2017-08-04 246 瀏覽
中環隱世bagel店🤤有幸一試本地人手製既bagel🤤小店位置在小巷中但店主好細心會係門外寫啲指示所以都好快就到門外有塗鴉牆牆後就係bagel小店小店門口Smoked salmon bagel sandwich其實我n年前係外地食過煙韌既bagel一直念念不忘可惜係香港較難食到正宗同好味既bagel呢間bagel小店用心製作食得出堅持既味道Bagel一黎到夠熱食落以為會好硬點知又幾煙韌鹹鹹香香既煙三文魚配cream cheese好好食因為cream cheese令成份三文治入口更有層次更creamy中和左bagel本身較硬既口感另外仲叫左杯lime soda幾清新幾好飲另外佢仲有得online order大家不妨一試真心好食
中環隱世bagel店🤤

2017-07-27
用餐優惠
試食活動
2017-08-03 231 瀏覽
在擠返的中環午飯時間,竟然有一間別有洞天嘅bagel & cafe 小店,座位不多,隱身中環中心斜巷……唔想餐餐大魚大肉,何不試下有各種口味嘅小麥圈....今日試咗紅菜頭味bagel, 芝士、火腿做餡……加埋煙燻三文魚,歎埋鮮奶咖啡,prefect match!😎

2017-08-02 200 瀏覽
🍯Bagels Alley🍪🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀唔講唔知😳Bagels原來系波蘭同猶太人既食物😳香港少有正宗既,平時食開既都系鬆軟麵包😂⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢間開系中環既Bagels Alley,位置有d難搵,剛好系斜坡對落😳😳平時行經好容易會錯過😌😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而整體環境,可謂鬧事中既一股清泉🤣細問店主,原來佢地開業未夠一年,但就堅持每日新鮮供應不同口味Bagels😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀單單呢種精神,已足夠讓人一試!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣蜜糖胡桃忌廉芝士藍莓Bagel💲35💭一開始食落,覺得甜甜地,一問先知😳💭原來大部分甜味來自藍莓,無添加糖😳💭杏仁粒融入cream中,增添左香味🤤🤤💭配埋麵包食,口感都幾豐富😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣天香茉莉花茶Pear Jasmine Tea💲26💭入口較酸,比想像中更濃😌💭如作為Bagels之間既間奏飲,會幾適合🤣💭若Food pairing,就建議大家試第二款口味😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🍯Bagels Alley🍪
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
唔講唔知😳
Bagels原來系波蘭同猶太人既食物😳
香港少有正宗既,平時食開既都系鬆軟麵包😂
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
呢間開系中環既Bagels Alley,
位置有d難搵,剛好系斜坡對落😳😳
平時行經好容易會錯過😌😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
而整體環境,可謂鬧事中既一股清泉🤣
細問店主,原來佢地開業未夠一年,
但就堅持每日新鮮供應不同口味Bagels😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
單單呢種精神,已足夠讓人一試!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣蜜糖胡桃忌廉芝士藍莓Bagel💲35
💭一開始食落,覺得甜甜地,一問先知😳
💭原來大部分甜味來自藍莓,無添加糖😳
💭杏仁粒融入cream中,增添左香味🤤🤤
💭配埋麵包食,口感都幾豐富😍
2️⃣天香茉莉花茶Pear Jasmine Tea💲26
💭入口較酸,比想像中更濃😌
💭如作為Bagels之間既間奏飲,會幾適合🤣
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3️⃣煙熏牛肉芝麻Bagels三文治💲70
💭牛肉本身偏鹹,但加埋配菜剛剛好🤤
💭火箭菜番茄酸瓜加芥辣,一啖咬好Juicy😍
💭Bagels本身質地較煙韌,J先生就超中意🤣
💭而且麵包皮上面有芝麻😳😳
💭夾埋煙韌既麵包一齊咀嚼,香氣自然散發🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4️⃣Mocha朱古力咖啡💲37
💭咖啡有一個香葉形狀既拉花🍂
💭飲落甜度剛好,配上鹹香既Bagels特別夾😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘分量而言,三個人食兩個包加野飲都夠飽🤣
🔘因為本身Bagels足料而且大件😎😎
🔘同埋宜家做緊買3送1,一班fd黎食岩岩好🤣
🔘如果系官網事先預訂,就可以享有9折😎 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶中環租庇利街1號喜訊大廈地下A1號舖
🍟Food:🔥🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
同朋友0係ifc 睇完戲, 想搵d 特色cafe 坐坐hea hea朋友就提議左呢間bagels alley, 因為佢0係附近工作, 所以佢久唔久都會幫襯查實呢位朋友出名挑剔不過佢都讚到呢間小店天上有地下無我地就梗係要跟住佢食好西啦~~~上openrice 睇返d comments, d人都話地點好隱蔽, 我都幾認同如果唔係有朋友帶路, 我都應該唔識搵, 哈哈!就咁話"中環中心隔離條巷仔"實在太籠統, 因為圍住中環中心有超多條巷仔所以我會話係: 首先要上去中環中心個平台, 面向住皇后大道有5枝旗杆 (的士站附近), 條小巷就係你的左面了~~行到落去條巷仔好開心, 因為真係好有自成一角feel 呢!outdoor 仲有兩張台, 感覺還不錯幾relax! 當日唔太熱, 我地揀左坐出面, 因為我地3個女仔都比較嘈, 費事嘈親店員&其他食客啦, 哈哈!!!3個人分別order 左3個sets一個係藍莓bagel 配bacon & egg 再額外加ham 呢個係邪惡貪心之選, 我中意佢d 蛋煎到半熟, 有蛋汁爆出來另一個係洋蔥包配佢地個no.1 seller pastrami bomb我冇試到呢

查實呢位朋友出名挑剔
不過佢都讚到呢間小店天上有地下無
我地就梗係要跟住佢食好西啦~~~
如果唔係有朋友帶路, 我都應該唔識搵, 哈哈!

行到落去條巷仔好開心, 因為真係好有自成一角feel 呢!
outdoor 仲有兩張台, 感覺還不錯幾relax!

3個人分別order 左3個sets

我冇試到呢個, 朋友話超正, 下次要試佢!

最後一個係火雞再額外加牛油果

特別想讚下個火雞+牛油果, 真係超超超超足料!!!!!!!
試過出面d cafe, 加成30蚊40蚊先比得0個幾舊仔牛油果 (仲要係薄切......)
呢度只係加20蚊, 就比差唔多大半個你架啦!!!!!!

店主話要make sure 啖啖都食到牛油果喎
呢d 咪有heart 囉

食到一半, 店主都出來同我地傾下計, 問下我地意見
睇得出佢地好有心去run 好呢間鋪頭, 加油呀! 我一定會再來幫襯的!
2017-07-07 325 瀏覽
朋友問我中環邊度有得食bagel, 依個問題真係考起我。openrice search 之下先知原來中環中心附近的巷入面有一間。一於就中午去試下佢!有好幾個餡料可以選既,但我中意食牛,所以想都不想都係叫左牛~ 先講個包!我認為個bagel比我想像中有咬口,我要依個係藍莓bagel, 入面真係有藍莓乾架!~ 本來以為午餐食麵包類會唔夠。但佢好豐富呀啲料!所以都ok夠飽。男仔就可能未必夠掛。。。火箭菜同埋蕃茄都好新鮮咼!!

火箭菜同埋蕃茄都好新鮮咼!!

Love the bagels here so much that I visit Bagels Alley at least 3-4 times a week now. Feel like really need to spread the words as this hidden place truly deserves a compliment. Not only they serve quality NY style bagels, but also excellent coffee and superb services that can't be easily found elsewhere in HK.I ordered Avocado Salsa in Onion bagel last time I visited there, veggie is fresh and juicy, with almost the entire avocado stuffed in my bagel! The texture of the bagel is chewy and filli

The texture of the bagel is chewy and filling; asked the shop owner, they did follow the bagel-making Jewish traditions: boil the bagels before baking them, which is super important for making a "real" NY style bagel!

If you love bagels like I do, I strongly recommend you to play a visit, you won't regret!
2017-06-10
5 分鐘 (堂食)
以前0係香港要食bagel, 的確係冇乜選擇, 連鎖店0個d 完全唔入流;而bagel專門店更加係寥寥可數,一係就位置唔方便,一係就味道唔得正宗而我好慶幸中環終於有間似樣d 0既bagel店啦!!!呢間就係Bagels Alley~~簡單係bagel迷0既福音(咁講可能有d誇張,不過中意食bagel 0既人應該會明白我0個種喜悅 哈哈哈)雖然位置都係有d隱蔽,第一次搵左一陣先搵到,但其實如果識去的話,係超方便,就係中環舊街市隔離條街,皇后大道中中環中心的士站隔離條斜路仔就係喇!上次食左佢地個signature sandwich --- Pastrami Bomb, 好惹味好足料今次同朋友一早來食早餐, 所以想食d無咁濃味的,我地點左一個smoked salmon 一個火雞另外飲品加$20蚊就可以揀任何咖啡或茶我揀左iced tea, 朋友就揀左hot mocha (唔記得影相tim..)呢度d bagels係日日新鮮由Bagoes供應,每日都有唔同口味新鮮到鋪架其實我係好想試cinnamon味,但兩次黎,兩次都無,有d失望不過店主好好人,佢話下次來幫襯前,可以上網order定特別的口味

簡單係bagel迷0既福音

另外飲品加$20蚊就可以揀任何咖啡或茶

不過店主好好人,佢話下次來幫襯前,可以上網order定特別的口味,咁佢就會幫我安排喎。
呢d就係小店的窩心服務,抵讚!

今次bagel就揀左蕃茄味 & everything味,口感有bagel應有的實在 & "煙un", 但又唔會話好硬,食得出係新鮮包唔係坊間0個d frozen bagels!!!

至於d料,三文魚同火雞都好足料,男仔食都夠飽,d creamcheese多到爆醬咁,食落好幸福亦好飽肚,好正呀!!!!

下次再來,我要試埋佢個牛油果,同埋一定要試到cinnamon味bagel呀!!!

最後我同朋友夾份買左個sharing platter (6個包+一兜creamcheese), 我地加錢要左兜黑松露creamcheese, 返到屋企第二朝比家人試,家人都大讚!!因為真係好好味呢!!!依家一路打字,一路就好掛住!!!
2017-06-01
5 分鐘 (堂食)
話說女友由細到大都係美國生活, 係大學畢業之後先回流返港所以佢久唔久就會"思鄉病"發作, 其中一個病徵就係"超級想食bagel"直到幾個月前, 佢某日lunch 時段無啦啦超興奮咁打比我, 話佢公司附近開左間bagel 店, 係佢呢十幾年黎0係香港食過最好味最正宗0既bagel 店我就知 --- 佢個思鄉病終於有救啦是日放假, 一於同女友來呢間佢"朝思慕想"的bagel店潮聖一下鋪頭屬蚊型小店, 得一張只坐到3-4人的bar 台仔, 另外室外都張台仔可以坐2-3人不過可能因為咁, 感覺更加親切, 店員亦可以更照顧到食客的需要 (這正是小店的可愛之處呢!)一行到入鋪頭, 店員已向我女友微笑點頭, 可想而知我女友幫襯得幾密, 店員都認得佢了哈哈哈!!!我呢個牛魔王就order 左佢個pastrami bomb, 店員話係no.1 best seller果然無介紹錯!!!!!超足料!!!!!!!!!入面應該都有成3-4塊pastrami, 仲有creamcheese, 芝士, 火箭菜, 酸瓜, 蕃茄, etc好香黑椒味!!!!!!!真係超超超超好味呀!!!!!!女友就order 左牛油果sa
話說女友由細到大都係美國生活, 係大學畢業之後先回流返港

我就知 --- 佢個思鄉病終於有救啦

哈哈哈!!!
果然無介紹錯!!!!!超足料!!!!!!!!!

好香黑椒味!!!!!!!真係超超超超好味呀!!!!!!

女友就order 左牛油果sandwich, 一樣咁足料
店員話佢地每個sandwich 都用上大半個牛油果去做

唔怪得d 牛油果好似食極都有咁啦!!!! 超正!!!!!!!就算係食"齋"但感覺都好滿足~~~
另外可以加$20 跟埋咖啡 or 茶 or 果汁

女友叫左杯rose latte, 我就叫左杯lemongrass tea (唔記得影相添
兩杯都好味!!!!!!!!!! 難怪女友成日都來幫襯啦, 呢間小店真係值得推介呀~~~
2017-04-08
8 分鐘 (堂食)
2017-02-13 1046 瀏覽
好吃的難遇, 目前最like的是 R&R.從食評家得知又一貝果專門店開業,名字心裡有印象,當時沒門市的,便不了了之, 現在在頓時興奮想快點去試店子自成一角,可要靠一靠宣傳和實力呢….Order了Everything (罌粟籽/芝麻/蒜蓉)+鷹咀豆醬. Oops… Bagel烘乾了點, 過韌,難咬, 想吃真點味道,卻專注在咬碎當中,享受不到故中”用心”成品, 只是微微吃到蒜味鷹咀豆醬味道天然,抹的份量也不少Cappucinno$34, 打開…雖知叫泡沫咖啡, 但撇極泡沫也未見咖啡!份內少, 啡味都很淡失望嘗試
好吃的難遇, 目前最like的是 R&R.
店子自成一角,可要靠一靠宣傳和實力呢….
鷹咀豆醬味道天然,抹的份量也不少

失望嘗試
everything with 鷹咀豆醬
cappucinno
2017-02-13
外賣自取
2017-02-13 721 瀏覽
還記得第一次吃bagel(貝果)是在紐約,那種硬硬的口感令我一吃難忘,之後在台灣及日本也吃過有質素的,唯獨在香港卻找不到像樣的。不計算有bagel供應的大型連鎖店,香港本身的bagel專門店已不多,有美國風味的更是難尋。這天Green Monday,在中環一個小巷的Bagels Alley,吃了一個不俗的辣味鷹咀豆素菜既Bagel Sandwich。在大概有十款的bagel中,我選了罌粟籽的,bagel口感硬得黎有𡁻頭,是真正我在美國的那種風味,感動!至於個帶微辣的鷹咀豆醬夠滑身又開胃,加上Feta cheese、火箭菜、乾晒及新鮮蕃茄,還有食bagel的鐵膽cream cheese,所有東西合組成的貝果三文治,夠晒豐富!加埋一杯有拉花的Latte,是令人滿足的一頓素食。

辣味鷹咀豆素菜貝果三文治
2017-02-06
辣味鷹咀豆素菜貝果三文治
2017-02-06 540 瀏覽
我同女朋友一直都鍾意食bagel, 但係香港真係比較難揾到食bagel 既地方, 唔好講正唔正宗。Bagels Alley係中環,位置可能唔係咁易搵,但只要去到喜訊大廈,就會有指示牌鋪頭不大,坐位亦不多。。我地有段小時間坐左係街邊高高的石級上面,感覺很像在美國一樣,很free! Bagel的軟硬度岩岩好,好正宗。暖暖的bagel 咬落去很煙韌,配上cream cheese - perfect match! Bagel 有不同口味選擇,例如原味,藍莓,芝麻等等。。。Cream cheese 則有原味,honey & pecan, onion & chive 等等。。。另外也有 bagel sandwich 選擇。喜歡bagel 的食家一定要試小店有小店好,店主都有時間同我地傾幾句。佢同女朋友2 位年輕人係香港開小店,其實真的不容易,要多多支持

Americano
Cappuccino
smoked salmon bagel  sandwich
Plain bagel +  honey  & pecan cream cheese
Cappuccino
smoked salmon bagel  sandwich
  • Smoked Salmon bagel sandwich
fresh bagels
If you come from NY or Montreal may be this bakery is not up to your standard but I was told that they make fresh bagels everyday.  My family and  I think their bagels taste better than  frozen ones from large commercial manufactures.  Our favourite is jalapeno bagel which gives a bit of heat.  I usually use them to make tofu miso burger sandwiches or BLT sandwiches and the spiciness of jalapeno goes well with those fillings. When I went there for the first time, the store manager(?) was helpful in explaining all of their products from spreads to sandwiches.  She was thoughtful and gave me a large size ziplock bag,  just in case I couldn't finish all the bagels in a day.
2017-01-13
3 分鐘 (外賣自取)
其他
  • jalapeno bagel
2017-02-04 391 瀏覽
位於中環的 Bagels Alley ,是一間隱世自家製Bagel專門店今晩和拉麵哥哥們吃松葉蟹拉麵前,難得過海,先去一去很想去的Bagel店。中環租庇利街1號喜訊大廈藍莓貝果$35小女子是一位包控,無包不歡。Bagel是我一試愛上的麵包,我更改過自已的英文名做Bagel,真是傻仔的童年呢。藍莓貝果煙靭靭靭,充滿嚼勁的感覺,令我十分著迷藍莓量多,甜蜜香甜,配上蜜糖胡桃忌廉芝士,香滑囗感,甜上加甜,配上加配,好好吃哦。中環租庇利街1號喜訊大廈

中環租庇利街1號喜訊大廈
藍莓貝果$35

小女子是一位包控,無包不歡。

藍莓貝果煙靭靭靭,充滿嚼勁的感覺,令我十分著迷

中環租庇利街1號喜訊大廈
2017-02-03
外賣自取
近呢一兩個月每次行過皇后大道中都會比幅好搶眼的graffiti 吸引住, 其實一開始都唔係好知幅畫想表達d 乜 (恕我冇乜藝術天份..)凈係覺得幾靚幾新奇囉細睇之下, 原來係因為牆身下面條小路開左間新的bagel 店我0係中環大大話話都做到兩三年0野, 基本上差唔多日日都會行經皇后大道中, 但都唔知原來呢條巷仔係有鋪頭的一直以為只係一條掘頭路最近佢除左幅grafitti 之外, 終於有多一個billboard 顯示鋪頭位置個billboard 都好吸引ga一於就happy Friday 同同事去試下呢間bagel 店啦!!!!12點鬆d 去到, 得4個位架咋 (室外有多一張高台仔, 不過都係頂盡坐多兩個人)好彩我地早到, 有位坐Happy Friday 又凍凍地, 想食d 重口味的, 於是就order 左個BLT bagel sandwich, 另外加多一杯熱hazelnut latte總共$90 大洋~~另外我個同事唔係太肚餓, 所以只係叫左一個包配onion creamcheese (店主的重口味推介之選, 哈哈)佢呢個就$35蚊~~ 凈係搽creamcheese, 冇肉的, (我
凈係覺得幾靚幾新奇囉

一直以為只係一條掘頭路
個billboard 都好吸引ga

好彩我地早到, 有位坐

總共$90 大洋~~
佢呢個就$35蚊~~ 凈係搽creamcheese, 冇肉的, (我諗岩早餐 & 下午茶多d 囉...lunch 應該唔夠飽吧..哈哈)
我坐佢隔離都聞到超香的洋蔥 & "狗"菜味... 果然係重口味之選, 哈哈哈!!!佢都話好味
至於我個blt 都好正, 仲要好足料添!!!!d 煙肉煎到好香口
D 生菜 & 蕃茄好新鮮 (我睇佢地facebook, 原來佢地係每日上街市自己買菜架, 真係好有誠意
食到一半, 另一個同事話想join, 可惜當時已經全場滿坐了, 唯有買外賣返去比佢
佢揀左bluebury 包+煙燻肉, 佢都話好好味, 我下次都要試呢個先得
2017-01-20
10 分鐘 (堂食)
2016-12-25 654 瀏覽
平安夜夜晚,走過中環中心附近,無意間俾一幅graffit 吸引左,原來係一間新開嘅bagel 小店嘅宣傳畫小店裝修好有外國feel, menu畫得很美,可能晚上只有我和老公,老闆同老闆娘都十分熱情招呼,又同我地講佢地嘅熱血開鋪夢最後,我們点了兩個bagels 加兩杯咖啡藍苺bagel 配煙三文魚,十分大個,藍苺味十分香,同平時食開嘅starbucks 相差太遠了,飽入面嘅火箭菜勁新鮮,正👍🏻👍🏻紅菜頭bagel配牛肉,份量十足,紅菜頭味道雖然唔夠出,但牛肉,芥末同火箭菜嘅鮮味就出曬黎,整體都好食Rose latte,心機之作,如果上面有啲玫瑰花會更吸引我依啲港女🙈Latte,老公話好好飲希望香港會有多啲依類有heart 嘅小店👍🏻*最後,我地仲打包左兩個bagels,打算第二日做早餐😂

最後,我們点了兩個bagels 加兩杯咖啡

Latte,老公話好好飲

希望香港會有多啲依類有heart 嘅小店👍🏻

*最後,我地仲打包左兩個bagels,打算第二日做早餐😂
2016-12-24
  • Rose  latte