2018-01-28 493 瀏覽
最近行過,知道呢間咖啡店要關門之後(2月4日)一直都想來幫襯當一個支持,今日再來買外賣,環境一樣舒服,淺木加小圓枱,桌椅唔迫,淺色系感覺舒服,並無將關門嘅愁感覺放大!雪櫃有幾款蛋糕🍰,但無我想食嘅伯爵茶,唯有揀過第二樣,同行同事聽我講起呢間店,都托我買蛋糕,咁啱外賣咖啡買一送一,咁就兩一杯配蛋榚剛好!店員收錢後先袋好蛋榚比我,紙袋設計雖然簡約,細節位幾窩心,有硬底卡紙,手挽又有折合位唔會𠝹手!每件蛋榚用牛油紙封邊!再沖咖啡(本來有拉花,但返到公司先有時間可以打開影相,所以無晒)栗子蛋糕🌰($34)賣相靚,栗子蓉打得滑,蛋糕內鬆軟蛋糕同慕絲相間,有幾重口感,唔太甜好味!熱Cappuccino($30/外賣買一送一)可惜經過一程車已經凍咗,微暖咖啡微甘苦,奶泡又散了!都仲幾滑!即飲應該會好味!(成程車車廂充滿咖啡香)檸檬慕絲蛋糕🍋($34)同事食!唯一女店員一腳踢,佢做事有步驟,一樣接一樣唔急,說話斯文,等待期間同佢傾咗兩句,會否在其他地方再開店,佢話暫時唔會,書店覺得賣精品比咖啡館賺錢,所以⋯⋯其實都幾悲哀!一講到錢就無情講!只能接受現實!希望呢個計錢嘅都市,會有多啲空間比呢啲小店同有理

檸檬慕絲蛋糕🍋($34)同事食!

希望呢個計錢嘅都市,會有多啲空間比呢啲小店同有理想嘅人!
2018-01-28
10 分鐘 (外賣自取)
2017-10-02 435 瀏覽
早上完了工作,開展下午工作之前想好好補充能量再繼續,知道工作單位附近有這間cafe有不少我愛的蛋糕,便來到這裡吃一件cake稍作休息,順道感受一下工作單位附件的風情。這cafe於書店旁,買書後可坐在這裡一邊吃喝,一邊看書,真的可其寫意! 我點了一個cake set,點了藍莓芝士蛋糕和Flat White。咖啡我在離開前才點,用自己的咖啡杯裝故沒有拍照。芝士蛋糕大大一件,最上層是滿滿的藍莓醬,酸甜度剛好;蛋糕是我愛的硬實質地,芝士濃滑細軟,餅底亦夠厚實,吃完一個真的大滿足!靜靜的坐在角落,偶而放空,享受屬於自己一個人的寧靜;倒空了,再繼續讓其他故事填滿。

2017-07-12 606 瀏覽
放假bk左羽毛球場1點打波,但我瞓醒已過早餐時段,又吾想食得咁飽因一陣要打羽毛球,但又想食少少野打下底,人生真矛盾😌同老公系商場遊盪之時,經過書局醒起入面有間小型cafe,有cake食有咖啡飲,反正又未試過,於是入左去搵食👀👀 下午茶當早餐,有何不可😁蛋糕仔同咖啡幾好食,伯爵茶蛋糕甜左d😆食少少野打左底,就可以去打羽毛球運動運動啦💪🏻😁 運動過得又搵下午茶醫肚,好悠閒又好充實的假期👍🏻😂

蛋糕仔同咖啡幾好食,伯爵茶蛋糕甜左d😆

2016-11-09 1327 瀏覽
            最近的週日都異常忙碌,好不容易把一切都忙完了之後,午膳時間都過了,而經過了一輪的緊張忙亂,都不知道餓,且也沒甚麼胃口,我們於是來了這裏閒坐聊天。          這裏並不是第一次來的,讓人感到特別的是,每張餐桌上都放有筆記本,食客可任意在筆記本上寫東西,留下了別的食客又可任意回應,或書寫新的東西。想像自己可以肆無忌憚、暢所欲言,然後自己的東西會被不可知的陌生人翻閱,會是十分有趣的一件事。        餐桌上還擺放了一些多肉植物,十分養眼,大家好像到了另一個時空,可完全放空,寫的寫、畫的畫、發呆的發呆、看書的看書。       咖啡的味道可謂沒甚麼特別,榛子咖啡有點甜膩,恰到好處,夠香;而卡邦諾奇則稍嫌普通,兩者的咖啡味都不會太濃烈。這反而是預期中的。      觀賞的反而是拉花,值得享受的似乎是環境,在咖啡香裏忽然想好好地寫點東西。
榛子咖啡+cappuccino
2016-10-23 1097 瀏覽
簡簡的旦糕餐,好好享受一個人的寧靜空間。一個人的下午懶洋洋,行經書店打書釘,累了,到這小cafe入座飲下咖啡食件餅。咖啡一般由22-34 不等,加26蚊有旦糕。Cappuccino 這兒環境恬靜,慢慢的呷一口cappuccino, 泡沬十分細膩,咖啡味道甘香,熱度夠,奶同咖啡的比例相當好,比一般連鎖咖啡店更有咖啡味。檸檬芝士蛋糕旦糕質地結實,唔係mousse 個種,面層是忌亷芝士,而底層是消化餅。旦糕味道酸酸地甜甜地,富有檸檬味,忌廉芝士口感滑溜,比美心的滑,無文華的味道細緻,但以26蚊的質數,實在不錯!
簡簡的旦糕餐,好好享受一個人的寧靜空間。
咖啡一般由22-34 不等,加26蚊有旦糕。

檸檬芝士蛋糕

2016-10-23
2016-05-08 1751 瀏覽
星期五的早上,老闆有本書要在天水圍商務才有貨,所以我就被安排入天水圍探險了!轉了N次車,終於來到商務圖書館,天恒分店!發現書店入面有Coffee Corner, 加上已十二點多我決定食少少野休息一下!Bookaccino 係走的是 Coffee Shop 路線,熱食從缺,只有幾款蛋糕及飲品,有少量的撻類可供選擇,下單後店員會幫忙翻熱!蛋糕單價 $20-30, 飲品大概是$30-40, 點咖啡可加錢upgrade 變蛋糕餐!餐廳有一塊大黑板,以人手寫上不同的是日金句,當日日期及天氣等資訊,這天餐廳選了謝怡芬在《愛上旅行的理由》的節錄句子,對喔!所有事情只要你覺得是簡單的,一切都會因而變得容易!No Worries 木製的裝修配上大球的燈飾,感覺都幾舒服!而且書店普遍都比較靜,我很喜歡這感覺!我點了芝士煙肉撻 及 薄荷朱古力店員把經過翻熱的煙肉撻送到我枱面,撻皮酥脆牛油味濃郁,但經翻熱後口感略乾,份量都幾足,食完見到墊底張紙巾吸了好多油,驚!之後仲叫左栗子朱古力蛋糕!蛋糕以朱古力海綿蛋糕及朱古力Mousse層層相間,朱古力慕絲混和了少量栗子蓉,面層的鏡面朱古力比想像乾,而栗子蓉是分開的(未
轉了N次車,終於來到商務圖書館,天恒分店!
這天餐廳選了謝怡芬在《愛上旅行的理由》的節錄句子,
我點了芝士煙肉撻 及 薄荷朱古力
煙肉批
店員把經過翻熱的煙肉撻送到我枱面,
煙肉批
之後仲叫左栗子朱古力蛋糕
面層的鏡面朱古力比想像乾,而栗子蓉是分開的(未能貼在鏡面上),口味屬偏甜,
可幸是加入最底的紅桑子脆脆,酸酸地正好中和了朱古力的甜漏!
朱古力栗子蛋糕
每張枱都會有Guestbook, 可以畫公仔寫下野,好有Heart!
當日客人不多感覺都幾好,好寧靜,
我食完Cake 就拎住本書返中環了,星期五返工時間都嘆到Cake真開心!
餐廳有免費Wifi,亦設最低消費每人$20,不可帶書店未付款的書籍入餐廳,
自助形式,完餐後需要自行把餐具放到餐具收集處喔!

2016-05-06
朱古力栗子蛋糕
2015-09-13 1446 瀏覽
今日有事要去天水圍, 下午4點幾想搵個地方抖下歇歇腳.. 上網搵就搵到呢間Bookaccino原來係係商務入面既cafe 我記得沙田商務入面都有一間呢星期六既下午4:30 店內只有兩枱客人, 員工就有三個有好多木擺設同埋唔同既盤裁 環境好舒服本來以為可以拎商務d書入黎邊食邊睇 原來係唔得架.. 哈哈不過呢度都有個小書架 可以拎呢度既書黎睇有8款蛋糕可以揀, 仲有d鬆餅同牛角包亦可以選擇套餐焦糖芝士蛋糕 $28焦糖味夠突出 但又唔會搶左芝士蛋糕本身既香味 成件cake甜而不膩好鐘意呢種比較硬身少少既cheesecake~ 特別鐘意佢個餅底 口感好好!配左Earl Grey Hot Tea香芋白朱古力慕絲蛋糕 $38 (蛋糕+熱茶set= $46)得開頭兩啖食到香芋味 之後就開始比白朱古力搶晒d味不過都好creamy 幾好味 如果可以再清少少就好啦食物賣相真係好好 再加埋呢度既環境 令人好難得甘享受到寫意既下午時光邊睇書 邊飲茶 再食件蛋糕 好relax (: 而且客人又唔多 坐得舒服 寧靜 愜意Bookaccino係每本書入面都有張小小既memo 紀錄左佢地既讀後感 (:每張枱上都有本簿
原來係係商務入面既cafe 我記得沙田商務入面都有一間呢

香芋白朱古力慕絲蛋糕
得開頭兩啖食到香芋味 之後就開始比白朱古力搶晒d味
不過都好creamy 幾好味 如果可以再清少少就好啦

每張枱上都有本簿 可以比客人紀錄低個一刻既心情 (:
好舒服既地方 無論環境, 食物, 員工, 氣氛都好好 期待下一次既來臨 (:
題外話/補充資料: 員工好有禮貌 除左拎食物出黎外 好少會行出黎 令人坐得自在
2015-09-12
焦糖芝士蛋糕
2014-11-29 1846 瀏覽
天水圍食店通常都係連鎖店,無乜特色,自從在openrice 搵到呢間書店蛋糕店之後!就心思思去試下!位置在商場一角,要經書店門口入,樓底高,環境好舒服,白色襯淺木傢私,簡潔清新,地方比想像中大,店內餐牌都係黑板寫嘅,好樸實 兩個店員在櫃台後工作!下午茶時間,幾枱客在食蛋糕飲咖啡傾偈,唔會嘈吵,好悠閒嘅感覺,可惜我今日唔可以坐下來食 ,行到雪櫃前,有八款蛋糕左右,賣相好靚,又大件,睇食評話「綠茶紅豆蛋糕」同「伯爵奶茶蛋糕」好味,企在雪櫃前掙扎了5分鐘,最後「綠茶紅豆蛋糕」勝出(我都係抗拒唔到紅豆味 )揀好同店員講,佢問我堂食定外賣,知道係外賣就將唯一一件蛋糕放入硬底手挽紙袋比我(設計好簡潔,環保又穩陣),仲問我要唔要膠叉,一枝叉定兩支,好細心!本來佢仲想封袋口,我話好近不用了!佢提醒我小心拎!欣賞蛋糕會用紙封住切口,唔會比雪櫃抽乾水份(好小事但細心!)見到中間綠色蛋糕夾住紅豆忌廉,外面淺綠色忌廉好厚,蛋糕面有紅豆粒,賣相好靚!食一啖已經喜歡,蛋糕鬆軟,雖然綠色但茶味主要來自外層淺綠色忌廉,茶味帶甘,可以平衡紅豆嘅甜,紅豆粒淨食好甜,夾埋蛋糕一齊食就剛好!好大一件,食完都幾飽!如果
兩個店員在櫃台後工作!

本來佢仲想封袋口,我話好近不用了!佢提醒我小心拎!

欣賞蛋糕會用紙封住切口,唔會比雪櫃抽乾水份(好小事但細心!
食一啖已經喜歡,蛋糕鬆軟,雖然綠色但茶味主要來自外層淺綠色忌廉,茶味帶甘,可以平衡紅豆嘅甜,紅豆粒淨食好甜,夾埋蛋糕一齊食就剛好!好大一件,食完都幾飽!如果配合咖啡就更好,可惜工作中怕肚痛(我對奶敏感)所以唔敢試!

店員好親切,好好笑容,有溫馨提示,令人舒服!廁所要去店旁邊商場廁所!距離好近!都乾淨!簡單又清新蛋糕店!
下次試下第二款!
紙袋
蛋糕櫃
2014-11-28
外賣自取
2014-10-25 1526 瀏覽
妹妹生病了,生活還是要繼續。感恩是她這次病也仍然非常精神,還終於學會了自己走幾步;同時服藥後咳嗽明顯好多了,不過今次開了一整星期的藥,有些每天吃四次,每天捉她吃藥都幾慘情...  就在今週一,甜魔媽媽趁著要與另一位準媽媽交流交流,出了個小差到天水圍 Bookaccino 吃下午茶,放鬆身心。由小店的Facebook得知,原來 Bookaccino 的命名,來自「書」(Book)和「泡沫咖啡」(Cappuccino)兩者組合而成的一個字。然而,Bookaccino的意義,遠大於書和咖啡兩者加起來;「一邊喝咖啡,一邊看書」延伸出來的意義,包括但不限於打開書本、平板、手機、心扉,認識世界、喜愛生活、探索自我、追尋夢想。除喝咖啡也可喝茶喝水,更可以吃蛋糕吃其他東西,總之就是要享受。聽上去,就是一間可愛的店子,對不對?而且重點是那繽紛的餅櫃好吸引哪,甜魔媽媽馬上雙眼放光! 與另一位準媽媽分享了兩款蛋糕,首先是綠茶紅豆蛋糕 ($30)。綠茶蛋糕口味清新、質感濕潤鬆軟十分討好,拌上又香又甜的紅豆蓉十分美味。蛋糕碟邊還有帶益士多口味的酸忌廉醬,將蛋糕點之同吃,又會帶來另一番滋味,很喜歡的~可惜甜魔媽

綠茶紅豆蛋糕
可惜甜魔媽媽選的伯爵茶蛋糕 ($30) 不行。其實那香氣與甜度都合意,就是蛋糕質地明顯乾涸太多,相信是成品不夠新鮮了。唯有將之全部點醬來吃,來增添一點濕潤感~

看來精神容光奐發的準媽媽K點了Caffe Latte,成品很香很香,據說也不錯。對了,這裡沒有Decaf版本,但真的想喝就來一杯吧,很快在日後坐月的日子,就再不能這樣的放肆了...

是日很想飲果汁,就給自己點了一支 西柚汁 ($20),估不到妹妹也有興趣飲,試了一口並不嫌酸,還想繼續,當然為了不令她咳嗽惡化,一定要停止啦!

說起這個妹妹,最近會自己走後真的貪玩了好多好多,常常都來拖媽媽到處去,如果不跟她的意思,就會發脾氣。帶著她出街,現在比帶囝囝累多了!為食妹當日也吃了一點蛋糕... 也是多得她幫忙,才清了碟的!
雖然伯爵茶蛋糕偶有失手,不過小店實在可愛,其他的甜品也實在吸引,遲些也會再訪再試更多甜點。如果到時K坐完月,餵奶進度又良好,也可以一起再來交流更多的餵奶心得哦~
這頓最後K請客埋單了,真多謝她,也希望一切順利吧~~~
2014-10-20
2014-10-21 1420 瀏覽
住家附近真的沒多好吃的選擇, 多為快餐茶記,唯近兩三年來開始搞些新意思,進駐幾家特色一點的店子,有我喜愛的全日早餐,麻辣米線,日式咖喱等,終於不用這麼悶了。閒時愛嘆杯咖啡,買一份悠閒寧靜,最初打聽到樓下書店搬舖兼來個大翻新時,是不已以為意的,及後才得知原來劃出一個小角落作為咖啡店,實在心急得很,期待它的面世呢!近近的有個慢活的好地方, 就腳得過份,咖啡癮起時隨心走進去, 急促的節拍要被放慢,心情因而調整。 話雖如此,初訪竟是開業個多月後...哈哈! 忙裡總要偷偷閒, 渴望私人空間, 無拘束地做自己愛做的事, 多麼令人欣羨啊!輕翻書本, 吸收些書卷氣、文藝氣息,稍移步至旁邊的小天地,歇一下腳,細味香濃的咖啡,跟知己閒聊好, 將悶氣吐出, 也可什麼都不做, 呆著在幻想, 發個甜夢兒, 懶洋洋的樣子, 投入寧靜的氛圍之中。店子佈置得骨子, 到處可見木造素材, 屏風、桌椅、地板、櫃檯…不同深淺的色系, 配襯見出心思和品味, 可愛的小擺設和盆栽, 趣味盎然, 如家般溫暖舒適。 沒一般café的局促, 空間感充足, 光線不會暗暗的, 檯椅隔得挺遠, 擁有屬於自己的俏俏話。 天花一盞盞球型的吊燈,

,期待它的面世呢!
, 如家般溫暖舒適。

沒一般café的局促, 空間感充足, 光線不會暗暗的, 檯椅隔得挺遠, 擁有屬於自己的俏俏話。 天花一盞盞球型的吊燈, 自愛純白的浪漫與夢幻, 釋放出點點白光, 亮麗迷人。
當時的客人流量不多, 喜歡輕聲細語, 沒受太大打擾。口有點乾, 先看看有什麼好喝, 抬頭一看, 黑板上以粉筆寫上各種飲品, 奶、咖啡、茶、果汁、沙冰, 偏向大路, 但也找到我心愛的東西。
不想頭岳岳的, 桌子上早放有一份繪製餐牌, 鉛筆素描出食品和飲品的模樣
, 夠親切了吧? 另有一本牛皮紙質的簿子, 喜歡的可隨意為店家留下語句, 多多鼓勵支持。
熱咖啡既得, 但似乎還是不夠, 心思思想來一兩款糕點, 讓心再次甜起來。 餅櫃內盡是林林總總的糕餅, 走的並非日式法式的路線, 賣相說不上精緻, 反而平實樸素
, 配搭還算教人眼前一亮, 不太公式化。 慣性地在櫃前踱步, 想東更想西, 所以說甜慾是沒盡頭的。

換作是平常,不假思索便會點上芝士餅,還要兩款都是心儀的厚實質感,紐約和藍莓皆誘人, 奈何心已飛到頂層的雪芳蛋糕身上。
紅豆綠茶蛋糕
周旋於伯爵茶與紅豆綠茶蛋糕($30)之間,抉擇不來,索性請媽媽代勞吧! 她瞬間挑了典型的和風配搭,紅豆與綠茶,是穩陣, 也時是甜美的 。
組合鮮明, 飾面簡單用上紅豆粒和忌廉, 在旁的莓味乳酪灑了些可可粉, 作點綴。 成品帶著簡約的草綠色, 三層蛋糕跟紅豆忌廉相間著, 疊得高高的
, 層次豐富, 只是從切面去看, 各層厚度皆不一, 而最底的像未夠鬆發, 氣孔不明顯啊!
入口未算太輕飄飄,不像一陣風般空洞,反而蠻濕潤,軟熟,泛著清幽的茶香,不只得個苦字,當然論品質不及日本出品的優、帶回甘, 但表現已算不俗。

周邊受到綠茶紅豆忌廉的滋潤, 唯忌廉略為硬實, 很易起了一小塊, 而不是黏伏在叉子上, 那麼柔滑輕巧, 是打發過度還是冷藏已一兩天? 令人欣慰的是, 夾雜粒粒紅豆, 下足料, 綿滑仍富咬口, 甜膩不重, 正好將茶香來個中和。

記起人家拍到的檸檬蛋白撻很美, 尖端狀的蛋白霜再經輕烤, 帶微微的焦黃
, 引人注目, 無奈地得見實物後, 外觀的確扣了少許分數, 靠前面的一件, 見蛋白霜都不甚綿密, 像發泡似的, 有點礙眼。
熱情果朱古力撻
還是將配額留給另一位甜酸配熱情果朱古力撻($24)吧!
啡啡黃黃, 頭頂著大粒馬卡龍, 伴上的骰的布朗尼蛋糕, 挺搶眼的, 但還未及身旁的雜莓撻繽紛。 撻皮厚薄還算均勻, 叉時得用多點力,較為扎實
,像有杏仁粉的襄助, 非單純的鬆脆, 比牛油皮多添可可的甘香,苦澀味輕。

果饀樣子透亮, 半透明的, 將撻皮徹底填密,軟滑且黏挺, 熱情果香在口中飄散,酸味出眾,令人不自覺瞇起雙眼來,比檸檬香為之複雜
,酸和甜調配不錯。
馬卡龍餅面平滑完整, 裙邊雖未太突出, 但黏濕度令人滿意, 富煙韌的咬感, 夾著濃厚的朱古力醬, 味道香甜, 卻不太人工之感。
熱鮮奶咖啡
這天似乎對咖啡的興趣大一點,熱latte蠻熱門的,乖乖的靜候,杯子來得普通, 是純白有耳杯, 伴上小塊卡通造型餅, 看真原是姆明家族的Sniff袋鼠, 很趣怪啊!
渴望的拉花圖案見到了,是大路的花形, 怎麼有點歪?沒在杯的正中, 是少少的瑕疵吧!
拍照時已盡量忍手, 快快完成想趁熱享用。 先呷一口,竟是暖暖的? 真希望會是熱至燙咀啊! 咖啡油脂在面層游走,  幽香得以釋放, 牛奶跟濃咖啡融和, 不會各顧同各, 只嫌甘香略為短暫,未願意逗留多一會先兒。 豆香單一,沒偏愛的甘醇與酸性那樣複雜,幸沒燶苦味,反而順喉溫和,收貨啦!

不用做些什麼,純粹想換個環境靜下來。充充電,心情隨之而放輕鬆
,我想日後再來的日藉多口了。 臨走時送上一張印花卡, 儲滿足夠的數目可換到一杯飲品, 相信離目標不遠啦!

2014-10-18
熱情果朱古力撻
天水圍在食肆上一向種類少,基本離不開就是一大堆連鎖快餐店,不過最近卻明顯的看到有所改變,就以這次的這家小店為例,正正就是其一突破。這家小店位於商場內的商務書店中,所以環境上絕對寧靜不受打擾,喜歡的話絕對能自成一角獨自看書渡過一個懶洋洋的下午。現今在香港的珈琲店都少不了一些小吃,例如蛋糕甜點和三文治之類輕食,這裡也當然不例外地有一個凍櫃放了幾款蛋糕與健康飲品:如茶或果汁。掛起的黑板上用白粉筆人手寫出飲品菜單,個人好喜歡手寫的,感覺很親切和用心,這就是小店獨有的魅力。細心看的話黑板右下角也寫了還有其他小食,不過是日時間無多,沒有發現到這點,只在凍櫃上糾結一回罷了。要趕著回校上課所以要了拿走的,外帶是用上了木紙袋(貼紙是我後加的),很美觀但卻不能固定蛋糕,全程快步走都走得特別心驚膽顫。綠茶紅豆蛋糕 $30 (6/10)蛋糕的紅豆量很足,每層的綠茶忌廉都夾有不少紅豆在內,可能冷藏得太久,紅豆保持顆粒質感但有點乾,而味道上也偏甜。至於綠茶味道整體較弱,忌廉也較硬,而蛋糕體則密度較高口感較實而不夠濕潤。可能蛋糕只是不夠新鮮,但價錢不貴紅豆也非常多絕非敷衍了事,所以評分上還是有6分合格吧。檸檬蛋白撻
綠茶紅豆蛋糕
綠茶紅豆蛋糕 $30 (6/10)

檸檬蛋白撻
檸檬蛋白撻 $24 (7/10)

店內有另一款淨檸檬撻($22),蛋白撻面上微微灼過的蛋白外表未算很討好,但口感猶像棉花糖般咬下去軟得來又有點濕潤和彈性,檸檬清新帶微酸又不過龍。

起初幾口的酸味會重一點,隨後甜味漸漸跑出來,有點愈吃愈甜的感覺,故若能在糖份方面再稍減的話便更棒!至於撻底厚度適中,不算脆身牛油味也較弱,但質感又未到粉糯,整體來講是挺不錯。

這次試了它的甜點,感覺還可以,有機會的話也想試試飲品和它的小食呢。
2014-09-10
外賣自取
檸檬蛋白撻
2014-09-07 1371 瀏覽
有晚見到商務裡面竟然有間小小嘅cafe............先入去818............最後aug 23 (sat) & 24 (sun), 14.............共叫咗 :1) 石榴茶 (hk$25)-無諗過d器具都好精緻...........又木盤仔,木匙羮,honey syrup,迷你威化餅............個serving都好detail吓.........單獨睇呢個..........好boutique cafe feel..........喺出面嘅cafe,叫杯tea..........好少會又跟糖水又小零食比你........而且每杯收費都好相宜添~~~-店員有建議浸吓個茶包2-3分鐘..........但我唔飲得濃茶.........所以我稍稍浸吓就拎起茶包........所以無我想像有嘅石榴味-個糖水不濃縮,所以唔會超甜.........我都差唔多+晒落個茶度...........個威化餅喺棒子味2) 燕麥muffin (hk$16)-以前我見過佢哋有scone..........但原來銷情唔理想............所以discontinu

1) 石榴茶 (hk$25)
2) 燕麥muffin (hk$16)
-以前我見過佢哋有scone..........但原來銷情唔理想............所以discontinue咗.........揀咗呢個比較穩陣嘅muffin..........因佢會幫我reheat
-熱暖,都鬆,正路味道,中規中矩
3) new york cheesecake (hk$30)
-琴日嚟都有問過店員邊d cake喺嗰日先返..........因客流量又唔多,佢嘅售價又唔喺貴.........所以我唔相信佢會將每日賣唔去嘅餅dispose
-店員第1次答得好直接,沒有回避..........佢哋喺隔日返餅..........肯定唔會有雪咗3/4日嘅貨...........但都喺無講邊款即喺嗰日先有...........但我連隔1日都唔想嘛~~~
-今日再問...........佢就大路咁答d餅會不斷咁"侵"返...........我唯有用印象望吓邊種琴日無見過.........用elimination嘅方式...........最後100份100感覺咁揀咗呢個賣相似樣(表面沒有裂紋/啞身)嘅芝士餅
-隻碟都幾靚..........旁邊放咗1 pat yoghurt cream........再撒上朱古力粉.........幾益力多味架都..........不錯的
-個cheesecake又估唔到幾好喎........soft得嚟,黏同小結實 (好嗰種結實).........濕度剛好........餅底都喺.........做得唔錯呀!..........肯定喺新鮮貨........好彩揀啱咗...........下次來的話...........就要再憑感覺搵出當日嘅新鮮餅
-難怪呢款餅貴過其他款啦 (hk$24)
4) 伯爵茶 (hk$25)
-因為我唔會浸得耐...........所以earl grey茶味溫和..........啱我
-同樣伴以honey syrup同迷你威化餅
題外話/補充資料: * 小店不斷尋找緊受歡迎嘅食物...........見人寫有toast............佢話嗰日賣晒...........同埋都應該會discontinue * 呢度雖然外面就喺書店...........但喺唔可以隨手攞本書入去cafe食住睇...........否則店員喺會走埋嚟同你講...........所以只可以帶自己嘅書嚟睇............慢慢坐 * 呢間cafe喺呢個商場最似樣的食肆...........既寧靜又relax.............所以我都會考慮間唔中嚟飲吓嘢..........嘆嘆冷氣.............hehe
2014-08-24
2014-09-03 885 瀏覽
天水圍又多左個好Hea點~由於近近地又懶得出城,啡癮發作,帶本書去hea得就hea,去左幾次~ cafe 開在商務書局內~可能剛開不久,難得的寧靜~ 環境舒服,要hea當然要坐疏化位la~但只得兩枱疏化位,如果人多就未必坐到,要坐硬的~如果再多d疏化位就正~~~ 說說服務~他們的服務很好很貼心,感覺他到們的由心出發~加油中的~說說食物~推介他們的Affogto~難得在天水圍可以吃到的~Cappuccino 不過不失~ICE cappuccino 視覺與味道有驚喜~Cake我只吃了焦糖咖啡蛋糕,感覺好吃的,甜度剛好的~少有的飲Mocha,因平日飲咖啡是走甜的~聽店員說是由黑朱古力漿開的,感覺適合中度至好甜者~總括~這是一間有心有質既CAFE,希望他們不斷進步~尤其是拉花~嘿嘿~支持他們的~

天水圍又多左個好Hea點~

cafe 開在商務書局內~

可能剛開不久,難得的寧靜~

環境舒服,要hea當然要坐疏化位la~
但只得兩枱疏化位,如果人多就未必坐到,要坐硬的~
如果再多d疏化位就正~~~

Cappuccino 不過不失~
ICE cappuccino 視覺與味道有驚喜~
Cake我只吃了焦糖咖啡蛋糕,感覺好吃的,甜度剛好的~
Affogato
ICE Cappuccino
焦糖咖啡蛋糕
Mocha
2014-09-01
Affogato
ICE Cappuccino
焦糖咖啡蛋糕
對於鍾意行書局嘅我黎講,一間書局唔應該只有好書,仲要有一個可以畀讀者靜靜地坐係度專心睇書嘅地方。攞住新買嘅Q版特工第32集奪寶殺機坐係天水圍商務新開業嘅Bookaccino,一邊飲Mango Smoothie消下暑,一邊全情投入阿Wing營救高山刑警兼尋寶嘅旅程,真係一次令人流連忘返嘅經歷。難得係繁囂之中能夠有一個安靜嘅角落畀讀者細細品味手中嘅書嘅迷人之處同作者描繪嘅價值,而且更能夠體現書局唔單止係賣書,仲係畀唔同嘅人放低電子產品,重拾書本嘅地方。P.S. Mango Smoothie甜度適中,之後食嘅Toast with butter色香味俱全,最令我驚喜嘅係Bookaccino嘅Tea係fair trade架!
2014-08-03
  • Toast with butter