本身見到咁多好評就book dinner 黎食,前菜,湯都幾好,有心思,但是個main 實在一般,而且飲完湯,等左個main 半個鐘先黎,上菜速度真係好失望,問waiter點解咁耐,佢話因為要即整,邊間餐廳唔係即煎? 況且全場得4檯客,星期六晚得4檯客,可以有幾受歡迎?再失望既係,舊魚係凍曬嘎!雖然$428 可以食到4個courses係cp值高,但係服務真係唔得,而且可以有其他更好既選擇。環境就一般,一開lift 門就見到成間餐廳。
2021-12-16 497 瀏覽
這裏有兩個特別的地方:(1)環境,(2)食物。首先,餐廳位於中環,但環境就像旺角。從蘭桂坊過去再搭升降機,一直都覺得一切都很有中環的感覺,但到達的時候竟然以爲自己到了有點局促的旺角的樓上cafe。其實餐廳裝修是過得去的,但所有東西堆砌起來,erm……都幾肯定designer不是gay的。食物方面,我們點了的二人餐很好吃,而且發現厨師超愛用焦糖。前菜有焦糖燉蛋鵝肝,感覺好特別,因爲實在像在吃飯後甜品而不是再吃前菜。甜品是班戟,竟然都可以披上脆脆的焦糖外衣,令軟身又有彈性的班戟加上更豐富的口感和甜味,而且讓人覺得有新意,而且令我覺得厨師一定是想一次過用完厨房的焦糖。湯和主菜是龍蝦主題。主菜炭燒得好香,而湯的龍蝦味很突出,讓不是特別喜歡喝湯的我都覺得非常回味。侍應是服務周到的全男班,上菜算快,在MK中感受了一次難忘的美味晚餐。
這裏有兩個特別的地方:(1)環境,(2)食物。

2021-12-01 261 瀏覽
餐廳格局怪怪地. 一出𨋢已經可以望晒成間餐廳. 換轉食客角度. 就係睇住部𨋢開開關關. 食客出出入入.午餐選擇都幾大路.餐湯係粟米湯. 味道有少少似罐頭貨色. 但係夠熱. 有粟米. 飲落好香. 有拉花. 完全掂呀.主菜係鴨胸配鴨髀. 其實煮得唔錯. 皮夠脆. 又唔會太老. 但可能係把刀唔夠利. 切得幾辛苦. 其他配菜麻麻哋. 呢間係意大利餐廳. 我唔肯定呢個係咪意大利菜式.餐飲咖啡正常.午餐價錢好似比蘇豪貴少少. 但勝在地點方便. 質素Ok.

午餐選擇都幾大路.

餐飲咖啡正常.

午餐價錢好似比蘇豪貴少少. 但勝在地點方便. 質素Ok.
2021-11-20 190 瀏覽
Went to this one in central. Convenient location. The resto has a chillaxing vibe. The bread is fresh. The could be slightly more generous with The vinegar. The French duck medley was quite nice. Succulent duck confit with crispy skin, foie gras and purple meshed potato. Scallop potato with avo was also fresh. The dressing is yum. Staff are attentive and warm. Will definitely go back again
2021-11-13 358 瀏覽
同好耐無見嘅朋友食飯,專登Book咗間喺中環都幾出名嘅Fine Dining嚟試下。見到個Menu有Lobster Set,我同朋友都即刻揀呢個Set嚟試。落咗單之後,先上個餐包,啲包非常軟熟,食完已經都跟住落黎嘅Set 好有期待。前菜叫哂藍水晶蝦薄片同鵝肝焦糖布甸去試。藍水晶蝦薄片第一次食藍水晶蝦,蝦身好爽,有少少脆,好清新嘅感覺。鵝肝焦糖布甸同藍水晶蝦薄片唔同,呢個前菜非常濃味,廚師將鵝肝Blend入喺布甸入面,食落去啖啖都有鵝肝,暖暖地,令人食欲大增,係一道滿分嘅前菜。龍蝦濃湯名副其實,龍蝦鮮味非常足嘅龍蝦湯。烤龍蝦拼海斑魚 (請原諒咁迷幻嘅相,實在喺太心急,一心想快啲食到個主菜,完全唔為意張相Blur哂)半隻龍蝦同魚嘅份量相當足夠,火候掌握到好好,龍蝦非常彈牙,魚肉好滑,唔會好乾。燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕唔會好死甜嘅甜品,食落去清清地,中和番成餐龍蝦嘅濃味,完美收尾。

餐包

前菜叫哂藍水晶蝦薄片同鵝肝焦糖布甸去試。

藍水晶蝦薄片

第一次食藍水晶蝦,蝦身好爽,有少少脆,好清新嘅感覺。

龍蝦濃湯

名副其實,龍蝦鮮味非常足嘅龍蝦湯。
烤龍蝦拼海斑魚

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕

題外話/補充資料: P.S. 個侍應非常細心,上菜嘅時候都好willing 去講下道菜嘅煮法,令到食客都知多D
2021-10-06
餐包
烤龍蝦拼海斑魚
2021-10-16 5740 瀏覽
有時看到精美的食物,心情真的會不自覺的變好。前陣子在openrice發現這間精緻四道菜法國餐廳,價錢在中環這個location來說算是非常合理,就和同事放工去了。餐廳環境非常舒適,佈置也好有高級西餐廳的感覺。雖然他們有散叫的款式,但一場來到,當然想吃得精緻點,就點了$428位的4course menu4 course menu最驚喜的是前菜配搭的心思,高質素+用心製作,絕對值得一試。🥖就算是餐包,也絕不馬虎,用上Parmesan cheese配pesto醬,為味蕾感覺展開序幕。1️⃣appetizer 和朋友一人點了一款appetizer,2款都各有特色先說個人比較喜歡的鰻魚鵝肝凍批,是非常有層次感的配搭!菜式是由一層鵝肝再配上一層鰻魚層層疊而成,而且鵝肝層也厚厚的,非常滑香。而旁邊的醬料不單是deco之用,而是必點來吃的,是青蘋果西芹溶,好香西芹味,可以中和一下鵝肝油膩 ,每一口都好滋味。另外一款appetizer是黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿,是超滑texture的蛋配上片片黑松露,上面還有薯仔打成的foam、足見心思。2️⃣soup湯是薯仔湯,比較重creamy忌廉香味,口感幾好。3️⃣m

1️⃣appetizer
和朋友一人點了一款appetizer,2款都各有特色
鰻魚鵝肝凍批

先說個人比較喜歡的鰻魚鵝肝凍批,是非常有層次感的配搭!

2️⃣soup

湯是薯仔湯,比較重creamy忌廉香味,口感幾好。

3️⃣main course

和朋友一人點了一款main來一起吃,個人覺得煎香辣劍魚腩配粟米沙沙真的是超水準之作,絕對值得去食!
煎香辣劍魚腩配粟米沙沙

從側面看來厚厚的第二層是煎了的劍魚腩🤤,食落去好肥美,是有點入口即溶的感覺,肉質滑香。老闆跟我們說他們用上的是日本刺身級劍魚腩,加了調味再煎再焗,把油份去走,才能做到如此水準。

而旁邊的伴菜是薯仔,還有配上herbs的粟米,味道好refreshing!

焙燒法國春雞伴香橙檸檬忌廉汁

焙燒法國春雞伴香橙檸檬忌廉汁比較重的是citrus 和青檸、herbs的味道,雞肉嫩香,配上紫薯蓉,味道調得幾好!

4️⃣dessert
燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕

甜品-燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕亦是特色之一,他們用了3-4小時去將pancake上的煉奶焗成焦糖,甜度適中之餘好脆脆的,還有非常出色、香口的腰果!

最後和朋友各自嘆了杯玫瑰茉莉和即磨咖啡,再慢慢聊多一會,真的夠寫意。

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
係附近做完野,順便去食個靚西餐🍴呢度環境比我嘅感覺係好homey同warm,同屋企人或者朋友聚會絕對推介🤩食物方面絕對係實力之作。-Scallop· Avocado· Cucumber· Salad $158粒帶子真係好大粒,外面香煎過,裡面好嫩滑而沙律菜口感竟然好嫩🙈-Iberico Ham $288份量真係多到不得了,不愧係30個月嘅伊比利亞風乾火腿🐷啖啖甘香,肉味好濃郁!-Escagot Risotto $168啖啖法國田螺肉,十分之誘人😍個飯索滿汁,太好味了吧🥰-Turbot Fish $388重點推介!🌟係一整條嘅多寶魚呢,西餐好少見。廚師將咸檸檬、番茄仔同香草🌿去烤呢條多寶魚,所以魚肉嫩滑之餘,酸味中和油膩感,令你會想不斷食d魚肉。-Matcha Brunt Cheesecake $88抹茶控表示係我鍾意嘅抹茶香味,佢個抹茶唔係好濃個隻,但幼滑口感同香濃芝士味真係好正。
係附近做完野,順便去食個靚西餐🍴
食物方面絕對係實力之作。
粒帶子真係好大粒,外面香煎過,裡面好嫩滑
而沙律菜口感竟然好嫩🙈

Iberico Ham $288
份量真係多到不得了,
不愧係30個月嘅伊比利亞風乾火腿🐷
啖啖甘香,肉味好濃郁!

Escagot Risotto $168
啖啖法國田螺肉,十分之誘人😍
個飯索滿汁,太好味了吧🥰

Turbot Fish $388
重點推介!🌟
係一整條嘅多寶魚呢,西餐好少見。
廚師將咸檸檬、番茄仔同香草🌿去烤呢條多寶魚,
所以魚肉嫩滑之餘,酸味中和油膩感,令你會想不斷食d魚肉。
Matcha Brunt Cheesecake $88
2021-10-07 247 瀏覽
位於中環呢一間上樓嘅fine dining ,餐廳燈光暗暗,幾有情調💕適合約會或慢慢傾偈~打開餐牌有晚餐或散叫,而且仲有seasonal嘅Menu~ 我地揀咗時令大閘蟹晚餐😍 好中西fusion嘅感覺~另外在散叫咗兩款菜式!落完單好快就有麵包,麵包熱辣辣,烘得香脆。有Parmesan Cheese 及pesto 兩款。我鍾意芝士嗰款麵包,面上芝士唔會太濃,味道剛剛好,多士香脆~Pesto香草味幾濃~ ▶️前菜:大閘蟹餅拼子薑檸檬泡沫蟹餅炸得香脆,切開充滿大閘蟹肉,加埋子薑檸檬泡沫醬及黑魚子一齊食味道昇華,非常夾!▶️散叫風乾黑毛豬沙律🥗36個月風乾ham,味道夠鹹香~沙律好豐富有車厘茄、青蘋果🍏、意大利白醋爆珠,面上有生蛋撈埋一齊食~沙律菜夠新鮮~▶️大閘蟹肉龍蝦湯🦀🦞呢個湯超好飲😋好濃郁嘅龍蝦味!飲落好creamy好鮮味,面上仲有大閘蟹肉,好正!▶️主菜:慢煮伊比利亞黑毛豬呢一個賣相靚,黑毛豬夠厚,用咗慢煮方法肉質夠林又唔會乾,剪得夠香~而且配上黑松露燒汁,味道更加香!配菜有蘆筍、粟米🌽、薯蓉~▶️主菜:大閘蟹意大利飯真係第一次食大閘蟹意大利飯,超多大閘蟹肉,用上意大利黑醋、子薑撈埋一齊食。意

▶️前菜:大閘蟹餅拼子薑檸檬泡沫

▶️散叫風乾黑毛豬沙律🥗

▶️大閘蟹肉龍蝦湯🦀🦞

▶️主菜:慢煮伊比利亞黑毛豬

▶️主菜:大閘蟹意大利飯
真係第一次食大閘蟹意大利飯,超多大閘蟹肉,用上意大利黑醋、子薑撈埋一齊食。意大利飯唔會硬,煮得啱啱好。

▶️甜品🍮 Ginger egg white Cream brûlée
薑汁燉蛋白,面上焦糖夠香夠脆,加上子薑,食落好似中式嘅燉蛋白咁~味道幾好~

▶️飲品Rose tea 及咖啡
玫瑰花茶玫瑰花味好香🌹
咖啡☕️after taste有少少朱古力味,幾特別

Fine dining 來講,價錢合理,食物幾有水準~唔錯~
2021-10-04 3103 瀏覽
位於中環的Amici,是間高級Fine Dining意大利菜餐廳。餐廳大廚在星級酒店出身,食物製作用心兼有創意,價格比一般Fine Dining餐廳更能負擔,吸引到不少情侶來撐枱腳呢~ 餐廳地方不大,但環境舒適,交通便利。店內燈光昏暗,播放著浪漫歌曲,形造氣氛。由於當晚基乎全院滿座,所以用餐時有點嘈雜啦。 晚市有兩個套餐,我們選擇Lobster Set $1388/2位。套餐包含前菜、湯、主菜和甜品。前菜有藍水晶蝦薄片和鵝肝焦糖布甸。藍水晶蝦薄片配上黑魚子和三文魚子,更加鮮甜鮮美。鵝肝焦糖布甸味道更有驚喜,肥美的鵝肝與滑溜的布甸完美融合,好好吃阿~ 龍蝦濃湯,質感濃稠,味道濃郁。湯中更有一粒炸蝦及,但口感較結實,彈牙一點更好。 烤龍蝦配海斑魚。龍蝦烤得剛剛好,調味也適中,蝦肉結實牙,質素不錯。海斑魚煎香,魚肉鮮甜哦~烤龍蝦配美國頂級西冷牛扒。西冷牛扒表面微焦,香氣撲鼻。不過筋位略多,切掉會更好。燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕。這個班戟深微我們歡心,班戟是冷的,口感幼腍,與果仁脆脆搭配起來很美味呀。
位於中環的Amici
,是間高級Fine Dining意大利菜餐廳。

前菜有藍水晶蝦薄片和鵝肝焦糖布甸。

烤龍蝦配海斑魚。

烤龍蝦配美國頂級西冷牛扒。

西冷牛扒表面微焦,香氣撲鼻。不過筋位略多,切掉會更好。

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕。

2021-09-25
2021-10-03 2078 瀏覽
放假同男朋友去食吓fine dining,呢間餐廳喺中環,環境幾舒服,食物又好食,唔怪之得假日冇晒office班客都咁多街外客。我哋就試咗兩個4-course dinner set,$428/位。鰻魚鵝肝凍批呢個配搭幾特別,最上面嘅係鰻魚汁啫喱,然後一層鰻魚一層鵝肝醬,食嘅時候可以沾上伴碟嘅青蘋果西芹汁,味道配合得相當好,中和左鵝肝同鰻魚嘅油膩感。黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿黑松露焗版香噴噴,一片片嘅黑松露加上嫩滑嘅蛋白同唐心蛋黃,味道絕配,食嘅時候再同半碟嘅泡沫薯蓉一齊食,味道口感更加豐富。黑毛豬火腿味道甘香,油脂豐沃,食到舔舔脷。香橙甘筍湯呢個湯味道幾特別,甘筍原來同香橙味道非常唔夾,呢個湯味道好清香,濃稠度剛好,令人一口接一口咁飲。煎香辣劍魚腩配粟米莎莎兩件劍魚腩用慢火煎得好香,劍魚腩嘅油脂豐富,魚嘅肉質口感非常特別,唔似食緊一般嘅魚扒,似食緊煙燻嘅雞肉,嫩得來帶點紮實爽口。配上嘅香草汁味道清新,加上一啲蕃茄粒同粟米粒,味道清新。伴碟仲有一啲粟米莎莎,店員介紹係用粟米粉造成類似蘿蔔糕嘅嘢食,再炸香佢,頗為特別。香烤阿根廷安格斯肉眼配英式牛肉布甸店員介紹而家開始興食阿根廷牛扒,我

香橙甘筍湯

煎香辣劍魚腩配粟米莎莎

香烤阿根廷安格斯肉眼配英式牛肉布甸
店員介紹而家開始興食阿根廷牛扒,我哋試咗五成熟,覺得牛味OK,但係略嫌牛扒唔夠厚身,乾了一點,但係整體都唔錯。英式牛肉布甸用咗英國傳統做法,幾得意,我第一次食,一個焗得好香嘅麵包批裏面包着一啲有醬汁嘅牛肉粒,熱辣辣幾香幾好味。

燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕
店員介紹班戟上面用咗煉奶,焗左三個鐘,所以焦糖化咗,變咗微微嘅啡色,食落去就似一層薄脆加上軟綿綿pancake,味道好好,配上冰凍嘅蜜糖脆脆雪糕加上伴碟嘅蜜糖脆脆腰果,呢個甜品令人好滿足。

最後再慢慢嘆埋一杯飲品,好休閒咁渡過左一個晚上,食得好豐富滿足。
2021-10-03 246 瀏覽
Fine Dining🍽 in Central❣️🥂🍾💫..係中環想食法國菜,最近試了一間法國菜餐廳🍽。裝修富歐陸情調,帶點浪漫又優雅,食物水準平均,擺盤精緻,晚市套餐性價比算高呢。最近入秋,臨近食大閘蟹嘅季節🦀,餐廳亦推出左一系列 Fusion 菜式,趁有時間來港島就來試試。🦀Special Chinese Mitten Crab Set Menu 🦀$528 per person(Appet) Mitten Crab Cake w/ Ginger Lemon Foam(Soup) Lobster Bisque(Main) Chinese Mitten Crab w/ Risotto ORPan-Seared Halibut w/ Chinese Mitten Crab Meat +$30(Dessert) Ginger Egg White Cream Burlee大閘蟹餅 配子薑汁檸檬泡沫,酸甜中和膩感;龍蝦濃湯🦞 每口喝出鮮甜味道;大閘蟹意大利飯,蟹膏粉當作decoration, 蟹膏mixed 意大利黑醋做成Risotto 每口充滿蟹膏蟹肉,加上黑醋很搭配。套餐亦可+$30 轉做
Fine Dining🍽 in Central❣️🥂🍾💫

$528 per person

(Soup) Lobster Bisque

大閘蟹餅 配子薑汁檸檬泡沫,酸甜中和膩感;龍蝦濃湯🦞 每口喝出鮮甜味道;大閘蟹意大利飯,蟹膏粉當作decoration, 蟹膏mixed 意大利黑醋做成Risotto 每口充滿蟹膏蟹肉,加上黑醋很搭配。套餐亦可+$30 轉做香煎比目魚🐟 配大閘蟹肉呢。最後甜品🍮 法式焦糖薑汁燉蛋白 香滑。

✨New Caledonia Crystal Blue Prawn Carpaccio $178
Salmon Roe & White Wine Jelly
生蝦、三文魚籽、飛魚籽、白酒啫喱,加上食用花🌸,一款造型精緻既開胃菜。

✨Homemade Smoked N.Z. Rack of Baby Lamb $398

Baby Lamb🐏 用蘋果木煙燻,帶點燻香。加上parmesan cheese🧀 & pesto💚 作presentation 點綴。

唔想飲Coffee or Tea☕️❓ 來一杯Grapefruit Juice🍹 $38 each 解解膩吧。
×××[Amici]×××
©中環士丹利街11號Stanley 11 8樓
外賣送餐
2021-10-03 226 瀏覽
靚靚環境西餐廳X 蟹限定套餐🦀系列—▫️餐廳:amici European cuisine▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 中環士丹利街11號, Stanley 11, 8/F▫️營業時間⏰:星期一至六 12:00-22:00▫️價錢:~$200+—美味:🍻🍻🍻+0.9🍻環境:🍹🍹🍹🍹價錢:💰💰💰💰+0.1服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳—👧🏻👦🏻放假去chill吓,想食啲好西🤩就試吓依間西餐廳😆環境好好,好大好靜😍😍設計好有風格🤭打卡100分,見有蟹限定就一試—👧🏻又叫咗幾樣野食📍mitten crab set價錢:$528分數:🦀🦀🦀🦀▪️mitten crab cake~好特別既大閘蟹餅🦀配埋焦糖檸檬🍋泡沫🥰好jeng🥸帶出到蟹既fresh,仲好足料▪️lobster bisque ~香濃嘅龍蝦湯🦞佢仲有啲薑味同洋蔥味🧅食到啖啖龍蝦肉▪️crab risotto ~大閘蟹意大利飯🦀好多蟹肉,夾埋飯都幾好食😋,如果乾啲啲就更好▪️ginger brûlée ~好特別既薑味焦糖燉蛋,估唔到幾夾—📍baby lamb價錢:$398分數:🐏🐏🐏+0.8🐏煙熏味好濃烈,叫咗五成熟,仲有啲血水,都唔錯😆厚
靚靚環境西餐廳X 蟹限定套餐🦀系列

▪️lobster bisque
~香濃嘅龍蝦湯🦞佢仲有啲薑味同洋蔥味🧅食到啖啖龍蝦肉
▪️crab risotto
▪️ginger brûlée
~好特別既薑味焦糖燉蛋,估唔到幾夾

📍baby lamb
價錢:$398
分數:🐏🐏🐏+0.8🐏
煙熏味好濃烈,叫咗五成熟,仲有啲血水,都唔錯😆厚肉🤓係價錢貴咗少少

📍berico ham salad
價錢:$158
分數:🥗🥗🥗+0.8🥗
Parma ham咸咸地配沙律🥗唔錯🥗
2021-09-27 245 瀏覽
今次我哋去左中環 搵到呢啲價錢相對貼地既Fine Dining🥰 $428pp 就食到4 course menu啦 啱晒大家節日去試吓😛Appetisers:鰻魚鵝肝凍批 第一次是鰻魚配鵝肝 面層係鰻魚汁製作而成嘅啫喱凍 口感幾特別😆黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿 黑松露味都幾香 配上香滑焗蛋 口感幼滑😋Soup:Soup of the day 今日嘅餐湯係粟米湯 將粟米打碎 入口更smooth😋Main course:煎香辣劍魚腩配粟米沙沙 刺身級嘅劍魚腩點上香料 煎到表面焦香😻 食落外層香脆 入邊嘅劍魚腩仲好幼滑 帶少少辣味特別惹味👍🏻焙燒法國春雞伴香橙青檸忌廉汁 燒春雞肉質好嫩好多汁 調味一流 香橙青檸汁好fresh 令燒春雞感覺唔會好肥膩👅Dessert:燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕 將煉奶焗上幾小時 變成焦糖化🤤 再塗上班戟 好香甜 加埋雪糕食好邪惡🌟

Appetisers:

Soup:

Main course:

Dessert:
2021-09-26 325 瀏覽
/𝐴𝑚𝑖𝑐𝑖 🇭🇰/#sa中環篇 ➖➖➖<高質創意fine -dining 🍽🥂>➖➖➖餐廳位於中環士丹利街嘅一幢商業大廈呢個位都隱藏左唔少食店~ 呢間意式餐廳/扒房 環境都偏昏暗 不過都幾有情調 去到7點幾都算幾full 但又唔會太嘈吵~ 食物方面都有幾個唔同嘅set 連大閘蟹都有🙆🏻‍♀️ 有興趣可以試下整體來講係一個唔錯嘅用餐體驗🍽食物質素同服務都不錯👍🏻店員都好詳盡介紹每一道菜式➖➖➖Dinner set $428/pp 🔹appetisers 🔹1️⃣鰻魚鵝肝凍批呢道fusion 菜幾特別 凍批其實就係件鵝肝 中間會夾雜住鰻魚肥瘦適中 無骨 中間都會食到層鰻魚啫哩有啲似洛神花🤣鵝肝幾creamy 可以連法包一齊食如果塊包大塊啲就好啦 因為就咁食鵝肝又會有啲滯 另外側邊嘅汁係青蘋果西芹蓉 幾清新、容易入口➖➖➖2️⃣黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿🌟個人幾鍾意呢個前菜✨會食到幾多黑松露片 黑松露味都幾香!另外焗蛋都幾嫩滑 仲有隻蛋黃~不過就無左流心效果🤣隔離嘅Parma ham 唔太咸 調味適中➖➖➖🔹soup🔹3️⃣粟米忌廉湯 🌟是日餐湯 飲落係真係幾好飲~加左新鮮粟米粒
/𝐴𝑚𝑖𝑐𝑖 🇭🇰/
#sa中環篇
<高質創意fine -dining 🍽🥂>
餐廳位於中環士丹利街嘅一幢商業大廈
呢個位都隱藏左唔少食店~
呢間意式餐廳/扒房 環境都偏昏暗
不過都幾有情調 去到7點幾都算幾full
但又唔會太嘈吵~
食物方面都有幾個唔同嘅set

另外側邊嘅汁係青蘋果西芹蓉
幾清新、容易入口

2️⃣黑松露焗蛋配36個月黑毛豬火腿🌟
個人幾鍾意呢個前菜✨
會食到幾多黑松露片 黑松露味都幾香!
另外焗蛋都幾嫩滑 仲有隻蛋黃~
不過就無左流心效果🤣
隔離嘅Parma ham 唔太咸 調味適中

🔹soup🔹
3️⃣粟米忌廉湯 🌟
是日餐湯 飲落係真係幾好飲~
加左新鮮粟米粒更鮮甜✨
忌廉幾重奶香 睇落細份
但其實份量都幾多
粟米忌廉湯

➖➖➖
🔹mains🔹(3選1)
▪️煎香辣劍魚腩配粟米沙沙👈🏻
▫️焙燒法國春雞伴香橙青檸忌廉汁👈🏻
▪️香烤阿根廷安格斯伴英式牛肉布丁
4️⃣ 煎香辣劍魚腩配粟米沙沙
平時比較少食劍魚腩 所以又想試下🙆🏻‍♀️
用左美國調味辣粉 煎至邊位黑色✨
仲有popcorn 、粟米番茄莎莎同薯粒伴碟
可以連魚肉一齊食 會有種酸酸嘅味道
劍魚腩唔會太鞋口 帶少少油脂 頗香口

5️⃣焙燒法國春雞伴香橙青檸忌廉汁
燒春雞主要係雞胸同脾肉~
啲肉唔會乾柴 加左青檸同橙
感覺更開胃 如果青檸橙嘅味再酸啲就更好
另外仲有紫薯蓉伴碟 幾綿👍🏻

🔹dessert 🔹
甜品嘅時候仲會送上餐茶👍🏻
6️⃣燒焦糖班戟配蜜糖脆脆雪糕🌟
雖然加左焦糖 會甜少少 但整體不錯
班戟皮都夠軟熟 入面塗上煉奶焗三個鐘至黃金色 雪糕都帶焦糖味 幾鍾意伴碟嘅果仁脆脆
好香口🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

餐前麵包
粟米忌廉湯
2021-09-25 1638 瀏覽
今日同bb豬撐枱腳,嚟到中環依間意大利菜,裝修簡單而高貴,昏暗嘅燈光格外有情調。我哋揀咗店員推薦嘅Lobster Set,有齊前菜、湯、主菜同甜品。藍水晶蝦薄片第一次試食來自法國嘅藍水晶蝦,色澤晶瑩帶淡淡嘅青藍色,鮮甜爽滑,三文魚子同魚子醬則有脆卜卜嘅口感,再加上自製嘅清酒啫喱,非常之有驚喜!鵝肝焦糖布甸除咗布甸上面之外,布甸入面都加入左鵝肝!每一啖都品嚐到肥美嘅鵝肝,香味充滿晒成個口,久久不散。龍蝦濃湯湯會另外裝係一個壺入面,保持住佢嘅熱度,到飲嘅時候先倒落去。飲頭一啖已經知呢個湯係幾咁真材實料,因為真係好濃郁。烤龍蝦拼海班魚、美國頂級西冷依個餐每一款主菜都會拼一份龍蝦,龍蝦肉爽口彈牙,火候恰到好處。海斑魚皮脆肉嫩,西冷牛扒無筋,食落柔軟而牛味香濃。燒焦糖班㦸配蜜糖脆脆雪糕甜品看似簡單,其實充滿創意。班戟上面嘅焦糖並唔普通,係用煉奶經過10個鐘嘅焗製而成!雪糕亦加入左蜜糖脆脆,更加有口感。整體甜度適中,為呢一餐完美作結。

龍蝦濃湯

烤龍蝦拼海班魚、美國頂級西冷

燒焦糖班㦸配蜜糖脆脆雪糕