2021-04-23 1616 瀏覽
九龍香格里拉staycation零房價既最後一餐第二日check out後就去左意大利餐廳angelini用埋淨低既dining credit餐廳位於M樓既深處餐廳入口長走廊頭頂都有水晶燈而左手邊應該都有d宴會廳之類既房即係係呢間酒店真係見到好多呢d乜廳物廳餐廳門口angelini無論係尋日打電話黎確認或者係今日既reception都係講英文應該係同一個人不過餐廳侍應就大部份都係講廣東話既餐廳環境臨走時影既angelini位於閣樓既一角lobby lounge既上面有梳化席有長形大檯有二人檯亦都有窗邊圓檯同下面灘萬一樣呢間angelini都係唔full或者呢個亦都係唔做sunday brunch既主要原因book檯果時要求既窗口位因為位於M樓比較矮既位置就只得樹景並無海景餐檯亦都唔見平時去酒店餐廳見開既圓形大盤除左香宮幾間餐廳都一模一樣既口罩套今日四道菜餐牌係皮埃蒙特即係愛隊祖雲達斯身處既意大利大區主廚都係出身自呢個地方另外有份周末special有蠔或者紅蝦可以單點其實一場黎到我當然係想試下意大利餐廳既紅蝦但分開煮又唔同風味最後淨係加錢要左份龍蝦意粉麵包幾軟仲有條脆條配橄欖油加黑醋就無
九龍香格里拉staycation零房價既最後一餐

咖啡味重仲好滑
不過入面混左其他唔知邊度黎既朱古力碎片

堂堂一個五星酒店都咁樣

另外一份係叫做都靈朱古力蛋糕
都靈市經典朱古力蛋糕配杏仁曲奇、可可布、焦糖及酒香雪糕

呢個比較細份

要出番去同自助餐共用同一個廚所

臨走先見到有擺大盤係檯面
可能夜晚會精緻d掛
2021-03-28
$481.8 (午餐)
麵包
2021-03-31 2642 瀏覽
又到一年一度嘅中同聚加一月之星生日飯!雖然今年因為Covid所以delay左,但好慶幸大忙人們都能抽空出席,好好咁聚一聚~ 餐廳setting好classy 好elegant,靜靜地好適合傾計。之前學Italian個老師話一間傳統意大利餐廳係長期都會有一籃唔同種類嘅包比客人享用,果然一到步就見到個餐包籃~ 話說意大利人去餐廳用膳會有5部曲,分別係Antipasti (Appetizer – 最常見prosciutto 風乾火腿, formaggio 芝士, insalata mista (mixed salad))、Primi piatti (First course – 通常係意粉或燴飯)、Secondi piatti (Second course/Mains通常都係肉)、Contorni (Side dishes伴菜) 同 Dolci (Desserts甜品) ,十分豐富。 我地Antipasti揀左La Burrata 同 Crudo di Parma。比起Mozzarella我更愛Burrata,因為更新鮮,奶香味更出同更creamy,一刀切落去真係會爆漿!配車厘茄同蘿勒青醬更

我地Antipasti揀左La Burrata 同 Crudo di Parma。比起Mozzarella我更愛Burrata,因為更新鮮,奶香味更出同更creamy,一刀切落去真係會爆漿!配車厘茄同蘿勒青醬更醒胃!
La Burrata

Crudo di Parma姐係Parma ham。Crudo姐係raw,係prosciutto風乾火腿嘅一種,並以Parma為產地嘅風乾火腿最廣為人知。薄薄一片嘅火腿好透好軟,伴蜜瓜唔會太鹹。
Crudo di Parma

跟住嚟嘅係3個Primi piatti,全部都係意粉。Ravioli granseola (自家製蟹肉意大利雲吞配三文魚籽及藏紅花香檳忌廉汁) 嚟蟹係蜘蛛蟹,蟹肉厚實而帶有豐富海水味,意大利雲吞個餡d cheese味唔算太濃,6個人一人一粒,啱啱好perfecto~

Spaghetti Martelli all’astice (龍蝦意大利粉伴干邑龍蝦汁) 個汁有好濃嘅龍蝦味,龍蝦肉好新鮮好結實。

冇人唔食羊可以試試Tajarin (自家製意式全蛋扁麵伴燴羊肉、菊芋及巴羅洛紅酒汁)~ 一d羊蘇味都冇,全蛋扁麵好有嚼勁,認真al dante~

Secondi piatti揀左La Fiorentina (斧頭扒伴時蔬及樟木煙燻味燒肉汁),半成熟嘅斧頭扒好juicy,煙燻味gravy簡直係個highlight,而且份量十足每人可品嚐兩至三塊。食肉當然唔少得配紅酒啦,餐廳就為我地推介嚟自Veneto 嘅2016年Primofiore, Quintarelli。

La Fiorentina 配嘅薯容牛油味非常濃郁,入口超滑,吃完好飽,所以我地skip左Contorni直接去Dolci~ 相對Tiramisu,Ananas (菠蘿薄片伴黑糖、白巧克力慕絲及青蘋果雪芭)更讓人驚艷!刀功十分精細,菠蘿切得超薄,包住白巧克力慕絲一咬落去超過癮!餐廳仲好窩心咁送左件生日蛋糕比我地~
Tiramisu

Ananas (菠蘿薄片伴黑糖、白巧克力慕絲及青蘋果雪芭)

食物質素、服務態度同環境氣氛都好好,大家渡過左愉快嘅一晚~

順帶一提openrice booking a la carte menu有75折添,係中高檔唔錯嘅選擇!
2021-03-27
La Burrata
Crudo di Parma
Tiramisu
Ananas (菠蘿薄片伴黑糖、白巧克力慕絲及青蘋果雪芭)
  • La Fiorentina
  • Ananas
  • Spaghetti Martelli all’astice
2021-03-03 2509 瀏覽
早一星期book 定枱為老兌公慶祝生日, 因為疫情關係, 我覺得送餐會比自助餐安全我地一家三口, 準時到達, 雖然安排唔到窗口位, 但佢安排O左近門口既Corner, 在LEE個疫情下, 我又覺得比較安全收到餐牌後, 其實同之前上網睇到幾都差不多, 不過多O左個前菜選擇, 原本心目中已經諗好食咩,  但見到多O左個, 正野, 當然要再同老公傾傾order 完之後, 當然係食麵包時間, 小朋友食唔停口, 牛油味好香.......我地食完一盤, 職員再位我地添多一盤, 小朋友當然開心到震今日老公order o左紅肉, 所以叫O左杯紅酒.....職員先比少少佢試一試, 同好細心咁同老公講解 如果無記錯, 當日既湯係南瓜忌廉湯, 都好香好滑我地三個人,分別都叫O左3個唔同既菜色,可以HAPPY SHARE前菜這個係無預期食到幾野,好有驚喜芝士係我地既最愛,可惜的2件3個人唔夠分我家小朋友好識食。。。海鮮係叫比佢食,仲要自己一個食晒  主菜我自己叫O左個魚,個汁同個魚好夾小朋友係最識食,叫O左個要加$100的牛比佢。。。不過LEE個真係正羊,我自己就無試。。。。。甜品,因為之前通知了有人生日,所

餐前麵包

如果無記錯, 當日既湯係南瓜忌廉湯, 都好香好滑

前菜

這個係無預期食到幾野,好有驚喜

意式牛肉薄片伴香草及巴馬臣芝士

芝士係我地既最愛,可惜的2件3個人唔夠分

意大利凍肉及芝士拼盤伴醃菜及烤蔬菜

我家小朋友好識食。。。海鮮係叫比佢食,仲要自己一個食晒

意式海鮮沙律配櫻桃茄,薯仔及自家製檸檬沙律醬

主菜

我自己叫O左個魚,個汁同個魚好夾
野生深海活魚伴蕃茄及銀魚柳醬

烤穀飼肉眼伴火箭菜沙律,櫻桃茄及巴馬臣芝士

羊,我自己就無試。。。。。
香烤羊柳伴蔬菜及迷迭香

甜品,因為之前通知了有人生日,所以甜品會加上生日牌
小朋友期待已久第一次食Tiramisu,口感香滑
另一個甜品係意式奶凍配薄荷,黑朱古力及紅桑子,口感新鮮

我家2位少爺都好滿意我今日既安排。。。食得多自助餐,食下SET其實咁先享受到食物
我地3個肚滿滿咁離開餐廳,估唔到四道菜既SET都可以咁FULL
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
意式牛肉薄片伴香草及巴馬臣芝士
烤穀飼肉眼伴火箭菜沙律,櫻桃茄及巴馬臣芝士
2021-02-06 2441 瀏覽
老公大人生日,當然要吃一頓令他稱心滿意的午餐!由於壽星仔不喜歡自助餐跑來跑去,所以決定預早訂枱,齊齊坐定定享受一下;用餐當日,餐廳早已安排寧靜的角落給我們用膳,讚Angelini 的午餐,已包含頭盤及餐飽、餐湯、主菜、甜品,還在餐後奉上咖啡或茶及甜品,吃完已經很滿足!餐牌因為吃海鮮,所以點了一杯白酒($68),亦點了一枝有汽礦泉水($78)頭盤選擇了意大利海鮮沙律及意大利凍肉芝士拼盤餐湯選擇了龍蝦冧酒忌廉湯,雖然要額外加$150,不過也是值得的主菜加錢$100點了烤肉眼 (肉質鮮嫰有肉味,烤過後多了一份肉香)及深海活魚 (皮脆,魚肉味道偏淡)吃完主菜,餐廳為老公大人送上了小小生日甜品,真的貼心甜品必吃Tiramisu,口感細滑豐富,雖然已經很飽,還是要一杯吃盡!咖啡配上小甜點,為午餐劃上完美句號!服務員很細心,安排亦周到,抵讚!

餐牌

頭盤選擇了意大利海鮮沙律
意大利海鮮沙律

及意大利凍肉芝士拼盤

龍蝦冧酒忌廉湯

烤肉眼伴火箭菜

及深海活魚 (皮脆,魚肉味道偏淡)

吃完主菜,餐廳為老公大人送上了小小生日甜品,真的貼心

咖啡配上小甜點,為午餐劃上完美句號!

服務員很細心,安排亦周到,抵讚!

2021-02-05
意大利海鮮沙律
龍蝦冧酒忌廉湯
烤肉眼伴火箭菜
2021-01-21 1916 瀏覽
今日同屋企人到訪香格里拉酒店意大利餐廳,環境舒服,我地叫左兩個午餐,四道菜每位 $388 起頭盤: - 先上桌嘅係一籃麵包加橄欖油,暖暖地ok 好味; - 烤八瓜魚- 味道清新,配上香橙及茴香沙律酸酸甜甜又香口,是一道開胃的頭盤;- 意式海鮮沙律 – 有蟹肉、帶子、蝦,簡簡單單都可以好好味湯: - 龍蝦冧: 龍蝦湯加入冧酒, 好鮮甜,提升湯品的香氣,推薦! - 蘑菇湯: 不過不失兩款主菜亦都同樣出色: - 烤穀飼肉眼扒 -  呢個分數好高!肉眼扒很香口多汁,跟火箭菜、櫻桃茄等好配搭,個人大愛! - 自家製意式全蛋麵配意大利黑松露 : 全蛋麵味道香濃又creamy,黑松露令香氣更突出、令整個菜式更有層次甜品: Signature Tiramisu - 鍾意芝士嘅我當然十分欣賞!整體來講今天都幾滿意,食得出大廚嘅用心,值得一提,服務好好,Waiter好用心同我地解釋菜色,係值得支持嘅餐廳

頭盤:
- 先上桌嘅係一籃麵包加橄欖油,暖暖地ok 好味;

湯:
- 蘑菇湯: 不過不失

兩款主菜亦都同樣出色:

甜品:

2021-01-16
2020-10-18 2447 瀏覽
Angelini 我係第一次嚟食,最好要先訂座,餐廳唔算大,十張枱左右,但枱與枱之間亦算寬闊,喺疫情底下感覺舒服;我哋點了unlimited 汽水、啤酒、果汁、紅白酒、汽酒,服務生都算主動添酒或問要否轉酒,抵讚;食物方面:湯只係一般,海鮮沙律盤就覺得好好食好鮮味😋 意式全蛋扁麵配燴羊肉(Tajarin)賣相好精緻,味道亦都 ok;老婆點的Spaghetti無影到😅 個人非常欣賞個甜品 tiramisu,係真心覺得好好味。。又夠大杯,哈哈。咖啡都很不錯。

• Tiramisu
2020-09-30 1901 瀏覽
farewell 上司去左九龍香格里拉Angelini之前公司食lunch 黎過呢度幾次質素當然有保證,用料真係十分高級,味道也很出色starter 平時係buffet 形式,疫情關係轉左自選菜式我要左ham and cheese食唔完仲可以take awaymain 牛扒,但我發覺龍蝦意粉吸引好多,不過牛扒都好食,肉質好濃,但有肥糕一大舊,有D後悔甜品我唔記得係咩,卷包住D cream 咁樣,都幾好食
farewell 上司去左九龍香格里拉Angelini
之前公司食lunch 黎過呢度幾次
質素當然有保證,
用料真係十分高級,味道也很出色
我要左ham and cheese
食唔完仲可以take away
main 牛扒,但我發覺龍蝦意粉吸引好多,
不過牛扒都好食,肉質好濃,但有肥糕一大舊,
有D後悔
甜品我唔記得係咩,卷包住D cream 咁樣,都幾好食
2020-09-23 1293 瀏覽
今天與太太來吃午餐,坐低後侍應問要Still Water 定Sparkling Water, 埋單先知要$78一枝。點了2個午餐,前菜都ok特別,青豆蓉湯亦OK, 主菜點了意大利雲吞及加$100殼飼肉眼。意大利雲吞很精緻,但味道普通,份量亦不多。肉眼好多好味,夠淋。之後再點了Tiramisu, 都好好味,亦好大杯,所以整體都夠飽。買服務買環境,呢度可以一試。
2020-09-23
2020-09-05 1209 瀏覽
今日係我同先生去去Kowloon Shangri-la staycation.🥰🥰 因為今天係政府第一個放開俾餐廳營業至9:00 的weekend晚上, 很多餐廳都full。下午5:30 才告知酒店要book 位, 因為係住客佢哋都係餐廳旁的conference room找到枱俾我哋, 都係有大窗可以望到外面。又因為我有特別飲食需要, 餐廳一到6:00 開始營業就confirm 我有冇我需要嘅食物, 十分細心! 讚! 食完晚餐order 甜品, dessert menu 有差不多十個choices, 我沒有一個食到😭( 其實我只想要一件朱古力蛋糕)。餐廳嘅侍應知道我好失望, 佢居然找左兩件chocolate brownies 同cakes 俾我, (係真係找的)!!!我真係好感動😌😌, 因為身體嘅需要, menu 上十之其九的東西都order 唔到, 真係超慘。多謝那位侍應咁細心同盡力去照顧客人的需要, 真係五星級的服務水平。👍👍👍
2020-08-25 1179 瀏覽
今日特登抽空出來食下lunch一入到來叫左杯Prosecco 跟住食左水牛芝士沙律+意大利海鮮沙律,同杯酒非常匹配跟住意大利湯好鮮味,有點偏酸主菜選了基本的(無升級),意式雲吞+紅蝦大意粉雲吞有佢特色,唔係一般食到的白汁紅蝦好大隻,大意粉真係好大塊,夠晒食最欣賞個甜品,西西里傳統芝士脆卷,好好味,仲有週年紀念的朱古力慶祝牌仔招牌週到,非常好的午餐!
今日特登抽空出來食下lunch
一入到來叫左杯Prosecco
跟住食左水牛芝士沙律+意大利海鮮沙律,同杯酒非常匹配
跟住意大利湯好鮮味,有點偏酸
主菜選了基本的(無升級),意式雲吞+紅蝦大意粉
雲吞有佢特色,唔係一般食到的白汁
紅蝦好大隻,大意粉真係好大塊,夠晒食
招牌週到,非常好的午餐!
2020-07-21 4260 瀏覽
今日食咗餐超正嘅Angelini,時令食材,純正意大利風味🥰🥰🥰同朋友仔,首訪九龍香格里拉酒店呢間意大利餐廳😊Order 咗兩個主菜同甜品都係超水準之作😋👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻Pescato all'Acqua Pazza Line-catch of the day, rosti potato crust, salmoriglio sauce 厚厚勁大嚿嘅野生深海活魚,肉質細膩,絲絲分明,又香又滑🥰🥰💯CapesanteHokkaido scallops, carrot, Calabrian orange, salmon roe 圓大飽滿嘅北海道帶子,味道純淨甘甜,肉質柔軟,伴以甘筍及意大利卡拉布里亞香橙🍊橙香味濃厚芳香誘人🤤🤤🤤🤤配埋晶瑩三文魚籽同食,層次豐富鮮甜美味💯😋Tartufino Truffle parfait, tonka bean custard 必食🌟甜品,好味到唔捨得同朋友分享嘅甜品,入口濃郁松露香氣,香甜美味芳香四溢👍🏻🤤外面一層薄薄的蛋糕包住細滑雪糕,連同充滿著香草東加豆吉士醬一齊食,滋味無比🤩🤩🤩回味無窮!連杯咖啡☕️都好得👏🏻👏🏻👏🏻

今日食咗餐超正嘅Angelini,
時令食材,純正意大利風味🥰🥰🥰

同朋友仔,首訪九龍香格里拉酒店呢間意大利餐廳😊
Order 咗兩個主菜同甜品都係超水準之作😋
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

Pescato all'Acqua Pazza

Capesante

Tartufino

連杯咖啡☕️都好得👏🏻👏🏻👏🏻
  • Dessert
2020-07-21 4795 瀏覽
星期一嘅lunch估唔到都滿座,好彩有book位。傳統嘅裝修,檯唔多,大概10張,所以都坐得好舒服,waiter 比例多,所以服務幾好👍。set lunch HKD388有starter , 湯,main course , dessert 同餐飲。麵包其實好好食,因為好軟綿綿,暖暖地,攞起有少少彈彈下感覺🤣,好煙韌,不過好大籃,真係食唔晒,有啲嘥。starter 嚟錯咗海鮮沙律,其實我係點牛脷,不過見海鮮沙律好靚,所以waiter 發現錯咗話幫我換返我要返個海鮮🦐🦀。賣相好靚,有2隻蝦,一隻蟹蚶同一隻帶子,其實無乜調味,主要食原味,蝦好大隻好彈牙,帶子有啲overcook ,蟹幾新鮮唔錯。意大利凍肉配芝士🧀湯係牛面湯,牛味好濃,好足料,除咗牛仲有紅蘿蔔,薯仔,青豆,飲完好飽main course 我要咗個魚,魚皮煎得唔夠香,不過個汁清清地都幾好。牛膝意大利麵,睇落去唔多,但其實有啲heavyTiramisu 係用碗上有兩隻耳仔幾得意,好滑好香,果然係signature 🥰lemon custard cake ,不過不失最後又係我最愛嘅mocha 埋單原來HSBC咭有9折, 加1係用di

餐前包

海鮮沙律

意大利凍肉配芝士🧀
意大利凍肉配芝士

牛面湯

牛膝意大利麵,睇落去唔多,但其實有啲heavy
牛膝意大利粉

Tiramisu

lemon custard cake ,不過不失

最後又係我最愛嘅mocha

埋單原來HSBC咭有9折, 加1係用discount 後加,唔係原價加,好難得

overall 食物同服務都算有水準,fine dining 除咗味道同招呼外,其實對我嚟講四周嘅環境都係一個考慮因素,喺五星酒店內感覺會加分💗,餐廳門囗喺一條長長走廊有啲沙化又係一種寫意😘。

2020-07-20
$384.1 (午餐)
餐前包
2020-06-17 1555 瀏覽
到香格里拉食午市套餐,裝口罩信封要問先有,潔手液唔喺當眼處。本來客都唔多,食物冇介紹,水要問先斟,牙籤要問先有,服務以五星級酒店來講比較詫異意式海鮮沙律賣相相當唔錯又最好食,有蝦,蟹同帶子,全部都有鮮味,毫無批評不過到是日餐湯完全冇修飾,以為去左茶餐廳,味道淡要自己加黑椒慢煮牛仔面頰都夠腍,味道中規中矩朱古力蛋糕超細件,唔係好覺雪糕嘅酒香,只食到朱古力同杏仁味Latte酸味比較重,我自己口味唔係太喜歡總括:食埋麵包都飽嘅,但係食吓食吓都火滾,$388下次都係食番自助餐算

慢煮牛仔面頰都夠腍,味道中規中矩

朱古力蛋糕超細件,唔係好覺雪糕嘅酒香,只食到朱古力同杏仁味

Latte酸味比較重,我自己口味唔係太喜歡

2020-05-28 2869 瀏覽
無論你是什麼年紀,生日總想有驚喜!貴價餐廳、燭光晚餐等等已經唔算特別,最好就是踏出門口。。意想不到出現面前!  這晩夜,有人匆匆忙忙換衫搭電梯趕往停車場,點知門一推,黑色Benz檔路在前,西裝革履司機哥哥開車門,喜出望外!  身為一位酒量淺兼慣常駕車的男士,豪華轎車來回接送,感覺尤其良好,配合 wine dinner 的安排,仲唔係百分百滿意!點解今年咁豪?其實冇咩特別原因,只不過撞啱有優惠,而且太啱佢了!  Dine in style at Kowloon Shangri-la 香格里拉私人時光套餐-豪華轎車來回接送-獨立豪華貴賓房私人用餐體驗-五道菜嚐味套餐配五杯美酒 起初只看中私人時光體驗之旅、對食物本無期望,想不到五道菜式看似平凡,卻比預期中出色,水牛芝士半溶濕潤,配羅勒香草醬味道一流;意大利牛仔肉嫩滑無比,混合吞拿魚口感添變化;燴鴨肉闊麵條味道豐富;鵝肝牛柳都唔錯,Angelini 水準得! Fresh Bread  Burratina 意大利普利亞水牛芝士配櫻桃茄乾及羅勒香草醬我對水牛芝士本一般,因為味淡,想不到今晚有意外驚喜,首先羅勒香草醬記一功,成功為水牛芝士提味

-豪華轎車來回接送
-獨立豪華貴賓房私人用餐體驗
-五道菜嚐味套餐配五杯美酒

意大利普利亞水牛芝士

我對水牛芝士本一般,因為味淡,想不到今晚有意外驚喜,首先羅勒香草醬記一功,成功為水牛芝士提味,首次嚐到出奇討好的組合;其次是本身質感濕潤如半溶,以前吃過乾爭爭的無法比下去,配合茄子,口感一流,只怕從此愛上!

IL Vitello & IL Tonno
意大利牛仔肉薄片配吞拿魚及水瓜柳

意大利牛仔肉薄片

少見如此肥美,白色脂肪明顯,入口即化,肉質嫩滑無比;外型難分,實質混合了吞拿魚肉,令口感添變化,辛香及水瓜柳的鹹香同時增分。

Tagliatelle Al Ragu D’anatta
自家製闊麵條配燴鴨肉、耶路撒冷雅枝竹蓉紅酒汁及香草醬

自家製闊麵條配燴鴨肉

味道豐富,燴鴨肉配闊麵條本就是完美組合,尤其有個中菜胃的人更合意。

蕃茄醬汁濃郁,完全透進新鮮的闊麵條內,吃得滋味,有水準。

Filetto Rossini
煎牛柳伴鴨肝、菠菜及瑪薩拉紅酒汁

煎牛柳伴鴨肝

牛柳煎至粉嫩,生熟度剛好,一時忽略了旁邊的鴨肝,大件有份量,不過煎得唔算香。

意大利芝士餅

意大利芝士餅

配上生日祝福語,相機先食。

蔬菜湯

壽星公不吃芝士忌廉,前菜換上 Vegetable Soup 蔬菜湯,材料非常足,口感豐富。

水果盤

以水果盤作甜點,正合他意。

Selezione Di Te’E Caffe
特色小甜點配咖啡或茶

特色小甜點配咖啡或茶

朱古力三款四粒,濃郁,咖啡與薄荷茶各一。

配酒方面,由淡至濃,頭一款輕輕的,不搶水牛芝士之味。第二款金屬味重了,配肉適合。第三款開始有點複雜。我還是最喜歡第四款的紅酒,與牛扒產生化學作用。最後一款甜美,最易令人受落。

可容一圍的私人貴賓房盡我倆享用,暢所欲言不在話下,疫情期間亦非常安全,服務員進出得宜,不打擾,需要時又會出現需要時又會出現,服務態度友善殷勤,吃飽之後到酒店大堂,轎車已在候用。

好一個私人時光的體驗,心水推薦!

2020-05-17
意大利普利亞水牛芝士
意大利牛仔肉薄片
自家製闊麵條配燴鴨肉
煎牛柳伴鴨肝
2020-05-01 2013 瀏覽
I made my first visit to Angelini last week for lunch and found it was fully booked even during the outbreak of coronavirus. I think Angelini has some sort of magic. I was having vegetarian week, o I pick those veggie dishes from the lunch menu. La Burrata:The appearance of the burrata cheese is extremely appealing. The pouch was already halved and let soft and curd-liked cheese flowing out of the skin. Gracefully seasoned by coarse black salt, sun-dried cherry tomatoes and pesto sauce, the tast

La Burrata:
The appearance of the burrata cheese is extremely appealing. The pouch was already halved and let soft and curd-liked cheese flowing out of the skin. Gracefully seasoned by coarse black salt, sun-dried cherry tomatoes and pesto sauce, the taste was so well-balanced and the burrata is very fresh. It entirely fulfilled the purpose of an appetizer. Literally, this dish turns me into a huge fan of burrata cheese.

Tagliolini:
The tagliolini was perfectly handmade and cooked with texture just right, which I believe this is an authentic version of tagliolini. The thin-sliced Norcia black truffle fully topped the pasta paired with the thick, creamy white sauce. One of the best in the town. Luscious!

Very savory dishes and pleasant decoration
For sure I will visit Angelini soon again and continue to exploration of its magic!

P.S. Great thanks to the hospitality of Chef Andrea and the staff who are always attentive.
La  Burrata
Tagliolini  with  black  truffle
La  Burrata