觀塘係我心目中係一個美食天堂,成日都有好多良心小店美食。Bubble Tree 就係其中一間,仲要上埋U food 介紹嘅其中一間45 間必食餐廳入面。佢性價比超高,又抵又好食,包你食完再反兜!瘋狂芝士日本飛彈牛漢堡 $98瘋狂芝士絕對不我呢啲芝士愛好者必點!芝士好香濃加有流心 🧀牛肉超juicy 同勁有牛味!長薯條都超級好食!軟硬度適中岩岩好!芝士肉醬焗薯 $40焗薯又係另一賣點芝士加埋肉醬完美嘅配搭超入味!冇咩胃口可以食佢,酸酸地幾開胃~ 都幾大分同飽肚!帕爾馬火腿無花果可麗餅$68無花果好新鮮配埋Parma ham 高級嘅配搭簡直完美好食。朱古力心太軟配雪糕 (跟餐加$28)唔叫你就走寶喇!朱古力蛋糕流心超有朱古力味🍫配埋雲呢拿雪糕一冷一熱,冰火交融!熱情果梳打特飲都超正,有半個熱情果,真材實料,最適合呢啲熱辣辣天氣飲!
觀塘係我心目中係一個美食天堂,成日都有好多良心小店美食。

瘋狂芝士日本飛彈牛漢堡 $98

芝士肉醬焗薯 $40

帕爾馬火腿無花果可麗餅$68

朱古力心太軟配雪糕 (跟餐加$28)

2022-08-03 790 瀏覽
大家都知觀塘好多好野食,而且有D仲好多人排隊添。唔想等位嘅我,係Openrice Book左間喺工廈嘅餐廳。雖然當日星期五晚,現場唔多人,但其實好多都係留座。我離開果陣7點半,門外有人等位,建議大家去工廈食野,最好BOOK定枱,避免喺又焗又熱嘅環境等候,影響心情。紫薯湯/南瓜湯 跟餐+$5前者第一次飲,估唔到真係咁紫薯,唔太習慣,個人覺得蕃薯都係甜先好味😅;南瓜湯正常發揮。瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡 $98漢堡扒幾厚,而且好軟、有牛味、幾Juicy😋,但老實講同安格斯漢堡扒分別唔大🤔。芝士好厚,呈半溶狀態,不過味道比較淡。成個漢堡整得好好,麵包烘得好脆,又夠鬆軟,而且各款配料琼水做得好,麵包底部依然乾身!!👍 炸魚柳漢堡 $68炸魚望落以為好細塊,但其實幾厚肉,炸衣脆口,可惜魚帶腥,影響整體味道。綠茶LATTE 跟餐+$12面有少少綠茶粉,所以初頭飲,個甜度啱啱好,但之後就越飲越甜;奶味唔重。冰朱古力跟餐+$12唔建議叫呢杯野,因為真係唔好飲,又甜,朱古力味又淡。餐廳無加一,掃QR落單,可以電子付款或到枱面比錢。餐具、水、水杯等可自行到門口附近嘅枱面領取。
大家都知觀塘好多好野食,而且有D仲好多人排隊添

紫薯湯/南瓜湯 跟餐+$5

瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡 $98

瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡

芝士好厚,呈半溶狀態,不過味道比較淡。

炸魚柳漢堡 $68
炸魚柳漢堡

綠茶LATTE 跟餐+$12

冰朱古力跟餐+$12

唔建議叫呢杯野,因為真係唔好飲,又甜,朱古力味又淡。

2022-07-29
瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡
觀塘有間西餐廳讓我有驚喜,而且難得價錢比較相宜同時保持到食物水準!原來小店開業11年,本身係一間無坐位嘅外賣店(舊址:成業街東廣場)兩年前搬到工廈上面成為現在的樓上cafe!餐廳希望可以提供到比較相宜嘅價錢,有好嘅食物俾客人,真係好有心🥰疫情期間餐廳採用自助形式:由手機點餐,付款,取餐具,茶水,都由客人自助都好方便!我自己喜歡有鐵板餐系列的其中鰻魚蛋包飯,成條鰻魚上,燒得好味😋蛋又夠滑!意粉🍝卡邦尼蝴蝶粉 很creamy 又香噴噴最後配埋甜品🍮朱古力流心蛋糕配以雪糕飲品有朱古力鮮奶 多滿足呢!Bubble Tree 觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室

兩年前搬到工廈上面成為現在的樓上cafe!

意粉🍝卡邦尼蝴蝶粉
很creamy 又香噴噴
最後配埋
甜品🍮朱古力流心蛋糕配以雪糕
飲品有朱古力鮮奶
多滿足呢!

Bubble Tree
2022-07-19 108 瀏覽
$200唔使食到飽到反轉😂野菌松露醬可麗餅 $62可麗餅皮入邊加咗松露醬 超濃味😍上面有蛋 芝士 大啡菇同埋雜菇🍄配料非常豐富 唯一美中不足就係粒蛋熟咗🤣如果再流心少少就Perfect❤️番茄甘筍湯 +$5 呢款湯偏酸 好開胃🤣田園素菜沙律配牛油果🥑+$8 呢個好抵食!有成半粒牛油果 仲要好新鮮creamy!! 兩份餐都有加😁鮮奶咖啡☕️+$8 超抵飲!奶香幼滑炸魚柳漢堡 $68新鮮炸起嘅龍脷魚柳 外脆內嫩又有汁!最驚喜係有成1/4磚金文畢芝士😱!好正😍如果個包表面再烘脆d更正🤤超大個要切開慢慢食🤣南瓜湯 +$5 南瓜湯真材實料 係香甜嘅味道🎃Rose Latte +$8 玫瑰拿鐵味道偏甜 如果怕苦可以點呢款🌹真係有玫瑰味😏蘋果茶 $13 入邊真係有蘋果肉嘅茶 甜甜地好解渴😚

$200唔使食到飽到反轉😂

野菌松露醬可麗餅 $62

番茄甘筍湯 +$5 呢款湯偏酸 好開胃🤣
田園素菜沙律配牛油果🥑+$8 呢個好抵食!
有成半粒牛油果 仲要好新鮮creamy!! 兩份餐都有加😁
鮮奶咖啡☕️+$8 超抵飲!奶香幼滑

炸魚柳漢堡 $68
新鮮炸起嘅龍脷魚柳 外脆內嫩又有汁!
南瓜湯 +$5 南瓜湯真材實料 係香甜嘅味道🎃

蘋果茶 $13 入邊真係有蘋果肉嘅茶 甜甜地好解渴😚
2022-07-17 96 瀏覽
🌟Bubble Tree🌟 ⁡幾年前Bubble tree 啱啱開張時筆者成日推呢間餐廳俾去開觀塘嘅朋友價錢大眾化食物質素亦唔錯👍過往成日食慢煮豬仔脾紅米飯🐖隔咗年幾再去無諗過多人咗咁多😂咁啱去開成運就過泥食嗰simple lunch😆⁡⁡🎀<海鮮意粉配刁草三文魚(轉蒜香口味)$60>賣相唔錯 意粉炒得都香 🍝淡淡蒜香味🧄麵嘅份量多少彈牙🦷兩片三文魚加一啲細細粒嘅蜆肉蝦仁魷魚粒可能唔係叫啲最popular 嘅菜式所以就略為同預期有少少落差~⁡🎀<抹茶牛奶 (大杯)$12>飲品唔錯🍵大大杯 微甜唔苦若下次再去可再Encore🤭⁡👄味道: 6.5/10 💰價錢: 7/10 👍性價比指數: 7/10⁡*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼* ⁡⁡
🌟Bubble Tree🌟

淡淡蒜香味🧄
麵嘅份量多少彈牙🦷
兩片三文魚加一啲細細粒嘅蜆肉蝦仁魷魚粒
可能唔係叫啲最popular 嘅菜式
所以就略為同預期有少少落差~

🎀<抹茶牛奶 (大杯)$12>

👄味道: 6.5/10
💰價錢: 7/10
👍性價比指數: 7/10

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

觀塘嘅工廠大廈向來都出名多嘢食,大家成日都會去駱駝漆食嘢,但其實隔一條街成業街都有好多唔錯嘅嘢食㗎。今日我哋介紹呢一間餐廳位於成業工廠大廈,餐廳係一間西餐不過以快餐店嘅形式經營,大家如果要落order 或者比錢嘅話就需要自助。今次我哋去嘅時候咁啱撞正係假期嘅lunch time,去到嘅時候比較多人,排隊攞飛嘅形式頗為特別,自己喺門口攞一個牌仔,大家都好自律。🌟紫薯湯平日南瓜湯粟米湯我哋就飲得多,紫薯湯真係比較少見,最多都係見到紫薯嘅飲品。紫薯湯唔會好似平日嘅南瓜湯一樣過到甜,濃濃嘅紫薯味味道啱啱好。🌟香蒜忌廉汁意大利飯意大利飯嘅煙靭程度一向都係決勝嘅關鍵,佢哋嘅烹調時間需要掌握得非常之好,今次嘅意大利飯軟硬適中,而且價錢相宜,唔錯唔錯。🌟All Day Breakfast+牛油果 all day breakfast 嘅份量都非常之足了,應該要有嘅食物都有齊,而我哋就另外再加配咗牛油果。🌟 朱古力心太軟配雪糕🌟雪糕窩夫今次我哋兩款甜品都叫咗,20幾蚊嘅價錢來講,質素唔會話好驚艷,正正常常。🌟荔枝梳打🌟田園素菜沙律配牛油果🌟墨汁包多士(3件)餐廳提供唔同嘅午餐選擇,亦都可以加配前菜小食及甜

🌟紫薯湯

🌟香蒜忌廉汁意大利飯

🌟All Day Breakfast+牛油果

🌟 朱古力心太軟配雪糕
🌟雪糕窩夫

🌟荔枝梳打
🌟田園素菜沙律配牛油果
🌟墨汁包多士(3件)
餐廳提供唔同嘅午餐選擇,亦都可以加配前菜小食及甜品
@bubble.tree
📌BubbleTree
🚇港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約4分鐘
📍#觀塘
2022-07-12 103 瀏覽
觀塘工廠區平靚正的樓上西餐廳Bubble Tree,自己已經來過幾次,今次帶埋朋友一齊黎幫襯,人均大約$100,食到full course dinner簡直係時光倒流🤩小店地方雖然細,但環境好舒服,店員好nice,服務非常好💯菜式種類超多有湯、意粉、鐵板餐、burger、甜品等……價錢平得黎食物又大大份,實在值得大家支持小店🙌🏻🌟南瓜湯、紫薯湯 (跟餐+$5) 南瓜湯,味道濃郁好creamy,仲有南瓜蓉,非常足料😋紫薯湯,打得好順滑,顏色好靚💜香濃紫薯味🌟墨汁包多士3件 (跟餐+$8)第一次食墨汁多士,上碟熱辣辣,烘得非常香脆,攞黎配湯非常一流!🌟日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $85賣相已經令你流晒口水,🤤飛驒牛漢堡扒下面係幼嫩的滑蛋和半溶的芝士粟米,另有新鮮番茄仔做配菜。主角飛驒牛漢堡,肉味濃郁,食落去好Juicy,撈埋滑蛋同黑椒醬汁一齊食超好味😍🌟蟹籽蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉 $60賣相又係好吸引,煙三文魚大大塊好新鮮,每啖意粉都有香蒜既味道,配料有蘆筍和蟹籽,口感一流,食晒都唔會覺得油膩😆🌟約芝士切餅配雪糕 (跟餐+$28)甜品有3款,仲要加 $28甘抵點忍到口! 芝士餅非常

🌟南瓜湯、紫薯湯 (跟餐+$5)
南瓜湯,味道濃郁好creamy,仲有南瓜蓉,非常足料😋
紫薯湯,打得好順滑,顏色好靚💜香濃紫薯味

🌟墨汁包多士3件 (跟餐+$8)

🌟日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $85

🌟蟹籽蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉 $60

🌟約芝士切餅配雪糕 (跟餐+$28)
甜品有3款,仲要加 $28甘抵點忍到口!
芝士餅非常香濃軟滑,配埋雲呢拿雪糕,雪糕裡面仲有朱古力碎,配搭一流🤪

🌟朱古力心太軟配雪糕 (跟餐+$28)
太鍾意心太軟既冷熱交融,食完主菜先請服務員甜品上枱。朱古力蛋糕內有少少流心,超濃朱古力味,配雲呢拿雪糕同香滑忌廉食,一冷一熱,食埋真係大滿足🥰

🌟綠茶鮮奶 / Rose Latte (跟餐+$12 大杯)
有個心心拉花好可愛!咖啡大大杯,抹茶味道幾香濃,仲可以免費加配料,好抵飲💚

📍Bubble Tree (成業工業大廈) (觀塘)
2022-07-02 113 瀏覽
係一間好自助式嘅cafe😆手機掃qr code落單比錢 再自己出去斟水 拎餐具 取餐😝店面店員唔多 但午市就好full 坐到滿曬👏山賊黑椒燒雞扒煙肉漢堡 紐約芝士蛋糕加雪糕 ($68 + $28)漢堡配薯條👍👍好厚既黑椒雞扒 份量十足 配埋煙肉 我最愛食既野都係曬入面🫰加28蚊有埋甜品 雪糕係薄荷味 每一啖都好清新 不過好快就溶曬🥲紐約芝士蛋糕尚算唔錯 可以一試😆

2022-06-22 155 瀏覽
🔖 𝑩𝒖𝒃𝒃𝒍𝒆 𝑻𝒓𝒆𝒆 | 𝑲𝒘𝒖𝒏 𝑻𝒐𝒏𝒈係觀塘搵好嘢食,然後見到呢間西餐廳Openrice好評如潮,仲入圍咖啡室開飯熱店,就一於黎試下。前一日已經Openrice Book好咗午市時間到訪。.當日準時到達,不過原來餐廳係自助形式,比較似快餐店,亦冇人係門口招待客人。咁我唯有行入餐廳最入嘅點餐位同佢講我Book咗位。但當日全場都滿曬,所以員工都叫我企番出去等。等咗大概十分鐘終於有人走,而員工汁完位叫我入去坐。唔係話等得耐,但係覺得佢個Booking System冇咩用,完全係快餐形式,都係等啲人食完走先有位坐而唔係留枱比你😂,咁Book黎都好似冇咩用喎。.餐廳係以自助形式,自己去攞餐具、水、用QR Code落單同攞餐。餐具雖然佢話用紫外光消毒過,但我用水再洗都見到有一層油喎😶‍🌫️。上網見到有人話有菜乾係餐具上面,強烈建議大家清洗乾淨先好用。.講番食物,叫咗餐廳最出名嘅日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯。係咪飛驒牛我真係食唔出,因為已經比佢個極濃黑椒汁掩蓋曬啲牛肉味。🙂食完我只係覺得佢係一塊正常嘅漢堡扒。反而個紫薯湯就幾特別,會飲到有紫薯蓉,但以西湯黎講就略嫌稀咗少少。杯咖啡有拉花有加
🔖 𝑩𝒖𝒃𝒃𝒍𝒆 𝑻𝒓𝒆𝒆 | 𝑲𝒘𝒖𝒏 𝑻𝒐𝒏𝒈
講番食物,叫咗餐廳最出名嘅日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯。係咪飛驒牛我真係食唔出,因為已經比佢個極濃黑椒汁掩蓋曬啲牛肉味。🙂食完我只係覺得佢係一塊正常嘅漢堡扒。反而個紫薯湯就幾特別,會飲到有紫薯蓉,但以西湯黎講就略嫌稀咗少少。杯咖啡有拉花有加分,但佢話自己係咖啡室黎講呢個水準普普通通。🫣
價錢雖然都算平,但食物真係一般般,個鐵板可以食番Pepper Lunch。一樣都係以自助形式但可以坐得舒服啲😂。餐廳雖然寫自己係西餐/ 咖啡室,但整體用膳感覺更似快餐。補充番我同朋友兩個人食完之後都有肚痛情況,真係唔知係身體差定食物太油唔乾淨啦。

* 日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $85
* 紫薯湯 +$5
* 墨汁包多士 +$8
* Rose Latte +$8
* Americano +$12
📍「Bubble Tree」- 觀塘今次食食食之旅黎到觀塘😌放假去開觀塘,決定搵下附近有咩好食,就俾我哋搵到呢間係工廈嘅cafe ,仲要有好多foodie 推薦,所以我哋決定試試佢😎📷餐廳座位唔算多,但座位好闊落,好chill 好適合同朋友gathering 吹水😆 Cafe採取自助模式,要去前台Order & Pay 💰餐具同水都係自肋,值得一讚嘅係所有餐具都用紫外光消毒,非常衞生👍🏻👍🏻👍🏻餐廳staff 服務態度都好好,非常有禮貌細心,加分💯💯💯🍴日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板拌飯(跟餐湯同飲品)💰HKD85✨推薦指數:8.5/10呢個係餐廳招牌菜之一,當然要試吓😎🌟首先講下賣相,煎得色澤均勻嘅飛驒牛漢堡扒上鋪咗半溶嘅芝士同黑椒汁,好吸引🤩下面係滿滿嘅滑蛋蓋住個飯,旁邊有粟米粒同蕃茄仔作為點綴,賣相很可以📸✨日本飛驒牛漢堡煎得好靚,食落牛味好香好重,腍身juicy唔乾身,切開嘅時候亦都唔會散開哂,口感一流🤤滑蛋方面蛋味好濃🍳,食落嫩滑,唔會太生或者過熟🥰值得一讚嘅係滑蛋既份量超多,俾👧🏻偷食咗好多蛋都做到一飯一蛋嘅效果🤗(溫馨提示:如果唔想🍳太熟,記住快啲食啦❗️因為佢喺鐵板上,如果放得耐
📍「Bubble Tree」- 觀塘

今次食食食之旅黎到觀塘😌

🍴日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板拌飯(跟餐湯同飲品)
💰HKD85
✨推薦指數:8.5/10
呢個係餐廳招牌菜之一,當然要試吓😎🌟
(溫馨提示:如果唔想🍳太熟,記住快啲食啦❗️因為佢喺鐵板上,如果放得耐會再熟啲😛)
另一個重點係個汁❗️呢度用咗黑椒汁,偏日式甜甜哋咁,唔會好辣,幾夾個滑蛋同飯,送飯一流🤤🤤🤤
呢度嘅飯係溝咗紅米,岩哂追求健康嘅朋友仔😛
(👦🏻喺調味bar拎左黑椒粉加落去,因為佢中意辣味重啲既黑椒汁,加完之後覺得更加好味 🥰❤️)

🍴無花果、巴馬火腿、蝴蝶粉蕎麥沙律配溏心蛋半隻
💰HKD62
✨推薦指數:8/10
首先一讚係佢嘅賣相好靚,色彩豐富✨
沙律有無花果、Parma ham、勁多沙律菜、洋蔥圈、蕃茄仔,配以黑醋汁,夠哂健康😎
無花果好新鮮香甜😋沙律菜好新鮮,而且份量超多,配埋黑醋汁酸酸甜甜好開胃,抵食🤤
Parma ham 份量就少咗D,得2️⃣塊,多返少少會開心啲🤣🤣🤣
🥚蛋唔係溏心蛋,係普通半熟蛋🥹
蝴蝶粉同蕎麥份量都幾多,煮得岩岩好,煙煙韌韌😋整體好fresh 好健康,岩哂減肥人士🤤

🍴芝士蕃茄香草醬焗肉丸
💰HKD38
✨推薦指數:8/10
呢碟真係好抵食‼️有🔟粒,係🔟粒肉丸🤩仲要好大粒🤤肉丸醃得好入味,口感腍身,再連埋甜甜哋嘅蕃茄香草醬同半溶芝士包埋一齊食,昇華咗成個味道,層次豐富😋

🍴南瓜湯
💰+HKD$0
✨推薦指數:8/10
南瓜湯聞落好香,好重南瓜味,飲落甜甜哋,南瓜味香濃creamy,口感一流🥰

🍴蕃茄甘荀湯
💰+HKD$5
✨推薦指數:7/10
蕃茄甘荀湯打到好似蓉咁,食得出好足料,好似食緊蕃茄蓉咁,整體酸酸哋好開胃,又可以中和返食完濃味食物之後嘅油膩感😗

🍴Mocha (Cold) - 16oz
💰+HKD$12
✨推薦指數:8/10
Mocha 好大杯,面頭仲有好邪惡嘅cream 😈飲落咖啡味好濃,苦澀味比較出,蓋過朱古力味,整體唔會太甜😋

🍴Green Tea Latte (Hot) - 12oz
💰+HKD$8
✨推薦指數:7/10
Latte 面頭有💚拉花,好有心思🤩飲落鮮奶味比較重,整體偏甜😗

👦🏻👧🏻💬 今次我哋無叫到pasta,但係見到其他客人叫既pasta都好吸引🤤🤤🤤Open kitchen 睇住廚房嘅員工夾意粉,份量勁多,仲要聞到香噴噴,下次嚟一定要試下🫡🤩
午餐
  • 日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯
2022-06-09 122 瀏覽
如果淨係俾我喺觀塘推介一間西餐廳🤣我一定會推介呢間😂高質又唔貴👍🏻👍🏻我已經大大話話食咗呢間嘢差唔多五年 之前間舖頭喺觀塘廣場 所以我日日早餐基本上都食呢間😂早餐真係超級高質😭好少何有間餐廳我會連續幫襯咁耐 但係自從佢搬咗去成業工業大廈 我就食少左 早餐 但係唔係因為冇咁好食或者味道有變 只係行多咗幾分鐘 (但係講真觀塘邊個地點都好近姐😂)而家久唔久我都會食呢度嘅lunch同埋dinner🥰1.P3蟹子蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉($60)佢啲蟹子同三文魚撈埋個意粉真係好香好好食🤤🤤啲蒜頭炒完都好香,而且一啲都唔會覺得好肥膩!如果個意粉可以大啲就好,我次次都好快清碟😂💥評分:8.5/102.蘋果茶(set+$5)雖然係用茶包,但係都好濃味,而且仲有加咗啲蘋果粒😋啲蘋果好甜,整體黎講好特別💥評分:8/103.田園素菜蕃茄濃汁意粉($60)呢個意粉啱晒食素嘅朋友👍🏻啲蕃茄汁唔會太酸😋亦都好開胃💥評分:8/104. 南瓜湯 (set+$5)呢個南瓜湯我每次都會叫🤤🤤真係好甜好好飲😭😭😭仲要淨係加$5,究竟仲有咩可以挑剔?💥評分:10/105.朱古力心太軟 (set+$28)因為想食啲甜野所以

1.P3蟹子蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉($60)

💥評分:8.5/10

2.蘋果茶(set+$5)

💥評分:8/10

3.田園素菜蕃茄濃汁意粉($60)
呢個意粉啱晒食素嘅朋友👍🏻啲蕃茄汁唔會太酸😋亦都好開胃

💥評分:8/10

4. 南瓜湯 (set+$5)

💥評分:10/10

5.朱古力心太軟 (set+$28)
因為想食啲甜野所以叫咗個心太軟🤤🤤個心太軟啲朱古力醬一切開就流晒出嚟,再撈埋啲cream同埋雪糕😍冰火交融😋真係流晒口水

💥評分:9/10

總性價比:9.5/10
👍🏻超級高質,基本上樣樣都好食,快啲去試(老闆仲好有型🫢🫢次次都忍唔住望多兩眼🤣)👍🏻
  • 朱古力心太軟配雪糕
  • 南瓜湯
  • 蟹籽 蘆筍 煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉
2022-06-08 162 瀏覽
睇到OpenRice咁多好評就約朋友過嚟試吓啦。餐牌大致上都係意粉,漢堡,小食食為主,價錢Cafe晚餐嚟講唔算好貴;環境一般啦,你唔會坐得好舒服咁傾偈,晚飯時間基本上坐滿。建議如果想同朋友坐低傾吓偈,慢慢食個飯咁呢度未必適合。我哋叫左漢堡扒飯,兩個burger,一個小食併盤。基本上個主食不過不失,不過個就唔會到食評俾人捧到上天咁好食囉,呢個價錢係出面有更加多好的選擇。小食併盤薯條係凍嘅,不過好在炸得夠脆口。反而值得一讚係佢個心太軟甜品做得幾好。
  • 朱古力心太軟配雪糕
2022-05-31 129 瀏覽
話咁快小編又去觀塘搵好嘢食啦😂今次呢間都係樓上cafe,款式多幾多樣,burger、焗飯同意粉都有,仲提供埋tea set,想幾時黎食都冇問題~全部嘢食份量都幾多下,一定食到飽住肚咁走🤪見到menu有可麗餅好想試,但可惜當日冇提供🥺唯有下次先啦1. 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡🐮🍔($98)塊芝士超有誠意😳竟然係用原塊芝士切咗一舊擺落去,仲要係厚切👍🏻牛肉好juicy,煎到外皮微焦,入口唔會好油膩~薯條薯仔味唔算好重,勝在熱辣辣夠香脆評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 韓式辣汁海鮮意粉配刁草煙三文魚($60)煙三文魚幾厚身,入口好滿足🥳意粉份量都幾多下,男仔都絕對夠食!辣味就唔太食得出,反而食到少少番茄味🤣好彩同海鮮都夾海鮮有魷魚、蜆肉etc,不過偏細粒,鮮味唔算太重,勝在數量都算多呢個價錢黎講都冇咩挑剔🙈評分🌕🌕🌕🌕🌑3. 芝士香草番茄醬焗肉丸($38)差唔多有8-10粒咁多😳醬比得好多,可以將肉丸滿滿咁包裹住😋茄汁加肉丸呢個組合真係百食唔厭!評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 牛油果沙律(正價$10;跟餐+$8)估唔到$8有咁多😱仲有唔少牛油果,配嘅係黑醋汁,沙律菜好新鮮,強烈推薦大家一定要加❣️❣️❣️評分🌕🌕🌕🌕🌕5.

1. 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡🐮🍔($98)
牛肉好juicy,煎到外皮微焦,入口唔會好油膩~
薯條薯仔味唔算好重,勝在熱辣辣夠香脆
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2. 韓式辣汁海鮮意粉配刁草煙三文魚($60)
煙三文魚幾厚身,入口好滿足🥳
意粉份量都幾多下,男仔都絕對夠食!
辣味就唔太食得出,反而食到少少番茄味🤣好彩同海鮮都夾
呢個價錢黎講都冇咩挑剔🙈
評分🌕🌕🌕🌕🌑

3. 芝士香草番茄醬焗肉丸($38)
茄汁加肉丸呢個組合真係百食唔厭!
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 牛油果沙律(正價$10;跟餐+$8)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

5. 番茄甘荀湯(正價$15;跟餐+$5)
唔係全糊狀,保留咗少少番茄同甘荀嘅粒粒口感,番茄味道好濃郁,酸酸地幾開胃😆
評分🌕🌕🌕🌕🌗

6. 墨汁包多士(正價$12;跟餐+$8)
第一次見好特別😂但食落其實又食唔出墨汁味🥸
烘過嘅關係麵包體會比較乾身,建議配埋湯一齊食😄

7. 荔枝梳打
超大杯😂係好天然嘅荔枝甜味,唔會好重糖漿味,幾fresh😉

8. 泡沫咖啡
估唔到咖啡都係咁大杯😂小編走甜但都唔係好苦👍🏻咖啡豆香味唔算太出,正正常常~整體而言都幾抵飲
  • 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡
2022-05-27 2298 瀏覽
呢排多咗喺觀塘出沒 所以今日lunch又嚟咗成業工廠大廈搵食 搵到呢間質素唔錯嘅西餐廳🍴餐廳位置唔算多 每張檯上面都有個QR Code落單 落完單可以直接喺手機俾錢 又或者出櫃檯找數 當你嘅食物準備好 就會叫冧巴叫你出去拎餐🤭 餐具方面都係自助形式去攞 又有紙巾同埋飲管 仲有辣椒仔 胡椒粉等等嘅調味料南瓜湯有淡淡嘅南瓜味 湯都幾杰身🎃番茄甘荀湯呢個湯味道比較酸 主要係蕃茄味為主 甘筍嘅味道就唔係太出眾🍅白酒忌廉汁吞拿魚芝士焗海鮮蝴蝶粉相比起意粉 我更加偏好蝴蝶粉 貪佢面積大啲 可以掛到多啲忌廉汁🍴 意粉嘅配料除咗吞拿魚 仲有蜆肉同魚肉 都幾什錦 整體味道唔錯 係略嫌白酒味道太搶 成個粉嘅酸味重咗少少🤏吉列豬扒芝士鮮茄焗飯賣相好吸引 吉列豬扒嘅外皮脆度一般 飯嘅份量唔算多😂 但係絕對夠飽 因為有好多芝士 炒飯底就麻麻地 感覺係蛋撈飯 而唔係每粒飯都被蛋汁包圍嘅感覺蘋果茶唔算太甜 帶少少refresh嘅感覺 杯底原來有啲蘋果粒粒🍎朱古力心太軟配雪糕食完主食就可以同店員講上甜品 呢個甜品竟然係最令人驚喜 好鍾意心太軟嘅冷熱交融 不過用上榛子朱古力雪糕就有少少唔太夾 如果用返雲呢拿或者朱古力味
南瓜湯
有淡淡嘅南瓜味 湯都幾杰身🎃
番茄甘荀湯
蘋果茶
蘋果茶 檸檬茶
朱古力心太軟配雪糕
食完主食就可以同店員講上甜品 呢個甜品竟然係最令人驚喜 好鍾意心太軟嘅冷熱交融 不過用上榛子朱古力雪糕就有少少唔太夾 如果用返雲呢拿或者朱古力味嘅雪糕會更加正🙈
呢間餐廳仲有幾多其他選擇 下次會試吓其他野🤪
午餐
2022-05-22 99 瀏覽
中午去到見到個場滿了80%,不需要等位就直接入去了,地方整潔,安排坐二人位,二人位都算寬,擺到兩個main和小食。同隔離檯會有隔板隔住。叫了個卡邦尼煙肉蝴蝶粉,很夠芝士味,很濃郁,整個意粉唔會話太濕,蝴蝶粉剛剛沾上卡邦尼汁,感覺剛剛好,意粉都煮到al dente,不錯不錯。不過男士就覺得份量少了一點另外也點了很多人有介紹的飛騨牛蛋包飯,個黑椒汁好惹味,略為偏甜,但會追住食,個蛋都好滑,飯就略為硬了少少,牛就煎到乾了一點點,呢度有點失望,不過整體都很不錯咖啡☕加8蚊有Latte,12蚊有凍Latte。覺得呢個價錢真係好抵,杯咖啡的味道完全OK。然後跟餐加28蚊有甜品,叫了窩夫配雪糕,個窩夫有撒上白糖,略甜了一點,如果可以由客人落就好了。這間餐廳完全可以encore

不過男士就覺得份量少了一點

卡邦尼蝴蝶粉