2020-12-03 63 瀏覽
近排好想食酸菜魚,同個friend 行開長沙灣買下衫,見到有酸菜魚即刻衝落去試吓。見到佢哋有個招牌二人套餐超抵食,一於試,其實佢哋仲有水煮魚,打邊爐套餐都好抵,下次黎開都可以試吓,酸菜魚-我哋叫咗小辣,魚無骨,料都多,二人餐都無偷工減料,有水晶粉,味道可以。農家小炒肉-夠鑊氣,送飯一流清炒油麥菜-朋友超愛,大讚同平時食嘅菜唔一樣,我就覺得菜夠新鮮柑桔酸梅湯-啱哂食咗咁多嘢消一消濟咸檸檬梳打細黑糖糍粑-一定一定要食糍粑,外脆內QQ,點黑糖食,有滿品先至係滿足

農家小炒肉-夠鑊氣,送飯一流

柑桔酸梅湯-啱哂食咗咁多嘢消一消濟

咸檸檬梳打

2020-12-03 54 瀏覽
成日來香工買衫,食嘢還是第一次,今晚朋友想食辣刺激刺激,於是帶她來試試這間隱秘川菜小店!餐廳在香工地庫,以卡座為主,疫情關係以小膠板作隔間,食得安心。這裏環境乾淨企理。招牌2人套餐$288好抵食,仲要免加一服務費!辣鍋有四種口味任君選擇,我們選了《麻辣水煮魚》~中辣。紅紅的辣椒辣味十足,充滿四川風味,非常刺激!魚肉嫩滑,鮮味無比!底層是滑口薯粉及大豆牙菜,份量非常多呢!小菜選了《麻婆豆腐》 ~ 滿滿的豆腐香嫩順滑,但出奇地不是太辣,可能味蕾已習慣了辣味吧!最後是《酸辣土豆絲》,非常爽口味美,同麻婆豆腐一樣 ,佐飯一流!估不到在工廠大廈裡也有高水準又抵食的麻辣川菜, 實在難得,加上服務細心殷勤,值得一讚!

2020-12-02
2020-11-26 776 瀏覽
今天放假,專誠去找荔枝角上班的舊同事吃晚飯聚舊。麻辣海蜇一上枱已聞到酸香醋味,令吃濟了的我垂涎欲滴,猛吞口水。海蜇爽口入味又ok大碟,要了中辣,不是太麻,但也能吃到麻辣加酸酸的,醒胃。因為這幾天都不停暴飲暴食,腸胃開始有點受不了,於是今晚乖乖的只敢叫中辣。自選孜然香鍋底最少選五樣食物如其說一鍋,不如說是一大煲,紅色一遍,賣相又紅又綠,顏色令人提神。午餐肉午餐肉切得好厚呀,可能近來興厚🤪真的要命惹味,辣味均勻,肉沒有油油的,辣椒🌶️籽滿舖上餐肉上,每口也刺激著味蕾。滷香金錢肚切成一口size,有滷汁香,軟身並煮得很淋及軟熟易入口,牛味不俗。嫩牛肉很夾呀和孜然粉,互相輝映,肉塊十分入味。豬皮索汁一流,吸收了底下的辣油,質感爽口。水魷切好大件,比較難入味,魷魚🦑本身就難上色難上味,反而令孜然味掩不到其原味道,各不搶大家風頭。柑橘酸梅湯很開胃解渴消膩,喝後由簡單的酸梅味再喝到啖啖的柑橘香。杞子六花茶有點苦,似涼茶味,朋友說這是回甘,說我不懂欣賞。食後感:沒有加一,真材實料。
今天放假,專誠去找荔枝角上班的舊同事吃晚飯聚舊。

麻辣海蜇
一上枱已聞到酸香醋味,令吃濟了的我垂涎欲滴,猛吞口水。

自選孜然香鍋底

最少選五樣食物

午餐肉

滷香金錢肚

嫩牛肉
很夾呀和孜然粉,互相輝映,肉塊十分入味。

豬皮
索汁一流,吸收了底下的辣油,質感爽口。

水魷

柑橘酸梅湯
很開胃解渴消膩,喝後由簡單的酸梅味再喝到啖啖的柑橘香。

杞子六花茶
有點苦,似涼茶味,朋友說這是回甘,說我不懂欣賞。

食後感:沒有加一,真材實料。
2020-11-23 65 瀏覽
今日懶得放工去荔枝角香港工業中心到行下街行都有少少攰就去咗呢間BB辣到食嘢啦夜晚有個二人套餐,二百幾蚊就有一盤酸菜魚加兩個小菜仲有埋白飯添!如果唔係太鍾意酸菜魚嘅話,都可以揀水煮魚同麻辣雞煲嘅!呢度最值得讚就係有得揀BB辣!以我哋呢啲食唔得辣嘅人來講,又鍾意食酸菜,BB辣就最啱啦!岩岩好,唔會太辣!真係好多酸菜魚呀!超級足料!成個煲都好滿!入面有薯粉,魚肉好滑!魚有細骨,食既時候要小心。如果魚係冇骨嘅就好啦!好香口,惹味! 肉片唔會太肥!正!第一次食酸辣土豆絲,因為酸既關係,薯仔既質感唔同左,都幾得意,幾好味!好抵食呀真係,平平地食一餐酸菜魚,可以試下呢間!
今日懶得放工去荔枝角香港工業中心到行下街
行都有少少攰就去咗呢間BB辣到食嘢啦
如果唔係太鍾意酸菜魚嘅話,都可以揀水煮魚同麻辣雞煲嘅!
岩岩好,唔會太辣!

真係好多酸菜魚呀!超級足料!
成個煲都好滿!入面有薯粉,魚肉好滑!
魚有細骨,食既時候要小心。
如果魚係冇骨嘅就好啦!

好香口,惹味! 肉片唔會太肥!正!

好抵食呀真係,平平地食一餐酸菜魚,可以試下呢間!
2020-11-18
  • 必食酸菜魚
  • 酸菜魚
2020-11-21 75 瀏覽
上次黎BB辣係食放題今次黎試下食lunch佢地lunch set 都幾多選擇有粉麵有小炒仲有每日精選今次試咗酸辣晶絲薯粉 $34加配咗涼菜 麻辣肥腸 $26 另外凍檸茶+$3今次叫咗大辣但吾算太辣個晶絲薯粉份量唔會太多但薯粉係較扁身所以都入味但本身個粉無乜餸所以加咗肥腸呢個豬大腸好食肥瘦適中配埋個粉食一流 👍🏻其實佢仲有好多種小食但因為得一個人食唔到太多款
上次黎BB辣係食放題

其實佢仲有好多種小食
但因為得一個人
食唔到太多款
2020-11-19 418 瀏覽
今日約了朋友取東西,可惜朋友要臨時加班,我只好隨處逛逛等他下班。商場內有不少零售批發商店,誰知行行下給我發現有間麻辣食店,馬上想起朋友十分喜好辣食,不如就進店ㄧ邊食住等他吧!可能時間尚早店內仍未滿座,但已有陣陣的麻辣香味撲鼻,相信今晚可滿足我朋友。一會兒朋友都到啦!我們ㄧ起看過餐牌,不約而同都是想點酸菜魚,朋友知道本人不是吃得太辣,所以遷就我選了小辣。酸菜魚雪白的生魚片泡在酸菜湯內,襯托著紅紅辣椒乾和粒粒花椒粒,眼球被吸引已經目不轉睛。馬上嚐ㄧ口,無骨嫩滑生魚片配上爽口酸菜,煙韌水晶粉,清爽大豆芽ㄧ起食,口感豐富,味道不是太辣,花椒粒帶來的麻痺感,真是越食越過癮。麻辣海蜇海蜇爽脆,混入麻辣汁,十分惹味,是不錯的前菜無骨口水雞去骨的咸雞浸在紅紅的辣椒胡麻醬汁內,令到嫩滑的雞肉添上ㄧ陣陣的麻香味,真係ㄧ邊食ㄧ邊大留口水。酸辣土豆絲師傅將土豆切成幼絲,再加入白醋和辣椒乾ㄧ併快炒,口感清爽,味道微酸,十分開胃。黑糖麻糬糯米條經油炸後,外層脆口,內層軟糯,再淋上甜甜地的黑糖液ㄧ起食,是ㄧ客平凡中見不平凡。咸檸檬梳打咸咸地,檸檬味適中,真係可讓口腔解解辣。石斛竹蔗茅根水食得多辣味菜式,飲番枝竹蔗茅

麻辣海蜇
海蜇爽脆,混入麻辣汁,十分惹味,是不錯的前菜

無骨口水雞

酸辣土豆絲

黑糖麻糬

咸檸檬梳打
咸咸地,檸檬味適中,真係可讓口腔解解辣。

石斛竹蔗茅根水
食得多辣味菜式,飲番枝竹蔗茅根水,可清清熱,正!!

我和朋友今晚食得又開懷有過癮,決定下次叫多兩位朋友再來食過。
2020-11-19 57 瀏覽
回鍋肉:用豬腩肉,所以很軟身,我喜歡大量的蔥,口感會更加爽口而豬腩肉會更加軟身,加上這個回鍋肉的菜色是有點辣,絕對是配合白飯來吃的好菜式。炒土豆絲:這個薯仔很爽口,帶點酸味,很開胃。口水雞:可以自選辣度,而且沒有骨,很適合我這種懶人,芝麻味很香,肉質又夠鮮嫩,這個也是非常惹味。酸菜魚:我們點了BB辣,雖然點了BB辣,但也沒有感到很清淡,因為還是有花椒和酸菜的味道,喝湯的時候還是會有一點麻的感覺,十分好喝,本人是以湯撈飯吃下整碗白飯。當然重點是魚,這個魚很軟身,非常入味,份量也是非常多,雖然這是二人份但我覺得三個人吃也足夠。炸饅頭:不是太油,最起碼在碟也沒有留下一些油。口感是外脆內軟,加上甜甜的煉奶十分有滿足感。
回鍋肉:
炒土豆絲:
這個薯仔很爽口,帶點酸味,很開胃。
口水雞:
酸菜魚:
炸饅頭:
今晚和友人到荔枝角逛街,地鐵站一出行前少少有個工業中心發展到好似另一個旺角中心咁樣。於是我地進去逛逛,見到有間叫BB辣的餐廳,本身友人以為只能吃辣,但是餐廳非常貼心,會提供走辣的選項,啱友人口味之餘,我又可以嘗試bb辣。小食方面揀左香酥花枝丸,讒嘴的我見到上桌這個桌之後就馬上吃了幾粒,熱辣辣炸出來的花枝丸又香又鮮。主食方面,點了bb辣炒飯,炒飯的配料打破我對於炒飯淨係用蛋的認知,吃上口的感覺挺特別。再來3個例牌蔥爆牛肉、鹽焗手撕雞和香油海蜇。蔥爆牛肉的份量非常充足,而且牛肉非常嫩,蔥炒熟配上醬汁又香又爽口。鹽焗手撕雞用青瓜墊底,配上手撕雞充足的鹽焗味道,食到我停不到手。順帶一提,我十分喜歡這間餐廳在防疫期間所做的措施十分充足,而且環境非常舒服,適合和朋友放工後聚腳的好地方。下次趁入冬再去會試試bb辣的火鍋。
2020-11-15 478 瀏覽
這間BB辣店舖位於茘枝角青山道香港工業中心C座地庫!店舖地方都唔算大!但係坐落都覺得幾舒適!人流都非常之多!店舖我都係第二次再去!去嘅招牌酸菜魚非常之有水準👍👍👍!.必食酸菜魚香脆雞軟骨炸小饅頭黑糖糍粑.必食酸菜魚:酸菜魚賣相好吸引😍😍😍!睇見都想食😋😋😋!店家喺用生魚制造酸菜魚!其他店舖係用鱸魚制造!真係好特別🤔🤔🤔!用生魚制造這樣咁好食嘅效果!完全冇魚骨!魚肉又夠大塊又滑身!食到停唔到口😋😋😋!味道都唔錯!真係好有水準👍👍👍!.香脆雞軟骨:雞軟骨夠哂金黃!外皮夠哂鬆脆!雞軟骨咬入口好有口感!又唔會好靱!味道恰恰好!.黑糖糍粑:以前返大陸先食到!而加係這間店家已經有得食😋😋😋!食入口好煙韌!又有口感!將糍粑掂落D黑糖到!味道更加好味😙😙😙!.炸小饅頭:望落好似冇乜特別🙁🙁🙁!但係小饅頭食入口好香口😙😙😙!去嘅外皮外脆內軟!外皮咬落有D脆口!味道又唔錯!.價錢大眾化一般價錢!我覺得必食酸菜魚一定要試吓!只係百幾蚊就食到!又有質素真係冇得輸👍👍👍!
必食酸菜魚

香脆雞軟骨:

黑糖糍粑:

炸小饅頭:

2020-11-13
15 分鐘 (堂食)
2020-11-04 87 瀏覽
同🐢蜜去香工行街買衫,行到累想搵個地方食埋晚飯!點知香工地下開左間川菜館見到招牌幾過癮叫BB辣,即刻落去睇下!🐢蜜話要試咁就入去坐啦!估唔到環境乾淨企理,同其他工廠食店唔同,餐牌都幾多野食!我地叫個招牌2人餐,鍋都有4走選,選左個酸菜魚小辣,泡椒肥腸,清炒萵荀片,加多個尖椒皮蛋😍😍酸菜魚上枱估唔到有咁大鍋香噴噴,面鋪滿魚片,底係寬粉,魚片無骨又滑、略嫌寬粉可以多d!泡椒肥腸有特色,豆瓣醬好香濃,肥腸厚身大塊,咬落去好有口感!🐢蜜對皮蛋好驚,佢唔係用普通皮蛋、用金皮蛋即係蛋係透明!味道仲清爽!估唔到工廈都有好味川菜,下次行完街再食過
估唔到工廈都有好味川菜,下次行完街再食過
2020-11-02 78 瀏覽
放工去香工逛逛買新衫,見到有麻辣菜就決定一吃~麻辣一向是我至愛~我們點了二人餐,朋友想吃牛所以決定吃水煮牛肉,牛肉份量很多,很柔軟,配上香濃麻香味很美味,材料還有青瓜、芽菜、寬粉、中辣吃得我們很過癮~農家小炒肉,獲氣夠足,夾著香蔥、青椒來吃真棒~炒蒿荀片,鮮甜又爽脆,吃辣的同時最好就是配一碟炒蒿荀了~然後是我最愛的黑糖糍巴、外脆內軟、很柔滑也有嚼頭,上面有黃豆粉、沾些黑糖吃超好味~~最後還送我們兩個冰粉,吃得飽飽、還免加一,性價比高~~
放工去香工逛逛買新衫,
見到有麻辣菜就決定一吃~
麻辣一向是我至愛~

我們點了二人餐,
朋友想吃牛所以決定吃水煮牛肉,
牛肉份量很多,很柔軟,
配上香濃麻香味很美味,
材料還有青瓜、芽菜、寬粉、
中辣吃得我們很過癮~

農家小炒肉,獲氣夠足,
夾著香蔥、青椒來吃真棒~

炒蒿荀片,鮮甜又爽脆,
吃辣的同時最好就是配一碟炒蒿荀了~

然後是我最愛的黑糖糍巴、
外脆內軟、很柔滑也有嚼頭,
上面有黃豆粉、沾些黑糖吃超好味~~

最後還送我們兩個冰粉,
吃得飽飽、還免加一,性價比高~~
2020-10-22
  • 黑糖糍粑
  • 水煮牛肉
接友人收工黎到荔枝角不太能吃辣友人知道我無辣不歡說要帶我去他也能吃辣的地方看到店的名字 我笑了不過沒有想過香工地庫有這麼一間川菜店裝修簡單 卡位設計 坐位舒適寬敞 量體溫消毒洗手液間隔版都有做足點了好幾個涼菜小食 配酸菜魚=麻辣牛肚=麻而不辣 惹味好食牛肚口感Q彈有嚼勁無腥味=酸辣土豆絲=不糊化的土豆絲 証明準備工夫做得很足清爽 酸度剛好 只是我選了少少辣 有點美中不足 但還是令人百吃不厭=麻辣海蜇=個人喜歡有嚼口的所以這海蜇香辣醒胃 很好=酸菜魚= 魚片做得非常好 滑嫩無骨 而且魚量非常多 兩個人吃都十份足夠酸菜很大一塊 不是很酸的那種 挺爽口湯底還有些寬粉金菇芽菜 都是很吸味的配菜 正他不是味道濃濃 飯後要多飲水的川菜但川味都很到位 分量價錢都感覺良好性價比挺高的店

接友人收工黎到荔枝角

性價比挺高的店
2020-10-14
麻辣牛展
2020-10-29 69 瀏覽
方便朋友便去到佢工作的地方晚飯是工業區,佢公司樓下有很多店舖真係幾好可以順便行吓街,行完街買完東西就選擇附近的食店,今晚想食酸菜魚於是進入一間有酸菜魚食的店舖「BB辣」;店內地方好光猛聞到濃濃的香味即時食慾大增!餐牌上主打有魚類、雞煲以及其他海產類、肉類等;魚類有酸菜魚、麻辣水煮魚、麻辣烤魚,點好菜後先來酸菜魚,賣相好之餘味道又好,魚肉滲透湯汁,不但食到魚的鮮,魚肉亦超滑而且嚐到湯的精髓,少少辣可以刺激一下味蕾對我來講是剛剛好真係BB辣,份量又真係好足!再來一度是泡椒肥腸十分惹味!夠火候而且控制十足肥腸不過火不韌!下次一定會再來👍
下次一定會再來👍
2020-10-22 705 瀏覽
想靜靜地食水煮魚既話,呢間餐廳真係唔錯,最近多咗外賣川菜小店,但當然熱辣辣咁食就最好啦!全部都係卡位就最舒服喇!散叫同套餐都幾抵,見大家都起碼有一鍋喺枱上面,唔少都係熟客,質素有保證🤔🤔散叫左幾個餸,當然必試水煮魚,專登搵架好大份呀超多魚,個底仲有寬粉(有d餐廳要加錢先有)叫左小辣一開始都幾辣下慢慢愈食愈慣,量多可以放心食,個煲好保溫,真係好正如果想打邊爐,應該要叫bb辣會好d下一樣都係我必食既包心菜🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️抄得好有鍋氣,好味,食完唔算好多油係底仲有海蜇同糍粑!辣野配甜食是必須的有細份叫,外面脆入面煙um,正食左一杯杞子菊花蜜,好足料好好飲!兩個人食左$310,足料好味又夠飽
就最舒服喇!

散叫左幾個餸,當然必試水煮魚,專登搵架
好大份呀超多魚,個底仲有寬粉(有d餐廳要加錢先有)
叫左小辣一開始都幾辣下
慢慢愈食愈慣,量多可以放心食,個煲好保溫,真係好正
如果想打邊爐,應該要叫bb辣會好d

仲有海蜇同糍粑!辣野配甜食是必須的
有細份叫,外面脆入面煙um,正

食左一杯杞子菊花蜜,好足料
好好飲!

兩個人食左$310,足料好味又夠飽

2020-10-21
  • 水煮魚
老公知我鍾意食辣,特意帶左我去荔枝角食川菜,依家川菜位於工厦地庫,平時都唔覺有間川菜館,但望到門口,都有幾多人幫襯我地order左2人套餐,都有3個餸、配飯及汽水,另外再order左川北涼粉及麻辣肥腸酸菜魚分量十足,可以揀辣度,大大煲,除酸菜同魚,仲有大豆芽、薯粉,魚好滑、冇骨,好好味,薯粉煙靭、彈牙,索曬湯汁,熗炒萵筍片,即係用辣椒干炒,萵荀鮮甜亦切得薄,好食回鍋肉,肥瘦均等,夠鑊氣,如果辣d仲好川北涼粉,粉夠辣又涼浸浸,dummy麻辣肥腸,大腸夠入味,不錯亮點,依支杞子六花茶,非常甘甜,好解辣老公今次冇介紹錯,配合價錢及服務,可以再encore
熗炒萵筍片,即係用辣椒干炒,萵荀鮮甜亦切得薄,好食
回鍋肉,肥瘦均等,夠鑊氣,如果辣d仲好
川北涼粉,粉夠辣又涼浸浸,dummy
麻辣肥腸,大腸夠入味,不錯
亮點,依支杞子六花茶,非常甘甜,好解辣

老公今次冇介紹錯,配合價錢及服務,可以再encore
2020-10-20
  • 必食酸菜魚