2022-05-20 124 瀏覽
逛完駱駝漆大廈幾個鐘,經qeeboo 售貨員推介此小店的漢堡包🍔超多Cheese好好味,原本太晚都係心想去APM食算吧,因要找路好彩行過見到成業街,便撞撞運氣,去到小店門口差不多全店爆滿,好彩近門口還有2個吉位。小店樣樣都係電子化,上網叫餐及付款,必定要試試漢堡包,再叫杯+12蚊 Rosa Latte…超好味😋

2022-05-18
5 分鐘 (堂食)
  • 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡
  • Rose  Latte
2022-05-14 81 瀏覽
好耐沒係觀塘返工啦,宜家係觀塘返工,收工想去食飯,又因為疫情都好耐沒食晚飯,咁突然想去食下就book左枱,仲係十年前係觀塘返工個時會落東廣場食菇包,宜家都搬左上樓上做餐廳個南瓜湯都仲係咁好味,好健康,諗返起之前個味漢堡包好大個 雞扒好香 兩個人share都夠 仲有薯條好脆意粉都好味 不過我叫呢個好似辣左少少 下次要試下白汁同其他味同老細講返起十年前去幫襯過佢 個時仲係東廣場 佢都笑左 原來老細做左十幾年家啦,有時間會再去食!

個南瓜湯都仲係咁好味,好健康,諗返起之前個味
漢堡包好大個 雞扒好香 兩個人share都夠 仲有薯條好脆

同老細講返起十年前去幫襯過佢 個時仲係東廣場 佢都笑左
原來老細做左十幾年家啦,有時間會再去食!
南瓜湯和沙律
照燒雞扒包
Parma  ham  蕃茄意粉
2022-05-13
南瓜湯和沙律
照燒雞扒包
Parma  ham  蕃茄意粉
2022-05-05 97 瀏覽
🧡觀塘嘅樓上cafe係聚會嘅好地方,啱啱有返晚市堂食,就同朋友嚟到觀塘嘅cafe傾下計、聚一聚🍝煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉成個sauce 都唔錯👍滿滿嘅芝士味都幾creamy,蝴蝶粉爽口彈牙,但食到後面會有d膩🍝蟹籽、蘆筍、三文魚伴香蒜橄欖油意粉呢個意粉相比之下就fresh好多啦,三文魚同蟹籽嘅份量都好足👍但個人想要多少少蘆筍🤣個意粉充滿蒜香同橄欖油嘅香味,但食落又唔會話好油,幾好👍🥣南瓜湯濃郁南瓜味💓🍮朱古力心太軟配雪糕心太軟入面係流心嘅🤣合格,但因為個雪糕放左係心太軟上面,個心太軟勁快凍左,影響左成個口感🤔🤔📌意粉份量較細,建議加錢升級做set📌如果想坐得舒服d,可以提早book 定卡位

🍝煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉

🍝蟹籽、蘆筍、三文魚伴香蒜橄欖油意粉

🥣南瓜湯
濃郁南瓜味💓

🍮朱古力心太軟配雪糕

📌意粉份量較細,建議加錢升級做set
📌如果想坐得舒服d,可以提早book 定卡位
2022-05-04 92 瀏覽
看他人openrice 推介來午餐。好彩在 openrice 訂位,否則無法1 pm有機會吃到如此美食。初以到場 如同大鄉 里入城。先自行 Leavehomesafe, 再自行在scan檯QR code made order,再到kitchen counter 比錢。留意order number to collect food. 我叫了鐵板饭餐。有湯及飲品一杯,凍飲不用加$。嘩!餐到十分驚喜! 食物擺設美觀之餘,還十分十分美味。炸猪排不但脆口 竟有两厚切片! 滑蛋真的滑滑 ,加上微甜醬油,掂!!!南瓜湯creamy, 用心傑作!!,掂!熱檸茶順順滑不苦澀,一路掂!最掂是上述只需 HKD 68, no service charge, 真係好掂。必再 encore!
看他人openrice 推介來午餐。
美食。
南瓜湯creamy, 用心傑作!!,掂!
熱檸茶順順滑不苦澀,一路掂!
必再 encore!

2022-04-28 111 瀏覽
一個人都可以食好啲, 唔好待薄自己個胃,一於食好啲,令心情都愉快啲🤭!一人之選梗係揀single item日本飛驒🐮牛漢堡扒滑🍳蛋蓋鐵板伴飯🍚軟滑嘅🥚蛋漿,煮成旋風蛋形式嘅滑蛋,色澤光亮,半凝固地咁包住熱辣辣♨️健康嘅糙米飯蛋包飯最重要的三點:「蛋」、「飯」、「汁」鮮嫩多汁的飛驒牛肉漢堡扒,牛肉味特別濃, 上面仲鋪咗芝士🧀搭配日式黑椒肉汁,讓一口能感受到味道蔓延開。。。而飛驒🐮牛肉漢堡扒本身也足夠驚艷,切開漢堡扒,冒著熱氣的牛肉,每一寸都包著閃亮的肉汁,視覺和味覺都滿足到。single item仲包埋湯同飲品湯仲有三款選擇我就揀咗南瓜湯同最愛嘅凍檸茶

一人之選梗係揀single item
日本飛驒🐮牛漢堡扒滑🍳蛋蓋鐵板伴飯🍚

蛋包飯最重要的三點:「蛋」、「飯」、「汁」

single item仲包埋湯同飲品
湯仲有三款選擇
我就揀咗南瓜湯同最愛嘅凍檸茶

2022-04-28
午餐
  • 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡
✨瘋狂芝士日本飛彈牛漢堡💰98💫評分: 7.4/10📝粗身香脆炸薯條熱辣辣🍟,漢堡大份juicy,最特別喺有塊超厚芝士,又唔會有好滯嘅感覺,配蔬菜青瓜好fresh✨煙三文魚,酸忌廉可麗餅💰68💫評分: 7.2/10📝鹹嘅法式crepe包埋蛋同芝士,煙三文魚份量雖然唔算好多,配埋sour cream 呢個combination冇得輸,餐廳仲有其他幾款選擇,好似啡菇牛油果🥑、松露醬、parma ham咁!✨榛子latte🌰 (主食+💰12)💫評分: 7.6/10📝latte比我想像之中帶多點咖啡嘅苦味,latte其實可以揀多啲topping,呢度嘅嘢飲都好邪惡,可以加碎曲奇/cream/棉花糖,創作自己想飲嘅嘢🥰✨芝士肉醬焗薯💰36 💫評分: 7.5/10📝完整焗薯上面有芝士同肉醬,簡單嘅美味🤰🏻焗薯可以揀碎蛋沙律/吞拿魚沙律,仲有多款下午茶餐性價比都好高!𝔹𝕦𝕓𝕓𝕝𝕖 𝕋𝕣𝕖𝕖@bubble.tree 📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室(觀塘🚇B1出口行4分鐘就到)💫評分: 7.4/10💬嘢食portion唔喺cafe size,同正常餐廳差唔多,weekend 都有下午茶食
瘋狂芝士日本飛彈牛漢堡
✨瘋狂芝士日本飛彈牛漢堡💰98
💫評分: 7.4/10
煙三文魚,酸忌廉可麗餅

✨煙三文魚,酸忌廉可麗餅💰68
💫評分: 7.2/10

✨榛子latte🌰 (主食+💰12)
💫評分: 7.6/10
芝士肉醬焗薯

✨芝士肉醬焗薯💰36 [每日2:00-6:00下午茶]
💫評分: 7.5/10

𝔹𝕦𝕓𝕓𝕝𝕖 𝕋𝕣𝕖𝕖
@bubble.tree
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室
(觀塘🚇B1出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.4/10
💬嘢食portion唔喺cafe size,同正常餐廳差唔多,weekend 都有下午茶食超抵食,全日唔加一,仲有得叫鐵板拌飯食!Staff服務都好好,抵讚嘅係佢啲餐具係自助但會擺咗喺個消毒櫃感覺好放心🥰,唔想洗咁多錢又想同朋友去吓Cafe都可以支持呢間小店!

❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#bubbletree #觀塘外賣 #外賣推介 #外賣 #小店 #觀塘美食 #kwuntongcafe #香港美食 #café #cafehopping #cafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehopping #cafehoppinghk #followforfollow #foodieblog #漢堡 #burger #良心小店 #焗薯 #意粉 #工廈
2022-04-24 1739 瀏覽
🏢觀塘區出咗名多隱世美食🍴無論係多國美食🍕🍣🍲特色甜品🍦🍨🍮定係地道小吃🧋🍡都可以輕易喺觀塘區搵到😋唔少人放假都會跨區去發掘隱世美食呢🥳..🥰今次我就走咗入去一個工廈入面🏢搵到一間細細間嘅隱世西餐廳🍴入到餐廳已經有幾枱小情侶喺度拍拖👫餐廳裝修係簡約嘅工業風🧱環境型格👍而且我見佢哋有一個「紅外線嘅櫃」裝住啲杯同埋餐具🍴疫情下😷感覺衛生舒服呢😌🍝蟹子蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉$56:賣相同味道都唔錯😋而且價錢都好抵食👍性價比高😋讚讚讚👍👍👍🐂日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $85:餐廳用和牛做漢寶依家都好普遍😌但係用日本飛驒牛做漢堡就比較少見😍咁優質飛驒牛只係平民價錢🥰真心覺得好抵食😍而且佢個滑蛋仲係充滿住少女心嘅「公主蛋裙」❤我之前曾經係YouTube學過整呢個「公主蛋裙」🤨可惜暫時仲未成功過(仍需努力) 😂 佢條「公主蛋裙」超靚呀📷打卡一流👍☕️Mocha:估唔到舖頭細細咖啡都有咁靚嘅拉花效果❤而且味道夠濃添😍唔錯😋🍎蘋果茶:🈶️誠意之作👍佢哋唔係淨係蘋果茶包咁簡單❤原來裏邊仲有新鮮蘋果粒粒😍整體好香好甜🥳有驚喜👍🍫朱古力心太軟配雪糕:心太軟即叫即做🔥新鮮又好食😋跟餐➕$28👍抵食😋好食呀

🍫朱古力心太軟配雪糕:心太軟即叫即做🔥新鮮又好食😋跟餐➕$28👍抵食😋好食呀😋

🍰紐約芝士蛋糕配雪糕:同樣係有水準之作😋賣相靚😋跟餐➕$28👍❤啱晒打卡📷
  • 安格斯牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯
  • 心太軟
  • 蟹籽 蘆筍 煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉
我哋嗌咗100%手打牛肉漢堡($70)、雜肉配巴馬風乾火腿伴香辣蕃茄汁意粉($62)、水牛城雞翼(六隻)($48)同埋Kara-age炸雞($48)咁首先講咗我嗰個burger先啦我第一眼見到係有啲驚訝嘅😱😱因為真係勁大個(完全唔知道應該要點樣食,又唔可以一口咬到)所以我最後其實係分開食😅😅我真心覺得嗰個手打牛肉幾Juicy同埋令我覺得幾特別嘅係佢個芝士係一嚿嚿嘅👍👍(好少見到芝士係呢個形狀)咁之後講吓我朋友食嗰個意粉啦我自己覺得佢嗰個意粉食落去幾開胃因為第一啖食落有少少甜之後就會覺得有少少辣🌶🌶呢個味道都幾特別而且係會幾惹味到令你想一直食落去煙鴨胸食落去都幾爽口咁最後就講埋嗰兩個小食啦水牛城雞翼食落去就真係有啲辣嘅雞肉食落去好嫩滑😋😋我哋自己再加咗黑胡椒落去雞翼嗰度所以味道就會更加突出✨✨而Kara-age炸雞食落去都好脆口配埋佢嗰個Sauce都幾Match

咁首先講咗我嗰個burger先啦
我第一眼見到係有啲驚訝嘅😱😱
因為真係勁大個(完全唔知道應該要點樣食,又唔可以一口咬到)
所以我最後其實係分開食😅😅

所以味道就會更加突出✨✨
而Kara-age炸雞食落去都好脆口
配埋佢嗰個Sauce都幾Match
2022-04-22 65 瀏覽
除咗價錢相宜之外,食物嘅選擇仲非常之多,main menu已經有19樣,未計漢堡飽、鐵板伴飯同小食😳南瓜湯雖然只係加$5,但充滿南瓜蓉,味道好濃,建議大家都可以加😚墨汁包多士黑色好得意,唔洗擔心食落會有奇怪味,同平時嘅麵包一樣,用嚟配湯一流😆朋友叫咗三文魚意粉,原本以為得少少三文魚,因為只係$56,點知塊三文魚都幾大塊😍大啡菇厚身大隻,仲好細心切埋🤩risotto唔會好爛,濃稠度啱啱好👍🏻南瓜味好香,同番茄西蘭花味道好夾😋雞肉份量都好多,非常抵食👻唯一少少美中不足係蘋果茶嘅味道非常淡,無咩蘋果味,話係茶又太淡🥲大家可以叫其他野飲🤣留意返店舖係自助形式,落order比錢都係scan code,需要自己攞餐具同食物,食完都要自己執返,不過價錢咁抵質素幾好,個啲都只係舉手之勞😋
🤑 日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板蓋鐵板拌飯 $85🤑 南瓜湯🤑 抹茶鮮奶 🤑 黑椒鯷魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉 $56🤑 朱古力 +$8🤑 雪糕窩夫 +$28———————————————難得放長假期,近近地搵左就腳地點同朋友聚會💓 觀塘有好多餐廳,今次好開心試到CP值好高、高質cafe🤩 🌟 日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板蓋鐵板拌飯 $85 🌟呢個鐵板飯,整體嚟講好高質💕 飛驒牛非常軟熟、漢堡肉汁爆汁、蛋如其名好滑,又唔會煮到全熟,幾樣美食加埋十分滋味。拌飯蓋上好香嘅汁,撈埋一齊好邪惡,每一啖都好入味。如果頂層芝士整得再溶啲,拉絲效果勁啲,成個飯就100分💯🌟 南瓜湯 🌟南瓜湯真材實料,有好多南瓜蓉,湯底幾creamy,好香滑,成個配搭好夾😋🌟 抹茶鮮奶 🌟抹茶鮮奶外表吸引,外表同期望一椒,十分濃🥰 美中不足係,如果奶味再重少少就完美🤩🌟 黑椒鯷魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉 $56 🌟意粉好香好足料,混合左多款餸同配料,莫名其妙地夾。因為有黑椒關係,有微微辣,我唔食得辣都食到,多重口感,非常好食😋🌟 朱古力 +$8 🌟朱古力飲品正中我地心意😝 由外表嘅靚靚拉花,而至飲品又香又濃郁,creamy得嚟唔會太流,
🤑 日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板蓋鐵板拌飯 $85

🌟 南瓜湯 🌟

🌟 抹茶鮮奶 🌟

🌟 黑椒鯷魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉 $56 🌟

🌟 朱古力 +$8 🌟
朱古力飲品正中我地心意😝 由外表嘅靚靚拉花,而至飲品又香又濃郁,creamy得嚟唔會太流,朱古力愛好者必試👍🏻

🌟 雪糕窩夫 +$28 🌟
窩夫好有驚喜,係我同朋友今餐最鍾意嘅食物😍 窩夫超級外脆內軟,唔會烤得太乾。本身窩夫整體偏甜,但加埋雪糕啱啱好🙈 朱古力味雪糕好濃郁,唔係死甜,又有朱古力碎,令人念念不忘😚

我地假期去到食late lunch,唔會好多人。裝修有特色,坐位舒適,唔會太嘈,好啱同三五之己一齊餐聚🤣

———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_cafe
📍Bubble Tree
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室
👣 港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約4分鐘

#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #foodporn #topcitybiteshk #openricehk #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #觀塘 #觀塘美食
2022-04-15
用餐優惠
試食活動
2022-04-08 1262 瀏覽
Recently some restaurants in the Kwun Tong industrial buildings aren’t open on the weekends, so we decided to pay @bubble.tree a second visit. It was quite amazing that they only increased prices by single digits in four years while still maintaining such high quality! Soups, salads, desserts and drinks can be mixed and matched with any main dish (such as pastas, risottos, salads and sandwiches), so it took us a while to make up our minds before ordering at the cashier. We decided to get the pum

Pumpkin Soup

[Customised Set Meal]

We decided to get the pumpkin soup (+$8), which was a bit mild in taste but still had a nice creamy texture, as well as some hot drinks (+10) that both came with a pretty seahorse latte art. The green tea latte was quite smooth and milky while we totally didn’t expect the hazelnut flavour to be so prominent in the hot chocolate. (Tip: you can add different flavours like caramel and oreo crumble for free!)

[Crazy Cheese Hida Beef]
Despite the raw onion overload being a little too peppery for my picky taste buds, the burger was still delightful with a juicy Hida Wagyu beef patty and melted cheese. The seasoned french fries were also super delicious and crispy!

[Caesar Salad with Smoked Salmon]
Loved the fact that they used black croutons to add a charcoal spin on the classic caesar salad, which had a salmon rose, tomatoes, lettuce and raw onions (again!). The serving size is quite big, so it’s a good idea to share it with someone else.
2022-04-02
2022-04-07 91 瀏覽
OpenRice本來話1:09可以攞,最後等到1:30先可以取走。外賣回家後發現大啡菇薯仔沙律內並沒有所說的大啡菇,還有薯仔只有一個$5大的份量!蘋果茶味不夠,幸好蘋果粒有少少蘋果味和甜味。紫薯湯反而有驚喜👍
大些菇薯仔沙律
2022-04-07
40 分鐘 (外賣自取)
2022-04-06 74 瀏覽
一間我自己好鍾意嘅餐廳!所以就今次帶埋屋企人過嚟呢度食飯!我屋企人都話好鍾意食呢一度嘅安格斯牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯!成個拌飯都係$68 ,真係好抵食!而且一望到呢個賣相就已經覺得非常之吸引啦,上面仲有滿滿嘅芝士!呢一度嘅醬汁係黑椒汁,連埋成個牛肉飯一齊食真係好吸引!抵食推介之選
一間我自己好鍾意嘅餐廳!所以就今次帶埋屋企人過嚟呢度食飯!

2022-04-04 86 瀏覽
📍Bubble tree 餐廳位於觀塘成業工廠大廈~估唔到工廠大廈入邊都有一間隱世西餐廳,小編中午1:30去到,店內坐滿晒人,建議大家去之前book定枱先喔!餐廳內食物種類頗多,以半自助形式,環境同服務都唔錯。 •日本飛驒和牛漢堡滑蛋蓋鐵版拌飯🍳 漢堡有驚喜!入口好juice,勁重牛味,配上黑椒汁簡直係完美~以呢個價錢來講絕對係物超所值。值得一提既係蛋包飯內用上紅米飯,健康又美味,份量適中,如果比較大食嘅男仔建議加$5加大份量喔! •墨西哥脆片 即叫即整~上到枱熱辣辣見到都流晒口水。墨西哥脆片配上紅椒&牛油果&芝士超級夾!如果想嗌小食嘅話不妨一試🤗•煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉🫕 大量芝士!芝士味濃郁,好creamy,蝴蝶粉口感煙韌,沾滿卡邦尼醬汁,白菌同煙肉嘅份量都好足夠,食到後段有少少膩,見意同朋友share~•雪糕窩夫🧇 最後一定要食埋甜品先叫滿足🙈窩夫熱辣辣,口感鬆軟,散發啖啖蛋香味,配上凍冰冰嘅曲奇雪糕,冰火交集嘅口感,簡直係完美!食完超級滿足❣️推介!
📍Bubble tree
•日本飛驒和牛漢堡滑蛋蓋鐵版拌飯🍳
•墨西哥脆片
•煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉🫕
•雪糕窩夫🧇
2022-04-01 98 瀏覽
🍽 Bubble Tree💙🤍💙🤍💙🤍 🦊小編餐單1️⃣雜菌配香蒜忌廉汁意大利飯 💲62🔹好味度: 2/5🐻小編餐單 2️⃣煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉 💲54🔹好味度:1.5/5🦊+ 🐻小編餐單3️⃣芝士墨西哥薄脆片 💲48🔹好味度:2.5/5💙🤍💙🤍💙🤍 🙊小編覺得雜菌配香蒜忌廉汁意大利飯比一般硬,而且好多菇菌,相對唔係好飽~環境有啲似茶餐廳嘅感覺,cafe感覺唔大卡邦尼蝴蝶粉無特別驚喜💙🤍💙🤍💙🤍小編評分👅食物 🦊2.5/5 🐻1.5/5👀環境 🦊2/5 🐻1.5/5📸打卡指數 🦊1.5/5 🐻1/5總評分 🦊2.5/5 🐻1.5/5
🍽 Bubble Tree

🦊+ 🐻小編餐單
3️⃣芝士墨西哥薄脆片 💲48
🔹好味度:2.5/5

🙊小編覺得
環境有啲似茶餐廳嘅感覺,cafe感覺唔大
卡邦尼蝴蝶粉無特別驚喜

小編評分