為了方便在紅磡上班又經常OT的好友,我們相約了在黃埔新天地百寶坊的Cafe Charm's 撐枱腳^^Cafe以木紋及紫色為調子,不算太花巧,有點居家小溫馨的感覺。 Menu 非常精美啊❤有如雜誌圖冊一樣,喜歡有圖有真相的朋友一定非常like呀(如我>D<)食物拍得很漂亮❤ 我忍不住看了又看呢>D<我們二人為了最後能完滿地吃個甜品,就先叫了兩個咸食share。挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉 $96煙三文魚味道剛好,不會太鹹^^ 大大片的跟朋友share也不會打架>D<意粉爽口彈牙,大大片的菇菌很chunky,很有囗感。黑松露忌廉汁香氣逼人,平均地包裹意粉和什菌,非常濃郁creamy~ 只是吃到最後,底層有點油膩!手工和牛漢堡(拼薯條) $88大大個漢堡,絕不欺場~其實這些大漢堡,女孩子幾乎都無法整個咬,只好瓦解來吃>D<切開可見手工製作的和牛漢堡扒,足足有成寸厚呢!相信混合了芝士,漢堡扒很creamy,而且肉汁豐富,牛味十足,有點heavy不過好好味^^美中不足的就是間中會吃到有硬根粒>•<粗身的Fre

Menu 非常精美啊❤
食物拍得很漂亮❤ 我忍不住看了又看呢>D<
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉 $96
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉
意粉爽口彈牙,大大片的菇菌很chunky,很有囗感。
手工和牛漢堡(拼薯條) $88
手工和牛漢堡(拼薯條)
大大個漢堡,絕不欺場~
其實這些大漢堡,女孩子幾乎都無法整個咬,只好瓦解來吃>D<
切開可見手工製作的和牛漢堡扒,足足有成寸厚呢!
美中不足的就是間中會吃到有硬根粒>•<
粗身的French Fries很吸引呀❤
新鮮香脆,有薯味又不會感覺油膩,與傳統的蕃茄醬是天作之合^^
抹茶紅豆牛奶, 藍莓乳酪冰沙
抹茶紅豆牛奶 $42
抹茶、紅豆、牛奶是完美配搭無誤~
最值得關注的就是不會太甜!! 抹茶牛奶比例剛好,喝下去不會誰搶了誰的鏡,每口也能吸到底層的半融紅豆,不錯呢^^
藍莓乳酪冰沙 $42
朋友order了我的第二選擇,當然不放過地硬要喝一口試味~
相比之下這乳酪冰沙過甜了=_=(幸好我選了抹茶紅豆牛奶)
如果之後是要order甜品的話,過甜的飲品是會影響甜食意慾呢!
花漾•迷人窩夫
Charm's Waffle (Strawberry & Chocolate) $88
花漾•迷人窩夫
裝在靚靚的花型碟內,有如立體花花的窩夫非常漂亮❤
中間有size不大的士多啤梨及朱古力雪糕球,味道頗濃郁的,是milky質感的雪糕,可惜溶得比較快。
花型窩夫可以一瓣瓣的拆解開來share吃,不會給切得一塌糊塗,非常方便^^
窩夫面層有脆感,質地頗紮實而且有蛋香味,有點像韓國吃到的口味呢❤

2015-06-16
抹茶紅豆牛奶, 藍莓乳酪冰沙
  • 抹茶紅豆牛奶
前天朋友約TEA,說在紅磡火車站等⋯⋯原來帶我來這間約行10分鐘的Cafe Charm’s。這裡裝潢不錯,有歐陸情調!有很多沙發,是不是預備POLY學生來坐一個下午呢?朋友叫了一個Tea Set,是焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士。單看樣子都好吃了,試了一口芝士黑松露炒蛋,味道不錯。不過朋友說食到最後,可能是因為芝士關係,有點漏的感覺。不過更神奇的,吃到最後,多士仍是脆,另友人十分滿意。朋友點了rose latte,樣子不錯!飲了一口,玫瑰氣味不會太濃烈,玫瑰與咖啡味說是平均的!我自己點了奄列早餐這個簡直豐富到極點!大大份的奄列,內裡還有少許流心。小小的牛角酥鬆軟美味,茄汁豆加了香草,炒什菌同樣也有香草味,最後還有沙律菜,真的很好!作為我的第一餐,份量剛剛好!不過,我最欣賞的是這個意大利雪糕咖啡。一個個意大利雲呢拿雪糕球,將熱熱的Espresso倒下,當雪糕未完全溶化是飲一口,甘苦的咖啡味中帶點雲呢拿甜味,當雪糕完全溶化後再飲,則滿口咖啡加雲呢拿的香味,不是一般咖啡加奶的感覺,這種口味,只有意大利雪糕咖啡才有!在這間小店可以嚐一杯這樣的咖啡,實在太太滿足了!

朋友叫了一個Tea Set,是焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士。
焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士

Rose Latte
我自己點了奄列早餐
奄列早餐

不過,我最欣賞的是這個意大利雪糕咖啡。
意大利雪糕咖啡

焗芝士黑松露炒蛋煙腿多士
Rose Latte
奄列早餐
意大利雪糕咖啡
2015-06-23 1826 瀏覽
兩個為食朋友生日,一次過約埋佢地一齊嚟到其中一位放工附近嘅地方…一行四人去食喺ig見到有靚靚waffle嘅cafe charm's食個晚餐當係慶祝啦!店面設計少許夢幻,坐位闊絡!一邊嘅開放或嘅水吧,可以見到咖啡師同甜品師各有各忙,非常精彩!店員年青有活力…帶領我地到坐位後立即為我地送上清水同Meun,再介紹店入面幾款推薦菜式!照單全收…再另加waffle同飲品!女孩子食晚餐,通常都要有個開胃嘅菜式排最頭!〈扒海蝦凱撒沙律〉新鮮海蝦燒到岩岩好熟度…爽脆鮮甜,配上都係爽脆而且調味成酸酸嘅沙律菜!開胃至極!同枱四人都係為雞翼發狂嘅人,點都要叫個〈特級水筆城脆雞翼〉過下口癮嘅!外皮炸到非常香脆,一口咬落入面啲肉汁係滴出嚟的…熟度拿捏得好好!第二隻就試埋付上嘅醬汁…酸酸辣辣嘅汁,配炸雞翼…可以享受脆卜卜之餘又唔會油膩!全日早餐,對於我依啲瞓到勁晏嘅女子…真係不能拒絕,所以就喺夜晚8點叫份〈英倫早餐〉滿足下!煙三文魚,炒蛋,炒什菌,牛角包,煙肉………等等非常豐富!最值得讚嘅係個炒蛋…香濃牛油同蛋味,入口滑滑就去到喉嚨。另外炒什菌好野味,配埋蛋一齊食係一絕!誠意推薦嘅〈手工和牛漢堡〉!用料係A5和牛
特級水筆城脆雞翼
英倫早餐
誠意推薦嘅〈手工和牛漢堡〉!用料係A5和牛,聽完即點!上枱嘅賣相非常誇張…中間塊漢堡好厚好足料,配上伴菜粗薯條…細心嘅店員為我地分開2份,再由我地自己親手落力再細分!果然係A5和牛,入口甘香牛肉味…漢堡溶出啖啖牛油香溜入包中!另外要讚嘅係粗炸薯條,脆脆外皮包住大啖薯肉!依味係性價比相當之高嘅菜式!
手工和牛漢堡
最後甜品時間,即係女仔嘅主菜時間!哈哈…因為朋友生日,我地就點個賣相最華麗嘅當作生日蛋糕俾佢地切!〈花樣,迷人窩夫〉大大球嘅雪糕,厚厚嘅cream,焦糖,朱古力醬,香蕉,長柄士多啤梨極度豐富嘅材料!送上嘅店員哥哥提我地要襯熱食先食品嚐到最美味嘅waffle!果然…暖暖嘅嘅waffle外皮微脆,內層軟綿綿配上冰凍嘅雪糕同水果…真係咁耐以嚟我食過最好味嘅waffle!絕殺推薦依個waffle!
花樣,迷人窩夫
最後要講埋飲品,少女系嘅〈士多啤梨沙冰〉都係選用長柄士多啤梨的,因為喺開放式嘅水吧偷睇到佢原盒拎出嚟再加落機打成我嘅杯中物!其實依個沙冰有少少偏向smoothie系,因為佢喺入面有加埋香蕉,飲落啖啖果肉!
士多啤梨沙冰
另外嘅推薦係拉花系嘅飲品,見到朋友飲果杯係拉左隻可愛熊熊!下次再嚟一定要點返隻嚟欣賞!
今晚每人大約先係$170,慶祝生日嚟講咁嘅價錢+菜式+材料簡直係超值!
2015-06-12
慶祝紀念
生日
特級水筆城脆雞翼
花樣,迷人窩夫
士多啤梨沙冰
一向喜歡尋找平民美食的我,今次聽朋友介紹來到黃埔的新餐廳 多年前我曾經在黃埔工作,算是有一個情意結 巧合地有朋友們現在也在黃埔工作,決定約埋一齊食Café Charm’s,順便當懷緬一下這個地方一直覺得黃埔這個地方是美食寶藏,以前在這裡工作時,經常可以食到驚喜的美食! 今次來的Café Charm’s,然而我已經忘了這裡的路,都要靠友人帶路才懂行過來。。。餐廳的裝修有點日式,比較簡單,但入到去感覺好RELAX,可能又有D梳化位,枱與枱之間也不會迫狹 剛入來的時候餐廳不算好FULL,但食食下發現都好多人入黎用膳,特別係年輕人為主 其實餐廳侍應大都是後生仔女,感覺上好有活力呢~~~ 這裡的餐牌好吸睛,食物圖片都好靚!!!好想全部都叫晒黎食 最後我地叫了幾個SHARE食特級水牛城雞翼,呢個小食我地個個見到都即刻話要嗌,因為大家都好鐘意食雞翼XD 雞翼好香口同脆,咬落肉質都好嫩,唔點醬食一樣好味 至於點醬味道完全不一樣,帶微酸和一點點辣,食完好開胃!即刻食指大動!主食我們點了一個 挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉 ,一捧上來已經聞到好香的黑松露味! 食落唔算係好CREAMY嗰種意粉,但係卻
一向喜歡尋找平民美食的我,今次聽朋友介紹來到黃埔的新餐廳
多年前我曾經在黃埔工作,算是有一個情意結

其實餐廳侍應大都是後生仔女,感覺上好有活力呢~~~
這裡的餐牌好吸睛,食物圖片都好靚!!!好想全部都叫晒黎食

最後我地叫了幾個SHARE食
特級水牛城雞翼
雞翼好香口同脆,咬落肉質都好嫩,唔點醬食一樣好味
至於點醬味道完全不一樣,帶微酸和一點點辣,食完好開胃!
即刻食指大動!
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉
食落唔算係好CREAMY嗰種意粉,但係卻有好香的黑松露味,呢個黑松露同野菌既配搭永遠都係咁夾,咁好味!!
手工和牛漢堡
至於呢碟 手工和牛漢堡 更係我既必食推介!
店員告訴我們,有外國客人曾經對他們說他們的薯條是全香港最好食的!
所以我們怎可能不試試呢?

的確,這裡的薯條捧來的時候熱辣辣,可以知道是剛剛用薯仔炸出來的
好脆好香口的薯條,配上茄汁,好正!
至於和牛漢堡,是更令我SURPRISE,因為真係好滋味!
厚切的和牛食落口感鬆軟,有D入口即溶既感覺!
牛肉味亦好濃,配埋芝士和醬汁一齊食,好滿足!

最後女子組食飯又點會放過甜品呢?!
友人愛吃士多啤梨,一見到 花樣、迷人窩夫(士多啤梨窩夫是也)已經二話不說決定要食!
因為賣相實在太靚了!
花樣、迷人窩夫
好足份量的一個甜品,窩夫上放了好多士多啤梨和香蕉,還放上了兩個雪糕球
3-4個人SHARE食剛剛好
整個窩夫一齊唔算好CREAMY、但口感好豐富,好SWEET

最後一提,喜歡咖啡的朋友下次來一定要點咖啡來試試,因為這裡的拉花師傅拉花技術非常高超
朋友點了一杯咖啡,拉了一隻好可愛的熊!一邊飲心情都變好呢 (可惜我不喜歡飲咖啡)

這間新餐廳好有朝氣,亦令我感受到這裡的年輕人對美食的追求和努力,他們會過來枱邊問你們餐廳食物的評語,會想一直進步!
所以我都好希望他們繼續努力,為黃埔加添一間有水準的美食餐廳!
2015-06-16
特級水牛城雞翼
花樣、迷人窩夫
2015-06-22 1283 瀏覽
放工搵食見到熱情既哥哥派coupons一於試下 Cafe Charm’s感覺他的環境不錯裝修幾有品味格調ok是放工吹水的好地方士多啤梨沙冰 42粉紅色的沙冰好看又好喝甜度適中而且沙冰打得很幼滑約克郡啤酒炸魚薯條 82Fish & Chips炸魚跟粗薯條一向是朋友炸魚一啖咬落去口感覺到炸得非常香脆最緊要係魚有魚味無雪藏味炸得脆又唔會覺得油膩我最鍾意食佢既薯條外脆內軟一點都唔會炸到好乾點茄汁食真係一流抹茶紅豆牛奶 42淡淡的抹茶香味好香好滑粒粒好有嚼勁連唔鍾意飲牛奶嘅朋友都話好味澳式和牛漢堡 112漢堡size比想像中大非一般的尺碼中間的和牛漢堡扒很大塊超級厚而且鎖住十分之多既肉汁生菜大塊~乾身又爽脆最特別係夾咗一隻半熟煎蛋一邊咬一邊有蛋汁流出來的感覺吃得真係好滋味特級水牛城脆雞翼 72雞翼十分脆口不油膩Source on side 酸酸辣辣好醒胃海蝦番茄醬意大利粉加芝士 85意粉煮得好煙韌炒得好香可能是加了蒜旋片吧海蝦都幾大隻又嫩又多汁配上番茄醬已經好好食我仲加左芝士on top焗將香嘅程度推到更高層次口感一流花樣。迷人窩夫 88呢個係廚師推介嘅必食窩夫賣相真係好靚呀好似一朶盛開蓮花咁上
放工搵食
  • 澳式和牛漢堡
  • 海蝦番茄醬意大利粉加芝士
  • 花樣。迷人窩夫
2015-06-21 1210 瀏覽
見到呢間cafe都開左一段日子,不過位置唔算方便,所以一路都冇打算特登黎試今日放工唔知食咩好,行下行下黎到呢度,又冇乜人就入黎試下得唔得完全冇set,全部散叫,唔同時段有d套餐揀下會好d吧 是但求其叫左兩個all day breakfast價錢一般,雖然我唔係好明點解食d咁普通o既野要八十幾蚊咁多上菜都等左頗耐,唔係漏單之類,係真係好耐,差唔多二十分鐘吧呢碟入面有煙三文魚(中間卷埋一舊),煙肉,火腿,菇,炒蛋,薯餅同牛角包望落都ok o既,係個薯餅似乎炸到over左我就要左個更普通o既,因為我好鐘意食茹汁豆個多士雖然係已經唔熱但都ok的,只係冇牛油...兩隻蛋o既其中一隻黃已經模糊不清,個presentation唔得我最愛o既茄汁豆唔知係咩牌子,但係唔好食最後係重點...說好的蕃茄呢???中間o個pat我都講唔出係咩黎,連1/4個蕃茄o既份量都冇,芝士定唔知咩野完全蓋過左底下o個件茄皮見到呢舊野真係好失望,連一粒車厘茄都不如都講下店內環境丫,其實都算幾relax o既,但我地坐o個d圓枱會好易撞到隔離,肥d都未必出入到o個種仲有就係我唔明點解音樂就播英文歌,但電視播住mute左o既安室
完全冇set,全部散叫,唔同時段有d套餐揀下會好d吧

是但求其叫左兩個all day breakfast
價錢一般,雖然我唔係好明點解食d咁普通o既野要八十幾蚊咁多
上菜都等左頗耐,唔係漏單之類,係真係好耐,差唔多二十分鐘吧
望落都ok o既,係個薯餅似乎炸到over左
我就要左個更普通o既,因為我好鐘意食茹汁豆
個多士雖然係已經唔熱但都ok的,只係冇牛油...

我最愛o既茄汁豆
唔知係咩牌子,但係唔好食
最後係重點...說好的蕃茄呢???
見到呢舊野真係好失望,連一粒車厘茄都不如

仲有就係我唔明點解音樂就播英文歌,但電視播住mute左o既安室奈美惠演唱會loop?是但播一樣啦好嘛,咁樣攪到成件事都不倫不類

入黎坐低時店員俾左張coupon我地,但張coupon上面只係寫住$5或是$8,冇任何細則除左到期日.唔知點用同有咩用,而且因為張coupon隔離有一款食物,我地唔知係咪要指定食物先用得.點知埋單時店員減左$8,之後就撕走左一張$8 coupon...errr多謝哂囉.減左o個$8但都係有加一,其實冇平到幾多...
2015-06-19
2015-06-21 992 瀏覽
朋友最近在黃埔上班因緣際遇下我發覺黃埔變了很多很多新開的食店多得有點令人驚訝個人覺得黃埔靜中帶旺環境不錯, 在這裡開餐后乘小巴到尖沙咀Shopping 真的是一個不錯的週未節目呢~~揾食途中, 看到了這間名叫Cafe Charm的新店子裝潢很美, 很有歐陸情調而且地方很大喔~內裡的沙發很多所以就決定來這裡吃晚餐了!!!看看餐牌, 這裡是主打西式的咖啡意粉單是飲品就有款式多達十多款的咖啡另外還有花茶、朱古力、沙冰主食方面, 意粉, 雞翼小吃, pizza, 漢堡, all day breakfast, 甜品窩夫當然不會少足夠大家點數款不同的美食靜靜的與友人來這裡談天說地過一個閒靜的時光呢~~~由於今天只有我和朋友二個女生所以只簡單的點了一個意粉 - 挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉小食方面亦點了約克郡啤酒炸魚薯條另外當然點了二杯好味的冷飲分別是朱古力咖啡沙冰和焦糖泡沫咖啡挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉份量不算少, 滿滿的意粉放在底部上面散着滿滿的黑松露和蘑菇誘人的香氣不絕的飄出來二個女生分着吃都會夠飽呢~~黑松露很惹味香口那股帶咸香的口感亦能帶出食物的鮮香味!配合碎葸令到味道無限提
朋友最近在黃埔上班
因緣際遇下我發覺黃埔變了很多很多
新開的食店多得有點令人驚訝
個人覺得黃埔靜中帶旺
環境不錯, 在這裡開餐后
揾食途中, 看到了這間名叫Cafe Charm的新店子
裝潢很美, 很有歐陸情調
而且地方很大喔~
內裡的沙發很多
所以就決定來這裡吃晚餐了!!!
看看餐牌, 這裡是主打西式的咖啡意粉
單是飲品就有款式多達十多款的咖啡
另外還有花茶、朱古力、沙冰
足夠大家點數款不同的美食
靜靜的與友人來這裡談天說地
過一個閒靜的時光呢~~~
由於今天只有我和朋友二個女生
小食方面亦點了約克郡啤酒炸魚薯條
另外當然點了二杯好味的冷飲
分別是朱古力咖啡沙冰和焦糖泡沫咖啡
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉
份量不算少, 滿滿的意粉放在底部
上面散着滿滿的黑松露和蘑菇
誘人的香氣不絕的飄出來
二個女生分着吃都會夠飽呢~~
黑松露很惹味香口
那股帶咸香的口感亦能帶出食物的鮮香味!
配合碎葸令到味道無限提升
野菌(蘑菇)很多, 口感亦夠爽口
忌廉很香滑, 味道不會太咸
亦令到意粉很入味呢~
約克郡啤酒炸魚薯條
剛炸好就上桌了
整個菜的賣相很好!
大大塊的炸魚足有4-5塊
很夠2-3人吃了~
另外底部放上了滿滿的脆薯條
旁邊伴着沙律菜和茄汁
看着就很開心喔~~~
炸魚的啤酒味道不會太濃
雖然吃不出啤酒味
但魚是炸得又香又脆
而且炸漿不會太厚
內裡的魚塊是大大件的
一口咬下去, 亦能吃到滿滿的魚的鮮味
魚肉紮實, 不會鬆散
另外薯條很夠脆, 不會太粗身
沾些茄汁就很好吃了~~~
不過沾上醬汁的沙律我就不太喜歡了
因為味道是有點兒過酸
不會這味菜總體感覺不錯
炸魚非常好味亦很抵吃!!
朋友的焦糖泡沫咖啡
拉了花的咖啡很美!
喝一口后, 她說焦糖味很突出
而且甜度是剛好, 不用外加糖粒
就可以喝出真正幼滑的咖啡來!!
咖啡味道香濃幼滑
閉上眼睛呷上一口
真的能夠使到這餐飯更加完美又滿足呢~~~
我點了朱古力咖啡沙冰
朱古力和咖啡的比例剛好!
朱古力很幼滑
味道亦很突出!
除了濃濃的美味朱古力味道外
還能喝出淡淡咖啡的香氣
沙粒磨得很幼細
上面沾上了香濃朱古力醬的cream令到整杯飲品更加美味!
喝下去立即暑氣全消
個人覺得它比坊間的大型連鎖咖啡店弄的朱古力咖啡飲品
更為美味, 朱古力味更加突出細滑呢!

2015-06-09
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2015-06-21 726 瀏覽
放假去到紅磡探朋友,朋友話帶我去一間新開既餐廳,就跟佢試試去依間名叫CAFE CHARM既COFFE SHOP,望落去好似幾正,不過好多人下,要排一陣隊先入到由於天氣真係太熱,所以坐低即刻叫左杯藍莓沙冰,開頭諗住會係D冰多味淡既產品,飲落又估唔到同想像中完全相反.藍莓味非常濃烈,但飲起又唔覺得甜.解渴消暑一流黑松露炒蛋多士加薯餅見到個名已經好興奮,食完仲興奮.黑松露加炒蛋既味道好香,食落炒蛋亦都非常滑,不過真係要快D食,炒蛋老左就味道無咁好多士同薯餅都非常脆,值得一讚芝士焗薯蓉未上台已經聞到強烈的香味,芝士焗完之後加埋薯蓉一齊吃無論口感家味道都一流,而外皮亦都焗得好香脆,薯仔味道好濃全部小食都咁好食,下次留返正餐時間黎試試先
放假去到紅磡探朋友,朋友話帶我去一間新開既餐廳,就跟佢試試

黑松露炒蛋多士加薯餅

多士同薯餅都非常脆,值得一讚
芝士焗薯蓉

全部小食都咁好食,下次留返正餐時間黎試試先

10 分鐘 (堂食)
2015-06-20 700 瀏覽
今天到了一間好像開了不久的cafe charm's 這裡位置方便,在紅磡火車站走過來只需5分鐘,附近還有幾個巴士站,從銅鑼灣收工的朋友只用了30分鐘便已經趕到了。這裡的空間挺大,十分舒服,不像旺區的餐廳逼得背貼背。另外這裡還可以看他們整沙律,甜品等等首先,女生必定會點一個沙律,可能是用來減少吃了一大餐的罪惡感!這個是海蝦Caesar沙律,顏色豐富看起來已經很開胃!主角海蝦是十分新鮮的,口感自自爽。而它的沙律醬不會太多,我很怕多醬,會十分肥膩,而這個剛剛好,生菜亦很新鮮爽脆。我很喜歡它的面包粒,十分鬆脆,坊間有些太硬或太焦都是不好吃的。吃過這個沙律後,我對他們的主菜更期待啊!這裡也有all day breakfast吃,可能是近期的熱潮吧!在三款all day breakfast中我們決定吃這份英倫早餐。有蛋、雜菌、薯餅、牛角包、煙肉、火腿和煙三文魚。其實各樣食材都煮得不錯,煙三文魚份量很多,十分抵食! 炒蛋很滑,有點像半生熟的;而炒雜菌十分香,很好吃!!我們都搶著吃雜菌! 不過我有個貪心的建議: 如果能加入少許我最愛的茄汁豆就是一份完美的早餐了! HAHA!接下來是挪威煙三文魚黑松露野
今天到了一間好像開了不久的cafe charm's
扒海蝦凱撒沙律
這個是海蝦Caesar沙律,顏色豐富看起來已經很開胃!
挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉
接下來是挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利粉,對於意粉,我是很注重它的軟硬,煮太久太軟的入口就像糊;太硬又難消化。這裡的意粉煮得不錯,大家真的可以試試。而煙三文魚跟野菌份量都很足。
意粉看起來比較乾身,但其實都有一點汁,入口剛好。不過黑松露的味道可以更加強烈。
飲品方面點了一杯朱古力咖啡,上桌時見到這個淘氣小熊立即心花怒放,取出手機拍個不停! 原來咖啡師會拉不同的拉花,而小熊也有幾款的,真的好想每款都試。而味道香濃,朱古力味不會太多,沒有搶走咖啡味。
很完美的配撘!
花樣 . 迷人窩夫
單看名字已經不能不點,士多啤梨是大多女生不能抗拒的水果。
店員提醒我們不要讓手機吃太久,要立即吃。窩夫的確外脆內軟,口感非常好。而忌廉不會太多,水果有士多啤梨及香蕉,全部都中了我口味。

這間cafe給了我驚喜,可惜女生胃口不太,我還有很多東西想吃。離開前我已經拍了他們的lunch餐牌,相信不久又會來吃呢!
題外話/補充資料: 店員有禮、健談,令到客人能夠開心放鬆去享受美食
2015-06-17
  • 花樣 . 迷人窩夫
  • 英倫早餐
朋友在面書抽中了戲票但由於已經接近到期日可選擇的影院已經不多所以星期六晚便特意到黃埔嘉禾睇戲及食飯本來打算到美食坊用膳但奈何朋友卻不喜歡這裏的食物幸好還有充足時間, 我們決定周圍逛逛最後來到百寶坊, 決定在Cafe Charm's 開餐 Cafe Charm's 的環境挺舒適的店內設有大量的沙發位讓客人可以舒舒服服的坐下享受各式各樣的美食 看看餐牌, 這裏的選擇不少包括有小食、all day breakfast沙律、意粉、burger、Waffle等等但這裏竟然沒有risotto, 感覺有點奇怪~ 由於這裏與嘉禾有一段距離而且不清楚上菜時間快不快所以我們決定各自點一個主菜分別是香煎雞扒蕃茄醬意大利粉及手工和牛漢堡配薯條分著吃 而飲品方面我就點選了士多啤梨沙冰個人認為這杯沙冰可以用真材實料來形容因為每一口都散發著濃郁的士多啤梨芳香相信是用了大量的士多啤梨果肉打成令口感變得極度清新, 加上冰粒打得綿綿的入口時味道甜美, 非常解渴消署 香煎雞扒蕃茄醬意大利粉雞扒真的超級美味, 外層煎至金黃色香口惹味, 非常香脆加上雞扒經高溫煎熟後雞油迫了出來, 所以入口時不會有油膩感覺而雞肉質地細緻嫰

朋友在面書抽中了戲票

但由於已經接近到期日

可選擇的影院已經不多

所以星期六晚便特意到黃埔嘉禾睇戲及食飯

本來打算到美食坊用膳

但奈何朋友卻不喜歡這裏的食物

幸好還有充足時間, 我們決定周圍逛逛

最後來到百寶坊, 決定在Cafe Charm's 開餐

Cafe Charm's 的環境挺舒適的

店內設有大量的沙發位

讓客人可以舒舒服服的坐下

享受各式各樣的美食
看看餐牌, 這裏的選擇不少

包括有小食、all day breakfast

沙律、意粉、burger、Waffle等等

但這裏竟然沒有risotto, 感覺有點奇怪~

由於這裏與嘉禾有一段距離

我就點選了士多啤梨沙冰

個人認為這杯沙冰可以用真材實料來形容

因為每一口都散發著濃郁的士多啤梨芳香

相信是用了大量的士多啤梨果肉打成

令口感變得極度清新, 加上冰粒打得綿綿的

入口時味道甜美, 非常解渴消署

香煎雞扒蕃茄醬意大利粉

雞扒真的超級美味, 外層煎至金黃色

香口惹味, 非常香脆

加上雞扒經高溫煎熟後

雞油迫了出來, 所以入口時不會有油膩感覺

而雞肉質地細緻嫰滑, 充滿肉汁

而蕃茄醬的味道調得剛好

味道甜甜的帶點微酸, 還帶有點香草味道

相當美味, 值得向大家推介~
另一款是手工和牛漢堡配薯條

送上來是賣相非常吸引, 而且份量十足

除了有大大個的漢堡及薯條外

伴碟還有一條脆肉腸及肉雞呢

職員表示漢堡內的牛漢扒是由和牛造成

所以入口時牛仔味道會較濃郁

不過, 由於漢堡的醬汁有點酸

漢堡扒的味道幾乎被完全遮蓋

而且漢堡扒的質感有點鬆散, 不夠紥實

用刀分成兩邊的話, 肉粒便會散出來

個人認為以原塊和牛牛扒代替的話

效果會更好、更美味~
另外, 薯條及雞翼都炸得非常香脆

入口沒有油膩膩的感覺

特別一讚是這裏的雞翼真的非常好吃

外脆內滑, 非常惹味~

2015-06-18
2015-06-15 593 瀏覽
星期二係兩個禮拜Annual Leave既最後一日﹐ 所以夜晚就去左搵我以前住左年幾既hall mate試一間紅磡POLY HALL附近新開既餐廳作結﹐ 每次去到呢一邊都好有親切感﹐諗起讀書時既點滴.今次去CAFÉ CHARMS﹐ 去到門口望入去已經覺得有好WARM既感覺﹐唔似普通既CAFÉ烏燈黑火咁. 入去老闆仲親自招呼我地超好彩﹐由於hall mate 一早已經諗定食咩我自然就整係負責等食啦 : )首先叫左招牌Carbonara﹐勁香既奶油同bacon真係無得輸﹐意粉既texture岩岩好﹐食落唔會好似食左一 ”pat” 忌廉入口咁. 而且唔會太水同太醬口跟住再試手製和牛burger!﹐份量兩個人岩岩好﹐仲有配厚身既fries. 食落d牛肉口感鬆軟得黎﹐牛味都夠濃﹐唔錯! 不過最期待都係黎梗既waffles! 特登留肚叫左蕉糖香蕉waffles﹐一路都好鍾意蕉糖脆皮既香蕉做dessert﹐個餅底好有蛋香同外脆內軟﹐加埋雪糕同Caramel sauce真係必食!食完叫埋杯老闆介紹既Berries’沙冰﹐飲落去幾smooth同refreshing. 係咁熱既天氣飲好舒服﹐特別係食到咁飽

食完叫埋杯老闆介紹既Berries’沙冰﹐飲落去幾smooth同refreshing. 係咁熱既天氣飲好舒服﹐特別係食到咁飽又可以消下”制”
今餐作為長假期既完結好完滿﹐多謝hall mate既介紹﹐ 埋單都係每人150蚊左右
下次可以試埋另外幾款waffles! 一定有下次
2015-06-09
5 分鐘 (堂食)
  • Caramel Sauce Banana Waffles
  • Cabonara
2015-06-14 541 瀏覽
初次在 Cafe Charm's 用膳的體驗, 不愉快.兩人甫進餐廳, 即有男侍應在熱烈迎接, 大叫 HOLA! 真是熱情啊!看了看餐牌, 選擇不多, 叫了手工和牛漢堡 , 芝士炒蛋火腳多士, 熱 Cappucino.先來芝士炒蛋火腳多士和Cappucino.多士足料, 油是多了點, 但還可以.而Cappucino則用上較酸的豆, 奶泡綿密, 不錯!過了二十分鐘, 手工和牛漢堡來了! 惡夢也開始了.漢堡賣相不錯, 但可惜虛有其表.牛肉不但乾得沒有一點肉汁, 而且咸得離譜! 係非一般的咸!吃完一半漢堡, 真的受不了...於是趕快要求埋單, 以到鄰近的百佳買水止渴.埋單時, 太太將已upload上instagram的漢堡照片給侍應A看, 以享用9折折扣.侍應A看過後表示沒問題.30秒後侍應B拿賬單過來 - 賬單沒有9折我們表示相片已 UPLOAD 至 INSTAGRAM, 為何沒有9折?侍應B說等等, 不久侍應 A 及 侍應 C 過來, 而侍應 C 要求再檢查一下是否已 UPLOAD.我兩感到奇怪: 1. 侍應A明明已看過了; 2. 其實9折是小數目, 你打開門做生意, INSTAGRAM
初次在 Cafe Charm's 用膳的體驗, 不愉快.

先來芝士炒蛋火腳多士和Cappucino.
多士足料, 油是多了點, 但還可以.
而Cappucino則用上較酸的豆, 奶泡綿密, 不錯!

過了二十分鐘, 手工和牛漢堡來了! 惡夢也開始了.
漢堡賣相不錯, 但可惜虛有其表.
牛肉不但乾得沒有一點肉汁, 而且咸得離譜! 係非一般的咸!

侍應A看過後表示沒問題.
30秒後侍應B拿賬單過來 - 賬單沒有9折

不過, 我不會再去就是了.
手工和牛漢堡
題外話/補充資料: 埋單時, 太太將已upload上instagram的漢堡照片給侍應A看, 以享用9折折扣. 侍應A看過後表示沒問題. 30秒後侍應B拿賬單過來 - 賬單沒有9折 我們表示相片已 UPLOAD 至 INSTAGRAM, 為何沒有9折? 侍應B說等等, 不久侍應 A 及 侍應 C 過來, 而侍應 C 要求再檢查一下是否已 UPLOAD. 我兩感到奇怪: 1. 侍應A明明已看過了; 2. 其實9折是小數目, 你打開門做生意, INSTAGRAM 折扣都是 GIMMICK 吧...有需要做到這程度嗎? 侍應 C 還真是用太太的電話仔細檢查...令人難受. 其實餐廳的環境不錯, COFFEE 也不錯, 要是在食物和對人客的尊重方面可以大大進步, 相信還可以在黃埔生存的. 不過, 我不會再去就是了.
2015-06-14
2015-06-14 1589 瀏覽
以往跟友人約好去紅磡美食遊,然後又是一輪上班上學的日子。見面的時候通常是晚上,當然甚少一日遊。雖說我也再投入學校生活,但暑期學期只是密集式兩科。懶懶的敗家子我沒有正式工作,總算有時間四圍玩了。  跟友人去吃個雪糕,再亂逛一下黃埔。打算回地鐵站的途中,眼利的友人一下子留意到一家小咖啡店。只因那充滿文青感覺的木架黑板。友人對於咖啡有著濃厚興趣,也不能不試了。  就如咖啡廳應有的寫意清靜環境,讓我們可以舒心暢談。用色主要為白及紫,感覺反而像西餐廳般講究高貴。衛生情況合格,頗特別的是店方在桌上鋪上膠墊,也許可以避免於桌上留下漬垢。  下午茶時間到達,來兩份下午茶套餐吧!套餐含主食及飲品,咖啡或茶,若要轉點其他飲品則要加$5,凍飲加$8。原來這裏最近推出了午市套餐,照顧附近上班一族。  不說也不知道,原來這店是Cafe Dream的姊妹店。Cafe Dream比較高人氣的餐點就是漢堡及窩夫,而這裏當然不能缺。看了看單點餐牌,不少圖片駐紮,拍得也可以啊。中英對照,簡潔易明,又可以以圖點食,叫幾方便既。Homemade Wagyu Beef Burger with French Fries手工和牛漢
  下午茶時間到達,來兩份下午茶套餐吧!套餐含主食及飲品,咖啡或茶,若要轉點其他飲品則要加$5凍飲加$8。原來這裏最近推出了午市套餐,照顧附近上班一族。
手工和牛漢堡配薯條

手工和牛漢堡配薯條 $82
  店方極力推薦的漢堡,說是由本店引入,將會有更多款式。看在這份用心,那麼我們也點一份來嚐嚐好了!漢堡對我們來說不是大堆頭,只是普通大小而已。賣相跟參考相片有點分別,上桌時顯然比較高挺瘦身,不過沒大礙。
  跟友人對半切分,動動手的工作就請她大展身手了。結果是扁塌塌的,是受了什麼刺激啊?肆意取笑完友人的切分手工後,就是期待已久的大啖之時。
  對於第一層的麵包感興趣,不過也不是店方自家製的。表面灑上大量白芝麻,看上去沒有乾裂紋理,大概不會太過乾硬難嚥。但麵包氣孔緊密,入口其實頗厚重紥實。微微濕潤,更能帶出麵包甜味,但友人表示還是鍾情於鬆綿軟稔那種。
  來到重點的牛肉漢堡扒,熟度約莫為六至七成。厚厚一塊,外層煎香至褐色微焦,帶點點熟透的煙韌嚼感。切開來卻是剛好的熟度,中心還是帶著嫩粉紅潤的色澤。肉稔香不霉,易嚼無筋,保留少許肉汁讓其嚼下更是順口。脂肪油量不多,說到油香的話實屬中等,勝在不膩。
  連著牛肉的有半溶芝士,溶得充分。只因先溶過芝士,不是最後夾漢堡時才加入。因此並非那種要溶不溶的片狀模樣,芝香滲發,看起來也夠誘人。
  附上小藍粗薯條蕃茄汁作沾醬。薯條炸得金黃,加點鹽加點香草就大功告成。薯香普普,但頗脆口,而且沒有常犯的油淋淋通病。就算是放涼了亦不覺過份油亮,食感清爽。
蕃茄海蝦意大利粉
Shrimp Spaghetti with Tomato Sauce

蕃茄海蝦意大利粉 $66
  打算一人點一份下午茶套餐,但猶豫了好一會兒到底要多士還是意粉。掀了掀餐牌,看著參考圖片,似乎意粉更能激發我們食慾。那就來份預計會酸甜開胃的款式,感覺較輕盈。
  上桌來以意粉碗剩起,熱熱的小心燙手。表面加上點點芝士,清楚看到海蝦的所在。份量正正常常,作為下午茶算是得宜。
  海蝦一碟有約六隻,用量實是不少,頗大方。蜷縮成圓卷狀,一拮下去就有點破皮的爽快感。彈牙爽口,沒有討人厭的雪味腥味。加上只留點點蝦尾,蝦肉完全是豐足的,其實吃得不狼狽不煩悶。
  意粉軟度可接受,不到粉爛糊感的程度。雖然未算是al dente那種中心硬韌富咬口的質感,但吃下去都是條條分明。麵香就一般了,主要要靠外面調味。蕃茄醬偏種甜味多於酸香,實則有如蕃茄餐湯或是茄膏。說到味道自不自然,也許即日買即日食會安全一點。
焦糖香蕉雪糕窩夫
Caramel Banana Waffle with Ice-cream

焦糖香蕉雪糕窩夫 $66
  我們的結尾就是一份只有單點,沒有套餐可選的窩夫。套餐當中有的只是芝士蛋糕,可塑性不大,吸引力也少了一截。可是這店的窩夫有五款,叫我倆下不定主意,每款都想吃啊。應該選個看起來澎湃,拍照比較有美感的。還是依我們個人喜好,先私下達成個共識來?最後,仍然是隨心。
  中間是一球焦糖雪糕,上面再唧上忌廉焦糖漿。對忌廉提不起勁,一來就是雪糕了。當中夾著粒粒焦糖粒,甜香不死實,深邃濃郁的香味配合香蕉味道。稍稍溶化後以窩夫沾著吃,潤順香口又不會太油膩。
  焦糖香蕉終於是預想中的焦糖脆面。金黃的點點焦意叫人喜悅,脆面厚薄適中,入口深甜脆香。香蕉本身熟度一般,不會是綿稔如蓉的那種。清甜香潤,中心位微微爽韌感更其清新度大升。
  窩夫為水滴形一款,就是在Espuma和Step by Step可見的。水準是出人意表的合心意,連喜歡吃窩夫的友人都認可了。賣相帶點金黃色澤,外表沒有泛著防止黏模用油的油光。外脆內鬆綿,沒有乾身哽喉的問題,吃下去又不會太飽太滯膩。自身香氣濃芳,味道調得合宜,合格有餘。
焦糖泡沫咖啡
Caramel Cappuccino
焦糖泡沫咖啡 +$5(餐)
  來到咖啡店,當然要來杯咖啡嚐嚐看。想轉飲,看到餐牌當中有這款比較特別的款式。常見的是焦糖奶咖,但焦糖泡沫咖啡則是少有,一於一試。
  奶泡上唧有焦糖漿及朱古力漿,灑上點點可可粉。泡沫綿密,細緻度是合格的,配上糖漿調味也不會只有奶味。咖啡只是微苦,不澀,其實不太濃。隱約嚐到甜味,也許是加入了焦糖漿在內打勻吧。
玫瑰朱古力
Rose Chocolate

玫瑰朱古力 +$5(餐)
  不想吸收咖啡因?那就來杯可可吧!玫瑰朱古力和薄荷朱古力,想也不想就選前者,因為薄荷我真的沒法子。不過友人面露難色……也是的,我們曾經喝過類似的飲品但中伏了。
  小熊造型,點上一片玫瑰乾花作點綴。整個賣相走可愛清純風,建議下次乾花可以放偏一點,貼近面珠位置更平衡。口嚐前輕輕一聞,玫瑰花香氣沁香幽芳,微微燻燻的。奶泡部分不少,細緻的,也算挺身。朱古力本身香甜味重,不膩又不過稀。玫塊的柔甜花香不過激,味道不至於太人工,順口親和。可說是啖啖都喝到朱古力及玫塊香味互相交織融合。
  讓我們意外的還有其服務,我指的為正面印象。盡量解答我們的疑問,職員感覺頗有活力。注重氣氛的友人表示喜歡這裏夠輕鬆,悠閒日子還是要這個調調才夠享受:^)
手工和牛漢堡配薯條
焦糖香蕉雪糕窩夫
玫瑰朱古力
從紅磡火車站步行(約10分鐘)至黃埔花園三期時捕獲此餐聽,面對海濱南岸和Poly 宿舍對面,唔係行過百佳探頭一看也不是太容易發現這隱世新店。看過餐牌就覺得這餐廳很適合香港人口味,因為我真係發現好多野想試,all day breakfast , 窩夫幾款都想食,胃得一個,出現撰擇障礙。非常直得讚的是有免費水長期供應,炎熱夏日沒水真係唔掂(我一早飲完杯藍苺冰但都唔洗怕口乾)非常之有果味好cream 既藍苺冰,本想試試這裏的COFFEE先(不竟是CAFE CHARM),但夏天使我轉駄了,看見圖片已經想試,見到真身賣相完全對版,鍾意甜的朋友一定會喜歡。選擇這個薯皮完全出於个人喜好,這雜菌薯皮,加蛋汁混合野菌相當好味,最緊要襯熱食。新店開張地方非常企理主菜兼甜品士多啤莉窩夫,窩夫SIZE 不多也不少,唔會太濟,兩口子叫一個再加小許其他食物便差不多,看見MANU 非常想選擇宇治沫茶窩夫,因為看相片已經想試,但不知何時已經成了士多啤莉窩夫的俘虜,所以經過一輪爭扎最終還是士多啤梨,但這窩夫也沒使我失望餅底夠脆雪糕也很好味。
珍貴既食水
宇治綠茶雪糕北海道紅豆窩夫
  • 藍苺沙冰
  • 士多啤梨窩夫
2015-06-12 403 瀏覽
原本心情差到極點,但去到 cafe charm's 後,心情卻360度的好轉過來。因為這裡的裝潢休閒,有梳化座,不迫夾,服務員都好有朝氣。最重要的是,有拉花/畫花咖啡,我這個咖啡精點了杯rose latte, 可愛的小熊畫花, 小熊送我幾片玫瑰花,還送了我心心,看到已心甜。玫瑰氣味不會太濃烈,只是含蓄地發出優香玫瑰味,玫瑰與咖啡兩者平衡,沒有被搶風頭,甜度剛好。特級水牛城脆雞翼, 這個雞翼是變奏版, 吃前把水牛城醬汁淋在雞翼上,既可保持雞翼的脆,又可嘗到水牛城的辣。蟹肉南瓜忌廉意粉,粒粒清甜方形南瓜,爽口菇片,蟹肉的鮮甜,融入在南瓜蓉中,香濃醬料與意粉份量剛剛好,雖然有忌廉,但吃完不會覺得飽滯,如果意粉硬身返少少就最完美。

因為這裡的裝潢休閒,有梳化座,不迫夾,服務員都好有朝氣。

rose latte
特級水牛城脆雞翼
蟹肉南瓜忌廉意粉

題外話/補充資料: 如果有下午茶就好了,可以在這裡休閒地享受美食。
2015-06-07
  • 蟹肉南瓜忌廉意粉