人。(外國人吃食得, 一份三文治/意粉, 一杯咖啡飲完就走。)可見turnover有幾快。

磨菇烤雞長通粉
比起其他cafe的長通粉, 這個真的優勝一籌!
值得推介!
燒雞牛油果煙三文魚沙律

最後杯熱咖啡都好好飲!

可見turnover有幾快。
2018-06-19
2018-04-08 2415 瀏覽
旺角嘅cafe已經無再幫襯,以前覺得平啲又可以玩boardgame((♯`∧´)話當年行開啲啦),依家又唔好食,價錢亦唔係平好多。中環放工,又唔知可以去邊,就俾多次cafe機會。正正常常嘅cafe中環嘅價錢我諗都差不多餐湯正常,無伏叫咗虎蝦香芒沙律,份量都幾多(゚o゚;;,蝦大隻,菜是fresh,芒果以為會一粒粒上,但係成片。大蘑菇烤雞長通粉,味道唔錯,菇味唔會太蓋過雞味,長通粉煮得幾好,唔會太軟身。跟餐有杯House coffee,可以接受。

正正常常嘅cafe

中環嘅價錢我諗都差不多

餐湯正常,無伏

跟餐有杯House coffee,可以接受。
2017-11-29 3055 瀏覽
I have been visiting this place quite often for a quick lunch because I really like bread and this place offers delicious and fast sandwiches at a reasonable price, especially given its convenient location in Central.Ordered my recent top choice today, i.e. tuna mayo & cheese ciabatta. It came along with lettuce, tomato & cucumber. Some crisps were also served on the side. It was filling and delicious as usual. However, don't expect much service here nor anything good about the environment. And

However, don't expect much service here nor anything good about the environment. And it was such a small place that you need to talk in a loud voice in order to be heard. Anyway, what do you expect at such a price without service charge?
2017-11-23
2 分鐘 (堂食)
2017-08-17 3762 瀏覽
有同事在weekday試過lunch,feedback不錯,性價比也高。於是,這天我也約了幾個舊同事,一同前往品嚐。眞係好彩習慣了提前book位,最初一共三人;後來多一位join我們,就餐當日上午我不斷嘗試打去加位,但openrice所記錄的兩個電話都未曾接通過。不愉快的事也因此而發生......就餐當日,慶幸提前出發,招牌有點隱蔽,入口更加。戲肉就在我們出lift之後... 作為第一次用餐,我們有點驚訝該食肆實在有點細,餐台擺放得好密集,以至於出入都需要拖開隔離檯方能進出。一位中國籍戴眼鏡的女店員看到我們站在門口,便詢問有沒有訂檯,我報上booking資料並告知實際用餐人數由book檯時的三位變成實際四位。話音剛落,該名店員即刻!即刻!係即刻黑面!我補充,我有嘗試聯絡你們更新訂檯資料,但一個上午都冇人接聽兩個電話。換來的只是更黑的面口🌚🌚🌚。老實講,如果不是其中兩個同事只有一個鐘的lunchtime,來不及臨時再改其他食肆等位,我一定會即刻轉身。無奈之下,等了10分鐘,終於被安排了座位。入座後,該名中國籍店員隨手放低menu就忙其他客人/order。待我們一行人都選好心儀食物,🙋示意

就餐當日,慶幸提前出發,招牌有點隱蔽,入口更加。

無奈之下,等了10分鐘,終於被安排了座位。入座後,該名中國籍店員隨手放低menu就忙其他客人/order。待我們一行人都選好心儀食物,🙋示意落單,明明剛才的中國籍店員看到,但她也假裝看不到我們舉手。反而忙於收拾隔離檯的外籍店員則輕聲回應,請我們稍等,佢轉頭過來幫我們落單。

😤😤之後,一個同事需要tobacco,離我們最近的中國籍店員繼續!!視而不見!!我們特意叫住她,她不得不回應,但她態度非常差,非常!大力!地dump低樽tobacco!!係dump!!完全係dump嘅態度!!最後,寫餐飲的時候,當然也是如此啦!眞的非常差!我寫了六十幾篇食評,從未試過有一間食肆,我是不得不用如此多字數來描述服務態度之差!所給的1分,是給那兩位正常回應我們的外籍店員。

好吧,食評,中心應該是點評食物出品的。

落單過後,店員很快送上餐湯。
是日餐湯是南瓜忌廉湯,並無他選。賣相來看,看似是很濃郁,細細品嚐,味道比預期中淡,不過最近天氣頗熱,淡一點也有淡一點的好。

我所選的是7號餐,香辣虎蝦扁意粉,因為這是介紹我來這間餐廳的同事所推介的。說是香辣,但其實是甜辣,如果嗜辣的朋友就不要抱太高的期望。意粉的軟硬度適合我的個人口味。虎蝦數量也不少,口感爽滑,沒有明顯雪味。

同行的朋友看到隔離檯有食客點了這款12號餐,賣相也是很吸引人,於是也點了這款,並且要求加辣。可是... 出來的結果頗令人失望,不過也有可能是因為朋友嗜辣而拒甜的關係吧,這種泰式的辣,即使加辣,但味道更偏重甜味。用她的話來說,還不如我的意粉。

另外兩個朋友所點的分別是適合素食者的3號和長通粉愛好者也可考慮的6號餐。可惜這兩款賣相都不算太吸引,加上由頭到尾都非常受氣,所以連相也沒有影低。

餐茶,我點了mocha,整體還好,略顯朱古力味過重。

其實,就算忽略上述多返提及的中國籍女店員,餐廳的環境非常吵雜,比街市還要吵鬧。餐台也非常不舒服。但真的是很旺場,我們入座不久,也看到有食客想walk-in,但被中國籍女店員冷冷回應冇位。

反正,如此受氣的用餐體驗過後,我是不會再幫襯了......
2017-08-08
15 分鐘 (堂食)
2017-03-29 3762 瀏覽
中環OL 要食LUNCH, 自己想食SALAD 減下肥,又想食得飽,又怕肥,又要顧及同行非減肥朋友唔洗一齊只可以陪食菜咁慘慘豬,咁你就應該要去CecilIa Cafe 啦$85 一個set 包左餐湯,salad, 仲有餐茶無加一,真係非常抵食。碟salad 配菜有齊煙三文魚,半隻烚蛋,半個牛油果,幾片雞肉,真係絕不欺場唔會下午搞到肚空空架。朋友唔點salad, 又可以食返意大利粉個d 正常餐,價錢一樣係$100 樓下一個set.我試過weekend 見到好多大隻健身教練去食tim. 佢地就揀d set 都係烚蛋雞胸肉仲有塊多士咁總之呢間cafe 真係絕對滿足晒(疑似)減肥OL 需求啦

總之呢間cafe 真係絕對滿足晒(疑似)減肥OL 需求啦
2017-03-28
2016-12-15 3878 瀏覽
今日同同事兩個人想搵個寧靜地方坐下,去左呢度,中環黎講,價錢唔算特別貴了,不過就好大份,我諗住唔好食飽所以就唔叫set同埋叫左3文治only,都好大份,最後都係食唔晒,同埋就叫左意粉食,個意粉都幾足料架,*香草忌廉汁特別正*三文魚+牛油果 3文治 ($62)好大份有埋薯片,入面好多料~蕃茄、生菜、青瓜。9)珍寶帶子虎蝦露荀天使麵(轉香草忌廉汁)$98 - set*(set係多左湯同野飲)mocha同chocolate都好正呀又唔洗加錢~大虎蝦有3隻,帶子都幾大有2粒。算好好啦~露荀都唔少架,另外原本個汁係蕃茄底ge,所以轉左好似正d︿︿
今日同同事兩個人想搵個寧靜地方坐下,去左呢度,

中環黎講,價錢唔算特別貴了,不過就好大份,

同埋就叫左意粉食,個意粉都幾足料架,*香草忌廉汁特別正*

mocha同chocolate都好正呀又唔洗加錢~

2016-12-15
  • 三文魚牛油果三文治
  • 珍寶帶子虎蝦露荀天使麵(轉香草忌廉汁)
2016-10-22 2702 瀏覽
Really nice casual cafe that serves healthy food (avocado, purple sweet potato, peanut butter, etc) for brunch / breakfast and run by very kind people. Definitely will become a repeat brunch place !