2009-04-20 83 瀏覽
星期六大清早返公司開完會,已經中午了,同小公主去附近置地廣場嘅Cafe Landmark,已經好耐冇嚟過了,不過今次撞唔到明星。等咗十分鐘,有枱了,我地兩個坐了一張四人圓枱。叫咗兩個lunch set,食物如下:1. Assorted bread - 例牌嘅一籃麵包,好軟熟,真係好軟熟。2. Cream of Mushroom - 好重磨菇味,因為湯入面加有許多粗磨菇粒,有咬口,但係相對令到湯唔夠滑,材料太過豐富。3. 龍蝦濃湯 - 口感好厚,龍蝦味相當豐富,而且有爽爽嘅龍蝦肉,上承之作。4. 龍蝦忌廉汁意粉 - 用上半隻大龍蝦,相當重手,未試過午餐嘅意粉用上咁勁嘅材料,淨係食龍蝦都飽死,而且隻龍蝦相當多膏,多到滿瀉,而且係軟膏(墨綠色嗰啲),再配埋稀杰適中又香又滑嘅忌廉汁,兼僅僅熟透心嘅意粉,簡直係無懈可擊。5. 扒羊扒鮑魚配鮮露荀蛋白炒飯 - 午餐食鮑魚,雖然唔係乾鮑,但係口感都係一流,羊扒煮到啱啱medium,外皮煎得少少濃,脆脆的,好香,加埋好鮮嫩嘅露荀,再配埋有瑤柱蛋白飯,真係好味到呢....6. Coffee - 有普通咖啡同埋Cappuccino比你選擇,Cappucci

等咗十分鐘,有枱了,我地兩個坐了一張四人圓枱。

叫咗兩個lunch set,食物如下:

6. Coffee - 有普通咖啡同埋Cappuccino比你選擇,Cappuccino啲泡打得好靚,又輕又硬身,值得一讚。

Comments : 雖然貴,但係值回票價。同上一次嚟食一樣,滿分,冇咩嘢可以彈,由食物至服務,都係上等水準。有機會一定要再嚟食過。
Assorted bread
扒羊扒鮑魚配鮮露荀蛋白炒飯
Coffee
Cappuccino
2009-03-22 25 瀏覽
情人節前夕,和很 sweet 的女友人前來吃個豐富午餐。友人把收到商場送的紅玫瑰轉贈給我,心花怒放~ 我幾個月前曾和朋友來午餐前點了 surf & turf,質素相當不錯。今次同樣點了牛,但是日午餐是鵝肝牛柳。友人是健康飲食派,她點了龍蝦沙律,但因不喜吃芒果而改為要西瓜伴碟。 鵝肝牛柳 - $360唔......電影的續集總是不及第一集好。我的午餐亦然。無論鵝肝或牛柳的水準都強差人意,不致是差,但絕不叫人回味吧。有點失望。 龍蝦沙律 - $28x龍蝦沙律以西瓜伴碟,在視覺效果上是失了點分。但單單說龍蝦沙律的水準是很不錯的,我試吃了一口也很對味,而且西瓜亦是我最愛生果之一,下次有機會再來可能會點這個呢~ 就說嘛,別人那碟總比自己的好吃的......
情人節前夕,和很 sweet 的女友人前來吃個豐富午餐。
友人把收到商場送的紅玫瑰轉贈給我,心花怒放~

鵝肝牛柳
- $360
龍蝦沙律
- $28x

就說嘛,別人那碟總比自己的好吃的......
麵包籃合我口味
商場送的玫瑰花~
牛肉清湯
改為用西瓜作伴的龍蝦沙律
鵝肝牛柳 (相片拍得太差了 >.< )
咖啡只屬普通
2009-02-13
改為用西瓜作伴的龍蝦沙律
2009-03-05 362 瀏覽
這是餐廳裝修後第一次來,感覺環境比以前寬敞,座位數目好像比以前少,而且好像不預訂也可以。友人笑說,現在甚麼環境呀?哪有那麼多人花三百多元吃一個Set lunch啊?(很邪惡!)嘿,閑日的午飯時間,本來以為客人應該是吃公事飯的多,但眼見的還是闊太比較多。沒有要Set lunch,因為想留肚吃甜品--這可是友人的生日飯,沒有甜品太不像樣了吧!花了好久去看餐牌上的每一道菜,結果嘛…又是點了平常會點的幾道菜!龍蝦天使麵:非常creamy,每條天使麵也很入味。到現在仍然是非常回味!炸魚薯條:炸魚柳外面香脆,內裏juicy,炸得乾身所以不覺得油膩,加點他他汁,簡單但很好吃。薯條份量則比較少,味道一般。焗蛋白甜餅配熱情果雪糕:這是較為失望的甜品(可能因為有期望)。蛋白甜餅不夠甜,沒有了跟極酸的熱情果雪糕的強烈對比,沒能為此餐作一個完美的結束。侍應們都很年輕,數次要求幫我們拍照也沒有表現出不耐煩。上菜跟買單速度好像比以前進步,可能是用餐當天人不多吧!下次要再來嚐嚐Afternoon tea set啊!

名店林立
精緻的Cake Selection
名店林立
超讚的龍蝦天使麵
香脆的炸魚薯條
  • 龍蝦天使麵,炸魚薯條
一個無無聊聊既下午, 我和sheep和朋友黎呢度食Afternoon Tea Set…三個人share一個set…分別叫左熱朱古力同埋咖啡…三層高既tea set架….其實大家都知道有咩….每一樣小點心都普普通通….沒有一樣係特別特出令我印象深刻….尤其是係芝士火腿微型三文治加一粒小芒果….有少少失望~可能我期望會有更多特色既點心呢…而唯一既就只有scone…可能因為被clotted cream蒙敝左….士多啤梨jam比橙味jam同個scone更加夾…令我忍唔住口食左個半….試過一次之後, 似乎無再黎食下午茶既理由lu…如果只係為左想食scone, 我會有其他更好既選擇

2008-12-13 20 瀏覽
昨天朋友生日,所以去了Cafe Landmark 吃晚飯! 那裡的侍應招呼很好, 每一位客人都會受到上賓式的招待我點了龍蝦濃湯, 一個字, 正! 味道真的十分很濃郁, 奶油味亦很重, 到現在還是十分回味!主菜吃了煎盧魚炒飯, 看似份量很少, 原來吃完後已經很飽了, 所以沒有點甜品, 有少許可惜!我朋友點了周打魚湯和咖哩雞飯, 她也說delicous!Cafe 環境舒適, 很喜歡那些坐椅, 我還特意走進Cafe 內的洗手間參觀呢雖然價錢比想像中貴了少少, 但是很值得再次光顧的! 而且吃得十分滿足, 絕對是物有所值的!

我朋友點了周打魚湯和咖哩雞飯, 她也說delicous!

• 龍蝦濃湯
  • 煎盧魚炒飯
2008-12-07 17 瀏覽
3個人來吃lunch,叫了1)龍蝦湯,creamy又香濃龍蝦味,很鹹香鮮甜,此外,配湯的各款麵包都很新鮮很好吃(2)招牌龍蝦意粉,預先叫服務員去殼,吃起來方便了不少.而且他們起肉後也會連殼上給客人看以視公允,所以看到他們起肉起得十分乾淨.意粉的龍蝦汁也是很creamy又有香濃龍蝦味,和龍蝦和意粉很配合,意粉又是al dante,太好吃了(3)海鮮喇沙,湯底好香濃,一點也不辣而我也不喜歡吃辣的,所以雖然不正宗但正適合我.又很多海鮮配料,全部走過油所以好香有些脆有些焦,海鮮包括帶子,魚,蝦,鮮魷,全部好有鮮甜味,還有一些如豆腐卜等等的其他配料,沒有一樣不好吃的.河粉也夠薄夠滑,真的太好了.(4)玫瑰雪糕,好香玫瑰花味,而且又滑又creamy(5)另外要了一個lunch set,那個忌廉湯也水準不錯,但主菜的煎魚肉太薄,只是普通(6)飯後叫的各種COFFEE都很好喝環境方面,始終是商場的開放式餐廳,不算太好但也不算差,服務通常都很好的,但今天LUNCH可能太忙的關係,竟然打破了杯牒,還差點弄傷客人,上菜又弄錯了次序,竟然先上龍蝦意粉,後來才上餐湯,這就真的差了點
3個人來吃lunch,叫了:

(1)龍蝦湯,creamy又香濃龍蝦味,很鹹香鮮甜,此外,配湯的各款麵包都很新鮮很好吃

(4)玫瑰雪糕,好香玫瑰花味,而且又滑又creamy

(6)飯後叫的各種COFFEE都很好喝

2008-12-07 26 瀏覽
Drinks這兒通常會叫rose tea,玫瑰花香加少許薄荷味,很好喝Afternoon Tea Set頂層是中式點心,魚翅鮑魚燒賣、水晶包及越式春卷所謂魚翅鮑魚,只是噱頭罷了,不會特別好吃水晶包包皮煙韌,饀料香甜,不錯越式春卷很香脆,算是好吃中層的各種三文治(包括芝士火腿三文治、吞拿魚三文治卷、吞拿魚番茄)則認真麻麻,材料只是便宜貨色,文華或四季的好得多下層的Scone頗香牛油味,加上香香的clotted cream和士多啤梨味jam很好吃,但jam只是普通貨色,如果特別些更好甜點有果撻,Tiramisu,Mango Mousse Cake全部都不錯,還有rum raisin Mousse Cake最特別,但由於蛋糕細件蛋糕底又太薄,影響了口感,是唯一不好的地方總括來說,Afternoon Tea Set水準不過不失,沒試過的一試無妨,否則當然還是過去隔鄰的文華或四季比較好了

所謂魚翅鮑魚,只是噱頭罷了,不會特別好吃
水晶包包皮煙韌,饀料香甜,不錯
越式春卷很香脆,算是好吃

• Afternoon Tea Set
2008-10-08 60 瀏覽
出中環, 同同事看完新office裝修, 他正要幫老闆去Landmark某鋪問野, 那就豪下, 就地Landmark Tea 一 Tea. 如為了試食, 一向都不太計較價錢. 心想, tea time, 始終有個譜. 打開Menu, 原來都 60 plus. 為了傾計, 找個好地方, 又唔會俾人趕. 這裡的確環境好好. 叫了一個tea, 一個凍飲. 再加多一個芒果 Crepe, 做得非常精緻, 亦充滿水果. 精緻原來就是value added之處.坐了差不多一小時, 舒服是舒服, 但俾呢個價錢, 下次都係入酒店, 仲嘆!!

2008-09-27 44 瀏覽
唔記得寫返個食評, Monday 因收工遲了, miss咗yoga, 突約好友食飯, 都係諗住食美心集團, 兩人有半價with AE 白金咭, 好友pick咗landmark cafe. 之前都嚟過, 環境幾好, 食物都唔錯.我哋坐係卡位, 舒服又靜, 是曰lunch我和她都食得太飽, 只要了幾樣龍蝦湯 (好友點) - 見都幾大分量, 有兩小舊龍蝦, 味道ok龍蝦雜果沙律 - 有半隻龍蝦的肉, 配雜果沙律和芒果, 沙律新鮮番茄沙律 - 個汁怪怪, 唔夠酸又無セ味, 番茄不夠甜係坐得舒服可以靜靜傾吓計, 食物就一般啦,

番茄沙律 - 個汁怪怪, 唔夠酸又無セ味, 番茄不夠甜

係坐得舒服可以靜靜傾吓計, 食物就一般啦,
ok
2008-09-08 81 瀏覽
星期六中午放工後,跟朋友來個悠閒的High-tea。半圓形的店子位於繁忙的中環心臟地帶: Landmark 一樓,突了出來,景觀開揚。不論望人或者被人望,都是一流!如果名人或藝人來光顧,又有狗仔隊跟蹤的話,一定「中硬」…可被居高臨下,多角度直擊! 我想 。論食物及服務質素:點了High-tea set for two($250),連飲品兩杯… 我們分別叫了Cappuccino 和 熱檸水。不一會兒,侍應就小心翼翼的捧著三層小食架和飲品,動作優雅的放到我們面前。感覺幾High哦~~ 由上至下… 第一層是中式點心(Chinese Dim Sum):雖然Menu有寫,不過在 English style 的架上出現這些東西,感覺幾「九唔搭八」…要食精美點心…我去酒樓啦,對不對??  Anyway,試試這裡手勢: 豬肉春卷:像越式,好爽脆但幾肥,熱度不足,但已是本層最好的;「魚翅鮑魚」燒賣: a) 魚翅... 又乾又硬又凍,完全唔合格,連粉絲都不如,倒有點像白飯魚,O嘴 !! b) 鮑魚... OK啦,雖然好細,看出是罐頭貨; c) 燒賣... 酒樓標準啦,合格。 紅豆水晶

星期六中午放工後,跟朋友來個悠閒的High-tea。
不論望人或者被人望,都是一流!
如果名人或藝人來光顧,又有狗仔隊跟蹤的話,一定「中硬」…
可被居高臨下,多角度直擊! 我想

論食物及服務質素:
我們分別叫了Cappuccino 和 熱檸水。
感覺幾High哦~~

由上至下…
第一層是中式點心(Chinese Dim Sum):
要食精美點心…我去酒樓啦,對不對??

Anyway,試試這裡手勢:
「魚翅鮑魚」燒賣:
!!
b) 鮑魚... OK啦,雖然好細,看出是罐頭貨;
c) 燒賣... 酒樓標準啦,合格。
紅豆水晶包: 唔熱既(朋友都覺…可能放頂層易凍啦),豆蓉OK。
中層是西式 Sandwich/Snack:
芝士火腿三文治:賣相好得,芝士花花好cute!頂頂圓形的波波是…芒果

大蝦芒果:一小件鮮芒果,中央挖出半圓蓋上面,蝦也新鮮,但原來得半隻;
蕃茄吞拿魚醬:蕃茄去了皮,很細心;吞拿魚醬OK;頂頂的三顆水果粒很搶;還有
吞拿魚醬三文治卷:普通,面包切得很薄,但吞拿魚醬不夠。
底層是西式 Cake/Mousse/Scone:
Cheese Cake:白雪雪的梅花造型,加上木瓜粒及一點金箔,可愛之餘不失貴氣,也很好吃

Mousse Cake:方方的小件很別緻。 綠茶味跟朱古力味,吃不出大分別,都入口即溶;
Fruit tart:皮唔脆,cream味很搶,蓋過 "fruit" 味…
或許弄得這麼小,要求不應該咁高?
Scone:幾硬,切開後塗上附上的clotted cream,味道特別;
小罐的 jam也很別緻 – 橙味的連橙皮碎,有點苦。
Cappuccino 咖啡:
可能是玻璃杯較薄,我們傾計多過食啦,杯咖啡很快冷;
還有cream太多(近半杯),咖啡太少,很快飲完

餐廳好像不願意提供清水。
落單點菜時,叫侍應俾杯水,他就「卸」:『個餐有杯野飲o架喎』
。
算啦,不過「High」完…實在口乾

總結:
要逐樣試清楚味道,真的好難,因為件件都很細小;
要餵飽大食的我,同樣困難,因為份量實在太少了

來這裡都是食環境及買個舒適的座位hea,多過食野。
在高級而華麗的商場裡,望望店外行色匆匆的人和遊客/shoppers,自己就慢慢的品嚐各款美食,感覺... 都幾High既!

所以,總評在"OK" 和"
" 之間 –
OK是給食物;
是給環境及服務的... 俾個笑啦!
下次如果再來,想試的是Mini-burger餐,Fish & Chips或大蝦沙津意粉…
見鄰桌食得很滋味呀

後記:
隨後跟朋友去了旺角。
我忍不住,要到茶餐廳再來個「Low-tea」(雙丸河)填肚… 另評

High-tea
特寫&解剖
High-tea
06-SEP-08 14:30PM好開心成為OPENRICE 試食員, 今次到訪係THE LAND MARK CAFÉ, 試佢地既 HIGH TEA SET. ($250/ set 兩位用)週六既下午兩點半, 已有人在門外等位, 因為不設訂枱, 幸而我地五位只等了 10 分鐘就被安排入坐. 餐牌上還有其他afternoon set, 由$60- $120不等, 有三文治, cut cake, 甜點…比較有興趣的, 會是迷你burger /鵝肝 burger, 見鄰枱order, 相當別緻.先黎飲品, cappucino用玻璃杯上, 奶泡略嫌打得不夠細滑.咖啡味道則不錯, 但最大問題是不夠熱, 整杯只是微暖而已.同桌食友也有同感.High tea set 上枱時, 每件size比我想像中要迷你. 順次序為:頂層: (熱鹹點)魚翅鮑魚燒賣: 最搶鏡的, 要第一件食. 魚翅一餅野咁,幾硬身, 沒甚味道. 而鮑魚就好淋. 燒賣中的蝦/豬肉比例平均, 算新鮮爽口, 不過美心集團出品也不會太差.春卷: 似是越式的. 這件是即炸所以好脆口, 中間帶點芋頭同豬肉, 不錯.水晶包: 外表勁似酒樓吃
06-SEP-08 14:30PM

頂層: (熱鹹點)

水晶包: 外表勁似酒樓吃到的水晶包. 放在high tea架上頂層理所當然是熱食的.但事實上整件都是凍的, 失望.

中層: (三文治/ 小食)

火腿芝士三文治: 目光早已被這件外表可愛的三文治, 切了花花的是卡夫cheese, 火腿是一般貨色, 食味可想而知…普通.

吞拿魚蕃茄: 混入西芹, 洋蔥的吞拿魚醬, 配以去皮蕃茄, 算幾清新

芒果米卷: 米卷外表煙un, 如換成薄脆版本口感更好. , 中間有芒果及酸椰菜, 頗開胃.

底層 (蛋糕 /甜點):

Scone: 從未見過那麼袖珍的士干! 附上的mini jam 還要比它大一半. 外表幾脆口, 夾上clotted cream 同 jam, 不俗, 但一件真的是到喉唔到肺, 未夠滿足.

Cheese cake: 個人認為是甜點中最好的. 木瓜點點加上金箔賣相精美, 而芝士味不會太濃, 吃罷不覺漏.

綠茶mousse cake: 綠茶味適中, 但口感未夠滑. 最失敗係質感太濕, 連本身已薄的蛋糕底都被浸得快溶了一樣.

朱古力 mousse cake: 可可味比較似milk chocolate, 若改成dark chocolate 更討好.

Fruit tart: 認真唔掂! 不費吹灰之力以弄散, 撻皮薄如蟬翼又淋pat pat, 建議改做吉士, 比用忌廉好.

服務絕對是5星的nice! 侍應人多又有禮. 唯地點設計開揚, 用餐時不時有途人站看. 如要privacy 的話, 我會再上一層去.

再來的話, 可能是早餐或者dinner. 多謝openrice 給我一個試食機會.
未夠熱的cappucino
幾精緻的 high tea
fruit tart 最差
cheese cake 較好
幾精緻的 high tea
  • cheese cake
2008-09-03 155 瀏覽
2人下午6點入座來個early dinner,皆因之後要趕返屋企追電視MENU選擇不多,也不算多元化,都是典型的菜式;我們點了LOBSTER LIGUINE和SPINACH SALAD侍應端著一盤assorted home-baked餐包,有6~7款之多,全都很吸引,我們也分別試了3件,塗點牛油,麵包感覺很清新而且外脆內軟,但熱多些少則更完美 主菜差不多30分鐘才雙雙上場,碟子好大,但其實份量只是剛剛好龍蝦意粉果然名不虛傳,是整隻迷你龍蝦,肉質鮮甜,不過吃的較狼狽啦;意粉每一條也沾盡美味的龍蝦忌廉汁,汁的稀稠程度也處理得宜,雖然意粉其實是可以再硬多一點點,但已是很有水準的了 菠菜沙律。意大利煙肉。芝士焗薯角:這大概是我吃過最"經"貴的沙律啦,鋪面的芝士咸咸的,芝迷最愛!嫩菠菜是非常非常的新鮮,在貴族超市賣的進口貨也至少$60一小包,真的像吃著啖啖銀紙....;煙肉烤的好脆好乾身,惹味;芝士焗薯角則別具特色,你吃過外腍內脆的焗薯仔嗎?感覺幾得意但更重要的是,超好吃啊 甜品全部$60一小件,我們沒有點,上360美食廣場分著XTC雪糕來吃,開心又窩心,嘻嘻

a slice of sundried tomato bread
龍蝦意粉
菠菜沙律。意大利煙肉。芝士焗薯角
龍蝦意粉
菠菜沙律。意大利煙肉。芝士焗薯角
  • 菠菜沙律
1K
2008-08-10 15 瀏覽
一點來到, 不想等, 叫了set lunch叫了周打海鮮湯, 牛扒.餐前有多款餐包可以選擇.本人吃了一片, 幾好.海鮮湯一般.牛扒叫五成, 出到來真的是五成, 準確!冇 gravy 既, 只有介醬.成$350 個餐都冇既?希望下次有啦.牛扒是高級貨式, 好好味. 又冇筋.餐飲一般.服務很好.自助餐價錢, 略貴, 食物水準ok la~
一點來到, 不想等, 叫了set lunch
叫了周打海鮮湯, 牛扒.
餐前有多款餐包可以選擇.
本人吃了一片, 幾好.
海鮮湯一般.
牛扒叫五成, 出到來真的是五成, 準確!
冇 gravy 既, 只有介醬.
成$350 個餐都冇既?
希望下次有啦.
牛扒是高級貨式, 好好味. 又冇筋.
餐飲一般.
服務很好.
自助餐價錢, 略貴, 食物水準ok la~
五成, 肉質正
五成, 肉質正
2008-04-15 7 瀏覽
都話左, 忍唔到口喇, 女人嘛, 真的犯賤, 要減肥少吃一點, 偏偏行著landmark又忍不了口...同友人血拚完ifc2, 打算去soho覓食, 誰不知經過cafe landmark的時候, 就忍不住拉友人進去了要tea set for 2, <明明記得自己說過4月不再吃tea set的, 但這裡又不是酒店lounge嘛, 不要緊!> 3層架, 最頂層是中式食品, 我不吃的, 友人清個光光了, 我知道有siu mai, spring roll, 我是完全不吃這種中式食品, 膽固醇也太高了吧, 我一直也是這樣認為的!中間的, mouth-size sandwiches, 不錯, present得幾漂亮, 味道就普通, 不特別底層, 全是pastires, scone, tartlet, pudding, 味道完全是中等, 沒驚喜, 說真跟delifrance的不太有分別, scone不能跟mo比, 吃落只覺一般整體, 環境比較吵, 周圍的人看似很忙, 電話不斷, 原來在landmark的清靜, 消失了, 不會再來, 會去樓上吃個牛角包就比較抵了

2008-03-05 22 瀏覽
近來比較忙,食評也少打了,主要應付考試,其次還有一連串的問題,唉,時間不夠用早上,去THREESIXTY買幾件TARTLET,帶給我親愛的JOEY,經過這裡就坐下吃個BRUNCH,抖抖都要掛!?自己一個,不點太多,只要了個SALAD和咖啡,沙律的味道不錯,菜亦新鮮,咖啡選了STARBUCKS,有水準保證嘛!平靜的坐了半小時,電話又響了,再次衝進忙碌的生活
平靜的坐了半小時,電話又響了,再次衝進忙碌的生活