2016-07-27 4783 瀏覽
行尖沙咀無意中發現,上到去時餐廳有食物但無人,以為未開,原來係未有客係半自助餐黎,可以選兩杯野飲同一個主菜,沙律巴任食主菜叫左意大利飯,濃味,份量夠,但料唔多,但係好食既沙律巴野食唔多,薯仔沙律,沙律菜,水果湯等,唯一好食既係鴨胸,但因為無物客,所以無refill 過野甜品味道幾好,但剩係得芝士蛋糕同意大利芝士餅,食兩三舊就夠,唔想再食食左兩個鐘到,得三枱客到,好靜,好似包場甘,適合傾計!
係半自助餐黎,可以選兩杯野飲同一個主菜,沙律巴任食

主菜叫左意大利飯,濃味,份量夠,但料唔多,但係好食既
食左兩個鐘到,得三枱客到,好靜,好似包場甘,適合傾計!
2015-02-23 3915 瀏覽
上個月由我負責的〈每月飯聚〉跟了好友吃漢堡餐, 而到了今個月, 她又會帶我去邊? 每次她只會預告地區, 從來都不肯一早說那間餐廳, 要到當日約在某處再帶我前往, 雖總令我囉囉攣一個月……但其實這也不錯, 為平凡的生活加添樂趣和驚喜, 反而喜歡她那份心思。相約在尖東地鐵P3出口, 跟着友人沿着漆咸道一直走, 竟然來到這間我曾經想一試的酒店咖啡廳。記得以前行經這裏都會停下腳步, 皆因被它門口的餐牌吸引着, 精選午餐和自助沙侓晚餐訂價合宜, 選擇的菜式亦不錯, 但總看到人流不多, 對它信心不大, 所以一直都是齋看而沒有一試, 估不到友人今次竟一解我心結, 說得有點誇張添!金黃色的門面和內裏的格局讓我覺得它是一間懷舊的酒店, 進上二樓用餐的地點, 燈光柔和偏黃, 傢具款式像似八九十年代, 但並不陳舊, 設有二至四人座位, 亦有卡位, 地方寬敞闊落, 而當時只有我們一枱客, 環境極之寧靜。******************************一坐下服務員便隨即送上水和餐牌。在七款主菜及兩款每日推介中, 對帶子和鱸魚同樣感興趣, 但因怕意大利飯過於漏滯, 故還是選了最愛的魚, 至於友人一向是

一坐下服務員便隨即送上水和餐牌。在七款主菜及兩款每日推介中, 對帶子和鱸魚同樣感興趣, 但因怕意大利飯過於漏滯, 故還是選了最愛的魚, 至於友人一向是羊癡, 基本上每月餐聚若有羊的菜式她都必點, 故今次燒羊仔柳必是她之選。
紅青蘿蔔煲豬骨
洋蔥湯
在等候主菜時, 先走一轉沙律吧, 場地的佈置感覺同是八九十年代。設有熱飲、沙律、蔬菜、水果、甜品、中西湯及蒜茸多士。日是設有中西湯各一款, 兩款都試齊, 中湯是紅青蘿蔔煲豬骨, 味道清淡, 蘿蔔不算甜美, 而且熱度不足; 而西湯為洋蔥湯, 這湯反而熱度十足, 內裏有不少洋蔥, 清新而滿有洋蔥香, 味道挺不錯, 友人還一添再添。

自選沙律
再來一客自選沙律, 揀選了帶有草青味的翡翠苗, 清爽而富獨特的味道; 還有新鮮爽口的法式雜菜、爽脆青瓜片、甜美多汁的車厘茄, 以及清新的蕃茄黑欖橄沙律, 配起來色彩繽紛, 令人胃口大開。
三款醬汁
有沙律當然不少得加入醬汁, 設有三款醬汁選擇, 包括白汁、千島汁 酸醋汁, 愛清新和酸的我, 當然加入了酸醋汁, 酸咪咪令人醒胃, 不錯。

魚煎鱸魚柳配紅薑忌廉汁
由於一直只有我們一枱客人, 故不用久等, 兩份主菜很快便同時上枱。兩者份量十足, 賣相並不馬虎, 有經過用心的擺設。先介紹我的魚煎鱸魚柳配紅薑忌廉汁 Grilled Sea Bass With Ginger Cream Sauce ($158), 共有兩件大小適中的魚柳, 配上一球略為稀身的薯蓉, 雖質感幼滑, 但並沒有奶和牛油香, 薯香亦薄弱, 並不可取。還有半個經輕煎的蕃茄, 清新多汁, 帶有微酸, 亦有一些青綠爽口的四季豆條 作配菜。
鱸魚柳皮 雖煎至金黃, 但並不香脆, 或許已被醬汁弄至腍身。需用點力把略為薄身的魚柳切開, 潔白的魚肉頗為乾身, 內裏並沒有魚汁, 魚肉煎得過熟, 肉質有點嚡口, 較為實淨, 而且並沒有魚香, 魚味清淡, 幸兒所配的紅薑忌廉汁 味道不錯, 內存一絲絲幼細的紅薑, 帶微微的辛辣, 稀稠度適中, 與魚配起來挺相襯。

燒羊仔柳配蜜糖芥末汁
友人所選的燒羊仔柳配蜜糖芥末汁 Roasted Lamb Loin With Honey Mustard Gravy ($188) 共有三件厚厚的羊柳, 大小相若。她較愛熟食, 故指定八成熟, 其外層燒至深焦色, 還以為內外都一定會過熟, 但把其切開, 內肉仍呈粉紅色, 但不至於流出血水, 而且還能鎖住肉汁, 以八成熟來說, 煎弄的時間掌握得不錯。
外層稍稍焦香, 內肉腍嫩中亦有咬口, 啖啖咬出肉汁, 亦帶有少少的羊羶味, 愛吃羊者必定喜歡。吃時伴上所配的蜜糖芥末汁, 甜甜地挺不錯, 不過還是蘸上薄荷醬 法式芥末醬 最美味。

生果類
吃完主菜後, 當然還要再戰沙律吧, 本只是想取些生果清新一下, 但……. 鮮果併盤中只吃了清甜爽脆的哈蜜瓜 和多汁微酸的鮮菠蘿, 還在雜果菠蘿船中取了一些新鮮的士多啤梨粒 藍莓粒。眼看薯仔沙律賣相挺吸引, 剛才的薯蓉未能吃得滿足, 那便試試它, 結果味道不錯, 薯肉粉綿, 滿有薯香。最後還忍不住試了一片煙鴨胸蕃茄, 但不試還好, 因為煙鴨胸 油煙味極之重, 而且相當鹹, 連蕃茄 都沾了其味, 味道奇怪。

蘋果汁
晚餐還包一杯蘋果汁或橙汁, 我倆都選了蘋果汁, 當然並非鮮搾, 只是一般果汁盒的貨色, 入口冷凍, 味道酸中偏甜, 不過一邊喝着它, 一邊繼續與友人聊天, 不知不覺間過了三個小時......
老實說, 這裏的食物一般, 自助沙律吧的食物選擇亦不多, 款式亦不算吸引, 真的有點不明白友人為何閒時都會來到吃嗰午餐或相約朋友晚餐, 原來其中一個原因是她能 “豪得起, 包場!!” 與朋友相聚, 的確當日由6:00pm至我們離開約9:00pm其他客人都沒有, 喜歡談多久便多久, 沒有人打擾, 舒服很得, 但內心卻擔心咖啡廳的生意, 每晚的營運開支、每晚浪費的沙律吧食物, 一間懷舊的咖啡廳如何經營下去?

當然友人喜歡這裏還有別的原因, 皆因一份情, 一份她與老公的回憶, 我願意繼續伴你踏足每間懷舊的西餐廳, 繼續在該處聆聽你與老公的故事……期待一月的〈每月飯聚〉。
2015-02-16
$190.3 (晚餐)
燒羊仔柳配蜜糖芥末汁
自選沙律
2014-08-27 3041 瀏覽
是日, 冇訂位~朋友介紹去呢間餐廳, 真係聽都未聽過~原來佢係半自助, 即係叫個main 就任食salad. 湯同甜品~well, 沙律真係好basic, 得d菜, 你以為係酒店有smoke salmon,salami? 完全冇~ garlic bread 係要自己企係焗爐前面叮~再者. 湯得中式~ 一打開, 上面層油嚇死你~我地點左意大飯~ 點左羊, 甜左龍利柳~味道, 3樣都超級一般~ size比想像中細~1) 意大利飯~ 好乾, 好似食緊西炒飯~ 好難入口~2) 羊~ 我要medium, 有部分做到, 有一部分over左~ 汁幾奇怪3) fish fillet, 有陣雪味, 我食左一啖就冇再食lu~dessert都係任食架! 不過得一款, 牛奶pudding, 上面層passion fruit 甜到爆... 完全食唁刑牛奶味~跟餐杯橙汁就真係正~ 有粒粒既~~如果170+ 一個人食呢d野, 我諗我唔想再黎~ 冇錯人少少, 而且任坐~but... 以食物為目標既我...no 唔想番黎~
是日, 冇訂位~朋友介紹去呢間餐廳, 真係聽都未聽過~
salad
我地點左意大飯~ 點左羊, 甜左龍利柳~
lamb
味道, 3樣都超級一般~ size比想像中細~
1) 意大利飯~ 好乾, 好似食緊西炒飯~ 好難入口~

跟餐杯橙汁就真係正~ 有粒粒既~~

2013-08-22 2715 瀏覽
之前見到食評後已經食過一次, 覺得幾好今次再去。上次掛住食無點影相今次影番多D相。  六點半開始便到,只有一枱客人外藉服務員安排我地入坐,  裝修比較舊但環境乾淨, 枱與枱之間唔算迫, 但如果坐滿客都會幾嘈, 但係機會比較低要看日子。主菜價錢由$106 - $188任選一款, 湯, 沙律, 多士, 甜品, 水果同飲品係自助的。主菜點了兩款, 牛柳同海鮮炒飯, 牛柳好味不過要$188有D貴唔值, 海鮮料多但炒飯過濕, 上次食雞扒, 服務員上錯一碟寬條麵比我地, 好似無咩料得D麵。 主菜份量唔算多不過加埋自助食品就可以食到你飽到不得了。水果有西瓜, 好甜又多水重有冰震住。最後再來一杯紅茶, 茶香濃味加多片檸檬消化下, 還有咖啡選擇。九點要埋單, 九點半結束, 收走食物前還會問你要再取食物嗎? 之後才清場, GOOD!主菜尚可, 自助食材新鮮, 埋單加一後一個人最平唔使$120算是抵食, 如果時間可以再長多少少慢慢傾下計就一流。
餐包 水果
牛柳
沙律BAR
甜品
2012-11-07 1988 瀏覽
朋友想吃SEMI-BUFFET,在OPENRICE看到食評即管來試一試。大約七點到達,只有兩至三枱客人。服務員安排我倆坐近窗位置,坐位舒服、寛敞。主菜有六款可供選擇,另加SALAD BAR。自烘多士:有甜方包、白方包及麥方包;南瓜忌廉湯:熱、味道不錯;煙三文魚天使麵配忌廉汁:煙三文魚有兩大塊、又新鮮,忌廉汁味道剛剛好,天使麵份量也不少;BLUEBERRY CHEESE:BLUEBERRY醬略嫌太酸,CREAM CHEESE不足,有點不倫不類;APPLE PIE:意外地好味,必試;SALAD BAR:自選喜愛食材,有黑醋、千島醬、凱撒沙律醬。

大約七點到達,只有兩至三枱客人。
服務員安排我倆坐近窗位置,坐位舒服、寛敞。

主菜有六款可供選擇,另加SALAD BAR。

自烘多士:有甜方包、白方包及麥方包;
南瓜忌廉湯:熱、味道不錯;
煙三文魚天使麵配忌廉汁:煙三文魚有兩大塊
、又新鮮,忌廉汁味道剛剛好,天使麵份量也不少;
APPLE PIE:意外地好味,必試

餐湯、多士
CHEESE CAKE、APPLE PIE
SALAD
3K
2012-09-22 1112 瀏覽
係尖咀行街行到幾肚餓,再黎到cafe society吃晚餐,今次上到黎幾多人下,有一班菲藉姐姐係到聚會,環境好嘈……個位比較黑,啲相好暗。是晚又係一人叫一個晚餐,餐湯,沙律,多士,餐飲無變,主菜就叫左南瓜大蝦意大利飯同黑椒蜆肉炒意粉。飯幾好,南瓜汁入味,好多隻大蝦,仲有啲雜菜,菇類等一齊煮。炒意略鹹,一樣無悕場,好多蜆肉,三色椒等,都幾好。感覺上主菜份量好似少左,可能係上次個白汁真係好滯,不過唔緊要啦,有其他野食。今晚係new york cheese cake,今次芝士味好濃,又夠綿,一口氣食左兩件,正!食飽飲返杯紅茶,又係好滿足嘅一餐。簡單的沙律吧
個位比較黑,啲相好暗。

飯幾好,南瓜汁入味,好多隻大蝦,仲有啲雜菜,菇類等一齊煮。

炒意略鹹,一樣無悕場,好多蜆肉,三色椒等,都幾好。

食飽飲返杯紅茶,又係好滿足嘅一餐。
簡單的沙律吧
2012-09-08
3K
2012-08-24 927 瀏覽
行過見到有個自助沙律嘅晚餐牌,百幾蚊就有自助餐食,幾吸引喎,入到去發現原來係酒店嘅餐廳。環境好乾淨,只有幾枱客,見個外藉侍應咁有禮貌一於試下啦。餐湯,沙律,餐飲同甜品都係自助,主菜就選左白汁煙三文魚天使麵。周打蜆湯,好濃,浦面汋都勁好料。而餐包有三款方包揀,白,麥同蛋包。旁邊有多士爐同牛油,熱多士,好味。沙律吧有生菜,粟米,紅腰豆,車厘茄,三色椒,呑拿魚烚蛋。而醬料有黑醋,海撒醬同千島醬。仲有芝士粉,麵包糠同煙肉乾,一間少少嘅餐廳都幾多野揀。好新鮮,而且耐唔耐就refill,唔使搶食。主菜到了,真係意外地大盤!個汁好‘傑’,又多三文魚,雖然係切碎左,但由面到底都有,食左一半已經超飽肚,要食返啲黑醋沙律中和下。甜品係芝士蛋糕,同甜麥提子包,唔使講,梗系攞塊芝士蛋糕試下啦。藍苺醬好味,不過蛋糕部分唔夠芝士味,有啲似食緊鬆餅。餐飲有紅茶同咖啡,可自加檸檬,奶,好可惜唔夠熱,半溫呑,失敗。餐廳九點半收,不過九點倒已經要埋單,加埋一都係一人一百蚊倒,好抵食。
環境好乾淨,只有幾枱客,見個外藉侍應咁有禮貌一於試下啦。

2012-08-12
2012-08-17 718 瀏覽
又是和妹妹逛街到處覓食的一次經歷。本來想覆卓查利布朗﹐但路經這裡﹐看到才$98就有自助餐﹐真的沒多想就被吸引進去了。上了兩層樓梯﹐樓梯兩邊鋪是chapel﹐到最高的那層就是目的地。原來是酒店的餐廳。眼觀場內客人不多﹐只有一檯是香港人﹐其余的都是鬼老。侍應只有兩個﹐都是只講英文的東南亞籍人。兩位﹐給帶到窗邊位置﹐自成一角﹐不錯。但其實檯與檯之間破擠逼的。$98是最便宜的主菜價錢﹐有更貴的。而沙律﹐餐湯和餐包﹐甜品和餐飲全是任食。是晚不算餓﹐但見有些主菜不包聒飯(OR意粉)﹐而我是那種不吃正餐不可的人﹐點了洋蔥煙三文卡邦尼天使麵。嘩﹐真不得了﹐跟查理布朗時點的菜很像﹐是關我這個人真的很長情尊一﹐碰到了喜歡的東西/食物ETC﹐都不會再選別的...點菜後主菜大概五分鐘以內便上檯。我覺得有點太快了吧。因為連出去自助區拿沙律和餐湯亦未有時間。於是我和妹拿了沙律(鮮菜葉﹐粟米﹐紅腰豆﹐車哩茄﹐麵包糠﹐乾煙肉碎﹐芝士粉﹐海撒醬﹐千島醬﹐黑醋)﹐餐湯(是日只有周打蜆)和餐包(有三種方包選擇&多士機)﹐就沒理會過檯上的主菜﹐先吃別的。我本人愛吃菜沙律配黑醋~而餐湯亦不像茶記的“有色水”﹐真的有不少料﹐不算

點菜後主菜大概五分鐘以內便上檯。我覺得有點太快了吧。因為連出去自助區拿沙律和餐湯亦未有時間。於是我和妹拿了沙律(鮮菜葉﹐粟米﹐紅腰豆﹐車哩茄﹐麵包糠﹐乾煙肉碎﹐芝士粉﹐海撒醬﹐千島醬﹐黑醋)﹐餐湯(是日只有周打蜆)和餐包(有三種方包選擇&多士機)﹐就沒理會過檯上的主菜﹐先吃別的。我本人愛吃菜沙律配黑醋~而餐湯亦不像茶記的“有色水”﹐真的有不少料﹐不算很杰身。
吃罷開始主菜﹐超級大碟﹗超級多料﹗汁亦很杰身。所以我吃一半就投降了。真是抵到掉渣。只可以說味道不俗﹐天使面煙UN﹐三文魚超多沒孤寒﹐有幾片菇(不是磨菇﹐老實說味像東菇呢....但不會是吧﹖)﹐比椰X閣好﹐汁方面則未及查理布朗。
很濟呢﹐又吃點黑醋沙律消消濟~最後吃了兩件藍每芝士餅。芝士餅每次只有一款放在外面﹐但REFILL得很快。每次好像不同味的。因我見別人吃的是吉士醬。
餐飲稍遜﹐只是三個助熱的加啡壺﹐一個茶﹐一個加啡﹐一個熱水﹐一盆檸檬和一樽奶。自己沖的真的味道不及茶記啦。
因場內大部份是鬼﹐鬼很少爭食﹐所以是一餐有禮有品的自助餐。我不是要貶低自己人﹐但場內的唯一一檯同是講廣東話的一家四口﹐一見食物REILL就出去搶﹐搶了整盤芝士餅。最後其中一位仁兄更名付其實食到嘔﹐人出酒你出命﹐何苦呢。
2012-08-11
看到此餐廳宣傳的半自助晚餐,不太明白它的意思,電話查詢過,原來是自助沙律吧、餐湯、餐包、餐茶及甜品。嚐過了,更加明白,亦體驗到特式的西式晚餐。本以為有多款的餐湯、餐包、餐茶及甜品,加上一款主菜,原來是值得細嚐的精選食物。自選一款主菜,較經濟的為飯麵,扒類價錢相對較高,要了海鮮飯。晚膳時間開始,先嚐餐湯、餐包及沙律。餐湯只有一款,是日為南瓜忌廉湯,南瓜味足,有忌廉之感,不甜膩,有胃口再吃其他食物。餐包有燕麥包片、提子包片及白麵包片,可選擇自助烘烤。麵包新鮮,如選擇烘烤,好吃與否則要看看個人的烘烤技術。沙律有不同的蔬菜及醬汁選擇,款式足夠,蔬菜清淡爽口,醬汁的確能提升蔬菜的美味。不久,海鮮飯送來了,看到飯的份量挺豐富,其實我想把吃的重點在自助吧。有點胃口的我,慢慢的吃過海鮮飯,好吃的:飯質濕潤,不膩;海鮮用料豐富,有青口、蝦、墨魚、魷魚等,煮得熟及有海鮮韌度,屬中上水準。到了甜品時間了,像是因為甜品多了一個胃。在輕鬆柔和的環境下,食客不太多,慢慢的吃著,與友人閒談,甜品輪流上場,第一款給食客拿完了,就不再提供同款,會有另外一款,整晚大概提供兩至三款。試了幾款甜品,各款質地軟綿不甜膩,吃下感

到了甜品時間了,像是因為甜品多了一個胃。在輕鬆柔和的環境下,食客不太多,慢慢的吃著,與友人閒談,甜品輪流上場,第一款給食客拿完了,就不再提供同款,會有另外一款,整晚大概提供兩至三款。試了幾款甜品,各款質地軟綿不甜膩,吃下感到滿足,胃口好的的確可以多嚐,個人認為是高水準。如能只吃甜品,吃多件也不膩。

服務員不多,整店的氣氛、簡單、柔和,像是休閒晚餐,感覺輕鬆,一人來試也可,挺適合繁忙而想休閒一下的都市人,有機會會再嚐。
海鮮飯
2012-07-22
海鮮飯
  • 沙律,海鮮飯,甜品
2011-04-24 394 瀏覽
約了朋友看學友演場會, 開場前先在尖沙咀醫肚. 逛了一圈, 發現這家在華美達酒店的咖啡店, Set dinner $88另有九折, 實在吸引, 逐決定一試.Dinner包頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品和飲品. 頭盤是簡單的雜果沙律, 分量輕巧, 味道不過不失. 餐湯是忌廉磨菇湯, 屬一般餐廳水準, 反而是伴湯的兩片蒜茸烘得香脆, 感覺不俗.主菜點了燒汁羊膝伴薯蓉, 分量不算大, 但味道還好. 甜品是芝士餅, 味道頗佳, 是這晚最有驚喜的一環.以食品質素論, 此店是一般水平, 不算突出. 但計及此店位處尖沙咀旺區, 店內環境清靜又可倚窗看尖東街景, 一客套餐連加一都只賣$88(九折後), 實在可算抵食. 加上外籍(菲籍?)經理招呼尚算周到, 個人覺得可以推介.

2011-04-16
2010-07-22 310 瀏覽
昨晚三號風球, 如期相約朋友出外相聚舊, 一向很支持這裡的半自助餐, 因為夠平、 夠靜, 可以坐足三個鐘。昨晚食物如舊, 當然我也不會有太大的期望, 有芝士蛋糕已算不俗了。芝士蛋糕頗有水準, 我足足吃了四小件呢! 這裡的半自助餐還有一個賣點, 就是任食生蠔, 我倒很喜歡那細細仔的生蠔, 但朋友吃了一隻不新鮮的, 但我卻覺得無問題, 所以我吃了八隻, 我反而覺得那主菜有點不新鮮(我要了的是龍脷柳)。 怎知在回家途中覺得肚子有點不適, 回到家真的搞肚痛, 開始肚疴, 疴了兩次! 雖然價錢是平, 但始終是酒店, 也要保持一定水準啊!

回到家真的搞肚痛, 開始肚疴, 疴了兩次!

雖然價錢是平, 但始終是酒店, 也要保持一定水準啊!
2010-07-21
2010-01-04 240 瀏覽
在自助餐插尋器上找到這間餐廳收費很便宜,便來一試!其實早在10多年前已來過食自助餐,當時初出來做事,沒有很多錢,就試了這裡的buffet, 那時buffet設於下層的,感覺都不是很差,沒有很大驚喜,但是這價錢,還要求什麼?今次再試時,酒店已裝修過了,環境幾好,比普通餐廳靜很多,我要求座窗邊位!!那是一個半自助餐形式,我叫了羊架做主菜,跟住就試意大利菜湯,一般尚算合格!再到拿生蠔,之前的食評說生蠔冇味,像本地蠔,個人並不覺很差,因出面高級的buffet的生蠔也是啖而無味的,但要睇一隻隻,一些大隻肥美的蠔口感都可以,有一些則帶少許苦味,但是來了一轉之後,就很快補上第2轉!我食了10多20隻,很滿足!之後再試紫色菜葉自助沙津,都ok,但那些雜果沙津就很差,乾了水像放了很久似的,一放入口就吐了出來沒有再吃!至於壽司都好味,但三文魚,鰻魚壽司已沒有了,只有尤魚和北寄貝,味道還可以!但一盤差不多吃完了,很久都沒有refill新的!!主菜來了,羊的味道很好,賣相很靚,但是一切開了,發現可食的肉真的很少,因很多都是肥膏,算吧,這個收費我收貨,反正我都很飽,就算全是肉都吃不下全部, 至於甜品,蒸蛋和麵包
自助餐插尋器上找到這間餐廳收費很便宜,便來一試!

但一盤差不多吃完了,很久都沒有refill新的!!

至於甜品,蒸蛋和麵包布丁,豆腐花都好好味,生果都生鮮,但不會很多refill!

整體上尚算滿意,呢個價錢,比去”花x餐廳”食一個餐或”newxy”吃不知所謂的自助餐好很多! 起碼座得舒適很多,不會很嘈!景觀也很好,面對科學館!
2009-01-31
慶祝紀念
除夕
2009-11-24
西蘭花忌廉湯,湯滑溜本來唔差~可惜有西蘭渣~
主題沙律吧,其實沒有多少選擇~總算新鮮合格~
鮮菠蘿、西瓜、芝士蛋糕、燉蛋、麵包布甸,尚算OK~cheese cake頗有芝士原味~
weekday本該繁忙的午飯時間~只有客人八位有點慘淡~
門外餐牌的自選主菜菜單,家下經濟環境咁艱難~less 10%真的很讚~
2009-10-04 99 瀏覽
今天本來計劃去科學園的FRESH食LUNCH BUFFET,出發前我們才致電訂位,對方表示餐廳已經不提供LUNCH BUFFET了,哇!明明昨晚上FRESH餐廳網站還提供自助餐資料的!(*請注意上網查料日是8月1日)下車後我們決定再找其他酒店吃LUNCH BUFFET, 因為尖東區比旺角有更多酒店,所以在旺角轉乘火車到尖東去。我們在尖東街上無目的地地找,行到這兒,見酒店門口放著半自助LUNCH BUFFET的餐牌,有餐湯﹑自助沙律﹑主菜一份和自助甜品,價錢只是$63加一,經濟到飛起?!於是就上來一試了。上到一樓,哇﹗餐廳好細間啊...心不期然一沈...剛好有位菲藉男人經過,用英文問我們有沒有訂位,老友說沒有,再見他立即查一查薄子,就帶我們坐餐廳一角的二人位子了。餐廳外窗景是對著行人天橋的,天橋上的人是會輕易地望到餐廳內的情況,心中有點慶幸我們不是坐在那邊,自問食相很差...LUNCH BUFFET在12點鐘已經開始,我們來到已經12點半,所以放好袋子就立即出去找吃的了。放置自助食物的位置只得一邊,款式當然不多。三款方包:有原味﹑蜜糖味和麥味,旁邊有部多士機,我吃了數塊多士XD一款西湯:
,哇!明明昨晚上FRESH餐廳網站還提供自助餐資料的!
(*請注意上網查料日是8月1日)

,經濟到飛起?!於是就上來一試了。

上到一樓,哇﹗餐廳好細間啊...心不期然一沈

,心中有點慶幸我們不是坐在那邊,自問食相很差...

。放置自助食物的位置只得一邊,款式當然不多。

一款西湯:雜菜蕃茄湯,有大量椰菜
﹑紅蘿蔔和蕃茄肉
!!!湯味道雖則只帶少少酸甜,但有我很愛吃蕃茄和椰菜,所以我好鐘意飲這湯!
飲了兩大碗還想繼續... XD

沙律區:有粟米粒﹑車里茄﹑綠色紅色生菜﹑粟米仔﹑紅菜頭,還有幾款沙律醬任你加。菜蔬是新鮮的, 最愛吃紅菜頭和粟米粒!

吃夠沙律和麵包,就點主菜來吃。有意式海鮮炒飯(香草茄汁)和煎牛肉眼配野菌燒汁,和老友分享吃。兩個主菜的賣相都可以的,首先吃肉眼,份量幾大,當然我沒有預期此肉眼有多好,肉質有點鞋有點UN,尚算帶著些少牛肉味,接受的了
,配有熱辣炸起的波浪薯條,而伴碟的菜類則好甜美!~

炒飯方面,飯量就每人只有一少個飯碗,飯粒帶糊口不夠乾身,有加入雞蛋落入炒,蕃汁質地傑他他,但味道是可以的,海鮮是蟹柳﹑魷魚﹑青口﹑魚柳和蝦,可惜整碟飯都存在一定的腥味
,相信是來自蝦肉了。而伴菜仍是甜美的。

甜品區:淡味紅豆沙(0岩我)﹑半凍涼粉﹑幾款樣子極不吸引的蛋糕(幸好自己唔鐘意食蛋糕
)和一盤麵包布甸;生果有西瓜﹑菠蘿和木瓜;咖啡茶都是任飲的
,檸檬片新鮮多汁。我弄了碗紅豆沙撈涼粉吃,生果只轉了一次新鮮的出來,我見到立即去搶攻
,可惜都不是太新鮮的說,期間飲了N杯熱檸茶。

整體來說,此半自助LUNCH BUFFET質數是不高的但又不算過份低
,兩小時內全場都保持著八成滿的入座率,甚至有兩家人在一點半才進來
(完場是兩點半),但無耐他們就走去向經理投訴沒新食物出...=_=其實我發現店方在一點多就沒再加添食物了...

埋單最後不用加一,店方說近來在做優惠免加一,所以,$63在酒店內坐足兩小時,問值得嗎﹖起碼我覺得是的!
FRESH
衰在好腥
OK~~
減肥'恩物'.因夠哂淡~
仲玩免加一添
2009-08-02
FRESH
減肥'恩物'.因夠哂淡~
仲玩免加一添
2009-09-09 80 瀏覽
$88 o係tst一個set dinner加半buffet !!有salad有oyster有salad, sushi, 有甜品!!有街景!!$48 house red , 仲buy 1 get 1 free!!平到咁,,食物味道呢就一般啦!! 好似茶記水準..但茶記 $88都食唔到咁多野啦!!!非常食得過呀!!
有街景!!
平到咁,,
食物味道呢就一般啦!! 好似茶記水準..
但茶記 $88都食唔到咁多野啦!!!

非常食得過呀!!