2018-01-19 959 瀏覽
今日約左朋友仔食lunch,又唔想食太貴又有好野食既餐廳!Iam Muji superfans! 屋企身上都係Muji Muji Muji Muji Muji! 清雅,簡單,Less is More!呢度係食SET既, 想食清D既朋友一定LIKE,佢有蒸蛋,細細件,三文魚煎得好香, 少少地, 仲有豬肉, 又係小小地,POTATO沙拉新鮮! 一湯,一咖啡配上紅米飯,有益,健康,精緻!
簡單,
Less is More!

呢度係食SET既, 想食清D既朋友一定LIKE,
佢有蒸蛋,
細細件,
三文魚煎得好香, 少少地, 仲有豬肉, 又係小小地,
POTATO沙拉新鮮! 一湯,一咖啡配上紅米飯,
有益,
健康,
精緻!
set lunch
2018-01-02
2017-12-11 1157 瀏覽
星期六晚係利東街睇完聖誕裝飾已經9點,但仲未食晚飯,即刻search下附近有咩食就決定黎Muji Cafe果然無揀錯去到見到已經得返2台客,被告知9點半last order,10點就close,所以我地好快就諗到食咩我同朋友都選左$95 三品料理set ,有2個冷盤,1個熱盤,十谷米配湯熱盤同冷盤既選擇有好多,全部睇落都好吸引同健康朋友叫左其中一個甜薯栗子藜麥沙律冷盤,呢個沙律好岩我口味,個醬係酸酸甜甜好開胃係賣飛佛我叫左一個乳酪蘋果&厚燒玉子,味道都唔錯熱盤分別係豚肉豆腐同黑醋豚肉,味道都ok十谷米軟熟咬落有口感,好鍾意有十谷米呢個選擇好健康個湯係麵鼓湯但非一般係出面飲既,味道都幾好呀環境方面佢係用木既裝飾簡約得黎又幾舒服,加上已經9點幾餐廳內既人得返2台客總括我會再幫襯呢間muji cafe,唔貴之餘食物質素好又健康呀

就決定黎Muji Cafe果然無揀錯

熱盤同冷盤既選擇有好多,全部睇落都好吸引同健康
係賣飛佛
我叫左一個乳酪蘋果&厚燒玉子,味道都唔錯
熱盤分別係豚肉豆腐同黑醋豚肉,味道都ok
十谷米軟熟咬落有口感,好鍾意有十谷米呢個選擇
好健康
個湯係麵鼓湯但非一般係出面飲既,味道都幾好呀

2017-12-08 697 瀏覽
食過幾次,鍾意佢簡約風格~~自己一個人靜靜地食餐飯又得,同2、3個朋友簡單meet up吓都好舒適。食物帶點健康感,除咗有大量蔬菜做配菜/沙律,做的口味都好清新,配上一份單肉類的,balance好好.....女仔嚟講份量唔多啱啱夠,唔會食得過飽最近食過的set.....佢每次推出的選擇都唔同,所以keep住有新鮮感不過新奇的嘢就未必樣樣啱口味啦今次紫色嗰款沙律就太淡味啦,各位見到要注意吓其實揀四餸set都食得哂,不過為咗要食cheese cake,正餐就食少啲啲啦呢到有幾款口味的cheesecake: blueberry,綠茶,原味.....幾款都好好味㗎cheesecake fans必定要試呀!!
.....女仔嚟講份量唔多啱啱夠,唔會食得過飽

不過新奇的嘢就未必樣樣啱口味啦
今次紫色嗰款沙律就太淡味啦,各位見到要注意吓

cheesecake fans必定要試呀!!
2017-11-08
2017-09-27 1175 瀏覽
是日要去indoor cycling又未到上堂時間, 到附近閒逛經過Muji café 想靜靜地坐一陣kill time。如果叫一份正餐(隔離食緊好香嘅咖哩飯)又食唔哂, 而且一陣要做運動, 所以越light嘅選擇越好。Muji café 有幾款精美點品, 細細份~款款都想試, 真係唔知揀邊樣好~最後揀咗個同時滿足抹茶控同埋牛奶意欲嘅Uji matcha panna cotta:呢個配搭係好完美~ Panna cotta香又濃奶味, Uji matcha仲要加埋紅豆真係3重享受!一小杯分開三個層次, 而又各有特色同口感, 都只係$40~下次會再試其他甜品, 烘焙茶布﹑菠蘿椰絲金寶仲有各款cheese cake都係on waiting list!以後又多咗一個indoor cycling前嘅motivation!
Muji café 有幾款精美點品, 細細份~
款款都想試, 真係唔知揀邊樣好~

Uji matcha panna cotta
Uji matcha panna cotta
呢個配搭係好完美~

一小杯分開三個層次, 而又各有特色同口感, 都只係$40~
2017-09-24
下午茶
  • Uji matcha panna cotta
2017-09-05 919 瀏覽
經過MUJI, 心癢癢想食雪糕 😄 就來一杯綠茶雪糕吧 ! 綠茶軟雪糕 $32, 只有杯裝。 味道要怎樣形容? 大家有沒有喝過 MUJI 的牛奶綠茶? 飢詩以前很喜歡喝,會買很多回家自己沖。 這個雪糕 exactly 係呢個味。 所以說 這個雪糕勾起很多以前 喝牛奶綠茶的回憶 😄😄 這個綠茶有一點點草青味, 顏色翠綠, 甜度可接受, 雖然雪糕不是十分滑, 分量也不多,但MUJI 粉絲會很喜歡的。飢point : 6/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩
經過MUJI, 心癢癢想食雪糕 😄 就來一杯綠茶雪糕吧 !
綠茶軟雪糕 $32, 只有杯裝。
飢point : 6/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
2017-08-27 830 瀏覽
去食日本野好怕份量少,講起muji會諗起簡約,咁去到食物咪好少野食?一個基本set,可以叫兩份冷盤兩份熱食,令外會有一個湯同一碗白飯。冷盤最喜愛薯仔沙律,薯仔味好清淡,但好好味,熱食今次試左辣雞同糖操肉,一酸一辣,份量好似好少咁,但食落好飽肚,加埋日本珍珠米既大白飯,真係不知不覺間就飽左。除左基本set,仲可以外加甜品或者蛋糕,muji出品,由擺設到食都做得好仔細,品質又好。小提示係,通常都好full,要食就要早去了!
小提示係,通常都好full,要食就要早去了!
2017-08-26 543 瀏覽
喺銅鑼灣行完街食飯諗起Muji 的焙茶布甸(之前喺尖沙咀和又一城都食過,滑滑有焙茶味又唔係好甜,好味),便上去試吓銅鑼灣呢間如何,叫咗個咖哩飯,當然有加焙茶布甸。不過呢間嘅水準差好多,咖哩好甜冇乜特別,唔會想再食多次,個布丁就好難食,佢個糖水超甜完全搶晒啲焙茶味,點解個布丁個底仲有黑色茶渣,真係大驚喜,同個職員講但佢可以完全冇反應比返你的!質素和服務都同尖沙咀和又一城差好遠!
,真係大驚喜,同個職員講但佢可以完全冇反應比返你的!
質素和服務都同尖沙咀和又一城差好遠!
2017-08-26
終於食到muji cafe 日式小cafe💕其實一直都想試佢嘅lunch今次同朋友係tea嘅時間黎到聽唔住入左去而吸引我地眼球嘅係個宇治抹茶芝士蛋糕‼️‼️‼️忍唔住要嗌個tea set坐低食🙈-宇治抹茶芝士蛋糕🍵🍰 - Cake Set ($68)見到佢燒到焦焦嘅蛋糕面真係太吸引喇🙈抹茶味好香濃🤤而且芝士蛋糕好綿好密 食落去兩種味都好rich不過建議同朋友share aaa 食落比想像中大件😂😂
終於食到muji cafe 日式小cafe💕
其實一直都想試佢嘅lunch
今次同朋友係tea嘅時間黎到
聽唔住入左去
而吸引我地眼球嘅係個宇治抹茶芝士蛋糕‼️‼️‼️
忍唔住要嗌個tea set坐低食🙈
宇治抹茶芝士蛋糕🍵🍰 - Cake Set ($68)
見到佢燒到焦焦嘅蛋糕面真係太吸引喇🙈
抹茶味好香濃🤤
而且芝士蛋糕好綿好密 食落去兩種味都好rich
cake  set

不過建議同朋友share aaa 食落比想像中大件😂😂
cake  set
2017-05-14 980 瀏覽
難得在平日請了一日假,就跑去銅鑼灣找朋友午餐。十二點半左右到了利舞臺廣場的 Café&Meal MUJI,岀奇地午飯時間也不是很多人,坐好了便和朋友岀去點餐,只要枱面放了 Reserve 牌就可以兩個人都安心岀去嚕。套餐可點三品 ($88)/ 四品($99),配一款飲料。我見它家的小菜都很精緻小巧,怕吃不飽就點了個四品(2冷盤和2熱盤)配上十穀飯和麵豉湯。想不到食下去原來對女生來說也挺飽的哦!味道每款都很不錯,清新不油膩,尤其是熱盤,不過價錢就有點太貴咯,偶爾試一下就好。反而之前在這裡吃下午茶,它家的牛奶抹茶和抹茶芝士蛋糕,有驚喜!抹茶芝士蛋糕味道很濃郁!

食完lunch又陪老婆大人shopping,我就悶悶地搵個地方等佢,今日第三餐就去左cafe muji食tea。下午茶時間有幾個套餐選擇,我就揀左布甸套餐($60)。烘焙茶布甸同紅茶一杯,布甸有焙茶味同蛋味,面層塊脆餅幾好味,杯紅茶茶味唔算好濃,呢個套餐OK啦。我口痕再叫多杯北海道牛奶軟雪糕(宇治抹茶)($32),雪糕入口都幾滑,奶味都幾濃,可以坐喺度嘆杯雪糕都唔錯。星期六嘅下晝呢度都幾多人,但座位唔算好逼。尤其係外面落住雨,可以坐喺度食個甜品都幾好hea。
食完lunch又陪老婆大人shopping

下午茶時間有幾個套餐選擇,我就揀左布甸套餐($60)。

2017-05-01 744 瀏覽
這天相約有半年沒見面的朋友相聚, 當然要找個舒適、適合談天、沒有進食時限的食肆方可以暢所欲言談笑風生一整晚。因為大家都是注意健康的人, 首選“有營”食肆 Muji Cafe。在登記入座後, 店員會帶領你到合適的座位, 並放下“留座” 牌子, 好讓客人可以離座, 走到食品櫃買食物, 待客人領取食物安座後, 店員會收回牌子。這餐廳不論沙律、熱葷款式選擇多又健康, 有多款菜、魚、肉類菜式, 可以按個人需要選擇三品料理餐(三餸)、四品料理餐、五品料理餐, 而飯類也有白米和十穀米兩款。十穀飯, 除了有白米、紅米, 還有八種穀類食物混合煮成, 營養價值高。這天點了兩個三餸餐, 點選了以下菜式:1, 男爵薯餅(燒汁) ~脆口不油膩, 甜薯蓉黏稠度恰到好處, 讚2, 黑蒜醬汁豚肉炒雜菜 ~ 有翠玉瓜、雜菌、粟米芯、洋蔥、 豚肉等, 黑蒜味不夠明顯, 整體不油膩 味道一般未見突出3, 櫻花蝦雜菜厚燒玉子(冷盤) ~玉子面舖滿櫻花蝦, 玉子彈牙, 蛋味濃, 不俗4, 麵醬雜菌豆腐 ~麵醬味香濃,豆腐很滑, 它和雜菌都有 醃得很入味, 每一口都有甜甜麵

這天點了兩個三餸餐, 點選了以下菜式:
1, 男爵薯餅(燒汁)
~脆口不油膩, 甜薯蓉黏稠度恰到好處, 讚

2, 黑蒜醬汁豚肉炒雜菜
~ 有翠玉瓜、雜菌、粟米芯、洋蔥、
豚肉等, 黑蒜味不夠明顯, 整體不油膩
味道一般未見突出

3, 櫻花蝦雜菜厚燒玉子(冷盤)
~玉子面舖滿櫻花蝦, 玉子彈牙, 蛋味濃,
不俗

4, 麵醬雜菌豆腐
~麵醬味香濃,豆腐很滑, 它和雜菌都有
醃得很入味, 每一口都有甜甜麵醬味, 讚

5, 蜜糖橘子豚肉
~ 豚肉有蜜糖味, 醬汁中還有幾片橘子
皮混合, 賣相和味道都不俗

6, 波菜雜菌沙律(冷盤)
~ 波菜軟硬度適中, 沙律汁不濃, 可使波菜
味更為突出

2017-03-12 1307 瀏覽
晚上放工後到銅鑼灣有點事做,完事後差不多八點半,往禮頓中心取車途中經過利舞臺,看見Muji Cafe, 即便一試。這間 Muji Cafe 雖是日系品牌,運作卻是歐洲常見的自助取餐模式:到櫃檯點餐,職員立即把食物預備好,結賬後再自己拿去用餐區內享用。今晚我選了三品料理,可能時間晚,職員准許我選"2熱食+1冷盤",而非正常的"1熱食+2冷盤",這對不好冷食的本人是天大喜訊冷盤-櫻花蝦厚燒玉子櫻花蝦主要是醬汁而已,厚燒玉子蛋味極重,中間一絲絲的洋蔥條增加了口感熱食1-黑蒜汁煮豚肉微炸過的豚肉切成小方塊,蘸上黑蒜醬汁,咬下去外皮有點脆,內裏的肉入味不會"嚡",還有肉汁呢熱食2-男爵薯餅薯仔粉粉的很香甜,加上日式燒汁也蠻好吃的雜菜湯超多菜,十榖飯比想像中美味,這些食物吃下去好像很健康似的,自我感覺良好不要小看這三品料理分量好像不太多,其實把餸菜全部吃完加上那碗滿滿的飯和超足料的湯,也是十分飽的!最後呷一杯茶味甘香濃郁的"琉球日落紅茶",消滯解膩之餘也為這頓健康和式快餐畫上完美句號

冷盤-櫻花蝦厚燒玉子

熱食1-黑蒜汁煮豚肉

熱食2-男爵薯餅
薯仔粉粉的很香甜,加上日式燒汁也蠻好吃的

2017-03-01 924 瀏覽
係銅鑼灣行完街搵個位坐下,就黎左利舞臺間MUJI 食TEA叫左一壺小紅莓花茶,中伏!勁似藥水味呢個係本和香糖布甸,外賣一流,不過完全 OVERPRICE得個甜字,好多地方整得香滑過呢到,有啲失望!
係銅鑼灣行完街搵個位坐下,就黎左利舞臺間MUJI 食TEA

叫左一壺小紅莓花茶,中伏!勁似藥水味
呢個係本和香糖布甸,外賣一流,不過完全 OVERPRICE
得個甜字,好多地方整得香滑過呢到,有啲失望!
2017-02-28 412 瀏覽
大年初三晚,六點半黎個EARLY DINNER,係唔使等位架~!呢度豐儉/食量/貪吃由人,由98蚊(3Deli Set)到118蚊(5Deli Set)不等。我屬於貪吃,每樣都想試D既類型,即使唔太肚餓,都會揀4Deli Set(兩熱兩凍)!無我最中食既芝麻醬南瓜,揀左另一款南瓜沙律,始終都係爭緊D!另外必叫既係紫薯青蘋果沙,因為佢靚同酸酸地,好開胃。個三文魚係好食架,不過係細左D,想比隔離試下都唔捨得!我必揀十榖米飯,因為夠香口。整體上,晚餐黎講,我幾中意呢度。貪吃、每都想試D既朋友,會同我一樣心思思成日想黎~

我必揀十榖米飯,因為夠香口。

2017-01-30
  • 南瓜
2017-01-07 1351 瀏覽
食物質素保持水準,沙律非常新鮮,豬柳味道剛剛好只是不太熱。跟餐的湯味道不錯,湯裏面的蔬菜沒有因煲太久而變淋。帶位的服務員非常友善,不過準備食物的服務員態度有待改善。
食物質素保持水準,沙律

帶位的服務員非常友善,不過準備食物的服務員態度有待改善。