餐廳: can‧teen
資訊:

2008-03-30 19 瀏覽
到樓上開會後,下來巳經是晚上七點半,許久沒幫趁過Can-teen,便光顧。這兒大抵是重新裝修過,門口放置數個花籃。是因為地面開設了新的連鎖食店群(大家樂、意粉屋、肯得基),而自我增值!?貪便宜,點了個湯麵餐($24),選了「魚肉春卷冬菇肉碎湯米粉」配「熱檸檬茶」。那魚肉春卷係正常貨色,份量亦巨,唯那冬菇肉碎很油膩,把整碗米粉變得油油的,矚目驚心!大概會再來這兒吃,但絕對唔會再點這個油油的「冬菇肉碎」!
大概會再來這兒吃,但絕對唔會再點這個油油的「冬菇肉碎」!
2008-02-29 23 瀏覽
金鐘中環有好幾間canteen,每間的燒味頗有信心保證,幾乎好少失手。我例必食叉燒飯,因為叉燒甘香蜜味,就算是瘦叉,肉質依然鬆化,飯又夠硬身,粒粒爽口。同事一改以往要的燒鴨米,轉食日式叉燒寬兒麵,這就出事了。雖然賣相唔錯,但叉燒似腩肉,肥膏甚多,所謂的寬兒麵,不少日式拉麵,又不是烏冬或稻亭烏冬,不如說是上海麵,麵身是腍腍的。同事也認為下次食回燒味較安全。

同事也認為下次食回燒味較安全。
2008-01-24 37 瀏覽
過咗十一點落到去無早餐食,又很肚餓,見上面的牌有海南雞飯,於是問有無海南雞飯食,答話有,於是叫嚟食,點知............油飯好似未熟,有生米的感覺,食咗一半唔食.湯不熱,雞很油,雖然都有好幾舊肉,但是感覺很肥膩.下次都係唔好咁早食海南雞飯.

湯不熱,雞很油,雖然都有好幾舊肉,但是感覺很肥膩.

下次都係唔好咁早食海南雞飯.
(非會員)
2008-01-02 26 瀏覽
海富既大家樂同大快活執左,焗住食e間canteen食左1個月先發覺佢從來都唔轉餐牌,只有大約10零樣野輪住出,食物難食唔在講,連燒味都可以整得好差,你會發覺所有燒味都係凍內整。canteen個system又低能,如果你買兩份餐,你要分兩次餐,兩次俾錢!又試過有1日,堂食居然賣6樣野有5樣係雞!canteen既價錢比一般快餐廳貴30%但係食物質素同服務又比一般快餐廳低30%美心既管理真係好有問題!海富地下好快有新餐廳,以後都唔幫襯美心!
海富既大家樂同大快活執左,焗住食e間canteen

又試過有1日,堂食居然賣6樣野有5樣係雞!
canteen既價錢比一般快餐廳貴30%
但係食物質素同服務又比一般快餐廳低30%
美心既管理真係好有問題!

海富地下好快有新餐廳,以後都唔幫襯美心!
2007-09-11 21 瀏覽
下午來到金鐘,本想吃麥記作午餐。但女友去廁所經過見到這裡,便放棄漢堡,走來嘗一嘗。這裡彷如東涌東匯城的收費方式,先取食物,再去付款。捧著車仔麵又要放下來,拿銀包付款實在十分的不方便。叫了一客車仔麵(油麵),料有醬爆丸,豬皮和蘿蔔。油麵還尚算可以,湯料卻淡淡的,醬爆丸不醬爆,只是丸中有料而已,豬皮咬上口不是太爽身,蘿蔔也切得大少不一。凍奶茶算是比較好,沒有特別挑剔的地方。在金鐘可試到車仔麵是不錯的,但試一次已足夠了。

在金鐘可試到車仔麵是不錯的,但試一次已足夠了。

2007-06-03 15 瀏覽
近日趕tender,忙到儍!到樓上見完客,立刻要趕返公司作視像會議。Cant-teen 的午餐盒($35)係好方便的健康選擇。價錢略貴,但便利好味,便扯平了。每個午餐盒,包約一份半的「烤雞麥包三文治」、一個三色水果盤(西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜)。講真果句,份量係好足夠,點都好過去食油膩的碟頭飯。絕對會再吃。
2007-04-28 8 瀏覽
今天下午有事要到海富中心, 由於已過了午飯時間, 肚子已很餓, 往地鐵站途中看見這間canteen, 感覺也不錯, 於是便決定到這兒醫肚, 誰知卻下了一個極錯誤的決定!!!看回之前的comment, 有一些都幾好, 但似乎都是集中在燒味飯, 我不是order燒味飯, 那就作了一個極錯誤的決定了!!!!!!!!!!!我要的是海鮮喇沙之類, 原本是期望有喇沙的湯底, 誰知給我吃的, 卻只是一碗極之極之普通的湯河, 還要沒有味道, 淡到阿媽都唔認得!!! 什麼海鮮也只是得幾隻蝦, 數塊札肉, 嘩!!!!!!!! 有無搵笨d呀??? 收我40元, 卻只是俾這些質素的食物我吃!!!!!!!!!!!!! 吃完後, 真是怒火從心生, 花了我四十元, 但提供給我的, 卻只是十多元的貨色!!!!!!!! 真係整天也為花了四十元卻吃了一個不好吃的午飯而不開心!!!!!!!!!!!!!!!!!
2007-04-06 11 瀏覽
整個下午到位於樓上的客戶on-site 做野。下午五點鐘在這兒吃了個sandwich 餐,係鹹牛肉蛋三文治,配熱奶茶($18)。味道唔錯,果係美心集團的出品。晚上八點三在這兒吃了份碟頭飯晚餐,係粟米魚柳飯,配熱奶茶($33)。味道都幾好,但係當店員係你面前把那砵粟米魚柳放入微波爐翻熱,那一刻,總有點想法,有回家吃父母留給我的晚餐的感覺!服務幾好!食完‘拿拿淋’返上去繼續趕工至深夜一點半!
整個下午到位於樓上的客戶on-site 做野。
服務幾好!食完‘拿拿淋’返上去繼續趕工至深夜一點半!
2007-02-22 13 瀏覽
一條友搵食,突然想起金鐘Pacific Place既美食廣場有間幾好味的Burger。怎料美食廣場而關閉,失望而回。失望歸失望,也要找個地方醫肚。一條友,無理由食Pacific Place的貴價餐廳,於是轉去海富搵食。與其去大乜乜大物物,倒不如走上Can-teen食。要個切雞飯加杯可樂,$31,快餐店價。份量都唔少,好多件雞,幾有雞味,雞皮當然正。用薑蔥撈飯,幾滋味。舖面有幾條豆角,好淋,是有烚過的,不會像快餐店般的馬虎。雖然唔係話好好食,但平平地,坐得又舒服,點都好過去食快餐啦!

2007-01-01 11 瀏覽
最後的添馬艦嘉年華,從前不會去的,今年也要來來感受氣氛,要在金鐘找點平價餐廳也不易,畢竟中學時代也是金鐘地膽。花旗銀行大廈箇間can‧teen素來都啎錯;海富這間也試過一、兩次,也沒有差池,所以今次揀了這裡。對上一次來已經數年前,因其不做晚市,只能點下午茶餐,要了一客餃子及雞絲炒河。炒河即叫即做,不過鹽沒有撈勻,點鹹點淡,一個很大的敗筆。餃子想不到$15也得三隻,也算了!完全不習慣蘸浙醋食,白醋也可、豉油也可,但紅醋就太過重酸味。臨打烊沒有甚麼可賣,選擇十分之少。
2006-12-07 13 瀏覽
金鐘食飯真係幾貴.. 好在仲有can-teen..其實都唔算太平. $26個燒味飯...冇野飲.算係咁啦...搵位都唔算太難.
金鐘食飯真係幾貴.. 好在仲有can-teen..
其實都唔算太平.
$26個燒味飯...冇野飲.
算係咁啦...搵位都唔算太難.
2006-10-15 26 瀏覽
到樓上睇醫生前,到這兒吃早餐。週六早上九點三,約三成客,跟weekdays 相比,完全係另一番景象!一半客人係國內自由行,亦有數名外籍遊客,進行著有關前往ocean park 討論。點了客炒蛋早餐,盛惠$20。見員工努力地用電磁爐密密炒,等了約三數分鐘。早餐有:餐包(猶如飛機餐供應的袋裝),磨菇雞肉炒蛋(磨菇好大片幾厚仲幾滑、雞肉和蛋都好滑),兩個炸迷你薯餅(好香脆,但幾油膩)、熱鴛鴦(好味)份量唔少,味道唔差,價錢唔算貴,絕對有下次。另:點餐其間,國內同胞「搶、擠、迫、推、吵鬧不休」地落order,相當擾民!
份量唔少,味道唔差,價錢唔算貴,絕對有下次。
2006-07-29 18 瀏覽
一向對Can.teen印象都幾好...試過幾次d燒味飯幾好食. 而且, 呢間Can.teen外賣好快手, lunch買外賣慳好多時間~昨日, 叫了一個焗腸仔肉醬意粉. 一打開, 都無乜野...點知食黎食去, 都只係見到幾粒腸仔. 應該唔夠1/3條腸...最重要係, 個肉醬好酸, 一d都唔好食. 因為肚餓, 都食左一大半. 但係食完, 總覺得自己食左d唔好食0既野落肚~下次, 都係買返燒味飯穩陣d~

下次, 都係買返燒味飯穩陣d~
2006-06-08 14 瀏覽
玩完海洋公園,乘公車回到這兒,便上來這兒吃個下午茶。傍晚五點三,八成滿,好旺場啊。我點了「鹹牛肉雞蛋三文治凍鴛鴦($21)。鹹牛蛋煎得唔油膩,唔錯。凍鴛鴦少奶亦唔太甜。這兒凍飲加四蚊,唯偏細杯,所以算貴。女友點了「豬柳包」配豆漿($17)。兩片豬柳夠軟滑,汁料是芥黃色,略帶酸甜,相當醒胃,包是軟身牛油法包,唔會「界」口。雖然做唔出地道的葡式豬扒包,索性創造Canteen 自己特色的豬柳包,相當有自知之名,抵讚!呢份茶餐,質素遠遠超超今早的大家樂早餐!有職員笑容滿臉的把食物送到你跟前,讚。
呢份茶餐,質素遠遠超超今早的大家樂早餐!
有職員笑容滿臉的把食物送到你跟前,讚。
11-9-2005 1712去H-Tea-O Tea Salon 食個貴夾唔飽既午餐,點有心機上堂呢?趁大休時近近地黎呢度整番碗車仔麵,裡面有豬皮、貢丸及豆卜,份量係茶餐來講都已經唔少,加埋自取既辣椒油、辣椒醬,及凍咖啡,咁就真係飽曬!
11-9-2005 1712