深水埗是cafe兵家之地一條基隆街的咖啡店一雙手也數不完·其中最近熱度滿滿以深水埗布藝為主題的咖啡店BOLD Coffee由裝修到menu都感受到濃厚的布藝氛圍貼地之餘亦別具一格ꔐ夢王卡邦尼($128)日本夢王蛋黃的橙紅色很吸晴醬汁口感creamy帶蛋香~再灑上煙肉碎粒多了一份咸香感好欣賞店家用上厚切煙肉畢竟有咬口的肉類才會令我有滿足感ꔐ昭和布丁 ($48)作為布丁控~很滿意布丁的口感綿密帶點Q彈蛋香味很濃~不會被焦糖的香甜蓋過很高質啊!!ꔐ士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕($88)士多啤梨完全cover牛角包窩夫窩夫口感香脆~配上雲呢拿同士多啤梨雪糕是很滿足的甜點但如果乳酪醬可以自己添加成件事會更IGableꔐHot Mocha ($55)會附設咖啡豆來歷的小咭片~幾有心思朱古力味幾香濃~入口順滑ꔐEspresso pineapple ginger Ale ($55) 入口好清爽~咖啡苦中帶菠蘿酸甜Ginger Ale令咖啡充滿氣泡的舒爽感

深水埗是cafe兵家之地
一條基隆街的咖啡店
一雙手也數不完
其中最近熱度滿滿
以深水埗布藝為主題的咖啡店
BOLD Coffee
由裝修到menu都感受到濃厚的布藝氛圍
貼地之餘亦別具一格

ꔐ夢王卡邦尼($128)
日本夢王蛋黃的橙紅色很吸晴
醬汁口感creamy帶蛋香~再灑上煙肉碎粒
多了一份咸香感
好欣賞店家用上厚切煙肉
畢竟有咬口的肉類才會令我有滿足感
ꔐ昭和布丁 ($48)
作為布丁控~很滿意布丁的口感
綿密帶點Q彈
蛋香味很濃~不會被焦糖的香甜蓋過
很高質啊!!

ꔐ士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕($88)
士多啤梨完全cover牛角包窩夫
窩夫口感香脆~配上雲呢拿同士多啤梨雪糕
是很滿足的甜點
但如果乳酪醬可以自己添加
成件事會更IGable

ꔐHot Mocha ($55)
會附設咖啡豆來歷的小咭片~幾有心思
朱古力味幾香濃~入口順滑

入口好清爽~咖啡苦中帶菠蘿酸甜
Ginger Ale令咖啡充滿氣泡的舒爽感
2023-01-10 14 瀏覽
唔好以為cafe就冇咩食物供應,BOLD COFFEE食物唔止選擇良多,味道都一樣出色👍🏻!✨Espresso tonic($55)咖啡本身嘅微苦與tonic十分match,味道有層次,入口非常清新,絕對系消暑聖品。✨Ice peach tea($55)茶味與清甜嘅蜜桃糖漿出奇地搭,攪勻後飲用,唔會太甜,但桃香四溢。▶️夢王卡邦尼🍝($128)哩個意粉用嘅系“夢王”蛋🥚,呈鮮豔嘅橙色🧡,色澤明亮,唔腥而且蛋味濃郁,系日本no.1嘅得獎鷄蛋,用來拌飯一流🥇!今次伴意粉亦同樣出色,意粉煮得煙韌彈牙,煙肉則大大舊厚切,掛滿蛋汁,系非常出色嘅一道主菜,為咗食佢,可以無限revisit🤣~▶️士多啤梨乳酪牛角窩夫配雪糕🥐($88)牛角窩夫真系百吃不厭,哩碟仲大大碟,有兩個牛角窩夫🥐好滿足!鹹香酥脆,熱氣騰騰,加埋個凍冰冰嘅雲尼拿雪糕🍨,混合酸酸甜甜嘅士多啤梨同乳酪🍓,真系味覺上嘅衝擊✨。嚟深水埗cafe hopping嘅朋友仔,記得唔好錯過哩間“深水寶”💎啊!

✨Espresso tonic($55)

✨Ice peach tea($55)

▶️夢王卡邦尼🍝($128)

▶️士多啤梨乳酪牛角窩夫配雪糕🥐($88)

2023-01-09 12 瀏覽
這間Cafe設計以布藝為主題 所以店內的牆身掛滿布料!連餐牌也用了布版的設計 很有特色( ´ ▽ ` )ノ 還有門前已經可以成為打卡位~先介紹他們最人氣必點的卡邦尼其中最精粹就是放中間的日本夢王蛋!必須將蛋汁攪拌 令意粉充滿蛋香味 好濃味又夠creamy 加上芝士和大大舊的煙腩肉粒 增加口感 整體味道香濃 不乾 身 我挺喜歡的 而且份量剛好!而青醬啡茹扁意粉蒜味好香濃 但有點偏油~不過配料醬料夠多!所以不錯的ჱ̒ ー̀֊ー́ )推薦度:♥♥♥♥♥✿ 夢王•卡邦尼 $128✿ 自家製青醬啡茹扁意粉 $138✿ Americano $43✿ Latte $50
而青醬啡茹扁意粉蒜味好香濃 但有點偏油~
不過配料醬料夠多!所以不錯的ჱ̒ ー̀֊ー́ )

推薦度:♥♥♥♥♥

✿ 夢王•卡邦尼 $128

✿ 自家製青醬啡茹扁意粉 $138

✿ Americano $43

✿ Latte $50
呢間以「布」做主題的咖啡店,是由一群八九十後上年年頭逆市開業,靠的是「Be Bold」的這點勇氣,希望香港人可以勇敢地走出自己的路。*我這次巳是第三次到訪,而今次就試下呢度嘅主菜和甜品。Vegetarian All Day Breakfast (HK$148).呢份素食早餐,啲食材真的吸引到我,因為有些食材比較少見,是烤的比較健康.烤芝士大啡菇 — 面頭厚車打芝士,菇厚大多汁.烤蘆筍和烤BB粟米 — 清甜多汁.炒蛋 — 用日本夢王蛋,蛋味濃、奶滑、香草調味已經足夠.牛油果花 — 完熟、creamy口感.酸種麵包吐司 — 外脆內軟,有少少牛油香.烤車厘茄、焗豆和沙律 — 正常,份量可以多啲.2人共享可以留肚食甜品😄Japanese Caramel Pudding (HK$48).簡單一個玻璃杯令賣相好吸引,味道也很好.布丁質地比較實正,但入口好順滑,蛋味濃郁.焦糖面和焦糖漿令焦糖味也好出位.整體偏甜,好甜和布丁控必食👍🏻Affogato (HK$48).熱espresso淋上冰凍的香草雪糕好療癒.espresso是偏酸的,但配偏甜的雪糕,出奇地夾喎,我比較鍾意呢款甜品Latte (HK$
我這次巳是第三次到訪,而今次就試下呢度嘅主菜和甜品

.烤芝士大啡菇 — 面頭厚車打芝士,菇厚大多汁
.烤蘆筍和烤BB粟米 — 清甜多汁
.炒蛋 — 用日本夢王蛋,蛋味濃、奶滑、香草調味已經足夠
.牛油果花 — 完熟、creamy口感
.酸種麵包吐司 — 外脆內軟,有少少牛油香
.烤車厘茄、焗豆和沙律 — 正常,份量可以多啲
.2人共享可以留肚食甜品😄

Vegetarian  All  Day  Breakfast

.簡單一個玻璃杯令賣相好吸引,味道也很好
.布丁質地比較實正,但入口好順滑,蛋味濃郁
.焦糖面和焦糖漿令焦糖味也好出位
.整體偏甜,好甜和布丁控必食👍🏻

Japanese  Caramel  Pudding

Affogato (HK$48)
.熱espresso淋上冰凍的香草雪糕好療癒

Affogato

Latte (HK$45/Hot)
.咖啡味比較濃烈,口感偏nutty,啱我口味
.不過奶泡好快起大泡泡,不夠奶滑

Latte

Vanilla Popcorn Cappuccino (HK$50/Hot)
.口味獨特,比較少見
.欣賞奶泡輕盈、細泡
.焦糖漿配咖啡很好味,不會太甜
.幾粒爆谷做裝飾,精美、豐富口感

Vanilla  Popcorn  Cappuccino
2023-01-04
Affogato
Vanilla  Popcorn  Cappuccino
夢王•卡邦尼意粉($128)🧀🍝🍳呢個卡邦尼意粉係呢間Cafe嘅其中一個主打招牌菜式,食完就知點解佢係招牌👍🏻首先想點已經覺得好吸睛,因為有粒邪惡圓轆轆蛋黃喺中間,仲有滿滿嘅芝士碎塊😍將蛋黃同芝士醬汁均勻撈埋之後,每啖都食到濃郁蛋香同芝士味,好濃味好邪惡😈另外呢個卡邦尼意粉所用嘅煙肉同出面一般食到嘅唔一樣,佢係用咗厚切嘅煙腩肉,開頭以為佢厚切可能會好鹹,但食落鹹味好適中!!!食晒咁多舊都唔會有覺得好鹹嘅感覺,整體來講都幾好食,值得推介👍🏻蟹肉蛋白沙律牛角包($98)🥐🦀一想碟見到咁大個牛角包,青瓜上面仲要鋪滿好多蟹肉蛋白沙律,沙律中間仲要夾雜住啲蟹粰,真係好吸引~ 整體來講,蟹味非常之濃,食埋旁邊柚子醋沙律,中和返蟹嘅濃味,變得清新開胃。焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 ($88) 🧇🍌🍨食完好濃味嘅主菜之後,用呢個甜品收尾真係非常滿足🥹首先焦糖香蕉一向都係我嘅至愛,佢係原條切開再用焦糖燒,咬落外面一層薄脆焦甜,然後加埋朱古力醬的甜蕉香😍另一個重點係牛角包窩夫上面有好邪惡嘅棉花糖,棉花糖中間溶溶地,加埋脆脆嘅牛角包窩夫&朱古力雪糕,食到停唔到口🤭店舖設計加入左深水埗布街嘅元素,另外仲加

夢王•卡邦尼意粉($128)🧀🍝🍳

蟹肉蛋白沙律牛角包($98)🥐🦀

焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 ($88) 🧇🍌🍨

店舖設計加入左深水埗布街嘅元素,另外仲加埋淺木色嘅設計,真係好有一種舒服嘅感覺,而且店內亦有好多打卡位,例如一條條唔同顏色嘅布掛喺店裏面,啱晒鍾意打卡嘅你哋✨
2023-01-04 26 瀏覽
今日同個friend去咗深水埗,就試吓呢間用布藝做主題嘅cafe店舖用一系列嘅布藝裝飾,連Menu都係用布辦整成㗎,好有藝術氣息✨又夠特別我地揀咗兩樣人氣必食嘅👇🏻夢王.卡邦尼 $128用咗日本第一刺身級嘅靚雞蛋🥚夢王蛋我都係第一次食,超香蛋香味,蛋黃醬汁濃度啱啱好,而麵條嘅質感濕潤又幼滑,仲要用厚切煙腩肉,口感更加豐富,果然係招牌👍🏻英式全日早餐$148賣相同質素都唔錯,食得到係用心製作🫶🏻🈶️滑蛋、煙肉、豬肉腸、煙三文魚、芝士大啡菇、酸種麵包、車厘茄、沙律菜同茄汁豆Cappuccino $45Latte $45咖啡方面,佢哋係用埃塞俄比亞咖啡豆,會係果香味比較濃,香味又比較重嘅,會有蜜桃同藍莓嘅味道。拉花會因應特別嘅日子會有特別嘅圖案,而我今日就有杯海馬🤭整體都好OK,無論環境氣氛,食物質素都好滿意👍🏻呢間推介呀
今日同個friend去咗深水埗,就試吓呢間
用布藝做主題嘅cafe

英式全日早餐$148
Cappuccino

Cappuccino $45

Latte $45

整體都好OK,無論環境氣氛,食物質素都好滿意👍🏻呢間推介呀

2023-01-03
夢王.卡邦尼
Cappuccino
  • 夢王·卡邦尼意粉
2023-01-02 10 瀏覽
話說早前👶🏻👼🏻去到深水埗買野🙈行行下既時候見到呢一間BOLD Coffee♥️🍀見無咩人排隊就入去High 個 Tea♥️🤤🍫-🦀蟹肉蛋白🥚沙律牛角包🥐 $88👼🏻今次就揀左有🦀肉同蛋白🥚既牛角包作為今個下午茶既主角🤤🍀牛角包有相當足夠既🦀肉配合蛋沙律都算係好飽肚既一個下午茶主食🙈🙈♥️♥️牛頭包經過加熱後十分脆口🤤🤤 而且大大個好抵食🍅🍅-焦糖香蕉🍌烤棉花糖牛角包配雪糕 $88🤣🤣👼🏻又揀左有牛角包🥐既甜品食♥️♥️🐷🐷 焦糖香蕉🍌本身就係最佳組合再加上棉花糖烤過之後切開就有流心既效果🙈🙈♥️♥️🍀🍀外脆內軟既棉花糖加一啖牛角包🥐😍呢個甜品絕對係邪惡之選🙈🙈-昭和布丁🍮 $48👶🏻今日就揀左好多人都揀既昭和布丁🍮♥️呢個布丁口感比一般👼🏻👶🏻食開既硬身而且比較無咁Cream🤣🤣但焦糖位置都好夾個布丁♥️♥️ 👼🏻👶🏻覺得如果蛋蛋🥚味再重小小應該會更加正正子😘🫶🏻-Marshmallow chocolate $58👶🏻揀左一杯棉花糖古古力同👼🏻一齊飲🤣🍀本身古古力吾太甜🙈♥️所以只要飲既時間飲一粒棉花糖就岩岩好甜甜🐷🤤♥️所以各位美食家喜歡飲古古力又喜歡吾太甜呢一杯就好岩了喔🙈🙈♥️♥️🍀🍀

🦀蟹肉蛋白🥚沙律牛角包🥐 $88

焦糖香蕉🍌烤棉花糖牛角包配雪糕 $88

昭和布丁🍮 $48
👶🏻今日就揀左好多人都揀既昭和布丁🍮♥️

Marshmallow chocolate $58
2022-12-31 7 瀏覽
呢間位於深水埗同太子之間嘅Cafe 以布做主題佈置牆身掛上色彩繽紛嘅布料連餐牌都係用左布版設計 好有心思同特色❤️夢王·卡邦尼意粉🥚意粉有咬口 掛滿芝士醬汁大大隻橙紅色蛋黃係中間好吸晴😍用既係日本夢王蛋 🥚蛋味好香濃 意粉加埋蛋汁更香滑好味仲有煎到好香既厚切煙腩肉🐖食落更鹹香惹味🤤黑毛豬火腿芝士牛角包🐖牛角包烘得好酥脆中間夾住半溶芝士同黑毛豬火腿😍伴碟仲有醋汁沙律菜🥗雜莓聖誕樹🎄聖誕限定🎅🏻呢個聖誕樹造型好可愛🎄好靚😍外層用咗抹茶cream 🍵中間夾住紅莓果醬同紅絲絨蛋糕而底層用咗曲奇餅底同朱古力穀物片口感豐富🥰marshmallow chocolate (H)朱古力味濃郁 味道唔算太甜加埋棉花糖 真係好邪惡🤤

呢間位於深水埗同太子之間嘅Cafe 以布做主題佈置

外層用咗抹茶cream 🍵
中間夾住紅莓果醬同紅絲絨蛋糕
而底層用咗曲奇餅底同朱古力穀物片
口感豐富🥰

marshmallow chocolate (H)
朱古力味濃郁 味道唔算太甜
加埋棉花糖 真係好邪惡🤤
2022-12-31 33 瀏覽
深水埗- BOLD Coffee尋日約左BFF 出黎打下卡食下野,BFF 就提議去深水埗區,因為個邊呢2年多左好多cafe,就喺楓樹街遊樂場附近真係超多,間間都好似好吸引,而行入多dd, 就見到呢間Bold Coffee,門口有個位chill 下,入面又有好多布藝打卡位做裝飾,我見坐得都幾舒服就入去試下😳夢王.卡邦尼 $128我係openrice 見到已經覺得好吸引好想試,黎到雖然望落細細份,但原來食落份量都好夠,蛋黃味真係好香,仲有d 煙肉粒好香既味,味道好好👍All Day Breakfast $148有炒蛋、多士、2條香腸、煙肉、煙3文魚、沙律、茄汁豆、芝士大啡菇,2個人share 就岩哂啦,味道正常發揮,而當中大啡菇有d 驚喜,因為好juicy 😱Iced Marshmallow Chocolate $58我仔飲得好開心,上面好多棉花糖粒粒。Espresso Pineapple Ginger Ale $55味道酸甜得黎有dd 氣又有咖啡香味,又幾特別🤣今次食唔到昭和布丁,唯有下次再試啦🥲
深水埗- BOLD Coffee

夢王.卡邦尼 $128
夢王卡邦尼

All Day Breakfast $148
All  Day  Breakfast

我仔飲得好開心,上面好多棉花糖粒粒。
棉花糖朱古力

味道酸甜得黎有dd 氣又有咖啡香味,又幾特別🤣
Espresso  pineapple  ginger  ale

今次食唔到昭和布丁,唯有下次再試啦🥲
2022-12-30
夢王卡邦尼
All  Day  Breakfast
棉花糖朱古力
𝑺𝒊𝒕𝒖𝒂𝒕𝒆𝒅 𝒂𝒕 𝑻𝒂𝒊 𝑵𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕, 𝑩𝑶𝑳𝑫 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 (𝒂𝒔 ‘𝒃𝒐𝒍𝒅’ 𝒓𝒆𝒔𝒆𝒎𝒃𝒍𝒆𝒔 ‘𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄’ 𝒊𝒏 𝑪𝒂𝒏𝒕𝒐𝒏𝒆𝒔𝒆) 𝒊𝒔 𝒘𝒉𝒆𝒓𝒆 𝒃𝒓𝒆𝒘𝒆𝒅 𝒄𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆☕️𝒎𝒆𝒆𝒕𝒔 𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄 𝒂𝒓𝒕🥼👚👕. 𝑻𝒉𝒆 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒊𝒐𝒓 𝒊𝒔 𝒃𝒓𝒊𝒎𝒇𝒖𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒔𝒕𝒓𝒊𝒑𝒔 𝒐𝒇 𝒇𝒂𝒃𝒓𝒊𝒄 𝒊𝒏 𝒆𝒗𝒆𝒓𝒚 𝒄𝒐𝒍𝒐𝒖𝒓. “𝑩𝒆 𝒃𝒐𝒍𝒅, 𝒏𝒐𝒕 𝒓𝒆𝒈𝒖𝒍𝒂𝒓”. 𝑰 𝒄𝒐𝒖𝒍𝒅 𝒓𝒆𝒍𝒂𝒕𝒆 𝒕𝒐 𝒕𝒉𝒊𝒔 𝒎𝒐𝒕𝒕𝒐. 𝑻𝒐 𝒃𝒆 𝒃𝒐𝒍𝒅, 𝒚𝒐𝒖 𝒉𝒂𝒗𝒆 𝒕𝒐 𝒔𝒕𝒆𝒑 𝒐𝒖𝒕 𝒐𝒇 𝒚𝒐𝒖𝒓 𝒄𝒐𝒎𝒇𝒐𝒓𝒕 𝒛𝒐𝒏𝒆. 𝑰𝒇 𝒚𝒐𝒖'𝒓𝒆 𝒏𝒆𝒗𝒆𝒓 𝒃𝒐𝒍𝒅, 𝒚𝒐𝒖 𝒓𝒊𝒔𝒌 𝒍𝒊𝒗𝒊𝒏𝒈 𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒅𝒂𝒏𝒆 𝒍𝒊𝒇𝒆 𝒇𝒖𝒍𝒍 𝒐𝒇 𝒓𝒐𝒖𝒕𝒊𝒏𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒖𝒏𝒇𝒖𝒍𝒇𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒅𝒓𝒆𝒂𝒎𝒔.𝗕𝗢𝗟𝗗 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 夢王卡邦尼意粉 🍳🍝$𝟭𝟬𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘌𝘨𝘨, 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘦𝘵𝘵𝘢, 𝘗𝘢𝘳𝘮𝘢𝘴𝘢𝘯 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦夢王雞

𝗕𝗢𝗟𝗗 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮
夢王卡邦尼意粉 🍳🍝
$𝟭𝟬𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

夢王雞蛋🥚係來自日本兵庫縣嘅名物,亦同時坐享雞蛋刺身界嘅榜首,將生蛋黃漿打匀,令每條彈牙意粉吸收當中精華,出嚟嘅味道唔會同普通卡邦尼意粉一樣只有過度濃稠嘅芝士味,反而有淡淡嘅芝士同濃郁嘅蛋味,同時好欣賞佢用厚切嘅意大利豬腩肉唔係普通煙肉,肉質軟稔有油香

𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝗮𝗻𝗮𝗹 𝗣𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲
羅勒青醬啡菇扁意粉 🎋🍄
$𝟭𝟯𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)

𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘳𝘵𝘪𝘴𝘢𝘯𝘢𝘭 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰, 𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘵𝘰𝘣𝘦𝘭𝘭𝘰, 𝘊𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴
羅勒青醬有淡淡嘅香草、橄欖同蒜香咸味,非常容易入口,而當中最出色係味道鮮美口感又彈嘅啡菇同新鮮蘆荀,令口感更豐富,係主食嘅不二之選

𝗥𝗲𝗱 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗿 𝗧𝗮𝗿𝘁 (𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗺𝗮𝘀 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹)
紅酒啤梨撻🍷
$𝟲𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)

係一個非常應節嘅聖誕甜品🎄✨醉人嘅酒紅色啤梨不但美觀精緻,紅酒🍷同肉桂嘅香氣完全滲入梨肉之中❣️而且餅底鬆脆,忌廉份量適宜😋

𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗣𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗔𝗹𝗲 (𝗖𝗼𝗹𝗱) 🍍☕️
$𝟱𝟱 (🌟𝟴/𝟭𝟬)

冬天手腳冰冷,飲一杯菠蘿畺啡就最適合不過,可以促進血液循環,微辣薑味風味迷人🤎加入菠蘿增添甜味令畺啡更易入口,同時舒緩喉嚨,食多啲薑對女仔尤其有益☺️
  • 夢王卡邦尼
  • 夢王卡邦尼意粉
2022-12-27 17 瀏覽
𝕊𝕊ℙ 深水埗 • 𝔹𝕆𝕃𝔻 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖🪡📍深水埗基隆街𝟙𝟚𝟚號地舖::::::::::::::::::::::::::::::店家 @boldcoffee.hk 由布行轉手為咖啡店,續以「布藝」為主題,取名 ”Bold” 一是因為與「布」同音,二是寄語人勇敢面對生活。🍳 夢王卡邦尼意粉 $128果然是招牌的卡邦尼!用上日本刺身級「夢王蛋」,蛋黃醬汁濃稠掛麵,意大利煙燻腩肉Pancetta🥓鹹香惹味。🐟 煙三文魚蛋沙律酸種麵包 $98自家製酸種包,煙三文魚配上蛋沙律,健康飽肚的選擇。🍫Marshmallow Chocolate $53(H) $58(C)🍿Vanilla Popcorn Cappuccino $50(H)熱飲的賣相吸睛,打卡一流!
𝕊𝕊ℙ 深水埗 • 𝔹𝕆𝕃𝔻 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖🪡
📍深水埗基隆街𝟙𝟚𝟚號地舖

🍳 夢王卡邦尼意粉 $128

🐟 煙三文魚蛋沙律酸種麵包 $98
自家製酸種包,煙三文魚配上蛋沙律,健康飽肚的選擇。

熱飲的賣相吸睛,打卡一流!
又係一間想大大力推介比大家食嘅一間cafe~如果鍾意食Carbonara嘅大家真係要去試下!!!同埋餐廳用嘅食材都好用心食得出都係好有質素嘅材料!我會為咗個卡邦尼同Croffle再訪🥹✨夢王·卡邦尼 $128用生命來推薦呢個Carbonara!!!我本身係卡邦尼之鬼(・∀・)呢個卡邦尼真係超級好食!絕對係我食過嘅Top 3之一!餐廳用夢王蛋,食落真係好濃蛋香味!撈勻闊條麵一齊食口感好dense好掛汁好好食!!餐廳仲用咗厚切煙腩肉,真係好用心,亦更好味更正宗!大家記得趁熱撈勻同食,會更creamy好味~🔹蟹肉蛋白沙律牛角包 $98蟹肉嘅鮮味十足,鮮到有少少蓋過其他食材嘅味道牛角包幾香牛油味同酥脆,整體不錯!✨焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 $88呢個croffle好好味啊!(好食過早前食個間🤫牛角酥窩夫鹹香、又夠酥脆!加埋好香濃嘅朱古力雪糕同拉絲棉花糖真係邪惡得嚟又食得好開心🥹🫶🏻🔹雜莓聖誕樹 $88呢個聖誕限定嘅雜莓撻真係勁靚!外面嘅聖誕樹係抹茶Cream~入面分咗幾個layers,有莓醬、蛋糕同朱古力味granola撻底!口感豐富幾好食,如果berry味再出啲就更好!(個人鍾意酸酸
又係一間想大大力推介比大家食嘅一間cafe~
如果鍾意食Carbonara嘅大家真係要去試下!!!
同埋餐廳用嘅食材都好用心
食得出都係好有質素嘅材料!
我會為咗個卡邦尼同Croffle再訪🥹

✨夢王·卡邦尼 $128
夢王·卡邦尼
用生命來推薦呢個Carbonara!!!
我本身係卡邦尼之鬼(・∀・)
呢個卡邦尼真係超級好食!
絕對係我食過嘅Top 3之一!
餐廳用夢王蛋,食落真係好濃蛋香味!
夢王·卡邦尼
撈勻闊條麵一齊食口感好dense好掛汁好好食!!
餐廳仲用咗厚切煙腩肉,真係好用心,亦更好味更正宗!
大家記得趁熱撈勻同食,會更creamy好味~

🔹蟹肉蛋白沙律牛角包 $98
蟹肉蛋白沙律牛角包
蟹肉嘅鮮味十足,鮮到有少少蓋過其他食材嘅味道
牛角包幾香牛油味同酥脆,整體不錯!

✨焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 $88
呢個croffle好好味啊!(好食過早前食個間🤫
牛角酥窩夫鹹香、又夠酥脆!
加埋好香濃嘅朱古力雪糕同拉絲棉花糖
真係邪惡得嚟又食得好開心🥹🫶🏻

🔹雜莓聖誕樹 $88
雜莓聖誕樹
呢個聖誕限定嘅雜莓撻真係勁靚!
外面嘅聖誕樹係抹茶Cream~
雜莓聖誕樹
口感豐富幾好食,如果berry味再出啲就更好!(個人鍾意酸酸甜甜😆

🔹Latte (H) $45
拉花靚~啡味都好岩我口味!
偏nutty少少,奶都打得恰到好處!

🔹Marshmallow Chocolate (H) $53
可可味頗濃!加埋棉花糖都唔會膩同過甜~
冬天飲熱朱古力真係好正(*´ω`*)

*✨為私心推介!
蟹肉蛋白沙律牛角包
  • 夢王卡邦尼
2022-12-24 15 瀏覽
ෆ⃛ BOLD Coffee ෆ⃛深水埗近年多咗好多文青同埋打卡Cafe,同時都好多藝術手作小店,但最出名都係諗到去買布同埋珠仔等🪡 呢間Cafe完全融合咗深水埗嘅特色,就係布同埋Cafe🧶 由裝修到Menu都好有特色呢~♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .:*・゜ ♡︎.*▶︎▪︎◀︎.* .*・゜♡ 夢王•卡邦尼 $128♪ 喺呢度其中一個signature嘅菜式!夢王蛋黃顏色橙黃,蛋味香濃🥚而carbonara 非常creamy,意粉軟硬適中,除咗煙肉碎之外,仲有比較大片嘅煙豬腩肉,味道更鹹香🥓 ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5 煙三文魚蛋沙律酸種麵包 $98♪ Sourdough 比起一般嘅麵包多咗一份酸香同埋煙韌,配上蛋沙律,簡直係唔會出錯嘅選擇٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 以煙三文魚份量都好足夠🐟ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5 雜莓聖誕樹 $88♪ 係12月嘅特色甜品❣︎ 聖誕樹嘅造型超級可愛!出邊係一層抹茶味嘅cream,而內裏夾雜咗果醬同埋蛋糕,底層係曲奇餅底同朱古力脆脆,口感好豐富🫶🏼✨ 唔止係打卡之選ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿
ෆ⃛ BOLD Coffee ෆ⃛

 夢王•卡邦尼 $128♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿.5 / 5

 煙三文魚蛋沙律酸種麵包 $98♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 雜莓聖誕樹 $88♪

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿✿ / 5

 Marshmallow chocolate cold $58♪
冬天就係要飲朱古力🍫(相比之下凍嘅冇熱飲咁濃郁同甜漏,但係就多咗分清爽感(*ˇωˇ*)

ᗦ↞︎◃︎ 值quota指數: ✿✿✿.5 / 5

✎ 總括:係一間有顏值同時有質素嘅Cafe,會想再訪呢🧚🏻

✼ 加一服務費✔︎
ෆ̈ BOLD Coffee (深水埗)
✇ 地址:深水埗基隆街122號地舖

2022-12-19 149 瀏覽
深水埗近幾年大變身,尤其是係大南街同基隆街一帶,進駐了不少文青 Café,所以都吸引左唔少年青人過嚟影相打卡。今日約左人喺附近交收,見有空檔,就專登過嚟呢間以布藝為主題嘅「BOLD Coffee」咖啡店見識下。餐廳裝潢別緻,店內放置了一幅以布條編織而成嘅藝術屏風,再配上牆身上嘅一系列布藝裝飾和設計成布辦模樣嘅 Menu,色彩繽紛,令人賞心悅目。先嚟一客 All Day Breakfast,呢度嘅全日早餐有 2 款可供選擇,有肉有素,揀左呢款英式全日早餐 ($148),睇下用料幾豐富,有芝士啡菇、煙三文魚、炒蛋、豬肉腸、煙肉、車厘茄、焗豆、酸種多士同沙律菜。炒蛋呈金黃色,口感濕潤滑溜,蛋味很濃郁。豬肉腸好彈口,煙肉鹹香惹味,而大啡菇亦肉厚多汁,加埋面頭輕輕燒過嘅芝士,入口「芝」味滿溢。另外呢客煙三文魚蛋沙律酸種多士 ($98)  用料亦唔手軟,煙三文魚份量十足,入口味道唔會過鹹,柔嫩又帶陣陣煙燻香。酸種多士外脆內軟,包芯略帶酸香,同油潤嘅三文魚好夾。昭和布丁 ($48)  布丁用日本蛋和牛奶製成,入口蛋味好重,質感稠厚,但食落又唔會硬繃繃,焦糖汁甜度啱啱好,無論係配茶或咖啡吃,都一樣咁可
昭和布丁 ($48)  布丁用日本蛋和牛奶製成,入口蛋味好重,質感稠厚,但食落又唔會硬繃繃,焦糖汁甜度啱啱好,無論係配茶或咖啡吃,都一樣咁可口。
飲品點左杯 Earl Grey Latte ($50)  奶泡綿密幼滑,面頭有個心形拉花,入口溫度亦啱啱好,散發出陣陣伯爵茶嘅清幽,味道唔錯。
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Cafe 在深水埗 🇭🇰。BOLD Coffee。基隆街122號地舖。BOLD English All Day Breakfast 英式全日早餐Cheese Portobello。Smoked Salmon。Scrambled Egg。Pork Sausage。Bacon。Cherry Tomatos。Baked Beans。Sourdough Toast。Mixed Green Salad。HKD148Matcha Latte 抹茶牛奶。HKD48 @ Hot。HKD52 @ ColdJapanese Caramel Pudding 昭和布丁。HKD48🤫 上個禮拜五因為要過嚟太子哩邊拎啲嘢..我終於有機會撞啱時間嚟BOLD嘆個All Day啦😆..自從上次喺太子至深水埗一帶慢遊嘅時候發現BOLD Coffee之後就心深念念..好想過嚟同哩度幅牆打咭影靚相..Yes💪🏻🤫 一入到BOLD..我照舊俾佢幅好靚嘅鬢辮布牆吸引住..咁我揀咗沙發位坐低..拎住佢哋用布做嘅Menu研究咗陣就埋Counter落Order加俾錢再乖乖返埋位等食..第一樣嚟到嘅就係Match
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 Cafe 在深水埗 🇭🇰
。BOLD Coffee
。基隆街122號地舖

英式全日早餐
Cherry Tomatos。Baked Beans。
。HKD148

Matcha Latte 抹茶牛奶
。HKD48 @ Hot
。HKD52 @ Cold

Japanese Caramel Pudding 昭和布丁
。HKD48

🤫 一入到BOLD..我照舊俾佢幅好靚嘅鬢辮布牆吸引住..咁我揀咗沙發位坐低..拎住佢哋用布做嘅Menu研究咗陣就埋Counter落Order加俾錢再乖乖返埋位等食..第一樣嚟到嘅就係Matcha Latte..Latte嚟之前見到咖啡師係手打抹茶再撞落啲奶奶度架😍..呢度嘅Matcha Latte係抹茶味重.. 奶味輕嗰種..我Like..(正因為Latte係第一樣嘢上枱..我可以膽粗粗拎住杯嘢去鬢辮布牆度打咭✌🏻)
🤫 然後返埋位之後..Big Brekkie同布甸都嚟啦..個早餐有好幾樣嘢我都好欣賞嘅..第一就係我成日講嘅水耕菜Mixed Green..個人認為水耕菜做Salad就又靚又好味架啦..而且比起普通沙菜高成本..然後佢仲要係柚子汁調味..成件事好Match好Refreshing..第二係佢嗰個芝士Portobello..用火槍噴過..半流心嘅Cheddar Cheese夾Portobello..正~然後Scrambled Egg夠滑溜..Sourdough都係一個重點..佢偏鬆軟..唔似出邊嗰啲硬轟轟.. 其餘全部正常好味..份量勁多..我懷疑可以夠兩個人食🤭
🤫 最後講埋個布甸..咁因為我食到咁上下開始有人等位..我自己唔好意思霸住咁大張枱..兼且可以乘機坐門口前邊嗰張長木凳..對住鬢辮布牆食布甸..咁食之前梗係又瘋狂影多幾張相啦🤩..布甸嘅質地係有少少實淨嘅..口味唔會太過甜..細細杯..食埋就超級滿足啦
🤫 嘢食嘢飲介紹完..地方方面..以各式各樣嘅布料裝飾佈置之外..枱凳都係以暖色木系為主..舒適安逸..而且座位都好寬闊..喺度食嘢都幾Chill..最鍾意嘅就係餐廳名BOLD..取其中文諧音”布”..去切合佢哋位於嘅深水埗布料街呢個環境..另外亦都有Be Bold Be Brave嘅意思..真係好鬼文青
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2022-12-09