2025-08-06
起初約人去尖沙咀Bingo & Cook食飯嘅時候,以為係普通餐廳門面,入到商場之後見到好似好舊式咁,點知一入到去,就好似用隨意門去咗韓國咁,餐廳韓風味濃厚,多支燒烤爐配合一個龐大窗景的高枱位置,門外的Outsidearea好有韓式feel,大家可以食飯時,得閒攞住杯酒出去同人吹水都得,呢一種韓國文化係我個人比較嚮往的,就係食飯都要食得自由自在,開開心心,而唔係要坐定定係張凳度傾偈咁枯燥。回正題,介紹主菜先🔸酒精🔸🔹經典真露 🔹$80🔹芒果米酒 🔹$88真露四至五款選擇,典型得來卻是必備的,今次的樽身好靚,反而特登試吓啲生果製嘅米酒,芒果味非常濃郁,配合酒精,令到唔鍾意飲生果汁的我都會變得好鍾意飲🙂↕️🔸主食🔸🔹海鮮蔥餅 🔹$148海鮮煎餅係朋友最想點的,結果水準超出預期,賣相精美得來仲有唔少蝦粒同魷魚粒和韭菜,最驚喜係食上去唔算太油膩,就算很多人都喜歡的青椒絲同洋蔥絲,食上去都冇將海鮮的味道掩蓋,反而令到口感更加清爽,如果想點啲魚露都可以調下味🔹蜂蜜黃油炸雞(半份)🔹$130炸得香脆,唔會厚粉,食上去啖啖肉,薄身,雞肉嫩滑多汁,呢啲都係一直都想韓國食炸雞嘅理由,好彩呢度實現到。🔹Bi
回正題,介紹主菜先
🔸酒精🔸
🔹經典真露 🔹$80
🔹芒果米酒 🔹$88
🔸主食🔸
🔹海鮮蔥餅 🔹$148
🔹蜂蜜黃油炸雞(半份)🔹$130
🔹Bingo特製紫菜包飯 🔹$80
呢個Kimbap有埋芝士同牛肉,同埋黃蘿蔔,甘筍,青瓜,十雞蛋,菜,再加上韓式飯卷特有的醬汁,非常好食。
🔹泡菜豬肉鍋 🔹$275
認真地講,呢個豬肉鍋比想像中更加出色,當初因為食咗海鮮煎餅先放棄咗打卡嘅50 cm海鮮鍋
豆腐滑嫩 , 豬肉醬汁非常惹味,濃得來又唔會太油膩,而且切得好薄,易入口,食得出豬肉質素係高質。
🔸後感🔸
Bingo & Cook 呢幾年非常出名,好多人都話食過會印象難忘,今日所試, 價錢合理,食物高質,環境韓國feel濃厚,呢間會成為我以後帶人去食韓國菜嘅餐廳選擇。
你認為呢間會係你心目中嘅選擇嗎?
海鮮蔥餅
Bingo特製紫菜包飯