📍 Burger Joys📍 西環 西營盤 • 第一街27-29號太益樓地舖❝Happiness you can taste❞!說到漢堡店,一定會想到這家口碑十分好的《Burger Joys》!🍔他們暫時在香港區有三家分店,屯門也有一家,希望未來在九龍區也會開店😝-他們的西營盤店比較小,加上政府的餐廳限客令,令他們只能容納數個客人,所以大家如果想堂食的話就有可能要排一下隊啦!-餐廳角落擺放著這個【漂書corner】,歡迎客人以書易書,讓書本的生命得以延續📚-點了一個漢堡,配以套餐~•Fish burger 魚柳漢堡 ($89)魚柳外脆內嫩,很厚肉,口口都是肉,帶濃郁魚香味🐟配合新鮮的紫洋蔥、番茄、生菜,可以解解膩感🥬除了魚柳質素高,漢堡包的麵包更是令我們喜出望外!🤩Burger Joys使用的麵包是自家製的brioche (布里歐麵包),每天在自家工場新鮮製作,再送到店裡。麵包鬆軟,富彈性,而且非常厚,可是又不會很硬很乾🍞外層以牛油煎過,帶有淡淡的牛油香,而且質感微脆,真的很不錯🤩•Combo (Soft drink / Beer + Fries) (+$41)+$41可以改成套餐,加
📍 Burger Joys
📍 西環 西營盤 • 第一街27-29號太益樓地舖

❝Happiness you can taste❞!

點了一個漢堡,配以套餐~

Fish burger 魚柳漢堡 ($89)
Fish burger
魚柳外脆內嫩,很厚肉,口口都是肉,帶濃郁魚香味🐟
配合新鮮的紫洋蔥、番茄、生菜,可以解解膩感🥬
除了魚柳質素高,漢堡包的麵包更是令我們喜出望外!🤩
麵包鬆軟,富彈性,而且非常厚,可是又不會很硬很乾🍞

+$41可以改成套餐,加配薯條+啤酒/汽水。
我們還改配了{黑松露薯條}還有{奶昔}

Black truffle fries 黑松露薯條 (Combo +$21)
Black truffle fries
薯條是幼身的,炸得香脆🍟
黑松露醬下得足料,發出陣陣松露香氣,吃起來味道也非常濃郁,令整體味道更上一層樓❣️

Chocolate milkshake 朱古力奶昔 (Combo +$31)
Chocolate milkshake
奶昔配漢堡絕對是最邪惡的組合!😈
奶昔以巧克力雪糕打成,非常滑溜、綿密、味道濃郁,很有飽足感🥰

Classic buffalo wings 經典水牛雞翼 ($59/6 pcs)
Classic buffalo wings
水牛城雞翼同樣推介,辣勁十足🌶️,非常惹味。
還配了西芹、蘿蔔、藍芝士醬~

Menu:
Black truffle fries
Chocolate milkshake
2021-03-13 679 瀏覽
早兩個月前同友人到訪過「Burger Joys」中環店,是一家美式漢堡包專門店,今次在西環趴趴走,影牆畫,偶然看到西營盤的分店,因為小店瑟縮在小巷內,不易察覺。既然那有緣份,就二話不說在此吃過漢堡再回家。 晚市堂食的客人不多,所以,餐廳裡面顯得比較清靜,但外賣的卻一個接一個。此店比中環店細一點,但也有數張高腳枱椅,一派美式快餐店的風格。 掃視一下餐牌,跟之前中環店的一樣,主打是漢堡包,還有沙律、小吃及飲料,凡惠顧漢堡可加$41轉為套餐,包了汽水或啤酒及炸薯條,此外,還有其他升級選項。 晌等候食物期間,無意間發現到牆上掛了一個義工感謝狀,原來,店家也為社會服務出一分力,值得欣賞。最後,我們選了雞肉漢堡及雜菌蘑菇芝士漢堡,前者額外加了煙肉,後者額外加了煎蛋,兩份也轉為套餐,食物都是即點即製,大概等了10min左右。 幼身薯條新鮮即炸,炸起即吃就更是一流,香脆不膩,滿滿薯仔香。 另一個套餐則改了炸洋蔥圈,粉漿薄薄,洋蔥卻十分爽甜,不比薯條遜色。 雖然這裡以安格斯牛所做的漢堡至為出名,但友人喜歡「雞肉漢堡」($89)多一點,另外還額外加了煙肉(+$13),不得不說,雞肉又大又厚,炸得甘香,配以
。
炸薯條
炸洋蔥圈
雖然這裡以安格斯牛所做的漢堡至為出名,但友人喜歡「雞肉漢堡」($89)多一點,另外還額外加了煙肉(+$13),不得不說,雞肉又大又厚,炸得甘香,配以特製的蜜糖芥末醬,還有蕃茄、生菜,很有霸氣
。味道如何?好吃,因為雞扒份量十足,入口富肉汁,整體味道、口感都有層次。
雞肉漢堡+煙肉
「雜菌蘑菇芝士漢堡」($89)是心水之選,因為好吃,但今次則額外加了煎蛋($13),令原本的味道更豐厚。這個素漢堡,其吸引之處是將雜菌打碎再搓成漢堡扒型煎香,自然更有吃漢堡扒的感覺,配上生菜、芝士、自家製醬汁……等等,可以說回味再回味,百試也不厭
雜菌蘑菇芝士漢堡+煎蛋
雖然可以外帶,但漢堡、薯條、炸洋蔥圈,還是現場即吃的好!
2021-03-12 275 瀏覽
今日和屋企人過西營盤買鹵水鵝, 偶然經過這間漢堡店, 入囗就在小巷中,認得這個品牌喺其他地區也有而且口碑不俗。屋企人都好鍾意食漢堡, 一於入去tea一tea先。冇理由兩個人都食牛肉漢堡, 一於share食一個魚柳漢堡和芝士牛肉漢堡。魚柳漢堡質素喜出望外, 上面望落去平平無奇。但塊魚柳絕對係fish and chips main course 嘅 質素, 切開睇真啲份量有返咁上下, 魚扒厚肉, 極有魚味, 魚肉仲係一梳梳~ 配合生菜, 蕃茄,紫洋蔥和經典嘅沙律醬, 非常美味!!芝士牛肉漢堡牛肉漢堡做得好好, 肉質唔會鬆散,夠柔軟, 重點係好juicy, 好夠肉味, 芝士份量啱啱好,唔會太多, 酸瓜切開薄薄小片也很爽脆, 酸酸哋中和番整個漢堡肉。 同時好欣賞佢選用嘅麵包, 厚得嚟好夠鬆軟,甜甜地好夾肉類。Fries with melt cheese 幼薯條放上大量 melt cheese, 一定要襯熱食㗎~ 芝士味道好濃郁, 發現幼身薯條係食極唔完, 每條都沾滿芝士醬~這裏的漢堡真材實料, 材料配搭亦突出食材嘅味道 👍💖,不花巧亦冇乜古靈精怪嘅款式。

屋企人都好鍾意食漢堡, 一於入去tea一tea先。

魚柳漢堡

魚柳漢堡
Fries with melt cheese
之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!西營盤這間很有美國風的burger joys,店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~🌠芝士牛肉漢堡早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡點餐後,廚師即時製作,確保吃到最新鮮的漢堡,這點真係很欣賞!餐廳對食材份量和比例講究,而且不同分店不同廚師都可以吃到一模一樣的味道!吃下去第一口是食材的鮮味, 清爽生菜、鮮甜蕃茄、 爽口洋蔥,其後,就是以煎封後的安格斯牛,濃郁牛味經煎後被鎖住,肉質鮮嫩,一口咬下滿是牛肉汁麵包更是豐富了漢堡的口感,即使 漢堡內餡多汁,但也不影響麵包口感,外脆內軟,吃下絕不鬆散!「百萬食譜」被評為香港no. 1 漢堡果然名不虛傳,令人沒齒難忘的芝士漢堡加$41配薯條和飲品今次選薯堡😄是我的最愛,每顆小小的薯餅,每口酥脆又豐富,超有口感,而且不油膩!吃下一顆又一顆,不知不覺吃完!🌠 美式炸雞配車打芝士上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!今次炸雞的辣粉比上次多,令炸雞的味道更豐富!即使不配芝士醬也非常惹味~炸雞炸成金黃色,外脆內嫩多汁😜如果配啤酒真是一流!🌠炸洋蔥圈雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋
之前吃過灣仔的burger joys, 今日帶朋友再吃!

西營盤這間很有美國風的burger joys,
店舖外面的牆都是街頭噴畫~為這間店增加了藝術氣息~

🌠芝士牛肉漢堡
早說吃過牛肉漢堡,今次要嚐嚐招牌芝士漢堡

加$41配薯條和飲品

🌠 美式炸雞配車打芝士
上次吃過後非常回味,今次介紹朋友再吃!

🌠炸洋蔥圈
雖然不太愛吃洋蔥, 但是卻抗拒不了香炸洋蔥圈的味道,酥脆可口,炸後保留洋蔥那特有的味道,但絕不 嗆鼻,反而有洋蔥味的鮮甜!
  • 薯堡
2021-02-28 228 瀏覽
今年新春過得十分平靜,不但沒有外出拜年,甚至連賀年糕點、應節食品都無預備到。見近排疫情稍為穩定,決定趁假日去西環探下長輩。回程時,某人提議去第一街吃頓下午茶。初頭還以為有人又睇中左邊間茶餐廳,原來係想嚟呢間被喻為香港 No.1 嘅美式漢堡小店「Burger Joys」食漢堡包。店舖裝潢採美式風格,門外及對面牆身都畫上了壁畫,非常搶眼;而店內則掛滿顧客享用美食時的照片,每個人都開懷大吃,看起來相當滿足。由於剛吃了一些糕點,不太肚餓,所以我哋只係叫左一個芝士牛肉漢堡套餐同一客蒜香雞翼。芝士牛肉漢堡 Cheese Burger ($109),轉套餐另 +$41,包罐裝汽水或啤酒及薯條,我哋揀左可樂同薯堡 Tater Tots。薯寶非常好吃,外形小巧的骰,咬下脆卜卜,甘香又綿糯。牛肉漢堡用上 USDA 美國黑安格斯牛肉炮製,並且加入了紅酒和牛油烹調,入口牛味好香濃。漢堡扒與芝士完美融合,夾埋生菜、番茄、紫洋蔥和酸瓜一起吃,口感好豐富,清香又不油膩。自家製的麵包亦很值得一讚,包身鬆軟又富彈性,而且厚度亦十分適中,入口帶牛油香。另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)
另外客蒜香雞翼 Crispy Garlic Wings ($99)  亦非常美味,雞翼大大隻,飽滿又多肉汁,面層鋪滿泰式甜辣醬同蒜粒,味道酸酸甜甜,惹味又醒胃,令人回味無窮。
2021-04-18 13 瀏覽
去食之前特登睇過哂食評同大家分享既相,滿心期待去試香港no.1既漢堡,真係名不符實。我唔知樓面個靚仔係輸左馬定不嬲都係咁,做服務業雖然唔一定要笑臉迎人,但至少唔會係西面😥唔講服務~單論食物都係屬中下級別薯條,無特別難食,但唔會係好食,超市急凍貨。炸雞,雞唔算老但唔juicy,七味粉多到我以為係炸七味粉。主打漢堡,點左個芝士牛肉漢堡,夠哂Classic。但係…漢堡唔可以話瀬哂野中規中矩但冠以hk no.1之名我會懷疑d人無係hk食過burger比佢出色既大有人在我想講百令蚊食一個好食既burger係超抵但佢個burger普通得黎又細將burger皮整成蛋糕皮可能好新穎,但我食唔到點樣昇華左個burger,更加試唔出個所謂蛋香。牛肉不過不失,但食唔到所謂牛香溢出。總結:唔係難食,但言過其實,過於誇大既宣傳,導致強烈落差感!不抱有太大期望,可以一試之後你可能會同我一樣未必會有下次(論burger薯條其實MOS都夠贏)炸雞,連比較都無需要~
唔講服務~
單論食物都係屬中下級別
薯條,無特別難食,但唔會係好食,超市急凍貨。
炸雞,雞唔算老但唔juicy,七味粉多到我以為係炸七味粉。
主打漢堡,點左個芝士牛肉漢堡,夠哂Classic。
但係…漢堡唔可以話瀬哂野
中規中矩
比佢出色既大有人在
我想講百令蚊食一個好食既burger係超抵
但佢個burger普通得黎又細

牛肉不過不失,但食唔到所謂牛香溢出。

不抱有太大期望,可以一試
之後你可能會同我一樣
未必會有下次

(論burger薯條其實MOS都夠贏)
炸雞,連比較都無需要~

外賣自取
  • 美式炸雞配秘製辣醬
2021-04-10 13 瀏覽
今日去開西營盤食Lunch, 同事介紹附近有間BURGER JOYS,漢堡包好好食,所以決定去呢間。餐廳位於西營盤第一街。餐廳座位寬敞。餐牌上有多款美食漢堡可供選擇,而且仲有多款小食。有素食主義者亦都可以享受嘅漢堡包。美式炸雞配車打芝士醬濃香芝士加上香脆嫩滑炸雞,香脆外皮包裹着濃濃嘅醬汁,脆卜卜外層,雞肉嫩滑多汁,口感一流。經典水牛雞翼雞皮脆身,加上水牛城醬,醬汁味道較濃郁,酸酸辣辣,非常開胃。芝士牛肉漢堡麵包夾着USDA 美國安格斯牛肉,再加上芝士及車打芝士,濃郁牛味,肉質鮮嫩,滿是肉汁。
餐廳位於西營盤第一街。
餐廳座位寬敞。
餐牌上有多款美食漢堡可供選擇,而且仲有多款小食。
有素食主義者亦都可以享受嘅漢堡包。
美式炸雞配車打芝士醬
經典水牛雞翼
外賣自取
2021-04-01 12 瀏覽
去完上環買野,咁岩經過條巷,原來係burger joys咁好味既漢堡包緊係入去食啦我地叫左最出名既芝士牛肉漢堡,同黑松露薯條仲有手工啤酒原來餐廳所有牛肉漢堡用USDA美國優質黑安格斯牛肉製成,再以紅酒和牛油烹製,牛味香濃,肉質非常豐富,芝士又係半溶狀態,再加上特製醬汁,小小酸味,唔會食到好油膩,麵包厚度十足又煎到小小金黃色,而且很鬆軟,配料層次分明黑松露薯條,黑松露香味十足,再加上脆脆既薯條,十分夾👍🏼最後一定要試下手工啤酒,果味香濃,值得一試店員招呼好好👍🏼
我地叫左最出名既芝士牛肉漢堡,同黑松露薯條仲有手工啤酒
黑松露薯條,黑松露香味十足,再加上脆脆既薯條,十分夾👍🏼
最後一定要試下手工啤酒,果味香濃,值得一試
店員招呼好好👍🏼
2021-03-27
  • 黑松露薯條
2021-03-24 22 瀏覽
西營盤都有一間Burger Joys,佢哋啲漢堡好出名。我下午茶時間去,發現牛市套餐抵好多,同一價錢包埋嘢飲同小食,下次早啲嚟食先!芝士牛肉漢堡 $109Cheese Burger 食漢堡包最經典就係芝士牛肉漢堡,呢個包超級厚!牛肉好多汁,一咬落去口感好豐富,加埋啲蔬果好好味。魚柳漢堡 $89Fish burger 朋友唔太鍾意食牛肉,所以試咗魚柳漢堡,呢個都幾好食㗎!佢同我講返啲魚好脆,個醬好香同啲配料好夾。甜薯薯條 $49Sweet Potato fries 平時對薯條冇乜興趣,原來呢個係用番薯做嘅所以想試下。食落去甜甜地幾特別,上面仲鋪咗少少糖漿。我都幾中意食。

芝士牛肉漢堡 $109
Cheese Burger

魚柳漢堡 $89

甜薯薯條 $49
Sweet Potato fries
2021-03-22 15 瀏覽
呢到嘅漢堡真係香港其中一間數一數二嘅漢堡 😋 個雙層芝士漢堡厚到一個點 😍 擘大哂個口都唔可以一啖咬哂 🙈 入面嘅牛肉漢堡好厚好多汁,仲有好豐富嘅蔬菜中和下,加埋佢地自家製醬汁同埋揸完牛油再烘過嘅包,好邪惡,但真係好好食佢地嘅番薯薯條都係我每次必食架 😬 真係好有番薯味,又夠脆身,越食越多,今次仲另外叫咗洋蔥圈同同事分享,都係脆身架,份量都幾夠最後值得一讚係個漢堡盒,設計岩岩好放得入個漢堡,就算外賣都唔會散哂呀 👍🏻

Signature Double  cheese  burger
  • 甜薯薯條
2021-03-22 16 瀏覽
今日放假去西環試下呢個漢堡,店舖係條巷仔入面唔易發覺,裡面得幾個座位。叫左個最出名叫芝士牛肉漢堡加黑松露薯條,個包皮鬆脆,牛肉有牛味,肉汁鮮嫩,個醬汁都幾好。 薯條太多油,咬落去全部油,應該係翻熱淋油,食左一半就無食,如果薯條落單先炸比較好。。 個人建議單點漢堡比較好,薯條一般

黑松露薯條
2021-03-13 18 瀏覽
約左人食tea,見仲有一段時間去食埋個lunch 先🤣試過中環果間burger joys幾好味,黎灣仔試埋呢間分店先。叫左一個🍔🍟Cheese burger ($108) With combo, Coke Zero with truffle fries ($41+$21)呢度個burger同出邊嘅好唔同,麵包超級厚!食落唔乾,而且蛋味同牛油味都好香☺️ 塊牛都唔錯,唔算好juicy但牛味同芝士味都好突岀好夾,整體呢個Burger都幾好味另外薯條都炸得好脆,加埋大量黑松露味道更突岀,不過就比較快冧~Classic buffalo wings ($59/6pcs) 呢隻水牛城雞翼辣辣地,夠哂惹味!
約左人食tea,見仲有一段時間去食埋個lunch 先🤣

2021-03-08 22 瀏覽
之前都試過Burger Joy 其他嘅分店🍔今次就去埋西營盤呢間果然名不虛傳 每間分店都保持到水準超好食😆-#Cheese Burger 芝士牛肉漢堡 $109芝士牛肉漢堡係呢度嘅Hot pick牛肉夠晒juicy又厚身而且配埋蕃茄🍅同生菜🥬感覺好fresh最神奇嘅係生洋蔥食完個口都唔臭🧅-#Fish Burger 魚柳漢堡 $89呢個包比想像中好食塊炸魚柳仲大過個包 成塊突左出黎沙律醬亦都好夾 而且食得出魚柳好高質 炸完外面脆都裏面嘅魚肉仲係嫩滑 非常推薦-#Southern Fried Chicken Nuggets with Cheese 美式炸雞配車打芝士醬 $59炸雞落左自家嘅調味料 就算唔蘸芝士醬都好好食當然配埋車打芝士就多左重滋味🧀份量亦都比想像中多 幾抵食 -#Black Truffle Fries 黑松露薯條 (+$61 Combo)其中一個set轉左做combo 咁就可以同朋友share薯條同汽水🍟🥤大大羹黑松露醬放係新鮮炸嘅薯條上面食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露醬放入口 真係超幸福😚薯條嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔會太乾-位置有d隱蔽 但係食食下已經見到外
之前都試過Burger Joy 其他嘅分店🍔

食到最後都未蘸晒 可以成啖黑松露醬放入口 真係超幸福😚
薯條嘅粗度啱啱好 脆身得黎又唔會太乾
位置有d隱蔽 但係食食下已經見到外面有人龍排隊
證明佢真係好有實力同人氣🤓
📍Burger Joys (第一街)
西環西營盤第一街27-29號太益樓地舖
2021-03-07 19 瀏覽
今日星期日又想食漢堡包,上網睇吓原來西環有一間漢堡包舖頭,又近屋企~一於落去買外賣先🥳!呢間舖頭位置都比較難搵,其實就係粥店嘅隔離,店舖細細,但係外觀都幾靚🤗有唔同種類漢堡包選擇~亦都有沙律小食等等我哋兩個人食,一於叫咗個cheese burger combo, combo已經包括啤酒同薯條, 另外再散叫多個cheese burger🤩等咗一陣已經攞得,就算拎返返屋企都仲新鮮熱辣👻個包已經烘過 非常熱辣辣 牛肉非常多汁 配上濃郁嘅芝士 新鮮嘅生菜 非常好吃啤酒新鮮夠晒凍 配上漢堡簡直一流🤠薯條炸得好好 就算拎返屋企都唔會過淋 非常滿足嘅一餐

有唔同種類漢堡包選擇~亦都有沙律小食等等

等咗一陣已經攞得,就算拎返返屋企都仲新鮮熱辣👻

啤酒新鮮夠晒凍 配上漢堡簡直一流🤠

薯條炸得好好 就算拎返屋企都唔會過淋 非常滿足嘅一餐