每一次朋友生日,我們都會去找一間環境較好的餐廳慶祝,今天我們就去到尖沙咀的一間樓上居酒屋,一進入居酒屋就好像去了一間高級的酒吧,牆身以黑色為主,配上白色的射燈點綴其中,營造出一種神秘而典雅的氛圍,在餐廳可以看見佛的雕塑和畫像,給人一種融合了現代和傳統的感覺。⭐️醬豆腐 $96口感嫩滑的豆腐,燒到外脆內軟,再搭配得製醬料來調味,可以在醬豆腐中找到滿足。⭐️免冶雞肉棒 $116自家製的免冶雞肉棒口感柔軟帶有一點點爽脆,再配上加入蛋黃的醬汁,口感更滑。⭐️雞腿後筋肉 $68有豐富的肉汁和脂肪,使吃下去的肉質柔軟,串燒的味道控制得剛剛好😉 ⭐️牛舌芯 $68吃串燒又怎能少了牛舌芯😉肉質柔軟多汁且嫩滑,一口一塊大滿足! ⭐️白膳 $72居酒屋的白膳的口感爽口又嫩滑,加上燒到脆脆的魚皮,無人不愛。⭐️大蔥雞肝 $42大蔥雞肝的口感嫩滑且有彈性,重點不會太腥,用來配清酒就最合適不過。⭐️日本粟米天婦羅 $88今天的最愛就是日本粟米天婦羅,味道甜美且香脆,經過炸製後,外層的麵糊會變得脆脆的,粟米的甜味和麵糊的香脆相互融合,好好吃呀⭐️燒珍寶蘑菇 $68珍寶蘑菇上有一層煙肉忌廉芝士作調味,增添豐富口感和煙燻風味,吃一半

⭐️醬豆腐 $96

⭐️免冶雞肉棒 $116
⭐️雞腿後筋肉 $68

⭐️牛舌芯 $68

⭐️白膳 $72

⭐️大蔥雞肝 $42

⭐️日本粟米天婦羅 $88

⭐️燒珍寶蘑菇 $68
珍寶蘑菇上有一層煙肉忌廉芝士作調味,增添豐富口感和煙燻風味,吃一半就好了,多吃就會膩的。

⭐️香葱豬肉卷 $48
看上去以為會好乾,但吃著吃著就覺得很不錯很香又有汁,重點不會有草青味,口感豐富且多層次。

⭐️辣酒煮蜆 $98
大大粒的蜆肉,肉質嫩滑,口感彈牙,搭配辣酒的煮熟方式,能夠帶出蜆的鮮味和微辣的風味。

⭐️作惠乃智純米吟釀 $580
首先,先揀選自己喜歡的清酒杯🫶🏻🫶🏻再品嚐以高品質的米和純淨的水經過精細工藝釀造而成的清酒,清酒的味道相對較為細膩及柔和,不會過於濃烈,但又不乏層次感,忍不住又想要多一瓶。

⭐️明太子玉子燒
結合了明太子的鹹香辣味和玉子燒的柔軟口感,我最受就是吃玉子燒

⭐️日式麻糬(原味及抹茶味)
超好吃的小甜點,無論是原味還是抹茶味的日式麻糬,都有綿密軟滑的質感,為這一餐畫上完美的句號。

⭐️日式烤鱈魚片
用來配酒就最合適不過,烤到脆脆的,入口即化。

🏪店名:Aira
  • 辣酒煮蜆
  • 燒白鱔
  • 牛舌心
  • 明太子蛋白玉子燒
今次小c妹同朋友仔去左間環境氛圍都好唔錯嘅日式居酒屋😍店員嘅態度都好nice好貼心👍🏻會成日主動行過嚟幫手加茶水 加分加分💯鱈魚干 💰58鱈魚干好鬆化 點埋啲蛋黃醬 咬咬下又幾過癮😋如果平時有得食住煲劇就好lu😗醬燒豆腐 💰96聽聞呢個係餐廳既hot item🔥好多客人嚟到都一定會叫😍豆腐既外層炸到好鬆脆 個皮仲要吸收哂啲精華🤤咬落去果下啲醬汁會爆哂出嚟💦豆腐入面超級嫩滑🥰白膳 💰144肉質好厚身 魚皮脆卜卜🐠完全無骨 食落啖啖肉 點埋啲醬汁一齊食🔥超級juice💦免治雞肉棒 (自家製) 💰58近排愛上嘅一道菜式 見到有就要試下🤭雞肉棒裏面仲有啲軟骨 幾有咬口😚點埋生蛋黃一齊食 yum yum🥰蝦天婦羅(5隻) 💰128啲蝦都幾大隻同新鮮🍤日本南瓜拼蕃薯天婦羅 💰88南瓜好甜好軟綿 無渣南瓜🎃煙肉芝士醬燒牛油果 💰78有驚喜 小c妹本身其實好少食牛油果🥑但呢個燒牛油果又真係唔錯喎🤭牛油果燒得好軟綿 入口即化😍小c妹尤其鍾意個煙肉芝士醬🥓🫕個醬偏咸同濃味 連埋牛油果一齊食超正🤩純米大吟 生原酒 愛山💰820個人覺得偏甜 都幾易入口🍶大部份女仔應該都可以接受到🤭仲可以揀返個靚靚嘅小酒杯🍵
今次小c妹同朋友仔去左間環境氛圍都好唔錯嘅日式居酒屋😍

大部份女仔應該都可以接受到🤭
仲可以揀返個靚靚嘅小酒杯🍵
隻隻都咁可愛 總有隻岩心水💕

2023-08-16 25 瀏覽
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂白酒🥂 $68🌟清酒煮蜆 $98大推薦!蜆大隻鮮甜,蘿蔔又係無渣清甜,所以個湯煮出嚟都好好飲,一定要叫🫡🌟雞腿後筋肉 $68燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹醬燒豆腐 $48豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋大蔥鷄肝 $42內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔白膳 $72魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟🌟免治雞肉棒 $58日式串燒之常見物,自家製免治鷄肉肥瘦適中,加埋蛋黃係perfect match✨🌟牛舌芯 $68次次食串燒都想食牛舌,牛舌芯會更加腍同好食,厚切juicy🐮露筍豬肉卷 $48露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷和牛燒飯團 $68驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂

白酒🥂 $68

🌟清酒煮蜆 $98

🌟雞腿後筋肉 $68
燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹

醬燒豆腐 $48
豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋

大蔥鷄肝 $42
內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔

白膳 $72
魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟

🌟免治雞肉棒 $58

🌟牛舌芯 $68

露筍豬肉卷 $48
露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷

和牛燒飯團 $68
驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
2023-08-16 64 瀏覽
Ambiance:Good services and good atmosphere. Most important, food is amazing. Relaxing and lively atmosphere, making a nice social gathering places for friends and colleagues.
The menu at Aira includes a wide range of dishes such as yakitori (grilled skewered meat), tempura , and various other appetizers and small plates. Overall the food is out of my expectations which is above standard ! An extremely satisfying night, and I will definitely be back to revisit!📌Must eat▫️Japanese Corn Tempura : Co

Ambiance:

📌Must eat
▫️Japanese Corn Tempura : Corn is so sweet and delicious. Texture is crispy!! The pepper salt elevates the flavor to the next level. Highly recommend this dish! Best of the night.
日本粟米天婦羅

▫️Handmade Minced Chicken w/Cartilage : Nice grilled and well seasoned. The chicken sticks are mixed with chicken cartilage. It tastes crispy and chewy. Dip it into egg yolk to make the taste rich!

▫️A5 Wagyu : Gold leaves are added on!! A5 wagyu is soft and chewy.
A5和牛

▫️Eel : The skin is slightly burnt, crispy skin and tender.

▫️Boiled Clam w/Sake : Clams and reddish are juicy
清酒煮蜆

▫️翠玉 特別純米 Sake :The whole visual and taste are excellent!it tasted little sweet, it complemented well with the food!

📝
免治雞肉棒Handmade Minced Chicken w/Cartilage
雞腿後筋肉
翠玉 特別純米Sake
A5和牛
清酒煮蜆
2023-08-14 3 瀏覽
近排同朋友去咗間尖沙咀嘅「aira」居酒屋,真係食得好chill!話說佢哋嘅小食及主食真係令人驚喜,特別係個「鱈魚乾」,配埋啲日式沙律醬同七味粉,真係爽口啲鱈魚薄片,淋上嗰啲醬汁,仲有啲微微嘅辣味,真係醒胃!仲有個「雞腿後筋肉」,啲雞肉咬落去有啲燒香味,雞皮都好脆口,真係食到嘴頭發酥!至於「牛舌芯」都唔錯,有啲咬勁,肉質鮮甜,加上燒香同肉汁味,一啖一口咬落真係好享受!輪到「日本栗米天婦羅」,外脆內軟,栗米嘅甜味同椒鹽嘅鹹香一齊爆發,炸粉漿一啖啱啱好,唔會油膩,真係咁食落好過癮!肉類點少得海鮮呀,啱啱仲試咗佢哋嘅「台灣白膳」,個味道真係好正,香氣撲鼻,燒得啱啱好,每一口都係滿滿嘅滋味!另外,「大蔥豚腩串」,嗰啲炭燒嘅香味真係好飄,好適合居酒屋氣氛!啱啱食過嘅「鮮三黃雞全翼」,肉質咁鮮美,咬落去真係好juicy,個燒味同埋嘅肉汁味道令人回味無窮。仲有啲「免治雞肉棒」,啲雞肉帶著蛋黃同味醂嘅醬汁,入口鮮嫩多汁,一啖咬落好滑好香!最後以燒飯團作結,我地叫左兩個口味:台灣肉鬆發鰻魚,粒粒飯都沾上了醬油香,外面燒到焦香,咬落口有飯焦的焦香味,香脆可口,超滿足不過,唔好忘記啲飲品,我哋揀咗支澳洲紅酒

不過,唔好忘記啲飲品,我哋揀咗支澳洲紅酒「Victoria park shiraz」,味道濃郁,喝落香醇!

餐廳環境亦都好吸引,今次入左去貴賓房食,問返店員話呢間房可以容納到12人,裝潢簡約又有個人風格,啱晚上聚會。光線亦都啱啱好,真係帶有啲生活態度,令我哋食飯嘅心情愉快好多。不過我地今日好好彩,有提早book到餐廳先可以入到去,因為間房係要預早book先有架!

聽聞佢哋係將一半酒吧空間改建嚟,所以入到去會見到有一邊係酒吧,貴賓房有對門一行就出到去大廈天台,有個好正既露天酒吧區。

總括而言,「aira」居酒屋係一個好舒適嘅地方,食物質素好高,營造出咁舒服嘅用餐環境,真係好啱嚟開心嘅晚上聚會!
2023-08-08 7 瀏覽
今日黎呢間Aira食飯,佢好近尖東站(K11嗰度),一出就係。佢位於四樓,裝修神秘型格,好高私穩度。如果坐近bar位就可以見到廚師整串燒同燒物,個個師傅都好有功架。今晚我地女仔晚餐,想開支清酒飲,店員揀左一支比較易入口既--作  純米吟釀($580/720ml),有種梨既清甜香味,好易入口,啱哂我地飲😊仲有得揀靚靚清酒杯,真係好啱我地呢啲少女心😂呢外都讚一讚店員,招呼都幾好,又會介紹每款菜式,唔錯既服務😃。我地今晚食左: 🔸️醬燒豆腐 ($48/件,9.8/10)呢個係必點必點必點!超級好味!佢係用新鮮豆腐去醬燒,入面好嫰滑,外面脆皮好香口,醬汁又好香,真係好好味!不過小心燙口😂 🔸️粟米天婦羅($88,9.2/10)呢個有驚喜!雖然佢只係粟米粒,但炸得超級酥脆,仲要一啲都唔油膩!上面灑上少少淮鹽,咸咸地甜甜地,食到停唔到口! 🔸️免治雞肉棒(自家製)($58/件,9/10)呢個又係超特別,上枱一人一杯好靚😍。佢係自家製用三黃雞再加雞軟骨打成雞肉棒,再另加無菌蛋拌埋一齊食,yummy! juicy! 🤤 🔸️ 雞蠔肉($68/串,9/10)店員解釋呢個雞蠔肉=雞腿後筋肉,係雞腿最嫰滑位置,形狀

🔸️醬燒豆腐 ($48/件,9.8/10)

🔸️粟米天婦羅($88,9.2/10)

🔸️免治雞肉棒(自家製)($58/件,9/10)

🔸️ 雞蠔肉($68/串,9/10)
店員解釋呢個雞蠔肉=雞腿後筋肉,係雞腿最嫰滑位置,形狀似蠔,所以叫雞蠔肉。食落真係咁一般雞肉更juicy更彈牙更嫰滑!🤤🤤

🔸️ 雞心串($42,8.5/10)
甜甜地,幾有咬口。

🔸️ 大葱雞肝($42/串,8.8/10)
呢個好味,上面鋪左大葱,食落雞肝仲keep到juicy口感,又有濃郁雞肝味。

🔸️ 大葱豚腩串 ($58/串,8.8/10)
呢個都好好味!䐁腩肥瘦均勻,充滿油香,又有少少脆面,好食!

🔸️ 金箔熊本A5和牛($158,9.2/10)
呢個超級名貴!好靚既碟再配上好多金箔既日本A5和牛,咬落口真係入口即溶感覺,油香味深入每一個口腔角落,好香牛味!名貴之作!

🔸️ 明太子蛋白玉子燒($48,9.5/10)
呢個都係熱烈推介!Menu上係寫玉子燒,但店員會再問你要黃色定白色玉子燒,我地就揀左特別既白色,原來佢係用全蛋白做玉子燒,蛋白煎到有少少脆邊,再配埋上面既明太子醬,真係十級好味!個人黎講覺得呢個好抵食!

✏️總括而言,環境坐得舒服,食物質素高,中意食邊端燒飲下酒既朋友,我會推薦呢間
2023-08-03 23 瀏覽
今日同朋友係K11行完街,就諗住係尖東附近搵間居酒屋飲杯酒食下串燒,發現有間好隱蔽既樓上居酒屋Aira😍😍👍呢間日式居酒屋環境寬敞,氣氛浪漫,感覺非常舒適寫意。😎店內供應的款示雖然唔多,但幾特別😉🔸首先,佢地純米吟釀清酒非常正,口感清爽順滑,好耐都未試過一杯接一杯咁飲。😊如果鍾意清酒既朋友,我強烈建議你一定要試試佢地既清酒煮蜆,蜆的鮮味好突出,😍😍而配菜既白蘿蔔都好清甜,好難係香港食到咁甜既白蘿蔔。🥕👍🔸另外串燒方面,佢地既炭火烤串燒非常出色,特別係串燒一口牛,燒得岩岩好,肉汁豐富又唔乾。🥰蘆筍豬肉卷串燒和免治雞肉棒唔錯,調味恰到好處。🔸燒茄子我都好推薦,茄子燒熟透之後,口感軟綿,搭配上佢地自家制既醬汁,味道既層次再提升一個等級。仲有最後醬燒豆腐同粟米天婦羅都好與別不同,睇得出全部食物都別出心裁。🥰🥰📍Aira📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

蘆筍豬肉卷串燒和免治雞肉棒唔錯,調味恰到好處。

📍Aira
2023-08-02 6 瀏覽
有一排無去where飲野…發現隔離改左做串燒店就順便食埋個飯啦。餐廳以深色裝修為主…感覺幾chill幾舒服…幾啱食下野飲下酒傾計…先黎兩杯mocktail先…餐牌食物都以串燒同啱送酒既食物為主…店員介紹左幾樣野我地又加左幾樣…應該夠。食串燒點可以無酒…店員介紹左"作"俾我地…味道帶少少梨味…唔太甜又唔會好大酒精味…幾清爽唔錯前菜係蘿蔔…好甜…無渣…仲要係💛型🤣🤣醬燒豆腐🧑🏻‍🍳 呢個豆腐好好味…外面燒到脆口…入面豆腐依然嫩滑…個面加左蔥花好靚栗米天婦羅🧑🏻‍🍳 呢個極力推介…栗米好甜…炸漿薄薄一層入口脆卜卜…栗米爆開時好juicy燒茄子🧑🏻‍🍳 呢個茄子燒得好好…燒到肉同皮分開…茄子肉配既燒汁好味…不過就有少少溜燒白鱔 鱔好肥美…好重油香…肉質彈牙辣酒煮蜆 微辣幾開胃免治雞肉棒🧑🏻‍🍳 店員介紹用左三黃雞…有濃郁雞味…我成日覺得隻蛋好嘥🤣🤣🤣燒鵝肝 鵝肝好香…重點係多士好鬆化…唔會似出面用法包咁𠝹口大蔥豚腩 呢個都好味…加左京蔥碎好香雞腿後筋肉🧑🏻‍🍳 chicken oyster…雞後腿兩粒肉…😍😍露筍豬肉卷…呢個每次食串燒必點所有串燒時間掌握好好…食物有水準…服務細心…呢度絕對可以

前菜係蘿蔔…好甜…無渣…仲要係💛型🤣🤣

燒白鱔 鱔好肥美…好重油香…肉質彈牙

辣酒煮蜆 微辣幾開胃

燒鵝肝 鵝肝好香…重點係多士好鬆化…唔會似出面用法包咁𠝹口

大蔥豚腩 呢個都好味…加左京蔥碎好香

露筍豬肉卷…呢個每次食串燒必點

所有串燒時間掌握好好…

食物有水準…服務細心…呢度絕對可以再返兜…

【商廈隱世高質居酒屋🏮好味佐酒小食配sake】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌗*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙嘴 - 𝗔𝗶𝗿𝗮 𝗜𝘇𝗮𝗸𝗮𝘆𝗮唔起眼嘅商廈入面 竟然隱藏咗間高質居酒屋🏮 雖然定價偏高,但食物真材實料,所有串燒都即叫即燒🔥 酒鬼仲可以揀多款Sake / Cocktail 🍶 餐廳裝修闊落有格調,唯一比較特別係 唔知點解日式餐廳,但全程播Kpop 😂-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】🥇 蛋白明太子玉子燒 $48 🥈 免治雞肉棒 $58🥉 清酒煮蜆 $98 ◐ 日本粟米天婦羅 $88 🌟◐ 蘆筍豬肉卷 $48 🌟 ◐ 醬燒豆腐 $48 ◐ 大蔥豚腩串 $58◐ 燒茄子田樂 $88◐ 帆立貝(汁/醬) $78試咗超多款燒物 / 小食,其實款款都好好味~ 但個人覺得最驚艷一定係「蛋白明太子玉子燒」,第一次見人燒蛋白玉子,加上有明太子嘅鹹鮮味、有少少錯覺以為食緊蟹🦀️👍🏻 有創意得嚟堅好 味 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)第二名就餐廳招牌「免治雞肉棒🍗」顏值超高打卡一流📸️ 第三名就係「清酒煮蜆」蜆係大大粒 無砂石,不過注意碗下全
【商廈隱世高質居酒屋🏮好味佐酒小食配sake】

◐ 醬燒豆腐 $48
◐ 大蔥豚腩串 $58
◐ 燒茄子田樂 $88
◐ 帆立貝(汁/醬) $78

第二名就餐廳招牌「免治雞肉棒🍗」顏值超高打卡一流📸️ 第三名就係「清酒煮蜆」蜆係大大粒 無砂石,不過注意碗下全部都鋪滿白蘿蔔,不過朋友話覺得白蘿蔔仲高質過啲蜆lol,因為全部無渣超輕甜~~

另外個人推介 🌟 「日本粟米天婦羅」超啱做佐酒小食,一粒粒粟米用粉漿包裹炸起,第一次見咁樣炸粟米 🌽 其他串燒都好jeng,最重要係即嗌即燒🔥 新鮮滾熱辣出爐都好難差得去邊,係咪先~

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 酒評 🍻】

🍶 純米大吟 生原酒 愛山 $820/瓶
精米步合:45% // 米種: 愛山,睇menu 介紹味道會試到 蜜瓜 同 白桃 嘅芳香,好特別咁樣😯

🍹 SEATRUS $78
用西柚做底,配上少少焦糖,飲落偏refreshing嘅草青味

🍸 Kilywichee $58
朋友唔飲酒精,嗌咗杯 奇異果 / 荔枝 mocktail 🥝 味道0甜,都係比較開胃酸酸哋嘅飲品

🥢 @aira_izakayahongkong
🚶 尖東站N2出口,步行約1分鐘
📌 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
💰 人均 ~$300-500

🏷️
地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_日式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
尖沙咀高質日式居酒屋🏮啖啖肉大蜆去得居酒屋又點會唔飲燒酒吖,我朋友叫左支翠玉,我試左啲,甜甜地同有蜜瓜🍈香味,女士會好like 🤩唔飲酒可以叫Mojito ,我叫左奇異果荔枝,另一杯就係力多薄荷梳打,都係酸酸甜甜好開胃🤤前菜汁煮鮮蘿蔔,香甜無渣,第一次食咁好味既白蘿蔔。燒物有👉🏻醬燒豆腐,外皮焦香,入面好滑。去骨燒白鱔,啖啖肉。牛舌芯👅,爆汁晒汁。本地三黃雞燒雞翼🐓,肉質嫩滑。軟殼蟹天婦羅,鬆❗️脆❗️粟米粒粒天婦羅,第一次見咁炸,唔乾身,粒粒粟米,好有咬口。煮蜆,湯汁香濃帶辣味,好惹味,一啖接一啖,蜆肉大隻肥美。臨尾再叫個煎餃子同肉鬆燒飯團。🤭🤰🏻捧住個肚走。😆📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓推薦度(10👍🏻滿):8.3👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8.5⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8.5⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8.5⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享
尖沙咀高質日式居酒屋🏮啖啖肉大蜆

前菜汁煮鮮蘿蔔,香甜無渣,第一次食咁好味既白蘿蔔。
燒物有👉🏻醬燒豆腐,外皮焦香,入面好滑

軟殼蟹天婦羅,鬆❗️脆❗️
粟米粒粒天婦羅,第一次見咁炸,唔乾身,粒粒粟米,好有咬口。

煮蜆,湯汁香濃帶辣味,好惹味,一啖接一啖,蜆肉大隻肥美。

臨尾再叫個煎餃子同肉鬆燒飯團。🤭🤰🏻捧住個肚走。😆

[aira (尖沙咀)]

味道(10⭐️滿):8.5⭐️
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8.5⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食
2023-07-20 17 瀏覽
之前係Where Buddha Bar飲野嘅時候發覺隔離有間日式居酒屋好似好正,喺門口都聞到串燒嘅味道好香,事隔幾個月,今日決定要試一試佢,地點好方便,就喺尖沙咀站N2出口一出就係🤤🌽日本粟米天婦羅 $88 粟米天婦羅唔係好多地方有得食,因為好考功夫,炸得唔好會痴唔埋,粟米爽口鮮甜,加埋少少椒鹽調味,作為下酒小吃簡直一流🐚清酒煮蜆 $98 每一隻大蜆都新鮮大隻,隻隻都鮮甜厚肉,蜆肉索哂清酒嘅味道極香,份量亦都十足,底下有嘅白蘿蔔,亦都好鮮甜好味,一啲渣都冇🧅大蔥雞肝 $42 平時好怕食內臟,因為處理唔會好有陣怪味,但餐廳嘅雞肝處理得好好,完冇腥味,而且仲燒得好好食,滿滿嘅大蔥係面令成串雞肝更加惹味👅牛舌心 $68 口感一流爽口彈牙嘅燒牛舌,完全冇唔新鮮嘅味道,而且燒得好出色,一啲都唔韌,少少嘅黑椒同洋蔥令到牛舌嘅香味更有層次感🐓燒雞翼 $58 用上三黃雞嘅雞全翼,燒到金黃色,雞皮燒到脆卜卜,肉質嫩滑多汁,灑上少少海鹽,能夠完全帶出雞肉嘅味道🐷大蔥豚腩串 $58 用豬腩肉同大蔥醃製後串起,然後燒到金黃色,未食都聞到呢道菜肴香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,而且大蔥嘅味道都好好地融入到肉裏面,口感更

🐷大蔥豚腩串 $58 用豬腩肉同大蔥醃製後串起,然後燒到金黃色,未食都聞到呢道菜肴香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,而且大蔥嘅味道都好好地融入到肉裏面,口感更加豐富,味道更有層次

🍗免治雞肉棒 $58 雞肉棒入面夾雜左雞軟骨,食落口感好特別,味道亦都好出色,
沾埋鮮雞蛋黃醬汁食,好似食緊sukiyaki咁,口感滑溜而且味道更濃郁

🍢醬燒豆腐 $48 外脆內嫩嘅燒豆腐,熱辣辣爆哂汁咁真係好好味,食嘅時候都真係要小心啲,豆腐豆味好濃,表面嘅醬汁做到畫龍點睛嘅效果,呢一道菜係必叫

🍙燒飯團 $48 叫咗明太子味同埋鰻魚味,飯團外表燒到焦香脆口,鰻魚味就有鰻魚汁撈左係飯團入面同埋有啲饅魚喺中間,燒起上嚟好香嘅鰻魚味,而且鰻魚嘅味道都唔錯,至於明太子口味,食落少少辣又有少少鹹香咁,十分惹味

🍆燒本地茄子田樂 $88 一上菜啲木魚郁下郁下咁,打卡一流,食落仲正,茄子新鮮好味,配埋餐廳嘅醬汁,令到成條茄子嘅味道昇華唔少,平平無奇嘅食材但能夠整得咁好食,真係犀利

🍶空藏 愛山 $820 究極酒米之愛山釀製而成,恍如蜜瓜白桃般芳華嘅迷人香氣,酒體非常優雅,回韻帶點旨味

📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
🌪️打風前夕, 搵咗間高質型格居酒屋chill chill🥳😝🙌🏻位置方便, 鄰近K11 Mall, 🚇N2出口幾步路就到🚶🏻‍♀️✨主打日式串燒🍢、日式料理及各款酒類🍹✔️設室内及室外用餐區🪑坐吧枱的話, 可以望住廚師燒串燒👨🏻‍🍳~🕺🏻室內設計風格時尚型格😎, 中間有個大屏幕🖥播放 K-pop, 幾有feel👯‍♂️~⭐️用料新鮮, 串燒即叫即燒🫡⏳製作需時, 食好嘢絕對值得等🥰🔸前菜 --- 花心(?)蘿蔔🤍🤍心形白蘿蔔好靚😌清甜無渣~🔸越乃雪椿 月之玉響- 純米大吟釀🥃嚟到居酒屋🏮緊係要飲Sake啦🤪🥳揀咗款易入口的😙甜甜地, 帶果香🍎🍐🍈👧🏻好啱女仔飲~。。飲酒の選。。🔸七味魚翅 $88 7.5/10魚翅=雞泡魚乾🐡燒得十分香口, 帶焦脆😋配搭七味粉和沙律醬🍻是每次必選的下酒菜Top1🔝🍻🔸枝豆 $48 7/10🫛枝豆外層微燶, 內裡豆粒十分脆口🤯🍻同朋友邊飲酒邊食, 慢慢搣啱哂~😗*另外有碗仔🥣for放枝豆皮, 幾貼心~。。串燒の選。。🔸雞蠔肉🐔 $68 8.5/10😳第一次聽「雞蠔肉Chicken Oyster」, 真的長知識了🫨🇫🇷法文Sot l’y laisse
=”
🌪️打風前夕,
搵咗間高質型格居酒屋chill chill🥳😝
🙌🏻位置方便, 鄰近K11 Mall,
🚇N2出口幾步路就到🚶🏻‍♀️

✨主打日式串燒🍢、日式料理及各款酒類🍹
✔️設室内及室外用餐區
🪑坐吧枱的話, 可以望住廚師燒串燒👨🏻‍🍳~

🕺🏻室內設計風格時尚型格😎,
中間有個大屏幕🖥播放 K-pop, 幾有feel👯‍♂️~

⭐️用料新鮮, 串燒即叫即燒🫡
⏳製作需時, 食好嘢絕對值得等🥰

🔸前菜 --- 花心(?)蘿蔔🤍
🤍心形白蘿蔔好靚😌
清甜無渣~

🔸越乃雪椿 月之玉響- 純米大吟釀🥃
嚟到居酒屋🏮緊係要飲Sake啦🤪🥳
揀咗款易入口的😙
甜甜地, 帶果香🍎🍐🍈
👧🏻好啱女仔飲~

。。飲酒の選。。
🔸七味魚翅 $88 7.5/10
魚翅=雞泡魚乾🐡
燒得十分香口, 帶焦脆😋
配搭七味粉和沙律醬
🍻是每次必選的下酒菜Top1🔝🍻

🔸枝豆 $48 7/10
🫛枝豆外層微燶, 內裡豆粒十分脆口🤯
🍻同朋友邊飲酒邊食, 慢慢搣啱哂~😗
*另外有碗仔🥣for放枝豆皮, 幾貼心~

。。串燒の選。。
🔸雞蠔肉🐔 $68 8.5/10
😳第一次聽「雞蠔肉Chicken Oyster」,
真的長知識了🫨

🇫🇷法文Sot l’y laisse
=”傻瓜才不吃的部位 "🤣
☑️喺法國料理中較常用到, 一些高級餐廳、日本料理店也會有供應

🐔每隻雞只會有2️⃣小塊
🔍喺邊呢?
位於雞腿根部🦵🏻附近的兩個凹槽中
因形狀似生蠔🦪, 故名命「雞蠔肉」🗣️

🐔雞皮燒得好香脆
肉質鮮嫩多汁, 有彈性😚
🤓真係比雞髀肉較嫩滑🍗

🔸大蔥豚腩串 $58 7.5/10
🐷厚切黑豚腩, 肥瘦均勻, 油脂豐富😻
帶點兒炭燒香味, 肉味香濃👏🏻
😉清新的大蔥, 帶些辛辣味,
去掉豚肉的油脂感 👍🏻

🔸蘆荀豬肉卷 $48 7.5/10
🐷薄薄的豬肉片包住爽脆清甜的露荀😌

🔸A5和牛 $158 8.5/10
🇯🇵選自日本鹿兒島A5和牛🐮
每件表面都有片大大塊的金箔裝飾🤏🏻
增添貴氣🆙
🥩大理石油花紋均勻,
濃郁牛香, 油脂喺口腔中爆發🫦
Jeng(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🔸大蔥雞肝 $42 6.5/10
🔸青椒仔 $48 6.5/10

。。大推の選 。。
🔸日本粟米天婦羅🌽 $88 9/10
一直都想試粟米天婦羅🫣
今次食完, 愛上了😳🫶🏻

份量唔少, 約有7-8件, 砌到座小山丘⛰️
🍤餐廳的炸物都好有技巧👏🏻
🙌🏻炸醬唔厚粉, 亦冇油膩感😋

🥢表面脆卜卜, 灑上椒鹽調味🧂
內面係鮮甜可口的粟米🌽, 一鹹一甜😍
🥰十分惹味, 送酒一流♪(´ε` )

🔸台灣白膳(汁) $72 9/10
🐟全部已去骨, 可以放心大大啖食👅
😘真心好好食!🤩
🐟爽脆魚皮, 肉質超爽彈🫨
魚油亦十分香口😽

🔸醬燒豆腐 $48 8.5/10
🕴🏻店員大推の一
豆腐表面燒到焦脆😻
食嘅時候要小心燙嘴,
因為入面熱辣辣♨️, 仲有啲爆汁🫢
😌內部軟滑, 配埋甜甜地嘅醬汁
好好味🥹~

。。飽肚の鬼。。
🔸台灣肉鬆燒飯糰🍙 $48 7.5/10
共4款口味:明太子/ 鰻魚/ 和牛/ 肉鬆🆕
🍙飯糰表面燒到焦黃香脆, 燒得好靚❣️
內裡軟熟, 調味適宜👍🏻

。。甜品。。
🔸Shooter 🍹
⚠️逢星期五至日及公眾假期,
餐廳都會每枱送上🆓Shooter
當晚的味道有👉🏻荔枝+益力多+Rum
😋甜甜地幾好味~
餐廳很懂抄熱氣氛呢~🤭
🔍Shooter
= 用一種酒以上去混合的小杯調酒

🔸荔枝天婦羅🆓
👨🏻老闆經常會嘗試新菜式🍴
🥰好開心收到自創新款甜品---荔枝天婦羅
有驚喜❣️
炸荔枝, 外脆內軟🤯
荔枝香甜多汁,
炸完暖暖地嘅荔枝又幾好味喎🤤

💞欣賞餐廳不斷創新, 突破自己🏌🏻‍♀️
🤝🏻期待整更多好嘢食(>^ω^<)
  • 醬燒豆腐
  • 粟米天婦羅
  • 雞蠔肉
  • 燒白鱔
《Aira - 尖沙咀》我個人係好奇怪,滴酒不沾卻很喜歡去居酒屋,呢晚去尖沙咀《Aira》係朋友介紹,寫包單係好野。餐廳位於舊式商業大廈內,好鍾意呢種私竇嘅感覺!黎得居酒屋雖然唔飲酒,食串燒走唔甩!仲有意外驚喜!免治雞肉棒親子串喎呢個係!雞軟骨加雞肉打碎,口感彈得黎有d膠骨原,配上下面杯入面隻蛋黃同醬汁一齊食係濃郁嘅!最緊要係,仲要靚呀嘛!醬燒豆腐呢件野要講係因為唔講你未必會叫,但食過你就覺得佢值得呢個價錢,外脆內軟,以醬汁同蔥調味,又不失豆香。朋友覺得呢個係MVP!辣酒煮蜆呢個唔係中式辣酒,反而有d日韓風,可能因為個清酒base,不過其實如果以日式計佢都算幾辣!成晚都燒,有個濕濕地嘅野食,又鮮味嘅!係成晚嘅一個balance。蘆筍豬肉卷我呢d食肉獸,蘆筍對我黎講係一個幾好嘅平衡。呢個菜我自己喺屋企都經常會整!不過我就只能煎,冇得好似呢個咁燒!因為豬肉一燒出黎果個濃邊同油香,所以呢個串燒先會係串燒界嘅中流砥柱。大蔥雞肝雞肝好彩唔腥,證明用料好。我本身唔食內藏,所以都係食左一粒試下味。師傅用左少少鹽調味,主要就係食個火候,以高溫燒出蛋白質的甜味。日本粟米天婦羅我今晚嘅MVP!差唔多嘅料理
《Aira - 尖沙咀》

免治雞肉棒

醬燒豆腐

辣酒煮蜆

蘆筍豬肉卷

大蔥雞肝

日本粟米天婦羅

我今晚嘅MVP!差唔多嘅料理我喺九龍灣一間小廚食過,不過唔係100%一樣嘅野,但大約知呢個係好食的,呢度更加做出細節,主要係師傅以日式麵粉糊炸,同埋靚油炸出水準!脆卜卜加上惹味椒鹽,粟米甜味又作平均!必點!

A5金箔和牛串燒

無錯!我係死都野和牛。仲要唔係普通和牛,係金箔和牛串燒。因為如大家所見金箔好大塊令我睇唔到佢調左味。我就係食到有d甜甜辣辣,問師傅原來Wasabi汁,和牛喎!金喎!呢d如果係慶祝就一定要叫啦!

牛舌芯
多數食牛,我都會配一個牛舌。牛舌芯就係牛舌最中間,最嫩嘅位,用黎做串燒就最岩!

脆皮香蕉

甜品係脆皮香蕉,食落似炸咗嘅香蕉糕,好熱!溫度令佢更煙韌,香香甜甜!但真係小心燙口。
2023-06-28
2023-07-17 21 瀏覽
串燒真係好岩平時一大班朋友眾下餐傾計既時候食,呢間位於尖沙咀大廈入面的一間日式居酒屋,裝修設計都有花心思,最特別係每枱都有一個清酒🍶樽,當你order清酒個陣可以好似平時啲tower咁斟出黎1️⃣牛肉秋葵卷$58|醬燒豆腐$48💕|大蔥雞肝$42醬燒豆腐超有驚喜必點!豆腐心係非常滑溜而外皮係香脆2️⃣粟米天婦羅$68粟米粒粒包裹成一個球炸成,咬落去有粟米既煙靭又有炸粉的脆脆,當中仲落咗小小調味,是一道不錯的下酒菜3️⃣炸魷魚 $884️⃣免治雞肉棒 $58幾欣賞雞肉棒配搭的醬油不會過於濃厚,致味道蓋過了雞肉原有的味道,加上生蛋攪拌令肉質口感更加順滑5️⃣清酒煮蜆 $98煮蜆每一粒都好大粒而且冇沙非常清甜,底下係加上羅白,員工都好細心附上碗具,因為湯底真係好清甜!6️⃣燒珍寶蘑菇 $68大大隻的啡菇加上芝士煙肉,呢個配搭一定不會難吃,面頭芝士有點點拉絲感覺7️⃣燒飯團(明太子、鰻魚)$48飯團有三款味道可選,個人更喜愛明太子的,明太子與飯攪拌在一起,咸咸的明太子味,飯團🍙外面燒得焦焦脆脆👍🏻8️⃣ Heaven hana $158| Arhan $148日式居酒屋少不了叫酒,因為今次唔想飲清酒太多,所以就order咗兩

1️⃣牛肉秋葵卷$58|醬燒豆腐$48💕|大蔥雞肝$42
醬燒豆腐超有驚喜必點!豆腐心係非常滑溜而外皮係香脆

2️⃣粟米天婦羅$68

3️⃣炸魷魚 $88

4️⃣免治雞肉棒 $58

5️⃣清酒煮蜆 $98

6️⃣燒珍寶蘑菇 $68

7️⃣燒飯團(明太子、鰻魚)$48

日式居酒屋少不了叫酒,因為今次唔想飲清酒太多,所以就order咗兩杯cocktail,款式都幾特別而且外貌超打卡🥶 個人覺得Arhan好飲好特別,材料用咗陳年花雕、青瓜、青蘋果調製,味道幾有驚喜,但酒味就會比較重
2023-07-17 220 瀏覽
這間日式居酒屋加酒吧的AIRA 位於河內道舊式商業大廈樓上,樓下沒有水牌,比較隱蔽。餐廳氣氛很好,設有室內及頗大的露台座位,雖然是日式居酒屋,但放了不同的古董和油畫,很有特色。餐廳的串燒料理選擇頗多,價錢合理。要讚一下的是餐廳食物很夠熱度。醬燒豆腐完全是外脆內軟,炸過的豆腐外皮很香脆,再加上醬汁來燒,好惹味,內邊幼滑又juicy,有豆香。日本粟米天婦羅賣相吸引,沒有厚厚的粉漿,粟米很甜,炸成一口大小,灑上椒鹽,很好送酒。自家製免治雞肉棒,將雞肉棒放上有日本雞蛋黃及醬汁的雞尾酒杯上,擺盤加分。雞肉棒除了有雞軟骨外,還混合了芋頭粒,雞肉口感好軟綿及有口感,肉汁濃郁,再沾上醬汁食,好味。台灣燒白鱔,皮燒得焦香脆身,肉身肥厚,入口彈牙,無骨,鱔香味濃。燒溫室茄子田樂,溫室茄子肉厚肥大,配上麵豉醬及木魚碎。燒雞軟骨夠咬口,燒大蔥豚腩肉夠軟淋,燒蘆筍豬肉卷夠爽脆,三款串燒的調味都做得不錯。最後必點燒飯團來增加米氣,有鰻魚飯團及新的台灣肉鬆飯團,飯團燒得香脆,配上醬油來燒,很夠味道。來到居酒屋食串燒,一定要點番兩杯酒,點了支翠玉特別純米,入口比較甘甜,適合女士們的口味。唔飲米酒的朋友,點了杯mock

燒溫室茄子田樂,溫室茄子肉厚肥大,配上麵豉醬及木魚碎。

來到居酒屋食串燒,一定要點番兩杯酒,點了支翠玉特別純米,入口比較甘甜,適合女士們的口味。唔飲米酒的朋友,點了杯mocktail都不錯。
2023-07-16