2016-11-06
懶洋洋既周末星期六中午相約友人到雲咸街既Bondi 食個lunch 知道Bondi有數間分店,今日一於黎中環呢間試下浴住雲咸街斜路行上,就黎到Bondi 啦大概一點鐘來到餐廳,我們被安排坐窗口位置,特別開揚感覺很舒服,而且寧靜既環境讓我地更放鬆坐底後,店員有禮地遞上餐牌,並為我們介紹主菜好好招呼呢度既定價十分合理set lunch 包左沙律、餐湯、自家製麵包、主菜同餐飲首先上既係餐廳自家制既麵包熱辣辣、香噴噴左邊的是栗米包咬落好有驚喜,食到少量栗米渣,好有口感右邊既係洋蔥包,材料好足,但洋蔥又唔會搶風頭點埋自家制醬更好味淨係食呢個包已經好有驚喜啦每個set都包左一個沙律,和友人一人叫一款,share食蝦沙律有兩隻大蝦,傳統沙律菜好新鮮,唔會有多餘既水份著仔沙律就不過不失, 是日式的,配有黃色羅白,幾特別南瓜忌廉湯:南瓜濃湯,甜甜的味道,淡淡既忌廉加上適當既調味主菜我地揀左蜆Linguin 店員推介的,原來咁新鮮既蜆,係Bondi既廚師早上到街市親自選購的,而Linguin也是廚師自己造的,咁有心機早餐廳,真係買少見少呢個主菜沒有太多調味料,相信是為了突出蜆既鮮甜!個人十分欣賞個麵,十分
星期六中午相約友人到雲咸街既Bondi 食個lunch
Homemad Bread
熱辣辣、香噴噴
左邊的是栗米包咬落好有驚喜,食到少量栗米渣,好有口感
淨係食呢個包已經好有驚喜啦
Salad-cocktail prawn
Salad-Japanese potatos
蝦沙律有兩隻大蝦,傳統沙律菜好新鮮,唔會有多餘既水份
著仔沙律就不過不失, 是日式的,配有黃色羅白,幾特別
南瓜湯
南瓜濃湯,甜甜的味道,淡淡既忌廉加上適當既調味
Clams with Linguin
呢個主菜沒有太多調味料,相信是為了突出蜆既鮮甜!個人十分欣賞個麵,十分的彈牙
Spring chicken
細細隻,伴碟很豐富!有薯仔、雜菇、蘆筍意想不到的是 即使是雞胸也很juicy
雞肉肉質結實,雖稱不上嫩滑,但煮得好好,很juicy
Set dessert
甜品一d都唔簡單濃濃既朱古力甜品,口感很豐富,值得一試
最後餐飲方面,我叫了杯茶,朋友就叫左熱朱古力!
Green tea tropical
Hot chocolate
朋友說奶味濃,應該唔錯
我就飲杯茶,為成餐飯畫上完美句號
懶洋洋既中午,係Bondi 享受美食
真幸福