2018-09-28 969 瀏覽
2個月前就book定同朋友食好多人都知如果有AE白金卡有半價, 唔食就蝕lu鮮蟹肉牛油果沙律 : 好食但份量真係好少, 一試無妨, 起碼唔伏煙三文魚pizza : 有火箭菜, 蕃茄醬, 水牛芝士, 洋蔥配料, 好fresh, 味道亦好夾波士頓龍蝦意粉 : 99%必點菜式!!廚師會幫客人拆埋龍蝦肉, 食起嚟又方便又啖啖肉個汁creamy得嚟又唔太膩。牛柳鵝肝 : 廚師控制火喉到家, 7成熟嘅牛柳肉嫩多汁, 一d都唔鞋, 細細塊嘅鵝肝煎得夠香, 配搭得好好甜品 - 提拉米蘇 : 正常味道, 如果個雲呢拿雪糕有雲呢拿籽就更香更濃更好味喇甜品 - 土耳其軟糖配玫瑰雪糕 : 軟糖就一般般, 食左一粒爆重薑味, 唔太like玫瑰雪糕係好味道嘅, 但上面擺嘅糖絲就好求其塔晒落嚟又一pat野咁, 同佢menu幅圖差好遠!另外仲叫左2杯藍莓荔枝沙冰, 超好飲埋單(半價後) $757.60
2個月前就book定同朋友食
好多人都知如果有AE白金卡有半價, 唔食就蝕lu

波士頓龍蝦意粉 : 99%必點菜式!!
廚師會幫客人拆埋龍蝦肉, 食起嚟又方便又啖啖肉
個汁creamy得嚟又唔太膩。

玫瑰雪糕係好味道嘅, 但上面擺嘅糖絲就好求其
塔晒落嚟又一pat野咁, 同佢menu幅圖差好遠!

另外仲叫左2杯藍莓荔枝沙冰, 超好飲

埋單(半價後) $757.60
2018-09-27
2018-09-21 834 瀏覽
同個半年冇見既朋友食晚飯,叫左一支紅酒,龍蝦湯 同 spaghetti vongole. 超好味 🤤🤤🤤 首先佢真係有隻龍蝦係湯度 絕對唔係出面既龍蝦肉碎. 肉好爽口 encore dish!! 個意粉 加左 辣椒 🌶️ 味道岩岩好 ! 加上 Amex 有50% off 絕對要試下 :)我同朋友傾緊由7點到10點,佢地要收鋪 但都冇出聲趕我地走 真心欣賞!😝(當然我地唔係最後一枱)絕對值得推薦~

絕對值得推薦~
Spaghetti  vongole
Spaghetti  vongole
2018-09-16 1143 瀏覽
如果你有AE白金咭,你喺中環有兩間餐廳係必試,其中一間係miso,另外一間就非Cafe landmark 莫屬。今日臨時想食龍蝦,所以打去book位都book唔切,就要喺外面排隊,大概排左15分鐘後就安排入咗去。因為有AE card嘅關係,所有餐牌ge價錢都係有半價,所以覺得抵左好多。不得不叫應該係個龍蝦意粉。另外之前食過一個叫海陸空嘅菜式,所以今次呢揀咗食呢個澳洲牛柳。龍蝦意粉保持一貫嘅水準啦,龍蝦好有龍蝦味,個汁調得啱啱好,而個牛柳就好林好入味,除咗份量係比較少之外,其他都好好。最後點埋個心太軟加雪糕做甜品就完美喇。所以如果大家有AE白金咭,一定要來試呀。

所以如果大家有AE白金咭,一定要來試呀。
2018-08-21
15 分鐘 (堂食)
2018-09-14 847 瀏覽
今天有充裕的時間,Landmark cafe是一個我覺得很好的選擇;一向以來我較喜歡西式早餐,主食之外還有果子醬、蜜糖塗麵包,加上香濃的咖啡;慢活的早餐後,拼搏的精神又要開始了!
  • 麵包
  • Coffee
2018-09-06 874 瀏覽
星期三上晝大約11點半來到,因為沒有定位嘅關係,唔能夠坐出邊比較開陽嘅位置,就坐咗入去有個蓋嘅位置,但係都好舒服。點左龍蝦扁意粉,味道一如以往非常出色。而且服務亦很好,絕對會再去食。物有所值的!
星期三上晝大約11點半來到,
因為沒有定位嘅關係,
唔能夠坐出邊比較開陽嘅位置,
就坐咗入去有個蓋嘅位置,但係都好舒服。

點左龍蝦扁意粉,味道一如以往非常出色。

而且服務亦很好,絕對會再去食。物有所值的!

龍蝦扁意粉
龍蝦扁意粉
  • 龍蝦意大利幼麵
2018-08-21 1222 瀏覽
經過開中環果邊,即興約左兩個舊同事食個lunch,心血來潮去左近期多人討論食龍蝦天使面既餐廳到一試,之前聽人講要預早book位,今日經過決定碰碰運氣。最後好在lunch時間都只係大概排左20分鐘就有得入座其實餐牌都係循例望下,因為係專程為個龍蝦天使面而黎波士頓龍蝦天使面配龍蝦忌廉汁$290龍蝦預先起左肉,食既時間可以不沾污雙手,依方面做得好貼心,畢竟依區都多OL女士食飯,見客等等,儀容係好重要龍蝦肉做得爽口彈牙,而龍蝦既鮮味混入左加上特制忌廉汁既面條,絕配最後三個人一人一個龍蝦天使面,連服務費total $957,係landmark以依個價錢食龍蝦菜式,都可接受啦

最後好在lunch時間都只係大概排左20分鐘就有得入座

其實餐牌都係循例望下,因為係專程為個龍蝦天使面而黎

波士頓龍蝦天使面配龍蝦忌廉汁$290

20 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦天使麵
2018-08-09 1220 瀏覽
約咗朋友去這裏吃晚餐。當然要再食下佢嘅招牌菜扁龍蝦意粉。一如以往,水準仍然保持在理想的水平,龍蝦的肉新鮮而且彈牙,依然係這裏的必食推介。另外,叫咗個炸雞,但係味道冇想像中咁好食,同埋肉質份量偏小,不建議大家叫這道餸菜。最後,再叫咗個Tiramisu雲呢拿雪糕甜品。和這裏的侍應傾計,原來這裏係有早餐食嘅,所以即刻叫佢俾咗個餐牌我睇一睇,搞到我心大心細下次想嚟食早餐呢!佢哋推介火腿蘑菇芝士意式煎蛋餅,但大前提下要我早起到身,才可以來這裏吃!因為一般假日都係會瞓晏啲

最後,再叫咗個Tiramisu雲呢拿雪糕甜品

扁龍蝦意粉
炸雞
提拉米絲雪糕
1984 瀏覽
扁龍蝦意粉
昨晚咁啱同我嘅至強閨蜜,試到已接近尾聲階段嘅「無國籍料理」菜單,真係充滿驚喜!平時相對比較少喺晚餐時段幫襯,萬萬估唔到,可以喺Cafe Landmark享受到Fine dining級數嘅日本fusion菜。菜式用料全部日本空運,新鮮美味,主廚熊谷喜八先生所設計嘅菜式,不但糅合咗唔同地方菜式嘅精粹,並具有豐富層次感,將食材鮮味進一步提升。當中嘅第二道菜—-辛香料炒龍蝦,著實係不能錯過,龍蝦肉質細嫩,再配上特製香料烹調,真係從來無食過咁特別,咁有創意嘅做法。另外,最後上嘅椰子雪糕配蜜瓜汁,更將味覺提升至另一層次,為我哋嘅晚餐作一個完美嘅收結~作為一間cafe,就能夠以只係$500嘅價錢,帶我哋嘅味蕾,喺舒服嘅環境下,遊走世界國地,真係夫復何求?

2018-07-25 1219 瀏覽
喺呢個世界未興hightea嘅年代,名店林立嘅Landmark入面呢間cafe已經係名人富人坐低嘆茶嘅熱點。今日過嚟中環食晚飯,就嚟Landmark Cafe感受吓阿太、名人當年see and be seen嘅氣氛。先嚟個西班牙黑毛豬火腿配哈密瓜,火腿幾軟滑,但哈密瓜就有啲令人失望喇~唔夠甜同埋太爽口,好似街市買嗰啲貢瓜。無個瓜仲好食!去主菜喇,見現場80%嘅人都有叫波士頓龍蝦天使麵,應該有保證卦。餐廳仲好貼心咁可以幫你開埋隻龍蝦,咁就算唔係阿太都可以保持優雅咁啖啖肉喇!跟住再嚟招牌脆皮燒雞,皮脆肉嫰。加埋個松露gravy。真係唔錯呢,招牌得有道理!最後最後,梗係要食埋甜品先夠完滿。tiramisu餅底唔錯,濃濃嘅Kahlúa味,無呃秤!雖然話啲嘢食只係中規中矩,但坐得舒服又就腳,係唔錯嘅。
波士頓龍蝦天使麵
招牌脆皮燒雞
Tiramisu
雖然話啲嘢食只係中規中矩,但坐得舒服又就腳,係唔錯嘅。
2018-07-06
招牌脆皮燒雞
Tiramisu
2018-07-21 5559 瀏覽
聽到媽咪同aunties去cafe landmark 食飯,我梗係幾大都跟埋去🤣聽就聽過好多次,但我自己真係未食過。人人都話龍蝦湯同龍蝦意粉好出名,諗住來試下呢個,點知今晚waiter介紹我地食一個「無國籍料理」,如果有指定credit card仲會免費upgrade你有埋wine pairing! 😍😍auntie 剛好有呢張卡,所以我地個個都點呢個set dinner🤣龍蝦湯都係留返下一次啦🤷🏼‍♀️🤣喺上前菜前佢先黎一個粟米凍湯,我仲以為有杯茶😅😆飲落好清甜、好爽、粟米味好香但一啲都唔膩,飲完剛好令胃口大增😆跟住就係灸燒吞拿魚沙津,當中加左好多配菜好飲蕃茄、蘆薈同秋葵,配菜都好新鮮同埋加埋個sauce好醒胃😍灸燒吞拿灸好香得黎有好淡既smoke味,肉質又好嫩,連我媽一向麻麻地吞拿魚都話好好味!😋呢個appetizer配左杯champagne brut,有啲bubbles食得特別開心😄下一味就係波士頓龍蝦,係我最期待的😋😍雖然唔係招牌菜既龍蝦,但呢隻慢煮波士頓龍蝦用左好又多唔同既香料去煮,令到本身偏淡既龍蝦肉多左兩分層次!雖然佢用左咖哩粉、Cajun mix 同埋薑等一齊炒香佢,但又

粟米凍湯

灸燒鮪魚沙津

下一味就係波士頓龍蝦,係我最期待的😋😍雖然唔係招牌菜既龍蝦,但呢隻慢煮波士頓龍蝦用左好又多唔同既香料去煮,令到本身偏淡既龍蝦肉多左兩分層次!雖然佢用左咖哩粉、Cajun mix 同埋薑等一齊炒香佢,但又唔會太過蓋過龍蝦本身的鮮味。呢度菜配既rose更加令龍蝦的鮮味更加突出👍🏼👍🏼🥂
波士頓龍蝦

到主菜和牛🐂啦!呢個和牛真係幾特別,在於佢唔同我地一段多數食鐵板燒;佢呢個雖然都係網燒、但竟用了XO醬、蒜、薑、芫茜等中式調味料去做個醬汁、真係好特別!而且難得和牛仲好鮮味!😋只是媽咪同我都覺得個海老芋比較硬,不過有和牛又有Pinot noir,呢個只係小小問題🤗
佐賀和牛
Wine  pairing

已經食到好飽但仲係要食個甜品,呢個我就揀左椰除雪糕配蜜瓜汁!兩者咪道都好清新、同個粟米凍湯有首尾呼應😆效果、食完係涼浸浸既感覺👍🏼🤣🤗
媽咪再叫多個玫瑰花茶,佢都話好多花,保證飲完唔會口臭😒🤗🤤😆
賣單每人500飲到咁多油、又食過和牛龍蝦,性價比偏高👍🏼👍🏼
玫瑰花🌹茶

灸燒鮪魚沙津
波士頓龍蝦
佐賀和牛
2018-07-11 935 瀏覽
至愛生日當然要搵間好既餐廳同佢食餐好架啦但係大家記得要訂位啊,呢間餐廳真係好full,我都係早一個月前訂位架。呢到真係一分錢一分貨,全部我都覺得好好味,而佢最出名既龍蝦意粉真係名不虛傳,大大隻龍蝦鉗啖啖肉,超出水準龍蝦可以選擇叫佢起埋肉或者唔起肉。至愛都食到舔舔脷捧住個肚滿意地離開,兩個甜品都差d係佢食哂咁濟
至愛生日當然要搵間好既餐廳同佢食餐好架啦
龍蝦可以選擇叫佢起埋肉或者唔起肉。
2018-07-08 888 瀏覽
Today is my birthday and I visit there for their signature dish, Lobster linguine! I recalled my last time visit which was several years ago, still remember how their lobster linguine stole my heart! This time still not disappoints me, with good quality lobster and yummy linguine, al dente is fine. But I still love the taste of my first bite....haha.....dunno why Their service is very good as well as their receptionist and servers. But it’s not easy to get a table esp lunch time, I only can book
Their service is very good as well as their receptionist and servers. But it’s not easy to get a table esp lunch time, I only can book a table for dinner. But will definitely visit again once have time !

Tips: must book a table for dinner otherwise you probably have to wait outside for a period of time! Besides, their dinner set menu providers lobster linguine with reasonable price. If you have Citibank or AE platinum card, you can enjoy extra 15% or 10% (you mighty reconfirm with the restaurant before you go)
Lobster  linguine  (dinner  set)
Crab  appetizer
Steamed  cod  (a  la  carte)
Tiramisu  (dinner  set)
Italian  Sparkling  wine
2018-07-06
Crab  appetizer
Steamed  cod  (a  la  carte)
Italian  Sparkling  wine
  • Lobster Linguine
  • Steamed  cod
2018-06-28 1163 瀏覽
琴日打電話諗住調去28/6,但冇哂位lu,要調既話要去到7月~ 所以唯有照舊 同上次食一樣,有book位+准時~你既台已經ready好等你今次lunch menu變左(冇左我地最想專程黎食既龍蝦麵!! 所以唯有 a la carte 佢 $$$$今次水准如常~yaaa  (可以選擇叫佢起埋肉喔~ 今次試埋龍蝦芒果沙津!一樣係半隻龍蝦。不過有驚喜!芒果甜甜+少酸草莓+爽口蘋果+龍蝦肉 = yumyum另外我地叫左2個lunch set: 1. (ap) 磨菇湯+ (main) 鮑魚天使麵真心。。。我地3個人食都覺得好失望 (磨菇湯冇影,但同以往一樣,唔錯~)2. (ap) 牛油果蟹肉沙津+ (main) 大蝦咖喱飯第一次食,有驚喜!蝦爽口好食,米飯一粒粒,個汁都唔錯~ 飲品方面,Cappuccino : 今次d泡打得好實,好唔滑 (家人表示大失望 Ice coffee: Like Usual,咖啡豆帶酸唔苦 滿意滿意 最後依餐生日飯以HK$1254 (include加一) 結束~

所以唯有 a la carte 佢 $$$$
龍蝦麵
今次水准如常~yaaa
 (可以選擇叫佢起埋肉喔~

今次試埋龍蝦芒果沙津
龍蝦芒果沙津

另外我地叫左2個lunch set:
1. (ap) 磨菇湯+ (main) 鮑魚天使麵
鮑魚天使麵
真心。。。我地3個人食都覺得好失望

(磨菇湯冇影,但同以往一樣,唔錯~)

2. (ap) 牛油果蟹肉沙津+ (main) 大蝦咖喱飯
牛油果蟹肉沙津
大蝦咖喱飯
第一次食,有驚喜!蝦爽口好食,米飯一粒粒,個汁都唔錯~

飲品方面,

2018-06-27
龍蝦麵
龍蝦芒果沙津
牛油果蟹肉沙津
大蝦咖喱飯
2018-06-04 1594 瀏覽
由於AE卡有優惠的關係,早前去了位於置地廣場的cafe landmark食晚飯。諗住食晚市的話,記住提早book檯。否則,就要早少少去排隊等walk-in. 一場黎到,梗係要試下出曬名嘅龍蝦意粉幼麵啦! 如果怕一個人食唔曬,可以叫佢分做兩碟上同人share。 龍蝦非常好味而且又多肉,有中上的水平。可以話係必食的item。另外,牛油果蟹肉沙律同生牛肉刺身亦都係唔錯既選擇。由於兩個人食,所有野食都有50% off (飲品無折扣),即時令到性價比好高。

另外,牛油果蟹肉沙律同生牛肉刺身亦都係唔錯既選擇。

2018-05-28 1211 瀏覽
location 係landmark 夠convenient,服務亦0K好。環境亦不差,而且相對中環餐廳,我個人覺得 value for money. 不用$150一個 set breakfast ,包咖啡/茶、麵包、鮮果汁同自選主菜,幾好。