2022-01-09 65 瀏覽
鹹甜靚靚可麗餅😽配粉紅色朱古力💕❁ 黑松露香煎帶子可麗餅 $155黑松露味道出,初頭以為得好少帶子😳切開之後發現勁多,而且帶子熟度剛剛好,感覺有少少半生熟,軟滑唔會韌,夾埋啲忌廉汁,整體感覺好好。❁ 原味可麗餅 $68另加左杏仁$15😚Size 好大,選擇左士多啤梨果醬,可麗餅皮有口感,而且好香蛋味。皮做得比較薄,甜得來唔會太膩。❁ Ruby hot chocolate $48靚靚嘅粉紅色朱古力🥰第一次飲感覺好得意,成日認住佢係士多啤梨奶,但味道係朱古力。天氣涼涼地飲番杯真係好sweet❁ Affogato $58Espresso 加雪糕咁好味嘅甜品點可以錯過😎🍨雪糕奶味香,配上香濃咖啡,絕配。
鹹甜靚靚可麗餅😽配粉紅色朱古力💕

❁ 黑松露香煎帶子可麗餅 $155

❁ 原味可麗餅 $68

❁ Ruby hot chocolate $48

❁ Affogato $58

• 黑松露香煎帶子法式薄餅
  • Affogato 意式雪糕加特濃咖啡
2022-01-05 64 瀏覽
呢間主打法式可麗餅嘅ᴄᴀғᴇ ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ已久,最近想轉換下心情就收工過嚟食啲甜嘢開心吓。店員們都好靚仔靚女,而且有禮貌又細心,見我哋食到差唔多先上下一碟唔洗擺到一枱都係食唔切。一間好嘅餐廳除咗食物要有質素外員工質素都同樣重要,所以呢點絕對係加分位👏🏻-🐟ᴘᴀɴ ғʀɪᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ香煎三文魚 $278𝟹 ᴄᴏᴜʀsᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ 包左一杯飲品,可以選擇紅酒/生啤/咖啡/茶。然後係餐湯/沙律二選一。最後主食主要都係扒類/意粉,有6款選擇。因為想食ᴄʀᴇᴘᴇ主食就簡左煎三文魚感覺輕盈啲。頭盤選擇左餐湯,原來係南瓜湯🎃口感順滑,好ᴄʀᴇᴀᴍʏ好好飲😋主食三文魚跟左個ʙᴜᴛᴛᴇʀ sᴀᴜᴄᴇ,不過魚皮煎得香脆,魚肉熟度剛好,嫩滑得恰到好處,唔洗點醬都已經好好味😋伴碟仲有少量薯菜,增加左顏色睇落賞心悅目賣相靚靚😚餐飲要左檸茶正正常常,自己落糖水~-🍨ᴄʀᴇᴘᴇ ɢʀᴇᴄǫᴜᴇ開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕 跟餐+$99餅皮煙煙韌韌,開心果、核桃碎碎鹹鹹地,配上甜甜的蜂巢、雪糕,再加上酸酸ᴍᴀʏᴍᴀʏ嘅檸檬醬整體口感豐富、層次感分明,而且唔會太膩,男朋友表示有驚喜幾鍾意😆-🍨ᴄᴀ
🐟ᴘᴀɴ ғʀɪᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ
香煎三文魚 $278
餐飲要左檸茶正正常常,自己落糖水
🍨ᴄʀᴇᴘᴇ ɢʀᴇᴄǫᴜᴇ
開心果、核桃及蜂巢配香草雪糕 跟餐+$99
🍨ᴄᴀғᴇ ɢᴏᴜʀᴍᴀɴᴅ
黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士 $109
因為之前食過另一間嘅朱古力ᴄʀᴇᴘᴇ落咗太多醬令成份可麗餅過甜食得好辛苦,都有猶豫過仲好唔好簡朱古力🤣好在最後呢款唔太甜而且朱古力同咖啡味平衡得幾好,而餡料份量亦係剛剛好,我自己就比較鍾意呢款多過開心果果款啦🤭
順帶一提雖然係當甜品食不過其實都幾飽肚,眼見有部分人係一份可麗餅+飲品直接當正餐。
佢除左有甜餅仲供應唔少款式幾吸引嘅鹹味可麗餅,有機會我都會想試埋❣️
總結:主食、可麗餅都係高質素出品,係好滿意又滿足嘅一餐。

南瓜湯
凍檸茶
南瓜湯
凍檸茶
2022-01-02 187 瀏覽
每次經過這間溫哥華過江龍Crepe專門店的K11分店都很多人,所以一直沒吃到,這天Early Dinner經過中環蘭桂芳附近,看到不用排隊就直接Walk-In!之前多數都是吃甜食Crepe,這次初體驗鹹食Crepe,比想像中不錯。這間Crepe的餅皮厚薄適中帶點煙韌,火侯控制完美,顏色平均,賣相一流。原本以為一份Crepe當正餐會不夠飽,怎料份量餡料很足,完全不會有吃空氣的感覺。蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 Butterscotch Apple Crumble $109Apple Crumble Fans必試!這個招牌甜食Crepe,非常值得Encore。Crepe內的肉桂蘋果餡料很多,而且超級香,又不會軟到變成醬沒有口感。自家製Butterscotch醬和焦糖拖肥餅碎提升整個Crepe的美味度和層次。Vanilla Ice-Cream有濃濃的雲呢拿香味,與Crepe和蘋果餡料Mix在一起、一冷一暖的口感大口大口吃簡直是一大享受!Set Dinner - 油封鴨配格魯耶爾芝士 + 榛子味奶昔 Crepe Francaise $198 + $28Set Dinner除了有主角Crepe外,

油封鴨配格魯耶爾芝士

榛子味奶昔

Set Dinner除了有主角Crepe外,還包括沙律和飲品。除了Crepe上面的油封鴨腿外,裡面還包著很多淋滑不柴的鴨肉,混合格魯耶爾芝士和甜洋蔥配菜,是們很Perfect味道很好的配搭!榛子味奶昔味道濃郁,口感綿滑,雖然喝到最後有點太甜,但夠邪惡滿足。
薯條

薯條 Fries $35
原本怕不夠飽,所以Extra Order了一個薯條。雖然最後吃完Crepe後已很飽,但這個簡單的薯條也很高質,新鮮即炸熱辣辣,夠乾身香脆。
油封鴨配格魯耶爾芝士
榛子味奶昔
薯條
2021-12-31 85 瀏覽
細細個葵廣掃街最愛之一係港式Crêpe,冇咩口感可言,旨在食得爆餡嘅感覺。咁大個識食嚟講,想食好食又正宗嘅,我諗大家都up得出呢間Café Crêpe!當日自己一個被朋友甩底,唔緊要好彩留定肚自私食都可以食得晒!佢嘅Crêpe出名大份足料,叫咗cafe gourmand 即黑朱古配蘭姆酒汁及特調特濃咖啡忌廉芝士,Crêpe口感煙煙韌韌,少少回彈,甜食一流!不過亦因為咁都幾飽肚,建議留肚食,否則可以選擇冇咁膩口嘅口味或者係生果款。其次再追加咗個dinner set,係香煎三文魚柳。份量同樣都係好大!加埋杯Affogato作結,大滿足!

• Cafe Gourmand
  • Affogato 意式雪糕加特濃咖啡
2021-12-03 87 瀏覽
之前係加拿大讀書嘅時候成日都會去cafe crepe食今日終於有機會可以係香港度食到啦🤤呢間crepe 主打鹹味同甜味嘅可麗餅不過除左可麗餅佢都仲有意粉 burger呢啲主菜食今次我同朋友就一人叫左一個crepe嚟share食一個鹹同埋一個甜嘅鹹嘅我地揀左黑松露香煎帶子可麗餅個crepe一上到嚟嘅時候 我仲以為係得面頭嗰兩舊帶子🙈本身有少少失望 切開個crepe之後先發現 裏面嘅係有超級超級多嘅帶子!超級足料 同埋佢黑松露香味好濃郁超級推薦呢個crepe⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甜嘅就揀左個黑朱古力配蘭姆酒汁同特濃咖啡忌廉芝士Crepe上面灑左好多朱古力碎同朱古力sauce本身好驚個crepe會好甜 不過因為係黑朱古力同埋佢嘅espresso味好濃郁所以食落去唔會覺得好膩同埋塊crepe口感好煙韌 好好食😋另外飲品就叫左Golden Latte 帶少少薑黃同肉桂味 好暖胃嘅感覺Mocha總括來講呢間係香港嘅cafe crepe冇令我失望😌好好食 好滿足
之前係加拿大讀書嘅時候成日都會去cafe crepe食

一個鹹同埋一個甜嘅

鹹嘅我地揀左黑松露香煎帶子可麗餅
個crepe一上到嚟嘅時候 我仲以為係得面頭嗰兩舊帶子🙈
本身有少少失望 切開個crepe之後先發現
裏面嘅係有超級超級多嘅帶子!
超級足料 同埋佢黑松露香味好濃郁

同埋塊crepe口感好煙韌 好好食😋

Mocha

總括來講呢間係香港嘅cafe crepe冇令我失望😌
好好食 好滿足
☞ 一直想試呢間嘅Crêpe好耐,有日tea time口痕就去試吓。餐廳唔算多人,環境唔錯。🍴肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬 Pear and Salted Caramel Crêpe($89)❖ Cinnamon roasted pear, crushed hazelnuts, with a salted caramel sauce❖ 塊Crêpe好乾好硬,就咁食真係無乜味🥲配埋佢個醬食會無咁乾身,但口感都係唔討好😂❖ 烤啤梨正常,不過略嫌無乜肉桂味,$89呢個quality真係無下次😩

2021-11-22 107 瀏覽
在中環跟好閨蜜閒聚聊天飲個下午茶,選餐廳不能馬虎,Cafe Crepe環境休閒之餘, 出品亦超啱女生🥰,法式薄餅真的又靚又好味😋。West Coast煙三文魚配奶油芝士香軟法式薄餅,搭配煙三文魚、忌廉芝士、紅洋蔥及波菜,賣相已經冇得彈,入口能嚐到三文魚的鮮,忌廉芝士的濃滑,法式薄餅向軟滑,紅洋蔥和波菜剛好帶出清爽的口感,完美的法式傳統演繹。Butterscotch Apple Crisp蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕超級大愛的甜品,香甜的玉桂蘋果餡,配上法式薄餅和雲呢拿雪糕,半點還有脆脆和法式焦糖,叫女生如何抗拒這樣的誘惑。嘆下午茶怎可能沒有咖啡,一杯Nutella Latte榛子鮮奶咖啡,香滑濃郁。French Soda Mojito薄荷蘭姆酒,清新冰涼又解渴,好好飲。

West Coast煙三文魚配奶油芝士

Butterscotch Apple Crisp

• 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • West Coast
上次試完一間伏到喊出嚟嘅cafe整嘅Crêpe🥺之後,一心想喺香港搵到一間堅好食嘅Crêpe😂,網上一查就搵到呢間好多好評如潮嘅餐廳,果然冇辜負到我嘅期望,又幾好食😋,呢度嘅法式Crêpe有鹹食同埋甜食,有唔同嘅口味,仲可以按照個人喜好加配料👍🏿 🍄黑松露香煎帶子可麗餅 St. Jacques💰145(7/10)睇相唔好以為得個幾粒帶子,但其實打開入邊係超多粒,帶子雖然細細粒,但都好新鮮❤️,煎得好入味,配上黑松露醬食,味道好濃郁,薄餅上面灑咗少少🤏瑞士芝士,好夾好好食😋🍵朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士Matcha & Berry Parfait 💰99(8/10)甜品嘅話呢個真係大推👍🏿薄餅係朱古力🍫味,上面有抹茶味嘅cream chesse,但抹茶味真心略唔夠(下次真係要加個抹茶🍵雪糕食先得),可以再濃少少,薄餅上面灑有開心果脆脆、唔同嘅nuts、提子🍇乾等等,仲有紅莓🍓醬,令到成個薄餅咬落去口感層次豐富,好滿足!!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️味道👅:7.5/10(暫時係香港食過最好味嘅Crêpe!!)環境☺️:8/10(座位闊落,幾舒服)服務🙇‍♂️:8/10(服務態度幾好)抵食💸:7

[1.SIGNATURE SAVOURY 咸味可麗餅🎂]
 🍄黑松露香煎帶子可麗餅 St. Jacques💰145
(7/10)

[2.SIGNATURE SWEET CREPES 甜味法式薄餅🎂]
(8/10)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
環境☺️:8/10(座位闊落,幾舒服)
服務🙇‍♂️:8/10(服務態度幾好)
抵食💸:7/10(味道對得起呢個價錢)
[此為自費食評]
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@cafecrepehk
🍴 Café Crêpe (威靈頓街)
📍G/F, 15B Wellington Street, Central
中環威靈頓街15B號地舖
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰

#hkfoodie #hkig #foodlover #吃貨 #吃在香港 #hkfoodblogger #hklifestyle #hongkong #likeforlikes #hongkongfoodie #hkcafe #cafe #foodphotography #centralfood #hongkongcafe #crepelover #hkwesternfood #followforfollowbacks #hkfoodstagram #kol #blogger #bloggerstyles #hkeats #foodiehk #frenchcrepe #frenchfood
朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士
2021-09-18
朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士
  • 黑松露香煎帶子可麗餅
2021-11-18 76 瀏覽
St.Jacques 黑松露香煎帶子本身以為得薄餅面有兩粒帶子,切開先發現帶子係超~級~多,每啖都食到4、5粒BB帶子,足料程度🆙蘑菇醬同松露油相輔相成,成個薄餅都好香。望落薄薄一片,但係份量唔惹小,幾乎可以當正餐。Matcha & Berry口感好複雜嘅一款crepe! 朱古力薄餅、抹茶cream cheese、開心果碎,紅桑子醬落得好聰明,酸酸甜甜攞左個平衡,令整體不至於太漏。呢款真係幾特別,又脆又軟有兩種口感。要左杯Frappuccino’s,有個好靚嘅名—Jade。賣相好吸引😍cream好高身,仲有粒粒黑朱古力🍫始終薄餅食得多會滯,飲呢類冰沙就可以解膩。
St.Jacques 黑松露香煎帶子

Matcha & Berry

2021-11-16 58 瀏覽
香港比較少有咸嘅crepes今次我哋揀咗Perpignan Chorizo👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻全部都炒到好香有辣肉腸,蝦,芝士,三色椒,洋蔥餅皮係軟身,有蛋香味不過講到我最鍾意就一定係甜嘅crepes 始終tea time就係甜點嘅天下今次highly recommended Butterscotch apple crumble crepe👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻拜拜真係一定要試軟軟嘅餅皮散發住香香嘅蛋,牛油香配合vanilla ice-cream加埋butterscotch sauce好似將成個apple crumble 變得更軟更香
香港比較少有咸嘅crepes
全部都炒到好香
有辣肉腸,蝦,芝士,三色椒,洋蔥
餅皮係軟身,
有蛋香味

不過講到我最鍾意
就一定係甜嘅crepes
始終tea time就係甜點嘅天下
今次highly recommended
拜拜真係一定要試
軟軟嘅餅皮散發住香香嘅蛋,牛油香
好似將成個apple crumble 變得更軟更香
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • Butterscotch Apple Crumble
2021-11-15 56 瀏覽
中環都可以話係香港最忙碌嘅地區呢度餐廳比人嘅印象一係就高級,一係就夠快其實呢邊都有唔少精緻cafe架今次呢間係有分店嘅Café Crêpe蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕我同朋友都食咗lunch,所以叫一個share入去之前已經決定食呢個味食落口其實同一般apple crumble唔同無乜肉桂味,取而代之係香甜嘅奶油味而奶酥亦偏向有咬口嘅蘋果焦糖化之後都好香,唔會係死甜最後係主角,啫係塊Crêpe軟熟得黎帶煙煙銀銀嘅口感,亦好香牛油味因為做完運動所以叫埋薯條薯條係幼身,仲有好多辣粉同鹽雖然食到最尾有啲偏鹹我哋仲叫咗個熱嘅洋甘菊花茶杯茶黎到超誇張,大過我哋個頭,笑死兩個人飲都夠晒
中環都可以話係香港最忙碌嘅地區
呢度餐廳比人嘅印象一係就高級,一係就夠快
其實呢邊都有唔少精緻cafe架
今次呢間係有分店嘅Café Crêpe

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
我同朋友都食咗lunch,所以叫一個share
入去之前已經決定食呢個味
食落口其實同一般apple crumble唔同
無乜肉桂味,取而代之係香甜嘅奶油味
而奶酥亦偏向有咬口嘅
蘋果焦糖化之後都好香,唔會係死甜
最後係主角,啫係塊Crêpe
軟熟得黎帶煙煙銀銀嘅口感,亦好香牛油味

因為做完運動所以叫埋薯條
薯條係幼身,仲有好多辣粉同鹽
雖然食到最尾有啲偏鹹
我哋仲叫咗個熱嘅洋甘菊花茶
杯茶黎到超誇張,大過我哋個頭,笑死
兩個人飲都夠晒
2021-11-13 67 瀏覽
Ordered the duck confit with cheese, thyme dinner set. it comes with a soup/salad as well as a drink. The other set is the grilled salad with fresh herbs, potato and dill sauce. I usually go for the sweet crepe but this time went for a savoury instead. There is lots of duck inside the crepe. They are moist and flavourful. They have good and friendly service. There is not many crepe choice left in HK so would definitely go back.
2021-11-03 84 瀏覽
今日同朋友行完中環街市又想食crepe就諗起呢間鋪啦,呢間真係好有保證🔅蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕一黎到賣相已經好吸引,而且份量都唔少,係會食得飽🤣Crepe 皮做得好薄,唔會食到成口皮。上到枱個皮仲有微溫,夾埋個雲尼拿雪糕真係好正。雲尼拿雪糕仲可以中和焦糖醬嘅甜度,係神來之筆黎,配埋旁邊嘅餅碎,又有軟又有硬口感嘅配搭,真係好好食。🔅煙三文魚配奶油芝士以前食開crepe 都係甜嘅, 估唔到鹹都好唔錯。裡面嘅配料好多,煙三文魚唔太鹹,亦都無腥味,真係有好多舊,加埋cream cheese令個crepe 好滑而且可以將魚同菜融合。🔅紅寶石冰冰樂有新鮮berry 嘅沙冰, 食到一粒粒碎嘅莓,上面仲有少少士多啤梨朱古力,但味道一D 都唔甜,仲有少少瑰玫香🔅翡翠冰冰樂呢個係抹茶味沙冰,抹茶味好濃,有好輕微甘甘地,亦都唔甜,沙冰打得好滑,仲加左D 黑朱古力碎,抹茶控一定鍾意

🔅蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕

🔅煙三文魚配奶油芝士

🔅紅寶石冰冰樂

🔅翡翠冰冰樂
2021-10-30 111 瀏覽
最近愛上左crepes, 周圍問朋友邊度有好食嘅crepes介紹,其中一個朋友介紹咗呢間cafe crepe,趁wfh專登過嚟試吓。通常我都係食甜crepes嘅,今日神早11am就出到去,晨早流流想食鹹嘢多啲所以今次嗌鹹嘅crepes St. Jacques $145Scallops, mushroom sauce infuse with truffle oil, white wine and topped with Swiss cheese and green onions.帶子,蘑菇醬注入松露油,白酒,再淋上瑞士芝士同蔥,我另外加左chorizo 辣肉腸 $25。呢個真係好大份,脹卜卜,黑松露味好香,除咗面嗰啲帶子之外,切開入邊係滿滿嘅帶子同埋辣肉腸,分量一啲都唔吝嗇。多到我淨係食咗三份二已經好飽😋Mocha double $38我鍾意佢杯Mocha上面有多cream,飲落有啲似咖啡味嘅朱古力,唔係落左朱古力嘅咖啡😂

St. Jacques $145

Mocha double $38
2021-10-28 84 瀏覽
平日放假相約朋友一聚,突然間相食可麗餅,平時都係食甜口味多啲,今次就試吓咸味,而且lunch set 仲配有湯及茶👍🏻今次我就選擇了油封鴨配格魯耶爾芝士,油封鴨都做得幾好不會太乾身,當然和法國的油封鴨有些不同,另外朋友選擇了黑松露香煎帶子薄餅,朋友覺得味道還可以,不過大家都覺得可麗餅有膩的感覺,有啲滯~所以我哋冇再叫甜點了!

膩的感覺,有啲滯~所以我哋冇再叫甜點了!