注意大伏🤢牛油果奶昔見到咁特別嗰menu又有個like,就即刻叫杯嚟試下,點知係個大伏🤡🤡自問平時都幾鐘意牛油果。雖然佢杯野又真係幾足料,但係就衰在太原汁原味,真係淨係得牛油果味,好似食緊生果咁😂咁大杯真係飲兩個鐘都飲唔完
注意大伏🤢牛油果奶昔
同朋友想揾間坐得耐少少的餐廳食飯傾下計,揾咗呢間,比佢門口啲千層蛋糕吸引咗但今日試佢嘅special menu set!💂🏻‍♀️《烤釀明太子無骨雞翼 配 明太子白菌奶油意粉》$108成個套餐好抵,有沙律、餐湯、餐飲同雪糕球!真係好抵食雞翼炸得好脆好入味,入面釀咗明太子的餡,所以更加惹味,配埋個creamy意粉真係好夾好好食,意粉煮到掛哂汁好正!💂🏻‍♀️️《香草封煎廣島蠔 配 青醬忌廉芝士意大利飯》$168廣島蠔煎得好香,唔會好腥同香草味都好夾!意大利飯都做得出色,但個青醬忌廉汁食耐咗會有少少膩,2個人share食會好啲!當日雪糕有幾個味可以揀,兵仔揀咗芝麻味,好好食!成餐飯最後有甜品埋尾真完美頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
但今日試佢嘅special menu set!

成個套餐好抵,有沙律、餐湯、餐飲同雪糕球!真係好抵食

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
2022-03-15 959 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈 --- 餓虎, 呀唔係, 卧虎藏龍之地, 間中就要過去 explore 一下。 其實頭幾層已經超多正餐廳同舖頭, 既然佢架 lift 咁難等, 都市人日日坐咁多, 不妨試下行樓梯上去1-5樓, 除咗當做運動, 實情係: 唔使等佢啲 lift , 人生浪費少好多光陰! 😂 成日都試唔同餐廳, 呢間位於四樓 Call me Chef, 本來都係諗住試下, 但食完覺得佢啲食物, 飲品, 甚至送嘅沙律, 都真係落足心思, 未食完已經諗緊下次再嚟試邊樣好, 要再 encore 懲罰佢。見 google 有人寫話服務麻麻, 我認為其實只係因為老闆 (之一) 唔係果啲好cheerful嘅人, 好安靜, 不擅言詞咁, 但傾落其實都好好傾, 好 nice。 而家疫情咁嘅環境, 希望佢地可以捱到落去啦, 好值得支持的一家餐廳, 希望大家多多懲罰! (btw, 喜歡水彩畫朋友可以欣賞下佢地牆上面啲 photo frames, 畫得好靚, 睇得出佢地真係好喜歡烹飪)

自家製作千層蛋糕
柚子雞肉番茄燴飯 (Set)
2022-03-02
自家製作千層蛋糕
柚子雞肉番茄燴飯 (Set)
💕個人分享😋~主食篇🍝~SET: 🍝 +🍲+🥗+🍹+🍨🍝經典卡邦尼意粉 $88黑松露並沒有腥味,但忌廉味不太出,整體較普通===========================🐔XO醬拌手撕雞炒意大利粉 $98也是較普通,不太吃到XO醬的味道===========================🍅煙三文魚配香草鮮茄意粉 $108煙三文魚感覺太咸,鮮茄味還好===========================🥣南瓜湯+沙律+雪糕+飲料(跟餐)🍲南瓜湯較甜,像南瓜糖水🥗沙律不錯👍🏼🍨雪糕可選荔枝味、芒果味🍹飲料我們選了特盛水果茶🍎🍊、柚子蜜🍯;水果茶有新鮮水果粒,但對我們來說,有點太甜===========================🙆🏻‍♀️憑良心說,一個套餐有主食、湯、沙拉、飲品、雪糕,性價比很高,而且份量很足夠☹️但有點失望的是,本來看了大家的評價,說小店由藍帶廚師主理,但今次未能食得出來。💛但有機會會再光顧,希望會有進步,支持黃色小店👍🏼~~~~~~~~~😋美味指數:5.5/10🧼環境衛生:7.5/10👼🏻服務態度:6.5/10💎性價比:8/10💰人均消費:~$98
💕個人分享😋
~主食篇🍝~
SET: 🍝 +🍲+🥗+🍹+🍨
🍝經典卡邦尼意粉 $88
黑松露並沒有腥味,但忌廉味不太出,整體較普通
🐔XO醬拌手撕雞炒意大利粉 $98
也是較普通,不太吃到XO醬的味道
🍅煙三文魚配香草鮮茄意粉 $108
煙三文魚感覺太咸,鮮茄味還好
===========================
🥣南瓜湯+沙律+雪糕+飲料(跟餐)
🍲南瓜湯較甜,像南瓜糖水
🥗沙律不錯👍🏼
🍨雪糕可選荔枝味、芒果味
===========================
💛但有機會會再光顧,希望會有進步,支持黃色小店👍🏼
~~~~~~~~~
😋美味指數:5.5/10
🧼環境衛生:7.5/10
👼🏻服務態度:6.5/10
💎性價比:8/10
💰人均消費:~$98

2022-03-13 290 瀏覽
💕個人分享😋~蛋糕篇🍰~🍼香芋奶蓋千層蛋糕 $32香芋味是香芋雪糕的味道🍨奶蓋非常柔滑,奶味濃郁帶點咸味🍼甜度剛剛好,餅皮厚薄均勻,而且有香芋粒(圖片都影到😍)食到最後也不會覺得膩👍🏼===========================🍵培茶千層蛋糕 $32相較香芋味,培茶帶點清新的感覺🌿入口有很香的培茶味🍵===========================店內還有其他口味的千層蛋糕✨會再去嘗試!👍🏼💛~~~~~~~~~😋美味指數:7.5/10🧼環境衛生:7.5/10👼🏻服務態度:6.5/10💰人均消費:~$32
💕個人分享😋
~蛋糕篇🍰~
🍼香芋奶蓋千層蛋糕 $32
🍵培茶千層蛋糕 $32
相較香芋味,培茶帶點清新的感覺🌿入口有很香的培茶味🍵
店內還有其他口味的千層蛋糕✨會再去嘗試!👍🏼💛
~~~~~~~~~
😋美味指數:7.5/10
🧼環境衛生:7.5/10
👼🏻服務態度:6.5/10
💰人均消費:~$32
近幾年,無論係自己定朋友仔生日👑,都選擇左IG shop度訂蛋糕🎂,款式五花八門,種類繁多🙈。觀塘既駱駝漆大廈可以話係IG甜品蛋糕店集中地,係好幾間岀名既蛋糕店的聚腳點🐾今次就試左呢個間店:焦糖脆脆伴海鹽芝士奶蓋戚風蛋糕🎂,7寸既價錢係$300,生日牌需加$10,價錢都尚算合理🍯焦糖脆脆係獨立包裝的,吃嗰陣先灑上去,避免同cream一齊就淋左😌。口感非常鬆脆,味道都真係好甜下,本身唔鍾意吃甜品既人可能未必接受到啦~🎂戚風蛋糕好綿密,中間仲要係流心既海鹽芝士奶蓋🧀,整體都幾邪惡架,不過我又幾鍾意喎❤️店舖除左戚風蛋糕外,有散裝既拉絲麻糬罐罐,都好受歡迎👏🏻,有機會都可以試下🤣

焦糖脆脆伴海鹽芝士奶蓋戚風蛋糕

外賣自取
焦糖脆脆伴海鹽芝士奶蓋戚風蛋糕
2022-01-07 659 瀏覽
西式餐廳個人好少食因為一般西餐廳都係靚但唔飽(主要係我個人食得比較多野🙈)放工去左觀塘本身想食雞煲邊爐但最後去到發現已full booking(昨晚係未來14日最後一日堂食)有個朋友推薦轉去呢間西餐廳食一開始無咩期待但去到之後,店員一開始就態度好好有禮貌,叫單時感覺唔係個d忙碌重點1: 我唔飲得茶,佢飲品得檸水我可以飲,但我昨日前後已經飲左2杯... 於是我問佢可否水果茶走茶走甜。佢提我咁樣無咩味,我話ok,解釋我唔飲得茶又唔想再飲檸水後,佢話ok整俾我。重點2: 可能因為我叫左杯奇怪野,佢落單野食部分錯左,出到黎發現左之後,佢好真誠地道歉同埋整過俾我地。真心好感受到被重視 (希望d錯左的野食唔係倒左啦🙈)野食幾好食,沙津甜品有花下心思,南瓜湯正常發揮有加忌廉
西式餐廳個人好少食
因為一般西餐廳都係靚但唔飽
(主要係我個人食得比較多野🙈)

放工去左觀塘
本身想食雞煲邊爐
但最後去到發現已full booking
(昨晚係未來14日最後一日堂食)

有個朋友推薦轉去呢間西餐廳食
一開始無咩期待
但去到之後,店員一開始就態度好好
有禮貌,叫單時感覺唔係個d忙碌

野食幾好食,沙津甜品有花下心思,南瓜湯正常發揮有加忌廉
水果茶(我走茶走甜)
芝士無骨雞翅,配唔知咩意粉
水果茶(我走茶走甜)
芝士無骨雞翅,配唔知咩意粉
🍰百利甜酒 💵38🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 頭大望去甜品櫃,因為有枝細細既擠管,所以第一眼比百利甜酒味既千層蛋糕吸引左,擠管入面係甜甜既汁,份量唔多,覆蓋唔到成件蛋糕,原本滿心期待既蛋糕,食完一啖可以話失望🙍🏻‍♀️成個口感好差,啲皮好厚,切開變左幾塊皮疊埋一齊,成個蛋糕好散,啲cream唔算好滑,無酒味只有甜味,令鍾意食蛋糕既頭大都放棄唔食☹️🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼☀️整體而言,頭大同朋友考慮食邊間千層蛋糕,最後入左call me chef ,老實講,除左頭大揀既千層蛋糕,另外朋友揀左幾款蛋糕既味道都麻麻,又貴又要加一,其實都無咩服務可言🤷🏻‍♀️其實最敗筆係千層皮,太厚啦,希望餐廳可以改善下~

🍰百利甜酒 💵38
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

2021-10-25 1634 瀏覽
話說我有粒細細粒嘅為食癦,粒野係神奇到求其揀間餐廳都唔會難食得去邊,所以我一路都冇試過求其揀餐廳會揀到難食嘅餐廳😛點知粒癦嗰日暫時失靈,搞到我食咗兩餐劣食😅午餐再同大家分享,講咗個晚餐先🥲-🐟煙三文魚配青醬意粉 (set $108)煙三文魚唔多,同埋都唔大塊🤔仲有認真覺得食落似炒麵多過青醬意粉😅如果唔講佢係青醬意粉,以炒麵嚟講個味都OK😂fyi同行朋友話似羅宋湯味😓-🍲香煎帶子配野菌黑松露奶油意粉(set $108)帶子食落口幾嫩但係煎得唔夠香,個意粉黑松露味都有但係都俾浸忌廉味遮住晒咁制🥲同埋雖然嗰時好肚餓,但係食落都係覺得幾漏,可能忌廉味太重太厚☹️而且份量偏少,帶子都幾細粒🧐-🥗是日沙律 (set)一拎上枱,浸沙律醬嘅味聞落就有少少酸酸縮縮,抱住唔浪費食物嘅精神,我食咗兩啖,只能夠話真係唔好食😅同埋食落偏酸,份量亦唔多,用麻醬可能會好食啲😅😅-🥣南瓜餐湯 (set)呢碗湯嘅味道正正常常,飲落幾甜,唔會太稀,好似係成餐飯我覺得最好食嘅野😛-🍊特盛水果茶 (set drink)飲落少少淡但係都有水果味,不過係普通size嘅杯,唔知邊度特盛😅杯茶唔多水果,有薄薄地嘅兩片橙,一片蘋果,同一
🐟煙三文魚配青醬意粉 (set $108)
🍲香煎帶子配野菌黑松露奶油意粉(set $108)
🥗是日沙律 (set)
🥣南瓜餐湯 (set)
🍊特盛水果茶 (set drink)
飲落少少淡但係都有水果味,不過係普通size嘅杯,唔知邊度特盛😅杯茶唔多水果,有薄薄地嘅兩片橙,一片蘋果,同一小塊哈密瓜🧐不過跟餐嚟講算係咁,所以唔彈太多🙏🏼
椰子雪糕 (set)
是日雪糕有得揀椰子同菠蘿味,我同朋友都揀咗椰子味,食落冇乜特別,就係雀巢雪糕咁味😂不過唔知點解越食越冇味🤔
本身見到呢間係木金餃子嘅姐妹店,諗住味道都唔會差得去邊,點知就😅有set係好似好抵,不過咁嘅味道俾更多野我食都冇咩用..同埋唔知係咪趕收工,嗰日有位店員嘅服務態度真係麻麻,碟意粉一野達落我哋枱面,當場俾佢嚇一嚇😓同埋呢間都淨係收現金😗
2021-10-18
觀塘區美食多到食唔哂! 今次就去工廈搵食, 呢間餐廳地方唔算好大, 但坐得舒舒服服, 簡約工業風裝修😃美國安格斯M7西冷扒配紐奧良風味粗薯條 set dinner $288 “配(是日)好濃蕃茄味既雜菜湯, 幾醒胃既蟹柳蘋果薯仔沙律, 意大利雪糕球&飲品” 肉眼扒order 5成熟, 食落有驚喜, 肉質軟硬度剛好, 夠肉汁, 工廈都食到咁正既牛排確係抵讚👍🏻香煎法式鵝肝配經典忌廉磨菇芝士意大利飯 set dinner $168 “配(是日)雜菜湯, 蟹柳蘋果薯仔沙律, 意大利雪糕球&飲品” 鵝肝幾大塊厚身而煎得幾靚, 食落唔會到喉就唔到肺咁~意大利飯creamy得黎好rich, 幾好食又滿足😋伯爵茶千層蛋糕 $32綠茶千層蛋糕 $32一去到舖門, 對眼已經描準左甜品櫃, 即刻order hold起我餐dessert先, 千層蛋糕係有啲吸引力既😏2件食落第一啖~好香好重味既伯爵茶同綠茶蛋糕, 皮薄每層皮都唔會好硬, 每層啲cream薄薄地好平均, 滑而唔會好膩~性價比高幾好食!

伯爵茶千層蛋糕 $32
綠茶千層蛋糕 $32
  • 千層蛋糕
2021-09-22 1227 瀏覽
去開觀塘又突然想食千層蛋糕,就會諗起駱駝漆4樓2間既千層蛋糕店。今次就訂左個比較小有既蜜瓜味千層蛋糕。平時原個千層蛋糕望落好單調,因為冇裝飾,而呢間會預設送埋鮮果裝飾,比起其他千層蛋糕更花心思,而且望落會靚好多。蛋糕上既水果雖然唔係係好食,但蛋糕總共有15層,又只係$200,都算合格!可惜蛋糕既蜜瓜味比起蜜瓜味既日東卷冇咁香,冇咁濃,比較似雲呢拿味,如果蜜瓜濃的應該會更好味!另外蛋糕都唔太甜,岩曬鐘意小甜既我!
2021-09-22
2021-09-13 967 瀏覽
肚餓,但又比較接近晚餐時間,想食少少嘢頂一頂。行街見到call me chef嘅門口,擺咗啲千層蛋糕好似幾靚,一於試下。原本想試伯爵茶味,但賣哂,於是我揀咗海鹽焦糖味。隻叉吉落個蛋糕度嘅時候覺得算鬆軟,但食落口嘅時候蛋糕質素地比較結實,鬆軟感覺主要來自啲蛋糕與蛋糕中間啲cream。再加上食落只食到海鹽味,食唔到焦糖味。所以感覺麻麻地。但有機會的話都希望食多一次千層蛋糕,會試下伯爵茶味。再叫咗一杯鮮奶咖啡。一上枱就見到無拉花,當然有啲失望啦,哪怕係一個普通嘅拉花,都可以提升下個享受吖...但無。不過值得一讚嘅係個奶泡,非常綿密,飲落脹卜卜好立體。整體嚟講唔算好好食,但見到舖入面入好多人嘅,而且唔少人係食緊set,睇嚟下一次都應該試下。

原本想試伯爵茶味,但賣哂,於是我揀咗海鹽焦糖味。

海鹽焦糖千層蛋糕

再叫咗一杯鮮奶咖啡。

鮮奶咖啡

下午茶
2021-09-07 739 瀏覽
同兩個朋友去咗食夜晚飯本身睇到menu 覺得一百蚊左右偏貴 但係啲嘢到咗之後覺得幾抵食 有齊前菜沙律 湯 主菜 嘢飲 甜品😍自己就嗌咗個三文魚番茄意粉 份量岩岩好 味道都唔錯 不過就無話有咩特出嘅地方中意佢個雪糕 兩隻味都好香好滑嘅整體都係抵食!
同兩個朋友去咗食夜晚飯
中意佢個雪糕 兩隻味都好香好滑嘅
整體都係抵食!
2021-09-02
2021-09-05 534 瀏覽
呢間除左千層蛋糕出名之外,原來野食都勁高質🥰係由沙律到湯到主食到雪糕都好好味!!非常推薦,完全值得係咁encore🙆🏻‍♀️-講下前菜先,沙律好fresh好開胃🥗,有薯仔、蘋果同粟米等。個湯甜甜地,南瓜味夠濃🎃🥣又好creamy-✨封煎北海道帶子配黑松露奶油意粉帶子煎得好香,表面金黃,咬落去軟嫩鮮甜💯黑松露好香夠濃!😋意粉軟硬度適中,掛汁度雖然唔算高,但啖啖都好入味👍🏻-✨經典卡邦尼意粉配63度慢煮溫泉蛋及香脆煙肉溫泉蛋既蛋漿令意粉食落更加正更加creamy😍仲要creamy得黎唔會膩 (我全部清曬🤣)。煙肉煎得好香,份量亦岩岩好,增加左整體口感☺️同另外個碟一樣咁出色😎-跟餐仲有意大利雪糕球,我揀左蜜桃🍑雪糕!連雪糕都完全冇令人失望🤣🤣🤣🤣桃味好出,勁滑😚~
✨封煎北海道帶子配黑松露奶油意粉
✨經典卡邦尼意粉配63度慢煮溫泉蛋及香脆煙肉

中午時間book左枱所以一去就有得入,我哋一行五個人被安排喺最入面嗰兩張枱。長話短說,湯同沙律都OK,算係唔錯。水果茶一般發揮,不過多水果有得食吓咁。主菜叫咗溫泉蛋卡邦尼意粉同黑松露帶子意粉,卡邦尼意粉味道偏淡,建議大家可以食其他,反而黑松露幾香,同底嘅卡邦尼醬配合得啱啱好,強調到黑松露嘅味道。飯後仲有一球雪糕: 黑芝麻味或者荔枝味。荔枝味非常普通,黑芝麻味還好。總括黎講,普通行街經過可以一試,如果專登黎試就唔好抱住太大期望啦。

2021-09-03