2021-08-14 293 瀏覽
深水埗一向出名特色既cafe, 今次黎到依家主打工業風既文青cafe。 店舖唔算大,人流都多,等候時間頗長。 美式早餐,bagel 煙韌,邊邊位帶點焦香,配搭cream cheese,整體而言都算和諧,味道唔錯。 秘製蕃茄醬烤蝦意粉, 扮盤賣相好靚。番茄醬酸酸甜甜,夏天食幾開胃。 意粉軟硬適中,蝦肉處理得幾好,彈牙爽口。 青瓜咖啡梳打,第一次見既咖啡,本住勇於嘗試既心態去試下,味道唔可以話好好飲,但係係特別既味道,咖啡帶有清新既青瓜味。

秘製蕃茄醬烤蝦意粉, 扮盤賣相好靚。
番茄醬酸酸甜甜,夏天食幾開胃。
意粉軟硬適中,蝦肉處理得幾好,彈牙爽口。

2021-08-10 182 瀏覽
難得平日放假,就嚟到依排最Hit嘅文青大南街。估唔到平日都一樣人頭湧湧,可能係暑假嘅關係。行咗幾間都太多人,見到依間嘅人龍稍為少啲,等咗15分鐘就入到去。店面比較細,坐咗喺行人通道側邊嘅二人枱,不斷有人行過,好幾次waiter行過都hi到隻碟。稍為扣分。講返咖啡先,叫咗杯flat white,偏Nutty,不過不失。咖啡唔係好差,只係周圍太多選擇,有啲環境可能又再舒服啲,應該會喺附近試多幾間先,未必會咁快做回頭客了。
難得平日放假,就嚟到依排最Hit嘅文青大南街。

2021-08-08 261 瀏覽
難得星期日黎到唔洗排隊,即刻試一試呢間經常排長龍既café!飲品:1)Ice Mint Mocha過甜2)Ice Mocha就無咩甜味😅呢個價錢就真係細杯左d食物:1) 忌廉燒汁牛肉意粉有驚喜,忌廉汁溝左BBQ醬再帶點蜜糖,味道特別幾好食,但食成碟可能會有點膩,好在有火箭菜中和返2)煙三文魚忌廉芝士Bagel就都係預期既味道,Bagel質感煙韌,再配大量cream cheese,唔會唔好食整體食物比飲品好,唔洗排隊的話都值得再黎

飲品:
1)Ice Mint Mocha過甜
2)Ice Mocha就無咩甜味😅
呢個價錢就真係細杯左d

食物:

整體食物比飲品好,唔洗排隊的話都值得再黎
2021-08-08
  • 忌廉燒汁牛肉意粉
2021-08-08 3247 瀏覽
那天在深水埗吃過豐富的港式早餐🍽,想買一杯咖啡喝深水埗成為近年大熱🔥的咖啡文化其中一個最活躍的地帶,不同色彩的咖啡小店都在這裡找得到這次就嘗試位於大南街其中一間受歡迎👏🏻的咖啡店,外購一杯來嚐嚐青瓜咖啡梳打 Cucumberano(只限凍飲) $48自從加入foodie行列後比以前更敢嘗新,這次也決定來杯不一樣😜看到這杯青瓜咖啡梳打就心動💓想試試看,店員介紹這杯是用上青瓜糖漿加入咖嘛梳打,但我很怕青瓜味太重和太甜,店員就建議少甜會比較好☺️由於是外帶🥡關係用紙杯看不出這個顏色上有甚麼變化,就一杯很普通的凍咖啡而已第一口喝下沒有太大心理準備被酸味嗆到😳,多喝幾口感覺不賴,這原來是一杯fruity味比較突出的咖啡☕️,配梳打感覺很配!而青瓜糖漿給得比較少,但比想像中還要好還要易接受😌 雖然本人很愛吃青瓜🥒,不過用來製作吃的就不太接受了(就如我愛❤️吃密瓜但不愛喝密瓜豆奶一樣)這個青瓜糖漿有非常清爽😆的青瓜口感,甜度沒想像中高,感覺幾樣配搭也很好☀️夏天喝這個很可以光顧當天人頭湧湧,炎熱🥵的天氣門口有不少人排隊等候店家的鋪面屬於長而深的面積,預備食物的地方設於中間,開放式廚房可以一目了然😉 座位就不
那天在深水埗吃過豐富的港式早餐🍽,想買一杯咖啡喝

青瓜咖啡梳打 Cucumberano(只限凍飲) $48
☀️夏天喝這個很可以

光顧當天人頭湧湧,炎熱🥵的天氣門口有不少人排隊等候
座位就不算多,而且👀目測有點逼狹,人多時會比較嘈吵
裝潢偏向輕工業風⚒️,但光線色澤暖和,兩者取之平衡感,別有一番風味
聽說這間的Bagel🥯跟意粉🍝也不錯,有機會的話要來試試看
2021-05-08
2021-07-25 319 瀏覽
😋Coffee Manic (HK$50)👉🏻即係意式濃縮咖啡x湯力水 (如果有飲過Coffee Lemonade嘅話,可以幻想為冇檸檬清爽酸味版本嘅有氣咖啡咁🤣)可能因為有湯力水,所以比起cold brew 會再苦澀一啲啲啲,但整體感覺都係非常清爽,夏天飲一流!😋牛油果醬煙肉蛋Bagel (HK$70)👉🏻好足料啊!大大塊煙肉雞蛋同埋多牛油果醬,食嗰時要分開食。同埋小配菜沙律都好新鮮,亦配上清新沙律醬,唔會乾爭爭。

😋Coffee Manic (HK$50)

😋牛油果醬煙肉蛋Bagel (HK$70)
2021-07-18 257 瀏覽
深水埗的Cafe依家咁出名,間間都要排隊是正常的,等吓無妨,都係有限時間啫。我決定要等這間賣bagel 的cafe。它門外都有座位,當然如果有得揀,梗係坐入面,坐出面的成日會比排緊隊的客人望望下咁,唔係幾好。三文魚bagel 配上sour cream,仲有沙律在側邊,成疊野的感覺靚過牛肉bagel。牛肉bagel 就濃味啲,都好食。Flat white 都做得唔錯。

牛肉bagel 就濃味啲,都好食。

Flat white 都做得唔錯。
2021-07-11 301 瀏覽
📍Café Sausalito💛• HK• 芝士牛肉麵包圈• 秘製蕃茄醬烤蝦意粉• Tiramisu「芝士牛肉麵包圈」bagel烘得微脆口感煙韌,而內餡的燒汁牛肉雖然偏甜,但配埋上下層兩款不同的芝士,整體食落又幾惹味喎!「秘製蕃茄醬烤蝦意粉」蕃茄醬味道偏酸帶點辣度,意粉軟硬度適中,烤蝦肉質都算彈牙。至於甜品「Tiramisu」mascarpone cheese的質地軟滑厚實,不過就略嫌咖啡和酒味都稍稍欠奉⋯又,其實佢哋杯咖啡都幾好飲嫁,不過當日個拉花實在太不濟所以我沒拍照。
📍Café Sausalito💛• HK

• 芝士牛肉麵包圈
• 秘製蕃茄醬烤蝦意粉
• Tiramisu

芝士牛肉麵包圈
秘製蕃茄醬烤蝦意粉
Tiramisu
2021-07-03 478 瀏覽
近年📍深水埗開咗各式各樣嘅cafe,今次小編帶大家去試一試呢間有工業風格嘅小店,😂內裏裝修睇得出無好花心機,但係就別有一番風味🤪,用上水泥工業風🥴,半開放式廚房,有bar枱等等,位置其實唔多,比較擠迫,而且坐得唔太舒服😖,大概坐到20人左右,所以撞正繁忙時間,都要排隊。今次小編叫咗一個本店嘅招牌菜,爆芝牛肉麵包圈🥯,超級推介,麵包外脆內軟,有啲煙韌,牛肉餡非常豐富,配埋燒汁同芝士味亦都,搭配好夾,🧀芝士味道亦都好重,如果佢有三重芝士會更好🤣🤣。另外仲叫咗個牛油果🥑bagel,再加一啲cream,其實味到算普通,唔算好特別,配合埋沙律🥗,沙律菜都一般,乾乾淨淨,都適合一般喜愛食素嘅朋友😆。最後叫咗一杯抹茶拿鐵,好重抹茶味,不過不失。總括而言,十分推介爆芝牛bagel,呢樣係招牌菜果然無做錯!😛會食上癮🤣🤣人均消費:70-100/ head

人均消費:70-100/ head
2021-06-28 333 瀏覽
都知道如果weekend去深水埗嘅cafe通常都會好full所以就突登約咗朋友早啲去食早餐🍳😋叫咗個Golden gate breakfast同爆芝牛肉bagel🥯本身都好鐘意食bagel,所以都有啲期待😍佢哋嘅bagel都算煙韌,不過不失整體嚟講,都算唔錯
都知道如果weekend去深水埗嘅cafe
通常都會好full
所以就突登約咗朋友早啲去食早餐🍳😋
本身都好鐘意食bagel,所以都有啲期待😍
佢哋嘅bagel都算煙韌,不過不失
整體嚟講,都算唔錯
Cafe SAUSALITO🥯🌿☘️(深水埗)水泥工業風格 店面不大 亦分室內室外🪵室內有吧檯亦有桌子 但較擁擠 唔算好舒適😮 爆芝牛肉麵包圈🥯好好味 用的應該是肥牛🤤但bagel有少少過🔥 Today‘s Menu📋Iced Americano $42 (偏酸)Iced Latte $46Golden Gate b breakfast $96爆芝牛肉麵包圈🥯 $65
Cafe SAUSALITO🥯🌿☘️(深水埗)

Today‘s Menu📋
Iced Americano $42 (偏酸)
Iced Latte $46
Golden Gate b breakfast $96
爆芝牛肉麵包圈🥯 $65
  • 爆芝牛肉麵包圈
2021-06-16 452 瀏覽
12點半到都好快有位另外野食上得好快Bloody Mary shrimp 我覺得唔錯既之後先叫左2杯coffee,因為限時,但店員都無趕我地走,我地最後好快飲完,走時見門口好多人排隊唔想排隊 可以weekend 12:30-1pm到應該唔洗等咁耐
12點半到都好快有位
另外野食上得好快

Bloody Mary shrimp 我覺得唔錯既

2021-06-13
2021-06-14 179 瀏覽
今日同朋友來食lunch 1️⃣dirty + mocha ☕️兩杯都不過不失2️⃣爆芝牛肉bagel🥯個包皮皺蚊蚊,睇落唔靚咁囉🥲個味道就好似肉醬意粉果浸味咁3️⃣秘制蕃茄醬烤蝦意粉🍝我覺得同普通蕃茄醬差唔多😂
今日同朋友來食lunch

1️⃣dirty + mocha ☕️
兩杯都不過不失

2️⃣爆芝牛肉bagel🥯
個包皮皺蚊蚊,睇落唔靚咁囉🥲
個味道就好似肉醬意粉果浸味咁

3️⃣秘制蕃茄醬烤蝦意粉🍝
我覺得同普通蕃茄醬差唔多😂

2021-06-14 161 瀏覽
In recent years, there have been many cafes in Sham Shui Po. Some stores only sell coffee, some only sell coffee and cakes, and some only sell coffee and brunch. You can choose what you want. The street became lively.This shop is completely unfurnished and retains the original style which is just what I like. Aco cream cheese bagal - vertarigan choice Mouth-watering and richBeef bagal - succulent and palatableHot chocolate and latte - the pattern is pleasingWhat a wonderful afternoon tea time!

2021-02-18
下午茶
2021-06-13 195 瀏覽
深水埗工業風咖啡店咖啡一般但食物很可以😋-◾️#牛油果三文魚沙律HKD$76沙律擺盤很美☺️蔬菜和牛油果很新鮮清新有適量的橄欖油和醋煙三文魚量很多上面有灑上黑胡椒覺得蔬菜可以多放一點-◾️#蘑菇熔岩HKD$82芝士蘑菇多士配火箭菜很有驚喜又邪惡的多士😳😳芝士呈半溶的狀態味道很香濃🤤搭配蘑菇放在多士上吃超正吃完讓人滿足又幸福☺️這個大推!!👍🏻👍🏻👍🏻-◾️#秘製蕃茄醬烤蝦意粉HKD$92蕃茄醬酸酸的很開胃蝦肉彈牙 意粉煮得剛好沒有特別但吃起來很不錯☺️-◾️#熱鮮奶咖啡 HKD$40◾️#凍朱古力咖啡 HKD$48飲料中規中矩的 比較一般熱飲拉花很美朱古力咖啡的朱古力味較淡冰塊多了點-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌖🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌑-#Café Sausalito📍深水埗大南街201號地舖📞 3689 3292🕐 09:00-18:00IG: Foodmap_hktw
深水埗工業風咖啡店

飲料中規中矩的 比較一般
熱飲拉花很美
朱古力咖啡的朱古力味較淡
冰塊多了點
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌖🌑
#Café Sausalito
📍深水埗大南街201號地舖
📞 3689 3292
🕐 09:00-18:00

IG: Foodmap_hktw
2021-06-08 236 瀏覽
Cafe Sausalito是一間位於深水埗區的精品咖啡店,這間咖啡店雖然面積少,只有約10張小台,但環境有格調,提供多款咖啡及cafe美食。 好像All day breakfact、意粉、多士等西式美食,最特別是有提供咖啡果茶,以咖啡豆外層特果實泡茶。 今次我點了Flat White 濃縮咖啡的比例較高,咖啡味道會更濃郁,又有牛奶的細膩,順暢smooth的口感 。 Tiramisu Mascarpone cheese尚算順滑咖啡酒和可可味道也中庸之道入口甜而不膩,但是我比較喜歡吃口感軟綿綿那一種Tiramisu,整體來說不過不失。