2022-12-14 48 瀏覽
去前,對於0負評又好多正評嘅餐廳抱有懷疑比打手欺騙太多,睇返開業日期都唔近,就比次機會試一試佢今日膽粗粗去試食物質素好有驚喜肉骨茶同叻沙都好味肉骨茶藥材味唔重但個豬軟骨好有誠意叻沙味都香,蜆好新鮮,蝦唔霉絕對需要book位去太多人walk in 好易無位同據店家講最好提早落單,因為得2個人做野,怕慢左店員態度好好講解好清楚,每味菜特色亦都無迫人加額外飲品同小食唯一挑剔位係比水客人好彩d野無味精落返山先飲水可能太多人幫襯希望可改善
去前,對於0負評又好多正評嘅餐廳抱有懷疑
比打手欺騙太多,睇返開業日期都唔近,就比次機會試一試佢

今日膽粗粗去試
食物質素好有驚喜
肉骨茶同叻沙都好味
肉骨茶藥材味唔重
但個豬軟骨好有誠意
叻沙味都香,蜆好新鮮,蝦唔霉

絕對需要book位去
太多人walk in 好易無位
同據店家講最好提早落單,因為得2個人做野,怕慢左

店員態度好好
講解好清楚,每味菜特色
亦都無迫人加額外飲品同小食

唯一挑剔位
係比水客人
好彩d野無味精
落返山先飲水
可能太多人幫襯希望可改善
大蜆蝦叻沙
2022-12-14
5 分鐘 (堂食)
大蜆蝦叻沙
  • 珍寶大蜆拼海蝦喇沙湯麵
2022-12-14 26 瀏覽
位於中環嘅brick by brick,係喺長斜路旁邊嘅巷仔裏面,店舖唔算大但係都坐滿咗客人。呢度主打馬拉菜,店主非常熱情而且有禮貌,會同我哋介紹每一道菜仲會一齊傾計🫶🏻睇嚟呢度除咗食物質素,仲有人情味嘅🥹。黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜🐑 $278係經過黑麥啤去醃製嘅羊扒,食落有陣陣酒香🍻,而且酸椰菜係熟嘅版本(聽講坊間多數都係生嘅),非常開胃,而薯蓉都打得好滑身🥔,係一道好有心思嘅菜式🥰玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188隻隻都新鮮冇沙又漲卜卜😍以玫瑰酒加蜆嘅風味煮成嘅醬汁,鮮味十足,配埋蒜蓉包一齊食真係💯

黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜🐑 $278

玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188

2022-12-11 40 瀏覽
中環蘇豪區一條小巷入便有間馬拉菜小店工業風嘅裝修風格店舖小小 感覺好close 適合傾計 💬餐廳提供多款酒精飲品仲有多款馬拉菜同多國菜菜式✨火熱馬拉砂煲肉骨茶淡淡藥材味 易於入口 滋補養生湯底都堅持唔落味精用砂煲裝住 好有風味有別於一般肉骨茶用一字排店主轉用豬軟骨 肉質軟淋 好入味仲有好多配料金菇、金針菇、生菜、豆卜等配料再配上白飯、油炸鬼、炸米餅、自家製蒜泥醬口感味道好豐富✨秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 (鑫魚三寶)喇沙湯底用上多種香料、蔬菜、肉類熬製白魚丸好彈牙 仲有炸魚角、魚腐豆卜、爽脆芽菜同流心蛋 好足料✨南蠻炸雞蛋沙律好有驚喜嘅菜式蛋沙律份量多 可中和炸雞熱氣嘅感覺炸雞外脆內軟 有少少辣自家調製南蠻醬汁好惹味餐廳仲提外賣裝急凍肉骨茶同咖哩喇沙返屋企都可以享受正宗馬拉口味
中環蘇豪區一條小巷入便有間馬拉菜小店

用砂煲裝住 好有風味
有別於一般肉骨茶用一字排
店主轉用豬軟骨 肉質軟淋 好入味
仲有好多配料
金菇、金針菇、生菜、豆卜等配料
再配上白飯、油炸鬼、炸米餅、自家製蒜泥醬
口感味道好豐富

✨秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 (鑫魚三寶)

喇沙湯底用上多種香料、蔬菜、肉類熬製
白魚丸好彈牙 仲有炸魚角、魚腐
豆卜、爽脆芽菜同流心蛋 好足料

✨南蠻炸雞蛋沙律

好有驚喜嘅菜式
蛋沙律份量多 可中和炸雞熱氣嘅感覺
炸雞外脆內軟 有少少辣
自家調製南蠻醬汁好惹味

餐廳仲提外賣裝急凍肉骨茶同咖哩喇沙

返屋企都可以享受正宗馬拉口味
2022-12-11 890 瀏覽
🤎🧡🖤隱世小巷🇲🇾馬拉餐酒吧中環的確好多嘢食,不過要搵到特式菜就要捐窿捐罅!依間餐廳就算有地圖都好難搵😆不過見到「俊榮里」轉入小巷就會搵到啦!🤪餐牌選擇都幾多,主打馬來西亞菜式!Thai Boneless Chicken Claw 🧡泰式酸辣無骨鳳爪🧡 $78無骨鳳爪有誰不愛?酸酸辣辣令人食慾大增🌶️鳳爪口感爽脆好味,除咗主角 仲有紅蘿蔔絲🥕、洋蔥絲🧅、蕃茄仔🍅、芫荽,味道酸辣又清新!Grilled Lamb Chop with Homemade Sauerkraut🤎黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜🤎 $278用咗黑麥醃製,香味倍增!燒羊扒滑嫩易入口,真係可以用鮮嫩多汁嚟形容!🥩完全冇羊羶味,係好好味!旁邊有自家製德國酸椰菜,自家製真係唔同啲🥰酸甜之餘亦充滿肉香!薯蓉份量十足,綿密軟滑,配合肉汁食又別有一番風味呢!😋依度環境幾舒服,小巷位置寧靜舒服😌 餐廳內牆嘅磚牆都幾適合打卡🤭店員服務態度真係好好,效率高又細心!臨走前仲留意到佢哋有盒裝嘅咖喱喇沙同埋肉骨茶添!有興趣嘅朋友真係要喺度買返盒返屋企試吓啦😍BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️📍Brick by Brick
🤎🧡🖤
隱世小巷🇲🇾馬拉餐酒吧

黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜

Thai Boneless Chicken Claw
🧡泰式酸辣無骨鳳爪🧡 $78

🤎黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜🤎 $278

肉骨茶

📍Brick by Brick
📍中環士丹頓街21號地庫
2022-12-10
10 分鐘 (堂食)
肉骨茶
下午喺中環,經過一間食多國菜嘅馬拉餐廳,餐廳裝修簡約環境都幾舒服😌我哋叫咗招牌喇沙烤雞,有薯仔洋蔥紅蘿蔔做配菜,烤雞同配菜味道恰到好處😃👍跟住叫咗珍寶大蜆拼海蝦,正宗吉隆坡風味喇沙湯麵😍,冇味精又冇加糖,湯底用咗天然香料製作而成,味道濃郁,又不會太辣🙂🫶🏻😉最值得一試當然係火熱馬拉砂煲配白飯,油炸鬼給手工蒜香米餅,豬軟骨湯底濃郁,油炸鬼脆而不油膩,配埋白米飯,簡直一流😆餐廳為咗方便大家隨時可以品嘗正宗嘅肉骨茶,有零售肉骨茶急凍包,一盒2包,成包放入熱水15-20mins就食得,方便大家,所以買咗嚟試😋好味!

2022-09-10
2022-12-06 35 瀏覽
今晚黎到久違嘅soho區尋尋覓覓 揾到一間有heart嘅小店平日夜晚 時間尚早 人流未算多Weekend 或 Friday建議book定位Order左2係dishes 秘製馬來西亞咖喱喇沙珍寶大蜆湯麵 - $128我個人係好鍾情喇沙呢個湯底係用新鮮疏菜同香料秘製而成 利用疏菜既甜去做個湯底 而佢係比市面上一般嘅喇沙冇咁重椰奶味絕對冇喧賓奪主嘅感覺再要讚就係佢個蜆完全係King size隻隻都又新鮮又甜好好味😋😋😋由於今晚無大蝦所以幫我地轉左做蜆份量都好足起碼有8隻大蜆燒美國安格斯西冷配黑松露薯條 - $248肉味濃郁 亦有油香烤得剛剛好做到medium 嘅效果👍🏻💜craft beer - $56/each試晒2個味個人比較喜歡Earl Grey味飲落真係有少少茶香幾特別同場加映有心之作就係餐廳有出自家製冷凍包分別有肉骨茶 & 喇沙特別係疫情嘅日子冷凍包絕對係香港人雪櫃常備嘅食物
今晚黎到久違嘅soho區

特別係疫情嘅日子
冷凍包絕對係香港人雪櫃常備嘅食物

2022-12-05
  • 喇沙
放工黎到中環搵朋友,朋友推介我試呢間型格工業風嘅馬拉菜西餐酒吧。餐廳環境唔算大,但勝在清靜,岩曬幾位朋友食飯傾偈!🔹燒美國安格斯西冷扒配黑松露醬薯條 $248牛扒配燒汁食落好多汁,好冧身,肉味好香,完全唔會鞋,十分有驚喜!薯條份量十足,炸到好香脆,再配上黑松露醬,真係食到停唔到😋🔹秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(惹味肥牛堆) $108一直都知道呢間餐廳主打馬拉菜,所以揀左呢個喇沙配肥牛嘅配搭。肥牛份量多,喇沙湯底食落好香濃,好香椰奶味,辣味適中。我最鍾意佢嘅麵底係油麵同米粉嘅摻摻配搭,索曬湯汁,好惹味!👍🔹香辣酥炸雞軟骨 $88充滿椒鹽味嘅雞軟骨,一粒粒細細粒,食落香酥可口,小食之選!餐廳仲設有肉骨茶配料湯包同咖喱喇沙湯包,就算疫情期間唔出街都可以享用到,岩曬鍾意食馬拉野嘅朋友們😆

🔹燒美國安格斯西冷扒配黑松露醬薯條 $248

🔹秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵(惹味肥牛堆) $108

🔹香辣酥炸雞軟骨 $88
充滿椒鹽味嘅雞軟骨,一粒粒細細粒,食落香酥可口,小食之選!

2022-12-05 299 瀏覽
大家對蘇豪區嘅認識應該都剩係得酒吧夜店 竟然估唔到入面有間酒吧餐廳主打馬來西亞仲要款款有特色❣️玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188店員極力推薦話好多生客熟客都專程過嚟食呢個 用Rosé煮成嘅醬汁 濃稠得嚟又唔會話重口味 加上辣椒🌶片提升海鮮香味 鮮甜蜆肉放喺香脆蒜蓉包上面一齊 再淋上醬汁 香香辣辣超級惹味❣️秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 配 惹味肥牛堆 $108老闆秘製喇沙湯底 以辣為主淡淡咖喱味 肥牛堆好似座⛰咁高 兩片超吸湯豆卜同埋糖心蛋 撈落湯底令湯底更濃郁 麵底係正宗摻摻做法 混合油麵米粉 油麵掛湯米粉吸湯加上吸滿又辣又濃湯底嘅肥牛 滿足感to the max ❣️招牌喇沙烤雞 $228烤雞但唔係乾嘅特色做法 真係呢到先食到將雞肉先烤熟再淋上秘製喇沙醬 平時烤雞係甜甜地 但呢個有椰香咖喱少少辣 仲有薯仔 車厘茄 翠玉瓜 洋蔥 伴碟 吱啲青檸汁酸酸地更有層次
仲要款款有特色

❣️玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包 $188

❣️秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 配 惹味肥牛堆 $108
加上吸滿又辣又濃湯底嘅肥牛 滿足感to the max

❣️招牌喇沙烤雞 $228
烤雞但唔係乾嘅特色做法 真係呢到先食到
2022-11-28
2022-12-03 37 瀏覽
Brick by brick 位於中環Soho區,餐廳位置比較隱蔽,位置唔多,成個裝修簡單整潔,黑白配專登揀啲兩三點嘅時間嚟,但係都見到仲係好多人嚟食 ,好受歡迎😳👏食完之後都覺得絕對值得一試😚餐廳主打正宗馬拉菜式、咖喱喇沙同埋肉骨茶珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 🍜 $118喇沙湯底完全冇落糖同埋冇落任何味精,湯底非常重椰香咖喱味好鮮甜,小店堅持用傳統正宗馬拉製作方法,用菜蔬同埋香料熬成再配合埋椰奶🥹好飲到黑白配飲咗大半碗 🍜🍜大蜆係逐碗逐碗整落去個湯底度,食落去先甜得黎肥美飽滿,海蝦🦞爽口彈牙,鮮味都好出,麵底係用油面加米粉,另外仲有芽菜、豆卜同埋生菜🥬做配料👍🏻火熱砂煲香濃肉骨茶🔥 (配白飯) $128肉骨茶藥味好濃郁,用咗各種藥材熬煮,味道甘甜👅另外肉係用咗豬軟骨,所以食落去係軟林林嘅肉👀配埋白飯、油炸鬼同埋手工蒜泥醬,如果想個肉骨茶重未啲仲可以撈埋蒜泥醬食,增加個口感南蠻炸雞 🍗 三件 $42炸雞炸到外脆內軟,食落去辣辣地好香口惹味 🌶️

珍寶大蜆拼海蝦秘製馬來西亞咖喱喇沙湯麵 🍜 $118

火熱砂煲香濃肉骨茶🔥 (配白飯) $128

南蠻炸雞 🍗 三件 $42
炸雞炸到外脆內軟,食落去辣辣地好香口惹味 🌶️
平時好少選擇喺中環食飯 因為總係覺得中環好嘈今次因為同中環返工嘅朋友 相約咗喺附近食飯我哋揀咗一間位於soho區嘅餐廳 位置比較隱秘原來入口設於後巷 要由俊榮里入喺職員耐心解釋下 終於成功去到餐廳幾有特色 小店Dressing 全部係自己調配 無味精食物亦蘊含時間嘅味道❣️果然冇嚟錯呢******************************食物s:🥂Stella ($54)先來一份酒水下飯🐣脆炸梅子一口雞 ($98) 雞肉外表炸得金黃香脆 雞脾肉嫩滑 唔會炸到乾晒肉汁緊緊鎖喺雞肉當中 食落好juicy😍再點埋自家製Chili Sauce🌶️好滿足呀👅🐮燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯條 ($248) 小店採用安格斯西冷 牛肉味超濃😍平時出面食開既sauce總離不開黑椒汁、蒜蓉汁同蘑菇汁太濃嘅醬汁或多或少會遮蓋咗牛扒既肉味餐廳最特別之處係採用自家手工調配Gravy Sauce當安格斯西冷遇上用時間熬製而成嘅肉汁成件事就昇華晒 完全食得出食物嘅原味道❣️Side Dish有黑松露薯條、炸甘筍、西蘭花🥦同車厘茄🍅🍟薯條好大份 炸得金黃香脆而且唔油膩 可以見到薯條表面一啲油都無食落爽脆又有薯味 配埋
平時好少選擇喺中環食飯 因為總係覺得中環好嘈
今次因為同中環返工嘅朋友 相約咗喺附近食飯
我哋揀咗一間位於soho區嘅餐廳 位置比較隱秘
原來入口設於後巷 要由俊榮里入
喺職員耐心解釋下 終於成功去到
餐廳幾有特色 小店Dressing 全部係自己調配 無味精
食物亦蘊含時間嘅味道❣️果然冇嚟錯呢

食物s:

🥂Stella ($54)
先來一份酒水下飯

stella

🐣脆炸梅子一口雞 ($98)
雞肉外表炸得金黃香脆
雞脾肉嫩滑 唔會炸到乾晒
肉汁緊緊鎖喺雞肉當中 食落好juicy😍
再點埋自家製Chili Sauce🌶️好滿足呀👅

脆炸梅子一口雞

🐮燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯條 ($248)
小店採用安格斯西冷 牛肉味超濃😍
平時出面食開既sauce總離不開黑椒汁、蒜蓉汁同蘑菇汁
太濃嘅醬汁或多或少會遮蓋咗牛扒既肉味
餐廳最特別之處係採用自家手工調配Gravy Sauce
當安格斯西冷遇上用時間熬製而成嘅肉汁
成件事就昇華晒 完全食得出食物嘅原味道❣️
Side Dish有黑松露薯條、炸甘筍、西蘭花🥦同車厘茄🍅
🍟薯條好大份 炸得金黃香脆

以磚牆同水泥牆為主調
而且餐廳周圍掛滿藝術品 好有格調
喺細節上都可以見到店主嘅心思💕

小結:

香港人生活勞勞碌碌 Brick by Brick 誕生於中環
喺忙碌的小街小巷中 為大家帶來一個寧靜嘅安歇地
環境舒適而有格調 性價比頗高❣️
絕對係值得更多人認識嘅餐廳
有機會都會再去試下其他菜式
推蔫大家都可以去同老闆交流一下呀

#中環 #中西區 #soho #chill #香港美食 #中環美食 #蘇豪美食 #西餐廳 #良心小店 #相機食先 #手機食先 #打卡 #打卡餐廳 #香港好去處 #central #BrickbyBrick #新餐廳 #新店介紹 #多國菜 #sohohk #派對 #慶祝 #包場服務
stella
脆炸梅子一口雞
燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯條
2022-11-30 22 瀏覽
黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜 $278火熱砂煲肉骨茶 $148泰式酸辣無骨鳳爪 $78大圍啤-伯爵茶 $68大圍啤-茉莉花熱情果 $68.Brick by Brick 雖然地址顯示位於中環蘇豪區的士丹頓街,其實實質在一條叫俊榮里的巷子當中,所以本人花了不少時間才找到這餐廳😅.Brick by Brick主打馬拉菜與fusion 菜,顧客亦可以包場舉辦Party等,雖然舖位不大,但店主亦很積極推廣音樂及藝術,她很樂意給予餐廳的空間讓業餘畫家擺放畫作及讓業餘樂隊演出,間中亦會舉辦電影欣賞喔😆.黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜經黑麥啤酒烹調的燒羊扒🤤味道肉質嫩滑之餘還配上炒製過德國酸椰菜和口感綿密的薯蓉簡直是絕配😋.火熱砂煲肉骨茶 這裡的肉骨茶與坊間的有點不同,平時的肉骨茶都是用一字排製作,而這裡的是用豬軟骨,而且豬軟骨腍身之餘又有軟骨嚼勁,湯底藥材味芳香濃郁,還帶點淡淡白胡椒香🤤肉骨茶還配一碟蒜泥醬、油條、米餅和白飯,比如食得濃味的顧客,可以將蒜泥醬混入肉骨茶中,令其味更濃厚更惹味😋.泰式酸辣無骨鳳爪 泰式辣度非常足夠🌶️很合適嗜辣人士😆鳳爪有嚼勁很入味👍🏻配合洋蔥絲生菜和青檸汁非常清新😋.
黑麥香燒羊扒配自家製德國酸椰菜 $278
火熱砂煲肉骨茶 $148
泰式酸辣無骨鳳爪 $78
大圍啤-伯爵茶 $68
大圍啤-茉莉花熱情果 $68

火熱砂煲肉骨茶

大圍啤-伯爵茶
充滿麥芽的香烤味及啤酒花的芳香。豐富的佛手柑果香與精選伯爵茶的甘苦互相交融,酒體濃厚👍🏻
大圍啤-茉莉花熱情果
以新鮮熱情果釀造,微微果酸令小麥啤酒口感清爽富有層次,加上清香的茉莉花味👍🏻

最後店主亦將自家製的肉骨茶和咖喱喇沙製作成即食包😆只要跟包裝的加熱方法就可以😋 非常合適中環上班族及懶煮食的人士🤣🤣
2022-11-26 437 瀏覽
位於中環蘇豪區嘅brick by brick係主打馬拉菜嘅酒吧~除左正宗馬拉菜,亦都加入fusion菜式珍寶大蜆拼海蝦咖哩喇沙湯麵🥘🍜($128)大蜆同大蝦兩樣主要食材都好新鮮,味道鮮甜!麵底係摻摻,即係油麵+米粉。味道濃郁嘅喇沙湯底更係精髓🤩好味到比我地飲左超過一半🤓係餐廳用上大量純正香料煮成,一粒糖都冇落,零味精!飲落唔會好似出面果啲咁辣,反而係貼近返傳統正宗馬拉煮法。為左保留香味,湯麵亦會保留住碎香料。小店堅持帶比食客正宗嘅喇沙味道,呢一點我地好佩服💪呢個高質嘅喇沙湯底,小店細心到出埋自家品牌即食急凍湯包! 勁呀!!!!!!連肉骨茶湯包都有出埋,望過佢啲成份,少鈉零糖零味精,同喇沙湯一樣咁健康~~招牌喇沙烤雞🍗($228)總共有四隻煎香大雞脾,肉質嫩滑,再喺上面淋上混合左喇沙汁+雞汁嘅秘製喇沙醬,又一碟色香味俱全食唔停口嘅主菜底下配料有薯仔、翠玉瓜、紅蘿蔔、車厘蕃,份量絕對唔少~~🥗日式炒野菜($98)炒野菜疊到一個小山咁,份量好多架!成碟菜都好惹味😚啲椰菜成功做到炒完都保持爽脆口感、味道清甜~今餐嗌嘅野食都無可挑剔,每樣嘅presentation都做得好好呀,even配菜嘅選材

珍寶大蜆拼海蝦咖哩喇沙湯麵🥘🍜($128)

招牌喇沙烤雞🍗($228)
底下配料有薯仔、翠玉瓜、紅蘿蔔、車厘蕃,份量絕對唔少~~
🥗日式炒野菜($98)

今餐嗌嘅野食都無可挑剔,每樣嘅presentation都做得好好呀,even配菜嘅選材、擺碟,都豪不馬虎,你會食得出果份用心!餐廳老闆超nice, 欣賞佢嘅熱誠、認真同力求進步,因為疫情而影響左客流好替小店唔抵🥺🥺🥺今日食得好開心呀,香港有呢啲小店真心好值得大力支持,一定一定再黎幫襯
2022-11-26
2022-11-22 31 瀏覽
星期二噶中午,妹妹約咗我試下呢間小巷的肉骨茶、Farewell我離開中環區返工。呢度環境舒適,我們都叫了肉骨茶套餐,真的很美味喔難得在香港也食到好味的肉骨茶,唔似平時D餐廳的肉骨茶用白胡椒了事,一試難忘。侍應姐姐一個人take care整間店,非常熱心&熱情。感恩和妹妹食到美味的午餐
呢度環境舒適,我們都叫了肉骨茶套餐,真的很美味喔
侍應姐姐一個人take care整間店,非常熱心&熱情。
感恩和妹妹食到美味的午餐

💫中環好推推推推介2-4人聚會💫💫所有食材都是主角,驚喜了💫≡≡≡≡🍲𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒🍲≡≡≡≡1️⃣黑麥香燒羊扒配自家製德國🇩🇪酸椰菜$278➪ 薯蓉入口極之順滑,感覺好似加咗忌廉咁好滑好軟身!😨忍唔住問店主,🙌🫣店主:因為不是溝粉🫣🙌原來我一直食嘅都係Kevin薯蓉😂終於見識到真正薯仔做嘅薯蓉😂😍➪ 黑麥醃製羊扒零0️⃣羶味,✨肉質偏實,留意不是煮的問題🫶 而是使用黑麥作為醃料的特性。但絕對不會難以咀嚼,肉質仍然👍👍✨➪ 自家製酸菜⋯⋯不會太酸而搶味😳 omg… why so yummy ??🔥2️⃣火熱馬拉砂煲肉骨茶$148 配飯、油炸鬼、米餅🍘➪以豬軟骨取代T字骨/1字骨,肉,成個煲都係肉,無骨,肉量極多。雖然成本高,但店主說希望是用心做好餐廳提供的食物💓➪採用多款藥材煮成的湯底,藥材味不重,能夠飲清光,見煲底!☺️☺️再配上特製✨蒜泥✨,沾肉吃,超惹味😆😆👍👍👍脆過翠如的油條+米餅+飯 🫶幸福≡≡≡≡ 🍻𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠 🍹 ≡≡≡≡《大圍啤》 手工啤-$68/1➪熱情果味,果味甜又重💓易入口💓➪伯爵茶味,個人不推介😂偏苦的😂≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡+1服務費 Total $640人均

💫中環好推推推推介2-4人聚會💫
💫所有食材都是主角,驚喜了💫

≡≡≡≡🍲𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒🍲≡≡≡≡

1️⃣黑麥香燒羊扒配自家製德國🇩🇪酸椰菜$278

➪ 黑麥醃製羊扒零0️⃣羶味,

➪ 自家製酸菜⋯⋯不會太酸而搶味
😳 omg… why so yummy ??🔥

2️⃣火熱馬拉砂煲肉骨茶$148
配飯、油炸鬼、米餅🍘

再配上特製✨蒜泥✨,沾肉吃,
超惹味😆😆👍👍👍

脆過翠如的油條+米餅+飯 🫶幸福

≡≡≡≡ 🍻𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘𝑠 🍹 ≡≡≡≡
《大圍啤》 手工啤-$68/1

➪熱情果味,果味甜又重💓易入口💓
➪伯爵茶味,個人不推介😂偏苦的😂

≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡
+1服務費 Total $640
人均~$320

▼・ᴥ・▼

• 火熱馬拉砂煲肉骨茶
🅱︎🆁🅸🅲🅺 🅱︎🆈 🅱︎🆁🅸🅲🅺🇲🇾真心hidden gem嘅馬拉菜酒吧餐廳🍴蘇豪區嘅小巷入面 用google map都有啲難搵但絕對值得一試嘅誠意之作🥰牆場展覽咗好多local藝術畫作 好有心🎨﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/火熱馬拉砂煲肉骨茶🍲 $148/ (4/5)傳統馬拉肉骨茶 呢款聞落藥材味重 但食落好易入口好順🤩砂煲別有一番風味 無味精無落糖 飲落好暖胃😌店主好講究肉同水熬湯1:1比例 最後一滴都無剩🤭唔似一般用排骨而係豬軟骨🍖炆到好腍好入味 軟骨爽脆 另外有白飯🍚油炸鬼同手工蒜香🧄米餅🍘脆卜卜/招牌喇沙烤雞🐣 $228/ (4.2/5)濃郁秘製喇沙醬椰香味好出好creamy 微辣加上香料吊味😚原隻春雞size算中上🐓啖啖肉又保持到連雞胸都有肉汁 當然脾位較鮮嫩🐣底下仲有多款蔬菜🥬翠肉瓜 蘿蔔都好腍身/玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🌹 $188/ (4.3/5)好特別第一次試嘅玫瑰酒醬汁🌹一開頭食覺得偏甜 但竟然夾埋鮮甜蜆肉好襯🌊蜆肉新鮮烹調時間控制得啱啱好 形成有水泡嘅卜卜蜆🐚蒜蓉包🥖都係甜>蒜味 烘得香脆 點汁一流🤩最尾店主仲好熱情❤️‍🔥同我哋推薦佢哋自家製肉骨茶同喇沙懶人
🅱︎🆁🅸🅲🅺 🅱︎🆈 🅱︎🆁🅸🅲🅺
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/火熱馬拉砂煲肉骨茶🍲 $148/ (4/5)

/招牌喇沙烤雞🐣 $228/ (4.2/5)

/玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包🌹 $188/ (4.3/5)

最尾店主仲好熱情❤️‍🔥同我哋推薦佢哋自家製肉骨茶同喇沙懶人包😍隔水整熱就可以喺屋企食到地道風味🇲🇾

• 玫瑰酒煮卜卜大蜆配蒜蓉包
  • 招牌喇沙烤雞