2022-07-11 53 瀏覽
呢啲天氣唔知點解特別好胃口,所以我今次就同朋友搵咗一間都幾特別嘅自助餐。呢間餐廳係提供印度同埋地中海菜嘅自助餐㗎!所以都真係好特別下。先講吓呢間餐廳個環境先,我覺得餐廳嘅座位真係坐得好舒服,而且空間都好足夠,出邊自助區都有好多款式嘅嘢食可以攞。無論係魚雞定係羊都做得好出色好入味!除此之外出邊戶外都仲有嘢可以攞㗎,有當地嘅特色小食可以試吓。而我自己最鍾意嘅就係Pani puri脆球,可能係因為佢醬汁嘅關係,我覺得呢啲天氣有啲酸酸地嘅醬汁真係特別醒胃同消暑。至於飲品方面,每人都會提供一杯飲品,我就試咗最有特色嘅mango lassi,我覺得呢杯飲品個芒果味都好重,整體來講我都幾滿意㗎!如果大家週末想食自助餐都不妨考慮吓呢間餐廳。
見 Carat 推出左週末自助午餐~~鍾意食印度菜既我即刻約朋友黎試試🤩🤩-🍽Carat 印度及地中海週末自助午餐 $288/位✨-食物選擇好多,絕對可以擦餐飽!!包括有湯、沙律、印度及地中海小吃、咖喱、印度薄餅、意粉、印度香飯、甜品等,十分豐富😍😍而且所有菜式係由曾任職孟買君悅酒店的印度大廚主理👨🏻‍🍳,品質保證~~我就好鍾意食佢地既咖喱,配naan一齊食就最夾😋😋餐廳好貼心咁提供左細玻璃碗🥣俾客人,咁可以一次過裝幾款咖喱慢慢試~~現場仲有廚師即場製作印度街頭小吃,即叫即製,充滿印式風情🇮🇳🇮🇳另外每人包一杯野飲,我地揀左飲Mango Lassi🥭🥭芒果味好濃郁,口感香甜綿密,必試👍🏻👍🏻
見 Carat 推出左週末自助午餐~~
鍾意食印度菜既我即刻約朋友黎試試🤩🤩
🍽Carat 印度及地中海週末自助午餐 $288/位✨
食物選擇好多,絕對可以擦餐飽!!

我就好鍾意食佢地既咖喱,配naan一齊食就最夾😋😋

另外每人包一杯野飲,我地揀左飲Mango Lassi🥭🥭
芒果味好濃郁,口感香甜綿密,必試👍🏻👍🏻
2022-07-08 945 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.上星期同咖哩人去左食CARAT,佢地逢週末午市,新推出左印度及地中海風情的自助午餐~每位$288+$10%。餐廳環境闊落舒適,完全無壓迫感,侍應們非常友善。12點開始無耐,應該坐滿7成以上,仲見到唔少印度人外國人都黎用餐呢!取餐環境雖然不大,但供應既款式不少!大部分菜式都用上不少香料去烹煮,喜愛印度食物的一定會喜歡!.坐下先每人來一杯Mango Lassi,芒果哋超濃郁,好好飲。.光是咖哩都有不少款,咖哩人超興奮的!粟米菠菜蓉咖哩芝士球、蘑菇洋蔥咖哩、克什米爾紅咖哩羊肉、洋蔥大蝦咖哩!最重要係咖哩都不會很辣,怕辣既小妹都食得到呢,拌飯一流!喜歡的可以像我這樣,每樣都取少少來先試試味。.蕃茄洋蔥香料薯、印度家鄉脆魚柳、串燒雞/羊、特色芥末乳酪雞、香辣炒蘑菇、炸意大利飯球、茅屋芝士球、印度砂窩雞、藍帶肉排.也有一些印度烤餅,比較特色的有孟買脆脆.最愛惹味的香料乳酪雞,仲有辣少蘑菇都勁惹味!脆魚柳都炸得好香夠脆😍 估唔到印度都有砂窩雞,食落有d似白汁既味道。.甜品有米布甸和果仁蜜餅等。

光是咖哩都有不少款,咖哩人超興奮的!

也有一些印度烤餅,比較特色的有孟買脆脆

甜品有米布甸和果仁蜜餅等。

• Mango Lassi
  • 特色芥末乳酪雞
  • 印度砂窩雞
  • 孟買脆脆
2022-07-07 48 瀏覽
餐廳位於尖沙咀,地鐵站路程只需要五分鐘左右,十分方便快捷,這間餐廳主打的就是印度菜,這天我和朋友中午到來,好好品嚐的當然就是自助午餐。最喜愛自助餐的當然就是任飲任食的感覺,現在沒有機會外出,無法感受一下世界,但在這裏我卻走進了一個小印度。這裏的食物種類眾多,全部也是印度地道的美食,而我最喜愛的當然就是印度薄餅,雖然看起來沒什麼特別,但只要明白印度咖哩醬汁的美味,就能體驗得到很多不同口味的薄餅。不同的咖哩帶有不同的味道,喜歡新鮮感的朋友一定喜愛。餐廳內外也是自助餐的地方,地方大就有這樣的優勢。
餐廳內外也是自助餐的地方,地方大就有這樣的優勢。
2022-07-07 42 瀏覽
印度地中海週末lunch buffet,聽講係由印度孟買君悅酒店主廚主理嘅,但又有即整印度傳統街頭小食,好有趣嘅配搭。餐廳入面嘅裝修同設備都好新。好多野食!之前去過中環有d印度菜自助餐都無咁多選擇!跟一杯飲品,揀咗芒果奶昔mango lassi, 好大杯好濃!配辣野食點都要有杯又凍又甜嘅解辣。呢度嘅野唔太辣,都接受到。前菜由沙律,意大利麵包,pizza, 意粉都有,到印式沙律,入面有米,香菜(香料菜葉), 仲有紅石榴(有核的。。。但應該係傳統食法黎麵包有好多款醬搽。呢碟有晒我最鐘意嘅野,naan, 烤芝士,燒椰菜花,芝士咖哩,乳酪飯西蘭花湯望落好多好稀,但飲落勁香!好多香料但唔會太chur, 好飲又夠熱,飲咗兩碗香烤茅屋芝士paneer tikka, 係印度野常見嘅淡味芝士,烤過勁香!有燒烤味喺上面!唔咸勁好味。烤椰菜花都好正,好多香料去燒,唔會齋。好幾款口味嘅naan, 放咗入保溫箱,倒汗水令佢無咗新鮮嘅口感!如果可以即叫即整就好啦!右邊個好似大腸咁嘅,係kebab(姐係串燒肉), 中間本來穿住去燒,好味!喺户外坐位有即整嘅印度小食檔,即煎薄餅皮夾住有薯仔嘅傳統小食,塊皮煎到薄脆口感
餐廳入面嘅裝修同設備都好新。

好多野食!之前去過中環有d印度菜自助餐都無咁多選擇!

麵包有好多款醬搽。

喺户外坐位有即整嘅印度小食檔,即煎薄餅皮夾住有薯仔嘅傳統小食,塊皮煎到薄脆口感!
仲有羊肉餅,超好食,勁香濃肉味!即煎好香!
另一個即整嘅小食,似腐卜乳酪同脆脆米
户外好靚,d位好IG able, 但我食個日太熱啦,出去拎完野食就要衝返入去。

所有甜品都高甜度,傳統印度甜品先係甜品嘅典範,甜到糖唔洗錢咁!
呢個叫做印度鮮奶球嘅黃色海綿波波,勁甜嘅煉奶味,撳落去好似海綿咁樣返滲返d汁出黎,偏un,係用奶皮,糖同麵粉發酵而成嘅甜品
果仁蜜餅,上面係酥皮,夾住底層有果仁碎
呢個炸甜圈啱我,又炸過又甜嘅混合體,簡單啲講淨係又油又甜!
2022-07-06 50 瀏覽
聽講呢間餐廳以正宗地道嘅印度菜及地中海菜式為主打出名,今次決定過黎試下味道。首先要讚下呢間餐廳嘅服務質素,店員全都好熱情,主動介紹菜式又會問食物是否合胃口。每張枱都會放消毒液,好貼心。仲有店員Manu嘅全程殷勤招待,令人食得開心感覺舒暢。一打開menu就睇到琳瑯滿目嘅菜式,選擇真喺太多喇,最後選了一些Manu推薦嘅菜式!CARAT Tandoori chicken用特色嘅印度香料及酸奶做調味,一上枱就可以聞到好香嘅味道。雞肉配搭埋少許檸檬及薄荷醬汁,食落味道酸酸哋,非常之開胃!Sindhi Gosht 咖哩味道芳香濃郁仲有小小辣,羊肉嘅羊騷味融入到咖哩入邊。配搭烤餅簡直係絕配!Sunhari lachha naan呢個皇室烤餅同普通nan唔同,入邊有番紅花、杏仁、罌粟籽,比較特別嘅口味,口感令人食完仍然回味無窮。Sun dried tomato chilli naan麵粉味好香味道比較濃郁,有啲小小辣,食落感覺酥酥脆脆,唔錯!最後食得好飽之後再飲返杯Mango Lassi,酸酸甜甜咁好清新。

CARAT Tandoori chicken

Sindhi Gosht

Sunhari lachha naan

Sun dried tomato chilli naan

2022-07-06 52 瀏覽
已經係第N次嚟哩度食野啦~佢地嘅印度菜真心好味😋而且環境靚、又大又舒服除咗室內仲有富民族色彩嘅露臺座位Hea吓、打吓卡都幾好架~!.得知佢地5️⃣月尾開始推出咗印度菜自助餐 每位會包一杯飲品我地叫咗咖啡同啤酒哩度嘅Mango lassi🥭都好好飲架!用新鮮芒果和乳酪打成 酸酸甜甜又夠fresh.食物方面都有好多選擇烤肉、炸薯仔丸、雞肉、烤餅、沙律、甜品等等當中有款沙律我好喜歡係加咗香葉、番茄粒、紅石榴🥗好清新香甜紅菜頭雪梨沙律都唔錯架.🥘咖哩方面都有好多款式有羊肉、雞肉、蝦 及印度成日食嘅Paneer當中我最鍾意係紅咖哩羊香濃又夠辣青咖哩就充滿香草、香料味都好好食配薄餅一流呀~!!.另外 花園露臺外仲有㕑師即製印度美食如Pani Puri、Dosa、漢堡Pani puri係印度傳統小食喺圓形嘅脆餅中加入蔬菜、洋蔥、香草醬、檸檬汁脆卜卜 酸甜清涼 好好味!.最後仲有甜品同水果都唔好錯過呀
已經係第N次嚟哩度食野啦~
佢地嘅印度菜真心好味😋
而且環境靚、又大又舒服
除咗室內仲有富民族色彩嘅露臺座位
Hea吓、打吓卡都幾好架~!
得知佢地5️⃣月尾開始推出咗印度菜自助餐
每位會包一杯飲品
我地叫咗咖啡同啤酒
哩度嘅Mango lassi🥭都好好飲架!
用新鮮芒果和乳酪打成 酸酸甜甜又夠fresh
食物方面都有好多選擇
烤肉、炸薯仔丸、雞肉、烤餅、沙律、甜品等等
當中有款沙律我好喜歡
係加咗香葉、番茄粒、紅石榴🥗
好清新香甜
紅菜頭雪梨沙律都唔錯架
🥘咖哩方面都有好多款式
有羊肉、雞肉、蝦 及印度成日食嘅Paneer
當中我最鍾意係紅咖哩羊
香濃又夠辣
青咖哩就充滿香草、香料味
都好好食
配薄餅一流呀~!!
另外 花園露臺外仲有㕑師即製印度美食
如Pani Puri、Dosa、漢堡
Pani puri係印度傳統小食
喺圓形嘅脆餅中加入蔬菜、洋蔥、香草醬、檸檬汁
脆卜卜 酸甜清涼 好好味!
最後仲有甜品同水果
都唔好錯過呀
👫放假去尖沙咀試試印度菜🇮🇳地中海菜brunch buffet (七月優惠:$288+10%)。每人包一杯飲品,幾乎個個都係叫mango lassi🥭。亦有每人一份masala dosa香料捲餅。捲餅鬆軟香甜,包住用香料炒過嘅薯仔粒。師傅即場炮製各式印度街頭小食,包括Papdi chaat, pani puri。Pani puri脆球盛起酸酸甜甜嘅香料水醬,夏天份外開胃消暑。地中海中美食包括4款mezze,Pita bread,tabbouleh,以及Greek salad。Tabbouleh係香港比較少食到嘅一款黎巴嫩沙律🥗。Persley、洋蔥🧅、番茄🍅加上酸酸甜甜嘅酸汁,味道濃烈又開胃。印度美食則有更多款式。最基本咖喱、Kebab、印度香飯、naan都少不了。比較特格係有啲西方菜式,例如藍帶豬扒、fried risotto ball。Chicken Korma(白色)唔係間間餐廳食,淡淡杏香幾特別。Palak Paneer(綠色)菠菜芝士幼滑香濃。Rogan Josh(啡紅色)則有開胃嘅番茄味🍅。甜品種類都唔少,有生果🍇🍍、奶凍、果仁蜜餅、米飯布甸,仲有一款類似炸奶球Gulab

甜品種類都唔少,有生果🍇🍍、奶凍、果仁蜜餅、米飯布甸,仲有一款類似炸奶球Gulab Jamun嘅奶味甜品

📍CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine (盈豐商業大廈) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓
❀ CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine #尖沙咀 ❀❗️我最喜愛之印度中東菜推出全新自助餐❗️——————————————————已經係三訪呢間印度及地中海餐廳💓有多種地道嘅印度地中海菜式選擇,價錢亦合理。餐廳主廚係印度人,曾經擔任孟買君悅酒店嘅主廚🧑🏾‍🍳餐廳室內裝修精美,仲有個舒適嘅戶外花園。最近佢哋推出咗全新嘅假日午市自助餐,可以一次過試晒佢哋多種特色頭盤小食、咖喱、烤肉、印度烤餅等‼️.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 假日午市自助餐於假日及公眾假期 1200-1530 提供,原價$328,但七月只需$288,仲送每人一杯特飲!.有廚師即叫即整嘅印度小食,各種美味dips配pita bread,正宗印度咖喱配印度薄餅,烤肉,甜品。可以 一次過 試到 各種 傳統 印度 地中海菜式,好味得來又滿足!——————————————————✨整體味道: 4/5 ✨環境裝修: 4.2/5✨服務態度: 3.7/5✨性價比: 4/5✨再訪興趣: 4/5 .💞整體來講一直都覺得呢間印度地中海餐廳水準唔錯,呢個自助餐就可以一次過試到更加多佢哋唔同菜式😆雖然質素當然會比單
❗️我最喜愛之印度中東菜推出全新自助餐❗️

✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
一直都覺得呢間印度地中海餐廳水準唔錯,呢個自助餐就可以一次過試到更加多佢哋唔同菜式😆雖然質素當然會比單點差少少,但都唔錯又抵食,鍾意印度中東菜記住去試吓!
2022-07-05 38 瀏覽
朋友話佢同事介紹佢食一間印度餐廳佢就叫我陪佢試下餐廳係樓上舖但地點都算方便一上到去環境好好門口吊燈勁吸晴好靚好似高級西餐廳其實我對上一次食嘅印度菜已經10多年前仲要係重慶那些舊舖所以一直都無動力驅使我食第二次😂呢度環境完全顛倒咗我唔好的印象坐低侍應好好服務我地望完餐牌最後都係揀佢同事介紹的咖哩我地揀咗兩種唔同嘅一種係牛油蕃茄咖哩雞少少辣都食到蕃茄味道雞就好嫩滑另一款叫果亞椰香咖哩大蝦呢種就好香椰香味大蝦無雪藏味而且好彈牙兩款咖哩配烤餅食好好食因為我地兩個都好鐘意食烤餅所以叫左一款牛油烤餅另一款就全麥圓烤餅牛油烤餅就香d新鮮熱辣印度嘅naan真係好好味全麥就感覺健康d無禁油膩相對無牛油烤餅禁香口飲品就緊係要飲mango lassi芒果好足料酸酸甜甜解辣又醒胃朋友叫salted lassi好得意 因為真係咸咸地如果想特別d就叫呢個總括佢同事真係無介紹錯呢度嘅印度咖哩真係好好食另外見到個牌介紹原來weekend同public holiday有buffet 價錢都唔貴下次會再來試下
朋友話佢同事介紹佢食一間印度餐廳

呢度嘅印度咖哩真係好好食
價錢都唔貴
下次會再來試下

2022-07-02 35 瀏覽
🥰週末來到尖沙咀印度地中海餐廳⭐Carat,享用自助午餐。🍽️🍴💕餐廳佔地近3000平方呎, 室內用餐環境高級典雅,仲有☘️🍀綠意盎然既戶外空間,氣氛悠閒自在。印度菜式由曾任職孟買君悅酒店嘅印度大廚主理👨‍🍳❤️自助餐仲提供多款地中海美食,口味清新,包括沙律,地中海薄餅等。我先食清新既地中海沙律🥗開開胃,再食各款咖哩及烤雞肉。😋幾中意當中既paneer lazeez,印度芝士口感特別,配印度飯或薄餅都好食。🌹戶外花園仲有👨‍🍳👩‍🍳印度廚師即場示範印度街頭小吃,好多都係第一次食,好有新鮮感。最後印度甜品🥧都有很多選擇,例如rice kheer牛奶燉米布丁,入口香滑,仲有多款水果🍍🍈飲品必叫🥭mango Lassi ,❄️🧊冰凍解辣。另外還可以選擇lime soda/ fruit punch 🥤

印度菜式由曾任職孟買君悅酒店嘅印度大廚主理👨‍🍳

我先食清新既地中海沙律🥗開開胃,再食各款咖哩及烤雞肉。

2022-07-01 71 瀏覽
近日外出跟朋友食飯大多數都是中菜或者西餐但食到有點厭倦了,今次朋友有特別推介去食印度菜,聽起來都好有新鮮感,她推介這間“CARAT Fine Indian food ” 說這間印度餐廳好傳統,地方寬敞又舒適。 來到餐廳發覺這裏地方非常寬敞,裝修高檔。原來正宗印度菜都幾特別有好多都未食過,這個菠菜咖哩雞, 菠菜蓉咖哩雞,只是微微辣配上印度nann滋味。咖哩素角外脆內裏是咖哩鷹嘴豆蓉,朋友好喜歡。這個新德里懷舊三色小食拼盤賣相好吸引顏色繽紛, 酸酸味味乳酪扁豆蓉味幾特別。另外這裡水吧調較飲品都非常唔錯這個mango Lassi 濃郁芒果味又香滑,另外passion fruit 薄荷梳打好好飲,這個餐廳還有户外都非常適合happy hour飲下嘢, 今次印度菜體驗真的不錯。

咖哩素角外脆內裏是咖哩鷹嘴豆蓉,朋友好喜歡。

印度菜🇮🇳 又是你的菜嗎❓Indian Fine Dining🍽..最近知道Carat 推出全新印度及地中海風情自助餐🎊 愛試新野既我👻 Indian Buffet 當然要來試試喔!呢個印度及地中海風情自助餐🍽,包括各式印度及地中海美食,而最最最吸睛之處要數印度廚師在環境一流的戶外花園💐,即場示範印度街頭小吃的泡製流程,讓食客體驗印度最具代表的飲食文化😍!.印度菜式勻由曾任職:孟買君悅酒店的印度大廚主理👨🏿‍🍳,以秘方調製20多款香料,搭配印度常用食材,烹調出五花八門的頭盤小吃,種類繁多的咖哩美饌,天多利爐烤製的印度烤餅、燒肉及芝士,處處充滿驚喜。自助餐提供的印式海鮮燒魚烤雞等固然令人垂涎,多款印度素菜更令人胃口大開,不可或缺的還有一試難忘的印度甜品。想試一下清爽的菜式,自助餐也呈上多款地中海美食,包括清新爽口的沙律,以及誘人的地中海薄餅。作為全港獨創的印度地中海餐廳🍽,Carat佔地面積近三千平方呎,坐擁雅致的室內用餐環境及戶外空間🥳,戶外綠意盎然,悠閒自在,猶如城市綠洲,打卡一流喔!別錯過體驗喔!.新自助餐收費:🔸成人 (至7月優惠) $288 +10% (原價$328)。🔸小童

自助餐收費:

供應時間:
逢週末及公眾假期
正午 12 時至下午 3 時 30 分

2022-06-30 639 瀏覽
專揾特色嘢去食係我閨蜜興趣之一。今次她提議話食印度嘢,我又末食過感覺新鮮便跟她去試試。CARAT Fine Indian Mediterranean Cuisine 位於尖沙咀寶勒巷 一座商業大廈上面。 內裏佈置典雅,好有印度民族色彩;座位擺得闊落舒適。露臺外還有座位可供客人選擇和打下卞,不過在大熱天時的午餐食客當然揀選室內嘆下冷氣品嘗美食啦!自助午餐每位會包一杯飲品。我們order了fruit punch和mango lassi。Mango lassi係用新鮮芒果和乳酪攪拌,好似芒果milkshake咁,甜甜酸酸味道濃郁。食物方面亦多完化主打印度及地中海風情。頭盤有各式咖哩小食、腸仔、雞件、燒肉、天多利爐烤製的烤餅和芝士等等,皆用上多種印度香料去烹調;亦可隨意配搭不同醬料。例如murg badami、kuhumb haha pyaz、prawn masala外,還有一種極富印度色彩的醬汁dal triagna可供選擇。特別一提是在花園露臺外有㕑師卽場示範多種印度街頭小食如Pani Puri,有辣有不辣;係典型孟買美食。將肉汁、蔬菜、土豆混合,加入咖哩、黄油、洋蔥、香菜醬和少量檸檬汁製
食物方面亦多完化主打印度及地中海風情。頭盤有各式咖哩小食、腸仔、雞件、燒肉、天多利爐烤製的烤餅和芝士等等,皆用上多種印度香料去烹調;亦可隨意配搭不同醬料。例如murg badami、kuhumb haha pyaz、prawn masala外,還有一種極富印度色彩的醬汁dal triagna可供選擇。特別一提是在花園露臺外有㕑師卽場示範多種印度街頭小食如Pani Puri,有辣有不辣;係典型孟買美食。將肉汁、蔬菜、土豆混合,加入咖哩、黄油、洋蔥、香菜醬和少量檸檬汁製成,配上麵包一齊食;非常開胃。
自助餐當然少不了至愛的沙律。而紅菜頭雪梨沙律從末食過,感覺清新爽口;是我最喜歡。
fruit punch和mango lassi
2022-06-25
午餐
2022-06-27 131 瀏覽
次次睇完韓劇都想食韓國菜,原來睇完印度片都係一樣,孟買女帝 Gangubai Kathiawadi 絕對是值得一看的電影,節奏明快不賣慘情,若然了解印度文化會有深刻領會。刻意走到尖沙咀的 Carat 食晏,一面欣賞美食一面與友分享劇情,氣氛配合;剛推出周末中午每位$328的自助餐,期間優惠 (6-7月)每位$288+10%,既來之則安之。與見慣的西式或酒店自助餐有別,Carat 的貴精不貴多,而且擺設簡樸,反正我最喜歡的是薄餅及咖喱不缺,我無投訴。我最喜歡 LAAL MAAS,紅辣椒煮的咖喱羊肉,黃色的這個蝦亦好吃。各式各樣。開放式廚房見到熱辣辣薄餅即製。我今日的心水是 RAWA FISH,裏面的魚滑溜到乳酪,入口即化,與外層炸漿對比明顯。Chicken Tikka 雖然不及晩上即點即燒出色,但味道一樣好。街頭小食有趣亦可喜,即點即做兩款吃法,餡料是素。蘸醬多款,可配三種不同薄餅。甜點方面,個甜奶球最受歡迎,我覺得質感似光酥餅。自助餐包一杯飲品,Mango  Lassi 無可抗拒,味道濃郁。
各式各樣。
開放式廚房見到熱辣辣薄餅即製。
街頭小食有趣亦可喜,即點即做兩款吃法,餡料是素。
蘸醬多款,可配三種不同薄餅。
甜點方面,個甜奶球最受歡迎,我覺得質感似光酥餅。
2022-06-11