2019-04-16
轉工之後都好少過港島區了,難得放假周圍遊蕩,就諗起呢間之前越南同事推薦過嘅餐廳。被安排坐最裡面嘅位置,靠牆嘅座位得半張櫈,比較唔舒服,放個袋都放唔穩。有d迫夾。朋友唔係好肚餓,所以二個人叫左三樣食物黎share。生牛肉粉一上菜就覺得好正,分開上嘅香草同芽菜,好新鮮好大碟,平時食牛河,d香草唔多唔少都會有少少爛,呢碟好完美,芽菜又肥嘟嘟,睇得出餐廳有揀過靚仔先出街,好抵讚。湯底好清,唔油膩,但係味道就唔算好香,同埋唔夠熱,生牛肉熟到,但芽菜就熟唔到了,已經留到尾先食,d芽菜仲係好生,生到有草青味,就好影響整體味道。牛肉又係抵讚,有成五,六大片,有牛肉味又腍滑,唔係普通美國肥牛。河粉正常冇特別。越式三文治餐牌有兩個選擇,一款豬,一款牛今次揀左豬,三文治個份量都幾大,大概有六,七吋長,斜切成兩份,法包好鬆脆,夾左豬腩片,肝醬,肉鬆,青瓜,酸蘿蔔,扎肉,沙律醬 ,另外調味都幾重黑椒。整體配搭係勁好食。米紙蝦卷一碟有四件,配沙律菜小插曲,未食放左一陣,個米紙卷突然自爆,係咪証明佢好足料,哈哈。蝦肉食落似係用新鮮蝦,好鮮甜,唔係平時果d急凍蝦肉。仲包左菜,薄荷葉同米粉,不過薄荷葉兩大塊包一件,我覺
朋友唔係好肚餓,所以二個人叫左三樣食物黎share。
生牛肉粉
越式三文治
餐牌有兩個選擇,一款豬,一款牛
米紙蝦卷
一碟有四件,配沙律菜
小插曲,未食放左一陣,個米紙卷突然自爆,係咪証明佢好足料,哈哈。蝦肉食落似係用新鮮蝦,好鮮甜,唔係平時果d急凍蝦肉。仲包左菜,薄荷葉同米粉,不過薄荷葉兩大塊包一件,我覺得太重手,好似食牙膏咁,切碎撈少少應該會好d。
整體食物唔錯,埋單二百幾,價錢雖然比一般越南菜貴少少,但睇得出有心。值得一試,有下次。