2021-09-21 71 瀏覽
只係order咗海南雞飯,賣相尚算過關,油飯尚可,主角海南雞雞肉評價三個字 :「老,靭,鞋 」,隻雞整唔掂請從餐牌移除好過! 冇提供黑醬油,味道below standard, 請馬上改善!廚房唔好諗住得過且過。
2021-08-15 86 瀏覽
夜晚8點仲係落雨濕濕唔想週圍搵嘢食,泊好車上嚟 Food playground 見到有多間食肆已打烊,呢間未閂就揀呢間,揀咗個豚皇船麵加個炸豬皮小食再加杯咸青檸梳打。豚皇船麵有金邊粉、札肉同豬肉丸,湯底可以揀清湯或者牛骨濃湯。 粉同配料都係大路貨味道普通,個人覺得湯底偏少少咸而唔係濃。 炸豬皮鬆脆可口可以一試,加杯凍啤酒就一流,可惜今日揸車無得飲。 杯咸青檸梳打就完全無味,當然梳打水係無味道,但咸青檸都無味就真係耐人尋味。好在呢個埸有泊車優惠,算係補償味覺損失,唯有下次再試其他食肆。

2021-06-23 588 瀏覽
K11 Musea 的 Food playground 已經去過幾次,都係果幾間…… 好悶冇變化!K11 Musea 話晒係高級又係人氣商場,但foodcourt 沒有引入一些過江龍有噱頭的食店 ⋯⋯ so boring ⋯⋯今日去legoland 只有少許時間食午餐,於是又去Food playground,見到有間新開燒味店 ⋯⋯ 但竟然休息?第一次見foodcourt 餐廳休息!唔係餐廳太多難做決定,竟然係冇間餐廳吸引去食……最後揀走左間食泰國船麵的【Bot noodle】。船麵像我們香港的車仔麵,食客可以自選不同配料,例如豬肉、牛肉、扎肉、海南雞、燒鴨、魚片頭、金不換豬肉碎……等配料選擇。要食緊係食招牌啦!【招牌牛皇船麵 $72】有牛肉片、生牛肉和牛肉丸,$72 在foodcourt 食碗麵又不包飲品,不便宜。我家公主在隔離的冰室叫左瑞士雞翼公仔麵加杯凍奶茶只不過五十多元。 正宗船麵必須有新鮮豬血或牛血做湯底,除了令湯汁變得濃稠,亦能帶來鮮甜,即是天然的味精。但用動物血來做湯底在香港不太接受,大部分都用上牛骨、豬骨、雞骨代替。【Bot noodle】有清雞湯、牛骨湯選擇,或者加錢

招牌牛皇船麵
正宗船麵必須有新鮮豬血或牛血做湯底,除了令湯汁變得濃稠,亦能帶來鮮甜,即是天然的味精。但用動物血來做湯底在香港不太接受,大部分都用上牛骨、豬骨、雞骨代替。【Bot noodle】有清雞湯、牛骨湯選擇,或者加錢升級喇沙或冬陰公湯……不過船麵轉做喇沙或冬陰公湯非常奇怪,遠離船麵的味道,最後揀了牛骨湯頭。湯頭帶少甜、沒有半點辣,又不夠濃,湯底質感不夠濃稠。
生牛肉:這個生牛肉片薄切,肉質嫩滑,ok。
牛肉片:有些似肥牛,賣相一般但勝在不嚡口,ok。
牛丸:表面滑沒有咬感,一般。
只有一款麵,這個金邊粉不太順滑。
配料份量叫多,質素也沒有想像中差,只是不值這個價錢。
2021-06-14
2021-05-09 300 瀏覽
行完街近近哋喺food court食,見到這裏的海南雞及喇沙的相片好像不錯,就決定這間啦。下單了它的什錦海鮮喇沙,相比其他堂食顧客枱上的食物,感覺這個喇沙分量同價錢都比較合理睇實物相就知其實材料都幾豐富,湯汁香濃,椰汁味突出,行完街想快快有一餐食,這個都唔錯。加$35有荔枝青檸梳打,荔枝味都幾出,食住喇沙黎飲凍荔枝梳打,味道都幾清新,正。海南雞飯,賣相唔錯喎,海南雞夠嫩滑,分量也足夠,醬料薑蓉小不了,伴菜也不少。油飯偏硬身,粒粒分明。這個餐還送了湯,微鹹,但入口味道也不錯。套餐加$12有一支凍奶茶,這個真心幾抵,茶味濃郁,甜度正合我喜好。如果可以散叫都$12咁就真係想叫多支飲

2021-05-03
8 分鐘 (堂食)
2021-02-22 307 瀏覽
從來未食過一間做得咁差嘅food court。同朋友喺附近行街,又想醫下肚,諗住去food court,經濟又實惠。點知真係中左伏。Food court的確有幾多選擇,咁啱見到船河就諗住試試佢。首先,講講個環境先,睇個門面裝修幾靚,睇落有點東南亞風味。(評分:5⭐️為最高)金不渙肉碎魚蛋片頭船粉(評分:⭐️)第一啖食落已經覺得完全係一個大伏,蛋旦 片頭同起市買嘅冇分別。個湯唔夠熱之餘,仲要同金邊粉一啲都唔夾,即係湯煮完就咁放啲金邊粉上去,個金邊粉食落仲粉粉地。食落真係仲差過公仔麵。。。咸檸檬梳打(評分:⭐⭐️⭐️)呢杯咸檸檬梳打一啲唔咸,個檸檬乾真真,拮極都冇味,加上如果其他梳打,例如:青檸梳打,都會落少少糖水,但呢個完全冇,所以呢杯絕對同一啲梳打水冇分別。最後,講講佢個環境,可能因為人流多,枱面嘅清潔就真係做得麻麻,呢樣野商場真係留意下。
從來未食過一間做得咁差嘅food court。
首先,講講個環境先,睇個門面裝修幾靚,睇落有點東南亞風味。

(評分:5⭐️為最高)

金不渙肉碎魚蛋片頭船粉
(評分:⭐️)

咸檸檬梳打
(評分:⭐⭐️⭐️)
📍 Bot Noodle📍 尖沙咀 • K11 Musea B2樓 Food Playground按進我的個人主頁,會看見很多對不同餐廳的食評,99%都是好評,因為除非是非常惡劣,我也會欣賞餐廳食物、環境、服務好的方面。。。因為十分喜歡吃泰式船麵,所以這天來到K11 Musea的Food Playground看見這家《Bot Noodle》後,滿心歡喜的點了一碗,可惜令人大感失望。。。難得寫一篇「哭哭😢」的review。真的很不好吃,不過服務還好,職員態度不錯。點了一碗豬肉丸船粉,職員貼心的問我要牛肉湯還是清湯。平常吃船麵一定會配炸豬皮(免費),可是這裡的炸豬皮要加$26,所以也沒加配。點餐後,拿到響鬧裝置,就可以回座位等候。當響鬧裝置響起和震動的時候,就代表食物已經準備好了。豬肉丸船粉 Boat noodles with pork balls ($60)(相片是吃了幾口才拍的。)首先,看上去,湯底不夠濃稠;吃上去,雖然點了牛肉湯,可是一點都沒有牛肉香味,比較像清湯。麵條採用了金邊粉,有點太硬,不夠滑身;配料也不算正宗,加入了生洋蔥(吃下去辣辣的)、辣椒、青檸(??!)。。豬肉丸算是O
📍 Bot Noodle

難得寫一篇「哭哭😢」的review。

真的很不好吃,不過服務還好,職員態度不錯。

點了一碗豬肉丸船粉,
職員貼心的問我要牛肉湯還是清湯。
點餐後,拿到響鬧裝置,就可以回座位等候。
當響鬧裝置響起和震動的時候,就代表食物已經準備好了。

豬肉丸船粉
(相片是吃了幾口才拍的。)
首先,看上去,湯底不夠濃稠;
吃上去,雖然點了牛肉湯,可是一點都沒有牛肉香味,
比較像清湯。
麵條採用了金邊粉,有點太硬,不夠滑身;
豬肉丸算是OK,一共有五顆,吃完豬肉丸後,剩下麵條就走了。(´-`)

價錢在這個商場裡算是可取,不過如果food court裡的其他食店有更好吃和相等價位的選擇的話,一定不會再選這家。´д` ;

Menu:
2020-11-08 191 瀏覽
Noodles are bad quality, the soup was salty and msg based (super thirsty afterwards). Very disappointing, not good! But I guess what you get what you pay for...?! The ‘boat’ noodles are hard, tough and worse than the ones I normally try in Tsim Sha Tsui region. Avoid!

扎肉船麵
3K
2020-09-02 360 瀏覽
K11 Musea 底層的食街不算太多選擇。環境相比其他商場食街比較寛敞,舒服得多。今日午餐跟友人來到,各自楝選自己喜愛的,我選擇了越式的呢間店舖。因今日炎熱,食點粉麵類會開胃啲,於是乎買了一碗牛肉船粉。湯底清甜,尚算可以。牛肉則比較失望,不是薄片的肥牛肉,是厚肥的牛肉,應該用來炒菜比較好味,放湯河就麻麻。肉質不太軟腍。河粉又不夠滑身,有點嚡。整體來說,價錢不太平宜,質素一般,下次都係試吓其他店舖吧!
整體來說,價錢不太平宜,質素一般,下次都係試吓其他店舖吧!
2020-08-29
2020-08-15 195 瀏覽
見佢寫船粉,以為係泰國啡色湯嗰隻船河啦。點知個呀嬸員工問我要清湯定牛尾湯,已經r哂頭,咁我問佢:船河唔係得一種...野都未講完,個呀嬸員工就好大聲咁話:我地係有清湯同牛尾湯我最後是但揀個清湯就算... 問下野都唔得..仲要嗰時得我一個客🙄
見佢寫船粉,以為係泰國啡色湯嗰隻船河啦。
點知個呀嬸員工問我要清湯定牛尾湯,已經r哂頭,
咁我問佢:船河唔係得一種...
野都未講完,個呀嬸員工就好大聲咁話:我地係有清湯同牛尾湯
我最後是但揀個清湯就算...
問下野都唔得..仲要嗰時得我一個客🙄
2020-02-09 682 瀏覽
好幾次經過 @foodplayground_k11 見到啲餐廳好似幾有特色,唔似平時food court嗰啲咁普通,所以一直都好想去試吓~鐘意係food court食野嘅好處係可以同朋友一齊食唔同種類嘅食物,唔洗就嚟就去嘛!今次試吓呢間食泰式船面嘅Bot Noodle,個人覺得呢食物質素就麻麻,呢個價錢食碗普通嘅粉麵仲好🥺.i’m a big fan of thai boat noodles! one of my must eats every-time when i visit bangkok 🤣 visited @foodplayground_k11 the other day and saw this fancy looking boat noodles option & decided to give it a try 😛 i personally didn’t quite like it 🤧 the soup broth was wayyy to salty & it tasted nothing like boat noodles i had in thailand 😥.《
《牛肉船粉》$55 ☹️
𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐟
船麵湯底有得揀牛骨湯或者雞湯,牛骨湯底真係太過鹹,食兩啖已經頂唔順,有一種食緊好多味精入口嘅感覺,要一路食一路飲水😩
麵條除咗有我揀咗嘅金邊粉之外,仲有河粉擇,個人覺得金邊粉應該都好難煮得難食,呢度嘅比較硬身,但係都尚算接受到嘅~
牛肉唔係平時食薄身個種,都算煮得幾淋,而份量都合理,但都係普普通通啦!
𝐁𝐨𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 @playground_k11 @k11musea
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_thai #BELLYwongs_noodles
牛肉船粉
牛肉船粉
2020-01-26 418 瀏覽
今天行街去了k11 musea走走,順便去了Playground吃飯,去了這家越南餐廳叫了一份牛肉船粉,我選了豬骨湯底份量也還可以,里面有洋蔥,香菜,芽菜做配料牛肉不是那種薄身的肉質,是那種厚身的而且是全熟的,我自己是比較喜歡肥牛的肉質口感,不過這種吃起來也是不錯的湯底的喝起來有點偏甜,所以我加了魚露這樣酸酸甜甜的吃起來才好吃對了,如果要加飲料的話要再加10塊總體來講在這商場里吃,這個價格是可以接受但也不便宜🙃
今天行街去了k11 musea走走,順便去了
Playground吃飯,去了這家越南餐廳
叫了一份牛肉船粉,我選了豬骨湯底
份量也還可以,里面有洋蔥,香菜,芽菜做配料
牛肉不是那種薄身的肉質,是那種厚身的
湯底的喝起來有點偏甜,所以我加了魚露
這樣酸酸甜甜的吃起來才好吃
對了,如果要加飲料的話要再加10塊
總體來講在這商場里吃,這個價格是可以接受
但也不便宜🙃
  • 牛肉船粉
2020-01-02 378 瀏覽
來到K11 Musea的food playground 一落扶手電梯位已經見到一間滿有泰國特色的船粉店,加上商場木紋的裝修,可以透過透明的窗口看着店員炮製美食,真的很有東南亞風味。雜錦船河面的種類只有金邊粉選擇。不過雜錦材料甚多,分別有雞肉、扎肉、牛丸等等。湯底香濃可口,什有特色!海南雞飯配冬瓜湯海南雞的雞件很有味道,已去骨,相當容易食。配以的冬瓜湯也清淡可口。可是,油飯真的下了很多油,吃到最底全部都係油,所以吃到一半已經吃不下了。我認為這一點應該要改善!

雜錦船河
面的種類只有金邊粉選擇。

海南雞飯配冬瓜湯
2020-01-02 227 瀏覽
這間是朋友挑選的美食攤。點餐後拎著傳呼機舒舒服服的坐著等待。這裡人流很多,但基本上大家都是吃完便離開,所以願意併桌的話,找位置算是容易的。這是一碗泰式濃湯牛肉船粉。牛肉份量不多,大概有五片吧,不過牛肉味道很香濃,是優質的牛肉。麵條份量挺多,而且麵條的質地是我很喜歡的,不是很彈牙的那款,亦不是糊糊的那款。這碗麵的精髓在於濃湯,濃湯不會過鹹,味道很豐富,不是只有鹽的味道,感覺上是足料炮製而成的,非常出色!
這間是朋友挑選的美食攤。
2019-12-31 191 瀏覽
朋友相約一同前往尖沙嘴逛街,朋友選擇了全新的尖沙咀商場。 商場位於地鐵站附近,路程約需八分鐘左右,地理上還算方便,可以接受。內裏除了名店外,當然還有一些小店,購物個後,我們最重要的當然就是找東西吃。單純論性價比,最高的一定是在food court內,雖然是自由入座但大家也十分禮讓,容易找到位置。我們挑選了一家越南店, 越南最出名的一定是湯粉, 加上一向也十分喜愛吃牛肉的我,牛肉船麵牛骨湯沒有不選擇的理由, 味道方面牛肉湯底味道極濃, 配搭牛肉,肉味佳, 每條麵條也能吸收到湯底的精華, 這樣我就被它吸引了。

2019-12-27 102 瀏覽
在K11 Musea逛逛街 逛到餓了就去找東西食吧去到Food PlayGround覓食 這次想食越南菜🤤🤤看到這家有船麵食☺️ 所以就去這家買食物找位置·雞肉船麵 HKD$55 船麵份量挻多 雞肉肉質不會太韌 湯底味道挻香濃但我喜歡加點辣☺️ 味道會更香 麵質剛好不會腍身·海南雞飯配冬瓜粒湯 HKD$78 幸運地有雞骴肉可以食 配合醬汁來食味道更香🤤跟餐的油飯聞到很香呢 食起上來口感煙韌挻不錯另外還有小食贈送 還可以放進湯裡面浸一浸來食小食口感挻像薯片挻脆口 食物價錢與外面差不多
在K11 Musea逛逛街 逛到餓了就去找東西食吧

跟餐的油飯聞到很香呢 食起上來口感煙韌挻不錯

另外還有小食贈送 還可以放進湯裡面浸一浸來食
小食口感挻像薯片挻脆口 食物價錢與外面差不多

2019-12-12
10 分鐘 (堂食)