2018-09-26 30 瀏覽
星期二既晚上,返工一日工,仲有三日工返,距離放假仲好遙遠,所以食番餐好嚟平復心情想食burger, 呢間burger joy好出名,係灣仔都有一間,見到西營盤都開咗間,住西環既我當然要去都幾多款式揀!眼花繚亂首先試個水牛城雞翼!酸酸味味幾好食,外皮炸得脆!肉都好嫩滑叫咗兩個single burger, 牛肉好味!煎得好香,菜同蕃茄既配搭好fresh, 中和番油既感覺薯條香脆正!最後嚟番杯cookie and cream milk shake! 完美

都幾多款式揀!眼花繚亂

首先試個水牛城雞翼!酸酸味味幾好食,外皮炸得脆!肉都好嫩滑

薯條香脆
正!

• 芝士牛肉漢堡
  • 經典水牛雞翼
2018-09-26 23 瀏覽
係港島收工約左港島返工嘅朋友試試呢間burger嘅新店~之前已經食過灣仔店但依家去到西營盤都可以食啦,西環朋友有福了!點左佢地signature嘅double cheese,係雙倍邪惡啊,好正呢!兩塊厚厚嘅patty牛香又重!蔬菜中和膩感!包身好鬆軟帶甜!仲有好香嘅黑松露薯條~有好多黑松露醬係面頭,除左有黑松露醬嘅部分之外仲好似有落黑松露油,食落更香啊!朋友點嘅蘑菇口味都好有特色,酥脆得嚟入面嘅粒粒菇味都好出!仲有唔小得嘅milkshake~曲奇味好經典配埋burger好滿足!

兩塊厚厚嘅patty牛香又重!
蔬菜中和膩感!包身好鬆軟帶甜!

仲有好香嘅黑松露薯條~

朋友點嘅蘑菇口味都好有特色,酥脆得嚟入面嘅粒粒菇味都好出!
仲有唔小得嘅milkshake~
曲奇味好經典配埋burger好滿足!
今日同Mary 行下西營盤,感受下舊香港。行咗陣夠鐘食飯,見到路口有一個好得意嘅牌仔。 介紹有得食漢堡包,所以就行樓梯落去睇吓。樓梯嘅牆壁亦有壁畫,打咗好多卡。間鋪頭喺轉角位,喺門口睇緊餐牌,店員好主動開門邀請我哋入去。 環境都幾好,好有美式餐廳嘅感覺。佢主打嘅漢堡有牛肉、雞肉、魚肉、素食都有。漢堡包加$30就可以upgrade做套餐,套餐會有普通薯條同嘢飲,飲品亦都可以揀生啤。由於我哋想試佢個黑松露薯條,所以我哋今次散叫,如果唔係食唔晒。佢薯條都有買好多唔同嘅款,除咗黑松露薯條我想試之外,其實仲好想食埋,甜薯薯條同埋芝士薯條!呢啲要等到下次先可以食,今次食唔晒。見到隔離枱啲雞翼都幾正,呢啲都會下次要來食!芝士牛肉漢堡洋蔥、番茄、生菜,呢啲配料都好新鮮,好脆。 酸瓜唔會好似麥記咁,真係見到足料。牛肉好厚好濃郁,熱辣辣新鮮煎好。再夾住塊溶緊嘅芝士,正!不過牛肉有少少鹹。魚柳漢堡魚柳好大塊好厚,炸得好脆,係好味架。黑松露薯條如果你鍾意食黑松露一定要試,佢個黑松露醬好香,好有味。如果唔鍾意食黑松露嘅,可以揀啲冇黑松露醬嘅,再點茄汁。薯條又炸得好脆,新鮮炸起。*留意番呢度只係收cash, AE
今日同Mary 行下西營盤,感受下舊香港。
行咗陣夠鐘食飯,見到路口有一個好得意嘅牌仔。

見到隔離枱啲雞翼都幾正,呢啲都會下次要來食!

芝士牛肉漢堡
洋蔥、番茄、生菜,呢啲配料都好新鮮,好脆。
酸瓜唔會好似麥記咁,真係見到足料。
牛肉好厚好濃郁,熱辣辣新鮮煎好。再夾住塊溶緊嘅芝士,正!

不過牛肉有少少鹹。

魚柳漢堡
魚柳好大塊好厚,炸得好脆,係好味架。

黑松露薯條

薯條又炸得好脆,新鮮炸起。

*留意番呢度只係收cash, AE 同Alipay。
2018-09-25 96 瀏覽
捐左黎西環衣度,響港鐵B1出口轉右直行1-2mins,左邊有條長樓梯向下行,響條後巷度!這裡地方雖小,全部高枱高櫈!食客眼見多是外國人。🍟餐牌🍔食物認真相當好味,由其個黑松露薯條$58,雖外表好油但絕對有濃烈既黑松露味推介Burger叫左特色雙層芝士牛肉漢堡$138 & 牛肉漢堡$98!麵包皮好軟熟,比起平時食的是有分别的。一分錢一分貨餡多好足料!炸雞熱辣辣,雞塊形狀不規則😂😂最吸引之處係雞塊有七味粉整埋!這個配搭一絕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲品叫左曲奇奶昔$58大杯,飲極都未飲完,絕對足夠解決食薯條同burger既口渴!茉莉花茶$28比較細杯啤酒$38朋友話食炸雞最適宜啤一啤佢留意埋單只接受現金,Cash only

這裡地方雖小,全部高枱高櫈!食客眼見多是外國人。

🍟餐牌🍔

比較細杯

啤酒$38
朋友話食炸雞最適宜啤一啤佢

San  啤酒

留意埋單只接受現金,Cash only
2018-09-10
(左)  牛肉漢堡,(右)  特色雙層芝士牛肉漢堡
曲奇奶昔
San  啤酒
  • 特式雙層芝士牛肉漢堡
2018-09-24 25 瀏覽
去西營盤打卡順手搵下呢間朋友推薦嘅burger 小店,行咗一圈,發覺餐廳係樓梯下面,成頭大汗入到黎小店,有冷氣,即刻爽晒。小店有幾個外國人好快食完就走,又有做delivery, 都令我對間食物品質有信心。首先 叫咗個milk shake 解渴,好耐無飲過d 咁美式嘅milk shake, 大大舊cream 同埋濃濃嘅珠古力,無摻水,好足料。叫咗個首推cheese burger, 好體貼咁切咗一半。洋䓤,青瓜好fresh, 漢堡扒好味,無果隻overcook, 入面肉咬開仲有小小紅色,夠juicy, 包烘得啱好,夠鬆軟邊位又脆。無d 美式burger 店嘅油膩。啱人口味。最後黎咗個12件嘅水牛城雞翼,好入味。重點在於個漿汁,雞翼脆,個汁濃厚,係classical 水牛城雞翼,雞翼又夠大隻,話咁快食剩d 骨。小店唔大,枱唔多,但想食好味burger,可試, 比集團式burger 店有風味,價錢都相宜。

2018-09-23 18 瀏覽
與朋友經過第一街,突然想吃burger,所以來到了這間餐廳。這間餐廳是在轉角樓梯位,不是太容易留意得到Burger joys的餐廳不算太大,很有小店的感覺我們點了一個芝士牛肉漢堡。芝士牛肉漢堡份量足夠,而且麵包很鬆軟,牛肉也煎得剛剛好漢堡包中還有洋蔥、蕃茄、芝士等等我們又點了一份classic buffalo wings。水牛城雞翼十分香脆,味道也十分香口有這間漢堡包小店在附近,西環人十分幸福下次再來試試其他

這間餐廳是在轉角樓梯位,不是太容易留意得到

Burger joys的餐廳不算太大,很有小店的感覺

漢堡包中還有洋蔥、蕃茄、芝士等等

有這間漢堡包小店在附近,西環人十分幸福
下次再來試試其他

2018-09-19 34 瀏覽
呢間burger joys既位置係小巷度,不過一點都唔難揾餐廳唔太大,四四方方,椅子全都是高椅子之前係灣仔都食過呢間, 不過當時未有All Day Breakfast, 今日見到我就忍唔住要食呢個啦原來逢星期四晚雞翼只係$3份咋真係超抵American All Day Breakfast薯波我好鍾意食煙肉炸得比較乾,如果煎會比較好Fish Burger with Tater Tots薯波實在太好味,新鮮炸到脆卜卜忍唔住要叫多份我朋友話呢個Fish burger好好食,魚塊炸得好脆,但又唔會乾,配菜都好新鮮
呢間burger joys既位置係小巷度,不過一點都唔難揾

餐廳唔太大,四四方方,椅子全都是高椅子

原來逢星期四晚雞翼只係$3份咋
真係超抵

American All Day Breakfast
薯波我好鍾意食
煙肉炸得比較乾,如果煎會比較好

Fish Burger with Tater Tots
薯波實在太好味,新鮮炸到脆卜卜
忍唔住要叫多份

2018-09-19
午餐
2018-09-19 27 瀏覽
第一街出名多野食既但原來而家灣仔個間BURGER JOY都開左過黎咁就可以方便好多, 有多一間可以去食, 星期四仲有WINGS NIGHT $3一隻好抵呀Graffiti 風格既外牆好吸引食D Heavy既野, 點返個cranberry juice飲先, 解返d油膩感我點左fish burger 魚柳burger魚炸到鬆脆, 魚柳熱辣辣, 令人食指大動仲叫左洋蔥圈, Sweet potato fries 甜薯薯條洋蔥圈係好甜, 卜卜脆甜薯薯條 好開胃, 甜甜地, 2個人好快就ko曬水牛城雞翼Buffalo Wings辣得好過癮蒜香雞翼蒜香好濃, 加上泰式辣醬滋味無比食完有d內疚, 不過唔食好西點有力減肥!!
第一街出名多野食既
但原來而家灣仔個間BURGER JOY都開左過黎
咁就可以方便好多, 有多一間可以去食,
星期四仲有WINGS NIGHT $3一隻
好抵呀

Graffiti 風格既外牆好吸引

我點左fish burger 魚柳burger
魚炸到鬆脆, 魚柳熱辣辣, 令人食指大動

洋蔥圈係好甜, 卜卜脆

甜薯薯條 好開胃, 甜甜地, 2個人好快就ko曬

水牛城雞翼
Buffalo Wings
辣得好過癮

蒜香雞翼
蒜香好濃, 加上泰式辣醬
滋味無比

食完有d內疚, 不過唔食好西點有力減肥!!
2018-09-15 56 瀏覽
八月尾真是下雨下不停,這晚和朋友到西營盤第一街吃burger去塗鴉藝術的感覺到室內避雨正好,小小的環境有種温馨的感覺BurgersSides除了burger外也可選擇All day breakfast呢!播電影來悠閒一下,喝一杯也不錯是店內的hot pick牛肉口感鬆軟,好juicy,配上半融化的芝士再加上洋蔥、生菜、蕃茄等,令burger入口不會太膩好香的黑松露熱辣辣剛炸好的薯條惹味的調味料外皮炸得香香脆脆。DrinksSan Miguel Draught只是38$per pint好抵飲喝一杯chillchill滿足的晚餐

塗鴉藝術的感覺

到室內避雨正好,小小的環境有種温馨的感覺

Burgers

Sides

播電影
來悠閒一下,喝一杯也不錯

是店內的hot pick
牛肉口感鬆軟,好juicy,配上半融化的芝士
再加上洋蔥、生菜、蕃茄等,令burger入口不會太膩

好香的黑松露
熱辣辣剛炸好的薯條

奇津辣味雞翼(6pcs)

惹味的調味料
外皮炸得香香脆脆。

Drinks

• 芝士牛肉漢堡
  • 奇津辣味雞翼
  • 黑松露薯條
2018-09-14 40 瀏覽
原來西環的 Burger Joys 主要做外賣,所以沒有什麼環境,但漢堡即點即做,與灣仔店的同樣有水準。尤其欣賞包裝,小盒企立安排,盒中有紙袋,食得企理唔會漏汁,唔擔心會整污糟隻手,這心思我認為簡直是天大發明,妙絕!Burger 足料多汁,包包新鮮軟棉,牛肉、芝士、番茄、生菜的配搭,簡單已經美味,我們一個普通、一個芝士漢堡。雖然未必是城中最好的 burger,但包裝設計方便非常重要,依然是我的首選。

芝士漢堡

2018-09-09
外賣自取
芝士漢堡
2018-09-14 15 瀏覽
約了好久沒見的舊同學吃飯、來到西營盤找尋這間漢堡店。花了好一陣子才找到這間位於樓梯下旁邊的小店。雜菇芝士漢堡 $88 漢堡包外面烤得香脆、雜菇扒比我想像中濃味、跟洋蔥、芝士一起吃好豐富。黑松露薯條 $58沒有採用粗薯條、但新鮮熱辣炸起、香脆美味、加上黑松露醬更加香氣十足。友人點的魚柳漢堡 $88 賣相不錯、好厚身的魚柳!Cookies and cream milkshake永遠都是我的favourite,雖然好肥但不理了😛不過其實它不太甜~

雜菇芝士漢堡 $88

黑松露薯條 $58

友人點的魚柳漢堡 $88 賣相不錯、好厚身的魚柳!

2018-09-11 578 瀏覽
上星期去何文田返了晚間訓練,今星期就要去西環返日間訓練,是一個人長達4小時的訓練,所以一結束就要去醫肚。諗起半年前去過附近的Burger joys,今日一於再去重拾它的美味。咦!?換上新裝喎!還記得之前牆身色彩繽紛,好 colourful。現在就換上黑白線條繪圖,變得好型格!但內裏的裝潢就沒有太大的改變,只是換走了不同顏色的椅子。翻開餐牌,食物選擇不多,主打漢堡,亦有一些炸物、雞翼和全日早餐。飲品則有汽水、茶、奶昔、咖啡和啤酒。*********************幾次去Burger Joys 都必食素Burger,但今次例外喎!來之前已吃了個豐富早餐,一心來吃些小食,讓自己在training 後鬆一鬆。在九款炸物中揀了一客炸蕃薯條  Sweet Potato Fries ($48),當然即點即炸,熱辣辣最美味,加上陣陣蕃薯香,好誘人。炸得條條橙黃亮麗,色澤平均,乾身而不油淋淋,外脆外粉綿,有蕃薯的甜美,好吃!試試蘸上所配備的沙律醬,也不錯!但還是喜歡不作任何添加,原味更好味。*************************食香口野,當然要飲返杯,店子有兩款支裝啤酒供應,店員推介
*********************
*************************
PERONI啤酒
一啖蕃薯條,一啖啤酒,爽呀!
食香口野,當然要飲返杯,店子有兩款支裝啤酒供應,店員推介了這支來自意大利的PERONI啤酒 ($78),酒度較輕,淡身而易於入口。一啖香脆可口的蕃薯條,一啖冰涼透心的啤酒,爽呀!
今次沒有吃一向喜歡的素Burger,但卻發現了Burger以外的美味,就是這客又香脆又甜美的蕃薯條。無錯!要新嘗試才有新驚喜。
2018-09-09
2018-09-11 52 瀏覽
灣仔非常有人氣嘅漢堡包店Burger Joys最近係西環開左分店, 新店位於第一街, 好近我母校, 今日趁老婆係上環放工, 我地join埋一齊搭Van仔到西營盤逛逛, 再品嚐一下Burger Joys嘅特製漢堡。西環Burger Joys店位置都幾隱敝, 係第一街要轉入小巷先搵到, 餐廳唔大, 枱少過10張, 不過開放式嘅設計感覺好舒適, 而且好多外國人專程黎買漢堡, 感覺有d似係外國小區一樣。Burger Joys咁有人氣主要因為老闆選用特製方法炮製漢堡包, 包身非常鬆軟而且厚身, 上次同老婆係灣仔店食完之後一試難忘, 之後幾次去灣仔嘅時候, 老婆總要去買一個食。我地今日揀左一個芝士牛肉漢堡同雞肉漢堡share食, 另外點左杯免費Refill嘅檸檬茶同老婆嘅熱飲, 應該相當夠食。😁芝士牛肉漢堡 $108特製方法製作嘅漢堡包, 包身非常鬆軟帶有少少甜味, 微微烤香包身有少少脆, 手打漢堡牛肉非常新鮮, 外層煎香, 口感鮮嫩多汁, 配以鮮茄和芝士, 非常惹味。😋雞肉漢堡 $88雞肉超級厚, 肉質鮮嫩肉汁豐富, 配以酸酸甜甜嘅醬汁, 加上新鮮蕃茄同洋蔥, 味道層次豐富。👍蒜香雞翼 $58呢

芝士牛肉漢堡 $108

雞肉漢堡 $88
雞肉漢堡

蒜香雞翼 $58
呢款雞翼外層炸脆, 沾滿濃郁嘅醬汁, 加上同樣味道香濃炸蒜, 好食到停唔到口。

蒜香雞翼

最後免費Refill飲多杯Homemade檸檬茶解解膩, 非常滿足。😙
檸檬茶(免費添飲)

餐牌

2018-09-10
雞肉漢堡
2018-09-10 24 瀏覽
今日星期六特意到西環去做按摩,按完兩小時後肚子響了,於是就走到之吃過的Burger Joys來個burger lunch!因為而且是下午2時多,過了繁忙中午時間所以人少了,坐得更自在感覺更悠閒。肚子響得很,立即點餐!餐廳簡單的有兩頁食物。《Cheese Burger $108》點了餐廳HOT PICK的芝士牛肉漢堡,職員更細心幫忙開半方便筆者食用。漢堡厚而且牛肉調得惹味,夾有生菜、洋蔥、蕃茄和酸瓜。漢堡扒煎得火喉剛好,多汁有肉味,而漢堡皮底部煎香過,微脆香口。《Buffalo Wings $58/6pcs》大隻而且調得入味,雞皮深橙紅色看得出的香辣,實在令人涶涎。入口微辣醒胃,雞肉嫩滑,蘸上酸忌廉更惹味!隨碟有蔬菜條,減膩平衡!《Ice Cream Floats 雪糕特飲(Root Beer啡牛) $48》這款特飲竟然令筆者回想到兒時在港式茶記常喝到的可樂加雪糕,但這裡用的是Root Beer(亦可選擇用coke) ,加上雪糕的味道很不錯!

肚子響得很,立即點餐!

餐廳簡單的有兩頁食物。

《Cheese Burger $108》

《Buffalo Wings $58/6pcs》

2018-09-09 35 瀏覽
連續落了兩個星期雨後,天氣終於放晴,一班朋友帶了小朋友去了港島區的中山紀念公園遊玩,解散後同老公去了這間Burger Joys食TEA。之前在灣仔工作時間中會到灣仔分店食午餐,這裏食物價錢不算便宜,但勝到可以飲下酒同朋友傾下計。經典水牛雞翼雞翼帶點微辣,十分惹味,旁邊還有些紅蘿白及青瓜,中和微味。Cheese BurgerBurger大小適中,一個食剛好,麵包偏黃色而且鬆軟帶點甜,裏面有些生菜、番茄、洋葱及芝士等等,牛肉煎至表面微焦,裏面不會過熟,而且很JUICY。Fish burger炸魚柳外層炸粉漿不會太厚,魚柳有點似鱈魚扒,完全無骨,肉質雪白,而且炸得香脆,配上酸瓜汁可去掉油膩感。

經典水牛雞翼
雞翼帶點微辣,十分惹味,旁邊還有些紅蘿白及青瓜,中和微味。

下午茶