2021-11-11 41 瀏覽
位於觀塘海濱對面有個商場,入面有間 cafe,啲野食同飲品都好吸引。#炸魚塊野菜咖喱定食 $128 呢款係素食之選,不過如果又想食素又想食肉就可以另加$20追加兩大舊既炸雞!舊雞相當嫩滑,值得一試,炸魚都好夠脆,飯既份量都好多,非常飽肚。#大蝦蒜油鮮車厘茄櫻花蝦意大利麵 $128呢款既蝦總共有5隻,幫你剝埋殼。麵係天使麵,比較幼身啲。整體唔算重口味,都係健康啲。每款定食都跟沙律同埋小甜點。#36小時慢萃伯爵拿鐵 $45有熱同凍揀,凍既真係靚勁多,佢既厚厚既cream 🤪真係好正,有淡淡既伯爵茶再加埋咖啡,呢杯飲品真係會試第二次!#熱情果冰搖茶 $34朋友好中意熱情果所以試咗呢個,佢都好中意。

#炸魚塊野菜咖喱定食 $128

#大蝦蒜油鮮車厘茄櫻花蝦意大利麵 $128

#36小時慢萃伯爵拿鐵 $45

#熱情果冰搖茶 $34

朋友好中意熱情果所以試咗呢個,佢都好中意。

2021-11-09
2021-11-10 60 瀏覽
之前有朋友喺ig 影過依間餐廳 覺得食物同裝潢好精緻同吸引💫 所以就同咗朋友去食😽同朋友各點咗一個餐😋 大蝦蒜油鮮車厘茄櫻花蝦意大利麵🍝 同 炸魚塊野菜咖喱定食🍛大蝦蒜油鮮車厘茄意大利麵嘅外觀真係好靚😻 一上檯就已經知道一定要相機食先🤤大蝦非常鮮嫩而且啖啖蝦肉😛 而且車厘茄醬同意粉好夾,好鮮甜,係一個好好嘅開胃菜🤤 而且加埋沙律同埋甜品,成個餐都好健康呢🌿💚我嘅朋友對炸魚塊野菜咖喱定食讚不絕口😻 本身點依個餐嘅時候職員有提醒魚塊係素食嚟,冇諗過原來炸魚塊都有素食😋 結果味道喜出望外,加埋咖喱汁真係一流😎我地仲各點咗一杯飲料,分別係檸啡同latte mocha 兩杯嘢飲都好開胃,尤其檸啡味道好新奇😆 埋單個陣職員同我地講佢地11月開始會開埋週末,大家得閒可以喺觀塘海濱散步之後去食喔😛🌿

而且加埋沙律同埋甜品,成個餐都好健康呢🌿💚

1K
2021-11-09 65 瀏覽
M佬今日放假,特登過海陪我食lunch,仲帶我嚟到觀塘日系文青Cafe:break。break以石灰色為主色,提供日式洋食同咖啡,充滿文青嘅小青新氣息,讓人非常放鬆,啱晒返工返到好崩緊嘅我。另外,餐廳旁邊就係觀塘海濱,假日有唔少人喺海濱玩完,都會嚟到break呢度take a break!鰻魚丼呢個丼飯套餐配有櫻花蝦味增湯同前菜,非常豐富。我就特別鍾意呢個墨魚嘴前菜,非常爽口彈牙,仲有成3大粒添!至於鰻魚丼嘅重點當然係鰻魚啦!鰻魚無泥味,魚肉軟綿,鰻魚汁香濃!飯面仲有醃蘿蔔、紅姜絲同紫菜,食之前記住撈勻,就夠晒好味啦!咖哩素炸魚柳飯想食得健康啲?餐廳亦有素食選擇,呢個素炸魚柳非常香脆,入面仲有絲絲嘅魚肉,幾可亂真!我哋另外加咗炸雞柳,雞肉炸到非常香脆又夠juicy!至於咖喱汁係日式咖喱,味道甜而不辣,非常開胃。

鰻魚丼

咖哩素炸魚柳飯

2021-11-05
2021-11-07 59 瀏覽
今日約一位朋友去觀塘海濱匯一間cafe 下午茶chill 下!星期六人流唔太多,cafe 環境裝修簡約小清新風,門口有一張樹屋卡台,可以打卡,可惜今次去到已經有客人坐,坐唔到。(建議想坐嘅朋友預先book台) 餐牌設計十分特別,推薦/熱門食品會有彩色素描圖,食品種類亦會定期更新。另外茶具盒亦有精心印上cafe logo。點完餐後,好快就上,首先係兩杯飲品。左:(36小時慢萃伯爵拿鐵) 咖啡超級甘醇濃香,配上伯爵及香滑牛奶,一啖飲到多層次,非常大力推薦!右:(炭焙烏龍拿鐡)茶味香醇、奶味濃郁,亦有微微炭香,整體比例控制均勻,不會太甜膩,習慣少糖嘅朋友可以試試。(杯面有好靚嘅拉花,記得要影相)南蠻炸雞牛油果沙律:份量超多!炸雞外脆內嫩滑,雞肉好juicy,加上特調醬汁,十分特別。沙律蔬菜種類豐富,清甜新鮮。玉子燒豬扒三文治: 三文治烤到好脆囗,中間夾住一層香甜玉子燒& 一層厚厚炸豬扒,要一大啖咬,食足全部料先夠爽!好味又好層次感。芝麻雞翼:即叫即炸,味道醃得唔錯,外皮炸得脆卜卜內裏肉仲好嫩滑,食完又唔會太油膩。玄米茶麻糬蛋卷:(必食) 不太甜,玄米茶蛋糕鬆軟棉密,忌廉香滑配合QQ麻薯

點完餐後,好快就上,首先係兩杯飲品。
(杯面有好靚嘅拉花,記得要影相)

玄米茶麻糬蛋卷:(必食) 不太甜,玄米茶蛋糕鬆軟棉密,忌廉香滑配合QQ麻薯,好食到停唔到口。

食飽後,行出商場過對面馬路到觀塘海濱散步。
-𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠💤呢日去左搵蘿蔔先生去食lunch 所以就去左觀塘搵野食 係海濱長廊果個商場有好多餐廳見到Break 既環境唔錯而且仲有下午茶有85折同包一杯野飲好似都幾抵咁 所以就想食下~🍚蛋黃漬蔥吞拿魚蓉三文魚籽丼($158)配有面豉湯同前菜同新鮮三文魚籽同鮮甜綿滑既吞拿魚蓉仲有紫菜畀你自製吞拿魚手卷 ✨2樣海鮮都唔會怕腥 而且份量足料 🐣芝麻雞翼($38)總共有3隻 炸得好香口 外脆內多汁 加埋有大量芝麻 都幾香濃~🍵炭培烏龍拿鐵($55)呢個真心出色 茶底香濃 炭烤味突出茶同奶既比例都岩岩好 唔會淨為得奶味 口感好滑✨ 推薦👍👍👍🍵水蜜桃冰搖茶($34)同樣地茶底都好唔錯 茶葉味濃👍水蜜桃都唔係死甜/ 化學味 而係淡淡水蜜核香~聽聞佢地11月開始仲會係星期日開大家有興趣既可以試些 記住嗌烏龍拿鐵~
𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠💤

呢日去左搵蘿蔔先生去食lunch
所以就去左觀塘搵野食
係海濱長廊果個商場有好多餐廳
見到Break 既環境唔錯
而且仲有下午茶有85折同包一杯野飲
好似都幾抵咁 所以就想食下~

🍚蛋黃漬蔥吞拿魚蓉三文魚籽丼($158)
配有面豉湯同前菜
同新鮮三文魚籽同鮮甜綿滑既吞拿魚蓉
仲有紫菜畀你自製吞拿魚手卷 ✨
2樣海鮮都唔會怕腥 而且份量足料

🐣芝麻雞翼($38)
總共有3隻 炸得好香口 外脆內多汁
加埋有大量芝麻 都幾香濃~

🍵炭培烏龍拿鐵($55)
呢個真心出色 茶底香濃 炭烤味突出

🍵水蜜桃冰搖茶($34)
同樣地茶底都好唔錯 茶葉味濃👍
水蜜桃都唔係死甜/ 化學味 而係淡淡水蜜核香~

聽聞佢地11月開始仲會係星期日開
大家有興趣既可以試些 記住嗌烏龍拿鐵~

2021-11-01
20 分鐘 (堂食)
  • 蛋黃漬吞拿魚蓉三文魚籽丼
  • 炭焙烏龍拿鐵
  • 芝麻雞翼
2021-11-06 33 瀏覽
咁岩行過見到一間餐廳好似裝修都唔錯咁, 下午茶價格相宜, 於是就入去試下! 餐廳裝潢走田園風格, 影下相打卡亦不錯! 🌟伯爵茶袋泡茶🍵🌟水蜜桃冰搖茶🍑🍹水蜜桃味幾香, 味道清新解渴🌟竹輪魚豆腐烏冬配蘋果沙律🍜🍎🥗蘋果沙律爽甜味美, 烏冬口感爽彈, 湯汁清清地, 竹輪同魚豆腐嘅味道滲哂入湯汁到, 帶出鮮味😊🌟是日蛋糕🧀🍰是日蛋糕有原味同青檸香茅芝士蛋糕, 小妹揀左原味, 芝士味香濃軟滑, 味道不錯!

🌟伯爵茶袋泡茶🍵

🌟水蜜桃冰搖茶🍑🍹
水蜜桃味幾香, 味道清新解渴

🌟竹輪魚豆腐烏冬配蘋果沙律🍜🍎🥗

🌟是日蛋糕🧀🍰
2021-11-06
下午茶
2021-11-06 977 瀏覽
今日下午,我和朋友來到觀塘這邊半日遊,走訪打卡熱點,想不到在志明橋旁有一個大型商場,內有很多餐廳。位置:由牛頭角B6出口,走向海旁方向,約十分鐘腳程就到了!環境:面積大,呈一個長方形,門口是咖啡吧,可以外賣咖啡。走進餐廳,可以看到左右兩邊各有一行吧台,在置中位置有一個打卡座位,類似涼亭的設計,外面圍上假樹葉,最盡頭就是廚房了,右手邊有行落地玻璃窗,可能陽光太猛烈,落下了白色窗簾。服務:午市套餐有特飲優惠,可以半價點選一杯。午市:套餐選擇不多,有五款定食。鰻魚丼$128牛肉飯賣完了,我們就點叫這款網上較多人推介的,但我們卻忘記了加錢加滑蛋,很可惜呀!鰻魚有四大塊,燒得焦香而軟綿,沒有骨,我連皮都吃下了,因為很軟滑,加了大量紫菜,配飯一流。吉列豬扒三文治$68這個是下午茶套餐,我們都很想吃,等到3點時再下單,很值得一試!因為豬扒真是很厚肉,炸得外脆內軟,外層的麵包亦烘過,又吸收了豬油香,好像吃豬扒包,旁邊還有開胃沙律,很滿足!炭培烏龍茶拿鐵$31這是招牌特濃茶咖啡,拉花是可愛的海馬,有濃烈的烏龍茶味,很突出,喝到最底可以見到很多茶渣,證明真材實料。36 hours infused earl

位置:由牛頭角B6出口,走向海旁方向,約十分鐘腳程就到了!

環境:面積大,呈一個長方形,
門口是咖啡吧,可以外賣咖啡。
走進餐廳,可以看到左右兩邊各有一行吧台,
在置中位置有一個打卡座位,類似涼亭的設計,外面圍上假樹葉,

服務:午市套餐有特飲優惠,可以半價點選一杯。

午市:套餐選擇不多,有五款定食。

鰻魚丼$128

吉列豬扒三文治$68

炭培烏龍茶拿鐵$31

36 hours infused early grey latte$13
這是朋友點叫,茶味亦濃,比我那杯會甘苦一點。
2021-11-03
  • 炭焙烏龍拿鐵
  • 鰻魚丼
  • 吉列豬扒三文治
2021-11-03 41 瀏覽
見今日天氣好好,風和日麗,走去觀塘海濱公園吹吹風,順道去打卡熱點的飛機天橋。一朝早的行程非常豐富,午飯時候也到了。天橋隔離的一座商廈有幾間餐廳,揀中呢間,菜式是西,日共融,還有我喜歡的咖啡。日式八彩咖喱飯+ 炸雞紅,橙,黃,綠…..色彩繽紛,配合均衡營養。咖喱汁是日式那種少少甜而不辣,配飯真一流。聽講呢間餐廳炸雞好出名,即叫即做,熱呼呼的,熨口啊!外層脆脆,肉質軟熟,果然有人氣。Colombia Felipe Arcile Natural Mandarine咖啡絕對係我的杯中物。店員推介了呢款。杯子有兩款,紅酒杯似的上窄下濶的杯子可令氣味集中。杯口又圓又大,可另舌尖兩端感受得到咖啡味道。有濃厚黑朱古力味道,帶點果香。飲後回甘持久,合我口味。原來有團購服務,買啲回家自己沖飲也不錯。得知星期日也會營業,週日可帶小朋友們來公園消磨時間,順道午餐。

日式八彩咖喱飯+ 炸雞
紅,橙,黃,綠…..色彩繽紛,配合均衡營養。

咖喱汁是日式那種少少甜而不辣,配飯真一流。

咖啡絕對係我的杯中物。店員推介了呢款。

有濃厚黑朱古力味道,帶點果香。
飲後回甘持久,合我口味。
原來有團購服務,買啲回家自己沖飲也不錯。

2021-11-01
1K
今日同老闆一齊去觀塘海濱匯開會,開完會梗係要食個靚lunch 醫下肚餓。我哋就選了「break」位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓,餐廳環境很舒適及開揚, 一點壓迫感有沒有,令人感relax 。平時在工廠區搵好野食唔容易,但Break 就打破舊有觀感,並且突破香港既午餐劣食文化,以「用心煮,良心賣」的宗旨,在緊湊而又緊迫工作,讓大家take a break,午餐套裝選擇都有水準,菜式逢星期三更新menu,咁樣每星期都有新鮮感,唔會覺乏味。我點了一份午餐套裝「蛋黃漬蔥吞拿魚蓉三文魚子丼」,套餐包括是日餐湯及前菜。 蔥吞拿魚蓉魚味香濃,質感軟綿綿,蛋黃漬像鮭魚卵,有質或及蛋香,以及三文魚子不腥帶鮮味,這配合送飯吃一流,可以大口大口不停吃。輕食加了一份「鹿兒島甘栗紫薯薯餅」,甘栗甜香,紫薯味濃郁,炸到金黄,外脆內軟,不油不膩。最後跟餐可配上甜品來一個「日式焙茶卷蛋」,這個焙茶卷蛋,茶味清香,口感輕盈,吃飽後加這甜品,不會覺滯。飲味方面「暮光」味道不錯,香橙味濃烈, 倒上咖啡後層次分明,杯底下有打燈,賣相最吸睛,打卡推介。另外「炭焙烏龍拿鐵」 入口先有濃醇的鮮乳,重茶味,濃茶咖啡讓你好精神。

2021-11-01 52 瀏覽
呢間打卡餐廳收藏已久,因為通常都係星期日先會過呢邊,一直都冇黎食,是次放假特意黎試下,點知一坐低店員就告知11月起佢地星期日都開鋪!好野以後星期日又多個選擇!!除左一般coffee shop嘅咖啡,仲有Break的特飲。凍朱古力味道偏朱古力奶嘅味道暮光一上桌時港女又失禮地大叫「咁靚嘅!」橙色冰球是橙汁,漂浮在tonic water,店員提醒要小心把espresso倒在冰球之上,才不會濺出水花,溫熱的espresso令冰球慢慢融化,與tonic water產生漸層,就如日出前的暮光,非常打卡able!味道方面先是嘗到espresso的苦澀,橙冰融化後酸甜的味道開始突出,加上滿滿的氣泡,很清新,推薦!蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼 配櫻花蝦味噌湯及沙律吞拿魚茸很綿滑,拌入蛋黃漬甜潤滑順三文魚子新鮮脆卜卜,真心覺得有日本餐廳的水準。海膽 • 蟹肉 • 三文魚子 • 卡邦尼 擺盤美得如畫,我實在覺得自己開始太誇海膽份量有成6件,配以蟹肉及三文魚子,啖啖濃郁鮮味。老實講我一直對cafe冇咩期望,break實在打破左我偏見!喜歡!
呢間打卡餐廳收藏已久,因為通常都係星期日先會過呢邊,
一直都冇黎食,是次放假特意黎試下,
點知一坐低店員就告知11月起佢地星期日都開鋪!
好野以後星期日又多個選擇!!
味道偏朱古力奶嘅味道
暮光
一上桌時港女又失禮地大叫「咁靚嘅!」
橙色冰球是橙汁,漂浮在tonic water,
就如日出前的暮光,非常打卡able!

加上滿滿的氣泡,很清新,推薦!
配櫻花蝦味噌湯及沙律
吞拿魚茸很綿滑,拌入蛋黃漬甜潤滑順
三文魚子新鮮脆卜卜,真心覺得有日本餐廳的水準。
海膽 • 蟹肉 • 三文魚子 • 卡邦尼
擺盤美得如畫,我實在覺得自己開始太誇
海膽份量有成6件,配以蟹肉及三文魚子,啖啖濃郁鮮味。

喜歡!
2021-10-31 18 瀏覽
同媽咪行完觀塘海濱就過對面有一座海濱滙搵間餐廳醫肚👍見到有一間位於一樓(break)餐廳環境不錯,門外的餐牌食物吸引還有八五折優惠,就入去試吓!煙三文魚菠菜忌廉汁意大利麵有三文魚子、菠菜、煙三文魚、雜菌等多種食材,三文魚子分量不少粒粒都晶凝通透,煙三文魚好香滑,加埋菠菜和雜菌一齊食口感層次豐富,每一條意大利麵都掛上醬汁,非常美味😋蛋黃漬蔥吞拿魚茸三文魚子丼吞拿魚茸入口軟綿綿好滑,加入溫泉蛋和葱粒一齊食,令到這個飯的味道更加提升,前菜是芥末八爪魚,微辣食落好爽口👍暮光☕️這杯是店員推介的,杯內會有一個橙冰另外會有一小杯expression 倒入去,會飲到酸酸地帶點甘香,味道幾特別😋Latte☕️杯上圖案好靚,入口好香好幼滑!
煙三文魚菠菜忌廉汁意大利麵
暮光☕️
Latte☕️
杯上圖案好靚,入口好香好幼滑!
2021-10-28 32 瀏覽
吉列豬扒配田園沙律,烤南瓜,薯仔沙律,柚子汁🍊 $128吉列豬扒炸得非常香脆,有厚度而且有肉汁。有手掌咁大,係幾juicy嘅豬扒。而沙律質素正常,加埋柚子汁🍊酸酸甜甜幾開胃😘芝麻雞翼$38即叫即炸😘外皮非常香脆,而且肉質嫩滑,作為小食唔錯竹輪魚腐烏冬配蘋果沙律$58 (cp值最高)呢碗烏冬係女仔嘅一人份量,口感煙韌滑溜嘅日本烏冬。竹輪彈牙,魚腐係少粉感個種👍🏻 Ice Mocha $42朱古力🍫味香濃,整體係微甜嗰種嘅mocha🥰Ice Latte $38咖啡味係偏廿苦嗰種,牛奶🥛味唔算好重
吉列豬扒配田園沙律,烤南瓜,薯仔沙律,柚子汁🍊 $128

芝麻雞翼$38
即叫即炸😘外皮非常香脆,而且肉質嫩滑,作為小食唔錯

竹輪魚腐烏冬配蘋果沙律$58 (cp值最高)

Ice Mocha $42
朱古力🍫味香濃,整體係微甜嗰種嘅mocha🥰

Ice Latte $38
咖啡味係偏廿苦嗰種,牛奶🥛味唔算好重
2021-05-21
2021-10-25 43 瀏覽
基本上之前一個禮拜都會嚟食三四次早餐,但啲服務同埋啲嘢食越嚟越衰。譬朝頭早8:30等五個字都未有杯咖啡,個牛角包勁難食皺晒皮,真係求其買單走人算啦。呢間野真係永遠唔再食。冇take two
2021-09-23 42 瀏覽
呢間位於海濱匯嘅餐廳,地點雖然未算好方便,但勝在靜中帶旺。平日lunch時間都多人等位,所以去前都要記得book定枱。座位數量唔多,但等位唔算等得太耐。今日試咗一個叫做海寶丼,有軟殼蟹,蟹肉,蟹膏,飛魚子,底層仲有紫菜。食落口感非常豐富。另外在附上味噌湯,仲有前菜,食完非常滿足。推介指數🌟🌟🌟🌟/5

推介指數🌟🌟🌟🌟/5
2021-09-17 52 瀏覽
break地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖咖啡及輕食成了不少年輕人的文化之一,衝忙的生活,工時長壓力大是香港打工一族的寫照,若假期一定要全程放鬆,break 一下重調生活步伐。坐下似杯哥倫比亞豆手沖咖啡,偏苦味,炒得好香架black coffee 飲完coffee 再外賣返屋企食鰻魚丼 $128 上層是舖天蓋地芝麻海苔碎,蒲熱鰻魚加上醃酸甜紫薑條,好有日本風情味。吉列豬扒三文治$68,去日本旅行時好hit 大大厚切炸豬扒三文治,麵包烘了底脆脆的,豬扒厚身食落好有咬口,加上mayo 醬就唔怕炸物本物太乾啦。冰熱情果茶,passionate fruit 香中滲出茶甘香,唔會太甜,在炎夏更好喝
break

地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖