2019-08-22
見到報道年輕藍帶女廚師加上覺得佢個奶蓋珍珠奶茶蛋糕好吸引,所以決定趁着朋友生日試試!已經五六日前WhatsApp佢哋話想訂蛋糕,十問九唔應,問訂蛋糕詳情,比錢方法...等一兩日都只係一兩個字或者一個emoji. 終於晚飯前兩日忍唔住問係咪真係confirmed 訂咗?如果唔confirm我要即刻改訂第二間架嘛!先至話confirm, 再比入數資料我。到晚飯當日,攞完蛋糕行到去晚飯嘅餐廳,佢哋先打俾我話原來比漏咗珍珠,OK啦...佢哋亦都有即刻攞去餐廳比番我!蛋糕亦都尚算好食。兩個星期後,另一位朋友生日又去同一間餐廳食晚飯,貪近又同佢地訂生日蛋糕。見到IG佢哋話有一款蛋糕可以有八種唔同口味,於是就訂左呢款!WhatsApp/IG 一樣係十問九唔應....IG上寫明24小時內回覆,完全冇咁嘅事!所以如果趕時間真係唔好同佢哋訂!要佢哋覆message起碼等36小時!!好啦,終於成功訂到蛋糕,過埋數。晚飯當日上到去門市攞,一睇個蛋糕竟然上面嘅裝飾乜都冇!有個中年女士都有講唔好意思,即刻打俾蛋糕師傅上去砌番D裝飾比我!因為我趕住去第二度,所以就叫工人姐姐幫手等個蛋糕,順便check清楚蛋糕先攞走
有個中年女士都有講唔好意思,即刻打俾蛋糕師傅上去砌番D裝飾比我!因為我趕住去第二度,所以就叫工人姐姐幫手等個蛋糕,順便check清楚蛋糕先攞走。年輕蛋糕師傅砌好蛋糕裝飾之後放入盒,我工人姐姐見到裝飾同張相唔一樣就叫佢停一停,想影張相俾我睇先!點知年輕師傅態度非常冇禮貌,我工人姐姐即刻打俾我,我喺電話裏面問年輕女師傅點解個蛋糕同相唔一樣?佢話IG上面已經寫明會唔一樣....因為我當時手拖兩個小朋友所以冇時間開IG double check 同佢理論! 攞走蛋糕就算。(之後check番成個IG post都無寫「相片只供參考」)