2018-07-21
聽到媽咪同aunties去cafe landmark 食飯,我梗係幾大都跟埋去🤣聽就聽過好多次,但我自己真係未食過。人人都話龍蝦湯同龍蝦意粉好出名,諗住來試下呢個,點知今晚waiter介紹我地食一個「無國籍料理」,如果有指定credit card仲會免費upgrade你有埋wine pairing! 😍😍auntie 剛好有呢張卡,所以我地個個都點呢個set dinner🤣龍蝦湯都係留返下一次啦🤷🏼♀️🤣喺上前菜前佢先黎一個粟米凍湯,我仲以為有杯茶😅😆飲落好清甜、好爽、粟米味好香但一啲都唔膩,飲完剛好令胃口大增😆跟住就係灸燒吞拿魚沙津,當中加左好多配菜好飲蕃茄、蘆薈同秋葵,配菜都好新鮮同埋加埋個sauce好醒胃😍灸燒吞拿灸好香得黎有好淡既smoke味,肉質又好嫩,連我媽一向麻麻地吞拿魚都話好好味!😋呢個appetizer配左杯champagne brut,有啲bubbles食得特別開心😄下一味就係波士頓龍蝦,係我最期待的😋😍雖然唔係招牌菜既龍蝦,但呢隻慢煮波士頓龍蝦用左好又多唔同既香料去煮,令到本身偏淡既龍蝦肉多左兩分層次!雖然佢用左咖哩粉、Cajun mix 同埋薑等一齊炒香佢,但又
粟米凍湯
灸燒鮪魚沙津
下一味就係波士頓龍蝦,係我最期待的😋😍雖然唔係招牌菜既龍蝦,但呢隻慢煮波士頓龍蝦用左好又多唔同既香料去煮,令到本身偏淡既龍蝦肉多左兩分層次!雖然佢用左咖哩粉、Cajun mix 同埋薑等一齊炒香佢,但又唔會太過蓋過龍蝦本身的鮮味。呢度菜配既rose更加令龍蝦的鮮味更加突出👍🏼👍🏼🥂
波士頓龍蝦
到主菜和牛🐂啦!呢個和牛真係幾特別,在於佢唔同我地一段多數食鐵板燒;佢呢個雖然都係網燒、但竟用了XO醬、蒜、薑、芫茜等中式調味料去做個醬汁、真係好特別!而且難得和牛仲好鮮味!😋只是媽咪同我都覺得個海老芋比較硬,不過有和牛又有Pinot noir,呢個只係小小問題🤗
佐賀和牛
已經食到好飽但仲係要食個甜品,呢個我就揀左椰除雪糕配蜜瓜汁!兩者咪道都好清新、同個粟米凍湯有首尾呼應😆效果、食完係涼浸浸既感覺👍🏼🤣🤗
媽咪再叫多個玫瑰花茶,佢都話好多花,保證飲完唔會口臭😒🤗🤤😆
賣單每人500飲到咁多油、又食過和牛龍蝦,性價比偏高👍🏼👍🏼
玫瑰花🌹茶