2022-10-05 212 瀏覽
呢間之前嚟過一次飲咖啡,喺網上面睇到佢個下午茶tea set 好吸引,正正朋友生日, book咗位同朋友食一個下午茶,當然是先order定寫字服務👍🏻,呢個set 賣相相當吸引,我喜歡整齊工整嘅排列,個set 包左scone+自加醬做前菜,個自家醬酸酸甜甜好特別,仲會包兩杯嘢飲,其他嘢就要加錢或者原價,食物質素就普通啦,因為都預左呢啲tea set係咁既口味,味道同價錢都不過不失,環境都唔錯,落地玻璃望到窗外嘅景色,陽光滲入嚟都好舒服,愉快嘅一個下午
2022-10-03 188 瀏覽
藝術餐廳1️⃣帶子,紫薑,醃漬蔬菜,墨魚汁飯帶子好大粒,輕輕燒過,好香,好新鮮,醃漬蔬菜酸酸地,幾易入口,咬落爽脆.墨魚汁飯都幾濃味👍🏻👍🏻😋💰HKD$1982️⃣煎鴨胸,黑醋栗子,洋薏米個鴨胸唔熟,切唔開,所以叫佢換過碟.😓佢話係慢煮所以會紅色,但一切開就是係唔熟🙃栗子幾重黑醋味,但較乾. 洋薏米撈埋忌廉汁幾出色,又健康💰HKD$1783️⃣S.A. Prum Riesling 白酒,好易入口,好清甜,好香,但份量太小💰HKD$604️⃣The Aficionado燒檸檬,接骨木花汁加蜜糖接骨木花汁飲落有小小薑味,味道都較強烈,蜜糖味就飲唔到.💰HKD$48菜式擺盤幾有心機,但環境一般,冇咩裝修想講裝麵包個布袋好污糟,d毛痴住哂d包😰ATUM Restaurant (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
藝術餐廳
1️⃣帶子,紫薑,醃漬蔬菜,墨魚汁飯
💰HKD$198

2️⃣煎鴨胸,黑醋栗子,洋薏米
💰HKD$178

3️⃣S.A. Prum Riesling
白酒,好易入口,好清甜,好香,但份量太小
💰HKD$60

4️⃣The Aficionado
燒檸檬,接骨木花汁加蜜糖
接骨木花汁飲落有小小薑味,味道都較強烈,蜜糖味就飲唔到.
💰HKD$48
菜式擺盤幾有心機,但環境一般,冇咩裝修

想講裝麵包個布袋好污糟,d毛痴住哂d包😰

ATUM Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
2022-10-03 214 瀏覽
/𝔸𝕋𝕌𝕄 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡🇭🇰💛/➖➖➖<終於到訪人氣餐廳🍴初嚐精緻tea set 西餐> ➖➖➖相信大家對 ATUM 都唔陌生啦!店舖位於K11 art mall 入面 有少少隱蔽佢地嘅菜式款都好似藝術品咁靚💛一直都bookmark 左佢地個tea set 終於一試 難得平日下午有時間去到 唔算話多人所以都會有窗邊位坐😆感覺寫意 唔想食tea 都有其他主食/輕食甜品可以揀🥰➖➖➖1️⃣Afternoon tea set $438/2位用 有24件茶點 其實就無固定一個menu 會用時令食材製作 所以間唔中都會轉下 ❤️當日較impressive 甜點有紫薯朱古力撻、泡芙、檸檬撻、四味馬卡龍等咸點有:拖羅蓉枝豆撻、番茄水牛芝士包、Parma ham 忌廉芝士、蟹肉撻、鵝肝慕絲等 整體來講大部分食材都幾新鮮~味道都係預期之內嘅水準 另外仲會有兩件原味scones❤️配上clotted cream 同埋血橙果jam 🫶🏻如果質感再鬆化啲就好➖➖➖2️⃣火炙帶子|紫薑|醃漬蔬菜|墨魚汁飯 $198 Risotto 幾出色☺️❤️飯嘅硬度適中 會食到cream嘅奶香🫶🏻墨汁真係食到成口烏
/𝔸𝕋𝕌𝕄 𝑅𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡🇭🇰💛/
<終於到訪人氣餐廳🍴初嚐精緻tea set 西餐>
➖➖➖
相信大家對 ATUM 都唔陌生啦!
店舖位於K11 art mall 入面 有少少隱蔽

亦加左紫薑同醃漬蔬菜 可以解膩
火炙帶子|紫薑|醃漬蔬菜|墨魚汁飯
餐前麵包

➖➖➖
3️⃣竹炭鮮奶咖啡 (free)
個tea set 會包任何茶或啡
凍熱同價😆本身竹炭味無咩味
奶味較濃 咖啡佔嘅比例較輕~
還好~底部會有啲粉漿
竹炭鮮奶咖啡

➖➖➖
4️⃣ 蘋果薑粒茶 (free)
飲完可以再refill 🫶🏻

竹炭鮮奶咖啡
蘋果薑茶
  • 火炙帶子 • 紫薑 • 醃漬蔬菜 • 墨魚汁飯
  • 下午茶套餐
同咗男友去呢間靚靚餐廳食tea,一嚟慶祝佢生日,二嚟順便滿足自己一直都想嚟食佢個tea set嘅私慾,一舉兩得🤪佢包咗份歐式餐包,成份包上到嚟暖笠笠,包身非常軟熟,塗抹上黑椒牛油,都幾唔錯!首先,講下個scone先,佢除咗平時搽開嘅clotted cream之外,仲有仙人掌橙醬,酸酸甜甜咁,開胃得嚟又特別!而成個tea set總共有24件,每件都係一口size,好精緻好靚,勁啱打卡😍✨ 鹹點包括有Parma ham、蔬菜三文治、鵝肝撻、枝豆吞拿魚批、煙三文魚捲同埋魚子醬蟹肉撻。各款鹹點都好唔錯,當中最有驚喜嘅係鵝肝撻同枝豆吞拿魚批!鵝肝好香好幼滑,上面有啲甜甜哋嘅醬中和返佢個鹹味,成件事好夾好正😋 另外,枝豆吞拿魚批好惹味,枝豆好似炒過嚟咁,好香口,一硬一軟嘅口感好豐富😗✨ 甜點而甜點分別有朱古力撻、蜜柑撻、紫薯朱古力撻、四隻唔同味嘅泡芙同馬卡龍😚我自己就幾鍾意佢個紫薯朱古力撻,一嚟佢有朵食用花喺面,賣相夠哂靚,二嚟佢個紫薯蓉好滑身,紫薯味夠哂濃郁,同朱古力撻皮好夾!食完個tea set其實都已經好飽下,但咁啱見到佢有無花果沙律,覺得幾新鮮所以都嗌咗份😌 無花果同士多啤梨幾清甜,軟芝士

餐包

High Tea

✨ 鹹點

✨ 甜點

無花果沙律•軟芝士•士多啤梨•風乾火腿
食完個tea set其實都已經好飽下,但咁啱見到佢有無花果沙律,覺得幾新鮮所以都嗌咗份😌 無花果同士多啤梨幾清甜,軟芝士大大嚿,用火腿包住少少嚟食會無咁膩,整體都唔錯👍🏻

🌟 薰衣花•白桃汁

不嬲都幾鍾意桃味嘢嘅我嗌咗呢杯嘢飲,可能佢加咗薰衣草花,成杯嘢飲落唔會係死甜,仲有少少花嘅清香味,幾啱我口味🙌🏻

🌟 白俄羅斯•焦糖•海鹽

男友就嗌咗呢杯睇個名都唔覺得係酒嘅cocktail🤣 飲落冇咩酒味,反而有甜甜哋嘅焦糖味,幾啱女仔飲👀

總括而言,呢間充滿藝術感嘅餐廳好適合一班鍾意打卡嘅朋友仔,特別係佢個tea set,一件件咁攤出嚟,排列得好整齊好精緻,成件事都好治癒😌 仲要價錢合理,兩個人食都好夠飽🤤

餐包
High Tea
無花果沙律•軟芝士•士多啤梨•風乾火腿
2022-10-02 118 瀏覽
點樣食推介✨💛老牌打卡精緻西餐💛💛尖沙咀黃店💛ATUM Restaurant 地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖🍖蜜柑.開心果.柚子楓糖花腩肉 $188 (6.8/10)擺盤顏色鮮豔賣相好靚,舊五花腩都好大件,而柚子+蜜柑的確可以解到五花腩嘅膩,但食落去稍微甜左d,五花腩本身冇點調味過,靠個甜甜地嘅醬,賣相取勝🍖無花果沙律.軟芝士.士多啤梨.風乾火腿 $126 (7/10)都係玩擺盤靚同埋生果+肉類嘅鹹甜combo,同樣地味道上都係比較健康d,burrata加返d鹽同胡椒會更好食🍖火炙帶子.紫薑.醃製蔬菜.墨魚汁飯 $198 (7/10)依碟risotto係玩口感(⊙ω⊙),紫薑同d醃過嘅蒜同菜夠曬爽脆,味道上又夠鹹同甜,配飯食係唔錯,帶子本身都夠爽🍖伯爵茶雪糕.茉莉花奶凍.草莓蛋白霜 $88 (7/10)又係有好多花花做裝飾,雪糕本身偏硬,奶凍有茶香回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

💛老牌打卡精緻西餐💛
💛尖沙咀黃店💛

ATUM Restaurant
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖

🍖蜜柑.開心果.柚子楓糖花腩肉 $188 (6.8/10)

🍖伯爵茶雪糕.茉莉花奶凍.草莓蛋白霜 $88 (7/10)
又係有好多花花做裝飾,雪糕本身偏硬,奶凍有茶香

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2022-09-30 103 瀏覽
「寒蟬臨行也替秋分做證🎼」終於到了「秋分」,終於開始踏入涼爽絢麗的秋季,除了筆者,大家也有一股忍不住吃東西的衝動嗎?位於尖沙咀的「ATUM Restaurant」是一間走北歐簡約路線的餐廳,擅於把食物融入藝術色彩風格,重新演繹「美與味」,定能讓到訪的每一位好好感受今個「食慾與藝術之秋」。環境:✨裝潢設計以簡約黑白色調為主,四週以北歐式乾樹枝作佈置,採光度良好,加上色彩斑斕的美食,容易拍出不錯的照片。服務:✨當天午市人流極多,職員態度友善親切,上菜速度令人滿意。食物:🦀 蟹肉·甜菜頭·紫薯沙律 ($126)✨本以為是以紫薯為基底的蔬菜沙律,原來是海量的鮮蟹肉搭配酸酸甜甜的紅菜頭,再放上薄薄的紫薯脆片,具新鮮感,整體輕盈開胃。🐷 蜜柑·開心果·柚子楓糖豬腩肉 ($188)✨賣相精緻,厚切豬腩上擺放着乾漬柑橘及食用花,帶淡淡清新柑橘香,深得筆者心。✨塗上柚子楓糖的豬腩肉非常厚實,肥瘦均勻,蘸一點秘製柑橘醬及蜜柑果肉同吃,有助中和減膩。🦑 火炙帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 ($198)✨白和黑色對比鮮明,蠻奪目。✨鮮甜肉厚的帶子稍稍炙燒,配上黑漆漆的墨魚汁飯,飯粒濕潤飽滿,再以紫薑及醃漬蔬菜

環境:

服務:
✨當天午市人流極多,職員態度友善親切,上菜速度令人滿意。

食物:
🦀 蟹肉·甜菜頭·紫薯沙律 ($126)

🐷 蜜柑·開心果·柚子楓糖豬腩肉 ($188)

🦑 火炙帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯 ($198)

✨白和黑色對比鮮明,蠻奪目。
✨鮮甜肉厚的帶子稍稍炙燒,配上黑漆漆的墨魚汁飯,飯粒濕潤飽滿,再以紫薑及醃漬蔬菜作點綴,直接撼動感官的視覺衝擊。

🍧 季節限定「白桃雪葩·黑豆糕」 ($88)

✨酸甜並列的冰涼白桃雪葩,搭配清甜的冰凍黑豆糕,低熱量又消暑。

☕️ Cafe Mocha ($48)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-09-18
2022-09-29 116 瀏覽
ATUM 🍝試左ATUM旗下嘅三間cafe,每間都有佢地自己嘅特色,由裝飾到食物方面都好獨特同埋好適宜打卡😆今次嘅ATUM都俾到驚喜我~烤椰菜花·松露忌廉芝士:$78健康又邪惡嘅選擇😂鍾意芝士嘅朋友可以試一試🤭鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵:$178最鍾意鹹蛋黃😆最開心嘅係有大量嘅蟹肉🥰第一次食特菲麵覺得唔錯,口感煙韌同埋配埋鹹蛋黃粒,蟹肉一齊入口好正!燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果番茄米型粉:$208第一次試米型粉,感覺幾特別~好似咬下咬下就唔間左,所以唔會好漏🤣味道騙甜少少,唔會太酸!擺盤好精緻好靚,好適合打卡😍鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片:$88鹹蛋皇雪糕真係好香同埋好濃鹹蛋黃味,建議可以配埋西米脆片一齊食,中和番鹹蛋黃雪糕嘅濃味~個人覺得豆腐雪糕就分開食會開心啲~🥰去ATUM旗下每間cafe都有驚喜~侍應都好nice,環境都好舒適~最適合打卡😍。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:ATUM 地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
ATUM 🍝

烤椰菜花·松露忌廉芝士:$78
健康又邪惡嘅選擇😂鍾意芝士嘅朋友可以試一試🤭

鹹蛋黃·萵筍·蟹肉特菲麵:$178

燒八爪魚·墨汁脆片·蘋果番茄米型粉:$208

鹹蛋黃雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮·西米脆片:$88

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:ATUM
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
終於去咗呢一間食下午茶😉𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍嚟講佢都幾出名環境唔錯仲有落地大玻璃,採光一流🌞網上好壞評語參半,我哋決定親身試吓再評論🫰🏻除咗𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍仲點咗個好多人叫嘅墨魚汁飯😍超驚喜✨.📍火炙帶子·紫薑·醃漬蔬菜·墨魚汁飯($198) 𝖲𝖾𝖺𝗐𝖾𝖾𝖽 𝗌𝖼𝖺𝗅𝗅𝗈𝗉𝗌 • 𝖦𝗂𝗇𝗀𝖾𝗋 • 𝖯𝗂𝖼𝗄𝗅𝖾 • 𝖲𝗊𝗎𝗂𝖽 𝗂𝗇𝗄 𝗋𝗂𝗌𝗈𝗍𝗍𝗈 賣相好靚有驚喜,墨汁飯黑得發亮🖤配3有粒煎到金黃色嘅刺身級帶子帶子厚身而且非常軟嫰墨汁飯濕潤又𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒,本身味道已經唔錯👍🏻再配上醃製過嘅蒜頭🧄/洋蔥同紫薑食落酸酸地好開胃配料仲能夠增加咬口,個飯好睇又好食😋.📍下午茶($438/2位) 𝖧𝗂𝗀𝗁 𝖳𝖾𝖺 呢間下午茶好出名🤩ig都見到好多人嚟食最𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾當然係佢嘅賣相📸,當中有13款食物聽講每隔一段時間菜式都有少少轉變🫰🏻英式鬆餅唔會太乾,加埋士多啤梨橙醬唔錯🍓蟹肉脆脆杯食到蟹肉鮮味🦀 泡芙有4款味,藍莓芝士/朱古力/雜莓/焦糖都幾好食焦糖撻/榛子朱古力撻味道濃郁內餡幼滑,撻皮又脆身 馬卡龍/煙三文魚/𝖯𝖺𝗋𝖺𝗆𝖺 𝗁𝖺𝗆 𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾卷味道都唔錯但吞拿魚青豆脆杯、鴨肝

終於去咗呢一間食下午茶😉𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍嚟講佢都幾出名
環境唔錯仲有落地大玻璃,採光一流🌞
網上好壞評語參半,我哋決定親身試吓再評論🫰🏻
除咗𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍仲點咗個好多人叫嘅墨魚汁飯😍超驚喜✨

賣相好靚有驚喜,墨汁飯黑得發亮🖤
配3有粒煎到金黃色嘅刺身級帶子
帶子厚身而且非常軟嫰
墨汁飯濕潤又𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆𝗒,本身味道已經唔錯👍🏻
再配上醃製過嘅蒜頭🧄/洋蔥同紫薑食落酸酸地好開胃
配料仲能夠增加咬口,個飯好睇又好食😋

📍下午茶($438/2位) 𝖧𝗂𝗀𝗁 𝖳𝖾𝖺
呢間下午茶好出名🤩ig都見到好多人嚟食
最𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾當然係佢嘅賣相📸,當中有13款食物
聽講每隔一段時間菜式都有少少轉變🫰🏻
英式鬆餅唔會太乾,加埋士多啤梨橙醬唔錯🍓
蟹肉脆脆杯食到蟹肉鮮味🦀
泡芙有4款味,藍莓芝士/朱古力/雜莓/焦糖都幾好食
焦糖撻/榛子朱古力撻味道濃郁內餡幼滑,撻皮又脆身
但吞拿魚青豆脆杯、鴨肝醬撻同芝士醬麵包就麻麻

個𝗌𝖾𝗍仲包咗2杯飲品,65%朱古力夠晒濃郁🍫
唔會過甜入口香醇
竹炭鮮奶咖啡賣相好靚仲有個心形拉花🖤用嚟打卡一流📸
不過味道就比唔上朱古力,比較淡口

𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍整體上雖然唔算有驚喜但唔係評論講到咁差
正常水準,但可以畫埋碟,打卡一流😍
散點嘅墨魚汁飯就真係有驚喜❣️
這間ATUM的下午茶相信無人不曉♪(´ε` ) 喜愛吃下午茶的女生應該也有留意這款熱門tea set!🫶 適逢我的阿姐生日快到了🎂 便相約她周末來到ATUM旗下的尖沙咀藝術風餐廳 吃個精緻下午茶🍵-餐廳位於K11 Art mall1樓 位置較為隱蔽 但亦因為此原因 裡面的環境悠閑舒適 落地大玻璃窗令整體採光度非常好~ (溫馨提示🫶😚:如果想有最佳的打卡位📸 建議預先訂座餐廳較後的角落位 可以拍到背後的樹和街景🌲)🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ Afternoon tea set ($438兩位)Tea Set共有24件精緻鹹甜點 大部分款式都有2件 相當豐富~ 有別於一般Tea set用3層架 ATUM將它們平放在白色長方形盤上 尤如帶有藝術風格的棋盤🎨-🔸 英式鬆餅每款下午茶都會附送司康 很香牛油味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 而且份量比較大件 塗上幼滑忌廉和酸甜果醬 令味道更豐富🥯-🔸 甜點· 紫薯撻:驚喜紫薯蓉竟然不會太甜 而他撻皮是用了朱古力味 同樣香濃而不過甜· 泡夫:每吃一件有會很好奇裡面是什麼餡料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~到訪當天嚐到的有Raspberry、榛子、檸檬和開心果味· 馬卡龍:喜歡馬卡龍的外脆內

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ Afternoon tea set ($438兩位)

🔸 英式鬆餅

🔸 甜點
· 馬卡龍:喜歡馬卡龍的外脆內軟🫶 知道要做到完美的裙邊實在不容易 共4款味道選擇 雖然偏甜但仍吃光了~ (阿姐提議用一甜一鹹的次序來吃 那就不用怕太甜膩🤣)

🔸 鹹點
老實說 比起甜點 個人反而更愛鹹點٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
· 巴馬火腿:外型好可愛😂 一團火腿裡面包裹著水牛芝士
· 鵝肝蝦餅:鵝肝味很濃郁 上面的柚子味去掉腥味 底層有薄脆的蝦餅
· 吞拿魚:混入了檸檬汁、香草和胡椒味的吞拿魚 很創新 味道挺不錯
· 蟹肉魚子:蟹肉上面放了魚子 鹹香味更昇華😚

✨ 野莓 • 紅莓雪葩 • 紅莓汁 ($48)
✨ 薰衣草 • 白桃汁 ($48)
兩杯都屬於無酒精飲品 超美的漸層效果!🍸 個人喜歡白桃汁清新的味道 薰衣草反而不太突出~ 野莓紅莓汁配搭得宜 裡面還有紅莓味的雪葩 冰涼清爽!

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 ATUM Restaurant (尖沙咀)
🗺 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓101B號舖
𝗔𝗲𝘀𝘁𝗵𝗲𝘁𝗶𝗰 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 & 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁𝘀 𝗯𝘆 𝗔𝗧𝗨𝗠人氣藝術餐館ATUM唯美打卡下午茶Finally visited the artistic restaurant @atumdesserant in the corners of K11 Art Mall. They’ve been very well-known for their aesthetically presented dessert & tea set platter, where lots of people request for bespoke messages to be handwritten on the plate for birthday celebrations / special occasions.✎ 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤The content varies mysteriously every day depending on the chef’s choice of seasonal ingredients. It comes with 12 s
人氣藝術餐館ATUM唯美打卡下午茶

✎ 𝘼𝙛𝙩𝙚𝙧𝙣𝙤𝙤𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤
The content varies mysteriously every day depending on the chef’s choice of seasonal ingredients. It comes with 12 savory and 12 sweet items respectively. I quite like the cream cheese Parma ham wrap. 🥓 The goose foie gras terrine has an intense burst of umami and is perfectly complemented by a thin shrimp crisp with tangerine jam to balance out the creamy & fatty texture. For desserts, recommend the assorted macarons & the creamy cheesecake series that comes in an original, toffee & raspberry flavor if you’re lucky 😋 But my fav part is definitely the scones, which are heated to warm and crispy on the exterior while soft & moist on the inside 🤤 The clotted cream & Selenicereus jam also blend perfectly with the buttery flavors of the scone 🧈 For drinks the mocha is very rich in cocoa flavors and the espresso tonic is super refreshing! 🥃

✎ 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙊𝙘𝙩𝙤𝙥𝙪𝙨 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙊𝙧𝙯𝙤 🐙
The mains menu are all aesthetically presented as well, we tried a gigantic squid-ink crisp & squid orzo but the texture of the orzo is not really al dente compared to risottos.

@atumrestaurant 位於K11 Art Mall 的角落位置
店内裝潢簡約 洋溢時尚黑白純樸水泥風格
自然光滲透入落地大玻璃 環境舒適寫意

✎ 二人下午茶

這裡一直以他們精緻的下午茶擺盤聞名
廚師把藝術融入每件整齊排列的bite-sized茶點
再加入fusion和分子料理元素 配搭創新
很多人在慶生或特別節日寫上祝福句式呢~

下午茶的餐牌沒有註明款式
內容會每天依照時令食材而更改 充滿神秘感!
個人覺得甜點比較出色

蟹肉小盒子配上魚子醬鮮甜清爽👍🏻

甜點方面 個人蠻喜歡芝士蛋糕
由原味到紅桑子口味及拖肥口味
一概帶有很香濃的芝士味🧀
馬卡龍系列外層鬆脆可口 糖心內餡甜而不膩!

可VIP仍是下午茶的兩份scone

蘋果及蕃茄醬味道酸甜清新🍅
網狀墨汁脆片香酥味較重
八爪魚外型粗身大條 質感彈牙👍🏻

整體來說很滿意環境和氣氛
食物擺盤也很適合打卡和慶生人士~
2022-09-28 63 瀏覽
影相靚靚好有藝術感既Tea!! 除左岩晒打卡之外,味道仲好唔錯,好睇又好味,jeng jeng!!!❤下午茶High Tea 賣相超靚,好岩打卡既Tea set, 一碟每行都有唔同款式既咸點&甜點,仲有好sweet sweet 既馬卡馬,非常吸引~ 而且仲有2個Scone 配好滑既clotted cream 同埋酸酸甜甜既果醬🧡薫衣花・白桃汁 好香白桃味,清新又唔會太甜💛燒檸檬・接骨木花汁・蜜糖 感覺有d 似好濃薑味,味道好特別

🧡薫衣花・白桃汁 好香白桃味,清新又唔會太甜
ATUM Group 旗下嘅餐廳已經食過3間,包括火鍋店,泰國菜,西日式料理,今日食第四間,老大哥ATUM Restaurant,座落K11,這間除了主理最受客人歡迎的藝術式甜品外,午餐、下午茶以及晚餐既Menu都非常有驚喜💛💛今日嚟到食晚餐,首先裝修以灰色為主,環境帶點昏暗,氣氛一流,坐低睇睇Menu,菜式大部份以創作料理為主,每道菜都很精彩,每樣都想試,當然肚皮有限,但係今日我哋兩個人都盡能力點咗好多嘢食,兩杯飲品,兩個頭盤,兩個主菜,一份甜品,每道菜有如藝術品首先震撼左你嘅眼球,然後就喺味覺享受,今餐食得非常開心🥗▪️Burrata Cheese Fig Salad $ 126無花果沙律,布拉塔芝士,士多啤梨,風乾火腿我最喜愛嘅食材全部喺晒呢個沙律度,原個波波Burrata cheese ,最鍾意切開嗰一下,見到滿瀉嘅芝士,無花果沙律,士多啤梨好新鮮,Ham 質素亦非常高,帶點鹹香,只需要簡單用黑椒和橄欖油調味,已經好好食🧀▪️Roasted cauliflower truffle cream cheese $ 78烤椰菜花松露忌廉芝士,見到忌廉芝士非常震撼,這個伴菜首先將椰菜花整碎

無花果沙律,布拉塔芝士,士多啤梨,風乾火腿

烤椰菜花松露忌廉芝士,見到忌廉芝士非常震撼,這個伴菜首先將椰菜花整碎,然後撈埋忌廉芝士,椰菜花爽脆清香,配搭上味道非常濃厚忌廉芝士,熱愛芝士既朋友就啱晒

🐷▪️Pork belly $ 188
蜜柑,開心果,柚子楓糖花腩肉
這道菜首先眼球同埋相機要食咗先,好靚靚,未食先開心,五花腩肉半肥瘦,層次分明,味道帶點點鹹香,面層食到柚子楓糖嘅焦香味,非常夾,配合埋新鮮和乾蜜柑一齊食,中和返腩肉嘅油膩感,好食

🧆▪️Seaweed Fried Winkle Oyster Risotto $ 198
紫菜海螺,燒青蔥,生蠔飯,整個Risotto 都充滿𧐢嘅鮮味,醬汁又Creamy 包圍住每一粒飯,原來係將生𧐢打成醬汁融入意大利飯,紫菜海螺味道鮮甜煙靭又爽脆,加埋青蔥嘅香,好高質素嘅意大利飯

🧉▪️Rum Coffee $ 48
冧酒咖啡,簡單嘅黑咖啡加上Rum 酒,入口微微甘甜,好順喉,洒味亦都唔算太濃,幾好飲

☕️▪️Charcoal Latte $ 50
竹炭鮮奶咖啡,就是一杯黑色嘅Latte ,有微微嘅竹炭香,好像有少少竹炭粉粒嘅口感,幾得意,加少少咖啡糖微微甜幾好飲

🍯▪️Earl Grey Ice Cream $ 8
伯爵茶雪糕,茉莉花奶凍,士多啤梨蛋白霜,視覺上又靚到唔捨得食,雪糕嘅伯爵茶味道真係非常濃厚,茉莉花奶凍好清香,面頭粉紅色粒粒係有點像士多啤梨爆炸糖脆卜卜,另外配搭上新鮮士多啤梨,整個甜品好清新,就算食到幾飽都食到

🌟會再度回訪,最愛食甜品既我,最希望食到佢哋嘅下午茶,見到Menu 咁多款鹹甜小點心,賣相又靚,見到就開心

• Burrata Cheese Fig Salad
  • Pork belly
  • Seaweed Fried Winkle Oyster Risotto
位於尖沙咀𝗞𝟭𝟭 𝗔𝗿𝘁 𝗠𝗮𝗹𝗹既ATUM Restaurant ,裝修相當有格調係行🖤🤍藝術風😎今次𝗯𝗼𝗼𝗸左位可以坐到落地玻璃隔離~影左好多打卡相好靚呀🥰推薦大家過黎慶生😗打卡一流📸➣下午茶套餐 (💰𝟰𝟯𝟴/𝟮)套餐包左𝟮𝟰件精緻咸甜點同埋𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲之外仲包左𝟮杯野飲!餐廳周不時都轉𝗠𝗲𝗻𝘂~款式遲下去就可能轉左架啦🥰𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲食落有驚喜!牛油味香之餘好鬆軟🙆🏻‍♀️咸點特別喜歡蟹肉魚子醬撻同鵝肝!甜點特別喜歡朱古力紫薯撻同馬卡龍🤤套餐包左兩杯野飲簡左𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲同𝗕𝗹𝗼𝗼𝗱 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴𝗲 𝗧𝗲𝗮😙拉花都幾靚呀🤓血橙茶就可以濃味多少少🤏➣𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 & 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱(💰𝟭𝟭𝟴)同朋友簡多左個沙津試下❤️份量幾足!個𝗣𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 好靚呀🥰🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟯𝟬𝟬

➣下午茶套餐 (💰𝟰𝟯𝟴/𝟮)

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟯𝟬𝟬
可能大家未聽過餐廳名 但都有見過佢既Signature tea set🍰見到差吾多枱枱都食緊🫣而食物擺盤精緻用心 環境亦坐得舒適ʕ •ᴥ•ʔ-✨High Tea ($438 / 兩位用)呢個set賣相十分吸引 擺盤的骰精緻 共有24件甜/鹹點 而食物款式會因應當天供應而有所改變的 當天的甜點有馬卡龍、紫薯撻、朱古力撻、檸檬撻、泡芙及scone 而鹹點則有吞拿魚毛豆撻、三文魚撻、吞拿魚卷、蟹肉撻、鴨肝脆餅及蟹肉三文治🥪款式十分多 特別欣賞scone整得很出色 外皮脆內鬆軟!而甜點方面 個人認為朱古力撻及紫薯撻不錯 不太甜 🥰✨燒八爪魚·墨魚脆片·蘋果番茄米型粉 ($208)充滿藝術感的主食 八爪魚好大隻 食落鮮甜帶點微辣感 面頭的墨魚脆片很香脆 整碎同粉一齊食好夾!第一次食米型粉 又幾得意 好似平時通粉既質感 番茄味香濃而蘋果味則不太出✨熱情果冰生蠔 ($62)好少見有呢個sauce既生蠔 🦪好肥美 配上熱情果sauce 令味道更清新~✨血橙果粒茶 (Tea set跟餐)✨薰衣草·白桃汁 (Tea set跟餐)

✨High Tea ($438 / 兩位用)

✨燒八爪魚·墨魚脆片·蘋果番茄米型粉 ($208)

✨熱情果冰生蠔 ($62)

✨血橙果粒茶 (Tea set跟餐)
✨薰衣草·白桃汁 (Tea set跟餐)
▫️其中一間bookmark左好耐既餐廳✊🏻 睇相覺得野食好靚,充滿藝術風👩🏻‍🎨 不過唔明點解k11啲餐廳成日都咁難搵🫠 又係兜左一大個圈先搵到👀🥖 餐包 $0▫️麵包烘得好脆,配埋椒鹽牛油🧈 好香口,忍唔住即刻食完一舊又一舊🤣🦑 火炙帶子 · 紫薑 · 醃漬蔬菜 · 墨魚汁飯 $198▫️ 帶子新鮮夠厚肉,墨魚汁飯幾香🍚 配埋紫薑酸酸地好夾好開胃😋 意外地好食🥳🐮 四川麻辣燉和牛頰肉 $268▫️和牛頰肉煮得夠入味嫰滑,仲有少少膠質感覺,係collagen呀🧏🏻‍♀️ 麻辣味唔算重,所以唔食辣既朋友都可以一試🤣▫️底下舖滿薯蓉,少少偏漿糊既質感🤫🍟 炸甜蕃薯條 · 檸檬蜜糖醬 $68▫️炸得香脆,配上檸檬蜜糖醬感覺無咁漏,份量算多食唔晒😆🌹 Rose Latte $46▫️好香玫瑰味,同時有少少假🫣🍓 Organic Berry Tea $48▫️店員會首先放低漏斗,話漏斗漏完就可以飲⏳ 味道有啲偏酸🤣▫️當日下午1點前去到,店員話想要下午茶餐都已經可以叫😛 不過見主要甜食,晏就肚餓都係聽單點鹹食多啲,下次有機會再試下午茶餐🤝🏻

🥖 餐包 $0

🐮 四川麻辣燉和牛頰肉 $268
▫️底下舖滿薯蓉,少少偏漿糊既質感🤫

🍟 炸甜蕃薯條 · 檸檬蜜糖醬 $68
▫️炸得香脆,配上檸檬蜜糖醬感覺無咁漏,份量算多食唔晒😆

🌹 Rose Latte $46
▫️好香玫瑰味,同時有少少假🫣

🍓 Organic Berry Tea $48