2021-03-13 1241 瀏覽
早兩個月前同友人到訪過「Burger Joys」中環店,是一家美式漢堡包專門店,今次在西環趴趴走,影牆畫,偶然看到西營盤的分店,因為小店瑟縮在小巷內,不易察覺。既然那有緣份,就二話不說在此吃過漢堡再回家。 晚市堂食的客人不多,所以,餐廳裡面顯得比較清靜,但外賣的卻一個接一個。此店比中環店細一點,但也有數張高腳枱椅,一派美式快餐店的風格。 掃視一下餐牌,跟之前中環店的一樣,主打是漢堡包,還有沙律、小吃及飲料,凡惠顧漢堡可加$41轉為套餐,包了汽水或啤酒及炸薯條,此外,還有其他升級選項。 晌等候食物期間,無意間發現到牆上掛了一個義工感謝狀,原來,店家也為社會服務出一分力,值得欣賞。最後,我們選了雞肉漢堡及雜菌蘑菇芝士漢堡,前者額外加了煙肉,後者額外加了煎蛋,兩份也轉為套餐,食物都是即點即製,大概等了10min左右。 幼身薯條新鮮即炸,炸起即吃就更是一流,香脆不膩,滿滿薯仔香。 另一個套餐則改了炸洋蔥圈,粉漿薄薄,洋蔥卻十分爽甜,不比薯條遜色。 雖然這裡以安格斯牛所做的漢堡至為出名,但友人喜歡「雞肉漢堡」($89)多一點,另外還額外加了煙肉(+$13),不得不說,雞肉又大又厚,炸得甘香,配以
。
炸薯條
炸洋蔥圈
雖然這裡以安格斯牛所做的漢堡至為出名,但友人喜歡「雞肉漢堡」($89)多一點,另外還額外加了煙肉(+$13),不得不說,雞肉又大又厚,炸得甘香,配以特製的蜜糖芥末醬,還有蕃茄、生菜,很有霸氣
。味道如何?好吃,因為雞扒份量十足,入口富肉汁,整體味道、口感都有層次。
雞肉漢堡+煙肉
「雜菌蘑菇芝士漢堡」($89)是心水之選,因為好吃,但今次則額外加了煎蛋($13),令原本的味道更豐厚。這個素漢堡,其吸引之處是將雜菌打碎再搓成漢堡扒型煎香,自然更有吃漢堡扒的感覺,配上生菜、芝士、自家製醬汁……等等,可以說回味再回味,百試也不厭
雜菌蘑菇芝士漢堡+煎蛋
雖然可以外帶,但漢堡、薯條、炸洋蔥圈,還是現場即吃的好!
2021-03-12 751 瀏覽
今日和屋企人過西營盤買鹵水鵝, 偶然經過這間漢堡店, 入囗就在小巷中,認得這個品牌喺其他地區也有而且口碑不俗。屋企人都好鍾意食漢堡, 一於入去tea一tea先。冇理由兩個人都食牛肉漢堡, 一於share食一個魚柳漢堡和芝士牛肉漢堡。魚柳漢堡質素喜出望外, 上面望落去平平無奇。但塊魚柳絕對係fish and chips main course 嘅 質素, 切開睇真啲份量有返咁上下, 魚扒厚肉, 極有魚味, 魚肉仲係一梳梳~ 配合生菜, 蕃茄,紫洋蔥和經典嘅沙律醬, 非常美味!!芝士牛肉漢堡牛肉漢堡做得好好, 肉質唔會鬆散,夠柔軟, 重點係好juicy, 好夠肉味, 芝士份量啱啱好,唔會太多, 酸瓜切開薄薄小片也很爽脆, 酸酸哋中和番整個漢堡肉。 同時好欣賞佢選用嘅麵包, 厚得嚟好夠鬆軟,甜甜地好夾肉類。Fries with melt cheese 幼薯條放上大量 melt cheese, 一定要襯熱食㗎~ 芝士味道好濃郁, 發現幼身薯條係食極唔完, 每條都沾滿芝士醬~這裏的漢堡真材實料, 材料配搭亦突出食材嘅味道 👍💖,不花巧亦冇乜古靈精怪嘅款式。

屋企人都好鍾意食漢堡, 一於入去tea一tea先。

2021-03-08 37 瀏覽
之前都試過Burger Joy 其他嘅分店🍔今次就去埋西營盤呢間果然名不虛傳 每間分店都保持到水準超好食😆-#Cheese Burger 芝士牛肉漢堡 $109芝士牛肉漢堡係呢度嘅Hot pick牛肉夠晒juicy又厚身而且配埋蕃茄🍅同生菜🥬感覺好fresh最神奇嘅係生洋蔥食完個口都唔臭🧅-#Fish Burger 魚柳漢堡 $89呢個包比想像中好食塊炸魚柳仲大過個包 成塊突左出黎沙律醬亦都好夾 而且食得出魚柳好高質 炸完外面脆都裏面嘅魚肉仲係嫩滑 非常推薦-#Southern Fried Chicken Nuggets with Cheese 美式炸雞配車打芝士醬 $59炸雞落左自家嘅調味料 就算唔蘸芝士醬都好好食當然配埋車打芝士就多左重滋味🧀份量亦都比想像中多 幾抵食 -#Black Truffle Fries 黑松露薯條 (+$61 Combo)其中一個set轉左做combo 咁就可以同朋友share薯條同汽水🍟🥤大大羹黑松露醬放係新鮮炸嘅薯條上面食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露醬放入口 真係超幸福😚薯條嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔會太乾-位置有d隱蔽 但係食食下已經見到外
之前都試過Burger Joy 其他嘅分店🍔

食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露醬放入口 真係超幸福😚
薯條嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔會太乾
位置有d隱蔽 但係食食下已經見到外面有人龍排隊
證明佢真係好有實力同人氣🤓
📍Burger Joys (第一街)
西環西營盤第一街27-29號太益樓地舖
2021-03-07 29 瀏覽
今日星期日又想食漢堡包,上網睇吓原來西環有一間漢堡包舖頭,又近屋企~一於落去買外賣先🥳!呢間舖頭位置都比較難搵,其實就係粥店嘅隔離,店舖細細,但係外觀都幾靚🤗有唔同種類漢堡包選擇~亦都有沙律小食等等我哋兩個人食,一於叫咗個cheese burger combo, combo已經包括啤酒同薯條, 另外再散叫多個cheese burger🤩等咗一陣已經攞得,就算拎返返屋企都仲新鮮熱辣👻個包已經烘過 非常熱辣辣 牛肉非常多汁 配上濃郁嘅芝士 新鮮嘅生菜 非常好吃啤酒新鮮夠晒凍 配上漢堡簡直一流🤠薯條炸得好好 就算拎返屋企都唔會過淋 非常滿足嘅一餐

有唔同種類漢堡包選擇~亦都有沙律小食等等

等咗一陣已經攞得,就算拎返返屋企都仲新鮮熱辣👻

啤酒新鮮夠晒凍 配上漢堡簡直一流🤠

薯條炸得好好 就算拎返屋企都唔會過淋 非常滿足嘅一餐

之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!西營盤這間很有美國風的burger joys,店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~🌠芝士牛肉漢堡早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡點餐後,廚師即時製作,確保吃到最新鮮的漢堡,這點真係很欣賞!餐廳對食材份量和比例講究,而且不同分店不同廚師都可以吃到一模一樣的味道!吃下去第一口是食材的鮮味, 清爽生菜、鮮甜蕃茄、 爽口洋蔥,其後,就是以煎封後的安格斯牛,濃郁牛味經煎後被鎖住,肉質鮮嫩,一口咬下滿是牛肉汁麵包更是豐富了漢堡的口感,即使 漢堡內餡多汁,但也不影響麵包口感,外脆內軟,吃下絕不鬆散!「百萬食譜」被評為香港no. 1 漢堡果然名不虛傳,令人沒齒難忘的芝士漢堡加$41配薯條和飲品今次選薯堡😄是我的最愛,每顆小小的薯餅,每口酥脆又豐富,超有口感,而且不油膩!吃下一顆又一顆,不知不覺吃完!🌠 美式炸雞配車打芝士上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!今次炸雞的辣粉比上次多,令炸雞的味道更豐富!即使不配芝士醬也非常惹味~炸雞炸成金黃色,外脆內嫩多汁😜如果配啤酒真是一流!🌠炸洋蔥圈雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋
之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!

西營盤這間很有美國風的burger joys,
店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~

🌠芝士牛肉漢堡
早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡

加$41配薯條和飲品

🌠 美式炸雞配車打芝士
上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!

🌠炸洋蔥圈
雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋蔥圈的味道,酥脆可口,炸後保留洋蔥那特有的味道,但絕不 嗆鼻,反而有洋蔥味的鮮甜!
  • 芝士牛肉漢堡
  • 薯堡
burgerjoys 係我最愛漢堡包品牌之一之前一向都係食開中環店…今次去咗西營盤分店 (去開呢頭睇OpenRice見到佢😎).[招牌芝士漢堡+松露]#有點失望 個包無中環店咁鬆軟不過舊肉都係好juicy🤤而且我真係好愛佢個包裝design💞唯一一間 #burger 店係食嘅時候唔會整污糟對手✨松露幾香,味道少許咸👌🏻.[松露薯條]😎唔知點解咁想食松露我諗咗好耐要呢個定蕃薯條食完我覺得蕃薯條吸引啲😂.[士多啤梨奶昔]粉紅色奶昔+很多cream💞好香滑又解渴!而且個樣好夢幻好靚😍....#ca師奶餐廳_西營盤 #西環
burgerjoys 係我最愛漢堡包品牌之一
之前一向都係食開中環店…
今次去咗西營盤分店 (去開呢頭睇OpenRice見到佢😎)
[招牌芝士漢堡+松露]
#有點失望 個包無中環店咁鬆軟
唯一一間 #burger 店係食嘅時候唔會整污糟對手✨
松露幾香,味道少許咸👌🏻
[松露薯條]
粉紅色奶昔+很多cream💞
好香滑又解渴!而且個樣好夢幻好靚😍
#ca師奶餐廳_西營盤 #西環
2021-03-01 26 瀏覽
特色雙層芝士牛肉漢堡,每次嚟到都淨係食呢個,因為可以滿足晒所有嘅要求❤️❤️有兩塊100%美國安格斯牛💕💕手打嘅牛肉果然唔同啲,特別Juice😉特別重牛味😊中間仲夾雜着新鮮嘅生菜 🥬洋蔥🧅番茄🍅個份量大到一啖完全咬唔晒,但係又好想嘗試一次過擺落個口度食😜最鍾意嘅就係呢度嘅醬汁😍同埋濃濃的芝士🥳加$45就有combo組合,真係勁抵囉,又有薯條,又有飲品🤩我加錢揀咗黑松露薯條🍟食過真係返唔到轉頭,黑松露同薯條完全完美地配合💕嗌咗梳打水,食完薯條同漢堡包 🍔梗係要飲番啲有汽嘅水据一据啦😊😊最後再嗌咗個經典水牛雞翼小食,聽説係鎮店之寶黎架,有五粒星星🤩🤩🤩果然冇令我失望呀,咬落去個皮勁脆身,水牛醬汁調配得相當好,勁惹味呀🤩

2021-03-01
2021-02-28 387 瀏覽
今年新春過得十分平靜,不但沒有外出拜年,甚至連賀年糕點、應節食品都無預備到。見近排疫情稍為穩定,決定趁假日去西環探下長輩。回程時,某人提議去第一街吃頓下午茶。初頭還以為有人又睇中左邊間茶餐廳,原來係想嚟呢間被喻為香港 No.1 嘅美式漢堡小店「Burger Joys」食漢堡包。店舖裝潢採美式風格,門外及對面牆身都畫上了壁畫,非常搶眼;而店內則掛滿顧客享用美食時的照片,每個人都開懷大吃,看起來相當滿足。由於剛吃了一些糕點,不太肚餓,所以我哋只係叫左一個芝士牛肉漢堡套餐同一客蒜香雞翼。芝士牛肉漢堡 Cheese Burger ($109),轉套餐另 +$41,包罐裝汽水或啤酒及薯條,我哋揀左可樂同薯堡 Tater Tots。薯寶非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又綿糯。牛肉漢堡用上 USDA 美國黑安格斯牛肉炮製,並且加入了紅酒和牛油烹調,入口牛味好香濃。漢堡扒與芝士完美融合,夾埋生菜、番茄、紫洋蔥和酸瓜一起吃,口感好豐富,清香又不油膩。自家製的麵包亦很值得一讚,包身鬆軟又富彈性,而且厚度亦十分適中,入口帶牛油香。另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)
另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)  亦非常美味,雞翼大大隻,飽滿又多肉汁,面層鋪滿泰式甜辣醬同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味無窮。
2021-02-22 27 瀏覽
[西環]Burger Joys.Cheese Burger🐮🍔食剩指數:0/100Burger包身好軟熟牛肉部分肉質幾Juicy配料有齊酸瓜、蕃茄、洋蔥唔會有heavy油膩既感覺.Chicken Burger 🐔 食剩指數:0/100雞肉既burger係一大塊炸雞炸得好脆雞肉都唔會乾身同cheese burger既醬料有唔同係比較甜既醬汁. Curly Fries🍟食剩指數:0/100我地其中一個加左combo會有薯條同飲品見到menu仲有beer揀好正講返薯條有薯寶、薯條同扭扭薯條揀(其他芝士呀黑松露果啲要再加$)Curly fries比較少食就揀左薯條脆得嚟有薯肉調味亦唔會好咸比街外一般薯條略為優勝
[西環]Burger Joys
Cheese Burger🐮🍔
Burger包身好軟熟
牛肉部分肉質幾Juicy
配料有齊酸瓜、蕃茄、洋蔥
唔會有heavy油膩既感覺
Curly Fries🍟
我地其中一個加左combo
會有薯條同飲品
見到menu仲有beer揀好正
講返薯條有薯寶、薯條同扭扭薯條揀
(其他芝士呀黑松露果啲要再加$)
Curly fries比較少食就揀左
薯條脆得嚟有薯肉
調味亦唔會好咸
比街外一般薯條略為優勝
2021-02-16 48 瀏覽
同朋友行經西營盤,忽然burger控嘅佢話想食邪惡嘢,首選諗到嘅正正係burger,於是openrice發現原來burger joys喺附近都有分店,心諗一定夠穩陣,於是就全力開動,真奔burger joys嘅陣地!呢間算係細舖,同食開灣仔區嘅環境有啲唔同,感覺似主打做外賣生意。不過舖入邊都有幾個坐位,幸好同朋友比較早到,可以立即有位。/Signature Double Cheese Burger自問唔係burger die hard fans,但最深刻一次食burger嘅經歷係曾經試過某美國好出名品牌嘅Burger,但一打開第一啖已經覺得完全唔得,因為個飽已經濕到稔哂,入口口感超worse。但Burger Joy呢個Signature Double Cheese Burger,大家睇相都已經知道一定足料!個飽烘過底,包體軟得嚟又可以承托住成個burger, 牛味濃厚超多肉, 加埋啲配料,真係發揮得好好!/Crispy Garlic Wings個雞翼本身就炸得啱啱好 ,再加上勁多炸蒜鋪喺面,配埋少少甜酸醬,就成就咗一個咁好食嘅雞翼,就算唔食辣 ,一樣會好享受嗰種好惹味嘅感覺!

/Crispy Garlic Wings
2021-02-15 23 瀏覽
真心係burger癮起了,而burger joys算係香港比較成日都會去幫襯嘅其中一間burger小店,大概係因為落址都比較「就腳」吧,加上質素有保證!前幾天同朋友喺西營盤閒逛,忽然想念起burger嘅味道,就想起到burger joys XD這分店本人都係首次來訪,喺小巷中異常隱秘,但個人幾鍾意呢個位址,離離煩喧嘅大街,入到窄巷變成咗一個幽靜嘅小社區,午後慢慢享受個burger,挺chll的!而每次都必點嘅款式,就係Signature Double嘅 芝士牛肉漢堡!完美Fit晒愛牛嘅朋友仔!叫得上係王牌款,份量當然係非一般,之前見過有訪問介紹,佢哋係用咗USDA 美國優質黑安格斯牛肉,用料一啲都唔馬虎,亦對得起個價錢!入口當然係juicy,肉質鮮嫩而牛味濃郁,一咬就肉味四溢,食嘅時候完全係零儀態,但又係咁先揾到食burger嘅真蒂!另外side配上嘅係亦係大推款-黑松露薯條!喺我不停相機食先嘅同時,黑松露嘅香氣不停來襲,令我都不其然加快影相速度 XD 黑松露落得相當重手,所以入口幾乎每一條薯條都黑松露醬,不過如果真係怕油嘅朋友仔可能會卻步,因為食到最底你會見到大量油,雖然入口時完全無

另外side配上嘅係亦係大推款-黑松露薯條!喺我不停相機食先嘅同時,黑松露嘅香氣不停來襲,令我都不其然加快影相速度 XD 黑松露落得相當重手,所以入口幾乎每一條薯條都黑松露醬,不過如果真係怕油嘅朋友仔可能會卻步,因為食到最底你會見到大量油,雖然入口時完全無油膩感。
1K
2021-02-12 526 瀏覽
burger+汽水+炸薯條這個combination一向是我的comfort food,高質用心製作的burger更會令人越食越開心!前排去西環朋友家前見到有burger joys,就建議不如我拿外賣到她家吃雖然已是8時多,餐廳內仍有好多人order外賣,原來好多人同我一樣,鍾意食burger!幾間burger joys都去過,但發現這間有個小心思,就是有舊書corner,好有意義呢而店員亦好比心機打理店內一切,有人來攞外賣後會立刻消毒門口👍🏼👍🏼👍🏼單看相片,已覺得好治癒了☺️最喜歡吃他們的魚柳漢堡,大大塊魚柳,魚肉亦好嫩,每一口都好滋味另外雞肉漢堡配料十足,大大塊蕃茄+菜。雞肉煎得好香、肉質好嫩,配上溶了的cheese 真係好滿足。最近才發現burger joys有扭扭薯條,炸得香脆,而且調味好好,會食個不停(而且價錢也不會好貴,份量亦多)還有邪惡的美式炸雞配車打芝士醬,將濃香的cheese倒上炸雞上,非常出色。炸雞是連雞皮一起炸的,還加上惹味的調味,下次去要再食😍

單看相片,已覺得好治癒了☺️

雞肉漢堡

扭扭薯條

雞肉漢堡
扭扭薯條
美式炸雞配車打芝士醬
位置有少少隱密🤏🏻 沿第一街行, 見到樓梯放膽落埋去, 再轉入後巷就會見到👈🏻 門口仲有幾幅壁畫設計, 其中一幅係個太空人食緊🍔😆 呢度唔算好大, 開放式設計, 座位唔算好多, 堂食嘅話記住預留多少少時間😉1️⃣ 🔥芝士牛肉漢堡🍔💰$109 2️⃣ 雜菌蘑菇芝士漢堡🍔 💰$89即叫即整~👍🏻 烘過嘅法國🇫🇷米芝蓮麵包好鬆軟, 仲略帶微微牛油香味🧈 裡面仲有紫洋蔥、酸瓜、仲有番茄🍅生菜🥬 口感清新, 開胃爽脆🥰 驟眼睇兩個Burger真係好似樣😵 好彩店員提一提, 唔係真係會搞亂😮 牛肉算幾Juicy~ 配上半溶嘅芝士🧀加埋千島醬真係好好味呀🤤 朋友叫嘅雜菌蘑菇🍔都整成漢堡扒咁嘅樣貌😮 仲有陣薯仔味幾香口同脆身~🍔 食左一啖真係好驚喜😲 下次我要食曬成個🤤好鍾意裝住🍔嘅小盒~ 方便拎起🍔唔會搞到成手污糟之外, 仲可以一啖過咬曬成個漢堡包🍔嘅餡料🙈(👦🏻個口有d大😆)3️⃣ 甜薯薯條🍟 & 雲呢拿奶昔☁️➕$41變Combo套餐會包埋薯條🍟同飲品👍🏻 可以揀最愛嘅甜薯薯條🍟 甜度剛剛好仲幾脆添架🥰 好友另外➕左$31要左雲呢拿奶昔☁️ 好似食緊軟雪糕🍦 支飲管仲可以食添架♻️

門口仲有幾幅壁畫設計, 其中一幅係個太空人食緊🍔😆

1️⃣ 🔥芝士牛肉漢堡🍔💰$109
2️⃣ 雜菌蘑菇芝士漢堡🍔 💰$89

3️⃣ 甜薯薯條🍟 & 雲呢拿奶昔☁️

• 芝士牛肉漢堡
  • 雜菌蘑菇芝士漢堡
  • 甜薯薯條
2021-02-07 18 瀏覽
The restaurant is quite nice and the staff is friendly. It took a while to find the restaurant. The price is reasonable for lunch.😄I ordered a lunch set with chicken burger! the burger was quite large in portion, but the fried chicken was a bit dry. Chicken was juicy, the bread was soft and burger was filled with veggies. I also love the fries which were crispy and warm! It tasted yummy especially when dipping the fries into the tomato sauce.😋😋😋

2021-01-31 48 瀏覽
難得嚟西營盤,終於帶埋老公,嚟朝聖香港5大🍔其中之一嘅❤Burger由於唔熟港島路,又喺巷仔,所以都搵左陣,不過值得ga,真心好~好食呀~😋😋😋個🥯包底好厚,同平時嘅唔同,最重點係,有🍅🥬🧅🥒平衡返,個漢堡比例瘦多過肥,又煎得啱啱好,非常啱我🤩會再試其他分店😍包裝好貼心,唔會整污糟手
個🥯包底好厚,同平時嘅唔同,
會再試其他分店😍
包裝好貼心,唔會整污糟手

single burger,cheese burger

外賣自取