2018-04-15 73 瀏覽
慶祝週年紀念,揀左呢間餐廳,無令人失望😎首先服務好好好好,好詳細咁為我地介紹餐牌、有禮貌同客氣👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼首先食個蒜蓉包先,熱熱的,蒜蓉味夠,好好食掛住食唔記得影相我叫左個羊架,超正medium,肉質剛剛好,大大件,食一半已經飽,又啖啖肉男朋友叫左個海鮮鐵板,龍蝦好好食扇貝好大隻。另外,佢個set有個麵包白汁蜆湯,好好飲呀。又係飲到唔記得影相今餐2個人食左$1062,可能貴左少少,但係高質素既
慶祝週年紀念,揀左呢間餐廳,無令人失望😎

首先食個蒜蓉包先,熱熱的,蒜蓉味夠,好好食
掛住食唔記得影相

我叫左個羊架,超正
medium,肉質剛剛好,大大件,食一半已經飽,又啖啖肉

羊架

男朋友叫左個海鮮鐵板,龍蝦好好食
扇貝好大隻

另外,佢個set有個麵包白汁蜆湯,好好飲呀
。又係飲到唔記得影相

今餐2個人食左$1062,可能貴左少少,但係高質素既
2018-04-15
紀念日
羊架
2018-04-12 54 瀏覽
I know it’s not a good 📸 photo coz the one opposite to me was in a bad mood and wanted to eat ASAP lol. Anyways it’s my second visit here coz they have a new menu! Both my visits were pleasant - at first was really worried coz it’s quite a small resto (but actually cozy!) really good for chilling. We went for the american pan grill set - and of coz 14oz USDA STRIPLOIN 🐄!! Love striploin coz i want the flavors and the tenderness! And I definitely like 🇬🇧British mustard more than 🇩🇪German mustard...HKD 498 (and it comes up home made desserts + soup!)
2018-04-10 424 瀏覽
香港扒房眾多, 稱得上高水準的卻寥寥可數。受朋友極力推介下, 特意前來一嘗這少有啲高水準!餐廰座位於大坑皇仁書院旁, 非常「就腳」。店內裝修比較像高級法國餐廳, 一燈一畫皆是藝術品。還記得怎麼使用桌上餐具嗎?簡單說明: 由外至內使用。餐前麵包, 溫度微熱、外脆內軟。就麵包而言非常有水準。New England Clam Chowder必食度⭐⭐⭐⭐麵包忌廉海鮮湯。湯內蜆肉非常大而新鮮。Side dish Salted Mushroom必食度⭐⭐⭐Pinot Noir by glass $98入口果味較重且帶點泥土味道, 較適合女生或品酒新手。USDA Ribeye 14oz $498必食度⭐⭐⭐⭐肉質鮮嫩, 油脂非常多非常香口。口感鬆軟牛肉味極重, 必食推介!Filet Mignon with Pan Sear Foie Gras 12oz $598必食度⭐⭐⭐⭐⭐Filet Mignon是牛隻腰部的肉, 被視為牛肉之中最嫩滑的部份。因為數量不多所以價錢亦偏貴。油脂少但牛肉味亦很濃厚, 極之鬆軟嫩滑。American Chocolate Sundae必食度⭐⭐⭐⭐
餐廰座位於大坑皇仁書院旁, 非常「就腳」。
店內裝修比較像高級法國餐廳, 一燈一畫皆是藝術品。
還記得怎麼使用桌上餐具嗎?簡單說明: 由外至內使用。
餐前麵包, 溫度微熱、外脆內軟。就麵包而言非常有水準。
必食度⭐⭐⭐⭐
麵包忌廉海鮮湯。湯內蜆肉非常大而新鮮。
Side dish Salted Mushroom
必食度⭐⭐⭐
Pinot Noir by glass $98
入口果味較重且帶點泥土味道, 較適合女生或品酒新手。
USDA Ribeye 14oz $498
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
油脂少但牛肉味亦很濃厚, 極之鬆軟嫩滑。
American Chocolate Sundae
必食度⭐⭐⭐⭐
  • Filet Mignon with Pan Sear Foie Gras 12oz
2018-04-10 316 瀏覽
大坑區近年多了很多食肆,可能因為好近銅鑼灣,而環境又自成一角,所以這個區,有很多出名的餐廳,今晚就出動去尋找美食。這間食肆門口給人一種高級的牛扒屋的感覺,內𥚃燈火有點暗淡,座位舒適,给我一種悠閒的浪漫。晚餐價錢由$498至$698,我們點了一個14oz USDA Striploin $498,和一個12 oz USDA Fillet Mignon ,晚餐包餐湯、餐包、甜品。USDA的標準極為苛刻。產品包裝上印有USDA標識的產品是官方認證100%使用了有機成份。餐湯是New England Clam Chowder ,用農夫包裝著蜆湯,蜆肉的鮮甜溶解在湯內,而農夫包吸收了湯的味道,結果忍不住連農夫包都吃掉。14oz USDA Striploin,肉質和西冷排差不多,比較有嚼勁,牛肉味十足,最重要是脂肪部分,非常甘香。平常很少吃這個份量,吃完已經飽了。12 oz USDA Fillet Mignon,這個質感似牛柳,肉質鮮嫩,外脆內軟,肉汁豐富,是一塊非常好的牛柳。有這麼好的牛排和牛柳,自然追加了兩杯紅酒🍷,berry’s Merchants 2016,每杯$68。酒質香醇,富有濃郁的果

有這麼好的牛排和牛柳,自然追加了兩杯紅酒🍷,berry’s Merchants 2016,每杯$68。酒質香醇,富有濃郁的果實香味,配上美味的牛排,就更加錦上添花了。

甜品是strawberry cheesecake sundae 和 America chocolate sundae。

strawberry cheesecake sundae,新鮮的士多啤梨伴上芝士蛋糕,芝士蛋糕的芝士味非常濃郁,質感比較重,吃落有些似New York cheesecake ,吃一口蛋糕,再吃一口芝士啤梨,完全沒有肥膩感。

America chocolate sundae,用上了70%以上的朱古力,完全沒有奶味,帶有少許朱古力的甘甜味,絕對值得推薦。

總結:用料上乘,價錢適中,環境舒服,服務到位,值得再次光顧。
2018-04-07 279 瀏覽
又是平平無奇的一日 , 想吃點好東西來振奮一下心情 , 腦海中立刻聯想到 大坑 的一家餐廳 Bovini Steakhouse & Bar, 就這樣我們再次到這家餐廳用膳 ~Menu ~ Bovini 又搞了新意思轉了 menu , 今次是玩 Pan Grill ~我們各自點了 Classic American Pan Grill set , 不同主菜的套餐當然就有不同的價錢 , 每款套餐都包括 餐湯 (跟餐包)、 主菜一款 (跟 side dish 一款)、甜品一款 ~餐包 : 蒜蓉麵包烘得鬆軟可口 , 牛油和蒜蓉的比例都十分好 , 蒜味濃厚 , 讚  ~ 餐湯 : 海鮮周打魚湯 , 湯頭味道濃鮮 , 海鮮料鮮口甜美 , 而且用了農夫包盛載 , 味道不俗 ~Side Dish : 我選了炒雜菌 , 沒什麼原因的 , 因為炒雜菌就是我的至愛 , 這家店的炒雜菌 , 炒得十分香口 , 很合我口味 ~14oz USDA Ribeye $ 498 : 既然是玩 Pan Grill, 當然就是鐵板上的吧 , 我點的肉眼扒熟度是 medium, 肉眼扒烤得肉質軟嫩細緻 , 肉味濃郁 , 調味得

14oz USDA Ribeye $ 498 : 既然是玩 Pan Grill, 當然就是鐵板上的吧 , 我點的肉眼扒熟度是 medium, 肉眼扒烤得肉質軟嫩細緻 , 肉味濃郁 , 調味得宜 , 好吃 ~
甜品 : 我選擇的是 朱古力慕絲蛋糕 ~

本篇完 ~
2018-04-01 47 瀏覽
這天來到大坑的Bovini 吃牛扒。晚餐餐牌超過一半都是牛扒,有Striploin、Ribeye、Mignon、選擇蠻多的。一坐下就先點杯紅酒、這杯來自美國加州的Magnolia Court Pinot Noir 果味較出、順喉易入口、配牛扒應該挺不錯。首先送來的餐包、外面脆脆裡面鬆軟、塗上了蒜蓉香草醬、超級好吃!平時看到這些大包都怕會很乾很硬、但這個真想一吃再吃。餐湯是英倫周打魚湯、以另一個大包盛著。心想為何這麼多包?😅 周打魚湯濃稠而鮮味、加少許黑椒味道更好。麵包又是很鬆軟那種、拿了點沾湯一起吃、又是十分美味!忍不住又吃了差不多半個。。主角上場了- 12oz Fillet Mignon with Pan Seal Foie Gras $598 Fillet Mignon 是tenderloin最柔嫩的部位、要了七成熟肉質還保持著juicy感覺。鵝肝煎香、油份充足、齒頰留香。甜品要了士多啤梨芝士蛋糕。芝士比較硬身、口感較實在、上面是焦糖脆脆。一個人吃有點膩、同朋友share剛好。
這天來到大坑的Bovini 吃牛扒。

2018-04-01 263 瀏覽
有晚踢完波,去開大坑嗰邊,經過呢間餐廳,覺得好有格調,決定要和Honey來呢度 dinner鋸扒。今晚卒之來到。被安排坐在落地玻璃對開第二張檯,可以睇實部車,唔拍被人抄牌。餐廳內要境真係幾有 feel,仲有 candle light今晚 dinner sets 有5款,揀咗【12oz Fillet Mingnon with Pan Sear Foie Gras】和【Premium Surt & Turf】,酒唔飲喇,要揸車。無幾耐,waiter 送上一籃麵包來。切開就見到好香嘅牛油蒜蓉。麵包煙韌有咬勁,我好鍾意!餐湯【New England Clam Chowder】係傅統嘅麵包湯,湯身杰杰地,好香濃,裡面仲有兩隻新鮮大蜆,好正!兩個牛扒餐以鐵板盛載,分別送到。【Premium Surt & Turf】M6牛好得! 肉質好鮮嫩,好有牛味。半隻龍蝦肉質扎實彈牙。配埋鹽炒蘑菇,平衡咗過多肉食。【12oz Fillet Mingnon with Pan Sear Foie Gras】望見咁大件Mingnon,口水都差點流出來。肉質較M6腍一點,相比之下,更喜歡Mingon。鵝肝煎得香,輕切即

餐湯【New England Clam Chowder】

兩個牛扒餐以鐵板盛載,分別送到。

【Premium Surt & Turf】

M6牛好得! 肉質好鮮嫩,好有牛味。

半隻龍蝦肉質扎實彈牙。

配埋鹽炒蘑菇,平衡咗過多肉食。

鵝肝煎得香,輕切即開,一咬融化在口腔內,正!

炸薯條炸得香脆,食到停唔到口。

兩個甜品係【American Chocolate Sundae】和【Strawberry Cheesecake Sundae】

【American Chocolate Sundae】
朱古力好濃烈,好甜,好好味喔!

相對地,Cheesecake Sundae 就較清新一點,但都一樣好味。

Honey 讃我識搵食,我的心比 Chocolate Sundae更甜呢!
2018-03-31 57 瀏覽
長假期開始,可能很多人離港外遊,是晚只有一半座位有訂座。晚餐餐牌首先點了加洲紅酒Mangolia Court以配合牛扒,紅酒質地薄身,帶果味,口感柔和易入口。餐飽是贈送的,圖為四人份。切開後看到飽內塗滿蒜蓉和香草,蒜味香濃,有衝動想問是否可追加呢! 😛盛著周打蜆湯的大麵包軟熟;蜆大隻鮮味;周打湯質感稠厚、調味佳,屬驚喜之作。12oz Fillet Mignon with Pan Sear Foie Gras牛柳份量十足,七成熟的肉質也算鬆軟。切開牛柳,肉汁亦隨之而流出,肉香濃郁。焗薯可選擇加上忌廉和煙肉,加上焦香鵝肝、焗蕃茄和沙律菜,吃後滿足感十足。甜品蛋糕有朱古力和芝士口味,可二選一。朱古力蛋糕味極重,廚師以帶酸水果作伴,正好平衡其特濃口味。
長假期開始,可能很多人離港外遊,是晚只有一半座位有訂座。

晚餐餐牌

餐飽是贈送的,圖為四人份。

牛柳份量十足,七成熟的肉質也算鬆軟。

切開牛柳,肉汁亦隨之而流出,肉香濃郁。

2018-03-25 265 瀏覽
老公生日當晚BOOK左大坑一間食牛扒出名的西餐慶祝,滿足牛魔王的喜啫。餐廰位於皇仁舊生會對面,從天后站行3分鐘就到好方便,門面以胡桃木色裝飾,好有格調。面內面積不大但座位好舒適寬闊,一點壓迫感也沒有。今晚係牛魔王生日,當然由主角發板。老公揀左2個SET: 12oz Fillet Mignon with Pan Sear Foie Gras + Jacket Potato ($598)14oz Ribeye + Salted Mushroom ($498)另外點了一杯紅酒及白酒Dourthe La Grande果味香甜,入口舒服不會嗆喉。Berry's Merchant's老公話入口順喉配牛扒好夾Garlic  Bun蒜茸包上桌時熱騰有煙出,一搣開中間好軟綿,外脆內軟,濃濃蒜茸味撲鼻而來,一入口已經不能自拔要再吃,一問之下得悉原來餐廳的包類和糕點係自家制並供應比附近酒店,怪不得咁出色啦!New England Clam Chowder平時飲的周打蜆湯都只得好細粒蜆肉,首次見到有原隻大蜆,讚!12oz Fillet Mignon with Pan Sear Foie Gras + Jack

今晚係牛魔王生日,當然由主角發板。老公揀左2個SET:

另外點了一杯紅酒及白酒

Dourthe La Grande
果味香甜,入口舒服不會嗆喉。

老公話入口順喉配牛扒好夾

Garlic  Bun

New England Clam Chowder
平時飲的周打蜆湯都只得好細粒蜆肉,首次見到有原隻大蜆,讚!

New England Clam Chowder

牛柳好厚份量大,老公叫了三成熟,切開肉汁滲出,邊位煎得香口,牛味好濃,和紅酒好撘配。焗薯上加了酸忌廉和煙肉,好有美式風味! 鵝肝煎得香脆而中間好嫩滑,老公大讚出色!

14oz Ribeye + Salted Mushroom

肉眼扒份量好多,肉質好淋,配芥末醬食好惹味,配菜的蘑菇抄得好入味,每口都能吃到濃濃的蘑菇香味。

Salted Mushroom

甜品有芝士和朱古力蛋糕
芝士蛋糕表面有一層脆脆的焦糖,好特別! 而朱古力蛋糕好口感好幼滑而且唔會好甜,我好鍾意~

Cheese cake
Chocolate cake

由於食物份量比較大,我地都食到好飽捧住個肚走,老公好滿意呢餐生飯呢!

Salted Mushroom
Cheese cake
Chocolate cake
2018-03-21 30 瀏覽
今日過左銅鑼灣玩國泰搞既禁機票活動,可惜唔中唯有去大坑食餐好,填補失落既心情。行經Bovini Steakhouse & Bar,見到個餐牌都唔錯,價錢都可接受,所以就入左去啦。餐廳唔算大,主要以黑白做主題,兩邊牆又掛左啲畫,幾有風格我同男朋友一人點左一個set dinner,係Classic American Pan Grill。先黎左個餐包,呢個包同平時食果啲蒜蓉包唔同。呢個包有啲法包既口感,一咬非常脆,但中間非常軟餐湯係New England Clam Chowder,新英格蘭周打蜆湯。麵包入面放湯幾得意,每啖都滲透住麵包香,稍為刮少少麵包出黎送湯,有點似飲酥皮湯既感覺,個湯用料亦都有誠意,有鮮甜蜆肉Side dish方面揀左Salted Mushroom。啲菇切粒炒,好易咀嚼每粒都炒得好入味,好香口食肉獸既男朋友主菜揀左14oz USDA Ribeye ($498)佢話塊肉眼扒煎得剛剛好,內裡肉嫩,筋位唔韌,好欣賞我揀左Mixed Seafood Pan Grill($568)其實係海鮮雜薈,相當豐富,有原隻龍蝦,扇貝固然交足貨,但我最欣賞係魚塊,好滑無腥味,啖啖魚香另一個si
今日過左銅鑼灣玩國泰搞既禁機票活動,可惜唔中

唯有去大坑食餐好,填補失落既心情。

餐廳唔算大,主要以黑白做主題,兩邊牆又掛左啲畫,幾有風格

Side dish方面揀左Salted Mushroom。
啲菇切粒炒,好易咀嚼

每粒都炒得好入味,好香口

佢話塊肉眼扒煎得剛剛好,內裡肉嫩,筋位唔韌,好欣賞

另一個side dish係Jacket Potato。
個烤薯仔配埋啲芝士奶油仲有風乾左既煙肉一齊食,味道好夾,薯仔幾有咬口

今餐最尾緊係一人一個甜品做終結

我揀左Strawberry Cheesecake Sundae
芝士唔會太漏,士多啤梨唔酸

男朋友係朱古力控,所以佢揀左American Chocolate Sundae,佢話朱古力味濃
唔錯
2018-03-08
2018-03-21 158 瀏覽
人生中都好少踏足大坑,今日同同事嚟大坑見完客,經過呢間餐廳。八卦望吓餐牌,同同事不約而同都想鋸個靚扒,就入嚟試吓。只係六點幾,仲未有客,燈光暗淡又帶點浪漫。枱上面有個小蠟燭,原來係士多啤梨味,全晚都聞到陣陣香甜既士多啤梨味。有五款Set dinner,我哋兩個牛魔王梗係要食牛啦,一人叫左個牛餐。先上枱係原個餐包,都幾大個,焗得鬆軟。裏面搽滿蒜蓉,好食。餐湯係New England Clam Chowder,上枱原來係一座麵包入面有兩隻蜆同湯,而唔係想像中既麵包粒。蜆好鮮甜,但個湯就太杰太濃,感覺唔似湯,似汁多啲。成個農夫包咁大,再加埋頭先個蒜蓉包,已經飽左一半。其實餐廳可以考慮另配其他前菜例如法國田螺、凱撒沙律等等,感覺冇食兩次麵包咁重覆。同事點左14安士Striploin配Salted Mushroom,鐵板上枱,可以保持溫度,但就冇吱吱聲。鐵板睇落都幾新,唔會似啲舊式餐廳嘅鐵板咁有隱藏嘅銹跡。炒菇粒好好食,好有菇味,比平時食開既配菜,例如﹕薯條呀、飯呀、薯角呀,更有新鮮感,更健康。我就點左12安士Fillet Mignon with Pan Sear Foie Gras配焗薯,鵝肝
只係六點幾,仲未有客,燈光暗淡又帶點浪漫。

先上枱係原個餐包,都幾大個,焗得鬆軟。
裏面搽滿蒜蓉,好食。

鵝肝冇羶味,有少少脆皮。
牛排我就鍾意食生啲,冇根又軟嫩,質地就好似吞拿魚咁,啱晒我口味。試左同事件Striploin,都係覺得Fillet Mignon好食好多。

焗薯超大個,會按客人需要加Sour Cream同Bacon,我加左好多,咁先好食嘛!
兩份牛排都有一塊牛形既脆餅,又幾得意。

值得一提係除左食牛必點既芥辣(左),仲有好少有既辣根(右) (英文:horseradish) – 味道少少似Wasabi,但唔會嗆鼻,值得一試。

甜品係American Chocolate Sundae同 Cheesecake Sundae,以為係雪糕,原來係蛋糕。

芝士蛋糕面頭加左層即燒焦糖,脆卜卜,有心思。

朱古力蛋糕朱古力味超級濃,店員話係75度朱古力嚟,好軟滑,滑到好似雪糕咁。呢件蛋糕係出色,有驚喜。

可惜個餐係冇包餐飲,好似爭左少少咁,包埋餐飲會更好。
全晚服務超好,不斷加水換碟講thank you,好貼心,抵讚。
2018-03-14 46 瀏覽
想食西餐 上Openrice search下steakhouse搵到呢間係大坑的Steakhouse&Bar🍴天后站行過黎只係幾分鐘 方便就腳兩個人一人一個Set Dinner 主菜配蒜蓉包 餐湯 小食 甜品🥂14oz Striploin ($498) 及 12oz Fillet Mignon ($598)蒜蓉包有成5-6塊 外皮脆卜卜 好香口沾落原個麵包盅上的周打蜆忌廉湯食 份外滋味忌廉湯質感厚滑 蜆肉份量不少 十分鮮甜🍲Side Dish的洋蔥圈炸得香脆 但略微油膩炒雜菇就不錯的 份量大 牛油香突出主菜就較喜愛Striploin 牛肉味濃帶咬勁Fillet Mignon就較軟身偏稔 但有少少筋 相對失色甜品都相當有質素 其中的朱古力蛋糕幼滑細膩 香濃留香芝士蛋糕表面做成焦糖表 脆卜卜的口感配上軟滑的芝士芝士蛋糕以檸檬的酸甜清新中和芝士的膩感 別具匠心配上Pinot Noir紅酒 較Fruity 幾啱女仔飲🍷雖然價錢唔平 但絕對係物有所值的鋸扒夜🍴
搵到呢間係大坑的Steakhouse&Bar🍴

• 餐前麵包
  • Chocolate  cake
  • Striploin
2018-03-11 66 瀏覽
其實我一百個想食牛扒🥩,好啦,帶左我去又話唔比食生野(包括見紅既牛扒🙄),好啦,我免為其難揀食海鮮啦👀,為左寶寶,食魚啦🍴食魚啦🍴,鱈魚滑到可以sir一