2009-08-24 268 瀏覽
從來都未食過agnes b.的朱古力,估唔到第一次食就有啲特別既味道.雖則話係紅豆芋頭黑朱古力同薑味脆餅黑朱古力,但係味道一啲都唔濃,芋頭味要食落口慢慢先感覺到,而薑味亦只有少少,唔會蓋過朱古力味.最喜歡就係食完朱古力之後,喉嚨唔會覺得乾涸.最後,個盒太靚,唔捨得掉咗去.

最喜歡就係食完朱古力之後,喉嚨唔會覺得乾涸.
最後,個盒太靚,唔捨得掉咗去.

2009-05-07 248 瀏覽
(這是是很久很久之前的食評...)那陣子很depress返工遇著d 衰人搞到自己勁depress很想很想cheer up 一下觀塘好似無乜吸引的甜點 唯一吸引的就是agnes b delices (一黎唔熟地頭啦, 二黎貪方便~)原本想買排開心果milk chocolate 就算點知店員姐姐好好服務不停推介古古力, 又話買滿三百大洋送四粒古古力好啦好啦最後真係買到三百大洋呢!!!心痛痛的... 開心果milk chocolate, 個package 好靚, 好fresh gei 感覺, 打開包裝, 入面都好靚呀! 每一塊都有唔同gei icon 係面, 好吸引! 入口即溶, 以為有大大粒的開心果係入面啦, 點知無wor, 係有微粒gei 開心果, 而且有好多~ 雖然無乜"咬口", 但係d微粒開心果連埋d 朱古力一齊溶在口中, 感覺很不錯~ 只係, milk chocolate 對我黎講太甜了, 都係鍾意食dark chocolate 多d~ 烏結糖(Crispy), 因為母親大人鍾意食烏結, 所以買返罐孝敬她~ 罐子又靚又實用, 讚! 烏始脆卜卜, 加上大量的almonds, 唔太甜
(這是是很久很久之前的食評...)

那陣子很depress
返工遇著d 衰人
搞到自己勁depress
很想很想cheer up 一下
觀塘好似無乜吸引的甜點

原本想買排開心果milk chocolate 就算
點知店員姐姐好好服務
不停推介古古力, 又話買滿三百大洋送四粒古古力
好啦好啦
最後真係買到三百大洋呢!!!
心痛痛的...

烏結糖(Crispy), 因為母親大人鍾意食烏結, 所以買返罐孝敬她~ 罐子又靚又實用, 讚! 烏始脆卜卜, 加上大量的almonds, 唔太甜, good! 不過, 差不多一百大洋又好似唔係好值...

dark chocolate 橙條, oh... 見佢係dark chocolate 所以先買, 結果, 有一點點的失望... dark chocolate 真的是讚, 但橙條... 不合心水... 硬係覺得陣味好artificial, artificial 得黎又好難食... no good no good

dark chocolate pearls, 好靚的罐罐, 純粹想食dark chocolate 而買~ 呢個好!! 一罐有好多粒gei 關係, 得閒倒三幾粒出黎食, 可以解口痕又無咁guilty~

送四粒古古力, 自選的~ 有選擇困難症的我選了:
Lemon dark chocolate, 微酸的檸檬配上甜中帶苦的古古力, 正!!
Coffee dark chocolate, 咖啡同古古力, 永遠係至佳拍檔!!
Peanut butter milk chocolate, 原以為花生醬味會好濃, 點知....淡淡的, 食唔出係花生醬...
Earl grey tea dark chocolate, 伯爵茶的味道唔太出, 麻麻...

選購其間, 店員姐姐俾左粒rspresso truffle 我試
woo, very good!
下次會買truffle~ 鍾意佢夠滑夠濃~

哈哈
甜點果然係最佳cheer up 的佳品呀~
食完之後
真係開心不少~~
三百大元!!!
一殷的橙條...
好味的dark choco pearls~
好靚的開心果milk chocolate~
連入面都好靚~
好睇又好食的烏結糖~
送的一盒4粒~
2009-03-04
三百大元!!!
一殷的橙條...
好味的dark choco pearls~
好靚的開心果milk chocolate~
連入面都好靚~
好睇又好食的烏結糖~
送的一盒4粒~
  • Truffle
2009-02-13 234 瀏覽
7/2/2009 (星期六)今年生日,收到一盒好精緻的朱古力做生日禮物。只係睇包裝已經好開心,打開盒見到咁多唔同款式的朱古力,真係唔知點形容,唯有同佢影張靚相留住呢個咁美好的時刻。Agnes b 呢個時裝品牌的朱古力除咗包裝靚之外,賣相亦唔錯,每粒朱古力上面畫上唔同的圖案代表唔同的味道,較特別的味道有玫瑰味、荔枝味、芒果味、薰衣草味、薄荷味、咖啡味.....雖然味道唔及朱古力名店所出品的朱古力,但勝在包裝靚,賣相亦唔錯,係送禮的首選。
7/2/2009 (星期六)
今年生日,收到一盒好精緻的朱古力做生日禮物
。只係睇包裝已經好開心

2009-01-30 181 瀏覽
今年生日好似同朱古力特別有緣, 係好友買來送我的生日禮物, 可能知我最近唔開心, 特意買些朱古力來氹我開心啦, 食咗又真係好似有少少忘憂解愁的作用喎! Agnes b.包裝好靚, 真係唔係好捨得食呀, 味道方面則一般, 朱古力質地唔夠滑, 不過有啲係幾好味, 我比較喜歡南瓜籽朱古力, 普洱茶味朱古力幾滑, 最唔討好係荔枝味好怪同朱古力味唔match, 不過最得意係要對住張說明卡嚟食先知自己食緊咩味道, 感覺好玩。好友R, 多謝你咁有心記得我的生日和送我的生日禮物呀, 你嘅生日亦都就快到, 你又想點慶祝呢?

包裝好靚
好靚的朱古力
朱古力味道說明卡
包裝好靚
  • 普洱茶味朱古力
  • 南瓜籽朱古力
2008-12-31 77 瀏覽
We got this as a x'mas gift from our friend. I really like the beautiful packaging. It looks so pretty and cool. The chocolate inside is tasty as well. We have tried some of them and still have some left for later. I would like to go to their cafe for afternoon tea next time. It should be good!

2008-12-25 144 瀏覽
Recieved a box of Agnes B chocolates for Christmas, each chocolate is fun to eat and look at, since it has a pretty drawing on it.The tea flavoured ones remind me of Cha Ke Li.I like the fruity flavours, and nutty ones, as the dark chocolate, or chocolate filling ones were a bit plain.

2008-08-25 44 瀏覽
由將軍澳回家要十多個站..扺不住長途地鐵於是早下車逛逛apm被光潔的店吸了入去又剛好promotion滿300元可獲隔熱手套+matt太讚了8 pcs set($148)+4psc pick and pck set($99):麻麻而己..要讚的是不太甜和每粒漂亮的外表真是送禮佳品自奉的話會選更有內涵又捨得吃的royce﹣﹣blueberry soft nougat($98):這個是很普通很普通很普通的鳥結..普通到...罐子倒是漂亮又實用送人可以自用就不用了
由將軍澳回家要十多個站..
扺不住長途地鐵

要讚的是不太甜和每粒漂亮的外表
真是送禮佳品

自奉的話會選更有內涵又捨得吃的royce﹣﹣
blueberry soft nougat($98):
這個是很普通很普通很普通的鳥結..
普通到...
罐子倒是漂亮又實用

送人可以
自用就不用了

漂亮的鳥結罐子﹣﹣普通的鳥結
2008-06-23 64 瀏覽
有時都唔係好明做乜agnes b要踩埋花呀、食呀那邊,不過算啦,雖然我不是粉絲,但貪得意買來試下。$99買四粒,唔覺得有乜咁特別,不過,買名氣啦。一定唔會再買俾自己食,買來送禮,都叫做靚靚的。但同樣價錢,買GODIVA似乎較有保證。
$99 (其他)
2008-04-22 60 瀏覽
0個日睇飲食男女講agnes b delices出0左chocolate bar啦。賣相幾靚0甘~~ 所以就斗膽試試﹐本身唔係b迷但係就真係要贊0下佢0既石板街!! 另外我都買0左佢0地0既松露﹐本人試0左佢兩味松露$298(Bitter & Espresso)﹐覺得都好好食。0個皮真係好脆!!同埋要贊贊佢0地個sales, 好好人0甘幫我0係cataloguetick0左我買0左邊隻味~~ 服務態度一流!!!!

另外我都買0左佢0地0既松露﹐本人試0左佢兩味松露$298
tick0左我買0左邊隻味~~ 服務態度一流!!!!

2008-03-11 60 瀏覽
(1/3/08)睇雜誌話佢既松露外殼只有1-2mm,試左五款味道,Orange(一般), Pistachio Creme(開心果,但係重重杏仁味), Chestnut(極度栗子香!), Bitter(苦到酸酸的), Espress(很濃烈黑啡味)。餡料的確好唔錯,但同個殼離晒罩,咬一啖,成舊餡黏左出來,淨番半邊殼-_-朱古力薯片,$88一盒,不過有點失望,雖然賣相齊整,但Royce的dark choc波浪薯片Blance D,好食好多,因為Agnes b的兩邊也cover milk choc,朱古力味比重多了。
2008-01-11 52 瀏覽
平安夜仲未買聖誕禮物, 趁放早就急急忙走去apm行番轉睇下有無收穫, 雖然心中已有數, 但可惜最後都睇唔岩心水, 未到新年唔想得番隻吉, 見呢度人頭湧湧就入去睇一睇.買左盒18塊既朱古力, 三種口味, 朱古力味唔算香濃, 口感亦唔太滑, 咁既價錢仲左買名氣外, 味道就原全唔值咁既價位.朋友仔收左後只係食左兩塊到就無郁過......下次買過另一款補數

2007-12-23 44 瀏覽
快XMAS, 朋友送來不少朱古力, AGNESB只是其一.AGNESB的包裝一向精美, 但多時都是一吃便知龍與鳳.收到朋友$388的BOXSET, 說真, 我不太喜歡朱古力, 我只喜歡吃朱古力味道的食物, 並不是一整口都是的朱古力.味道有幾種, 最正路都是MILK CHOCOLATE, 其他的味道奇奇怪怪(可能我不懂欣賞吧).叫我去買這個BOXSET是沒可能的, 用300幾蚊買AGNESB, 倒不如去買GODIVA/ROYCE, 那化算很多.沒有想買的衝動, 更沒有再吃的理由.
快XMAS, 朋友送來不少朱古力, AGNESB只是其一.
AGNESB的包裝一向精美, 但多時都是一吃便知龍與鳳.
沒有想買的衝動, 更沒有再吃的理由.
2007-12-11 43 瀏覽
這篇朱古力食評遲了好多才寫,因為早排因為佈道會要唱詩,怕惹痰要忍口。其實那時銅鑼灣店與尖咀店還未開,送贈朱古力的老友是特地在apm買來的,十分感激她的心意呀! ^_^ agnes的包裝向來精美,肯定贏盡歡心;朱古力賣相亦可愛討喜,味道就一般啦,始終質地較軟,朱古力味不太濃: 牛奶朱古力系列-有焦糖味、薑汁味、柚子味,及香草味。薑汁及柚子是創新之作,論味道還是傳統一點的香草與焦糖味較好。 黑朱古力-有荔枝味、薄荷味、金萬利酒味,及伯爵茶味。感像比較深是金萬利酒味,其他的沒留下甚麼印象。 試過就夠了,我未必會返炒;最近見到聖誕禮盒系列升價到$388一盒,感覺真的不太抵呢!

2007-12-01 57 瀏覽
agnes b. 朱古力店DELICES 率先出招,$1,000 唔使,就買到個名牌禮物籃。五款禮物籃,最平$980 ,招牌貨有齊,質感軟滑入口即溶的truffle 、皮脆內軟的夾心朱古力,包裝精緻。12 月開始,買滿$600 仲有禮物收!限量版08 年記事簿,扣住粒b 仔朱古力吊飾,可以拆出當耳環當charm ,超正!今個月22 號開始接受預訂,唔止確保禮物到手,仲有85 折添呀!最豪華Neige 禮物籃,$3,480 ,貴在Perrier Jouet 香檳同Quarante-Huit 禮盒,48 粒praline 有齊所有圖案及口味,仲係特別為聖誕推出木盒包裝。彩色罐裝朱古力亦係新貨,加倍矜貴。

48 - Quarante-Huit 禮 盒
最平$980聖誕禮籃
限 量 版 08 年 記 事 簿
2007-11-23 45 瀏覽
我一向都鍾意試唔同既朱古力, 朋友買咗呢間啲朱古力比我做小禮物, 外表已經吸引, 入口仲好滑, 而且味道特別又多選擇, 令人有驚喜.