最近經過太古,餐廳推出了新菜嚐食套餐,配合農曆新年的來臨,新年期間便和家人吃飯。<嚐吃套餐> $560五花肉玫瑰燉飯玫瑰燉飯用西蘭花碎畫圈點綴有心思。玫瑰醬汁和肥瘦適中的五花肉濃郁美味。火辣辣龍蝦年糕龍蝦肉鋪在年糕上,年糕是長條型,口感煙韌,喜歡醬汁夠多。大笑蝦蝦煎蔥餅蝦蝦煎蔥餅表面有大蝦,蝦肉爽口,夾雜芝士、韭菜,味道有層次,伴上的醬汁味道酸酸辣辣,更能提升蔥餅香氣!花生醬牛角包窩夫配龍鬚糖很少有少見有含有龍鬚糖的甜品,相信是為了配合龍年而推出。牛角包鬆脆x香甜濃厚的花生醬是perfect catch,旁邊附有煉奶。芝士奶蓋龍井茶原本想點火龍果沙冰,可惜沙冰機壞了。改點芝士奶蓋龍井茶,龍井茶味明顯,茶甘濃郁,挺解膩。

<嚐吃套餐> $560
五花肉玫瑰燉飯

火辣辣龍蝦年糕
龍蝦肉鋪在年糕上,年糕是長條型,口感煙韌,喜歡醬汁夠多。

大笑蝦蝦煎蔥餅

花生醬牛角包窩夫配龍鬚糖

芝士奶蓋龍井茶
2024-02-11 212 瀏覽
主打結合西餐及韓國輕食文化都多款菜式可以揀 賣相靚又好味!🌟龍氣逼人龍蝦蛋包飯個名已經夠喜慶龍蝦🦞新鮮 肉質爽彈配上嫩滑既蛋包飯 好好味💯🌟 五花肉玫瑰燉飯肥瘦適中既五花肉配上秘製玫瑰醬同綿密既燉飯辣辣地特別開胃👍🏻🌟炸雞拼盤可以揀三款口味 炸雞炸得酥脆唔油膩揀左蜜糖🍯,芝士🧀同柑橘🍊三款都各有特色🌟伯爵茶布丁牛角包窩夫口感酥脆兼好香牛油味既croffle 🥐配上茶味香濃既earl grey🍮 🌟士多啤梨紅桑子梳打🌟芝士奶蓋龍井茶
主打結合西餐及韓國輕食文化
都多款菜式可以揀 賣相靚又好味!

🌟龍氣逼人龍蝦蛋包飯

配上秘製玫瑰醬同綿密既燉飯
辣辣地特別開胃👍🏻

🌟炸雞拼盤
可以揀三款口味 炸雞炸得酥脆唔油膩
揀左蜜糖🍯,芝士🧀同柑橘🍊
三款都各有特色

🌟伯爵茶布丁牛角包窩夫
口感酥脆兼好香牛油味既croffle 🥐
配上茶味香濃既earl grey🍮

🌟士多啤梨紅桑子梳打
🌟芝士奶蓋龍井茶
2024-02-09 121 瀏覽
Ban Chan & Cook推出全新金龍賀蛋餐牌!梗係要立即去食!坐位舒適寬敞空間感十足!🦞🍳龍氣逼人龍蝦蛋包飯 :超巨型整條龍蝦尾好Igable ! 龍蝦口感彈牙,肉嫩鮮甜;滑滑嘅蛋生熟適中蛋味香濃保持水準,蛋包飯沾點龍蝦汁更滋味,配菜仲有沙律菜,飯量好足!🌶️🦞火辣辣龍蝦年糕 :頂層有鮮嫩的龍蝦肉;年糕口感彈牙煙韌,辣度剛好有點韓式年糕的creamy而且唔油膩!🍗炸雞拼盤 :可自選三款炸雞,我揀左蜜糖味、原味及芝士味三種;蜜糖味醬汁包住雞皮,肉質鮮嫩多汁;原味及芝士味比較乾身;炸雞肉外層炸至薄脆,口感香脆!🥜🥐花生醬牛角包窩夫配龍鬚糖 :牛角包窩夫香脆鬆軟,搭配濃郁的花生醬和香甜的龍鬚糖,十分夾!🍫飲品點了凍朱古力及🍹荔枝梳打,清清甜甜又可解下辣 😋Banchan and Cook 반찬앤쿡📍太古城道18號太古城中心2樓222A號舖

🍫飲品點了凍朱古力及🍹荔枝梳打,清清甜甜又可解下辣 😋

Banchan and Cook 반찬앤쿡
📍太古城道18號太古城中心2樓222A號舖
  • 火辣辣龍蝦年糕
  • 炸雞拼盤
  • 龍氣逼人龍蝦蛋包飯
2024-02-04 118 瀏覽
平時銅鑼灣食開,今次嚟到太古分店發現全自助形式,但係都好方便🥳♥ 巴馬火腿卡邦尼年糕 $98年糕呈圓條形狀,煙煙韌韌醬汁又cremy 每條年糕都掛汁,面頭仲有大量芝士粉同隻生雞蛋😍整穿佢撈勻食先正,仲有巴馬火腿夠哂鹹香♥ 烤LA骨 $128以燒汁醃製過勁入味!肉汁又腍好好咬朋友勁中意吮骨吮得好乾淨一啖肉都冇淨!傍邊仲有沙律🥗菜伴碟好消膩😛♥ 三重芝士炸干層豬扒蕃茄意粉 $92佢個千層豬扒炸得鬆化香口,記得要趁熱食三重芝士所以會係彩色勁靚底層意粉好濃郁蕃茄味,軟硬度適中♥ 伯爵茶布丁牛角包🥐窩夫 $122牛角包窩夫喺呢度甜品嘅招牌緊係要嗌牛角包壓成窩夫🧇甘食好好味😋勁鬆軟布丁好濃郁伯爵茶味😍勁Q彈♥ 紅豆鮮奶 $42嗌咗熱嘅紅豆🫘鮮奶奶香甜甜地,仲有紅豆粒♥ 芝士奶蓋龍井茶 $58面頭一層芝士奶蓋超邪惡淡淡既茶香,仲可以消膩

♥ 巴馬火腿卡邦尼年糕 $98
年糕呈圓條形狀,煙煙韌韌醬汁又cremy
每條年糕都掛汁,面頭仲有大量芝士粉同隻生雞蛋😍
整穿佢撈勻食先正,仲有巴馬火腿夠哂鹹香

♥ 烤LA骨 $128
以燒汁醃製過勁入味!肉汁又腍好好咬
朋友勁中意吮骨吮得好乾淨一啖肉都冇淨!
傍邊仲有沙律🥗菜伴碟好消膩😛

♥ 三重芝士炸干層豬扒蕃茄意粉 $92
佢個千層豬扒炸得鬆化香口,記得要趁熱食
三重芝士所以會係彩色勁靚
底層意粉好濃郁蕃茄味,軟硬度適中

♥ 伯爵茶布丁牛角包🥐窩夫 $122
牛角包窩夫喺呢度甜品嘅招牌緊係要嗌
牛角包壓成窩夫🧇甘食好好味😋勁鬆軟
布丁好濃郁伯爵茶味😍勁Q彈

♥ 紅豆鮮奶 $42
嗌咗熱嘅紅豆🫘鮮奶
奶香甜甜地,仲有紅豆粒

♥ 芝士奶蓋龍井茶 $58
面頭一層芝士奶蓋超邪惡
淡淡既茶香,仲可以消膩
呢間韓式西餐成日都坐滿人客😏今日終於有機會試下 睇下有咩魅力先佢地嘅座位係開放式設計 仲可以自己揀位都幾有趣 木系裝潢 簡約大方😎😎仲有另一個趣怪位係堂食但採用即棄餐具明明係獨立一間餐廳 但做法又似foodcourt咁💁🏻‍♀️要等出餐小裝置震動自己出去拎野食我地張單要行4次出去拎餐 有點怪異嘅做法🥲🤷🏻‍♀️🐮🍳燉牛肋骨蛋包飯 $162蛋包飯喺呢間餐廳嘅招牌菜之一份量好多 足夠2人分享食用👩🏻‍🤝‍👩🏼儀式感滿滿 可以親手用刀切開滑蛋牛肋骨嘅肉肉味香濃夠腍所以好易切用咗炒飯底 幾夠乾身唔會太鹹帶點甜甜鹹鹹嘅炖煮醬汁 撈埋個飯幾好食拌碟蘿蔔+香菇都係大大嚿 夠哂入味☺️🐷🌹五花肉玫瑰燉飯 $112 賣相幾精緻 而且個配色好靚 橙橙黃黃的五花肉肥瘦適中 如果可以再腍一些就更好配上秘製玫瑰醬 帶了些許辣味但好易接受質感好似食緊risoto咁 個汁都滲曬入飯入面🤤🤤更惹味香濃刺激味蕾之餘 亦令到燉飯更有層次感👍🏻🐮韓式烤LA骨 $128呢個菜式睇韓劇都成日見 逢年過節/宴客時都會出現深受韓國人喜愛 真係食過就知點解每塊LA骨都附有一小塊肉 吃來帶有筋膜肉香近骨位置嘅肉品都帶有濃郁牛味唯今次食覺得有
呢間韓式西餐成日都坐滿人客😏

但天氣實在太涷飲唔落 叫咗2杯熱飲
水蜜桃茶係茶包+檸檬片 冇乜特別
紅豆鮮奶賣相比較靚 淡淡奶味 配埋紅豆幾夾😃

2024-01-26
15 分鐘 (堂食)
2024-01-31 88 瀏覽
太古抵食打卡餐廳🩷呢間位於太古城2樓嘅餐廳,裝修得幾靚,有幾張枱面仲有白色系嘅花花可以打卡👍🏻買賣食物好快,在場嘅姐姐都好友善😂🤝🏻叫得太豐富,食到好飽 2主菜+ 2飲品 + 甜品 都係500幾蚊🤝🏻懷疑可以食飽3-4人😂水星八爪魚腿蛋包飯巴馬火腿卡邦尼年糕炸雞拼盤伯爵茶布丁牛角包窩夫月球幻影黑芝麻沙冰焦糖芝士山咖啡👍🏻甜品伯爵茶味超濃,出面好少搵到咁濃嘅伯爵茶甜品,布丁好Creamy👍🏻年糕係條狀,煙韌入味👍🏻炸雞可自選3款口味,份量超多
太古抵食打卡餐廳🩷

買賣食物好快,在場嘅姐姐都好友善😂🤝🏻

巴馬火腿卡邦尼年糕
焦糖芝士山咖啡

👍🏻年糕係條狀,煙韌入味

👍🏻炸雞可自選3款口味,份量超多

2024-01-30 777 瀏覽
太古分店採用自助形式, 自己揀好位, 再出去買嘢食, 然後自己拎餐, 餐具同水都係自助形式。𓊈燉牛肋骨蛋包飯 $𝟷𝟼𝟸𓊉蛋包飯切開非常流心, 可以完全包裹整個飯, 牛肋骨肉好厚, 連埋少少筋位, 肉質好結實但唔會乾同靭。𓊈五花肉玫瑰燉飯 $𝟷𝟷𝟸𓊉五花肉嘅脂肪同肉嘅比例一半一半, 食落好juicy, 唔會覺得太肥, 好有口感, 燉飯好creamy, 上面仲有青醬可以拌均食, 感覺好fresh, 好好食!𓊈烤LA 骨 $𝟷𝟸𝟾𓊉LA 骨以燒汁醃製, 食落甜甜地好入味, 肉質軟腍, 好好食! 側邊嘅沙律菜好新鮮, 可以解油膩感。𓊈焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫 $𝟿𝟻𓊉牛角包窩夫好酥脆, 上面有一層厚厚嘅芝士, 食落有少少似雪糕嘅質感, 連埋頂層嘅焦糖碎碎同cream一齊食, 味道豐富而且香濃。𓊈溶化朱古力 $𝟺𝟸𓊉朱古力味道好濃郁, 面層有少少朱古力碎碎, 裡面加咗cream, 口感好順滑, 好好飲!𓊈焦糖脆脆鮮奶咖啡 $𝟺𝟾𓊉咖啡味幾香濃, 面層有少少焦糖脆脆, 中間加咗鮮奶, 味道唔會太甜, 幾好飲。

𓊈燉牛肋骨蛋包飯 $𝟷𝟼𝟸𓊉

𓊈五花肉玫瑰燉飯 $𝟷𝟷𝟸𓊉

𓊈烤LA 骨 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫 $𝟿𝟻𓊉

𓊈溶化朱古力 $𝟺𝟸𓊉

𓊈焦糖脆脆鮮奶咖啡 $𝟺𝟾𓊉
2024-01-28 79 瀏覽
今次來食左最近推廣嘅$560二人餐,以🌍🌐星球做主題,賣相幾特別。太古城嘅呢間店以自助形式,要自己去收銀處落order,菜式都係用紙碟裝。🔵水星🐙八爪魚腿蛋包飯🥚蛋包飯一直都係呢度受歡迎嘅菜式,呢個蛋包飯為配合返💦水星主題特意整成藍色,雖然係🔵藍色但個味道其實同正常蛋包飯一樣,🍳蛋非常嫩滑,切開有蛋汁流出!🐙八爪魚幾有韌勁,味道較清但配合返奶香軟滑忌廉汁一齊食就剛好!穀神星大蝦🦑墨汁意粉〰️大蝦🍤都有好幾粒,墨魚汁稠身好濃郁!冥王星烤LA骨🦴LA🦴骨嘅以🇰🇷韓式烤肉醬醃製,底下係軟熟透入味嘅🧅洋蔥,甜得來又有煎香嘅可口!🫖伯爵茶布丁🥐牛角包窩夫伯爵茶布丁🍮係焦糖味裡帶有微微茶味,🥐牛角包窩夫比一般窩夫厚實,食落非常飽肚!可以自選兩杯飲品,選了🍓士多啤梨紅桑子打同☕️焦糖🧀芝士山咖啡,焦糖芝士山咖啡味道好濃,面上有好多芝士碎,較為特別!

🔵水星🐙八爪魚腿蛋包飯

穀神星大蝦🦑墨汁意粉〰️
大蝦🍤都有好幾粒,墨魚汁稠身好濃郁!

冥王星烤LA骨🦴

🫖伯爵茶布丁🥐牛角包窩夫

2024-01-27 78 瀏覽
今次來到這家韓國餐廳,第一陣就係個色香味俱全嘅泡菜豬肉蛋包飯撩起我嘅食慾。話唔定啊,泡菜同豬肉混埋一味,完美配搭到令我食指大動,酸酸辣辣好有勁。重點係蛋包飯嘅嫩滑,輕輕一𠝹,炒飯嘅香氣四溢,真係惹味到不得了!跟住到嘅海鮮煎蔥餅,這個脆皮餅底同香煎海鮮真係絕配,每一啖都食得出彈牙魷魚同新鮮青口,蘸下隨附嘅醋醬,完美!友情客串嘅柑橘口味無骨就係另一番滋味,酸酸甜甜好開胃,邊吃邊加料,有得配啖薯條同軟糯年糕,簡直太正!最後話晒點心,南瓜味提拉米蘇好得意,口感軟滑,創意滿分,青檸同荔枝梳打都係清新解膩,攞嚟洗下口,一流。整體嚟講,食物嘅賣相同風味都一級棒,估唔到仲有咁靚味嘅好地方,下次仲要嚟添!🍲😋🎉

朋友住太古城,推介我去試呢間嘢,於是有日閒日同佢一齊食呢間舖全自助,冇人serve,要自己搵位,再出去叫嘢食同埋拎餐,但係價錢最少都8 9十蚊,定價都幾進取, 仲要冇lunch set,一定要散叫試咗烤牛肉蛋包飯,好彩個蛋係半熟,一切開就流晒啲半熟蛋汁出嚟,而飯有炒過有心思,牛肉份量幾多,不過就鹹咗啲而豬腩肉燴飯就撈咗忌廉汁同泡菜,都幾好食,豬腩肉有六件,味道都正常份量幾多,兩個女仔食基本上都食唔晒不過堂食都用即棄餐具,感覺麻麻地
朋友住太古城,推介我去試呢間嘢,於是有日閒日同佢一齊食

份量幾多,兩個女仔食基本上都食唔晒

不過堂食都用即棄餐具,感覺麻麻地

小編一直很喜歡「Banchan & Cook」的蛋包飯,這次再次到訪太古分店,品嚐新推出的嚐吃套餐,包括有小食、主菜、甜品及飲品。<嚐吃套餐> $560水星八爪魚腿蛋包飯餐廳的蛋包飯有名,這次點了新款式,特別在於蛋包變成藍色。蛋包口感濕潤,嫩滑的雞蛋配上乾身炒飯底正好平衡返口感,八爪魚腿肉彈牙q彈,配搭奶香的芝士增添蛋包飯的層次!穀神星大蝦墨汁意粉墨汁意粉採用幼身意粉,加入菇類等配料,並有四隻鮮蝦及魚籽作點綴,墨汁香濃,醬汁佈滿每條意粉,鮮味十足炸雞拼盤炸雞一共可選三種味道,最後選擇了甜辣炸雞、洋蔥汁炸雞及柑橘炸雞。炸雞拼盤還有炸年糕和薯條,份量十足伯爵茶布丁牛角包窩夫牛角包窩夫表面鋪滿杏仁脆片,窩夫質地酥脆,淋上濃稠的伯爵茶醬提升口感;伯爵茶布丁口感軟滑,值得一試!月球幻影黑芝麻沙冰沙冰芝麻味濃厚,推介濟州綠茶鮮奶綠茶味明顯,隱約帶奶香,令人驚喜!

<嚐吃套餐> $560

炸雞拼盤
炸雞一共可選三種味道,最後選擇了甜辣炸雞、洋蔥汁炸雞及柑橘炸雞炸雞拼盤還有炸年糕和薯條,份量十足

月球幻影黑芝麻沙冰
沙冰芝麻味濃厚,推介

濟州綠茶鮮奶
綠茶味明顯,隱約帶奶香,令人驚喜!
這間人氣連鎖韓式咖啡店,主打韓西Fusion菜,最新推出神秘又夢幻的星空主題菜單,配搭店內清新文青的裝潢,多款韓式乾花襯托,充滿打卡感,適合約會或多人聚會。水星八爪魚腿蛋包飯 - $178夢幻藍色的奄列肥美飽滿,切開流出濃稠滑溜的蛋汁;一片片爽滑彈牙的八爪魚充滿鮮味;炒底飯粒粒分明,有著酸甜的鮮蕃茄,還有蘿蔔粒及洋蔥等配料,再淋上大量鹹香的芝士醬,新鮮翠綠的沙律正好平衡膩感。穀神星大蝦墨汁意粉 - $136多隻爽滑鮮甜的去殼大蝦,撒上爽脆的三文魚籽;煙韌彈牙的意大利麵掛滿黑漆漆的墨汁,有著濃郁的海鮮風味。冥王星烤LA骨 - $128多塊烤牛仔骨肉感及脂香非常豐富,有著濃郁的牛味,獨家秘方燒烤醬汁好惹味,鮮嫩又多汁。焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫 - $95酥脆的牛角包窩夫散發出淡淡牛油香;綿密濕潤又香濃鬆軟芝士蛋糕富奶香,撒上滿溢的芝士粉,更有餅乾及香甜的士多啤梨。月球幻影黑芝麻沙冰 - $68黑白顏色層次分明,綿密細膩的沙冰毫無冰塊感,濃郁的黑芝麻充滿香氣。士多啤梨鮮奶咖啡 - $48醇厚的咖啡帶有淡淡士多啤梨果香,清新甜美。

水星八爪魚腿蛋包飯 - $178

穀神星大蝦墨汁意粉 - $136

冥王星烤LA骨 - $128

焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫 - $95

月球幻影黑芝麻沙冰 - $68
士多啤梨鮮奶咖啡

士多啤梨鮮奶咖啡 - $48
醇厚的咖啡帶有淡淡士多啤梨果香,清新甜美。
2024-01-20
2024-01-16 150 瀏覽
水星八爪魚腿蛋包飯,藍色蛋非常獵奇,正常味道一切開就流心,非常切合星際主題,八爪魚片爽口彈牙,很好味。五花肉玫瑰燉飯,喜歡意大利飯底,有basil醬,再加蕃茄千島醬咁既感覺,食完一啖又一啖,喜歡五花肉的不要錯過,油脂入口即化。冥王星烤LA骨,滿滿洋蔥舖底,烤得很好味,好juicy。焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫,很邪惡,在牛角包窩夫上竟有一大塊cheescake 舖面,再有很多焦糖朱古力碎,但吃完超滿足!! 月球幻影黑芝麻沙冰,雲石星際造型係幾靚,非常creamy,黑芝麻都幾濃郁。士多啤梨鮮奶咖啡,有一串士多啤梨,咖啡味濃! 最後將沙冰既cream放在鮮奶咖啡內,多返奶味,更好飲。位置多也寬敞,自助形式食完主食就岩岩好到甜品既鐘就震機,上菜時間非常不錯。

冥王星烤LA骨,滿滿洋蔥舖底,烤得很好味,好juicy。

2024-01-16 105 瀏覽
Banchan & Cook - 韓式輕食Cafe今日介紹一間位於太古城嘅韓式餐廳,係走韓式輕食嘅路線,餐廳佈滿花系嘅元素。水星八爪魚腿蛋包飯有別於一般嘅蛋包飯,係呈現星空嘅嘅藍色,同樣都係香味濃,口感超滑嘅雞蛋,另外八爪魚非常新鮮鮮甜,沒有太多嘅甜味,簡簡單單嘅原汁原味海鮮。五花肉玫瑰燉飯煮得非常軟腍入口即溶嘅五花肉,梅花間竹肥瘦肉層層分明,配上玫瑰燉飯,每啖都有濃郁嘅湯汁。炸雞拼盤套餐包括嘅炸雞拼盤,可以一次過選擇三種口味,叫咗地道嘅甜辣口味、惹味嘅洋蔥汁同埋香甜嘅蜜糖。伯爵茶布丁牛角包窩夫非常邪惡又令人滿足嘅甜品,濃郁茶味嘅伯爵茶布丁加上牛油味十分香濃嘅香脆牛角包窩夫。木星朱古力咖啡月球幻影黑芝麻沙冰木星朱古力咖啡原本諗住有特別之處,原來跟一般嘅朱古力咖啡冇咩分別,可能個別就係同指同木星顏色一樣。另一杯非常犀利嘅名字就人如其名,黑芝麻加上忌廉兩者味道十分夾之餘,仲做出咗月球陰影嘅效果。
Banchan & Cook - 韓式輕食Cafe

五花肉玫瑰燉飯

木星朱古力咖啡
2024-01-15 63 瀏覽
朋友屋企住喺太古城,所以得閒佢都會喺太古城商場食嘢,今晚見佢推薦都嚟咗佢樓下食~一開始係喺付款處俾錢,之後搵位坐,號碼牌響起就可以去取餐了,餐具及水係自助形式水星八爪魚腿蛋包飯呢個非常之特別,因為佢係藍色嘅,朋友喺IG見到都覺得好新奇,睇得又食得穀神星大蝦墨汁意粉食完水星蛋包飯個嘴變藍色,跟住就食墨汁意粉個嘴變黑色😂 ok好食既冥王星烤LA骨LA骨好入味而且洋蔥炒得好熟 好食焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫估唔到甜品咁有驚喜,甜而不膩,窩夫香脆,蛋糕甜美

LA骨好入味而且洋蔥炒得好熟 好食

焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
估唔到甜品咁有驚喜,甜而不膩,窩夫香脆,蛋糕甜美