2021-08-30 345 瀏覽
觀塘工廈有好多網店🤣依間出名千層蛋糕今日特登過黎試!要左件tiramisu味千層蛋糕同芋泥罐罐蛋糕但個人比較鍾意罐罐蛋糕!有好多層!上面oreo碎下面有拉絲麻糬再下面有芋泥最下層係奶凍一啖食落口好開心好好食!好食到我對tiramisu千層無乜記憶…而食物方面個lunch set幾抵食呀有湯有沙律有餐飲有雪糕!另外再叫左個薯條好有驚喜~下次再黎食lunch會淨係食罐罐蛋糕😆ps.想讚下侍應好溫柔好有禮貌
觀塘工廈有好多網店🤣
依間出名千層蛋糕
今日特登過黎試!

要左件tiramisu味千層蛋糕同芋泥罐罐蛋糕
但個人比較鍾意罐罐蛋糕!
一啖食落口好開心好好食!
好食到我對tiramisu千層無乜記憶…

而食物方面
個lunch set幾抵食呀
有湯有沙律有餐飲有雪糕!
另外再叫左個薯條
好有驚喜~

下次再黎食lunch會淨係食罐罐蛋糕😆
ps.想讚下侍應好溫柔好有禮貌

2021-08-21
2021-08-24 573 瀏覽
主打係千層蛋糕,但我覺得mains 好似值得多啲🙈千層蛋糕(岩鹽栗子、baileys、tiramisu)同樣嘅問題就係成件cake 都偏乾,一黎佢哋crepe 本身乾,二黎cream 唔算多🙈另外其實啲味都係偏假唔出🙈Dinner set 真係幾抵食,<$100 有湯 沙律 野飲同雪糕👍今日係羅宋湯同薯仔蘋果沙律,兩樣都比足料唔係hea👍水果茶都多水果係入面,雖然未至於好出味XO 醬手撕雞意粉幾得意嘅fusion 意粉,XO 醬都重意粉煮得啱啱好,但偏油同雞肉唔多煎大蝦忌廉意大利飯蝦得2隻唔算多肉,好細心咁起咗殻👍意大利飯都ok,但有粟米喺入面就覺得有啲奇怪🙈Bbq ribs算多肉同唔乾,但啲肉太痴住骨,同無乜嗰種grill 過嘅味🙈炸飯球幾得意!同埋唔會回唒油欣賞雪糕個味就有啲假
主打係千層蛋糕,但我覺得mains 好似值得多啲🙈
千層蛋糕
千層蛋糕

(岩鹽栗子、baileys、tiramisu)

今日係羅宋湯同薯仔蘋果沙律,兩樣都比足料唔係hea👍

水果茶都多水果係入面,雖然未至於好出味
XO 醬手撕雞意粉

Bbq  ribs
  • 豬仔骨
  • 千層蛋糕
2021-08-16 479 瀏覽
-第一次嚟呢間食晚飯,佢同apm都好近,呢個質素嚟講平靚正,包沙律、餐湯、雪糕、水果茶🍖煙燻燒烤豬仔骨 配 特色芝士炸飯球 $188 (8.1/10)豬仔骨勁大嚿、淋身,好好食同夠飽肚,本身揀呢個餐係因為見到炸飯球幾特別,不過覺得佢冇芝士味,但入面真係好多飯😂🍝封煎北海道帶子 配 黑松露奶油意粉 $108 (7.8/10)帶子有3大粒,煎得香口,個意粉勁濃黑松露味🤤🤤🤤,好鍾意🥗紅菜頭沙律 (6.4/10)幾清新,不過覺得太多醬🫕餐湯 (6.8/10)南瓜忌廉湯,有啲南瓜渣,濃度啱啱好🍹特盛水果茶 (6.5/10)好多生果,佢似一芳嘅水果茶,個人覺得略甜,下次要叫少甜😌🍧意大利雪糕 朱古力味(6/10)雪到好凍嘅普通雪糕-📍Call Me Chef 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖🕑Mon to Sun 12:00~22:00-

帶子有3大粒,煎得香口,個意粉勁濃黑松露味🤤🤤🤤,好鍾意

🥗紅菜頭沙律 (6.4/10)
幾清新,不過覺得太多醬

🫕餐湯 (6.8/10)
南瓜忌廉湯,有啲南瓜渣,濃度啱啱好

🍹特盛水果茶 (6.5/10)
好多生果,佢似一芳嘅水果茶,個人覺得略甜,下次要叫少甜😌

🍧意大利雪糕 朱古力味(6/10)
雪到好凍嘅普通雪糕

📍Call Me Chef
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖

🕑Mon to Sun 12:00~22:00
2021-08-10 435 瀏覽
斑蘭千層蛋糕🌱($34)斑蘭戚風蛋糕就食得多, 但係千層蛋糕就比較少有🤓 一般斑蘭口味既野都係偏淡, 因為原材料始終都係偏清淡😌 估唔到呢個千層蛋糕居然每一啖都可以食出斑蘭既味道, 絕對值得一讚👍🏽檸檬芝士千層蛋糕🍋($36)冇諗過千層蛋糕都可以食到咁開胃💁🏾‍♀️ 鐘意食酸野既人絕對唔可以錯過, 每一啖都好衝擊, 酸酸甜甜真係正到爆🤤 罐罐蛋糕🎂($48)聽個名係咪覺得好吸引呢😎 唔好睇佢個樣平平凡凡咁, 食落完全係我杯茶😌 總共有4個layers, 分別係面頭既oreo 餅碎, 跟住係煙韌既麻薯, 再黎就係蛋糕同埋最低既custard, 四樣食材加埋真係冇得頂🤩 個麻薯係最有驚喜, 煙韌得黎又唔會好難咬開, 好正😉呢間餐廳既甜品真係好值得大家去試, 因為真係食得出佢係自家製同埋係用心製作😊 上次買過既蛋糕都勁濃味, 夠曬真材實料🤗
斑蘭千層蛋糕🌱($34)

檸檬芝士千層蛋糕🍋($36)

罐罐蛋糕🎂($48)

2021-08-05
$45 (宵夜)
  • 千層蛋糕
2021-07-26 505 瀏覽
駱駝漆出名多野食今次就去左呢間試下 星期六下午近5點都仲係好full佢千層蛋糕有好多個味道選擇困難下揀左好耐終於都揀左trimisu千層再加個芋泥oreo奶凍麻糬罐罐味道方面trimisu千層比想像中淡味一啲少少俾佢外表扼左既感覺🙃有啲後悔無試班蘭味之後到芋泥oreo奶凍麻糬罐罐個全名其實好長唔記得咁多🤣呢個好出色!所有野撈埋一齊好好味~ 唯一奶凍有啲唔夠滑 少少似燉奶多啲但整體都ok, 好食過千層~
駱駝漆出名多野食

有啲後悔無試班蘭味

之後到芋泥oreo奶凍麻糬罐罐
個全名其實好長唔記得咁多🤣
呢個好出色!
所有野撈埋一齊好好味~
唯一奶凍有啲唔夠滑 少少似燉奶多啲
但整體都ok, 好食過千層~
2021-07-24
oreo奶凍芋泥麻薯罐罐
2021-07-03 764 瀏覽
駱駝漆每逢假日都大排長龍,早就已經係一個行街嘅熱門地方,我自己間唔中都會同家人朋友去行吓。而家夏天熱辣辣行街行得耐都會想坐吓飲杯野食個小食,所以去咗CallMeChef食個下午茶☕️一去到係比門口嘅蛋糕櫃吸引咗,千層蛋糕嘅款式有成十幾二十個味道,生果款又有、特別啲成熟啲嘅口味好似咖啡/茶/酒嘅都有今日見佢仲有個乳酪脆脆杯,見未試過就揀咗嚟食。入面有哈密瓜同密瓜,塞滿咗隻杯,基本上每筆一啖都有兩三片瓜,好爽甜👍🏻啲脆脆同蛋糕片普通,但每一啖都筆齊所有配料同時放落口個層次係幾豐富嘅小食叫咗個蕃薯條,係即製好脆唔油膩,調味ok,呢個值得推薦🐽叫咗個意大利雪糕 單球芒果作結 好滿足❤️

叫咗個意大利雪糕 單球芒果作結 好滿足❤️
2021-06-03
  • 香脆甜蕃薯條
2021-06-28 702 瀏覽
同朋友一行4人食中午飯 其中2人 食完 一齊肚痛左10日 大家有食意大利飯 同食雪糕 味道可以 也有一齊飲熱嘅柚子蜜 吾知道上面那一款食物出現問題 最大機會可能係雪糕 2人食嘅亦都係同一款 和朋友雙雙都肚痛肚痾 連續持續左十日 中間睇過2次醫生 食咗止痾藥 其實食物味道是沒有大問題 只係不是太凸出 甜品味道亦可以 呢次寫食評 亦都係人生第一次 只係希望 大家要留意 我也會打電話俾呢間食店 希望佢留意一下 很可惜 之前留言沒有被刊登 所以希望再sent 一次 叫大家小心

2021-06-11
喺觀塘整完d野,見駱駝漆喺對面,就想去挑機吓d千層蛋糕,但得呢間係有得坐所以幫襯。 香芋奶蓋千層蛋糕 ($34)想揀吓'M女士'冇嘅口味所以先揀。蛋糕本身唔太甜,d皮夠薄,每層都平均。d cream 都夠芋頭味又有d細細粒芋頭嘅咬口,個奶蓋有少少椰奶味,但可以再挺身d。 Cappuccino ($32)d奶泡係幾綿密,但d咖啡真係好淡,雖則算平,但無謂嘥錢叫啦 蛋糕算幾平,但冇記錯呢間d千層蛋糕出名,比坊間其它嘅更加多層,但目測呢個蛋糕就冇乜分別喇。而飲品就唔好叫Cappuccino 喇🤣

香芋奶蓋千層蛋糕 ($34)

Cappuccino ($32)

d奶泡係幾綿密,但d咖啡真係好淡,雖則算平,但無謂嘥錢叫啦

2021-06-13 733 瀏覽
同朋友誤打誤撞入左依間西餐廳前菜 紅菜頭蘋果沙律爽口清新餐湯 好多蘑菇蓉嘅感覺主菜 帶子唔韌 雞翼好滑黑松露意粉 真係有黑松露意粉的煙韌度 啱啱好份量都唔少有埋雪糕有兩個口味選擇豆腐/曲奇都係普通雪糕整體來說 沒有很驚喜正正常常
同朋友誤打誤撞入左依間西餐廳

都係普通雪糕

整體來說 沒有很驚喜
正正常常
2021-06-05 573 瀏覽
平時唔係經常嚟到觀塘食嘢,今日朋友嘅介紹之下就嚟咗呢一間餐廳食。如果唔係因為佢介紹我都唔識得去工廈裏面搵好嘢食。一入到去都幾乾淨光鮮,可能因為星期一嘅關係唔算好多人,算係幾清靜。我哋兩個人各自叫咗兩個餐,一個廣島蠔意大利飯同埋一個雞扒意大利飯。前菜有一個沙律同埋餐湯,沙律係蘋果薯仔沙律,幾清新同埋唔會太多醬搞到好肥膩,餐湯就係蘑菇湯,唔算十分濃郁但係都食得出係自己煲嘅,所以中規中矩啦。至於主菜意大利飯,雞扒意大利飯個雞扒燒得好香,而意大利飯個醬汁亦都好好味。廣島蠔意大利飯睇落好細份但係事實上都幾多下,如果青醬意外地同廣島蠔都幾夾。我哋另外加咗個雞翼不過一開頭嘅時候漏左單所以都等左一陣,味道就一般啦冇乜特別。至於甜品方面,跟餐會送一球雪糕,不過就有啲失望啦係雪到非常之硬嘅。
2021-05-16 1003 瀏覽
星期六兩個人係觀塘揾野食,再食多次呢間印象中性價比幾高既黃店🥳嗌左卡邦尼意粉同明太子無骨雞翼白菌意粉,意粉係幾好食😋係卡邦尼意粉有少少漏咁,但份量啱啱好,有埋南瓜湯沙律雪糕同野飲,個餐都唔貴🤔水果茶就有啲怪怪地既味咁,唔建議飲🤣小食嗌左炸飯球,覺得好似幾得意就試下咁,入面類似係risotto,兩個人食一人3粒,我覺得係okay既唔難食,係可以一試但唔會再嗌既感覺🤣雪糕好食🤪坐得都舒服,之後再試吓佢啲蛋糕先😌

雪糕好食🤪坐得都舒服,之後再試吓佢啲蛋糕先😌
記憶中呢間千層蛋糕由網店開始做愈做愈大有埋實體上埋新聞?今次經過終於食到佢😋餐廳位置唔多,有一行直排既單邊粉紅色梳化位,望落大落20~30個位,牆上有啲甜品掛畫我同朋友叫左2杯飲品、2個千層蛋糕、1個薯條蜜桃紅茶:只係茶包,無咩特別黑松露薯條:即叫即炸,聞落好香而且價錢比市價平,最重要係好食😋左邊:芝麻豆腐奶蓋千層蛋糕右邊:栗子千層蛋糕,單一栗子味,有啲淡呢個就上半個芝麻味,下半個豆腐味,再淋一層奶蓋上去,食落好特別整體黎講都唔錯,環境雖小但設計上幾靚,價錢唔算貴,食物味道都Ok
記憶中呢間千層蛋糕由網店開始做
愈做愈大有埋實體上埋新聞?
今次經過終於食到佢😋

我同朋友叫左2杯飲品、2個千層蛋糕、1個薯條
蜜桃紅茶:只係茶包,無咩特別

左邊:芝麻豆腐奶蓋千層蛋糕
右邊:栗子千層蛋糕,單一栗子味,有啲淡

2021-05-15
2021-04-28 1125 瀏覽
意外高質嘅西餐廳,值得一試配餐嘅湯同水果茶好好飲仲要配埋甜品 雪糕一客 -北海道帶子黑松露意粉-帶子新鮮彈牙,意粉又唔會太creamy太流-廣島蠔配青醬燉飯-平時食開蠔嘅我都覺得有啲偏腥,唔怕腥嘅朋友可以試吓
意外高質嘅西餐廳,值得一試
配餐嘅湯同水果茶好好飲
仲要配埋甜品 雪糕一客

-北海道帶子黑松露意粉-
帶子新鮮彈牙,意粉又唔會太creamy太流

-廣島蠔配青醬燉飯-
平時食開蠔嘅我都覺得有啲偏腥,唔怕腥嘅朋友可以試吓
應該啲間野好多人都聽過佢名嫁啦 做千層蛋糕做到出曬名 佢係開放式廚房 比啲客人都見到佢嘅煮食過程 而佢全部都係卡位 我去嘅時候係非繁忙時間 好啲人會係到做自己野 好似coffee shop禁 位置都幾大好舒服 個人空間感好強 同朋友一齊嚟就岩岩好-🧏🏻‍♀️溫馨提示:係非繁忙時間先好坐係到啊 如果吾係就霸曬人地啲位嫁啦 另外食主食之前簡定甜品先 佢地嘅同事會幫你hold起 禁就吾驚想食嘅味比人簡走左啦🙈-▪️曲奇千層蛋糕 $32▪️邪惡朱古力曲奇奶昔 $58-#曲奇千層蛋糕首先,真係好抵讚嘅係千層樣好薄,食落去係入口即融嘅感覺,口感係無得輸。但係味道方面,可能因為我本身整甜品,所以對甜品要求比較高,味道上甜味掩蓋左曲奇味道,吾太食得出曲奇嘅味,而且一吉落去好易散,對客人嚟講食落去比較麻煩,不過外型上層層分明,打卡無得輸嫁。#邪惡朱古力曲奇奶昔成禁野飲落去完全滿足到邪惡嘅意思,但對我嚟講中意飲呢啲邪惡嘅野嘅人,都好清楚朱古力好易甜到漏,或者完全掩蓋左曲奇嘅味道,不過我反而覺得曲奇味好重,睇嚟真係落足料👍🏻————————————————————-—————-📍Location 觀塘開源道60
▪️曲奇千層蛋糕 $32

📍Location
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖

🕙Business hours
12:00pm-10:00pm
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-04-15 4806 瀏覽
🍝隱世西餐廳🍝推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍駱駝漆美食多不勝數,今日朋友子請食飯建議去Call Me Chef,舉腳贊成啦!小店由90後藍帶全級第一名畢業嘅店主主理,每日homemade 多款蛋糕,有千層蛋糕、杯子蛋糕、戚風蛋糕等。除咗甜點,都有西餐㗎!Special Menu 有11款Main Course選擇,有意粉、Risotto 、蛋批、ribs同西冷扒,再配沙律、餐湯、意大利雪糕球同飲品!✨封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉 HK108帶子煎得岩岩好,香煎下提升香氣又嫩滑。醬汁份量剛剛而且不太膩,黑松露平穩!🥗沙律:沙律夠凍,沙律菜爽脆,而面層沙律醬粟米、薯仔、紅蘿蔔都平穩。🥣餐湯:紅菜頭雜菜湯,味道偏淡,材料十足。🍨意大利雪糕球:雲尼拿同奶味濃郁、帶淡淡荔枝味好清新。(𢳂咗啖先記得影,哈哈)🍹飲品:凍檸檬茶少甜少冰,茶底偏淡,似日式。唔係第一次來,食物質素水準平穩。蛋糕櫃有約10款蛋糕,有Tiramisu、Earl Grey、焦糖海鹽、香芋奶蓋、焙茶等口味,可惜時間有限,下次再試吓先!總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️❤️.··餐廳:Call Me Chef (觀塘
🍝隱世西餐廳🍝
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

✨封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉 HK108
封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉

🥣餐湯:紅菜頭雜菜湯,味道偏淡,材料十足。

🍹飲品:凍檸檬茶少甜少冰,茶底偏淡,似日式。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:Call Me Chef (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座4樓T號舖
封煎北海道帶子配野菌黑松露奶油意粉