2006-07-25 20 瀏覽
呢度好full 0架,我試過同日既早上book位同早一日book位都book唔到,今次早4日book就成功\0左。不過,接電話既Coco 就有點\'duk\',打到去book位時,拒就叫我等等,之後就put 0左我on hold,然之後再接電話時,又講番同一番開場白,我再示意話想book位,拒就話\'啊~~系!\' 電話號碼講0左兩三次,到拒repeat 0的資料時都仲系錯,唉~~~~~~是日set lunch系燴牛柳反,什麼什麼salad,同羊架。三樣最吸引都系羊架,但男友叫0左,所以我都系叫第二0的野。我散叫要0左個南瓜湯,Surf & Turf (龍蝦加牛柳),同心太軟蛋糕;男友要0左set lunch 既龍蝦湯,羊架,同cappuccino。我個南瓜湯無0羊特別亦無南瓜味,唔得,但set lunch既龍蝦湯就好濃好有龍蝦精華。個羊架好好食,綠色既薄荷汁上放左3件lamb chops,食入口軟林林,唔hai唔亦唔乾,好新鮮。而個Surf & Turf 既牛柳就唔多掂,我叫0左5 成熟,但來到時,起碼有8 成熟,我試0左一舊,好hai,所以都系麻煩0左個服務員幫我換過。個龍蝦都唔錯

我個南瓜湯無0羊特別亦無南瓜味,唔得,但set lunch既龍蝦湯就好濃好有龍蝦精華。個羊架好好食,綠色既薄荷汁上放左3件lamb chops,食入口軟林林,唔hai唔亦唔乾,好新鮮。而個Surf & Turf 既牛柳就唔多掂,我叫0左5 成熟,但來到時,起碼有8 成熟,我試0左一舊,好hai,所以都系麻煩0左個服務員幫我換過。個龍蝦都唔錯,分量有半隻。剛剛食完龍蝦,件牛柳又再上臺喇,時間0岩0岩好。件牛柳都ok 啦,但好多水,一切開就好明顯有水滲出來,成个碟都系水。甜品系心太軟蛋糕,拒地叫心太軟做布丁,好采個服務員問清楚如果唔系我地就叫錯0左一件件既朱古力蛋糕。心太軟裏面0的朱古力醬好特別,有的細細粒既橙皮,朱古力醬帶點橙味,好唔好食都系見人見志,平時用雪糕畔碟,但呢度就用0左荔枝sorbet,健康就健康,但當舊sorbet溶時,水汪汪,成個蛋糕底都攪到濕灑.

總體來講,都系ok啦,今次個set lunch就好好味,但散叫果0的就覺得好多餐\廳好過呢度。
2006-03-25 17 瀏覽
鍾意o係Cafe Landmark 食早餐:先來一個fresh juice(推介西柚汁同西瓜汁),食o下多士,跟住一客滿滿既main dish,再用即製咖啡來finish off 呢個個咁energizing 既breakfast。咁多款早餐裏面,最鍾意佢個bread basket 同fresh fruit platter 兩款。Bread basket 除o左因為個價抵外,仲可以俾你試齊黑麥包、法包片、多士等等六種麵包;即使全部包款都reheat 過,多士咁多次都強差人意。Fresh fruit platter 就有木瓜、蜜瓜各半隻,新鮮既士多啤梨、桑莓、小紅莓,同blueberry yoghurt(當然呢兩款早餐都未計complimentary juice and coffee/tea),好fresh,好豐富。當然咁既貨色同份量...well,價錢都...。

當然咁既貨色同份量...well,價錢都...。
2006-03-05 14 瀏覽
姐姐下星期要考試, 呢排對腰果o既產品都異常感興趣. 咁o岩醒起cafe landmark有腰果雪糕食, 就同佢過黎食tea.要左個焗香蕉撻配腰果雪糕. 雖然等左好耐, 但係一上檯時好驚喜呀! 酥皮達上有大量吉士再鋪上滿滿o既香蕉片, 好吸引呢!甜品o既味道其實略為淡口左d, 雪糕同吉士都唔夠甜! 但係腰果雪糕最緊要係食個意頭嘛!$48有咁靚環境同埋賣相一流o既甜品, 價錢幾相宜丫!
$48有咁靚環境同埋賣相一流o既甜品, 價錢幾相宜丫!
Their lobster with angel hair pasta has always been one of my favourite dishes, and I order this same dish everytime I come here for lunch. I'm so glad that they managed to maintain the quality over the years. It's far from cheap though.
2005-10-16 28 瀏覽
琴日約左個friend去行landmark,攞住一秋二秋戰利品實在係累到行唔郁,於是走入cafe de landmark食下tea.一食就五粒幾鐘....以前行landmark好少留意lei間cafe,今日終於去試下.個feel幾好, d service都唔差.我叫左個latte 加件cheese cake,朋友就要mocha.coffee係starbuck出品, 不過都算係咁,cheese cake賣相一般,口感一流,但就略咸cafe有music, 冷氣適中.野飲飲哂佢地會比杯冰水你到左7:00佢地仲會係每一張枱放一杯蠟燭,個feel超好~
琴日約左個friend去行landmark,
攞住一秋二秋戰利品實在係累到行唔郁,
於是走入cafe de landmark食下tea.
一食就五粒幾鐘....

以前行landmark好少留意lei間cafe,
今日終於去試下.
個feel幾好, d service都唔差.
我叫左個latte 加件cheese cake,
朋友就要mocha.
coffee係starbuck出品, 不過都算係咁,
cheese cake賣相一般,
口感一流,
但就略咸

cafe有music, 冷氣適中.
野飲飲哂佢地會比杯冰水你

到左7:00佢地仲會係每一張枱放一杯蠟燭,
個feel超好~
2005-09-03 42 瀏覽
同朋友黎食tea~ 坐左梳化位~ 幾舒服~ 好似歎住冷氣咁曬太陽~ 叫左兩杯咖啡,一件芒果蛋糕同一個海鮮碟~ 雖然咖啡都係starbucks 出品, 但就當俾多d錢買個環境啦!!先食三文魚子加切左粒粒既剌身~好好味~ 新鮮~蟹肉加牛油果都幾好味, 我本身唔好牛油果,都覺得幾好味~ 因為d汁好好味~ 酸酸地, 加埋牛油果就唔會漏~芒果加蟹拑都好好味~ 芒果好甜同埋唔會有渣~總括黎講成個海鮮碟都好滿足之後個芒果蛋糕都好味~ 係正常水準,好味得黎冇乜驚喜~ 咖啡唔錯, 我叫左一個薄荷味既~ 既好味~ 好似食緊ming chocolate chip 雪糕咁~
先食三文魚子加切左粒粒既剌身~好好味~ 新鮮~
芒果加蟹拑都好好味~ 芒果好甜同埋唔會有渣~
總括黎講成個海鮮碟都好滿足

之後個芒果蛋糕都好味~ 係正常水準,好味得黎冇乜驚喜~
2005-08-15 12 瀏覽
雖然已經有好多人評過High Tea,我都想評! 由於妹妹推介,所以我兩星期前我都同朋友黎試。$180兩位,包飲品都幾抵呀!而咖啡仲有添飲添,不過我揀凍濘水都幾大杯呀!如大家所述High Tea共有三層(如圖),上好靚,色彩繽紛,好搶眼,不過其實每次食物都有少許不同。雖然中層食物不是所有都有兩件,由於朋友刀法唔錯,所以我地成功share所有食物。最頂層:鮑魚魚翅燒賣–唔錯,不過真係略涷酥炸春卷–皮脆,味道okay 蓮蓉酥–都okay中層:千島汁芒果蝦(1件)- 芒果夠甜,好味吞拿魚蕃茄(1件) - okay吞拿魚青瓜三文治(1件)–普通青瓜絲紅蘿蔔絲卷(1件)–麻麻地芝士火腿三文治–外表切成花形,好可愛底層:鬆餅- 好味,可惜細件d 綠茶水晶糕–含香濃綠茶味,夠清新,好味道芒果布甸–可能我地顧住傾,擺耐少少,開始有d溶,都okay桑棗撻–好味道tiramisu - 都okay朋友都未試過High Tea,食完佢都好開心。我地已相約下次再試其他地方的High Tea。
而咖啡仲有添飲添,不過我揀凍濘水都幾大杯呀!

最頂層:
鮑魚魚翅燒賣–唔錯,不過真係略涷
酥炸春卷–皮脆,味道okay
蓮蓉酥–都okay

中層:
千島汁芒果蝦(1件)- 芒果夠甜,好味
吞拿魚蕃茄(1件) - okay
吞拿魚青瓜三文治(1件)–普通
青瓜絲紅蘿蔔絲卷(1件)–麻麻地
芝士火腿三文治–外表切成花形,好可愛

底層:
鬆餅- 好味,可惜細件d
綠茶水晶糕–含香濃綠茶味,夠清新,好味道
芒果布甸–可能我地顧住傾,擺耐少少,開始有d溶,都okay
桑棗撻–好味道
tiramisu - 都okay

2005-07-16 25 瀏覽
$185 一份其實都預左佢唔係好好食果隻,不過都算唔錯了起碼有大大隻既龍蝦半份雖然冇鮮味,起碼d肉唔係死實實, 口感都幾好沙律最多係蘋果, 少食蘋果沙律所以都幾鍾意食沙律醬都幾多下ga.唔錯既...
$185 一份其實都預左佢唔係好好食果隻,
不過都算唔錯了
起碼有大大隻既龍蝦半份
雖然冇鮮味,起碼d肉唔係死實實, 口感都幾好

沙律最多係蘋果,
少食蘋果沙律所以都幾鍾意食
沙律醬都幾多下ga.
唔錯既...
2005-07-10 30 瀏覽
哈, 我又黎評下哩d既high tea先!鮑魚魚翅燒賣- d鮑魚幾"un" 下酥炸春卷- 個皮好正, d肉餡唔掂芒果撻- 撻淋淋地千島汁芒果蝦- 半個芒果上有隻蝦重有dressing,幾好提拉米蘇- 好濕, 好好食scone - 一樣咁好食, 脆脆的青瓜卷- 好難食, 唔知自己食緊d咩, 成日"索索"聲又冇鮮味綠茶水晶糕- 好煙un, 好正, 又濃綠茶味吞拿魚蕃茄- 一般
哈, 我又黎評下哩d既high tea先!

鮑魚魚翅燒賣- d鮑魚幾"un" 下

酥炸春卷- 個皮好正, d肉餡唔掂

芒果撻- 撻淋淋地

千島汁芒果蝦- 半個芒果上有隻蝦重有dressing,幾好

提拉米蘇- 好濕, 好好食

scone - 一樣咁好食, 脆脆的

綠茶水晶糕- 好煙un, 好正, 又濃綠茶味

吞拿魚蕃茄- 一般
2005-06-20 8 瀏覽
因為一次睇到雜誌介紹呢度既high tea,所以有心來這裏一試,星期日三點鐘來到,餐廳內有不少食客,我們要求坐在卡位,因為景色較開揚。4個朋友來到,一共叫了兩set high tea,價錢係180蚊兩位用。high tea set有三層,及包兩杯飲品。四周好多食客都係叫high tea set~頂層:原隻鮑魚仔燒賣(2粒) (感覺很豪,幾好味,不過凍左) 炸物(2件) (我都唔清楚係乜) 水晶豆沙糕(2件) (朋友話好味,我覺得一般~)中層:煙三文魚三文治(2件) (好似玫瑰花咁,好靚~) 吞拿魚青瓜三文治(1件) (咸咸地,一般野) 蟹籽蟹柳三文治(2件) (最好味!!) 吞拿魚釀蕃茄(1件) (無食!!)底層:芝士蛋糕 芒果撻(2件) 好靚 英式scone (2件) 好味,而且連兩小瓶果jam 蛋糕(1件) 麻麻地 tiramisu (1杯) 都係麻麻地,無酒味!整體係賣相很靚,亦都算別緻,但係實在太細,而且唔係每樣野都係兩件,就要將細細

頂層:原隻鮑魚仔燒賣(2粒)
(感覺很豪,幾好味,不過凍左)
炸物(2件)
(我都唔清楚係乜)
水晶豆沙糕(2件)
(朋友話好味,我覺得一般~)
中層:煙三文魚三文治(2件) (好似玫瑰花咁,好靚~)
吞拿魚青瓜三文治(1件) (咸咸地,一般野)
蟹籽蟹柳三文治(2件) (最好味!!)
吞拿魚釀蕃茄(1件) (無食!!)
底層:芝士蛋糕
芒果撻(2件) 好靚
英式scone (2件) 好味,而且連兩小瓶果jam
蛋糕(1件) 麻麻地
tiramisu (1杯) 都係麻麻地,無酒味!

整體係賣相很靚,亦都算別緻,但係實在太細,而且唔係每樣野都係兩件,就要將細細件既野再分,都幾論盡!不過勝在野飲可以揀出自starbuck既咖啡,而熱檸茶就會用幾靚既壺裝住比你,仲有Refill添!咁樣都算抵返,如果同朋友傾下計,想悠閒下,坐得舒服,這裏都唔錯,起碼我同幾個朋友都覺得有個愉快既下午!
2005-05-24 15 瀏覽
再來吃早餐,點了蛋白奄列,可選三款餡料,牛油果、蕃茄同芝士,上桌時熱辣辣,好大份,味道不錯,又健康,不失為一個健康能量早餐。果汁依然選木瓜汁,很新鮮。咖啡依然香濃,忍不住飲了兩杯呢!
2005-03-29 21 瀏覽
同富貴朋友行左一陣中環, 佢話要坐低飲野。本來想食o個個有點心o既high tea, 但無耐會去食晚飯, 咪睇下甜品menu有咩好食, 都無乜特別, 好似佢地自己美心集團The Basil D 甜品咁, 見咁無自己caf風格, 都唔想揀。之前入黎坐時, 張沙化仲好”烏租”, 好多類似餅粹o既物體, 係我地出聲, 個waitress 先話幫我地pu 下jar! 咁已經攪到無乜mood 啦! 名人常幫襯wor….? 唔明?咪係咁椅, 叫兩杯野飲算了。我哎左mint mocha, 買相: 上面有pat cream, 有片薄荷葉, 味道好似杯好濃既朱古力, 無乜薄荷味。我朋友叫左almond latte, 無咖啡味, 似杯杏仁茶多d, 但好飲。可惜兩杯野飲, 都唔夠熱, 好快就飲完喇。好唔抵飲, 不如自己沖粉好過。
同富貴朋友行左一陣中環, 佢話要坐低飲野。
2005-03-11 10 瀏覽
周末同朋友來吃早餐坐上一朝早,非常寫意。先來果汁同麵包籃。我叫了木瓜汁,非常新鮮。選了麥方包,一般貨色啦,不過伴果醬吃都不錯。再來菠菜波蛋配薯蓉伴牛肉腸。波蛋做得相當好,弄破了蛋漿湧出來,伴着菠菜及薯蓉吃非常好味。牛肉腸不肥膩又有咬口,正!咖啡香濃,又可免費添飲,這個早餐吃了兩個鐘,好滿足呢!
周末同朋友來吃早餐坐上一朝早,非常寫意。
2005-01-31 26 瀏覽
20050130 1.30pm星期日晨早流流, 朋友打o黎話食早餐, 早餐我響starbucks 食o左啦wor, 咁不如lunch 啦, 都好wor, 近近地, 中環都好.因為朋友遲到, 累我響Landmark 不停行街, 支力到飛起. 諗都唔想諗, 就Cafe Landmark. (又係美心集團......)懶人我要o左個holiday menu set ($238), 4個course, 朋友食洋荵湯同埋唔知乜鬼牛柳飯. 搞到我好似好鬼大食. =_="個set係如下-* Caser Salad - 正, dressing 好味. cheese 靚, 菜又新鮮爽甜.* 龍蝦濃湯- 幾好, 真係好鬼濃. 好飽肚.* 燒牛柳配鵝肝汁- order 的時候waitress 聽錯我要medium rare, 立即更正係medium well, 點知到係錯, 到係medium rare, 切開流晒血, 舊牛柳又生又韌, o的side dish 露筍超老, 老到切唔開, 個鵝肝汁好離譜, 係fridge cold!!!! 我食o左一半唔夠連o的mash 都放棄埋無食.* Tiramisu +
20050130 1.30pm

個set係如下-
* 龍蝦濃湯- 幾好, 真係好鬼濃. 好飽肚.
* Tiramisu + 芝麻雪糕- 雪糕幾好, 但我懷疑雪糕係來貨, 同佢地無關. Tiramisu 就算吧啦, 得5cm x 5cm 咁大, 丁咁細舊攝牙罅都未舊. 唔知佢咩味wor.
* 餐飲

坐smoking area 卡位, 唯一可取就係坐得舒服lor.

食到3pm!! 十分開心的一餐long lunch, tho he can't read this and the food is quite bad actually, but I still gotta say thanks to my friend.
2004-12-09 16 瀏覽
舊老細同另一同事請我食生日飯,本來打算去Isola試佢的pizza,誰不知有人包左場,於是轉而book左舊老細至愛的Cafe Landmark。聖誕將近,大堂幾有節日氣氛,卡位望落去係幾好view。大家各要左一壺薄荷茶配檸檬同蜜糖,茶是成壺上的,而且用的是茶葉,幾香,侍應不停添水,一壺可以飲好耐。這裡環境好,確是嘆茶的好地方。當晚大家都叫左「連卡佛晚餐」﹝即用連卡佛咭有八折的特別套餐﹞,做東的兩位都要洋蔥湯配龍蝦幼麵,我就要龍蝦湯同鮑魚牛扒。龍蝦湯好鮮味,濃淡適度,而且好多龍蝦肉,唔錯。兩位女士的洋蔥湯睇落都幾對版,聽講都好好味。鮑魚煮得幾入味同腍身,要medium rare的牛扒卻有點過熟,味道同質感只屬一般,食左兩啖就放棄了。伴碟的是野米飯,味道卻是麻麻。都試左幾箸對家的龍蝦幼麵,龍蝦夠新鮮,幼麵亦煮得剛好,配上簡單的香草忌廉汁,是相得益彰,但亦有D「漏」,一個女仔食晒都幾係。甜品我就要了香蕉蛋糕配薑味雪糕,蛋糕味道都OK,反而係薑味雪糕令人有驚喜,非常夾略甜的蛋糕。對面兩位女士都要左紅莓千層酥配胡椒雪糕,同樣亦係雪糕令人驚喜。總括而言,這裡的食物都OK,價錢以環境計亦算合理吧!h

當晚大家都叫左「連卡佛晚餐」﹝即用連卡佛咭有八折的特別套餐﹞,做東的兩位都要洋蔥湯配龍蝦幼麵[linguine],我就要龍蝦湯同鮑魚牛扒。龍蝦湯好鮮味,濃淡適度,而且好多龍蝦肉,唔錯。兩位女士的洋蔥湯睇落都幾對版,聽講都好好味。鮑魚煮得幾入味同腍身,要medium rare的牛扒卻有點過熟,味道同質感只屬一般,食左兩啖就放棄了。伴碟的是野米飯,味道卻是麻麻。都試左幾箸對家的龍蝦幼麵,龍蝦夠新鮮,幼麵亦煮得剛好,配上簡單的香草忌廉汁,是相得益彰,但亦有D「漏」,一個女仔食晒都幾係。甜品我就要了香蕉蛋糕配薑味雪糕,蛋糕味道都OK,反而係薑味雪糕令人有驚喜,非常夾略甜的蛋糕。對面兩位女士都要左紅莓千層酥配胡椒雪糕,同樣亦係雪糕令人驚喜。

總括而言,這裡的食物都OK,價錢以環境計亦算合理吧!home made雪糕值得一試。