2023-08-16 23 瀏覽
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂白酒🥂 $68🌟清酒煮蜆 $98大推薦!蜆大隻鮮甜,蘿蔔又係無渣清甜,所以個湯煮出嚟都好好飲,一定要叫🫡🌟雞腿後筋肉 $68燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹醬燒豆腐 $48豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋大蔥鷄肝 $42內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔白膳 $72魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟🌟免治雞肉棒 $58日式串燒之常見物,自家製免治鷄肉肥瘦適中,加埋蛋黃係perfect match✨🌟牛舌芯 $68次次食串燒都想食牛舌,牛舌芯會更加腍同好食,厚切juicy🐮露筍豬肉卷 $48露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷和牛燒飯團 $68驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂

白酒🥂 $68

🌟清酒煮蜆 $98

🌟雞腿後筋肉 $68
燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹

醬燒豆腐 $48
豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋

大蔥鷄肝 $42
內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔

白膳 $72
魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟

🌟免治雞肉棒 $58

🌟牛舌芯 $68

露筍豬肉卷 $48
露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷

和牛燒飯團 $68
驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
2023-08-16 64 瀏覽
Ambiance:Good services and good atmosphere. Most important, food is amazing. Relaxing and lively atmosphere, making a nice social gathering places for friends and colleagues.
The menu at Aira includes a wide range of dishes such as yakitori (grilled skewered meat), tempura , and various other appetizers and small plates. Overall the food is out of my expectations which is above standard ! An extremely satisfying night, and I will definitely be back to revisit!📌Must eat▫️Japanese Corn Tempura : Co

Ambiance:

📌Must eat
▫️Japanese Corn Tempura : Corn is so sweet and delicious. Texture is crispy!! The pepper salt elevates the flavor to the next level. Highly recommend this dish! Best of the night.
日本粟米天婦羅

▫️Handmade Minced Chicken w/Cartilage : Nice grilled and well seasoned. The chicken sticks are mixed with chicken cartilage. It tastes crispy and chewy. Dip it into egg yolk to make the taste rich!

▫️A5 Wagyu : Gold leaves are added on!! A5 wagyu is soft and chewy.
A5和牛

▫️Eel : The skin is slightly burnt, crispy skin and tender.

▫️Boiled Clam w/Sake : Clams and reddish are juicy
清酒煮蜆

▫️翠玉 特別純米 Sake :The whole visual and taste are excellent!it tasted little sweet, it complemented well with the food!

📝
免治雞肉棒Handmade Minced Chicken w/Cartilage
雞腿後筋肉
翠玉 特別純米Sake
A5和牛
清酒煮蜆
2023-08-14 3 瀏覽
近排同朋友去咗間尖沙咀嘅「aira」居酒屋,真係食得好chill!話說佢哋嘅小食及主食真係令人驚喜,特別係個「鱈魚乾」,配埋啲日式沙律醬同七味粉,真係爽口啲鱈魚薄片,淋上嗰啲醬汁,仲有啲微微嘅辣味,真係醒胃!仲有個「雞腿後筋肉」,啲雞肉咬落去有啲燒香味,雞皮都好脆口,真係食到嘴頭發酥!至於「牛舌芯」都唔錯,有啲咬勁,肉質鮮甜,加上燒香同肉汁味,一啖一口咬落真係好享受!輪到「日本栗米天婦羅」,外脆內軟,栗米嘅甜味同椒鹽嘅鹹香一齊爆發,炸粉漿一啖啱啱好,唔會油膩,真係咁食落好過癮!肉類點少得海鮮呀,啱啱仲試咗佢哋嘅「台灣白膳」,個味道真係好正,香氣撲鼻,燒得啱啱好,每一口都係滿滿嘅滋味!另外,「大蔥豚腩串」,嗰啲炭燒嘅香味真係好飄,好適合居酒屋氣氛!啱啱食過嘅「鮮三黃雞全翼」,肉質咁鮮美,咬落去真係好juicy,個燒味同埋嘅肉汁味道令人回味無窮。仲有啲「免治雞肉棒」,啲雞肉帶著蛋黃同味醂嘅醬汁,入口鮮嫩多汁,一啖咬落好滑好香!最後以燒飯團作結,我地叫左兩個口味:台灣肉鬆發鰻魚,粒粒飯都沾上了醬油香,外面燒到焦香,咬落口有飯焦的焦香味,香脆可口,超滿足不過,唔好忘記啲飲品,我哋揀咗支澳洲紅酒

不過,唔好忘記啲飲品,我哋揀咗支澳洲紅酒「Victoria park shiraz」,味道濃郁,喝落香醇!

餐廳環境亦都好吸引,今次入左去貴賓房食,問返店員話呢間房可以容納到12人,裝潢簡約又有個人風格,啱晚上聚會。光線亦都啱啱好,真係帶有啲生活態度,令我哋食飯嘅心情愉快好多。不過我地今日好好彩,有提早book到餐廳先可以入到去,因為間房係要預早book先有架!

聽聞佢哋係將一半酒吧空間改建嚟,所以入到去會見到有一邊係酒吧,貴賓房有對門一行就出到去大廈天台,有個好正既露天酒吧區。

總括而言,「aira」居酒屋係一個好舒適嘅地方,食物質素好高,營造出咁舒服嘅用餐環境,真係好啱嚟開心嘅晚上聚會!
2023-08-08 7 瀏覽
今日黎呢間Aira食飯,佢好近尖東站(K11嗰度),一出就係。佢位於四樓,裝修神秘型格,好高私穩度。如果坐近bar位就可以見到廚師整串燒同燒物,個個師傅都好有功架。今晚我地女仔晚餐,想開支清酒飲,店員揀左一支比較易入口既--作  純米吟釀($580/720ml),有種梨既清甜香味,好易入口,啱哂我地飲😊仲有得揀靚靚清酒杯,真係好啱我地呢啲少女心😂呢外都讚一讚店員,招呼都幾好,又會介紹每款菜式,唔錯既服務😃。我地今晚食左: 🔸️醬燒豆腐 ($48/件,9.8/10)呢個係必點必點必點!超級好味!佢係用新鮮豆腐去醬燒,入面好嫰滑,外面脆皮好香口,醬汁又好香,真係好好味!不過小心燙口😂 🔸️粟米天婦羅($88,9.2/10)呢個有驚喜!雖然佢只係粟米粒,但炸得超級酥脆,仲要一啲都唔油膩!上面灑上少少淮鹽,咸咸地甜甜地,食到停唔到口! 🔸️免治雞肉棒(自家製)($58/件,9/10)呢個又係超特別,上枱一人一杯好靚😍。佢係自家製用三黃雞再加雞軟骨打成雞肉棒,再另加無菌蛋拌埋一齊食,yummy! juicy! 🤤 🔸️ 雞蠔肉($68/串,9/10)店員解釋呢個雞蠔肉=雞腿後筋肉,係雞腿最嫰滑位置,形狀

🔸️醬燒豆腐 ($48/件,9.8/10)

🔸️粟米天婦羅($88,9.2/10)

🔸️免治雞肉棒(自家製)($58/件,9/10)

🔸️ 雞蠔肉($68/串,9/10)
店員解釋呢個雞蠔肉=雞腿後筋肉,係雞腿最嫰滑位置,形狀似蠔,所以叫雞蠔肉。食落真係咁一般雞肉更juicy更彈牙更嫰滑!🤤🤤

🔸️ 雞心串($42,8.5/10)
甜甜地,幾有咬口。

🔸️ 大葱雞肝($42/串,8.8/10)
呢個好味,上面鋪左大葱,食落雞肝仲keep到juicy口感,又有濃郁雞肝味。

🔸️ 大葱豚腩串 ($58/串,8.8/10)
呢個都好好味!䐁腩肥瘦均勻,充滿油香,又有少少脆面,好食!

🔸️ 金箔熊本A5和牛($158,9.2/10)
呢個超級名貴!好靚既碟再配上好多金箔既日本A5和牛,咬落口真係入口即溶感覺,油香味深入每一個口腔角落,好香牛味!名貴之作!

🔸️ 明太子蛋白玉子燒($48,9.5/10)
呢個都係熱烈推介!Menu上係寫玉子燒,但店員會再問你要黃色定白色玉子燒,我地就揀左特別既白色,原來佢係用全蛋白做玉子燒,蛋白煎到有少少脆邊,再配埋上面既明太子醬,真係十級好味!個人黎講覺得呢個好抵食!

✏️總括而言,環境坐得舒服,食物質素高,中意食邊端燒飲下酒既朋友,我會推薦呢間
2023-08-03 23 瀏覽
今日同朋友係K11行完街,就諗住係尖東附近搵間居酒屋飲杯酒食下串燒,發現有間好隱蔽既樓上居酒屋Aira😍😍👍呢間日式居酒屋環境寬敞,氣氛浪漫,感覺非常舒適寫意。😎店內供應的款示雖然唔多,但幾特別😉🔸首先,佢地純米吟釀清酒非常正,口感清爽順滑,好耐都未試過一杯接一杯咁飲。😊如果鍾意清酒既朋友,我強烈建議你一定要試試佢地既清酒煮蜆,蜆的鮮味好突出,😍😍而配菜既白蘿蔔都好清甜,好難係香港食到咁甜既白蘿蔔。🥕👍🔸另外串燒方面,佢地既炭火烤串燒非常出色,特別係串燒一口牛,燒得岩岩好,肉汁豐富又唔乾。🥰蘆筍豬肉卷串燒和免治雞肉棒唔錯,調味恰到好處。🔸燒茄子我都好推薦,茄子燒熟透之後,口感軟綿,搭配上佢地自家制既醬汁,味道既層次再提升一個等級。仲有最後醬燒豆腐同粟米天婦羅都好與別不同,睇得出全部食物都別出心裁。🥰🥰📍Aira📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

蘆筍豬肉卷串燒和免治雞肉棒唔錯,調味恰到好處。

📍Aira
2023-08-02 6 瀏覽
有一排無去where飲野…發現隔離改左做串燒店就順便食埋個飯啦。餐廳以深色裝修為主…感覺幾chill幾舒服…幾啱食下野飲下酒傾計…先黎兩杯mocktail先…餐牌食物都以串燒同啱送酒既食物為主…店員介紹左幾樣野我地又加左幾樣…應該夠。食串燒點可以無酒…店員介紹左"作"俾我地…味道帶少少梨味…唔太甜又唔會好大酒精味…幾清爽唔錯前菜係蘿蔔…好甜…無渣…仲要係💛型🤣🤣醬燒豆腐🧑🏻‍🍳 呢個豆腐好好味…外面燒到脆口…入面豆腐依然嫩滑…個面加左蔥花好靚栗米天婦羅🧑🏻‍🍳 呢個極力推介…栗米好甜…炸漿薄薄一層入口脆卜卜…栗米爆開時好juicy燒茄子🧑🏻‍🍳 呢個茄子燒得好好…燒到肉同皮分開…茄子肉配既燒汁好味…不過就有少少溜燒白鱔 鱔好肥美…好重油香…肉質彈牙辣酒煮蜆 微辣幾開胃免治雞肉棒🧑🏻‍🍳 店員介紹用左三黃雞…有濃郁雞味…我成日覺得隻蛋好嘥🤣🤣🤣燒鵝肝 鵝肝好香…重點係多士好鬆化…唔會似出面用法包咁𠝹口大蔥豚腩 呢個都好味…加左京蔥碎好香雞腿後筋肉🧑🏻‍🍳 chicken oyster…雞後腿兩粒肉…😍😍露筍豬肉卷…呢個每次食串燒必點所有串燒時間掌握好好…食物有水準…服務細心…呢度絕對可以

前菜係蘿蔔…好甜…無渣…仲要係💛型🤣🤣

燒白鱔 鱔好肥美…好重油香…肉質彈牙

辣酒煮蜆 微辣幾開胃

燒鵝肝 鵝肝好香…重點係多士好鬆化…唔會似出面用法包咁𠝹口

大蔥豚腩 呢個都好味…加左京蔥碎好香

露筍豬肉卷…呢個每次食串燒必點

所有串燒時間掌握好好…

食物有水準…服務細心…呢度絕對可以再返兜…

【商廈隱世高質居酒屋🏮好味佐酒小食配sake】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌗*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - 𝗔𝗶𝗿𝗮 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮唔起眼嘅商廈入面 竟然隱藏咗間高質居酒屋🏮 雖然定價偏高,但食物真材實料,所有串燒都即叫即燒🔥 酒鬼仲可以揀多款Sake / Cocktail 🍶 餐廳裝修闊落有格調,唯一比較特別係 唔知點解日式餐廳,但全程播Kpop 😂-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】🥇 蛋白明太子玉子燒 $48 🥈 免治雞肉棒 $58🥉 清酒煮蜆 $98 ◐ 日本粟米天婦羅 $88 🌟◐ 蘆筍豬肉卷 $48 🌟 ◐ 醬燒豆腐 $48 ◐ 大蔥豚腩串 $58◐ 燒茄子田樂 $88◐ 帆立貝(汁/醬) $78試咗超多款燒物 / 小食,其實款款都好好味~ 但個人覺得最驚艷一定係「蛋白明太子玉子燒」,第一次見人燒蛋白玉子,加上有明太子嘅鹹鮮味、有少少錯覺以為食緊蟹🦀️👍🏻 有創意得嚟堅好 味 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)第二名就餐廳招牌「免治雞肉棒🍗」顏值超高打卡一流📸️ 第三名就係「清酒煮蜆」蜆係大大粒 無砂石,不過注意碗下全
【商廈隱世高質居酒屋🏮好味佐酒小食配sake】

◐ 醬燒豆腐 $48
◐ 大蔥豚腩串 $58
◐ 燒茄子田樂 $88
◐ 帆立貝(汁/醬) $78

第二名就餐廳招牌「免治雞肉棒🍗」顏值超高打卡一流📸️ 第三名就係「清酒煮蜆」蜆係大大粒 無砂石,不過注意碗下全部都鋪滿白蘿蔔,不過朋友話覺得白蘿蔔仲高質過啲蜆lol,因為全部無渣超輕甜~~

另外個人推介 🌟 「日本粟米天婦羅」超啱做佐酒小食,一粒粒粟米用粉漿包裹炸起,第一次見咁樣炸粟米 🌽 其他串燒都好jeng,最重要係即嗌即燒🔥 新鮮滾熱辣出爐都好難差得去邊,係咪先~

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 酒評 🍻】

🍶 純米大吟 生原酒 愛山 $820/瓶
精米步合:45% // 米種: 愛山,睇menu 介紹味道會試到 蜜瓜 同 白桃 嘅芳香,好特別咁樣😯

🍹 SEATRUS $78
用西柚做底,配上少少焦糖,飲落偏refreshing嘅草青味

🍸 Kilywichee $58
朋友唔飲酒精,嗌咗杯 奇異果 / 荔枝 mocktail 🥝 味道0甜,都係比較開胃酸酸哋嘅飲品

🥢 @aira_izakayahongkong
🚶 尖東站N2出口,步行約1分鐘
📌 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
💰 人均 ~$300-500

🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_日式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
尖沙咀高質日式居酒屋🏮啖啖肉大蜆去得居酒屋又點會唔飲燒酒吖,我朋友叫左支翠玉,我試左啲,甜甜地同有蜜瓜🍈香味,女士會好like 🤩唔飲酒可以叫Mojito ,我叫左奇異果荔枝,另一杯就係力多薄荷梳打,都係酸酸甜甜好開胃🤤前菜汁煮鮮蘿蔔,香甜無渣,第一次食咁好味既白蘿蔔。燒物有👉🏻醬燒豆腐,外皮焦香,入面好滑。去骨燒白鱔,啖啖肉。牛舌芯👅,爆汁晒汁。本地三黃雞燒雞翼🐓,肉質嫩滑。軟殼蟹天婦羅,鬆❗️脆❗️粟米粒粒天婦羅,第一次見咁炸,唔乾身,粒粒粟米,好有咬口。煮蜆,湯汁香濃帶辣味,好惹味,一啖接一啖,蜆肉大隻肥美。臨尾再叫個煎餃子同肉鬆燒飯團。🤭🤰🏻捧住個肚走。😆📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓推薦度(10👍🏻滿):8.3👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8.5⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8.5⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8.5⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享
尖沙咀高質日式居酒屋🏮啖啖肉大蜆

前菜汁煮鮮蘿蔔,香甜無渣,第一次食咁好味既白蘿蔔。
燒物有👉🏻醬燒豆腐,外皮焦香,入面好滑

軟殼蟹天婦羅,鬆❗️脆❗️
粟米粒粒天婦羅,第一次見咁炸,唔乾身,粒粒粟米,好有咬口。

煮蜆,湯汁香濃帶辣味,好惹味,一啖接一啖,蜆肉大隻肥美。

臨尾再叫個煎餃子同肉鬆燒飯團。🤭🤰🏻捧住個肚走。😆

[aira (尖沙咀)]

味道(10⭐️滿):8.5⭐️
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8.5⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食
2023-07-20 17 瀏覽
之前係Where Buddha Bar飲野嘅時候發覺隔離有間日式居酒屋好似好正,喺門口都聞到串燒嘅味道好香,事隔幾個月,今日決定要試一試佢,地點好方便,就喺尖沙咀站N2出口一出就係🤤🌽日本粟米天婦羅 $88 粟米天婦羅唔係好多地方有得食,因為好考功夫,炸得唔好會痴唔埋,粟米爽口鮮甜,加埋少少椒鹽調味,作為下酒小吃簡直一流🐚清酒煮蜆 $98 每一隻大蜆都新鮮大隻,隻隻都鮮甜厚肉,蜆肉索哂清酒嘅味道極香,份量亦都十足,底下有嘅白蘿蔔,亦都好鮮甜好味,一啲渣都冇🧅大蔥雞肝 $42 平時好怕食內臟,因為處理唔會好有陣怪味,但餐廳嘅雞肝處理得好好,完冇腥味,而且仲燒得好好食,滿滿嘅大蔥係面令成串雞肝更加惹味👅牛舌心 $68 口感一流爽口彈牙嘅燒牛舌,完全冇唔新鮮嘅味道,而且燒得好出色,一啲都唔韌,少少嘅黑椒同洋蔥令到牛舌嘅香味更有層次感🐓燒雞翼 $58 用上三黃雞嘅雞全翼,燒到金黃色,雞皮燒到脆卜卜,肉質嫩滑多汁,灑上少少海鹽,能夠完全帶出雞肉嘅味道🐷大蔥豚腩串 $58 用豬腩肉同大蔥醃製後串起,然後燒到金黃色,未食都聞到呢道菜肴香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,而且大蔥嘅味道都好好地融入到肉裏面,口感更

🐷大蔥豚腩串 $58 用豬腩肉同大蔥醃製後串起,然後燒到金黃色,未食都聞到呢道菜肴香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,而且大蔥嘅味道都好好地融入到肉裏面,口感更加豐富,味道更有層次

🍗免治雞肉棒 $58 雞肉棒入面夾雜左雞軟骨,食落口感好特別,味道亦都好出色,
沾埋鮮雞蛋黃醬汁食,好似食緊sukiyaki咁,口感滑溜而且味道更濃郁

🍢醬燒豆腐 $48 外脆內嫩嘅燒豆腐,熱辣辣爆哂汁咁真係好好味,食嘅時候都真係要小心啲,豆腐豆味好濃,表面嘅醬汁做到畫龍點睛嘅效果,呢一道菜係必叫

🍙燒飯團 $48 叫咗明太子味同埋鰻魚味,飯團外表燒到焦香脆口,鰻魚味就有鰻魚汁撈左係飯團入面同埋有啲饅魚喺中間,燒起上嚟好香嘅鰻魚味,而且鰻魚嘅味道都唔錯,至於明太子口味,食落少少辣又有少少鹹香咁,十分惹味

🍆燒本地茄子田樂 $88 一上菜啲木魚郁下郁下咁,打卡一流,食落仲正,茄子新鮮好味,配埋餐廳嘅醬汁,令到成條茄子嘅味道昇華唔少,平平無奇嘅食材但能夠整得咁好食,真係犀利

🍶空藏 愛山 $820 究極酒米之愛山釀製而成,恍如蜜瓜白桃般芳華嘅迷人香氣,酒體非常優雅,回韻帶點旨味

📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
🌪️打風前夕, 搵咗間高質型格居酒屋chill chill🥳😝🙌🏻位置方便, 鄰近K11 Mall, 🚇N2出口幾步路就到🚶🏻‍♀️✨主打日式串燒🍢、日式料理及各款酒類🍹✔️設室内及室外用餐區🪑坐吧枱的話, 可以望住廚師燒串燒👨🏻‍🍳~🕺🏻室內設計風格時尚型格😎, 中間有個大屏幕🖥播放 K-pop, 幾有feel👯‍♂️~⭐️用料新鮮, 串燒即叫即燒🫡⏳製作需時, 食好嘢絕對值得等🥰🔸前菜 --- 花心(?)蘿蔔🤍🤍心形白蘿蔔好靚😌清甜無渣~🔸越乃雪椿 月之玉響- 純米大吟釀🥃嚟到居酒屋🏮緊係要飲Sake啦🤪🥳揀咗款易入口的😙甜甜地, 帶果香🍎🍐🍈👧🏻好啱女仔飲~。。飲酒の選。。🔸七味魚翅 $88 7.5/10魚翅=雞泡魚乾🐡燒得十分香口, 帶焦脆😋配搭七味粉和沙律醬🍻是每次必選的下酒菜Top1🔝🍻🔸枝豆 $48 7/10🫛枝豆外層微燶, 內裡豆粒十分脆口🤯🍻同朋友邊飲酒邊食, 慢慢搣啱哂~😗*另外有碗仔🥣for放枝豆皮, 幾貼心~。。串燒の選。。🔸雞蠔肉🐔 $68 8.5/10😳第一次聽「雞蠔肉Chicken Oyster」, 真的長知識了🫨🇫🇷法文Sot l’y laisse
=”
🌪️打風前夕,
搵咗間高質型格居酒屋chill chill🥳😝
🙌🏻位置方便, 鄰近K11 Mall,
🚇N2出口幾步路就到🚶🏻‍♀️

✨主打日式串燒🍢、日式料理及各款酒類🍹
✔️設室内及室外用餐區
🪑坐吧枱的話, 可以望住廚師燒串燒👨🏻‍🍳~

🕺🏻室內設計風格時尚型格😎,
中間有個大屏幕🖥播放 K-pop, 幾有feel👯‍♂️~

⭐️用料新鮮, 串燒即叫即燒🫡
⏳製作需時, 食好嘢絕對值得等🥰

🔸前菜 --- 花心(?)蘿蔔🤍
🤍心形白蘿蔔好靚😌
清甜無渣~

🔸越乃雪椿 月之玉響- 純米大吟釀🥃
嚟到居酒屋🏮緊係要飲Sake啦🤪🥳
揀咗款易入口的😙
甜甜地, 帶果香🍎🍐🍈
👧🏻好啱女仔飲~

。。飲酒の選。。
🔸七味魚翅 $88 7.5/10
魚翅=雞泡魚乾🐡
燒得十分香口, 帶焦脆😋
配搭七味粉和沙律醬
🍻是每次必選的下酒菜Top1🔝🍻

🔸枝豆 $48 7/10
🫛枝豆外層微燶, 內裡豆粒十分脆口🤯
🍻同朋友邊飲酒邊食, 慢慢搣啱哂~😗
*另外有碗仔🥣for放枝豆皮, 幾貼心~

。。串燒の選。。
🔸雞蠔肉🐔 $68 8.5/10
😳第一次聽「雞蠔肉Chicken Oyster」,
真的長知識了🫨

🇫🇷法文Sot l’y laisse
=”傻瓜才不吃的部位 "🤣
☑️喺法國料理中較常用到, 一些高級餐廳、日本料理店也會有供應

🐔每隻雞只會有2️⃣小塊
🔍喺邊呢?
位於雞腿根部🦵🏻附近的兩個凹槽中
因形狀似生蠔🦪, 故名命「雞蠔肉」🗣️

🐔雞皮燒得好香脆
肉質鮮嫩多汁, 有彈性😚
🤓真係比雞髀肉較嫩滑🍗

🔸大蔥豚腩串 $58 7.5/10
🐷厚切黑豚腩, 肥瘦均勻, 油脂豐富😻
帶點兒炭燒香味, 肉味香濃👏🏻
😉清新的大蔥, 帶些辛辣味,
去掉豚肉的油脂感 👍🏻

🔸蘆荀豬肉卷 $48 7.5/10
🐷薄薄的豬肉片包住爽脆清甜的露荀😌

🔸A5和牛 $158 8.5/10
🇯🇵選自日本鹿兒島A5和牛🐮
每件表面都有片大大塊的金箔裝飾🤏🏻
增添貴氣🆙
🥩大理石油花紋均勻,
濃郁牛香, 油脂喺口腔中爆發🫦
Jeng(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🔸大蔥雞肝 $42 6.5/10
🔸青椒仔 $48 6.5/10

。。大推の選 。。
🔸日本粟米天婦羅🌽 $88 9/10
一直都想試粟米天婦羅🫣
今次食完, 愛上了😳🫶🏻

份量唔少, 約有7-8件, 砌到座小山丘⛰️
🍤餐廳的炸物都好有技巧👏🏻
🙌🏻炸醬唔厚粉, 亦冇油膩感😋

🥢表面脆卜卜, 灑上椒鹽調味🧂
內面係鮮甜可口的粟米🌽, 一鹹一甜😍
🥰十分惹味, 送酒一流♪(´ε` )

🔸台灣白膳(汁) $72 9/10
🐟全部已去骨, 可以放心大大啖食👅
😘真心好好食!🤩
🐟爽脆魚皮, 肉質超爽彈🫨
魚油亦十分香口😽

🔸醬燒豆腐 $48 8.5/10
🕴🏻店員大推の一
豆腐表面燒到焦脆😻
食嘅時候要小心燙嘴,
因為入面熱辣辣♨️, 仲有啲爆汁🫢
😌內部軟滑, 配埋甜甜地嘅醬汁
好好味🥹~

。。飽肚の鬼。。
🔸台灣肉鬆燒飯糰🍙 $48 7.5/10
共4款口味:明太子/ 鰻魚/ 和牛/ 肉鬆🆕
🍙飯糰表面燒到焦黃香脆, 燒得好靚❣️
內裡軟熟, 調味適宜👍🏻

。。甜品。。
🔸Shooter 🍹
⚠️逢星期五至日及公眾假期,
餐廳都會每枱送上🆓Shooter
當晚的味道有👉🏻荔枝+益力多+Rum
😋甜甜地幾好味~
餐廳很懂抄熱氣氛呢~🤭
🔍Shooter
= 用一種酒以上去混合的小杯調酒

🔸荔枝天婦羅🆓
👨🏻老闆經常會嘗試新菜式🍴
🥰好開心收到自創新款甜品---荔枝天婦羅
有驚喜❣️
炸荔枝, 外脆內軟🤯
荔枝香甜多汁,
炸完暖暖地嘅荔枝又幾好味喎🤤

💞欣賞餐廳不斷創新, 突破自己🏌🏻‍♀️
🤝🏻期待整更多好嘢食(>^ω^<)
  • 醬燒豆腐
  • 粟米天婦羅
  • 雞蠔肉
  • 燒白鱔
《Aira - 尖沙咀》我個人係好奇怪,滴酒不沾卻很喜歡去居酒屋,呢晚去尖沙咀《Aira》係朋友介紹,寫包單係好野。餐廳位於舊式商業大廈內,好鍾意呢種私竇嘅感覺!黎得居酒屋雖然唔飲酒,食串燒走唔甩!仲有意外驚喜!免治雞肉棒親子串喎呢個係!雞軟骨加雞肉打碎,口感彈得黎有d膠骨原,配上下面杯入面隻蛋黃同醬汁一齊食係濃郁嘅!最緊要係,仲要靚呀嘛!醬燒豆腐呢件野要講係因為唔講你未必會叫,但食過你就覺得佢值得呢個價錢,外脆內軟,以醬汁同蔥調味,又不失豆香。朋友覺得呢個係MVP!辣酒煮蜆呢個唔係中式辣酒,反而有d日韓風,可能因為個清酒base,不過其實如果以日式計佢都算幾辣!成晚都燒,有個濕濕地嘅野食,又鮮味嘅!係成晚嘅一個balance。蘆筍豬肉卷我呢d食肉獸,蘆筍對我黎講係一個幾好嘅平衡。呢個菜我自己喺屋企都經常會整!不過我就只能煎,冇得好似呢個咁燒!因為豬肉一燒出黎果個濃邊同油香,所以呢個串燒先會係串燒界嘅中流砥柱。大蔥雞肝雞肝好彩唔腥,證明用料好。我本身唔食內藏,所以都係食左一粒試下味。師傅用左少少鹽調味,主要就係食個火候,以高溫燒出蛋白質的甜味。日本粟米天婦羅我今晚嘅MVP!差唔多嘅料理
《Aira - 尖沙咀》

免治雞肉棒

醬燒豆腐

辣酒煮蜆

蘆筍豬肉卷

大蔥雞肝

日本粟米天婦羅

我今晚嘅MVP!差唔多嘅料理我喺九龍灣一間小廚食過,不過唔係100%一樣嘅野,但大約知呢個係好食的,呢度更加做出細節,主要係師傅以日式麵粉糊炸,同埋靚油炸出水準!脆卜卜加上惹味椒鹽,粟米甜味又作平均!必點!

A5金箔和牛串燒

無錯!我係死都野和牛。仲要唔係普通和牛,係金箔和牛串燒。因為如大家所見金箔好大塊令我睇唔到佢調左味。我就係食到有d甜甜辣辣,問師傅原來Wasabi汁,和牛喎!金喎!呢d如果係慶祝就一定要叫啦!

牛舌芯
多數食牛,我都會配一個牛舌。牛舌芯就係牛舌最中間,最嫩嘅位,用黎做串燒就最岩!

脆皮香蕉

甜品係脆皮香蕉,食落似炸咗嘅香蕉糕,好熱!溫度令佢更煙韌,香香甜甜!但真係小心燙口。
2023-06-28
2023-07-17 21 瀏覽
串燒真係好岩平時一大班朋友眾下餐傾計既時候食,呢間位於尖沙咀大廈入面的一間日式居酒屋,裝修設計都有花心思,最特別係每枱都有一個清酒🍶樽,當你order清酒個陣可以好似平時啲tower咁斟出黎1️⃣牛肉秋葵卷$58|醬燒豆腐$48💕|大蔥雞肝$42醬燒豆腐超有驚喜必點!豆腐心係非常滑溜而外皮係香脆2️⃣粟米天婦羅$68粟米粒粒包裹成一個球炸成,咬落去有粟米既煙靭又有炸粉的脆脆,當中仲落咗小小調味,是一道不錯的下酒菜3️⃣炸魷魚 $884️⃣免治雞肉棒 $58幾欣賞雞肉棒配搭的醬油不會過於濃厚,致味道蓋過了雞肉原有的味道,加上生蛋攪拌令肉質口感更加順滑5️⃣清酒煮蜆 $98煮蜆每一粒都好大粒而且冇沙非常清甜,底下係加上羅白,員工都好細心附上碗具,因為湯底真係好清甜!6️⃣燒珍寶蘑菇 $68大大隻的啡菇加上芝士煙肉,呢個配搭一定不會難吃,面頭芝士有點點拉絲感覺7️⃣燒飯團(明太子、鰻魚)$48飯團有三款味道可選,個人更喜愛明太子的,明太子與飯攪拌在一起,咸咸的明太子味,飯團🍙外面燒得焦焦脆脆👍🏻8️⃣ Heaven hana $158| Arhan $148日式居酒屋少不了叫酒,因為今次唔想飲清酒太多,所以就order咗兩

1️⃣牛肉秋葵卷$58|醬燒豆腐$48💕|大蔥雞肝$42
醬燒豆腐超有驚喜必點!豆腐心係非常滑溜而外皮係香脆

2️⃣粟米天婦羅$68

3️⃣炸魷魚 $88

4️⃣免治雞肉棒 $58

5️⃣清酒煮蜆 $98

6️⃣燒珍寶蘑菇 $68

7️⃣燒飯團(明太子、鰻魚)$48

日式居酒屋少不了叫酒,因為今次唔想飲清酒太多,所以就order咗兩杯cocktail,款式都幾特別而且外貌超打卡🥶 個人覺得Arhan好飲好特別,材料用咗陳年花雕、青瓜、青蘋果調製,味道幾有驚喜,但酒味就會比較重
2023-07-17 213 瀏覽
這間日式居酒屋加酒吧的AIRA 位於河內道舊式商業大廈樓上,樓下沒有水牌,比較隱蔽。餐廳氣氛很好,設有室內及頗大的露台座位,雖然是日式居酒屋,但放了不同的古董和油畫,很有特色。餐廳的串燒料理選擇頗多,價錢合理。要讚一下的是餐廳食物很夠熱度。醬燒豆腐完全是外脆內軟,炸過的豆腐外皮很香脆,再加上醬汁來燒,好惹味,內邊幼滑又juicy,有豆香。日本粟米天婦羅賣相吸引,沒有厚厚的粉漿,粟米很甜,炸成一口大小,灑上椒鹽,很好送酒。自家製免治雞肉棒,將雞肉棒放上有日本雞蛋黃及醬汁的雞尾酒杯上,擺盤加分。雞肉棒除了有雞軟骨外,還混合了芋頭粒,雞肉口感好軟綿及有口感,肉汁濃郁,再沾上醬汁食,好味。台灣燒白鱔,皮燒得焦香脆身,肉身肥厚,入口彈牙,無骨,鱔香味濃。燒溫室茄子田樂,溫室茄子肉厚肥大,配上麵豉醬及木魚碎。燒雞軟骨夠咬口,燒大蔥豚腩肉夠軟淋,燒蘆筍豬肉卷夠爽脆,三款串燒的調味都做得不錯。最後必點燒飯團來增加米氣,有鰻魚飯團及新的台灣肉鬆飯團,飯團燒得香脆,配上醬油來燒,很夠味道。來到居酒屋食串燒,一定要點番兩杯酒,點了支翠玉特別純米,入口比較甘甜,適合女士們的口味。唔飲米酒的朋友,點了杯mock

燒溫室茄子田樂,溫室茄子肉厚肥大,配上麵豉醬及木魚碎。

來到居酒屋食串燒,一定要點番兩杯酒,點了支翠玉特別純米,入口比較甘甜,適合女士們的口味。唔飲米酒的朋友,點了杯mocktail都不錯。
2023-07-16
2023-07-16 15 瀏覽
約咗朋友諗住去食串燒傾吓計,慢慢食再飲杯cocktail chill下♥ 粟米天婦羅 $88本身好鍾意食粟米,但係粟米天婦羅就比較少見,粟米炸得脆卜卜好香脆唔會好厚粉,以椒鹽調味鹹鹹地♥ 辣酒煮蜆 $98蜆肉超大隻份量又好多!隻隻都好肥美鮮甜又冇沙😍,連個湯都一樣飲得 正! 仲有燜淋既大根伴底,仲要係心形認真有心思❤️♥ 雞蠔肉串燒 $58 雞蠔肉即係用咗近雞髀位置既肉,特別嫩滑雞味又香♥ 雞心串 $48味道濃郁,口感紮實♥ 大蔥雞肝 $42平時好少食內臟,但係估唔到呢度嘅雞肝加咗大蔥食又幾香幾好食♥ 雞全翼 $58最鍾意食雞翼,呢到用左新鮮既三黃雞,雞全翼肉質滑嫩♥ 白蟃 $72白幔外皮燒得帶焦香,甜甜地好新鮮♥ 牛舌心 $68牛舌心咬落質地好柔嫩,口感爽口♥ 燒茄子🍆 $38燒茄子不得不嗌!原條上滿滿醬汁面頭仲有木魚同埋蔥超惹味,皮同肉好容易就分離😆♥ 燒飯團 🍙$48嗌咗兩款飯團同朋友一人一隻味試吓,明太子鹹香同鰻魚鮮甜,表面燒得香脆

♥ 粟米天婦羅 $88

♥ 辣酒煮蜆 $98

♥ 雞蠔肉串燒 $58
雞蠔肉即係用咗近雞髀位置既肉,特別嫩滑雞味又香

♥ 雞心串 $48
味道濃郁,口感紮實

♥ 大蔥雞肝 $42
平時好少食內臟,但係估唔到呢度嘅雞肝加咗大蔥食又幾香幾好食

♥ 雞全翼 $58
最鍾意食雞翼,呢到用左新鮮既三黃雞,雞全翼肉質滑嫩

♥ 白蟃 $72
白幔外皮燒得帶焦香,甜甜地好新鮮

♥ 牛舌心 $68
牛舌心咬落質地好柔嫩,口感爽口

♥ 燒茄子🍆 $38

♥ 燒飯團 🍙$48
2023-07-15 162 瀏覽
#Aira 🇯🇵🍗There is a certain excitement about grilled Japanese yakitori. Who do not enjoy about glistening pieces of meat being kissed by flames and grilled to perfection?Occupying a small, unassuming spot on 4th floor of Century house in Tsim Sha Shuk , this yakitori bar is a hidden gem for meat enthusiasts in town 😄Tonight, we ordered🔸汁燒台灣白膳 eel $72 👍🏻👍🏻👍🏻🔸牛舌芯 Of tongue $68🔸大蔥雞肝 chicken liver w/leek $42 x2🔸大蔥雞肉串Chicken w/leek $48 x2👍🏻🔸燒本地茄子田樂Greenhouse eggplant w/ sweet miso paste $88🔸清酒煮蜆 boil
#Aira 🇯🇵🍗

Tonight, we ordered

🔸汁燒台灣白膳 eel $72 👍🏻👍🏻👍🏻
🔸牛舌芯 Of tongue $68
🔸大蔥雞肉串Chicken w/leek $48 x2👍🏻
🔸燒本地茄子田樂
🔸清酒煮蜆 boiled clam w/ sake $98👍🏻👍🏻
🔸牛肉秋葵卷 Okra sliced beef roll $58
🔸牛小排 beef ribs $98👍🏻👍🏻
🔸鰻魚飯團 eel plum rice balls $48
🔸台灣肉鬆飯團 Pork floss riceball $48
🔸時令女果天婦羅 Lichee tempura $68 👍🏻👍🏻👍🏻

- The grilled eel came with crispy skin and tender, juicy meat inside
- The sake clams was cooked in radish soup and the clams were big and fresh
- Grilled Chicken and grilled beef ribs were all above standard
- The Lichee tempura was a nice new try of the restaurant and it tasted so good that it’s the MVP of the night! The inside was as creamy as ice cream and unexpectedly went well in tempura form

Drinks
🔸Estu Ocean Gin (cocktail) $78
🔸Kyoto Tokyo (cocktail) $78
🔸Yakito (mock-tail) $58
🔸翠玉 特別純米Sake $588

- Not a fan of alcoholic drinks, the 純米sake was the new item of the bar and accordingly to my friend, it tasted smooth and little sweet, it complemented well with the food!
- My choice of mock- tail blended with yakult and lemon juice, it helped removed the oily feeling of meats

The waiter gave every guest a free shot of rum base
Cocktail and it was their tradition to celebrate the night! 🥂

This cosy yakitori bar feels like the type where you could easily spend an evening laughing and drinking with friends! Even children were invited too!

~$900 per head

📍4/F, Century House ,3-4 Hanoi Rd, Tsim Sha Tsui
2023-07-15
  • 白鱔