餐廳: Bagels Alley
資訊:

2023-09-21 441 瀏覽
Bagels Alley呢間餐廳主打無油低糖無添加劑嘅自家製bagel,有多款唔同嘅餡料同bagel flavors 比客人選擇,仲可以選擇唔同既烘烤程度(not toast, toast or extra toast),小編兩個bagel 都係用toast,希望食到暖暖地又小小脆既口感。🔥煙燻牛肉原味貝果 Pastrami Bomb Plain Bagel $75 ⭐️7/10⭐️Bagel 入面有幾塊大大既煙燻牛肉,牛肉味道唔錯,煙熏味濃郁又唔會太鹹,配合埋其他配料如黃芥辣,酸瓜,蕃茄,瑞士芝士,火箭菜和忌康芝士,整體好食!唯一係個bagel比較硬身,唔係小編嘅喜好!🔥煙三文魚罌粟籽貝果 Smoked Salmon Poppy Bagel $80 ⭐️7/10⭐️娜威煙三文魚配酸豆,紫洋蔥絲,火箭菜和忌康芝士嘅Bagel,用料嘅配合同味度完全冇問題,但係個bagel都係好硬身🤷‍♂️🔥Flat White $27 ⭐️6.5/10⭐️味道OK,咖啡味香濃,但係完全冇拉花,同埋杯咖啡太熱,一上枱係熱到飲唔到,感覺接近80-90度!🔥Iced Caramel Latte $30 ⭐️7/10⭐️正常發輝
Bagels Alley

🔥Flat White $27 ⭐️6.5/10⭐️

正常發輝。

⭐️總結:小編好欣賞餐廳以比較健康嘅做法去製作bagel,但係質感偏硬身就唔係好啱小編口味,可能同選擇toast 既烘烤程度有關。如果大家同小編口味一樣,係鍾意食比較煙靭既bagel,可以試一試not toast版本,再話返俾小編聽好唔好食!
最近研究香港吃到的貝果三文治,原來正宗紐約貝果沒幾間,都集中在中環,素食三文治配搭通常都大同小異。這家隱藏在巷子裡,使用本地手工製無油貝果,三文治有一款純素選擇,抹醬也可以揀鷹咀豆泥。中環街市隔離條街,入口位置有點神秘,認住個易拉架就找到。NY Style 貝果,而且標榜無油&少糖&無防腐劑,亦純素友善。紅磚裝修小店,外面都可以坐,不過去大熱天時就算啦。入面都係簡單陳設,外國人喜歡的style。2張4人檯,3張2人檯,座位唔算多。貝果三文治有三款素食,其中一個係VEGAN。早餐時段咖啡有優惠比較抵飲。貝果有七種口味任揀。仲可以揀烘烤程度。Avocado Salsa HK$78 / Latte HK$23店內只有店主一人負責所有野,不過貝果都幾快有得食。今次都係揀左芝士貝果,食落有芝士香味令人滿意,不過我覺得包質偏硬,比較難當三文治咬,一咬就所有餡走晒,基本上係分開食。牛油果份量頗多幾澎湃,莎莎個醬都有點特色,味道不錯。
中環街市隔離條街,入口位置有點神秘,認住個易拉架就找到。
紅磚裝修小店,外面都可以坐,不過去大熱天時就算啦。
入面都係簡單陳設,外國人喜歡的style。
2張4人檯,3張2人檯,座位唔算多。
貝果三文治有三款素食,其中一個係VEGAN。
早餐時段咖啡有優惠比較抵飲。
貝果有七種口味任揀。
仲可以揀烘烤程度。
2023-07-05
2023-01-26 654 瀏覽
星期日要黎附近上堂,所以同朋友揾下附近有咩特色早餐店,補充體力再去上堂。朋友揾到呢間隱世bagel 店,見到都有d好評,所以試一試。我地8點就到所以係得我地一枱客。餐廳吾會特別有早餐menu, 都係單點一個包,飲品係另外加錢。我叫左個煙三文魚bagel sandwich$75, 入面仲有酸豆,鹹洋蔥,火箭菜,忌廉芝士。bagel可以揀吾同口味,我揀左associated bagel。bagel口感煙煙韌韌,配料正常份量,吾會好大份,正常味道。咖啡套餐價加左$27叫左flat white, 咖啡味道吾錯。呢度價位偏高,位置都好難揾,值吾值得就見人見自。
呢度價位偏高,位置都好難揾,值吾值得就見人見自。
2023-01-08
$102 (早餐)
2023-01-06 476 瀏覽
今日約咗業務夥伴傾下一啲業務發展,業務夥伴嘅 Office 喺中環,所以我哋先相約咗喺萬宜大廈嘅一間咖啡店等,我以為喺嗰度飲咖啡啦,點知佢話呢度呢人比較多,比較嘈,帶我哋去一個人隱世嘅 Cafe,於是乎就跟住佢行啦行下行下,行到去大約中環中心,隔離旁邊一條小巷,跟住再轉入小行係盡頭,嗰度呢有一間好細好細嘅文青 cafe,果真夠私隱度高,夠曬隱蔽。朋友食煙習慣,所以呢店長就喺門口開咗一個戶外位畀我哋,呢度主要都係飲咖啡啦,同埋食一啲三文治呀、麵包呀、冬甩呀咁,但係啲三文治就真係麻麻地啦,咖啡都還可以,Latte Mocha 等等都算有水準,不過我諗嚟得呢度呢都係貪佢私隱度高又可以 hea 蛇下。
2023-01-06
去到買咗五個bagel,兩個原味,兩個poppy,一個藍莓。店員已經冇乜禮貌,不過諗住算數,快速外賣,冇乜問題。當時我有問佢有冇甜嘅口味,佢個態度同個樣完全寫住方位字樣!去到bagel方面,我直頭震驚,拎到返去食,原味冇乜大問題,比較硬,但未至於係石頭🪨。poppy硬到完全食唔到,嘗試咬,然後牙齒好痛!!!!差啲甩牙!!!!我比屋企人試吓,咬完之後都係覺得就快甩牙,我加啲水再攞去焗睇吓會唔會鬆軟啲,毫無幫助,裏裏外外都好似石頭,$50報廢。藍莓嗰個仲衰,之前冇check過,落單之後拎走咗袋麵包就拎咗返屋企,打開,試吓食,好苦,原來係焦嘅!!!焦黑道咁樣!!冇可能食喎!唔單只係硬咁簡單,完全係一個垃圾,定係想我生cancer ?放上一張圖,俾大家睇吓我大力鏈,佢都係唔會扁,真係好似石頭咁!打得死人!有好大機會專門比啲垃圾貨比外賣生客,播佢哋本身就唔回頭,所以掃啲垃圾出去賣俾人!

2022-10-11 425 瀏覽
必點: bagel with honey pecan spreading!! Bagel好像愈來愈受歡迎,版主並沒有太愛bagel那種口感,但友人是bagel關注組的成員,半推半就下我就答應到訪一下他的愛店。當日出發前經已吃了個小早餐所以沒有太餓,點了個honey pecan spreading配bagel當甜品好了。怎料!完全驚艷到我,友人也覺得比他點的ham and cheese更好食!很香很濃厚,吃到pecan果仁的顆粒感!

2022-05-20 729 瀏覽
呢間店嘅名果然冇改錯 真係喺條巷仔入面 都幾難搵 嗰日就同左朋友去食lunch呢到係主打正宗紐約風貝果🥯食咗煙燻牛肉嗰款 貝果食落外脆內煙韌 冇牙力都咬唔到 夾住超級豐富嘅內餡 除咗牛肉仲有雖然芝士忌廉芝士同蔬菜 好厚好足料 一啖係唔會咬得晒 煙燻牛肉再加埋芝士同黃芥末醬 食落真係好惹味🤤
2021-12-30 1053 瀏覽
個名冇改錯 真係喺條巷仔入面🤣小店主打健康手工貝果 無油低糖無防腐劑🥰有幾款味道提供 內餡都超厚超豐富💕難怪咁偏僻 都有唔少人去食😎.📌Smoked Salmon $75呢款除左有挪威煙三文魚 仲有酸豆, 紫洋蔥絲,火箭菜同忌廉芝士😋煙三文魚唔會太鹹 好厚肉好多塊🤩兩邊貝果都搽滿creamcheese🧀 就咁三文魚加忌廉芝士已經好滿足🤤再加埋啲配菜好豐富😝超鍾意呢到嘅bagel口感 烘到好脆又煙韌 好有咬口😍不過媽咪就嫌佢太乾太硬🙈.📌Pastrami Bomb $75呢個內餡仲更加厚‼️除左有幾塊厚切煙燻牛肉 仲有酸瓜,蕃茄,火箭菜,瑞士芝士同忌廉芝士😚牛肉煙燻味都唔太重 不過鹹鹹地 配埋啲黃芥末醬幾惹味😎瑞士芝士似白芝士片 奶味濃之外 芝士鹹香味都好重🇨🇭呢款揀左Everything Bagel 有罌粟籽同芝麻喺面😝包體仲有啲海鹽同乾蒜🧄整體食落會比較濃味😈

📌Smoked Salmon $75

📌Pastrami Bomb $75
2021-12-01 740 瀏覽
Bagel 控又去食bagel 😋🥯🥩🥯 Pastrami Bomb煙燻牛+Blueberry favour bagel🫐牛厚到成塊午餐肉咁,都好多cream cheese好足料,bagel 好脆好煙un加埋blueberry flavour 有甜甜地嘅味道🍣🥯Smoked salmon + onion bagel 🧅一樣咁足料😋👍🏻!凍熱latte 🥤☕️ 都無令人失望👍🏻➡️ @bagelsalley ⬅️
Bagel 控又去食bagel 😋🥯
🥩🥯 Pastrami Bomb煙燻牛
+Blueberry favour bagel🫐
加埋blueberry flavour 有甜甜地嘅味道

一樣咁足料😋👍🏻!

凍熱latte 🥤☕️ 都無令人失望👍🏻

➡️ @bagelsalley ⬅️
2021-11-21
呢度聲稱賣既係New York style Bagel,但口感及外觀都同我係NYC 當地食過既Bagel差好遠。我當日揀咗cheese bagel with cream cheese Bagels Alley 既Bagel 體積較細& 幼身,口感係chewy,但外皮極度硬,而係New York當地買到既Bagel普遍口感係chewy 既同時,包身&外皮都keep住柔軟性,絕對唔會硬到石頭咁。所以Bagels Alley 咁硬既外皮,令我難以咀嚼,食之無味。Honey pecan cream cheese 個味就唔錯,但係乜Honey 味Rose latte 正常,但拉花完全失敗。個人認為超市賣既 NY style bagel 仲好食。

Rose latte 正常,但拉花完全失敗。

個人認為超市賣既 NY style bagel 仲好食。
2021-11-29 449 瀏覽
專程去呢間試bagel的環境幾得意幾舒服我揀左smoked salmon, poppy bagel同hot cappuccino..但bagel焗得太耐,直程係好硬..而且係介口唔係我想要既煙韌口感....但個饀係好食,有紫洋蔥同酸豆配上煙三文魚其實好難唔好食🙈🙈BTW,佢杯cappuccino係好飲!飲得出係用靚既nutty豆,好香又滑~反而咖啡好過bagel......😴😴😴😴😴
專程去呢間試bagel的
環境幾得意幾舒服
但bagel焗得太耐,直程係好硬..而且係介口
唔係我想要既煙韌口感....
但個饀係好食,有紫洋蔥同酸豆配上煙三文魚其實好難唔好食🙈🙈
反而咖啡好過bagel......😴😴😴😴😴
2021-10-15 575 瀏覽
因為轉左工嘅關係,好耐無喺中環食lunch, 今日難得出中環,當然要去我同女友都好中意食嘅bagels alley 啦。我同女朋友其實真係好鍾意食bagels,試暈晒中環嗰三間最主要嘅Bagels專門店之後,發現都係最愛Bagels Alley。一來佢哋啲包係最多特別口味,二來服務係最親切嘅,三來價錢/份量亦都係三間之中最實惠。另外兩間啲服務質素真係不敢恭維!話雖如此,出發前其實都有啲擔心佢仲喺唔喺度,始終香港租金真係太貴,再加上疫情影響,小店好難做得住,好彩!唔單止無執笠,反而仲擴充左!認真有實力!由於趕住去個朋友屋企,所以今次order takeaway,一共叫咗兩個sandwiches兩杯咖啡,印象中價錢同幾年前差唔多,無乜加價喺依家食個toast 都要一百蚊嘅年代,其實一個手造bagel 7/80蚊真係一啲都唔貴,如果係外賣自取,Americano 只需加$15,簡單係抵到爛!我哋叫咗一個hummus veggie 加牛油果,另一個就牛油果莎莎加三文魚。呢度啲牛油果真係好新鮮,唔會好似出面咁,成舊水一個toast都比啲黑嘅牛油果你!!用心做嘅小店真係值得大家大力支持!

用心做嘅小店真係值得大家大力支持!

呢間bagel小店我都幫襯左佢好幾年,一開鋪嗰陣係蚊型size (得3-4座位),依家擴充到都有10幾個位,環境坐得舒服左不過我最欣賞嘅,係佢哋嘅手造bagel係店主每日新鮮手造,仲要低溫發酵一晚,無落防腐劑架,感覺好健康唔知道由幾時開始,香港好似突然間好hit bagel 咁;不過坊間買到嗰啲bagels 好多都係台式,我中意美式呢隻口感煙韌嘅,就唔係好多地方做到佢一共有差唔多十款三文治揀,我好似都試暈哂咁多款架啦;不過最鍾意都係牛油果莎莎,佢啲牛油果好新鮮,份量亦都好慷慨,總之你就會食到好飽好滿足!如果我嗰日有啲想食肉,就會額外加extra salmon, 三文魚同牛油果真係好夾

不過我最欣賞嘅,係佢哋嘅手造bagel

2021-08-28 412 瀏覽
最近中環最大盛事,莫過於中環街市開張。一向鍾意本土嘢嘅我,當然會毫不猶豫咁過去睇喇結果不負所望,真係幾多嘢睇喎,不過本人就覺得佢入面啲食肆唔係咁啱我食。正當我諗緊食咩好之際,突然醒起只係一街之隔,就有一間我上年幫襯過嘅bagel小店一於幫襯佢喇因為實在太肚餓,所以叫左佢哋最signature的煙燻牛肉三文治,再額外加左啲ham。另外當然要飲咖啡啦,咁至夠chill 嘛再嚟張closed up,超多肉,岩哂我呢個食肉獸雖然睇落好似好多肉,但因為有啲酸瓜蕃茄同埋火箭菜嘅中和,成件事食落去一啲都唔滯,反而係會令人越食越大啖(不過當然亦都唔排除因為我嗰日真係好肚餓)食完成個人都飽晒,好滿足臨走前仲外賣左一打凈包+2兜cream cheese,店主話啲凈包放入冰箱,可以keep一個月㗎由於我唔係成日都得閒過嚟中環,所以就一口氣買咗一打,得閒星期六日早餐就可以整返熱佢黎食,正!
一於幫襯佢喇

煙燻牛肉+extra  ham

再嚟張closed up,超多肉,岩哂我呢個食肉獸

食完成個人都飽晒,好滿足
煙燻牛肉+extra  ham
2021-07-23 596 瀏覽
I got worried about the sanitization when entering the place. As for the food, the bagel was so hard that I could hardly finish half of it before the muscle hurt… and please note that the bagel was not that big at all! The pastrami was a simply a joke, just like supermarket ham or sth. Anyways, I got Donki Donki takeaway afterwards. Considering the price of hkd75, there are so many authentic bagel shops at central to choose from. Feels like a robbery
外賣自取