2019-02-27 1400 瀏覽
今日去到城市大學探朋友,帶咗我嚟食呢一間西餐廳,呢間餐廳比較少外人,人較少,位較多餐牌嘅選擇都唔少,今日決定揀一個焗豬扒飯,睇吓同出邊嘅連鎖快餐店有咩分別先米蘭式焗豬扒糙米飯$32睇過賣相認真吸引,熱溶了嘅芝士鋪滿成個飯面,配上香濃嘅番茄醬,每啖飯都充滿味覺嘅感受豬扒就差少少,可能食慣咗厚切嘅焗豬扒飯,呢塊豬扒偏薄,沒有口感,係成個焗飯最遜色嘅一環焗飯用上咗糙米,本身唔係咁鍾意,但呢度糙米嘅比例,又唔會令你覺得好難入口,同時增加左健康嘅感覺熱桂花檸蜜(+$4)第一次飲加咗桂花嘅檸蜜,檸蜜冇搶到桂花味,桂花味亦蓋唔到檸蜜味,兩者嘅比例啱啱好,桂花好香,檸蜜入口好酸甜30幾蚊,可以食到一個算有質素嘅焗豬扒飯,抵到爛

米蘭式焗豬扒糙米飯$32

熱桂花檸蜜(+$4)

30幾蚊,可以食到一個算有質素嘅焗豬扒飯,抵到爛
2019-01-26 1239 瀏覽
最近比較貧困,喺又一城食嘢全部都貴到喊,靈機一足,行去城市大學嘅飯堂,即刻平左一大截去了AC3 個邊,貪佢夠少人,呢間飯堂食嘅嘢認真有質素,食過幾次都唔錯焗米蘭式豬扒糙米飯($32)賣相認真唔錯,厚厚嘅豬扒,配上濃濃嘅番茄醬,仲有滿滿嘅芝士,而飯底仲係健康感滿分嘅糙米飯以前好怕食糙米飯,覺得好硬好鞋口,但呢度嘅糙米飯,煮得比較軟淋淋,比較易入口。豬扒無骨,厚切。番茄醬多到滿瀉,每一啖飯都佈滿醬汁餐飲加兩蚊可以換杯鮮橙汁,味道比較酸
最近比較貧困,喺又一城食嘢全部都貴到喊
,靈機一足,行去城市大學嘅飯堂,即刻平左一大截

焗米蘭式豬扒糙米飯($32)

餐飲加兩蚊可以換杯鮮橙汁,味道比較酸
2018-12-07 943 瀏覽
去得城大AC3食埋個breakfast先走😋$30套餐連即磨咖啡😛我最喜歡就係一邊食住個早餐,一邊望住個獅子山,剩係個view都抵😎而且份量十足,平時當lunch都夠,而且好過響AC2食頹飯😂
去得城大AC3食埋個breakfast先走😋
$30套餐連即磨咖啡😛
2018-09-25 1191 瀏覽
30蚊到熱香餅同腸明顯好食過M記呢個餐係性價比都算可以接受,但如果同返大學canteen 比算係貴.因為大學canteen 平均價係20幾蚊,呢間野普遍要30先食到, 算係有D貴
30蚊到

熱香餅同腸明顯好食過M記

熱香餅配腸仔
2018-07-27
熱香餅配腸仔
2018-09-20 787 瀏覽
又黎呢到嘆下下午茶,忙裡偷閒!肉醬義大利麵,相當抵食啦,但味道就一般,冇溶溶地既芝士少甘啲野,加熱左既芝士出油,令意大利麵會更香口。曲奇雪糕waffle,比外間既甜品店做得更出色,waffle外脆內軟,香甜蛋香,微微奶味!
又黎呢到嘆下下午茶,忙裡偷閒!

2018-09-20 379 瀏覽
又一城除左food court外,其他都比都比較高昂,偶爾去附城大學生食堂,特別系去ac3食下午茶,平、靚、正!地方大,位置多,好吹水!特別要推呢到既pizza,四五十蚊,三四個人食,份量大價錢低,去邊到搵,仲要系即叫即整,熱辣辣送到抬上,乾身脆口,每片都有三文魚。

作为一个吃货,成为CityU学生之后,todo list里必做的一件事情就是探索学校食堂了🙂城大有很多很好吃的食堂,不过作为离Student Residence最近的一个,AC3 七层的Bristro是大家最喜爱的餐厅之一了。Bristo分为两个餐台点餐,有一个专门做西式简餐的柜台,还有一个有很多热菜的食台。两边柜台都有很多丰富的菜肴可供选择,包括全日餐,原煲咖喱,牛角包等等。下面放一些小编吃过的美食咯↓先上一张环境图,是西式柜台的阿姨在做吃的,会主打三明治好烤土豆这类食物P1. 十分健康的早餐:田园蔬菜三明治,可以跟阿姨说自己对配菜的要求哦~P2. 可以自己选择topping的烤土豆,口味不会很粉,搭配牛肉和egg salad很好吃另外就是热餐柜台了↓P3. 打包0$的蘑菇意粉,免费赠从一杯热饮,有奶茶,咖啡,柠檬茶几大方向可选P4. 焗饭:很惊喜的发现米饭是大米+红米的,吃起来色香味俱全( ⊙ o ⊙ )剩下还有很多其他的待尝试咯,顺便说一句,Bristro点餐很方便,可人工可电子,而且配套一个app叫做sodacard,支持手机点餐,免除了高峰期排队的困难,还可以让选择恐惧症慢慢

下面放一些小编吃过的美食咯↓

另外就是热餐柜台了↓
剩下还有很多其他的待尝试咯,顺便说一句,Bristro点餐很方便,可人工可电子,而且配套一个app叫做sodacard,支持手机点餐,免除了高峰期排队的困难,还可以让选择恐惧症慢慢的看遍全部菜品!八达通付款ok的哦
界面如下↓
好啦,第一篇食评就到这里,大家下次再见咯(*╯3╰)mua
題外話/補充資料: 高峰期一般就是正餐点咯,不过排队也不会很久,点餐排5min,取餐5min就ok啦。不过今天在小编身上出现了点的是外食,但是配菜的阿姨没看到,变成堂食的情况,这个时候就麻烦大家告知一下阿姨了,都很辛苦😝
2018-09-12
5 分鐘 (堂食)
  • 意面🍝,焗饭,披萨pizza
2018-09-08 476 瀏覽
炸魚薯條餐包野飲盛惠$25,都算係甘架啦想食好耐,都無機會食,呢次係第一次食係收銀比完錢都要去等,因為佢係新鮮炸起,即叫即做,條魚好大條薯條好,都算底食,但係條魚有雪味,唔會太高要求,都可以試下去食不過個餐性價比真係一般,$30蚊係城大已經食到碟飯
炸魚薯條餐包野飲盛惠$25,都算係甘架啦

想食好耐,都無機會食,呢次係第一次食

不過個餐性價比真係一般,$30蚊係城大已經食到碟飯
炸魚薯條
2018-09-08
10 分鐘 (堂食)
大家可能知道城大AC1,2,3 canteen都係由美心集團一手包辦,三間食店食物質素參差,即使是消費最高的AC3,無論是常餐還是薄餅,也很難令人聯想到美食二字。其實美心集團同時經營了多間高級餐廳,當中包括中西日餐廳、咖啡店、酒吧、茶餐廳等等。美心將所有食物、配料的精華集結在一道鮮為人知的美食-AC3葡汁焗雞扒糙米飯,它靜靜地潛伏在這平平無奇的大學食店,等待著天選之人降臨,品嘗此前無古人,後無來者的絕世美食。首先,一般Menu並不會顯示葡汁焗雞扒飯,自助點餐機亦然。你需要的是一個暗號,到counter收然後大叫三聲“我要食雞!!!”一般職員未必知道此暗號,甚至焗雞的存在也不知道,因此你要請經理出來。當經理來到你面前時,請再次大叫"我要食雞!!!"通常經理會給尋找焗雞者一個考驗,他可能會問道: 先生,請問你有咩問題呀?此時請保持鎮定,因為他只是在考驗你,你要意志堅定,高歌一曲“雞全部都係雞”,並堅持一分鐘。(參考 https://www.youtube.com/watch?v=XRKyaekfkiI )如你已完成以上步驟,恭起你,你離焗雞已經十分接近了。此時經理很有機會報警,大部分挑戰者

如你已完成以上步驟,恭起你,你離焗雞已經十分接近了。此時經理很有機會報警,大部分挑戰者都在此止步,選擇放棄,但他們只是希望此秘密得到適當保護,他們會護送你和你的點餐到附近的警局,讓你安心享用你的美食。

監獄wifi時間有限,打住咁多先。
題外話/補充資料: 這是一個都市傳說。
2015-08-17
  • 葡汁焗雞扒糙米飯
2018-07-30 995 瀏覽
今日lunch過公司附近城市大學間AC3 Bistro 食,上到去7樓餐廳依舊幾乎座無虛席,不過我1支公去食好易搵位姐。望望餐牌,花多眼亂,最後揀了C2 肉醬意粉、炒蛋、厚多士再加杯熱奶茶,咁都係$30,出面邊到有餐廳做到?拎完餐即刻搵個吉位全低食野,以下是吃完這個餐的小總結:炒蛋最有誠意,又滑又嫩,咬落去仲食到佢係層次分明;厚多士夠晒厚,烘完仲要有少少脆邊,搽埋牛油一齊食真係perfect match;肉醬意粉就簡簡單單煮熟再淋肉醬sauce,肉醬味道ok而份量足,不過不失。最後杯熱奶茶,我平時飲熱奶茶最喜歡乜都唔落就咁飲,呢間餐廳奶茶達中上水準,飲完一啖之後你會感受到茶的餘韻停留在口中,讓你會更加細細去品嘗。$30就食飽飽,性價比咁高,你仲想點?

拎完餐即刻搵個吉位全低食野,以下是吃完這個餐的小總結:

$30就食飽飽,性價比咁高,你仲想點?
2018-07-30
3 分鐘 (堂食)
2018-07-24 638 瀏覽
呢間餐廳系AC3既7樓!環境黎講系3間入黎最靚最舒服最高質😹😹因為近課室 所以通常Lunch都會去呢到食!如果撞正12點1點個啲時間 通常都要等位 因為呢到實在太受歡迎😯😯😯主要系食西餐同甜品eg窩夫!個重點系 對比商場既鋪頭 的確平好多 而份量系絕對夠食!💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️試過4個女仔叫一個pizza同一個窩夫當中午!已經夠食同好平😹😹😹系會再去既地方!!同埋我覺得呢到特別多靚女👧🏻👧🏻haha
因為近課室 所以通常Lunch都會去呢到食!

主要系食西餐同甜品eg窩夫!

系會再去既地方!!
同埋我覺得呢到特別多靚女👧🏻👧🏻haha
2018-07-06 701 瀏覽
朋友一向對Bistro讚賞不絶,終於等到它裝修完畢,一於試下它的午餐。1) 南瓜汁嫩雞肉意粉 ($31) - 賣相雖好份量夠,但味道很淡。 2) 大過塊面的pizza ($48) - 用料超多,如果細食,4個人分都飽,抵食。不過,味道就不及pizza hut,pizza底焗得不太燶,不算熱氣。這餐廳外面有個roof garden,飯後可出外走走散散步吹吹水。這裏坐位寬敞,坐得舒服。下次要試吓它的下午茶餐,我想也是性價比高,非常抵食。

這裏坐位寬敞,坐得舒服。

下次要試吓它的下午茶餐,我想也是性價比高,非常抵食。
2018-06-21 559 瀏覽
係香港城市大學裡面ac3 一個間學生餐廳之前teatime 搵下午茶嘅時候,就黎左呢到睇睇menu , 個時負責 cafe 部個姨姨好熱情推介呢一份 忌廉多士加一球ice cream ,價錢超級平,但係味道同口感竟然同 出面茶木 (話說又一城都開左茶木) 嘅 磚塊,但平過出面賣貴差唔多三倍,抵,而且真係味道差唔多,好味!個個面可以揀咩口味嘅醬,好似有朱古力同士多啤梨醬味,而且個ice cream 仲要可以隨便揀咩口味都得,我就揀左曲奇餅味。
係香港城市大學裡面ac3 一個間學生餐廳

2018-05-18 753 瀏覽
我甚少去必勝客食薄餅,反而我多數去薩莉亞餐廳,貪佢夠抵食,平均每個批都係$29-$36不等,但薩莉亞o既批size 比較細,料較少,且款式都係以簡單為主。相對呢間 Bistro就超,每個批啲大小似足必勝客嘅普通批,厚度為薄批而已,可是價錢卻係必勝客嘅一半,最重要係真材實料。是日有四個批選擇,包括黑椒牛肉,番茄芝士,粟米吞拿魚及夏威夷批。由於我唔食牛肉,又唔想咁dry 食齋批,所以就揀左後兩者了,每個$48。另加熱即磨咖啡,每杯$7。粟米吞魚批: 吞拿魚份量好多,好似座小吞拿魚山係個批上。粟米反而成了配角,少量o既粟米沙律咁舖係吞拿魚底,或許用黎固定吞拿魚山吧。最驚喜係火箭菜,超香同爽口,使吞拿魚嘅味更突出。每個批切成8塊,同媽食左半個批怕唔夠食,結果就買多一個夏威夷批。夏威夷批: 相對粟米吞拿魚批,夏威夷批就有點平凡了。以菠蘿粒舖係火腿片底,此批亦配以清爽o既火箭菜,但火箭菜就有點失色了。雖然天氣熱o既時候,夏威夷批會較清新醒神,但粟米吞拿魚批就在太好味了,我食左一塊夏威夷批都唔想再添,結果差不多3/4 o既夏威夷批要外帶,或許二個人點二個批實在太誇張、太多了。熱即磨咖啡都幾香滑,咖啡
粟米吞拿魚薄餅

夏威夷薄餅

相對呢間 Bistro就超

粟米吞魚批: 吞拿魚份量好多,好似座小吞拿魚山係個批上
。最驚喜係火箭菜,超香同爽口,使吞拿魚嘅味更突出

熱即磨咖啡都幾香滑,咖啡味就唔算濃
,叫做有杯飲品配薄餅吧。
題外話/補充資料: 熱咖啡自攜杯平$1
2018-05-05
慶祝紀念
母親節
粟米吞拿魚薄餅
2018-05-11 538 瀏覽
U既餐廳常餐都似,先有湯麵或肉醬意粉,配炒蛋或煎蛋,加一多士,或再加一腸,然後一熱飲。今日路過舊地:CityU AC3。30蚊。物有所值。先係主食:南瓜通。湯底,杰濃,又唔過咸,有南瓜味,仲有南瓜蓉,口感好,唔係一般常見既味精罐頭蕃茄湯可匹敵。再嚟,多士,熱、脆,烘出有清晰而唔過深既啡坑,視覺效果已增進食慾。入口,似餅乾。餅乾唔特別,但新鮮既餅乾!少見。再嚟,就係令人驚歎既炒蛋。竟然即叫即整!?AC3既炒蛋,係成形,有層次,由中心向外圍出一圈一圈,下陷,而保有蛋汁,剛好平衡於熟與嫩滑,將矛盾既動態固定於optimal point。用刀一切,感覺到佢既厚度同彈性。入口,只能講:無得嘆。當我食完後,想衝去廚房向姐姐偷師。熱飲,係敗筆。我叫鴛鴦。問題唔在於奶茶或咖啡或兩者既比例。問題在於,佢竟然無我最愛既華田同可力!佢竟然咁唔體貼,無照顧充滿童心想飲無咖啡因既甜熱飲既人!佢太令我失望!

今日路過舊地:CityU AC3。30蚊。物有所值。

先係主食:南瓜通。

再嚟,就係令人驚歎既炒蛋。
竟然即叫即整!?
用刀一切,感覺到佢既厚度同彈性。入口,只能講:無得嘆。
當我食完後,想衝去廚房向姐姐偷師。

熱飲,係敗筆。
我叫鴛鴦。
問題唔在於奶茶或咖啡或兩者既比例。
問題在於,佢竟然無我最愛既華田同可力!
佢竟然咁唔體貼,無照顧充滿童心想飲無咖啡因既甜熱飲既人!
佢太令我失望!
2018-05-10