2010-09-29 223 瀏覽
之前係雜誌上見到介紹呢間野…好似好好味咁…之後特登落銅鑼灣試下…搵到傻先終於搵到…之後叫佐個法蘭克福腸配蛋黃醬加埋燒汁and配薯餅原來係即叫即整….所以就要等下…不過賣相好好味咁…而且d腸粗大得黎,整得又香總熱辣辣tim,皮薄而脆,爆香爆好味,環境方面都唔錯…感覺也很好…由其係老闆總好nice tim!價值$28既法蘭克福腸配蛋黃醬加埋燒汁and配薯餅都的確幾好味…下次試埋其他腸先~
2010-02-19
2010-03-28 155 瀏覽
今日約咗亞仔落銅鑼灣掃街,我同亞仔都係嗰啲鍾意食立雜嘢嘅人,見到呢間店舖嘅食評都唔錯,咁第一站就決定去 Bitte Bitte 食熱狗。本來想試吓個腸杯,不過亞仔話想食熱狗,咁就揀熱狗喇,橫掂我地下一站仲有 Ireland’s Potato, 日出茶太及 Crumbs. 個餐牌有成十幾款 hotdog 揀,真係花多眼亂,個店員好熱心咁介紹我地揀 7 號 Cheese 'n Chille, 佢話呢款最受歡迎,咁就試吓啦。由於仲有下一站,所以我地決定外賣,不在店內進食。隻熱狗嘅材料包括有法蘭克福腸、墨西哥辣肉醬、半溶芝士及鮮蕃茄片;隻熱狗整體上唔錯,條腸雖然比較幼,但個皮幾脆口,夾埋啲醬汁,都幾好食,可惜唔夠辣,既然叫得Chille, 點解辣味咁少嘅?由於外帶嘅關係,面頭啲醬汁都黏在包熱狗嘅包裝紙上,影響咗個熱狗嘅美觀度,所以提議大家都係喺店內吃好一點。

Cheese 'n Chille hot dog
2010-03-28
Cheese 'n Chille hot dog
2010-03-18 28 瀏覽
返完HKU,心情低落,夜晚約左係cwb食飯,就早d落左去行下街睇下野食下野好過。成日都未食過野,好鬼肚餓,所以要搵D野醫肚先。呢間熱狗店一直未有機會試,見今日自己一個就黎呢度食啦。黎到既時候大概 3:00,無咩客人,佢有D長櫈可以俾你坐係度食。熱狗通常我都係比較喜歡吃一些基本的,看了看MENU,最後選了B.B. Classic,可以自己揀腸仔,另一方面有茄汁青瓜沙律醬等,最後我選擇了圓林根腸。佢都好細心咁問我駛唔駛幫我切開一半,我話好,不過其實我發現切開一半仲煩,就咁食仲方便。等左好快就即刻有得食啦,不過好無奈既係,個位姐姐見我唔要野飲,問我要唔要杯水,咁我就好自然話「好呀,唔該」,跟住佢話....「咁你俾$2我啦」,即係我又唔係介意個$2,不過我覺得好搞笑姐,因為我真係無諗過,佢好快咁俾左杯水我,而我亦唯有乖乖咁俾左$2佢..... 即係我覺得.... 咁都要收客人錢,好似唔係幾好睇.......。講返個熱狗,其實係幾好食的,可能因為係最基本既茄汁同沙律醬,唔會有咩大問題。麵包溫度ok,少少熱辣辣,又有d脆,幾好。腸仔比較幼身,好有肉味,咬下去亦有肉汁,是不錯的選擇。成個熱狗都幾惹味

講返個熱狗,其實係幾好食的,可能因為係最基本既茄汁同沙律醬,唔會有咩大問題。麵包溫度ok,少少熱辣辣,又有d脆,幾好。腸仔比較幼身,好有肉味,咬下去亦有肉汁,是不錯的選擇。成個熱狗都幾惹味,而且$23都叫ok,唔算太貴。

都係個句,真係唔係介意個$2,而係俾人既感覺真係唔係咁好,我個一刻真係心底裡O左咀=O=。哈哈,大家下次考慮下要唔要佢杯水啦......
B. B. Classic
價值 $2 既一杯水....=o=
B. B. Classic
2010-03-16 20 瀏覽
之前喺雜誌見到介紹已經好想試, 但係一直揾唔到間舖...今次行cwb終於比我見到佢~見有啲肚餓,去食個high tea先~睇下個餐牌,有成十幾種選擇, 我諗咗一陣都係選咗我最愛嘅芝士味配肉醬~因為製作需時,職員細心地提供飲品,並叫我飲住嘢等一等,好快就有得食~唔洗好耐就有得食啦~個包有'行'過,微脆~肉醬多到流出黎~條腸好junicy~仲有好香芝士味tim~個hotdog份量真係好足~食完成個人飽曬~不過怕攰嘅人可能唔太岩...因為只有企位乍...而且近路邊,都有啲塵架...
個hotdog份量真係好足~食完成個人飽曬~
特濃芝士汁蘇寶力腸~
特濃芝士汁蘇寶力腸~
2010-03-14 28 瀏覽
尋日同老婆經過, 見到呢間舖都幾骨子.望下個 menu 都幾多選擇, 就決定豪花幾草試下佢,食物水準唔講啦, 都幾好.不過個老板娘居然推介我地另類食法,佢話去買碗白飯撈佢地自制墨西哥辣肉汁, 好正架.佢自己都成日食咁話,所以大家都不防帶碗白飯去叫佢加汁.
尋日同老婆經過, 見到呢間舖都幾骨子.
望下個 menu 都幾多選擇,
就決定豪花幾草試下佢,
食物水準唔講啦, 都幾好.
不過個老板娘居然推介我地另類食法,
佢話去買碗白飯撈佢地自制墨西哥辣肉汁, 好正架.
佢自己都成日食咁話,
所以大家都不防帶碗白飯去叫佢加汁.
2010-03-13
今日同友人去食lunch諗住食 6號同 11號餐點知老闆同我地講, 人手唔夠做唔到6號叫我地揀另一個果時已經覺得好好笑等到野食到佢好心幫我地切一半。。。點知, 都未食已經冇左一半汁, 因為d 醬汁太少同太水(好流, 未食過D HOTDOG 芝士醬汁可以做得咁差。。。)最後同友人的結論係: 除左知道2條腸係有少少分別之外。。。就真係唔覺呢間hotdog有可取之處。。。
今日同友人去食lunch
諗住食 6號同 11號餐
點知老闆同我地講, 人手唔夠做唔到6號

叫我地揀另一個
果時已經覺得好好笑

等到野食到
佢好心幫我地切一半。。。
點知, 都未食已經冇左一半汁
最後同友人的結論係: 除左知道2條腸係有少少分別之外。。。
就真係唔覺呢間hotdog有可取之處。。。
2010-03-13
2010-02-23 13 瀏覽
在景隆街賣車仔麵的小店,現今已變為一間熱狗店"Bitte Bitte".賣的是外國風味的熱狗,總共有十三種.見到一味"Yellow Submarine",作為歌迷,第一個反應會想起Beatles的經典作Yellow Submarine,如果是球迷,便想起西甲的維拉利爾.他們的綽號又是叫黃色潛艇.其實維拉利爾有這個稱呼,全因是球迷在看球賽時,一邊唱著Yellow Submarine.說回我面前的"黃色潛艇",材料有圓林根腸,咖喱茄汁,咖喱粉,炒蛋.另外還包一個酸忌廉薯條.非常豐富呢.長身但不算粗壯的圓林根腸,肉質軟稔,味道較重.說是什麼咖喱茄汁,其實只是咖喱加茄汁,用咖喱來代替芥辣,效果也不錯.炒蛋的作用,是令到熱狗本身多一份香滑感覺.薯條即炸,配酸忌廉吃,令人開胃.酸忌廉同白醋一樣,可以減低熱氣感.此一帶寵物店林立,目標當然不是與"狗"謀皮,Dicken,s正在附近,酒店內的酒館吃個pub food不算便宜,窮鬼去飲兩杯之前,來這處先吃些香腸,熱狗,去到酒館遇正歡樂時光時間才喝啤酒.

2010-02-14 20 瀏覽
一零‧一月十二日好久沒有放開懷抱四處閒逛一下,這晚上就到銅記走一轉,順道搜索一下美食。一直想試bitte bitte和crumbs;因為肚子也挺餓,這晚就先試bitte bitte吧。還懷念著在柏林時吃的腸仔呢~~都是光顧街頭腸仔小檔,不諳德語,跟店主雞同鴨講,也不曉得有甚麼選擇(有五、六樣吧~~),只是隨便亂叫,好吃便是了。這裡呢,腸的選擇還不少。要了蘇保力腸,是豬牛配,配蛋黃醬燒汁;本想詆一試薯餅,卻售罄了,就要了薯仔沙律。等了一會有腸吃,熱騰騰的一碗腸,又勾起在柏林的美好回憶~~蘇保力腸,可能自己不大喜歡太濃味的腸,覺得普通~~蛋黃醬燒汁,就是配上蛋黃醬加燒汁;燒汁加蘇保力腸是heavy上加heavy = too heavy;配上蛋黃醬的部分就感覺不錯。吃腸其實挺滯的嘛,要了薯仔沙律是錯有錯著~~很好吃的呢~~~薯仔不是死淋還帶點爽爽的,也平衡了腸的油膩感~還不錯的說,只是貴了一點。二十頭的話的話我覺得合理的。
一零‧一月十二日

~~~薯仔不是死淋還帶點爽爽的,也平衡了腸的油膩感~

還不錯的說,只是貴了一點。二十頭的話的話我覺得合理的。

好味的薯仔沙律
2010-01-12
好味的薯仔沙律
  • 薯仔沙律
2010-02-13 7 瀏覽
看見這個店名就想起英國喜劇 Little Britain 其中的一個環節,因內容有點不雅...不再多提.向來想吃特色肉腸都是從價錢略高的那幾間超市買回家後自己煎,甚少在街外吃.辣肉腸----有薯條、薯餅、沙律供選配,一向對薯仔興趣不大所以選了沙律,醬汁則要了蜜糖芥未.開放式厨房可見到是收到柯打即叫即做,辣肉腸是切片後放在朳爐上煎,這樣做是較香口,但卻令到每一片腸仔也油光閃閃.味道及肉質不算特別,就像從普通超市買到的一樣,醬汁味道反而不錯!吃完腸仔感覺已有點"漏",本以為吃些沙律可以中和一下,但原來沙律的成份差不多全部是薯仔!吃了一口唯有放棄.雖然收得$26也是想客人有抵食的感覺,但當做小食的話似乎真的滯了一點.如果有得剩買一條腸的話可能會吸引得多.
即叫即煎
辣肉腸
$26 (其他)
2010-01-20
黎到首先決定食熱狗定腸杯, 腸杯響6種腸中揀一隻, 然後揀German potato cake或薯條, 跟住再揀醬, 再決定加唔加野飲. 好唔得閒.想試佢個German potato cake. 點知冇晒 , 變左potato salad.估唔到個potato salad 都算幾好味. 有幾片生菜. 有d慶幸冇揀薯條, 感覺冇甘飽滯同健康d. Thuringer 腸ok. 但佢真係落左好多honey mustard, 食到最尾mustard味好鬼勁. 食到想咳. 我見佢整其他杯都係甘. 其實本身個腸都好食, 唔駛甘多醬呀~ 太多蓋過左腸的味.其實附近瘋薯都有薯條食, 正面交鋒會唔會兩敗俱傷? 其實可以考慮下襯sauerkaut + 薯蓉. by the way, 甘多德國腸可唔可以順個手整currywurst...

想試佢個German potato cake. 點知冇晒
, 變左potato salad.

2010-01-03 9 瀏覽
鋪頭位於1個吾系好旺既位但外型夠靚比起愛爾蘭瘋薯high好多because it is home made!!睇睇meun好多choice,諗左勁耐好多刀想食既,d度主要食熱狗同腸杯...最後叫左司華力腸,醬又系好多choice,叫左蜜糖芥末,再配薯餅 ($28)熱辣辣,腸仔個皮好脆,口感1流,而個薯餅好似手指咁,不過就<lon>左小小!!鋪頭可以睇到見到個個刀手腳慢到死,睇落好細心,但吾知佢多人既時候會點做雖然系好味,衛生同服務又吾差,但貴左小小!!
鋪頭位於1個吾系好旺既位
但外型夠靚比起愛爾蘭瘋薯high好多

because it is home made!!

雖然系好味,衛生同服務又吾差,但貴左小小!!
2009-12-29 13 瀏覽
尋日放工約左friend 食飯, 見仲有成個幾鐘先夠鐘, 餓餓地, 走去Bitte Bitte 食狗.叫左個 BB Classic, 條腸係個老細介紹既.由於當時舖頭無客, 等左5分鐘就有得食, 算幾快.個包幾鬆軟, 條腸又夠熱, 辣辣地, 幾好味, d 醬就係一般沙律醬同茄汁另外, 老細算幾細心, 問我係行住食定係舖度食 (舖度有兩張企檯)我話我驚行住食會好論盡, 佢即刻叫個員工小心d包, 包好d比我(但係結果我都係企左係舖頭食)總括黎講幾好味, 21蚊唔算太貴, 但間舖唔係好就腳, 未必可以成日幫襯啦 ~

叫左個 BB Classic, 條腸係個老細介紹既.

由於當時舖頭無客, 等左5分鐘就有得食, 算幾快.

(但係結果我都係企左係舖頭食)

2009-12-28
2009-12-28 17 瀏覽
同男朋友食完對面tw奶油豬就過黎叫左k 餐(cheese 汁)的honey雞肉腸hessitate食咩腸個老闆娘話想不到可以choose圓xx腸但我唔想第一次就食最貴果隻一步一步黎先愈食愈好味嘛so叫左honey chicken腸等左ard10 mincheese很香好多薯條腸肉很香又有肉汁出面買一條靚腸都要件1xso覺得個price好reasonable好好味
同男朋友食完對面tw奶油豬
so覺得個price好reasonable
好好味
2009-12-25
2009-12-24 40 瀏覽
dec 23, 09,嚟試埋熱狗,尤其想同前日喺灣仔嗰間比較吓 : 1) delish relish (hk$24)-其實佢有好多款配搭好嘅熱狗比你揀-但只有1款比你任揀條腸,不過我又嫌嗰款配茄汁同芥辣普通得濟-所以揀呢款熱狗,因為我睇中咗呢款圓林根腸,佢喺豬肉腸,寫住多肉汁-喺幼身腸,但好長吓,令我諗起德國臘腸狗-腸仔都脆皮,juicy,唔乾-條件所限,set好咗伴以粟米沙律,雞蛋片同青瓜片,所以味道頗清吓,沒有同腸仔擦出火花-但麵包部份都見佢有臨尾都焗多焗,不過就無灣仔dog lxxxx嘅鬆度感-所以純以熱狗論熱狗,我會揀dog lxxxx * 個人覺得腸仔杯比熱狗好,可能我鍾意腸仔杯嘅腸仔粗身d,食落有口感d。所以我會encore腸仔杯* 如果佢哋喺整熱狗時戴番隻手套,衛生上會好好多

1) delish relish (hk$24)
-其實佢有好多款配搭好嘅熱狗比你揀
-喺幼身腸,但好長吓,令我諗起德國臘腸狗
-腸仔都脆皮,juicy,唔乾
-所以純以熱狗論熱狗,我會揀dog lxxxx

* 如果佢哋喺整熱狗時戴番隻手套,衛生上會好好多
2009-12-23
2009-12-21 40 瀏覽
dec 19, 09,嚟食late lunch, 揀咗淨腸仔+薯條 :1) 司華力腸仔杯 (hk$26)-有5款腸,今次揀咗最大路嘅-多不勝數嘅醬,我揀咗香草酸忌廉-估唔到有咩大pat醬,cream味有,但酸味唔太重,所以比我撥埋1邊,最後用嚟蘸薯條食-司華力腸如1貫嘅粗大,煎得很香,仲熱,皮都薄脆,不錯-薯條炸得外脆內腍,不過食多幾條,就覺得幾鹹吓* 下次要試吓熱狗

1) 司華力腸仔杯 (hk$26)
-有5款腸,今次揀咗最大路嘅
-多不勝數嘅醬,我揀咗香草酸忌廉
-司華力腸如1貫嘅粗大,煎得很香,仲熱,皮都薄脆,不錯
-薯條炸得外脆內腍,不過食多幾條,就覺得幾鹹吓

* 下次要試吓熱狗
2009-12-19